La papallona del boix Cydalima perspectalis

PLANTA A LA QUE AFECTA: Afecta a totes les especies de boix. A Balears és especialment important l'afecció sobre les boixedes de Buxus balearica en l'àmbit natural de la Serra de Tramuntana i de l'illa de Cabrera, ja que aquesta espècie de boix és endèmic del mediterrani occidental i es troba inclòs en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades.

És un lepidòpter de la família Crambidae, descrit per primer cop per Walker l'any 1859. Aquesta nova plaga és originària de l'est asiàtic (Xina, Corea i Japó) i va ser introduïda accidentalment a Europa l'any 2007, a Alemanya.

La seva expansió ha estat imparable, afectant a més de 29 països a Europa. 

Al 2014 es detecta a Cantàbria, Catalunya i Galícia. A les Balears es detecta per primer cop l'any 2018, a l'illa de Mallorca, i mesos després (febrer 2019) a Cabrera.

Desenvolupa entre 2 i 5 generacions a l'any. A Balears sembla que entre 2 i 3, en funció de les condicions climatològiques, encara que els seguiment de l'espècie no han finalitzat. Passa per 4 estadis ben diferenciats: papallona, ou, eruga i crisàlide. 

Soón les erugues les que generen els danys sobre els boix durant la seva alimentació, provocant defoliacions que poden ser completes. Després de diversos episodis de defoliacions completes, pot afectar també l'escorça de branques i del tronc; el resultat final és la mort del boix quan esgota la seva capacitat de rebrotament. 

Existeixen diversos mètodes de control: l' eliminació manual de larves, ous, crisàlides o càpsules d'hivernació/diapausa; la instal·lació de trampes per al monitoratge de l'insecte i la seva captura; el tractaments amb productes fitosanitaris com els formulats en base a la matèria activa Bacillus thuringiensis; o l'alliberament de parasitoids. 

   Podeu consultar aquí el Cronograma d'actuacions 

És especialment important el control del comerç de plantes de boix i la seva revisió constant, per poder actuar de la forma més precoç possible. 

En els següents enllaços us en podreu descarregar més informació:

- Fulletó divulgatiu

- Fitxa descriptiva de l'espècie

- Butlletí de Sanitat Vegetal: Papallona del Boix (Cydalima perspectalis)