Torna

Servei de Sanitat Forestal

Biologia

 

La femella diposita els ous a les fissures de l'escorça del tronc i de les branques de l'arbre, encara que siguin les branques més altes.

Banyarriquer de l'alzina - Detalls de les mandíbules. Banyarriquer de l'alzina - Detalls del cap i el tòrax.
Detalls de les mandíbules.
Foto: © Martí Mayol
Detalls del cap i el tòrax.
Foto: © Martí Mayol

Dels ous, en surten unes larves petites que s'alimenten de la part exterior del tronc i quan són un poc més grans s'endinsen cap al duramen (la part més interna de la fusta).

Durant dos o tres anys i fins que arriba el moment de passar a l'estadi de pupa, la larva es menja la fusta de l'alzina formant-hi unes galeries el·líptiques.

Banyarriquer de l'alzina - Galeries. Banyarriquer de l'alzina - Quan els adults surten de la soca produeixen serradís.
Galeries.
Foto: © Luis Núñez
Quan els adults surten de la soca produeixen serradís.
Foto: © Luís Núñez

Just abans de començar la fase de pupa, la larva prepara el camí de sortida i prepara la cambra de pupació a la part més externa del tronc i, després d'una metamorfosi, la pupa es transforma en l'insecte adult.

Banyarriquer de l'alzina - Adult sobre l'escorça d'una alzina.
Adult sobre l'escorça d'una alzina.
Foto: © Xavier Canyelles

Els adults surten de l'arbre al final de la primavera o al començament de l'estiu. a les Illes Balears surten des del maig fins al setembre, però segons les condicions benignes del clima, aquest període pot variar. A vegades, juntament amb els nous adults en surten també alguns de l'any anterior que han estat esperant condicions més favorables.

Servei de Sanitat Forestal - Capçalera Baixa 03.