Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 349950
Decret 32/2023 de 26 de maig pel qual s’aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027, s’estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals i es modifiquen diverses normatives de l’àmbit social

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Preàmbul

I

L'article 24 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears estableix que la Cartera de serveis socials és l'instrument que determina el conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials, incloent-hi totes les prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques i que cada administració competent ha de redactar la seva cartera de serveis socials en el marc de la distribució de competències vigent, les quals s'han de coordinar en el marc de la Conferència Sectorial. Així doncs, l'objecte de la Cartera bàsica de serveis socials és recollir totes les prestacions que ofereix la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Les prestacions del sistema públic de serveis socials inclouen les actuacions, intervencions tècniques, programes, els projectes, els mitjans i les ajudes econòmiques i tecnològiques que s'ofereixen a les persones i que es destinen a complir les finalitats establertes a l'article 3 de la Llei 4/2009, d'11 de juny. Aquestes prestacions, per tant, es classifiquen en tècniques, econòmiques o tecnològiques, i alhora poden ser garantides o no garantides. Aquesta darrera classificació és d'especial transcendència atès que el caràcter garantit d'una prestació o servei l'eleva a la categoria de dret subjectiu per als ciutadans.

D'altra banda, el sistema públic de serveis socials està integrat pel conjunt de recursos, prestacions, activitats, programes, projectes i equipaments destinats al benestar social de la població, de titularitat del Govern de les Illes Balears, dels consells insulars i de les entitats locals. Aquest sistema s'organitza en forma de xarxa per treballar en coordinació, en col·laboració i amb el diàleg entre tots els actors que intervenen en el procés d'atenció a les persones, i s'estructura en serveis socials comunitaris i en serveis socials especialitzats. Els primers comprenen serveis comunitaris bàsics i serveis comunitaris específics.

També formen part del sistema públic de serveis socials les entitats i els serveis de les Illes Balears que estiguin acreditats per l'Administració autonòmica per gestionar les prestacions incloses en la Llei de serveis socials o en la Cartera de serveis socials i que l'Administració contracti amb les entitats d'iniciativa social, mercantil o civil.

La Cartera bàsica de serveis socials, d'acord amb l'article 26 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, s'ha de confeccionar per la conselleria competent en matèria d'afers socials i l'ha d'aprovar el Consell de Govern. Tendrà una vigència quadriennal, sense perjudici de la revisió anticipada d'acord amb el que estableixin les lleis de pressuposts.

Aquest decret de Cartera defineix l'accés al sistema i els tipus de prestacions. Així, es consolida un model d'atenció centrat en la persona i en el seu entorn més immediat, en el marc normatiu de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social, en el qual resulta d'importància vital fer efectius els principis d'universalitat i equitat a tot el territori de les Illes Balears.

Aquesta Cartera ha de definir cada tipus de prestació, la població a la qual va destinada, l'establiment o l'equip professional que l'ha de gestionar, els perfils i les ràtios del personal professional de l'equip i els estàndards de qualitat. En tots els casos, ha de garantir l'accés a les prestacions amb el suport de l'Administració, tenint en compte criteris de progressivitat en la renda i les necessitats de les persones usuàries. Pel que fa a les prestacions de servei no gratuïtes, determinades a partir de l'estudi de costos i la forma de finançament del sistema de serveis socials, s'inclou, a més, l'indicador següent: la participació econòmica de les persones usuàries del servei, d'acord amb la normativa reguladora.

Per elaborar i revisar la Cartera bàsica de serveis socials, el Govern de les Illes Balears ha de garantir la participació cívica i de les administracions implicades, i ha de disposar en qualsevol cas dels informes del Consell de Serveis Socials de les Illes Balears i del Comitè d'Avaluació de Necessitats de Serveis Socials. Aquests òrgans es configuren, en el primer cas, com l'òrgan consultiu i de participació social en matèria de serveis socials a les Illes Balears, en el segon, com l'òrgan tècnic encarregat d'estudiar les necessitats socials de la població i avaluar l'eficiència i la qualitat del sistema de serveis socials.

 

II

El Decret 66/2016, de 18 de novembre, va aprovar la Cartera bàsica de serveis socials 2017-2020. La vigència d'aquesta Cartera era quadriennal, d'acord amb l'article 26.2 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Aquesta vigència s'ha prorrogat per als anys 2021, 2022 i 2023 per sengles lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Prèviament, el Decret 56/2011, de 20 de maig, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2011-2014 va suposar la primera cartera en l'àmbit autonòmic, en el marc de la Llei 4/2009.

La Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears constitueix, sens dubte, la peça fonamental que defineix i identifica el Sistema Públic de Serveis Socials, ja que determina el conjunt de prestacions socials que adquireixen la condició de dret subjectiu, garantit i exigible, en què es concreten les polítiques de serveis socials. Així, aquesta Cartera bàsica de serveis socials ve a ser l'instrument a través del qual es materialitza el dret de les persones a accedir als serveis socials, i es passa d'aquesta manera d'un model de caràcter assistencial a un altre que consolida un sistema de garanties (com s'ha apuntat, aquest és el tercer decret de Cartera bàsica de serveis socials), la qual cosa representa un salt qualitatiu en la cultura de gestió, amb una millora en la qualitat de les prestacions i un increment en la seguretat jurídica del conjunt de persones destinatàries.

La Cartera és una eina dinàmica i subjecta a revisió i canvi, per tal de donar la resposta més adequada a cada circumstància. Ha de servir per construir un sistema universal de prestació de serveis, mitjançant la consolidació i l'extensió dels recursos públics que siguin necessaris, i per avançar en la qualitat dels serveis i de l'ocupació de les persones que hi treballen. D'aquí sorgeix la necessitat d'aquesta nova Cartera bàsica de serveis socials 2023-2027.

Aquesta tercera Cartera de Serveis Socials recull els elements essencials de les carteres anteriors que, en el transcurs del temps d'aplicació, han demostrat viabilitat i efectivitat. S'hi han inclòs altres indicadors que introdueixen valor afegit en la concreció de les prestacions, la qual cosa confereix a la norma una major transparència en els criteris d'accés, millora la garantia de determinats drets reconeguts i la dota de major seguretat jurídica. També suposa un avanç per desenvolupar el model de concertació pel qual aposta el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Respecte de la Cartera anterior, els canvis més significatius deriven de l'actualització dels serveis i les prestacions a les noves necessitats socials, atesos els canvis demogràfics, econòmics i socials esdevinguts els darrers anys, així com la necessitat d'adaptació de la Cartera al marc jurídic actual dels serveis socials, com són la normativa en prestacions socials de caràcter econòmic, concretament la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears; en matèria d'infància i adolescència i dels serveis a les persones. Per això, aquesta Cartera inclou noves prestacions com és el cas de l'apartat 9, que inclou un servei destinat a la integració social de persones amb problemes d'addiccions. L'apartat 10, Serveis d'atenció social per altres situacions de necessitat, recull els programes innovadors i experimentals. També hi ha canvis en la descripció dels serveis que introdueixen més claredat per a la ciutadania i per als professionals en relació amb les entitats que estan implicades en la prestació dels serveis. Es defineix cada servei amb l'especificació de les prestacions i programes de provisió i les modalitats que es despleguen per a cada tipologia de serveis que inclou la Cartera bàsica de serveis socials.

Igualment, el nou document defineix i determina les característiques i el contingut del que s'entén per servei, prestació i programa d'acord amb la regulació del capítol III de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, sobre les prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques, els programes, els projectes i les prestacions del sistema públic de serveis socials.

Amb aquesta norma també es modifiquen diverses normatives de l'àmbit social que regulen serveis i prestacions destinats a cobrir les necessitats socials de determinats col·lectius, en consonància i coordinació amb l'actualització d'aquesta Cartera. La modificació és oportuna per adaptar aquests serveis i prestacions a les condicions idònies per gestionar els serveis.

Així, es preveu la modificació del Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació del Servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del Servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries. El motiu és l'actualització del Servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries, fonamentat en les competències atribuïdes per l'article 30.49 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, i que passa a denominar-se Servei d'acompanyament per a persones immigrants extracomunitàries, en consonància amb altres serveis socials i perquè el seu contingut actualment va més enllà del simple assessorament. Per això també es modifiquen les condicions de prestació del servei com són les titulacions i les ràtios del personal que l'ha de prestar.

També es preveu la modificació del Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població. L'objectiu és ampliar les modalitats d'atenció residencial per a persones majors dependents mitjançant la incorporació de l'habitatge col·laboratiu, el qual podrà ser autoritzat com a servei residencial si compleixen els requisits materials, funcionals i de personal que s'exigeixen.

Les persones en situació de dependència amb grau II i/o III, podran ser beneficiàries de la prestació vinculada al servei residencial en qualsevol de les modalitats (habitatges col·laboratius). Això serà possible per la incorporació de la nova modalitat d'atenció residencial «habitatge col·laboratiu» dins de la cartera bàsica de serveis socials. Els habitatges col·laboratius són habitatges, on residirà habitualment població major no dependent, però que estaran preparats per a què algú dels seus residents pugui continuar vivint quan esdevengui dependent com a mínim de grau II. També podran residir-hi les persones autònomes, que siguin matrimoni i/o parella estable d'altres persones residents amb grau II i III. No obstant, les persones autònomes no computaran a efectes de calcular ràtios de personal, ni ocuparan plaça consignada.

Aquesta nova incorporació provoca que s'hagi de modificar el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència que determina el Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears. D'altra banda, es modifica el Decret 83/2010 a fi que aquesta nova tipologia pugui ser tenguda en compte com a prestació vinculada al servei en els plans individuals d'atenció.

La modificació del Decret 6/2016, de 5 de febrer, pel qual es regulen els principis generals que han de regir el funcionament de les entitats tutelars de les persones adultes incapacitades judicialment troba encaix en l'aprovació de la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica. Aquesta Llei té el seu origen en l'article 12 de la Convenció Internacional de Nova York, de 13 de desembre de 2006, sobre els drets de les persones amb discapacitat i està inspirada, conforme exigeix l'article 10 de la Constitució Espanyola, en el respecte a la dignitat de la persona, en la tutela dels seus drets fonamentals i en el respecte a la lliure voluntat de la persona, havent-se de tenir en compte el nou sistema basat en el respecte i promoció de la voluntat i les preferències de la persona que requereixi mesures de suport.

III

En matèria de serveis socials la coordinació i interrelació competencial entre totes les administracions públiques és inherent a la pròpia existència del sistema públic de serveis socials, el qual —com ja s'ha apuntat— funciona en xarxa amb la finalitat de complir els objectius de les polítiques socials. Per això, dins els principis rectors dels serveis socials es troben el d'universalitat i igualtat, pel qual els serveis s'han de garantir a tothom en condicions d'igualtat, equitat i justícia; de descentralització i desconcentració, a fi d'aproximar tant com sigui possible els serveis als ciutadans; o el principi d'intervenció comunitària, pel qual la intervenció social hauria de ser preferentment dins de l'àmbit comunitari, amb la voluntat de prioritzar accions preventives i aconseguir processos d'inserció lligats a l'entorn social i més proper.

Correspon a l'Administració autonòmica, als consells insulars i als municipis exercir les competències en matèria de serveis socials, d'acord amb el que estableixen l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la Llei 4/2009, d'11 de juny, la legislació sobre règim local i altre normativa sectorial, de manera que s'asseguri el funcionament correcte del sistema públic de serveis socials.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut de l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, té competència exclusiva, entre d'altres, en matèria d'acció i benestar social, desenvolupament comunitari i integració, polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials, polítiques d'atenció a les persones dependents i a les persones i col·lectius en situació de pobresa o necessitat social. També en matèria de tercera edat, de protecció social a la família, de protecció de menors o d'integració social i econòmica de l'immigrant.

Per la seva banda, l'article 70 preveu la competència pròpia dels consells insulars en les matèries següents: en l'apartat 4 en serveis socials i assistència social, desenvolupament comunitari i integració, política de protecció i atenció a les persones dependents, complements de la seguretat social no contributiva, voluntariat social, polítiques d'atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social; en l'apartat 8 en tutela, acolliment i adopció de menors; i en l'apartat 20, de polítiques de gènere, conciliació de la vida familiar i laboral i en dona. D'acord amb l'article 72 de l'Estatut d'Autonomia, en les competències atribuïdes com a pròpies als consells insulars, aquests exerciran la potestat reglamentària.

No obstant l'anterior, l'apartat segon de l'article 70 preveu que la coordinació de l'activitat dels consells insulars en tot allò que pugui afectar els interessos de la Comunitat Autònoma correspon al Govern. Aquesta previsió es completa amb l'atribució de l'article 58.3 de l'Estatut d'Autonomia, el qual atorga al Govern de les Illes Balears la potestat d'establir principis generals sobre les matèries que els consells insulars hagin assumit com a pròpies, i amb la clàusula de tancament de l'article 69 de l'Estatut d'Autonomia, que preveu que en cap cas podran ser transferides les competències que, per la seva naturalesa, tenguin un caràcter suprainsular, incideixin sobre l'ordenació i planificació de l'activitat econòmica general en l'àmbit autonòmic o l'exercici de les quals exigeixi l'obligació de vetllar per l'equilibri o la cohesió territorial entre les illes.

Pel que fa a la competència del Govern de les Illes Balears per aprovar aquest Decret cal referir-se al mandat legal de l'article 26 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, que preveu que la Cartera bàsica de serveis socials s'ha d'aprovar per un decret del Consell de Govern, sempre contant amb la participació de les administracions implicades.

Pel que fa a les prestacions que componen la Cartera bàsica de serveis socials 2023-2027, trobam prestacions que es fonamenten sobre les competències pròpies de l'Administració autonòmica com ara aquelles matèries relacionades exclusivament en l'article 30 de l'Estatut d'Autonomia, com són la protecció social a la família, la integració social i econòmica de l'immigrant, o per normatives sectorials com són la Llei 7/2015, de 10 d'abril, per la qual s'estableix el marc regulador dels processos d'autonomia personal de menors que han estat sotmesos a una mesura de protecció o reforma pel que fa als serveis per a persones en procés d'emancipació, o la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors.

Per altra banda, aquesta cartera bàsica recull prestacions o serveis que, malgrat que no s'integren dins de les competències pròpies de l'Administració autonòmica, són finançades per aquesta. És el cas de les prestacions dels serveis socials comunitaris bàsics, recollides en l'apartat 1 de l'annex únic d'aquest Decret. Els serveis socials comunitaris bàsics es defineixen en l'article 13 de la Llei 4/2009, com els serveis que tenen un caràcter universal, obert i polivalent, constitueixen el canal normal d'accés al sistema de serveis socials i garanteixen la universalitat del sistema i la proximitat a les persones usuàries i als àmbits familiar i social. L'Administració autonòmica participa en el finançament del sistema de serveis socials, atès l'article 70 de la Llei 4/2009, que determina que aquesta aportació no pot ser inferior al 50% del cost dels programes. La determinació anual del finançament es duu a terme a partir de les ràtios de professionals, com també dels criteris i càlcul de finançament, establerts en el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

També s'inclouen aquells serveis o prestacions que, malgrat que es classifiquen com a competències atribuïdes als consells insulars per l'Estatut d'Autonomia, fins ara encara no se n'ha produït el traspàs de funcions i serveis, de forma que l'Administració de la Comunitat Autònoma en gestiona actualment la prestació. És el cas de les competències en matèria d'atenció a la dependència.

La regulació d'aquestes prestacions es fonamenta en l'article 58.3 de l'Estatut d'Autonomia, pel qual el Govern de les Illes Balears pot establir principis generals sobre aquelles matèries que els consells insulars hagin assumit com a pròpies, tal com detalla la Disposició final primera, sobre l'habilitació competencial.

En el cas dels serveis socials comunitaris bàsics s'han de garantir amb criteris d'igualtat per a tota la població, perquè es tracta dels recursos posats a disposició de totes les persones amb caràcter generalista, preventiu, relacional i convivencial. Com ja s'ha apuntat, els serveis socials comunitaris bàsics són la porta d'entrada al sistema de serveis socials i, per això, si es garanteixen les prestacions bàsiques a tota la població de les Illes Balears, es fa efectiu el principi de no-discriminació per motius de residència.

Així mateix, la Cartera de serveis socials ha de garantir la resposta immediata a les situacions d'emergència social i les prestacions que donin resposta a les necessitats bàsiques de les persones, d'acord amb l'article 25 de la Llei 4/2009. Aquestes prestacions són, d'una banda, l'allotjament, l'alimentació i el vestit, i de l'altra, l'accessibilitat a la informació i als recursos dels serveis socials sense que la manca de recursos econòmics ni les limitacions físiques ni intel·lectuals de la persona puguin impedir-ho. Aquestes prestacions de resposta a les necessitats bàsiques, d'acord amb el mandat de la Llei, no es poden deixar a la voluntat de cada ens territorial i, per tant, s'han de garantir per a tota la ciutadania de les Illes Balears.

Finalment, trobam una sèrie de serveis i prestacions, com l'apartat 9, que inclou el servei destinat a la integració social de persones amb problemes d'addiccions, que està dissenyat com un servei d'acompanyament socioeducatiu i personal per a la vida autònoma que acompanya i dona suport als processos d'autonomia de persones amb conductes addictives i en l'entorn de la salut mental. Aquest servei està pensat per a persones que es troben en abstinència i que necessiten suport en el seu dia a dia. A més, hi ha la prestació 10.3 de l'apartat 10, referida als programes innovadors i experimentals d'acord amb l'article 35.1, apartat e de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Aquests serveis es classifiquen com d'àmbit suprainsular, atès que compleixen alguna de les característiques previstes per l'apartat 2 de l'article 4 del Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre unificat de serveis socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

Paral·lelament a la Cartera bàsica de serveis socials, els consells insulars, en el marc de les competències estatutàries atribuïdes per l'article 70 de l'Estatut d'autonomia, i d'acord amb l'article 27 de la Llei 4/2009, han d'establir les seves carteres de serveis socials, el contingut de les quals ha de ser complementari i addicional al de la cartera bàsica. Així mateix, les entitats locals també poden establir les seves carteres de forma complementària i addicional a la cartera bàsica i a la cartera insular que correspongui. Correspon a la Conferència Sectorial de Serveis Socials, prevista per l'article 47 de la Llei 4/2009, com a estructura permanent de col·laboració per a la deliberació en comú dels ens implicats, coordinar el desplegament de les carteres insulars i municipals.

IV

D'acord amb els principis de bona regulació relacionats per l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i per l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en l'elaboració d'aquest Decret s'han tingut en compte els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació.

Pel que fa al principi de necessitat i eficàcia, l'elaboració d'aquesta norma respon a l'interès general a fi que totes les persones puguin tenir un accés fàcil al conjunt de prestacions que s'inclouen dins de la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears, per al període 2023-2027. Amb la norma es contribuirà a la qualitat d'atenció i al benestar de les persones potencialment beneficiàries del sistema públic de serveis socials, com també dels professionals encarregats dels serveis esmentats. L'aprovació de la norma respon també a l'obligació d'acatar la legalitat, en execució del mandat de l'article 26 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. A més a més, en relació amb l'eficàcia, el Decret indica els criteris i barems d'accés de les persones i famílies a les prestacions tècniques, tecnològiques i econòmiques de caràcter social.

Respecte del principi de proporcionalitat, el conjunt de serveis i prestacions regulats en aquest Decret pretén pal·liar necessitats socials i econòmiques de les persones de la nostra comunitat autònoma amb la finalitat de garantir l'accés a la igualtat d'oportunitats, la integració en l'entorn comunitari i en la família, la participació i la promoció social, tal com recull l'article 6 de la Llei de serveis socials.

En relació amb el principi de seguretat jurídica, aquests serveis i prestacions es configuren com la garantia en l'exercici d'un dret universal de la persona i de cobertura de les necessitats bàsiques. Mitjançant aquest Decret es vol garantir l'accés a les prestacions i serveis de la Cartera bàsica de serveis socials com un dret universal i, en alguns casos, subjectiu per a totes les persones que compleixin els requisits, generals i específics, d'accés a cada servei o prestació econòmica de la Cartera bàsica de serveis socials. A més, per garantir aquest principi s'ha considerat idònia la modificació de normativa social relacionada, tal com s'observa en la part final, per donar més coherència a l'ordenament jurídic.

Pel que fa al principi de transparència, en l'elaboració del Decret s'ha donat àmplia participació a la ciutadania i administracions i entitats afectades i s'ha sotmès a una transparència activa mitjançant la publicació de tot el procediment. A més a més, la relació del contingut s'ha justificat en el preàmbul i s'ordenen les prestacions de forma clara, amb especial indicació a l'aportació econòmica de la persona usuària en el cost del servei.

Pel que fa al principi d'eficiència i simplificació, el Decret inclou la relació del conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials, les quals es podran tramitar d'acord amb el procediment que correspongui tenint en compte, entre d'altres, la millor gestió dels serveis públics. Al respecte cal tenir en compte les formes de gestió previstes per la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. A més a més, cada prestació indica la forma d'accés i l'administració responsable, sense incloure noves càrregues administratives.

Finalment, pel que fa al principi de qualitat, el Decret vol garantir l'exercici efectiu de drets i complir els principis que han d'imperar en la relació entre l'Administració i la ciutadania en matèria d'objectivitat, transparència, proporcionalitat, confiança legítima, bona fe, eficàcia i eficiència dels serveis públics, particularment en un àmbit tan sensible com és l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Determina, també, els criteris metodològics de transversalitat, agilitat en la concessió i criteri tècnic vinculat al pla de treball individual o familiar com a mesura d'empoderament i prevenció dels ciutadans i ciutadanes en situacions de vulnerabilitat social.

V

El Decret s'estructura en un preàmbul, set articles, dues disposicions addicionals, una disposició derogatòria única, sis disposicions finals i un annex únic. En aquest annex s'expliciten les prestacions de l'Administració autonòmica i es classifiquen en funció de la població destinatària: així, l'apartat primer incorpora serveis socials comunitaris adreçats a la població general; l'apartat segon, serveis socials per a la infància, la joventut i les famílies; l'apartat tercer, serveis i recursos d'atenció a la dona; el quart, serveis per a persones amb discapacitat; el cinquè, serveis d'atenció primerenca; el sisè, serveis per a persones en situació de dependència; el setè incorpora serveis per a persones amb diagnòstic de salut mental greu; l'apartat vuitè és el servei de tutela per a persones incapacitades judicialment; l'apartat novè, per a persones amb addiccions; el desè, serveis d'atenció social per altres situacions de necessitats, on també es recullen els programes innovadors i experimentals i, finalment, l'apartat onzè integra altres prestacions econòmiques.

En dates 6 de maig i 17 d'octubre de 2022, el Comitè d'Avaluació de Necessitats Socials i el Consell de Serveis Socials de les Illes Balears, respectivament, varen informar favorablement sobre aquesta disposició. També, en data 14 d'octubre de 2022, el projecte va ser debatut en el si de la Conferència Sectorial de Serveis Socials. I, en data 6 de febrer de 2023, el Consell Econòmic i Social va emetre el seu dictamen al respecte.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 26 de maig de 2023

Decret

Article 1 Objecte

1. Aquest Decret té per objecte aprovar la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears per a 2023-2027, i establir els principis generals per a les carteres insulars i locals i es modifiquen diverses normatives de l'àmbit social.

2. La Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears defineix el conjunt de serveis, programes i prestacions del sistema públic de serveis socials d'aplicació a tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquests serveis, prestacions i programes es defineixen a l'annex d'aquest Decret.

Article 2 Definicions

A efectes d'aquest Decret s'entén per:

Servei: Els serveis són unitats organitzatives amb una estructura professional gestionades per una entitat de serveis socials que integren prestacions i programes a la ciutadania que es determinen reglamentàriament i que formen part de la Xarxa Pública de Serveis Socials. A més d'oferir prestacions, poden detectar àrees d'intervenció sense demanda que requereixen d'intervenció social, i es regulen a partir d'activitats vinculades a objectius. Com a estructura, és estable en el temps. Un servei pot tenir definides prestacions i programes d'intervenció.

Prestació: Les prestacions pròpies del sistema de serveis socials poden ser tècniques, tecnològiques i econòmiques d'acord amb l'article 20 i següents de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Són el conjunt d'actuacions i mesures tècniques, econòmiques i tecnològiques que s'ofereixen a persones i que es destinen a complir les finalitats que estableix l'article 3 de la Llei 4/2009, d'11 de juny.

Programa: Conjunt d'intervencions de projectes i actuacions vinculats a objectius, territorialitzats i amb recursos prèviament marcats, habitualment en un pla, que tenen per objecte millorar les condicions de vida de sectors de població concrets. Els programes avaluen periòdicament la necessitat de la seva continuïtat, la modificació d'objectius i l'eficàcia dels dispositius. Tenen una concepció acotada al temps, motiu pel qual disposen de major facilitat d'adaptació. Les intervencions derivades dels programes es poden consolidar en prestacions.

Article 3 Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació d'aquest Decret s'estén a tot el territori de les Illes Balears.

Article 4 La Cartera bàsica de serveis socials

1. La Cartera bàsica de serveis socials inclou els serveis, prestacions i programes següents:

  1. Els gestionats per l'Administració autonòmica per criteri competencial.

  2. Els gestionats per l'Administració autonòmica i que es troben pendents d'ampliar mitjançant una competència transferida o que s'ha de transferir.

  3. Els serveis socials comunitaris bàsics, que són competència de les administracions locals, però que estan cofinançats per l'Administració autonòmica per garantir-ne la configuració com a porta d'accés al sistema públic de serveis socials.

  4. Els programes experimentals d'àmbit suprainsular.

2. Aquesta gestió no altera el règim competencial establert estatutàriament o per la normativa anterior. Per tant, la gestió dels serveis socials per l'Administració autonòmica recollits en les lletres b) i c) de l'apartat anterior no atorga al Govern de les Illes Balears cap competència per regular, registrar, autoritzar i inspeccionar.

Article 5 Finançament de la Cartera bàsica de serveis socials

La Cartera bàsica de serveis socials es finança amb els crèdits disponibles en els pressuposts de la Comunitat Autònoma. També es podrà finançar amb les aportacions de la resta d'administracions competents i amb la participació econòmica de les persones usuàries dels serveis que tinguin prevista aquesta aportació econòmica.

​​​​​​​Article 6 Participació de les persones usuàries en el finançament dels serveis i les prestacions

La participació de les persones usuàries en el finançament dels serveis i les prestacions definides en l'annex d'aquest Decret només s'aplica a les prestacions que així ho determini la Cartera bàsica de serveis socials i d'acord amb la normativa aplicable.

Article 7 Xarxa Pública de Serveis Socials i provisió de serveis

1. La Xarxa Pública de Serveis Socials està formada pels serveis socials de titularitat pública municipal o mancomunada, insular i autonòmica, gestionats ja sigui de forma directa o indirecta.

2. Per a la provisió dels serveis que integren la Xarxa Pública de Serveis Socials cal tenir en compte, de forma preferent, les modalitats previstes per la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

3. Les administracions públiques competents en matèria de serveis socials, d'acord amb el que disposa el Títol III de la Llei 4/2009, d'11 de juny, poden configurar-se com a entitats proveïdores de serveis socials per a altres administracions públiques, en virtut del principi de col·laboració, mitjançant la formalització de l'instrument jurídic que correspongui.

Disposició addicional primera Participació econòmica de les persones usuàries en determinats serveis

1. La participació econòmica de la persona usuària de la prestació d'habitatge supervisat i de la prestació d'atenció al domicili compartit de persones amb diagnòstic de salut mental greu i discapacitat, serà del 45 % de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) de l'any en curs, i s'estableixen les situacions següents:

a) Si la persona té ingressos per davall del 55 % de la quantia de 1'IPREM no ha de participar económicament en el finangament del servei.

b) Si la persona té ingressos compresas entre el 55 % i el 99 % de la quantia de 1'IPREM, participa económicament en la diferencia entre el 55 % i els seus ingressos efectius.

c) Si la persónate ingressos per damunt de la quantia de 1'IPREM la participado económica será del 50 % deis seus ingressos, amb aquestes excepclons:

  • Ha de tenir assegurada sempre la quantia mínima del 55 % de 1'indicador de l'IPREM.

  • La quantia diaria de la participació económica no podrá ser mai superior al 90 % del cosí de la plaga diaria.

2. Les persones usuàries de la prestació d'habitatge supervisat vinculat a la prestació d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental estan exempts de copagament.

Disposició addicional segona Efectes de les definicions

Les definicions de l'article 2 del Decret no tindran efectes pel que fa al règim de control administratiu o per a la formalització d'acords d'acció concertada dels serveis socials.

Disposició derogatòria única Normes que es deroguen

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquest Decret, el contradiguin o hi siguin incompatibles i, concretament, el Decret 66/2016, de 18 de novembre, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020 i s'estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals, excepte la seva Disposició final segona.

Disposició final primera Habilitació competencial

1. Tenen caràcter de principis generals: l'apartat 1, les prestacions 10.1 i 11.5 de l'annex d'aquest Decret, i la disposició addicional primera, de conformitat amb les competències atorgades al Govern de les Illes Balears per l'article 58.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, amb l'objecte de garantir la igualtat de condicions bàsiques i de seguretat jurídica en la prestació dels serveis socials a les Illes Balears, sens perjudici de la competència reglamentària pròpia dels consells insulars en la matèria.

2. Tenen caràcter de normes complementàries: els apartats 3, 4, 5, 6, 7 i 8 de l'annex d'aquest Decret, dels quals, malgrat incloure'ls en l'article 70 de l'Estatut d'autonomia, encara no se n'ha produït el traspàs efectiu de serveis i funcions, de manera que actualment són prestats pel Govern de les Illes Balears. Així doncs, fins que els consells insulars aprovin la regulació pròpia dins l'exercici de les seves competències, aquests preceptes tenen caràcter de normes complementàries o connexes a l'efecte de garantir l'execució de la competència en la matèria. En conseqüència, els consells insulars les aplicaran mentre no duguin a terme el desplegament reglamentari.

3. La resta del Decret es dicta en virtut de les competències exclusives de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atorgades pels apartats 14, 15, 16, 39 i 49 de l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

 

​​​​​​​Disposició final segona Modificació del Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears

Es modifica l'apartat 6 de l'article 46 del Decret 83/2010, de 25 de juny, que queda redactat de la manera següent:

«6. La prestació econòmica vinculada al servei segueix el mateix règim de compatibilitats que el servei vinculat de què es tracti, excepte l'habitatge col·laboratiu que és compatible amb els serveis de teleassistència i de prevenció i promoció de l'autonomia personal.»

Disposició final tercera Modificació del Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població

1. S'incorpora una nova modalitat de serveis residencials, la sisena, dins l'apartat d) de l'article 5 del Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població, amb la redacció següent:

«6è Habitatges col·laboratius.»

2. S'inclou un nou epígraf, el c), dins de l'article 13 del Decret 86/2010, de 25 de juny, amb la redacció següent:

«c) Habitatge col·laboratiu: conjunt de dotacions residencials que integren espais d'ús privatiu i zones comunitàries amb el propòsit de desenvolupar la vida en comú i gestionada per una entitat sense ànim de guany amb l'objecte de procurar per a les persones que l'habiten la promoció de la seva autonomia i l'atenció davant situacions de dependència.»

3. Es modifica el títol de la secció 6a del Capítol II del Decret 86/2010, amb la redacció següent:

SECCIÓ 6a

CONDICIONS ESPECÍFIQUES DELS HABITATGES SUPERVISATS i COL·LABORATIUS

4. S'afegeix un nou article, l'article 24 bis, dins del Decret 86/2010, de 25 de juny, amb la redacció següent:

«Article 24 bis

Ràtios mínimes del servei d'habitatge col·laboratiu

1. Les ràtios per habitatges de 10 places (o les fraccions derivades) de persones amb dependència, són les següents:

a) Responsable del servei: 0,25.

b) Personal cuidador: 5.

c) Personal serveis generals i hoteleria: 0,25

2. Amb caràcter general, la ràtio s'ha de calcular sobre la previsió de 24 hores de servei 365 dies a l'any.

3. La ràtio del responsable del servei podrà ser assumit per un dels residents amb titulació universitària que faci funcions de responsable de cures de les persones amb dependència i que no tengui reconegut cap grau de dependència. Les ràtios de serveis generals i d'hoteleria podran ser assumits per les persones que hi habitin. En cas contrari, totes les ràtios anteriors s'hauran de cobrir amb personal contractat.»

​​​​​​​Disposició final quarta Modificació del Decret 6/2016, de 5 de febrer, pel qual es regulen els principis generals que han de regir el funcionament de les entitats tutelars de les persones adultes incapacitades judicialment

1. S'afegeix una disposició addicional, que serà la segona, en el Decret 6/2016, amb el contingut següent:

Disposició addicional segona

Referències als serveis tutelars

1. Les referències a entitats i serveis tutelars s'han d'entendre fetes a entitats i serveis de suport a les persones adultes en l'exercici de la seva capacitat jurídica de conformitat amb el Títol IX del Llibre I del Codi Civil.

2. Les referències a persones adultes incapacitades judicialment o en procés d'incapacitació s'han d'entendre fetes a persones adultes proveïdes de mesures de suport o en procés de provisió de mesures de suport de conformitat amb el Títol IX del Llibre I del Codi Civil.

3. Les referències a persones tutelades s'han d'entendre fetes a persones curatelades de conformitat amb l'article 268 del Codi Civil.

4. No obstant els apartats anteriors, seguiran vigents les referències a entitats i serveis tutelars, a persones adultes incapacitades judicialment o en procés d'incapacitació i a persones tutelades, sempre i quan no hagi transcorregut el termini establert en la Disposició transitòria cinquena de la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica.

2. Es modifica la numeració de la Disposició addicional única del Decret 6/2016, de 5 de febrer, que passa a ser la Disposició addicional primera.

Disposició final cinquena Modificació del Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries

1. Es modifica el punt 3.2 de l'annex 1 del Decret 9/2020, de 7 de febrer, que ha de quedar amb la redacció següent:

«3.2. El servei ha d'estar format pels professionals següents amb aquestes titulacions:

0,5 tècnic/a amb tasques de coordinació ubicat a Mallorca, amb una jornada laboral màxima de 38,5 hores setmanals.

Requisits: llicenciatura, diplomatura o grau universitari en Ciències Socials (preferentment en Treball Social).

5 tècnics/tècniques de grau.

Requisits: diplomatura o grau en Treball Social.

Aquests tècnics s'han d'assignar, com a mínim, de la manera següent:

Mallorca: 3 tècnics/tècniques.

Menorca: 1 tècnic/a.

Eivissa: 1 tècnic/a.

1 tècnic/a superior en integració social a Mallorca.

Requisits: formació professional de grau superior en Integració Social.

1 tècnic/a superior en administració i finances (0,10 de jornada).

Requisits: formació professional de grau superior en Administració i Finances.

Aquests tècnics s'han de distribuir per illes segons una jornada laboral de treball efectiu de 38,5 hores setmanals com a màxim i de 37,5 hores setmanals com a mínim, durant 244 dies l'any.»

2. Es modifica el punt 2.3 de l'annex 2 del Decret 9/2020, de 7 de febrer, que ha de quedar amb la redacció següent:

«2.3. L'entitat del servei ha de prestar el servei d'acord amb un horari i un calendari que permetin desenvolupar adequadament el servei d'acompanyament per a persones immigrants.»

3. Es modifica el punt 3.2 de l'annex 2 del Decret 9/2020, de 7 de febrer, que ha de quedar amb la redacció següent:

«3.2. El servei ha d'estar format pels professionals següents amb les titulacions següents:

1 professional amb tasques de coordinació.

Requisits: llicenciatura, diplomatura o grau universitari.

1 auxiliar administratiu/iva

Requisits: titulació mínima de cicle formatiu de grau mitjà de Gestió Administrativa o equivalent.

La resta de l'equip tècnic ha d'estar format obligatòriament per diplomats, graduats o llicenciats preferentment de l'àmbit humanístic i sociosanitari. Excepcionalment en podran formar part persones amb titulació universitària d'altres àmbits, sempre que comptin amb formació de postgrau específica en temàtica de persones immigrades i/o experiència professional mínima de 4 anys acreditable en la matèria.»

4. S'afegeix una disposició addicional, que serà la segona, en el Decret 9/2020, de 7 de febrer, amb el contingut següent:

Disposició addicional segonaReferències al Servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries

Les referències al servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries s'han d'entendre fetes al servei d'acompanyament a persones immigrants extracomunitàries.

5. Es modifica la numeració de la Disposició addicional única del Decret 9/2020, de 7 de febrer, que passa a ser la Disposició addicional primera.

6. Es modifica la intitulació del Decret 9/2020, de 7 de febrer, amb la redacció següent:

Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del servei d'acompanyament a persones immigrants extracomunitàries

Disposició final sisena Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 de maig de 2023

 

El vicepresident

La consellera d'Afers Socials i Esports

Fina Santiago Rodríguez

(Per suplència d'acord amb l'article 7 de la Llei 1/2019, de 31 de gener del Govern de les Illes Balears)

Juan Pedro Yllanes Suárez

 

ANNEX ÚNIC Serveis, programes i prestacions de la Cartera bàsica de Serveis Socials de les Illes Balears

1. Serveis socials comunitaris adreçats a la població general:

1.1. Prestació d'informació i orientació.

1.1.1 Prestació de domiciliació i empadronament.

1.2. Prestació de valoració i assessorament.

1.3. Prestació d'acompanyament, suport social i/o socioeducatiu.

1.4. Prestació de promoció de la inclusió social i la participació comunitària.

1.5. Prestació econòmica d'urgència social.

2. Serveis socials per a la infància, la joventut i les famílies:

2.1. Serveis per a adolescents i joves infractors.

2.1.1. Execució de les mesures privatives de llibertat.

2.1.2. Execució de les mesures no privatives de llibertat.

2.1.3. Mediació extrajudicial de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors.

2.2. Serveis de suport per a les famílies.

2.2.1. Programa de mediació familiar.

2.2.2. Prestació de punt de trobada familiar en compliment de resolucions judicials.

2.2.3. Programa de formació per a la competència familiar.

2.2.4. Programa de tractament psicoterapèutic i de prevenció de la violència filioparental.

2.2.5. Programa d'atenció psicològica en la postemergència.

2.3. Servei de suport a la infància.

2.3.1 Prestació de tractament a infants víctimes d'abusos sexuals.

2.3.2. Programa d'assessorament psicològic a l'alumnat afectat per situacions d'assetjament i violència escolar.

2.3.3. Prestació econòmica per a menors víctimes de violència masclista o conjugal.

2.4. Servei de suport a l'adolescència i a la joventut.

2.4.1. Programa d'intervenció socioeducativa per a joves en risc d'exclusió social i escolar (Alter).

2.4.2. Renda d'emancipació per a joves que han estat sota mesures judicials previstes a la llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de responsabilitat penal dels menors.

2.5. Servei d'emancipació.

2.5.1. Prestació d'habitatge d'emancipació per a persones majors de 18 anys que han estat sotmesos a mesura de tutela o guarda per l'Administració.

2.5.2. Prestació d'acompanyament per a joves que han estat subjectes a mesures administratives.

2.5.3. Prestació econòmica per a joves que han estat sotmesos a mesures administratives de tutela o guarda de protecció de menors (renda d'emancipació).

3. Serveis i recursos d'atenció a la dona. Atenció integral a les víctimes de violència masclista.

3.1. Prestació d'atenció social telefònica 24 hores i acompanyament presencial i d'acompanyament (servei 24 hores).

3.2. Prestació de teletraducció.

3.3. Prestació Pis Tutelat Lausana.

4. Serveis per a les persones amb discapacitat:

4.1. Prestació de valoració, orientació i reconeixement de la situació de discapacitat.

4.2. Programa d'acompanyament per a persones amb discapacitat física o sensorial greu.

4.3. Programa d'ajudes tècniques i suport tecnològic per a la promoció de l'autonomia personal.

5. Servei d'atenció primerenca:

5.1. Prestació de valoració de la discapacitat d'infants de 0-6 anys (Unitat de Diagnòstic Infantil i Atenció Primerenca, UDIAP).

5.2. Prestació d'atenció primerenca (SEDIAP).

6. Serveis per a persones en situació de dependència:

6.1. Prestació de valoració de la situació de dependència i pla individual d'atenció a la persona dependent.

6.2. Prestació tecnològica de teleassistència domiciliària per a persones en situació de dependència.

6.3. Prestació de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència.

6.4 Prestació d'ajuda a domicili per a persones en situació de dependència.

6.5. Prestació d'estades diürnes per a persones en situació de dependència.

6.6. Prestació residencial per a persones en situació de dependència.

6.7. Prestació econòmica vinculada al servei per a persones en situació de dependència.

6.8. Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a les persones cuidadores no professionals.

6.9. Prestació econòmica d'assistent personal per a persones en situació de dependència.

7. Serveis per a persones amb diagnòstic de salut mental greu:

7.1. Prestació de rehabilitació comunitària (centre ocupacional) per a persones amb diagnòstic de salut mental.

7.2. Prestació d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental.

7.3. Prestació de suport socioeducatiu comunitari per a persones amb diagnòstic de salut mental.

7.4. Prestació d'atenció al domicili compartit per persones amb diagnòstic de salut mental.

7.5. Prestació d'habitatge supervisat per a persones amb diagnòstic de salut mental.

8. Servei de suport a les persones adultes en l'exercici de la seva capacitat jurídica.

9. Servei d'integració social de persones amb problemes d'addicció.

10. Serveis d'atenció social per altres situacions de necessitat.

10.1. Prestació d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial.

10.2. Prestació tècnica d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries.

10.3. Programes innovadors i experimentals.

11. Altres prestacions econòmiques.

11.1. Renda Social Garantida (RESOGA).

11.2. Complement de rendes de les Illes Balears a les pensions no contributives (PNC).

11.3. Gestió de la pensió no contributiva (PNC) per jubilació de la Seguretat Social.

11.4. Gestió de la pensió no contributiva (PNC) per invalidesa de la Seguretat Social.

11.5. Ajudes econòmiques urgents de suport familiar i suport als processos d'inserció.

Fitxes de serveis, programes i prestacions de la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears

1. Serveis socials comunitaris adreçats a la població general.

1.1. Prestació d'informació i orientació.

1.1.1.Prestació de domiciliació i empadronament.

1.2. Prestació de valoració i assessorament.

1.3. Prestació d'acompanyament, suport social i/o socioeducatiu.

1.4. Prestació de promoció de la inclusió social i la participació comunitària.

1.5. Prestació econòmica d'urgència social.

Els serveis socials comunitaris bàsics són de gestió local i s'ofereixen al ciutadà al territori de manera descentralitzada. Com a tals, poden oferir altres prestacions que no formen part d'aquesta Cartera bàsica i que sí formen part de la Cartera local de serveis socials. Són les següents:

1.1. Prestació d'informació i orientació.

Definició: actuació professional encaminada a garantir la igualtat d'oportunitats mitjançant l'accés del ciutadà a ajuts, subvencions, prestacions econòmiques, subsidis, beques i activitats que es poden fer a la comunitat, com també tota aquella informació d'àmbit social o de qualsevol del sistemes de protecció. Aquesta prestació inclou el suport a les persones que tenen dificultat per emplenar les sol·licituds en paper o digitalment.

Població destinatària: la població general.

Equipaments / equips professionals: les unitats de treball social (UTS) dels serveis comunitaris bàsics.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

1.1.1 Prestació de domiciliació i empadronament.

Definició: Prestació que ha de garantir l'ajuntament en el seu conjunt de serveis i de la qual els departaments de serveis socials locals faran un seguiment especial a fi de permetre l'accés a l'educació, la salut, a determinades prestacions socials i altres serveis de les persones residents al municipi.

Població destinatària: la població general.

Equipaments/equips professionals: les unitats de treball social (UTS) dels serveis comunitaris bàsics.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: Administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

1.2. Prestació de valoració i assessorament.

Definició: intervenció professional que té per objecte atendre una demanda d'un ciutadà a partir de la valoració de la seva situació i que ofereix una proposta de suport i actuacions per revertir la situació que ha ocasionat la demanda.

Forma part d'aquesta prestació la valoració i gestió, si escau, de l'accés del ciutadà a les prestacions socials de la Xarxa Pública de Serveis Socials de les Illes Balears.

Població destinatària: la població general.

Equipaments/equips professionals: les unitats de treball social (UTS) dels serveis comunitaris bàsics.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

1.3. Prestació d'acompanyament, suport social i socioeducatiu.

Definició: és una intervenció destinada a millorar l'autonomia de les persones, la relació amb el seu entorn inclòs el familiar i la seva participació social. Aquesta intervenció professional té per objecte dur a terme un procés d'acompanyament i suport social bàsic, i en determinats casos, socioeducatiu, una vegada s'ha valorat aquesta necessitat en el diagnòstic social i s'acorda amb la persona/família un pla de feina per millorar la seva situació.

Població destinatària: la població general. Especialment si hi ha menors.

Equipaments/equips professionals: les unitats de treball social (UTS) dels serveis comunitaris bàsics.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

1.4. Prestació de promoció de la inclusió social i la participació comunitària.

Definició: intervenció professional de caràcter individual o comunitària que té per objecte promoure la convivència en la comunitat facilitant les eines d'adaptació i integració necessàries per a tal objecte, a la vegada que promou la resolució de necessitats comunes en un barri o poble de les Illes.

Són intervencions comunitàries en els municipis, tant a escala territorial, temàtica i/o de grups socials, que faciliten la inclusió de la població beneficiària del sistema local de serveis socials en els processos comunitaris i participatius, per tal d'enfortir les seves relacions socials i les oportunitats d'inserció.

Cal garantir, en els processos comunitaris i participatius, els enfocaments transversals de gènere, interculturalitat, intergeneracionalitat i accessibilitat.

Població destinatària: la població general.

Equipaments/equips professionals: les unitats de treball social (UTS) dels serveis comunitaris bàsics.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

1.5. Prestació econòmica d'urgència social.

Definició: les prestacions econòmiques d'urgència social tenen per objecte atendre situacions de necessitat puntuals, urgents i bàsiques, de subsistència, com l'alimentació, el vestit i l'allotjament, el suport familiar i el suport a la inserció social.

Les prestacions d'urgència social es financen a càrrec dels pressuposts dels ajuntaments en la modalitat d'ajut econòmic bàsic i cada ajuntament pot concretar-ne els objectes, quanties i perfils. Aquestes prestacions no s'inclouen dins del finançament dels serveis comunitaris bàsics, sense perjudici de la possible col·laboració de les administracions implicades d'acord amb la normativa aplicable.

Població destinatària: persones amb expedient obert als serveis socials comunitaris.

Equipaments/equips professionals: treballadors socials dels serveis socials comunitaris.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011, de 13 de maig, pel qual es regulen els principis generals i les directrius de coordinació dels serveis socials comunitaris bàsics.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: administració local.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

2. Serveis socials per a la infància, la joventut i les famílies.

2.1. Serveis per a menors i joves infractors.

2.1.1. Execució de les mesures privatives de llibertat.

Definició: les mesures privatives de llibertat, establertes per la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i imposades pels jutjats de menors als menors infractors mitjançant sentència judicial, cautelar o ferma, són internament a règim tancat, semi obert i obert; internament terapèutic en tots els règims i permanència de cap de setmana a centre.

L'execució de la mesura incorpora, si escau, la participació en programes i tallers de determinades matèries: avaluació/tractament de conductes sexuals abusives; formació i orientació professional; educació viària; habilitats socials, comunicatives, emocionals, parentals, etc.

Població destinatària: menors/joves que han comès delictes penals, complerts els 14 anys i abans de complir-ne 18, als quals s'ha aplicat la Llei orgànica 5/2000, modificada per la Llei orgànica 8/2006, de 4 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i la resta de normativa d'aplicació.

Equipaments/equips professionals: xarxa especialitzada de centres socioeducatius d'internament que gestiona la Fundació Institut Socioeducatiu s'Estel.

Ràtios i perfils professionals: un equip professional multidisciplinari constituït fonamentalment per personal amb titulació universitària de Pedagogia, Psicologia, Treball Social i/o Educació Social, o habilitats i professionals dels cossos administratiu, auxiliar i de serveis.

Estàndards de qualitat: els que estableix la normativa específica. Els que estableix la Llei orgànica 5/2000, el Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei orgànica 5/2000, i el Decret 10/2020, de 14 de febrer, de reglament de funcionament i organització de centres socioeducatius específics del sistema de justícia juvenil per al compliment de les mesures privatives de llibertat a les Illes Balears.

Accés i llista d'espera: per ordre judicial.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

 

​​​​​​​2.1.2. Execució de les mesures no privatives de llibertat.

Definició: les mesures no privatives de llibertat, establertes per la Llei orgànica 5/2000, i imposades pels jutjats de menors als menors infractors mitjançant sentència judicial, cautelar o ferma, són tractament ambulatori; assistència a centre de dia; permanència de cap de setmana a domicili; llibertat vigilada; convivència amb persona, família o grup educatiu; prestacions en benefici de la comunitat i realització de tasques socioeducatives.

L'execució de la mesura incorpora, si escau, la participació en programes i tallers de determinades matèries: avaluació/tractament de conductes sexuals abusives; formació i orientació professional; educació viària; habilitats socials, comunicatives, emocionals, parentals, etc.

Població destinatària: menors/joves que han comès delictes penals, complerts els 14 anys i abans de complir-ne 18, als quals s'ha aplicat la Llei orgànica 5/2000, modificada per la Llei orgànica 8/2006, de 4 de desembre, i la resta de normativa d'aplicació.

Equipaments/equips professionals: els centres de les àrees territorials d'intervenció en medi obert de Palma, Inca, Manacor, Menorca i Eivissa/Formentera; els equips d'execució de mesures de la Secció de Medi Obert; els equips de suport tècnic i administratiu a l'execució; l'equip tècnic de programes de la Fundació Institut Socioeducatiu s'Estel, i les empreses i entitats col·laboradores.

Ràtios i perfils professionals: un equip interprofessional constituït fonamentalment per persones amb titulació d'Educació Social, Psicologia, Treball Social, Pedagogia i/o Psicopedagogia.

Estàndards de qualitat: els que estableix la normativa específica. Els que estableix la Llei orgànica 5/2000, el Reial Decret 1774/2004, i l'Ordre de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, de 25 d'octubre de 2010, per la qual s'estableix l'organització i el funcionament de la Direcció General de Menors i Família en l'execució de de les diferents mesures judicials no privatives de llibertat que imposen els jutjats de menors i del procediments i criteris d'actuació (BOIB núm. 162, de 6 de novembre de 2010).

Accés i llista d'espera: per ordre judicial.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

2.1.3. Mediació extrajudicial de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors.

Definició: desenvolupament dels processos de mediació extrajudicial, establerts per la Llei orgànica 5/2000 i proposats pels fiscals de menors, entre els menors/joves infractors i les persones víctimes i/o perjudicades per les infraccions penals comeses, amb l'objectiu d'aconseguir la conciliació entre ambdues parts i/o la reparació dels danys causats.

Població destinatària: les víctimes i menors/joves infractors que, amb més de 14 anys i abans de complir-ne 18, han comès infraccions considerades delictes lleus en el Codi penal, als quals s'ha aplicat la Llei orgànica 5/2000.

Equipaments/equips professionals: els centres de les àrees territorials d'intervenció en medi obert a Palma, Inca, Manacor, Menorca i Eivissa/Formentera; els equips d'execució de mesures de la Secció de Medi Obert; els equips de suport tècnic i administratiu a l'execució; l'equip tècnic de programes de la Fundació Institut Socioeducatiu s'Estel, i les empreses i entitats col·laboradores.

Ràtios i perfils professionals: un equip multidisciplinari constituït fonamentalment per persones amb titulació universitària de Dret, Pedagogia, Psicologia, Treball Social, Magisteri i/o Educació social, o habilitats i per professionals dels cossos administratiu i auxiliar.

Estàndards de qualitat: els que estableix la normativa específica. Els que estableix la Llei Orgànica 5/2000, el Reial decret 1774/2004, i l'Ordre de la Consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, de 25 d'octubre de 2010, per la qual s'estableix l'organització i el funcionament de la Direcció General de Menors i Família en l'execució de de les diferents mesures judicials no privatives de llibertat que imposen els jutjats de menors i del procediments i criteris d'actuació.

Accés i llista d'espera: per ordre judicial.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

 

​​​​​​​2.2. Serveis de suport a les famílies.

2.2.1. Programa de mediació familiar.

Definició: actuacions dirigides a la solució extrajudicial de conflictes sorgits en el si de la família, amb l'assistència de professionals qualificats i imparcials que intervenen entre els subjectes implicats per possibilitar vies de diàleg i obtenir acords justs, duradors i estables, amb l'objectiu d'evitar que es plantegin processos judicials, posar fi als que ja s'han iniciat o reduir-ne l'abast. Regulada per la Llei 14/2010, de 9 de desembre, de mediació familiar de les Illes Balears, modificada per la Llei 13/2019, de 29 de març.

Població destinatària: les persones que disposa la Llei de mediació familiar.

Equipaments/equips professionals: un equip de professionals format per persones especialitzades en mediació familiar.

Ràtios i perfils professionals: un equip interprofessional integrat per persones especialitzades en mediació familiar segons normativa de desplegament de la Llei.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 66/2008, de 30 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei 14/2010, de 9 de desembre, de mediació familiar.

Accés i llista d'espera: per derivació del sistema de justícia.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.2.2. Prestació de punt de trobada familiar en compliment de resolucions judicials.

Definició: actuacions per facilitar el compliment de les mesures ordenades pels jutjats, quant a l'exercici del dret de visita o relació entre la persona menor i els seus familiars. La persona menor és atesa per professionals especialitzats que garanteixen la seva seguretat i benestar, a més d'ensenyar als progenitors i/o als membres de la família extensa a mantenir el menor o la menor al marge dels seus conflictes i a arribar a acords per al seu benefici.

Població destinatària: els casos en què els jutjats de les Illes Balears competents en matèria de família i de violència de gènere determinen, en les resolucions judicials, que el règim de visites s'ha de fer a través del programa de punt de trobada familiar.

Equipaments/equips professionals: equips interprofessionals en espais habilitats per a la trobada de les famílies.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic titulat universitari en Psicologia, Psicopedagogia, Treball social i/o Educació social.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 57/2011, de 20 de maig, pel qual s'estableixen els principis generals d'organització i funcionament dels punts de trobada familiar per derivació judicial.

Accés i llista d'espera: per ordre judicial.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

2.2.3. Programa de formació per a la competència familiar.

Definició: programa de prevenció, l'objectiu del qual és la reducció de la influència dels factors de riscs familiars en els fills i les filles i, alhora, el reforç dels factors protectors, amb la finalitat d'augmentar la competència parental, les habilitats socials i de resolució de conflictes, a més de les relacions familiars.

Població destinatària: les famílies amb necessitat de millorar les relacions familiars.

Equipaments/equips professionals: serveis socials comunitaris i personal tècnic titulat universitari en Psicologia, Psicopedagogia, Treball Social i/o Educació Social.

Ràtios o perfils professionals: equip multidisciplinari constituït per personal amb titulació universitària en Educació Social, Treball Social, Psicologia, Pedagogia i/o Psicopedagogia.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 48/2011.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica prevista en el pla individual d'atenció.

Administracions responsables: Conselleria d'Afers Socials i Esports, consells insulars i ajuntaments.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.2.4. Programa de tractament psicoterapèutic i de prevenció de la violència filioparental.

Definició: recurs psicoterapèutic i de prevenció especialitzat, la finalitat del qual és, d'una banda, la modificació del comportament agressiu dels menors i joves i, de l'altra, la superació dels efectes posttraumàtics dels membres familiars víctimes d'aquesta violència.

Població destinatària: persones menors d'edat fins als 18 anys i les seves famílies que presenten comportaments violents cap als seus progenitors o altres membres de la família majors (padrins, oncles, etc.) amb i sense resolució o sentència judicial per compliment d'una mesura. També es dirigirà a professionals d'altres serveis que hagin detectat casos de violència filioparental.

Equipaments/equips professionals: psicòlegs especialitzats en violència filioparental.

Ràtios o perfils professionals: equip constituït per professionals de la psicologia.

Estàndards de qualitat: els establerts a la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

Accés i llista d'espera: per derivació de serveis sociosanitaris i comunitaris i serveis de compliment de mesures judicials per menors. La llista d'espera s'ordena per ordre d'arribada, sentència i/o gravetat.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.2.5. Programa d'atenció psicològica en la postemergència.

Definició: recurs d'atenció especialitzada en el tractament psicològic de les persones i familiars que han sofert al seu entorn una situació traumàtica. Es tracta de prevenir les seqüeles psicològiques i evitar el dol patològic de les persones afectades.

Població destinatària: familiars directes de víctimes mortals per assassinats i homicidis, violència de gènere, suïcidis consumats, víctimes de catàstrofes i víctimes d'accidents mortals, quan ho recomani el tècnic d'emergències.

Equipaments/equips professionals: equip de psicòlegs especialitzats en dol i trauma.

Ràtios i perfils professionals: psicòlegs especialitzats.

Estàndards de qualitat: els establerts a la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

Accés i llista d'espera: per derivació de l'112.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

​​​​​​​2.3. Serveis de suport a la infància.

2.3.1. Prestació de tractament a infants víctimes d'abusos sexuals.

Definició: tractament psicoterapèutic a menors, que viuen amb la seva família, amb sospites d'abús i/o agressió sexual, tant en l'àmbit intrafamiliar com en l'extrafamiliar.

Població destinatària: les persones menors de 0 a 18 anys de famílies considerades protectores. La família del context més proper al menor o la menor també pot disposar, en cas que es valori necessari, de tractament psicoterapèutic.

Equipaments/equips professionals: personal de psicologia especialista en tractament d'abusos.

Ràtios i perfils professionals: persones amb titulació de psicologia.

Estàndards de qualitat: els que estableix la Llei 4/2011.

Accés: demanda de les famílies derivada des de protecció de menors o estaments judicials, en funció dels protocols específics.

Llista d'espera: segons ordre d'entrada i gravetat.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.3.2. Programa d'assessorament psicològic a l'alumnat afectat per situacions d'assetjament i violència escolar.

Definició: programa especialitzat d'assessorament i suport psicològic a l'alumnat afectat per situacions d'assetjament i violència escolar de totes les Illes Balears. La finalitat del programa és donar atenció psicològica amb l'objecte de facilitar la recuperació dels símptomes provocats per l'abús, i dotar-los d'estratègies per prevenir futures agressions.

Població destinatària: dirigit a l'alumnat assetjat i víctima de violència escolar de tots els centres educatius de les Illes Balears.

Equipaments/equips professionals: equip de professionals de la psicologia.

Ràtios o perfils professionals: equip de professionals de la psicologia.

Estàndards de qualitat: els establerts a la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

Accés i llista d'espera: per derivació dels centres escolars segons les instruccions dictades per la Conselleria d'Educació i Formació Professional i la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.3.3. Prestació econòmica per a menors víctimes de violència masclista o conjugal.

Definició: prestació econòmica, de caràcter temporal i periòdica, per a persones menors d'edat que han estat víctimes de violència masclista o conjugal o de violència entre persones amb una relació anàloga a la conjugal, en el marc de l'article 23 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, i el Decret 67/2019, de 23 d'agost, d'ajuts per a persones menors d'edat víctimes de violència masclista o conjugal o entre persones amb una relació anàloga a la conjugal.

Població destinatària: persones de menys de 22 anys o, excepcionalment, de menys de 25 anys que hagin estat víctimes de violència masclista o conjugal i que compleixin els requisits establerts reglamentàriament.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: el personal de gestió administrativa necessari.

Estàndards de qualitat: Decret 67/2019, de 23 d'agost, d'ajuts per a persones menors d'edat víctimes de violència masclista o conjugal o entre persones amb una relació anàloga a la conjugal

Garantia de la prestació: prestació garantida.

2.4. Servei de suport a l'adolescència i a la joventut.

2.4.1. Programa d'intervenció socioeducativa per a joves en risc d'exclusió social i escolar (Alter).

Definició: actuacions per a la integració social, laboral i educativa, alternatives al sistema escolar ordinari, que, d'acord amb les expectatives i capacitats del o la menor/jove atès, afavoreixen la seva inserció al centre escolar i/o en la societat, l'ajuden en el procés de capacitació per a la transició cap a la vida adulta i el guien en la recerca de feina en els casos de persones majors de 16 anys que rebutgen la formació acadèmica.

Població destinatària: persones menors/joves, majors de 14 anys i menors de 17, en situació o risc d'exclusió social i/o abandonament escolar, que han esgotat les mesures ordinàries i extraordinàries que regulen els reglaments de permanència dels centres educatius d'ensenyament obligatori.

Equipaments/equips professionals: centres de serveis socials municipals, centres educatius i empreses i entitats col·laboradores a les quals se'ls recompensa parcialment el seu esforç mitjançant una gratificació.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic amb titulació universitària de Pedagogia, Psicologia, Treball Social, Educació Social, professors d'ensenyament secundari, mestres de taller d'oficis diversos i personal administratiu.

Estàndards de qualitat: els que estableix la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica prevista en el pla individual d'atenció.

Administracions responsables: Conselleria d'Afers Socials i Esports i administracions locals.

Garantia de la prestació: les gratificacions a les entitats i empreses col·laboradores depèn de la disponibilitat pressupostària.

2.4.2. Renda d'emancipació per a joves que han estat sota mesures judicials previstes a la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de responsabilitat penal dels menors.

Definició: prestació econòmica, de caràcter temporal i periòdica, per a joves que han estat subjectes a mesures judicials de les previstes a la Llei orgànica 5/2000, i que en haver complit les mesures es troben en situació de necessitat, sense suport familiar.

Població destinatària: joves entre els 18 anys i els 25 anys.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: el personal de gestió administrativa necessari.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 40/2017, de 25 d'agost, sobre els criteris d'autorització i acreditació dels serveis per a joves en procés d'emancipació, i de regulació de la renda d'autonomia personal per a joves que han estat sotmesos a mesures de justícia juvenil.

Accés i llista d'espera: per sol·licitud individual. No hi ha llista d'espera.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.5. Servei d'emancipació.

2.5.1. Prestació d'habitatge d'emancipació per a persones majors de 18 anys que han estat sotmesos a mesura de tutela o guarda per l'Administració.

Modalitat A. Habitatge d'emancipació.

Definició: allotjament que possibilita la transició a la vida activa dels joves que han estat sotmesos a una mesura de guarda o tutela per l'Administració.

Població destinatària: joves d'edat compresa entre els 18 i els 25 anys en risc d'exclusió social que no tenen suport familiar, que han estat objecte d'una mesura de protecció i no poden retornar a la seva família nuclear, han tengut un bon procés en el sistema de protecció, presenten una bona disposició a l'emancipació i han d'assumir un procés d'autonomia personal, que tinguin el seu domicili o residència al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Es regula en la Llei 7/2015, de 10 d'abril, per la qual s'estableix el marc regulador dels processos d'autonomia personal de menors que han estat sotmesos a una mesura de protecció o reforma, i pel Decret 40/2017, de 25 d'agost.

Equipament/equips professionals: habitatges i equip tècnic educatiu.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic amb titulació universitària i/o de formació professional de l'àmbit social.

Estàndards de qualitat: els establerts en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica del programa d'emancipació.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Aportació econòmica: sí, d'acord amb l'article 6 del Decret 40/2017, de 25 d'agost.

Modalitat B. Allotjament comunitari.

Definició: allotjament col·lectiu que possibilita la transició a la vida activa dels joves que han estat sotmesos a una mesura de guarda o tutela per l'Administració.

Població destinatària: joves d'edat compresa entre els 18 i els 25 anys que han estat objecte d'una mesura de protecció que no poden retornar a la seva família nuclear, han tingut un bon procés en el sistema de protecció, presenten una bona disposició a l'emancipació i han d'assumir un procés d'autonomia personal. Han de tenir el seu domicili o residència al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Es regula en la Llei 7/2015.

Equipament/equips professionals: equip tècnic educatiu.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic amb titulació universitària i/o de formació professional de l'àmbit social.

Estàndards de qualitat: els establerts en els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica del programa d'emancipació.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Aportació econòmica: sí, d'acord amb l'article 6 del Decret 40/2017, de 25 d'agost.

Modalitat C. Prestació econòmica per a famílies acollidores de joves extutelats.

Definició: prestació econòmica dirigida a les famílies que incorporin al nucli de convivència joves que han estat sotmesos a mesures administratives de tutela o guarda del sistema de protecció de menors i que es troben en procés d'autonomia personal.

Població destinatària: famílies que incorporin joves entre els 18 anys i els 25 anys.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: el personal de gestió administrativa necessari.

Estàndards de qualitat: els que estableix la Llei 4/2011.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Modalitat D. Prestació de suport tècnic per a l'habitatge.

Definició: suport tècnic per a la gestió de processos d'autonomia i transició a la vida activa dels joves que resideixin a pisos d'emancipació.

Població destinatària: joves d'edat compresa entre els 18 i els 25 anys en risc d'exclusió social que no tenen suport familiar, que han estat objecte d'una mesura de protecció i no poden retornar a la seva família nuclear, han tingut un bon procés en el sistema de protecció i presenten una bona disposició a l'emancipació i han d'assumir un procés d'autonomia personal, que tinguin el seu domicili o residència al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Es regula en la Llei 7/2015.

Equipaments/equips professionals: equips interprofessionals.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic amb titulació universitària i/o de formació professional de l'àmbit social.

Estàndards de qualitat: els establerts a la Llei 4/2011 i en els plecs de contractació o la resolució de concertació.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica del programa d'emancipació.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Aportació econòmica: sí, d'acord amb l'article 6 del Decret 40/2017, de 25 d'agost.

2.5.2. Prestació d'acompanyament per a joves que han estat subjectes a mesures administratives.

Definició: servei d'acompanyament a joves en el procés d'autonomia personal per facilitar la seva integració social normalitzada.

Població destinatària: joves d'edat compresa entre els 18 i els 25 anys en risc d'exclusió social que no tenen suport familiar, que han estat objecte d'una mesura de protecció, no poden retornar a la seva família nuclear, han tengut un bon procés en el sistema de protecció i presenten una bona disposició a l'emancipació i han d'assumir un procés d'autonomia personal, que tinguin el seu domicili o residència al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Es regula en la Llei 7/2015 i pel Decret 40/2017, de 25 d'agost.

Equipaments/equips professionals: equips interprofessionals.

Ràtios i perfils professionals: personal tècnic amb titulació universitària i/o de formació professional de l'àmbit social.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011 i els plecs de contractació o la resolució de concertació i el Decret 40/2017, de 25 d'agost.

Accés i llista d'espera: per prescripció tècnica del programa d'emancipació.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

2.5.3. Prestació econòmica per a joves que han estat sotmesos a mesures administratives de tutela o guarda de protecció de menors (Renda d‘emancipació).

Definició: renda per a joves que han estat sotmesos a mesures administratives de tutela o guarda del sistema de protecció de menors i que es troben en procés d'autonomia personal. Té per objecte contribuir, temporalment fins als 25 anys, a que puguin viure d'una manera autònoma i es puguin integrar gradualment en la vida social i laboral, sempre que acreditin que no disposen de recursos econòmics suficients i visquin de manera autònoma.

Població destinatària: joves entre els 18 anys i els 25 anys.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: el personal de gestió administrativa necessari.

Estàndards de qualitat: els que estableix la Llei 4/2011 i la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears

Accés i llista d'espera: per sol·licitud individual.

Administració responsable : Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: garantida.

​​​​​​​​​​​​​​3. Serveis i recursos d'atenció a la dona. Atenció integral a les víctimes de violència masclista.

3.1. Prestació d'atenció social telefònica 24 hores i acompanyament presencial i d'acompanyament (servei 24 hores).

Definició: el servei d'atenció social telefònica 24 hores i acompanyament presencial (servei 24 hores) és un servei especialitzat en l'atenció integral a víctimes de violències masclistes: violència física, psicològica, econòmica, sexual (abusos, agressions i tràfic), simbòlica, feminicidi i mutilació genital femeinfanta. Es presta les 24 hores del dia, durant els 365 dies de l'any, a tota la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Població destinatària: víctimes de violència masclista, familiars i persones del seu entorn més proper, com també professionals que intervenen en situacions relacionades amb la violència masclista i ciutadania en general.

Equipaments/equips professionals: suficients i adequats per oferir atenció especialitzada. Persones graduades, llicenciades o diplomades en Treball social i Psicologia i/o expertes en violència masclista, organitzades per oferir atenció les 24 hores.

Ràtios i perfils professionals: professionals qualificats amb experiència en l'atenció social a les dones víctimes de violència masclista.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011, la Llei 11/2016 i els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: no hi ha restriccions a l'accés i es presta una atenció immediata per a les víctimes de la violència masclista.

Administració responsable: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

3.2. Prestació de teletraducció.

Definició: el servei de tele traducció està dissenyat per garantir telefònicament l'atenció, la informació i la comunicació a les dones víctimes de violència de gènere que desconeixen els idiomes oficials de les Illes Balears.

Teletraduccions immediates, les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, dels idiomes següents: anglès, francès, alemany, xinès, àrab, romanès, amazic, italià, portuguès, rus, polonès, txec, turc, búlgar, hindi, japonès, bambara, soinfantke, noruec, suec, finès, grec, ucraïnès, tailandès, eslovac, wòlof, lituà, ful, holandès, hongarès, brasiler, eslovac, èuscar, croata, danès, coreà, urdú, armeni, mandinga, afganès, albanès, bosnià, georgià, gallec i persa. Es pot ampliar la disponibilitat d'idiomes en funció de les necessitats detectades.

Població destinatària: les víctimes de violència masclista que desconeixen els idiomes oficials de les Illes Balears.

Equipaments/equips professionals: persones expertes en teletraducció de diversos idiomes.

Ràtios i perfils professionals: personal adequat per atendre les necessitats de les víctimes de violència masclista.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011, la Llei 11/2016 i els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: no hi ha restriccions a l'accés i es presta una atenció immediata a les víctimes de violència masclista.

3.3. Prestació Pis Tutelat Lausana.

Definició: recurs especialitzat d'acollida temporal adreçat a dones que volen allunyar-se del context de la prostitució i a dones víctimes de tràfic per a l'explotació sexual.

Població destinatària: dones que volen allunyar-se del mon de la prostitució i dones víctimes de tràfic per a l'explotació sexual.

Equipaments/equips professionals: 2 habitatges de protecció pública.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011, la Llei 11/2016 i els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: per derivació dels serveis socials, sanitaris i per accés directe de la persona interessada en iniciar un procés de canvi. Llista d'espera en funció de les places disponibles.

Administració responsable: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. Institut Balear de la Dona.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

4. Serveis per a persones amb discapacitat.

4.1. Prestació de valoració, orientació i reconeixement de la situació de discapacitat.

Definició: serveis de valoració i proposta de resolució de reconeixement del grau de discapacitat, de la necessitat d'ajuda de tercera persona i de dificultats per usar el transport col·lectiu, d'acord amb els barems oficials.

Població destinatària: les persones que estableix l'article 4 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, i l'article 2 del Decret 91/2019, de 5 de desembre, pel qual es regula el procediment per al reconeixement del grau de discapacitat i els principis generals del procediment per al reconeixement del grau de dependència.

Equipaments/equips professionals: els equips tècnics de valoració i orientació de la discapacitat i la dependència de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, que tenen les funcions que estableix l'article 12 del Reial decret legislatiu 1/2013, i l'article 5 del Decret 91/2019, de 5 de desembre.

Ràtios i perfils professionals: equips interprofessionals formats d'acord amb el que preveuen els articles 4 i 6 del Decret 91/2019, de 5 de desembre.

Òrgan de Valoració i Assessorament de la Discapacitat i la Dependència, previst a la secció 3a, del capítol I, del Decret 91/2019, de 5 de desembre. En els casos en què la persona usuària requereixi orientació laboral, s'incorporarà a l'equip el monitor, monitora o terapeuta ocupacional.

Estàndards de qualitat: els establerts per a la valoració de casos i emissió de resolucions de reconeixement en els termes establerts en el Decret 91/2019, de 5 de desembre.

Accés i llista d'espera: universal.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

4.2. Programa d'acompanyament per a persones amb discapacitat física o sensorial greu.

Definició: valoració, orientació i suport a l'atenció per a la integració de les persones amb discapacitat física o sensorial en els diferents àmbits de la vida social, per facilitar l'accés als recursos comunitaris i l'ús, mitjançant el desenvolupament coordinat, entre els serveis socials i els serveis d'atenció social (educació, ocupació, salut, habitatge i justícia), d'actuacions de promoció de condicions de vida saludables i vida autònoma, mitjançant programes específics d'inserció i de rehabilitació. Regulat al Decret 86/2010.

Població destinatària: persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau mínim del 65 %.

Equipaments/equips professionals: els que estableix l'article 17, referent a les condicions comunes a tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 86/2010. En qualsevol cas, se segueix la ràtio següent: serveis generals 0'10, serveis tècnics de formació professional 6, serveis tècnics de titulat superior 1 per cada 25 persones usuàries.

El professional d'acompanyament disposarà de la titulació en formació professional de tècnic en atenció a persones en situació de dependència o tècnic superior en integració social; certificat de professionalitat exigit en aquests casos correspon al nivell 2, d'acord amb el que preveu el Reial decret 1368/2007, de 19 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, en atenció sociosanitària a persones al domicili; en atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials; en educació en habilitat d'autonomia personal i social; en inserció laboral de persones amb discapacitat; en animació fisicoesportiva i recreativa per a persones amb discapacitat, o en promoció i intervenció socioeducativa amb persones amb discapacitat. També poden ser professionals amb titulació en formació professional de tècnic superior en interpretació i llenguatge de signes, i tècnic superior en mediació comunicativa.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: per data de registre de la sol·licitud i segons determini el Pla Individual d'Atenció.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

4.3. Programa d'ajudes tècniques i suport tecnològic per a la promoció de l'autonomia personal.

Definició: valoració, assessorament i intervenció mitjançant suports tècnics i tecnologies de suport per a persones amb dependència i/o discapacitat, o diversitat funcional que comporti limitacions greus en l'autonomia i la comunicació per tal d'incrementar el seu nivell d'autonomia.

Població destinatària: les persones amb discapacitat igual o superior al 33%, persones que tenguin reconegut un grau de dependència, o infants amb prestació reconeguda d'atenció primerenca.

Equipaments/equips professionals: els indicats en l'article 17, referent a les condicions comunes a tots els serveis, i l'article 25 bis, de condicions específiques dels serveis de promoció de l'autonomia personal del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: d'acord amb el que estableix l'article 25 bis del Decret 86/2010. El servei ha de disposar del personal necessari per a garantir una atenció suficient, continuada i adequada a la tipologia de persona usuària, i que ha d'incloure com a mínim els perfils professionals següents: coordinador o coordinadora, terapeuta ocupacional, informàtic o informàtica, logopeda.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: per ordre de sol·licitud i segons valoració tècnica.

Administracions responsables: Conselleria d'Afers Socials i Esports i administracions locals.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

5. Servei d'atenció primerenca.

5.1. Prestació de valoració de la discapacitat d'infants de 0-6 anys (Unitat de Diagnòstic Infantil i Atenció Primerenca —UDIAP—).

Definició: la UDIAP es conforma com l'equip responsable de coordinar la intervenció, la planificació, l'organització, la valoració, l'avaluació i el seguiment de les actuacions d'intervenció dels infants de 0 a 6 anys. L'objectiu d'aquest servei és donar resposta al més aviat possible a les necessitats transitòries o permanents que presenten els infants amb trastorns en el seu desenvolupament motriu, sensorial o cognitiu.

Població destinatària: menors de 0 a 6 anys que presentin qualsevol tipus de trastorn del desenvolupament o que tinguin risc de patir-lo, per tal de potenciar al màxim les seves capacitats i benestar.

Equipaments/equips professionals: equip interdisciplinari que cobreix les àrees biopsicosocials, format i coordinat d'acord amb el que estableix l'article 7.3 del Decret 85/2010, de 25 de juny, pel qual es regula la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

Ràtios i perfils professionals: com a mínim, l'equip interdisciplinari està format per personal d'àmbit social i/o sanitari que ha de cobrir les àrees pròpies del desenvolupament de l'infant.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011 i els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 85/2010.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

5.2. Prestació d'atenció primerenca (Servei de desenvolupament infantil i atenció primerenca —SEDIAP—).

Definició: recurs específic per a la prestació d'atenció terapèutica interdisciplinària a l'infant i a la seva família, definit en el Decret 85/2010.

Població destinatària: els infants de 0 a 6 anys valorats a la UDIAP i que el necessiten.

Equipaments/equips professionals: l'àrea d'atenció primerenca a infants de 0 a 6 anys del Servei de Valoració i Atenció Primerenca (SVAP).

Ràtios i perfils professionals: les ràtios de personal per a trenta persones usuàries són un tècnic o tècnica superior (amb titulació de Psicologia, Psicopedagogia o altres professionals que es puguin considerar), dos tècnics de grau mitjà (titulació de Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, Logopèdia o altres professionals que es puguin considerar), un treballador o una treballadora social, personal d'administració, secretaria i serveis, d'acord amb el Decret 85/2010.

Estàndards de qualitat: els que estableixen la Llei 4/2011 i els plecs de contractació o concertació.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el que estableix el Decret 85/2010.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida per a menors de 4 anys i, segons disponibilitat pressupostària, per a infants de 4 a 6 anys, d'acord amb el que estableix l'article 3 del Decret 85/2010.

6. Servei per a persones en situació de dependència.

6.1. Prestació de valoració de la situació de dependència i pla individual d'atenció a la persona dependent.

Definició: valoració i reconeixement, si escau, del grau i del nivell de dependència vàlid a tot el territori nacional i pla individual d'atenció en funció de les necessitats, grau i disponibilitat de serveis al municipi de residència de la persona dependent.

Població destinatària: població en general que presenta capacitat limitada per motius de salut o envelliment per fer activitats bàsiques de la vida diària i que, per aquesta raó, depèn d'una altra persona per dur-les a terme.

Equipaments/equips professionals: l'equip tècnic de valoració de la dependència i treballadors socials de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: equips tècnics de valoració i orientació de la discapacitat i de la dependència definits en el Decret 91/2019, de 5 de desembre.

Treballadors socials responsables del PIA, d'acord amb el que preveu el Decret 83/2010, de 25 de juny.

Estàndards de qualitat: d'acord amb el Decret 91/2019, de 5 de desembre.

Accés i llista d'espera: per data de sol·licitud.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

6.2. Prestació tecnològica de teleassistència domiciliària per a persones en situació de dependència.

Definició: la teleassistència és un servei de caràcter social que, amb l'ús de la tecnologia adequada, ofereix de manera permanent una resposta immediata davant determinades eventualitats —directament o mobilitzant altres recursos humans o materials de la persona usuària o dels existents a la comunitat— amb la finalitat d'afavorir la permanència d'aquesta persona en l'entorn quotidià, procurar-ne la seguretat i confiança en moments de crisis personals, socials o sanitàries, i de promoure'n el contacte amb l'entorn sociofamiliar.

Població destinatària: les persones en situació de dependència.

Modalitats:

Teleassistència bàsica. Aquesta és una prestació que garanteix la possibilitat d'activar una alarma que permet atendre la persona en situació de dependència que es troba en la necessitat de ser atesa davant una caiguda o altres motius.

Teleassistència avançada. Inclou, a mes dels serveis de teleassistència bàsica, suports tecnològics complementaris dins o fora del domicili. Com a mínim s'ha de disposar de dos dels serveis que es detallen en l'apartat següent:

  1. Supervisió remota de persones, que pugui interpretar informació personalitzada.
  2. Detecció de situacions de risc o emergència per incidències en el domicili (fuga de gas, d'aigua, de foc i altres).
  3. Detecció d'alteracions en els hàbits o rutines.
  4. Geolocalització de persones.

Equipaments/equips professionals: els que estableix el Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 86/2010.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 63/2017 de 22 de desembre, de principis generals dels procediments d'accés als serveis de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència per a gent gran en situació de dependència.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

6.3. Prestacions de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència.

Definició: conjunt d'actuacions de prevenció de l'aparició o l'agreujament de malalties o discapacitats i de les seqüeles consegüents, mitjançant el desenvolupament coordinat d'actuacions de promoció de condicions de vida saludables i programes específics de caràcter preventiu i de rehabilitació adreçats a les persones grans i a les persones amb discapacitat. La finalitat és desenvolupar i mantenir la capacitat de la persona per controlar, afrontar i prendre decisions sobre com viure d'acord amb les normes i les preferències pròpies, i facilitar l'execució de les activitats bàsiques de la vida diària, de manera que totes les persones puguin dur una vida tan autònoma com sigui possible.

Població destinatària: persones amb valoració de 0-24 punts de la situació de dependència, per tant, no arriben a presentar un Grau I que seria una situació de dependència moderada, i que ja tendrien accés a altres recursos.

És una actuació de prevenció de la dependència i de promoció del manteniment del major grau d'autonomia possible durant el màxim temps possible.

Modalitats:

  1. Promoció de la autonomia i prevenció de la dependència en qualsevol grup de població.

  2. Promoció de la autonomia i prevenció de la dependència en persones majors. Conjunt d'actuacions que treballen el manteniment de les condicions físiques, cognitives i socials i que s'ofereix a persones majors amb dependència o en procés d'envelliment accelerat. Les activitats poden ser individuals o grupals; i fer-se en el domicili o en diferents espais de la comunitat.

  3. Promoció de l'autonomia infantil 6-11, que té per objecte aconseguir el major nivell d'autonomia possible entre els infants de 6 a 11 anys amb resolució de dependència reconeguda. Té aquestes prestacions:

  1. Habilitació funcional i atenció psicològica.

  2. Accés i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

  3. Inclusió social.

En totes les modalitats s'ha incloure, sempre que sigui possible, la formació de cuidadors no professionals.

Es consideren serveis de promoció de l'autonomia personal els següents:

  1. Serveis d'habilitació i teràpia ocupacional.

  2. Serveis d'atenció infantil a què fa referència l'apartat c).

  3. Serveis d'estimulació cognitiva.

  4. Serveis de promoció, manteniment i recuperació de l'autonomia funcional.

  5. Serveis d'habilitació psicosocial adreçats a col·lectius amb discapacitat amb malalties de salut mental.

  6. Serveis de suport personal atenció i cures en habitatges supervisats.

Equipaments/equips professionals: Vegeu l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, i l'article 25 bis de condicions específiques dels serveis de promoció de l'autonomia personal del Decret 86/2010, Decret 85/2010 per al servei de promoció de l'autonomia infantil 6-11, i Decret 83/2010.

Ràtios i perfils professionals: d'acord amb el que estableix l'article 25 bis del Decret 86/2010, Decret 85/2010 i aquells que venguin definits en plecs de contractació i/o concertació.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 63/2017, de 22 de desembre.

Administracions responsables: Conselleria d'Afers Socials i Esports, i les administracions insulars i/o locals que les promoguin.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

​​​​​​​​​​​​​​6.4. Prestació d'ajuda a domicili per a persones en situació de dependència.

Definició: aquest servei es presta en el domicili de les persones amb manca d'autonomia personal, amb dificultats de desenvolupament o amb problemàtiques familiars especials que els impedeixen dur a terme de manera autònoma les tasques habituals de la vida quotidiana.

Mitjançant personal qualificat i supervisat, es proporciona a aquestes persones i al seu entorn un conjunt d'actuacions preventives, assistencials, educatives, rehabilitadores, de suport psicosocial, domèstic i d'atenció, per tal que mantenguin l'autonomia personal, la qualitat de vida i la relació amb l'entorn proper al temps que permet als cuidadors un suport clau a fi de mantenir la seva resiliència en la cura.

Població destinatària: les persones en situació de dependència i els seus curadors.

Prestacions:

  • Respir domiciliari. Atenció temporal per a persones en situació de dependència dins el domicili, que té per finalitat la millora de la qualitat de vida dels cuidadors no professionals, proporcionant un temps de descans i donant resposta a determinades situacions familiars.
  • Atencions personals. Mitjançant personal qualificat s'ofereix a persones amb dependència i al seu entorn un conjunt d'actuacions domèstiques, a fi que mantenguin l'autonomia personal, la qualitat de vida i la relació amb l'entorn proper.
  • Atenció domèstica. Mitjançant professionals de l'àmbit de la neteja es proporciona suport en el manteniment de la llar per a unes condicions òptimes d'ordre, salubritat i neteja.

Equipaments/equips professionals: Decret 86/2010 o els definits als plecs de contractació i/o concertació.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix el Decret 86/2010 o els definits als plecs de contractació i/o concertació.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 63/2017, de 22 de desembre.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

Aportació econòmica: sí, d'acord amb el Decret 84/2010, de 25 de juny.

6.5. Prestació d'estades diürnes per a persones en situació de dependència.

Definició: servei d'atenció integral durant el període diürn per a persones en situació de dependència, amb l'objectiu que mantenguin el major nivell possible d'autonomia personal o el millorin, de donar suport a les famílies o a qui en té cura, i de cobrir-los les necessitats d'assessorament, prevenció, rehabilitació, orientació per a la promoció de l'autonomia, habilitació o atenció assistencial i personal.

Població destinatària: persones en situació de dependència i que així ho estableixi el seu pla individual d'atenció.

Modalitats:

  • servei d'estades diürnes per a persones en situació de dependència majors de 55 anys.
  • servei d'estades diürnes per a persones en situació de dependència menors de 55 anys.

Equipaments/equips professionals: els que estableix l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: els que estableix l'article 21 del Decret 86/2010.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 63/2017 de 22 de desembre.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

Aportació econòmica: sí, d'acord amb el Decret 84/2010.

6.6. Prestació residencial per a persones en situació de dependència.

Definició: el servei residencial ofereix una alternativa al domicili habitual amb un equipament que disposa de serveis continuats durant les 24 hores del dia a fi que la persona dependent tingui cobert el suport necessari. Té una funció substitutòria de la llar familiar de manera temporal o permanent.

Població destinatària: les persones en situació de dependència i que així ho estableixi el seu programa individual d'atenció.

Modalitats:

  1. Servei residencial per a persones amb dependència majors de 65 anys. Servei d'allotjament alternatiu al domicili habitual amb serveis de 24 hores per a persones majors. Té caràcter permanent i permet diferents tipologies d'equipaments.

  2. Servei residencial per a persones amb dependència majors de 65 anys i problemes de conducta i/o convivència. Servei d'allotjament alternatiu al domicili habitual amb serveis de 24 hores per a persones majors. Té caràcter transitori mentre mantengui els problemes de convivència.

  3. Servei residencial per a persones amb dependència menors de 65 anys. Servei d'allotjament alternatiu al domicili habitual amb serveis de 24 hores per a persones dependents i discapacitat associada. Té caràcter permanent i permet diferents tipologies d'equipaments.

  4. Servei residencial per a persones amb dependència menors de 65 anys. Servei d'allotjament alternatiu al domicili habitual amb serveis de 24 hores per a persones dependents amb discapacitat associada i problemes de conducta i/o convivència. Té caràcter transitori mentre la persona mantengui els problemes de convivència.

  5. Servei residencial temporal (respir). Servei d'allotjament alternatiu al domicili habitual, amb serveis de 24 hores de caràcter temporal i enfocat a cobrir determinades necessitats de les persones que tenen cura dels dependents.

Equipaments/equips professionals: vegeu l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, l'annex 1 sobre les condicions materials de les residències d'àmbit suprainsular i l'annex 2 sobre condicions funcionals de les residències d'àmbit suprainsular, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: d'acord amb el que estableix l'article 25 de ràtios mínimes del Decret 86/2010.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 63/2017 de 22 de desembre.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

Aportació econòmica: sí, segons el que estableix el Decret 84/2010.

6.7. Prestació econòmica vinculada al servei per a persones en situació de dependència.

Definició: prestació econòmica de caràcter periòdic destinada al pagament d'un servei professional, únicament quan no sigui possible l'accés a un servei públic o concertat.

Població destinatària: les persones valorades en situació de dependència en el programa individual d'atenció de les quals es determina l'adequació de la prestació sol·licitada. La persona sol·licitant ha de tenir els graus i nivells requerits per a l'accés al servei o als serveis als quals es vincula la prestació.

Equipaments/equips professionals: els serveis socials comunitaris i els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: personal administratiu.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 84/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 83/2010 i el Decret 84/2010.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

6.8. Prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a les persones cuidadores no professionals.

Definició: prestació econòmica destinada a cobrir les despeses de contractació d'una persona cuidadora per a la persona dependent. S'ofereix també de manera excepcional quan la persona beneficiària és atesa pel seu entorn familiar, en el seu domicili propi, i sempre que l'habitatge tingui les condicions de convivència i habitabilitat.

Població destinatària: poden assumir la condició de persones cuidadores no professionals el cònjuge o la cònjuge i els parents per consanguinitat, afinitat o adopció fins al tercer grau de parentiu. Es tramita a nom de la persona dependent.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: els que preveu el Decret 84/2010 sobre la persona cuidadora.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 84/2010; la Llei 39/2006 , de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i el Reial decret 615/2007, d'11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 83/2010 i el Decret 84/2010.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

6.9. Prestació econòmica d'assistent personal per a persones en situació de dependència.

Definició: prestació econòmica per cobrir les despeses derivades de la contractació d'un assistent o assistenta personal que els possibiliti més autonomia en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària.

Població destinatària: la persona valorada com a gran dependent i que compleix la resta de requisits establerts en el Decret 84/2010.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: els que recull l'article 28 del Decret 84/2010.

Estàndards de qualitat: els establerts al Decret 84/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 83/2010 i el Decret 84/2010.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

7. Serveis per a persones amb diagnòstic de salut mental greu.

7.1. Prestació de rehabilitació comunitària (centre ocupacional) per a persones amb diagnòstic de salut mental.

Definició: atenció diürna que dóna suport a les persones amb trastorn mental greu que necessiten organització, supervisió i assistència en la realització de les activitats de la vida diària, i també suport en el procés d'adquisició i desenvolupament d'habilitats bàsiques i adaptatives personals, socials i prelaborals, perquè puguin assolir, dins les possibilitats de cada persona usuària, la màxima autonomia possible. Aquest servei es regula en el Decret 86/2010.

Població destinatària: les persones en edat laboral i fins a 65 anys amb diagnòstic de trastorn mental greu amb discapacitat per diagnòstic de trastorn mental greu, igual o superior al 33%.

Equipaments/equips professionals: vegeu l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: sobre un total de 100 persones usuàries: 2 professional d'atenció directa tècnic titulat superior, 3 professionals d'atenció directa tècnic de grau mitjà, 12 professionals d'atenció directa monitors. Així mateix, s'estableix pels serveis generals: 2 personal de l'àrea Administrativa i consergeria i 2 personal de neteja.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II, sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis, del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: d'acord amb el Decret 7/2016.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

7.2. Prestació d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental.

Definició: valoració, orientació i suport a l'atenció per a la integració de les persones amb diagnòstic de trastorn mental greu en els diferents àmbits de la vida social, per facilitar l'accés als recursos comunitaris i l'ús, mitjançant el desenvolupament coordinat entre serveis socials i altres sistemes, d'actuacions de promoció de condicions de vida saludables i vinculades a programes específics d'inserció i de rehabilitació. Aquest servei es regula en el Decret 86/2010.

Població destinatària: les persones majors de 18 anys amb diagnòstic de salut mental greu.

Equipaments/equips professionals: vegeu l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: per a cada 20 usuaris un mínim de 3 titulats/des universitaris/es; 0,8 tècnics/ques; 0,05 administratius; 0,41 conserge i 0,05 personal neteja

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II, sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis, del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: per ordre de sol·licitud i segons valoració tècnica.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

7.3. Prestació de suport socioeducatiu comunitari per a persones amb diagnòstic de salut mental.

Definició: el Servei de Suport socioeducatiu és un servei social de caràcter educatiu i comunitari que ofereix orientació i suport a les persones amb un diagnòstic de trastorn mental greu. Té com a objectiu procurar la millora de la qualitat de vida i desenvolupament a la pròpia llar, la integració social dins l'entorn comunitari, i fomentar l'autonomia i independència de les persones amb discapacitat. El servei va dirigit a persones que viuen soles, amb altres persones amb discapacitat, dependència o problemes greus de salut, unitats de convivència amb dificultats sociofamiliars, i també a persones que requereixen de suport i atenció especialitzada per a treballar un procés d'emancipació, autonomia i independència personal.

Població destinatària: persones majors de 18 anys amb discapacitat per diagnòstic de trastorn mental greu i que no presenten dependència severa amb discapacitat per diagnòstic de trastorn mental greu, igual o superior al 33 %.

Equipaments/equips professionals: article 17, que fa referència a les condicions comunes de tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: la intensitat del servei és variable i ajustada a les necessitats de suport de les persones usuàries. La ràtio per la màxima intensitat de serveis és de 2 tècnics de suport i 2,25 tècnics titulats per a cada 10 persones usuàries. Aquesta ràtio es reduirà de manera proporcional a la intensitat del servei.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II, sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis, del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: s'aplica el procediment previst en els capítols II i III del Decret 7/2016.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

7.4. Prestació d'atenció al domicili compartit per a persones amb diagnòstic de salut mental.

Definició: atenció al domicili per a persones amb un diagnòstic de trastorn mental greu, que comparteixen el mateix domicili, i que requereixen de suport tècnic especialitzat i de cobertura de les seves necessitats bàsiques (despeses de la llar, alimentació, etc.). La finalitat del servei és la de promoure la màxima autonomia personal i aconseguir una adequada inserció sociocomunitària.

Població destinatària: persones majors de 18 anys amb discapacitat associada a un diagnòstic de trastorn mental greu i un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.

Equipaments/equips professionals: article 17, relatiu a les condicions comunes de tots els serveis, del Decret 86/2010.

Els domicilis ocupats entre 2 i 4 persones han de tenir característiques d'habitatges normalitzats i inserits en la comunitat, i han de reunir les condicions òptimes d'habitabilitat.

Ràtios i perfils professionals: un mínim de 0'50 de personal tècnic de suport per cada domicili, i un tècnic titulat superior/responsable del servei per cada 5 domicilis compartits ( entre 16 i 20 persones).

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II, sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis, del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: per ordre de sol·licitud i segons valoració tècnica del servei corresponent de la Direcció General d'Atenció a la Dependència.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Copagament: sí, segons el que disposa la disposició addicional primera d'aquest Decret.

7.5. Prestació d'habitatge supervisat per a persones amb diagnòstic de salut mental

Definició: recurs substitutiu de la llar pròpia o familiar per a persones amb diagnòstic de trastorn mental greu, que necessiten suport en les activitats de la vida diària, ús de recursos de la comunitat, àrea social i personal, etc. S'organitza en habitatges ordinaris que constitueixen el domicili habitual de les persones que hi habiten.

Població destinatària: persones amb diagnòstic de trastorn mental greu majors de 18 anys i menors de 65 anys, i majors d'aquesta edat que no tinguin reconeguda la situació de dependència amb discapacitat per diagnòstic de trastorn mental greu, igual o superior al 33 %. En el cas de persones majors de 55 anys que ja ocupin plaça, i tinguin reconeguda la situació de dependència amb grau II o III serà d'aplicació l'article 12 del Decret 63/2017, de 22 de desembre, sobre els requisits generals per als trasllats.

Equipaments/equips professionals: vegeu l'article 17, que fa referència a les condicions comunes a tots els serveis, del Decret 86/2010.

Ràtios i perfils professionals: la ràtio professional per a cada unitat d'habitatge supervisat d'entre 6 a 10 places és de 0'50 tècnic titulat /responsable del servei ; 4 tècnics/ques de suport, 2 cuidadors/es; personal de neteja 0'25.

Estàndards de qualitat: els que estableixen els articles 14 i 15 del capítol II sobre els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis, del Decret 86/2010.

Accés i llista d'espera: s'aplica el procediment previst en els capítols II i III del Decret 7/2016.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

Aportació econòmica: sí, segons el que disposa la disposició addicional primera d'aquest Decret. Aquesta aportació econòmica no serà d'aplicació en els supòsits dels habitatges supervisats vinculats a la prestació d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental.

8. Servei de curatela i suport a les persones adultes en l'exercici de la seva capacitat jurídica

Definició: servei de suport a les persones adultes en l'exercici de la seva capacitat jurídica. Desenvolupa les funcions designades judicialment en els casos en què no hi ha familiars idonis per complir aquesta funció. Es regula per la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, i en el Decret 6/2016, de 5 de febrer, pel qual es regulen els principis generals que han de regir el funcionament de les entitats tutelars de les persones adultes incapacitades judicialment.

Població destinatària: les persones adultes en l'exercici de la seva capacitat jurídica.

Equipaments/equips professionals: els definits al Decret 6/2016.

Ràtios i perfils professionals: equips interprofessionals dels àmbits jurídic, educatiu i social.

Estàndards de qualitat: els que estableix el Decret 6/2016.

Accés i llista d'espera: per ordre judicial.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

9. Servei d'integració social de persones amb problemes d'addicció.

Definició: servei d'integració social per a persones afectades per un problema d'addicció i que requereixen de suport socioeducatiu per reprendre la seva vida.

Població destinatària: persones amb problemes d'addicció que han superat la fase de desintoxicació.

Equipaments/equips professionals: els definits als plecs de contractació i/o concerts.

Ràtios i perfils professionals: els definits als plecs de contractació i/o concerts.

Accés i llista d'espera: per ordre de sol·licitud.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

10. Serveis d'atenció social per altres situacions de necessitat.

10.1. Prestació d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial.

Definició: els serveis d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial són serveis que tenen per objectiu atendre les persones encausades o amb condemna penal, les quals presenten dificultats psicosocials en interacció amb la seva problemàtica penal o civil, per facilitar-los la inserció social i normalitzar la situació personal; informar-les i assessorar-les sobre els recursos de la xarxa comunitària al seu abast; dur a terme una intervenció psicosocial, i ajudar-les en tràmits i gestions amb la finalitat de prevenir la reincidència.

Població destinatària: les persones beneficiàries són persones encausades o amb condemna penal implicades en un procediment judicial penal o civil, com a inculpades, processades, acusades, condemnades o responsables civilment, i les seves famílies.

Equipaments/equips professionals: els que estableix el Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries.

Ràtios i perfils professionals: els definits pel Decret 9/2020 o els establerts als plecs de condicions en contractes o concerts.

Estàndards de qualitat: els que estableix la normativa per a l'autorització i l'acreditació d'aquesta tipologia de serveis.

Accés i llista d'espera: per demanda de l'usuari i subjecte al reglament de règim intern del centre o servei.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

10.2. Prestació d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries.

Definició: els serveis d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries són serveis que tenen per objectiu atendre les persones immigrants extracomunitàries per facilitar-los la integració social, normalitzar la seva situació personal i informar-les dels recursos de la xarxa comunitària al seu abast.

Població destinatària: les persones beneficiàries són les persones immigrants extracomunitàries i tots els ciutadans que, tot i que són de països de la Unió Europea (UE), tenen la condició d'extracomunitaris a l'hora de treballar a qualsevol país de la UE, perquè pertanyen a estats membres no adherits al Conveni d'aplicació de l'Acord de Schengen.

Equipaments/equips professionals: els que estableix el Decret 9/2020, de 7 de febrer, de principis generals pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial i del servei d'orientació i assessorament per a persones immigrants extracomunitàries.

Estàndards de qualitat: els que estableix la normativa per a l'autorització i l'acreditació d'aquesta tipologia de serveis.

Accés i llista d'espera: per demanda de l'usuari i subjecte al reglament de règim intern del centre o servei.

Entitat responsable de l'accés: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

10.3. Programes innovadors i experimentals

Definició: programes innovadors i experimentals que s'implementen en un territori concret i estan orientats a aconseguir uns resultats mesurables, contrastables, eficaços i eficients per a les persones i els territoris destinataris.

Aquests serveis donen suport a actuacions innovadores, demostratives i transferibles que obren noves vies per a abordar necessitats clarament identificades. A aquest apartat es consideren els serveis, les prestacions i els programes sempre dins la vessant de la innovació social.

Població destinatària: col·lectius amb problemàtiques identificades i singulars. Col·lectius prioritaris definits a la Llei 4/2009, d'11 de juny de serveis socials de les Illes Balears.

Equipaments/equips: en funció dels programes i/o serveis.

Ràtios/perfil professional: en funció dels programes i/o serveis.

Estàndards de qualitat: els que es puguin fixar en els instruments d'aprovació tècnica i administrativa.

Accés a la prestació/servei: en funció de la tipologia de servei.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.

11. Altres prestacions econòmiques.

11.1. Renda Social Garantida (RESOGA).

Definició: prestació social periòdica de caràcter econòmic dirigida a cobrir les situacions de vulnerabilitat social derivades de la carència de recursos econòmics de les persones, les famílies o altres nuclis de convivència.

Població destinatària: poden ser titulars de la renda social garantida les persones en situació de vulnerabilitat econòmica que no tinguin dret a percebre l'ingrés mínim vital o que aquest sigui per un import inferior al barem d'acord amb les normes de capacitat econòmica, que compleixin els requisits establerts en l'article 20 de la Llei 4/2023 i que estiguin en alguna de les situacions següents:

  1. Persones d'almenys 23 anys i menors de 65, soles o integrants d'una unitat de convivència.

  2. Persones de més de 65 anys que no compleixin els requisits per ser beneficiàries de cap pensió contributiva o no contributiva, soles o com a membres d'una unitat de convivència.

  3. Persones d'entre 18 anys i 22 anys que tenguin menors o persones amb discapacitat al seu càrrec, les dones víctimes de violència masclista o víctimes de tracte.

  4. Persones d'entre 18 anys i 22 anys que han estat sotmeses a mesures administratives de tutela o guarda del sistema de protecció de menors d'administracions públiques de les Illes Balears i que siguin perceptores de l'ingrés mínim vital.

Import i durada de la renda: hi ha un import mínim fitxat a l'article 23 de la normativa de prestacions socials de caràcter econòmic, que varia en funció de la unitat de convivència. La renda no té durada establerta, si bé s'haurà de revisar, anualment, que es mantenen les condicions que originaren la prestació.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Estàndards de qualitat: el termini per resoldre i notificar la sol·licitud és de tres mesos.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: garantida.

11.2. Complement de rendes de les Illes Balears a les pensions no contributives (PNC).

Definició: prestació social de caràcter econòmic que té per objecte adequar la pensió no contributiva del sistema de Seguretat Social al nivell de vida de les Illes Balears. Segons la Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

Població destinatària: titulars de la pensió no contributiva (PNC).

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Import i duració de la renda: el complement de les pensions no contributives es calcula afegint un màxim del 24,91 %, en funció dels ingressos declarats, a la quantia resultant de la pensió.

Estàndards de qualitat: el termini per resoldre i notificar la sol·licitud és de 90 dies.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: garantida.

11.3. Gestió de la pensió no contributiva (PNC) per jubilació de la Seguretat Social.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, gestiona la pensió no contributiva regulada en el Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social, en el Real decret 357/1991, de 15 de març, i en l'Ordre PRE 3113/2009, de 13 de novembre.

Definició: prestació econòmica individualitzada, de caràcter periòdic, assistència mèdica i farmacèutica gratuïta i serveis socials complementaris reconeguts a la gent gran en situació de jubilació —per raó de la seva edat— que no ha cotitzat mai a la Seguretat Social, o bé que no ho ha fet el temps suficient per al reconeixement d'una pensió contributiva, i que es troba en situació de necessitat.

Població destinatària: les persones de 65 anys o més que compleixen els requisits que estableix el Reial decret 357/1991 i el Real decret legislatiu 8/2015.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: personal auxiliar administratiu, administratiu i tècnic de gestió.

Estàndards de qualitat: el termini per resoldre i notificar la sol·licitud de pensió no contributiva per jubilació és de 90 dies i es determina en el Reial decret 286/2003, de 7 de març, pel qual s'estableix el termini per a la resolució dels procediments administratius per al reconeixement de prestacions en matèria de seguretat social.

Administracions responsables: Administració General de l'Estat i la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

11.4. Gestió de la pensió no contributiva (PNC) per invalidesa de la Seguretat Social.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, gestiona la pensió no contributiva per invalidesa regulada en el Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de la Seguretat Social, en el Real decret 357/1991, de 15 de març, i en l'Ordre PRE 3113/2009, de 13 de novembre.

Definició: prestació econòmica individualitzada, de caràcter periòdic, assistència mèdica i farmacèutica gratuïta i serveis socials complementaris reconeguts a persones que pateixen un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, que no han cotitzat mai a la Seguretat Social, o bé que no ho han fet el temps suficient per al reconeixement d'una pensió contributiva, i que es troben en situació de necessitat.

Població destinatària: les persones de 18 a 65 anys amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 % que compleixen els requisits que estableix el Reial decret esmentat.

Equipaments/equips professionals: els serveis tècnics de l'Administració autonòmica.

Ràtios i perfils professionals: personal auxiliar administratiu, administratiu i tècnic de gestió.

Estàndards de qualitat: el termini per a resoldre i notificar la sol·licitud de pensió no contributiva per invalidesa és de 90 dies i es determina en el Reial decret 286/2003.

Administracions responsables: Administració General de l'Estat i la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: prestació garantida.

11.5. Ajudes econòmiques urgents de suport familiar i suport als processos d'inserció.

Definició: són ajudes destinades a facilitar processos de canvi i millores en la situació social en què es troba la persona o família perceptora. Tenen per objecte atendre necessitats vinculades al manteniment de les unitats familiars i els processos individuals d'inserció i socialització d'algun membre de la unitat familiar. No s'inclouen les subvencions atorgades a entitats del tercer sector per a l'entrega d'aliments i el pagament de subministres bàsics, pel fet que les subvencions no es consideren ajudes econòmiques atesa la Llei 4/2023, de 27 de febrer.

Població destinatària: persones que requereixen de suport familiar o de suport als processos d'inserció social, i que presenten un grau de vulnerabilitat, degudament informades per un tècnic de serveis socials i acotades al programa de suport.

Equipaments/equips professionals: serveis socials de la xarxa pública.

Ràtios i perfils professionals: personal auxiliar administratiu, administratiu i personal tècnic.

Estàndards de qualitat: Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

Administració responsable: Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Garantia de la prestació: segons disponibilitat pressupostària.