Descripció

 

Lepidòpter diürn de la família Castnidae, introduït a diverses zones de la regió mediterrània. La papallona és diürna, molt gran (8 cm el mascle i 9-10 cm la femella), de color marró clar i ales posteriors de color vermell, negre i blanc. La femella té un oviscapte (agulla) llarg per a pondre els ous dins les fulles joves de la palmera abans que s'obrin.

Imatge

Foto a.  Ou. Foto b. Eruga. Foto c. Capoll. Foto d. Crisàlida i Foto e. Imag

 

Els ous (foto a) són fusiformes, parescuts a un gra d'arròs. Les erugues (foto b) són de color blanc-rosat i amb llargues sedes quan neixen, després de la primera muda.

La papallona (foto e) és diürna, molt gran (8 cm. El mascle i de 9-10 cm. La femella), de color marró clar i amb les ales posteriors de color vermell, negre i blanc. La femella té un llarg oviscapte per posar els ous dins les fulles joves de la palmera abans que s'obrin les fulles. Els ous són fusiformes, semblants a un gra d'arròs. Les erugues són de color blanc-rosades i amb llargues sedes en néixer, després de la primera muda. Poden arribar a ser molt grans. Comencen a menjar les fulles tendres i després penetren dins del tronc i mengen l'ull, podent arribar a matar l'margalló si es menja el meristema apical. La crisàlida (foto d) és de 45-60 mm de longitud. S'embolica en un capoll (foto c) que fabrica l'eruga amb les serradures i fibres de la palmera.

Servei de Sanitat Forestal - Capçalera Baixa 03.