Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SON SERVERA
Núm. 215674
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat vial del T.M. de Son Servera
D'acord amb l'edicte publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 22 de 15 de febrer de 2024, amb relació a l'acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament de Son Servera, en sessió ordinària de 18 de gener de 2024, mitjançant el qual es va aprovar inicialment la modificació de l'Ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat vial del T.M. de Son Servera.
De conformitat amb el previst als articles 22.2.d), 49, i 70.2, de la Llei 7/1985, de 2 d'abril de Bases de Règim Local, i havent transcorregut el termini d'exposició al públic sense que s'hagin presentat cap al·legació ni reclamació amb relació a la modificació de l'Ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat vial del T.M. de Son Servera, per la qual cosa queda aprovada definitivament, i s'adjunta a continuació el text íntegre de l'ordenança.
Son Servera, a la data de la signatura electrònica (5 d'abril de 2024)
El batle Jaume Servera Lliteras
ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ, TRÀNSIT I SEGURETAT VIAL
TÍTOL PRELIMINAR OBJECTE DE L'ORDENANÇA I AMBIT D'APLICACIÓ
Article 1
D'acord amb el que disposa l'article 25 de la llei 7/85, de 2 d'abril, sobre bases de règim local, i el vigent text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, es dicta la present Ordenança, que té l'objecte de regular els usos de les vies urbanes del terme municipal de Son Servera, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús per als vianants dels carrers, així com l'establiment de mesures d'estacionament limitat, amb la finalitat de garantir la rotació dels aparcaments, prestant especial atenció a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen reduïda la seva mobilitat i que utilitzen vehicles, tot això amb la finalitat d'afavorir la seva integració social.
Article 2
La present Ordenança obliga els titulars i usuaris de les vies i terrenys públics aptes per a la circulació, urbans del terme municipal de Son Servera, als de les vies i terrenys que, sense tenir tal aptitud, siguin d'ús comú i, si no hi ha altres normes, als de les vies i terrenys privats, també urbans del terme municipal de Son Servera, que siguin utilitzats per una col·lectivitat indeterminada d'usuaris. No són aplicables els preceptes esmentats als camins, terrenys, garatges, cotxeres o altres locals de similar naturalesa, construïts dins de finques privades, sostrets a l'ús públic i destinats a l'ús exclusiu dels propietaris i els seus dependents.
Article 3
Si no existeixen altres normes, els titulars de vies o terrenys privats no oberts a l'ús públic, situats a les urbanitzacions, hotels, clubs i altres llocs d'esbarjo, podran regular, dins les seves respectives vies o recintes, la circulació exclusiva dels propis titulars o els seus clients quan constitueixin una col·lectivitat indeterminada de persones, sempre que ho facin de manera que no desvirtuïn les normes de l'RGC, ni indueixin a confusió amb aquestes. En qualsevol cas, el desplaçament ocasional de vehicles per terrenys o zones, urbans de terme municipal de Son Servera, d'ús comú però no destinats al trànsit, queda sotmès a les normes contingudes en el títol I i el capítol X del títol II de l'RGC, quan siguin aplicables, i al que disposa la regulació vigent sobre conductors i vehicles, respecte del règim d'autorització administrativa prèvia, previst en el títol IV de l'LSV, a fi de garantir l'aptitud dels conductors per manejar vehicles i la idoneïtat d'aquests per circular amb el mínim risc possible.
Article 4
A l'efecte d'aquesta Ordenança i normativa complementària, els conceptes bàsics sobre vehicles, vies públiques i usuaris d'aquestes es consideren utilitzats en el sentit que, per a cadascun, concreta l'annex de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària i en l'annex II del Reglament general de vehicles. En qualsevol cas, es considera via urbana tota via pública compresa dins els nuclis urbans de població, entenent-se per tals el conjunt d'edificacions agrupades, quan entre aquestes no existesquin solucions de discontinuïtat majors de 500 metres i a les vies d'entrada i sortida dels quals estiguin col·locats, respectivament, els senyals d'entrada a poblat i sortida de poblat.
TÍTOL I CAPÍTOL ÚNIC COMPETÈNCIES
Article 5. Competències d'altres administracions
En matèria de trànsit de vehicles, les competències de les administracions central i autonòmica venen establertes a la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, així com a la resta de les disposicions legals vigents que siguin d'aplicació.
Article 6. Competències municipals
De conformitat amb allò establert en l'article 7 de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, corresponen a l'Ajuntament de Son Servera les següents competències:
a) L'ordenació i el control del trànsit a les vies urbanes de la seva titularitat, així com la vigilància per mitjà d'agents propis, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la seva sanció quan no estigui expressament atribuïda a una altra Administració.
b) La regulació, mitjançant ordenança municipal de circulació, dels usos de les vies urbanes, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús per als vianants dels carrers, així com l'establiment de mesures d'estacionament limitat, amb la finalitat de garantir la rotació dels aparcaments, prestant especial atenció a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen reduïda la seva mobilitat i que utilitzen vehicles, tot això amb la finalitat d'afavorir la seva integració social.
c) La retirada dels vehicles de les vies urbanes i el posterior dipòsit d'aquests i dels retirats de les vies interurbanes als casos i condicions determinats reglamentàriament, quan obstaculitzin o dificultin la circulació o suposin un perill per a aquesta.
d) L'autorització de proves esportives quan discorrin íntegrament i exclusivament pel nucli urbà, exceptuades les travessies.
e) La realització de les proves, reglamentàriament establertes, per determinar el grau d'intoxicació alcohòlica, o per a la detecció de substàncies estupefaents, psicotròpiques o estimulants, dels conductors que circulin per les vies públiques urbanes.
f) El tancament de les vies urbanes quan sigui necessari.
Article 7
Correspon a la Policia Local ordenar, regular i dirigir el trànsit a les vies urbanes, d'acord amb allò establert en l'article 53 de la Llei orgànica de forces i cossos de seguretat. Així mateix, és de la seva competència formular les denúncies que corresponguin per les infraccions que es cometin contra el que disposa la present Ordenança, el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària i la resta de disposicions complementàries.
TÍTOL II NORMES DE COMPORTAMENT EN LA CIRCULACIÓ CAPÍTOL I NORMES GENERALS
Article 8. Usuaris i conductors
1. Els usuaris de la via estan obligats a comportar-se de manera que no entorpesquin indegudament la circulació, ni causin perill propi o aliè, ni perjudicis o molèsties innecessàries a les persones, o danys als béns.
2. Els conductors de qualsevol tipus de vehicle han de procedir amb la diligència i precaució necessàries per evitar posar en perill els ocupants del citat vehicle i la resta d'usuaris de la via. Queda terminantment prohibit circular per la via pública de manera negligent o temerària.
Article 9. Obres i activitats prohibides
1. La realització d'obres, instal·lacions, col·locació de contenidors, mobiliari urbà o qualsevol altre element o objecte de forma permanent o provisional a les vies subjectes a aquesta ordenança, necessiten l'autorització prèvia de l'Ajuntament i s'han de regir pel que disposin les normes municipals i, subsidiàriament, la legislació de carreteres i els seus reglaments de desenvolupament. Les mateixes normes són aplicables a la interrupció de les obres en raó de les circumstàncies o característiques del trànsit.
2. Sense comptar amb autorització expressa, no es pot instal·lar a les vies objecte d'aquesta Ordenança cap aparell, instal·lació o construcció, ni s'hi poden realitzar actuacions com rodatges, enquestes o assaigs, fins i tot amb caràcter provisional o temporal, sempre que pugui entorpir la circulació.
3. Qui, excepcionalment, creï sobre la via algun obstacle o perill, l'haurà de fer desaparèixer al més aviat possible, i adoptarà, entretant, les mesures necessàries perquè pugui ser advertit per la resta d'usuaris i perquè no dificulti la circulació.
4. Queda prohibida a la via pública qualsevol invasió de la calçada amb motiu de mendicitat, venda ambulant, guardacotxes i repartiment de publicitat, excepte amb autorització expressa.
5. Es prohibeix llançar, dipositar o abandonar a la via o als seus voltants qualsevol objecte que pugui produir un incendi o, en general, posar en perill la seguretat viària.
6. La circulació de vehicles que hagin estat objecte d'una reforma d'importància no autoritzada.
7. No es permetran, tret d'autorització, en les zones reservades al trànsit de vianant ni als vials, els jocs, atraccions o diversions que puguin representar un perill o risc per als vianants o inclús per qui els practiquin.
8. Es prohibeix efectuar en la via pública operacions de rentat, neteja, reparació, engreixament, revisió, comprovació i demés operacions similars de vehicle, tanmateix, que els garatges o tallers de reparació estacionin llurs vehicles a la via pública a l'espera d'efectuar les operacions esmentades a l'interior dels seus locals
9. La circulació de vehicles que puguin deteriorar el paviment, tals com els proveïts de llantes metàl·liques o similars.
10. Es prohibeix carregar els vehicles de forma diferent a la reglamentàriament establerta; s'ha de complir el previst amb aquesta finalitat en el títol I, capítol II, del Reglament general de circulació. . No obstant això, es permetrà que en els cicles que per construcció no puguin ser ocupats per més d'una persona, s'hi pugui transportar un menor de fins a set anys en un seient addicional que haurà de ser homologat, sempre que l'esmentat cicle sigui conduït per una persona major d'edat.
11. .Les motocicletes, els vehicles de tres rodes, els ciclomotors, i els cicles i bicicletes poden arrossegar un remolc o semiremolc, sempre que no superin el 50 per cent de la massa en buit del vehicle tractor i acompleixin les següents condicions:
a. Que la circulació sigui de dia i en condicions que no disminueixin la visibilitat.
b. Que la velocitat a la qual es circuli en aquestes condicions, als casos que la velocitat genèrica establerta per a aquests vehicles sigui inferior a la velocitat genèrica establerta per a la vies urbanes, es redueixi en un 10 per cent respecte de la velocitat genèrica esmentada.
c. Que en cap cas transportin persones en el vehicle remolcat.
12. Es prohibeix la circulació o desplaçament mitjançant cicles, monopatins o similars a les calçades, voreres, andanes, passeigs i altres zones de domini i ús públic o privat de concurrència pública, llevat de les zones i durant els horaris que, degudament senyalitzades, es trobin habilitades amb aquesta finalitat. Els qui usin patins o patinets per al seu desplaçament ho efectuaran pels carrils reservats a bicicletes i, si no existeixen, per les voreres i passejos a la velocitat de circulació dels vianants. En qualsevol cas, les persones que circulin mitjançant patins, patinets, monopatins o similars han de prendre les precaucions necessàries per no lesionar, colpejar o molestar els vianants.
13. Queda prohibida la circulació per les calçades, voreres, andanes o passeigs i altres zones de domini i ús públic o privat de concurrència pública de patinets de propulsió elèctrica i minimotos.
10. Protecció mediambiental
1. Article Es prohibeix l'emissió de pertorbacions electromagnètiques, renous, gasos i altres contaminants a les vies objecte d'aquesta Ordenança, que impliquin un impacte mediambiental per sobre dels límits reglamentàriament establerts, i especialment queda prohibit:
a. Circular amb escapament lliure, sense el preceptiu dispositiu silenciador de les explosions, amb aquest incomplet, inadequat, deteriorat o amb tubs ressonadors i, en general, emetre un nivell sonor superior al límit establert en l'Ordenança per a la protecció de l'atmosfera per renous i vibracions.
b. La circulació de vehicles quan, per excés de càrrega o per la seva deficient estiba, produeixin renous superiors als reglamentàriament establerts.
c. Circular forçant les marxes del motor o efectuar acceleracions innecessàries que produeixin renous molests o pertorbadors de la tranquil·litat pública.
d. La circulació de vehicles amb motor de combustió interna quan no es trobin dotats d'un dispositiu que eviti la projecció descendent a l'exterior de combustible no cremat, o llanci fums que puguin dificultar la visibilitat a un altres conductors o resultin nocius.
2. Queda prohibit reparar, greixar, revisar, comprovar o altres operacions similars, així com efectuar neteja de vehicles a la via pública.
Article 11. Normes generals de conductors
1. Els conductors han d'estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles o animals. Quan s'aproximin a altres usuaris de la via, han d'adoptar les precaucions necessàries per a la seva seguretat, especialment quan es tracti de nens, ancians, invidents i persones amb problemes de mobilitat. Als conductors de cavalleries, bestiars i vehicles de càrrega de tracció animal, els està prohibit dur-los corrent per la via a prop d'uns altres de la mateixa espècie o de les persones que van a peu, així com abandonar la seva conducció, deixant-los marxar lliurement pel camí o detenir-s'hi.
2. El conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp de visió necessari i l'atenció permanent en la conducció, que garantesquin la seva pròpia seguretat, la de la resta d'ocupants del vehicle i la de la resta d'usuaris de la via. Amb aquesta finalitat s'ha d'atendre especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta de passatgers, i l'adequada col·locació dels objectes o animals transportats perquè no hi hagi interferències entre el conductor i qualsevol d'aquests.
Es considera incompatible amb la obligatòria atenció permanent a la conducció l'ús pel conductor, amb el vehicle en moviment, de dispositius com pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD. S'exceptuen, amb aquesta finalitat, l'ús de monitors que estiguin a la vista del conductor i la utilització del qual sigui necessària per a la visió d'accés o baixada de vianants o per a la visió en vehicles amb càmera de maniobres del darrere, així com el dispositiu GPS.
3. Queda prohibit conduir utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so, excepte durant la realització de les proves d'aptitud en circuit obert per a l'obtenció de permís de conducció a les condicions que es determinin reglamentàriament.
Es prohibeix la utilització durant la conducció de dispositius de telefonia mòbil i qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, excepte quan el desenvolupament de la comunicació es produeixi sense emprar les mans ni emprar cascos, auriculars o instruments similars.
Queden exempts d'aquesta prohibició els agents de l'autoritat en l'exercici de les funcions que tinguin encomanades.
4. Els conductors i ocupants dels vehicles estan obligats a utilitzar el cinturó de seguretat, cascos i altres elements de protecció i dispositius de seguretat a les condicions i amb les excepcions a què fa referència l'article 47 d'aquesta Ordenança o les que, si escau, estiguin establertes en la normativa legal aplicable. Els conductors professionals, quan prestin servei públic a tercers, no es consideren responsables de l'incompliment d'aquesta norma per part dels ocupants del vehicle.
En tot cas, queda prohibit circular amb menors de 12 anys situats als seients davanters del vehicle, llevat que utilitzin dispositius homologats amb aquesta finalitat. Així mateix, queda prohibit circular amb nins menors de tres anys situats als seients del darrere del vehicle, llevat que utilitzin un sistema de subjecció homologat, adaptat a la seva talla i al seu pes, amb les excepcions que s'estableixin reglamentàriament.
5. Queda prohibit circular amb menors de 12 anys com a passatgers de ciclomotors o motocicletes, amb sidecar o sense aquest, per qualsevol classe de via. Excepcionalment, es permet aquesta circulació a partir dels set anys, sempre que els conductors siguin els pares o mares, tutors o persona major d'edat autoritzada, i que utilitzin casc homologat i acompleixin les condicions específiques de seguretat establertes reglamentàriament, que són:
a. Que vagi a cavall i amb els peus recolzats als reposapeus laterals.
b. Que utilitzi el seient corresponent de darrere del conductor.
En cap cas es pot situar el passatger en lloc intermedi entre la persona que condueix i el manillar de direcció del ciclomotor o motocicleta.
6. Es prohibeix que s'instal·lin als vehicles mecanismes o sistemes, es duguin instruments o es condicionin de forma encaminada a eludir la vigilància dels agents de trànsit, i que s'emetin o facin senyals amb aquesta finalitat, així com la utilització de mecanismes de detecció de rada.
7. La superfície dels vidres del vehicle ha de permetre, en tot cas, la visibilitat diàfana del conductor sobre la via per la qual circuli, sense interferències de làmines o adhesius, amb les excepcions establertes en la reglamentació de vehicles.
La col·locació dels distintius previstos en la legislació de transports o en altres disposicions s'ha de realitzar de manera que no impedesqui la correcta visió del conductor.
Queda prohibida, en tot cas, la col·locació de vidres tintats o acolorits no homologats.
Article 12 Begudes alcohòliques, substàncies estupefaents i similars
1. No pot circular per les vies objecte d'aquesta Ordenança el conductor de qualsevol tipus de vehicle amb taxes superiors a les reglamentàriament establertes de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpiques, estimulants i altres substàncies anàlogues.
2. Tots els conductors de vehicles queden obligats a sotmetre's a les proves establertes per a la detecció de les possibles intoxicacions per alcohol o altres substàncies. Igualment, queden obligats la resta d'usuaris de la via quan es trobin implicats en un accident de circulació.
3. En cas d'intoxicació per alcohol, i d'acord amb allò establert, aquestes proves han de consistir normalment en la verificació de l'aire expirat mitjançant etilòmetres autoritzats, i ha de ser practicat pels agents encarregats de la vigilància del trànsit.
4. En qualsevol cas, a petició de l'interessat o per ordre de l'autoritat judicial, es poden repetir les proves a l'efecte de contrast, i poden consistir en anàlisi de sang, orina o altres d'anàlegs.
CAPÍTOL II DE LA CIRCULACIÓ DE VEHÍCLES
Article 13 Sentit de la circulació
1. Com a norma general, i molt especialment als revolts i canvis de rasant de visibilitat reduïda, els vehicles circularan per totes les vies objecte d'aquesta Ordenança per la dreta i el més a prop possible de la vorera de la calçada, mantenint la separació lateral suficient per realitzar l'encreuament amb seguretat.
Article 14 Utilització dels carrils
1. El conductor de qualsevol tipus de vehicle ha de circular per la calçada i no pel voral, excepte els supòsits previstos en l'article següent, i, a més, s'ha d'atenir a les regles següents:
a. A les calçades amb doble sentit de circulació i dos carrils, separats o no per marques viàries, ha de circular per la de la seva dreta.
b. A les calçades amb doble sentit de circulació i tres carrils, separats per marques longitudinals discontínues, ha de circular també pel de la seva dreta, i en cap cas pel situat més a la seva esquerra.
c. Fora de poblat, a les calçades amb més d'un carril reservat per al seu sentit de marxa, ha de circular normalment pel situat més a la seva dreta, si bé podrà utilitzar la resta dels del citat sentit quan les circumstàncies del trànsit o de la via ho aconsellin, a condició que no entorpesqui la marxa d'un altre vehicle que el segueixi.
d. Quan circuli per calçades de poblats amb almanco dos carrils reservats per al mateix sentit, delimitats per marques longitudinals, podrà utilitzar el que millor convingui a la seva destinació, però no l'haurà d'abandonar més que per preparar-se a canviar de direcció, avançar, parar o estacionar.
2. Per al còmput de carrils, a efectes del que disposa l'apartat anterior, no es tenen en compte els destinats al trànsit lent, ni els reservats a determinats vehicles, d'acord amb allò determinat reglamentàriament.
Article 15 Utilització del voral
1. El conductor de qualsevol vehicle de tracció animal, vehicle especial amb pes màxim autoritzat no superior al reglamentàriament determinat, cicle, ciclomotor, vehicle per a persones de mobilitat reduïda, vehicle de seguiment de ciclistes, en el cas que no existesqui via o part d'aquesta que li estigui especialment destinada, ha de circular pel voral de la seva dreta, si és transitable i suficient, i, si no ho és, ha d'utilitzar la part imprescindible de la calçada. Han de circular també pel voral de la seva dreta, o, en les circumstàncies a què es refereix aquest apartat, per la part imprescindible de la calçada, els conductors de motocicletes, de turismes i de camions amb pes màxim autoritzat que no excedesqui del que reglamentàriament es determini, que, per raons d'emergència, ho facin a velocitat anormalment reduïda, pertorbant amb això greument la circulació. No obstant això, els conductors de bicicletes poden superar la velocitat màxima fixada per a aquests vehicles en aquells trams als quals les circumstàncies de la via aconsellin desenvolupar una velocitat superior, podent ocupar fins i tot la part dreta de la calçada que necessitin, especialment en descensos perllongats amb revolts.
2. Es prohibeix que els vehicles enumerats en l'apartat anterior circulin en posició paral·lela, excepte les bicicletes, que ho poden fer en columna de dos, atracant-se tot el possible a l'extrem dret de la via i col·locant-se en fileres en trams sense visibilitat, i quan formin aglomeracions de trànsit. A les autovies, només hi poden circular pel voral, sense envair la calçada en cap cas.
Excepcionalment, quan el voral sigui transitable i suficient, els ciclomotors poden circular en columna de dos, sense envair la calçada en cap cas. El conductor de qualsevol dels vehicles enumerats en l'apartat 1, excepte les bicicletes, no en poden avançar un altre si la durada de la marxa dels dos vehicles col·locats paral·lelament excedeix els 15 segons o el recorregut efectuat d'aquesta forma supera els 200 metres.
Article 16 Supòsits especials del sentit de circulació
1. Quan raons de seguretat o fluïdesa de la circulació ho aconsellin, l'autoritat municipal pot ordenar un altre sentit de circulació, la prohibició total o parcial d'accés a parts de la via, bé amb caràcter general o per a determinats vehicles o usuaris, el tancament de determinades vies, el seguiment obligatori d'itineraris concrets, o la utilització de vorals o carrils en sentit oposat al normalment previst.
2. Per evitar l'entorpiment de la circulació i garantir la seva fluïdesa, es poden imposar restriccions o limitacions a determinats vehicles i per a vies concretes, que seran obligatòries per als usuaris afectats.
3. El tancament a la circulació d'una via objecte d'aquesta ordenança només s'ha de realitzar amb caràcter excepcional i ha de ser expressament autoritzat per l'autoritat local responsable de la regulació del trànsit, llevat que estigui motivada per deficiències físiques de la infraestructura o per la realització d'obres en aquesta; en tal cas, l'autorització correspon al titular de la via, i s'ha de preveure, sempre que sigui possible, l'habilitació d'un itinerari alternatiu i la seva senyalització. El tancament i obertura al tràfic ha de ser efectuat, en tot cas, pels agents de l'autoritat responsables de la vigilància i disciplina del trànsit o del personal dependent de l'organisme titular de la via responsable de l'explotació d'aquesta. Les autoritats competents a què s'ha fet referència per autoritzar el tancament a la circulació d'una via han de comunicar els tancaments que hagin acordat.
4. L'autoritat local responsable de la regulació del trànsit, així com els organismes titulars de les vies, poden imposar restriccions o limitacions a la circulació per raons de seguretat vial o fluïdesa del trànsit, a petició del titular de la via o d'altres entitats; el peticionari queda obligat a la senyalització del corresponent itinerari alternatiu fixat per l'autoritat de trànsit, en tot el seu recorregut.
Article 17º Càrrega i descàrrega
Les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies s'han d'efectuar amb estricta aplicació de les normes següents:
1. Preferentment, les operacions de càrrega o descàrrega s'han de dur a terme fora de la via.
2. L'autoritat municipal pot establir i senyalitzar zones per a la realització de les operacions de càrrega i descàrrega. En tal supòsit, queda prohibit efectuar aquestes operacions en un radi d'acció de 100 metres, comptats a partir de la zona reservada.
Les zones delimitades per a aquestes tasques són les que estiguin especialment habilitades i senyalitzades per fer-ho, amb subjecció als horaris que s'especifiquen en els propis senyals de càrrega i descàrrega i a les normes contingudes en l'apartat 3 següent.
Els horaris de càrrega i descàrrega de les diferents zones seran fixats mitjançant decret de batlia. El batle té la potestat d'ampliar o reduir les zones indicades per a càrrega i descàrrega.
3. Excepcionalment, quan sigui inexcusable efectuar aquestes operacions a la via, s'han de realitzar sense ocasionar perills ni pertorbacions greus al trànsit d'altres usuaris i tenint en compte les disposicions sobre parades i estacionaments, i, a més, les següents normes:
a. S'ha d'estacionar el vehicle just a la vora de la vorera o en llocs on no es produesqui pertorbació en la circulació i, en cap cas, la seva interrupció.
b. Les mercaderies s'han de carregar i descarregar pel costat del vehicle més pròxim a la vorera.
c. La càrrega i descàrrega s'ha d'efectuar amb màxima cura, procurant evitar renous i qualsevol altra molèstia als usuaris i veïnats.
d. Les operacions de càrrega i descàrrega s'han de realitzar amb personal suficient, a fi d'aconseguir la seva màxima celeritat; una vegada finalitzades, el vehicle no ha de romandre a la zona.
e. Es prohibeix dipositar en terra les mercaderies o objectes que s'estan carregant o descarregant.
f. Queda limitada la càrrega i descàrrega a un temps màxim de 20 minuts. En cas d'excedir aquest temps, s'haurà de proveir del corresponent permís municipal l.
g. Les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies molestes, nocives, insalubres o perilloses, així com les que comportin especialitats en el seu maneig o estiba, s'han de regir, a més, per les disposicions específiques que regulen la matèria i, en tot cas, han de requerir autorització prèvia.
h. En la construcció d'edificacions de nova planta, els sol·licitants de les llicències d'obres han d'acreditar que disposen d'un espai a l'interior de l'obra destinat a estacionament per a càrrega i descàrrega.
Quan això no sigui possible, les zones de reserva d'estacionament per a obra es concediran a instància motivada del peticionari, que haurà d'acreditar, mitjançant l'oportú informe tècnic, la impossibilitat de reservar l'espai referit en l'apartat anterior. L'autoritat municipal, a la vista de la documentació aportada, determinarà sobre la procedència de la seva concessió o sobre els condicionaments de la que s'autoritzi.
i. Les reserves d'estacionament que, per a l'ús expressat en l'apartat anterior o per a qualsevol altre ús, es puguin concedir, reportaran el pagament de la taxa establerta en l'ordenança fiscal corresponent.
j. No es poden instal·lar contenidors a la via sense l'autorització expressa de l'autoritat municipal, que concedirà o denegarà la sol·licitud segons ho aconsellin les circumstàncies de circulació o estacionament de la zona.
k. Aquells vehicles que, per raons especials, no s'ajustin a allò establert per a la càrrega i descàrrega, s'hauran de proveir del corresponent permís municipal.
2. Quan les condicions dels locals comercials o industrials no permetin la càrrega i descàrrega al seu interior, aquestes operacions es realitzaran a les zones reservades per a aquesta finalitat. En aquestes zones estarà prohibit l'estacionament, tret els del vehicles dedicats al transport de mercaderies, o aquells que estiguin degudament autoritzats per això, a l'efecte de realitzar les operacions de càrrega / descàrrega o repartiment, i durant un termini màxim de 30 minuts, tret senyalització horària expressa.
El còmput de temps d'estacionament s'efectuarà mitjançant un distintiu o disc de control, en el que s'indicarà la data i hora d'arribada, i la forma de la qual podrà ser normalitzada mitjançant Decret de Batlia. El distintiu esmentat de control haurà de ser col·locat a la cara interior del parabrises davanter de l'automòbil, de manera que sigui visible des de l'exterior, constituint infracció administrativa la no exhibició d'aquest, en els terminis assenyalats.
3. S'habilitarà una tarja per a vehicles autoritzats al transport i que per les seves característiques (menys de 2000 Kg) no tenen possibilitat d'obtenir la tarja corresponent, sempre que de la seva funcionalitat es dedueixi la procedència de l'expedició d'aquesta tarja municipal. Els vehicles hauran de tenir característiques comercials i/o de transport mixt, l'activitat de la qual en tot o en part es desenvolupi en aquest terme municipal. Per a l'expedició d'aquesta tarja els interessats hauran d'acreditar els següents aspectes: Impost d'Activitats Econòmiques, Permís de Circulació del vehicle, Fitxa tècnica del vehicle (ITV) en vigor,Impost municipal de Vehicles de Tracció mecànica.
4. En cap cas i sota cap circumstància, els vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega podran fer-ho en els llocs on, amb caràcter general, estigui prohibida l'aturada i/o en doble fila.
Tampoc es podran detenir total o parcialment a les voreres, laterals, passejos o a les illetes senyalitzades en el paviment.
5. Les mercaderies, els materials i objectes que siguin objecte de càrrega i descàrrega no romandran dipositats a la via pública més enllà del temps imprescindible per a realitzar aquestes operacions, realitzant-se aquestes amb diligència i sense solució de continuïtat des de l'immoble al vehicle o viceversa. En conseqüència, queda prohibida l'acumulació a la via pública dels carretons, embalatges i qualsevol altre mitjà de transport utilitzat en les operacions de càrrega i descàrrega. Si excepcionalment no fos possible complir amb tot això, caldrà sol·licitar la preceptiva autorització municipal, a més a més de comptar amb la corresponent llicència per a l'ocupació de la via pública.
Per a la descàrrega de materials pesats s'utilitzaran les proteccions i els mitjans mecànics adequats, a l'objecte d'evitar el deteriorament del paviment.
6. Les operacions de càrrega i descàrrega tindran que realitzar-se amb les degudes precaucions per evitar renous innecessaris, donant preferència als vianants i amb l'obligació de deixar neta la vorera i la zona de la calçada afectada.
7. Les mercaderies es carregaran i descarregaran pel costat del vehicle més proper a la vorera, utilitzant els mitjans necessaris per agilitzar l'operació, i procurant no dificultar la circulació, tant de vianants com de vehicles.
En cas d'existir perill per a vianants o vehicles mentre es realitzin les operacions de càrrega i descàrrega, qui les duguin a terme hauran de senyalitzar adequadament tals operacions.
8. Reserves especials d'espai. Mudances, càrrega i descàrrega de mercaderies.
Les reserves especials d'espai amb destí a operacions circumstancials de mudances, càrrega i descàrrega de mercaderies, situat d'equips industrials o de serveis i similars requeriran autorització administrativa prèvia.
La sol·licitud de reserva haurà de solicitar-se amb, almenys, 48 hores d'antelació a la data prevista per a l'operació, prèvia complementació per l'interessat de l'imprés, normalitzat corresponent. Aquesta autorització es troba subjecte a l'autoliquidació de les taxes aplicables.
Article 18º Guals
1. Està subjecte a llicència municipal l'accés de vehicles a l'interior d'immobles, recintes i d'altres espais, quan sigui necessari creuar la via pública o altres béns de domini i ús públic o que suposi un ús privatiu o una especial restricció de l'ús que correspongui a tots els ciutadans, impedint l'estacionament o aturada d'altres vehicles al front pel que es realitza l'accés.
Els accessos o entrades de vehicles poden ser dels següents tipus:
A) PERMANENTS:
- Garatges o espais d'estacionament a l'aire lliure de caràcter privat o titularitat de comunitats de propietaris.
- Garatges públics, tallers amb cabuda superior a 10 vehicles, sempre i quan acreditin que prestin serveis permanents d'urgència.
- Garatges o espais d'estacionament al aire lliure destinats a vivendes unifamiliars.
- Edificis o instal·lacions d'equipaments, comunitaris de caràcter sanitari o educatiu.
- Benzineres, estaciones de servei, venda de carburants.
- Aparcaments de promoció pública.
- Edificis destinats a organismes oficials, quan la seva naturalesa així ho determini.
B) LABORAL:
S'atorga a les següents activitats:
- Tallers amb capacitat igual o inferior a 10 vehicles o que, encara que tinguin una capacitat superior, no quedi justificat que presti servei permanent d'urgència.
- Obres de construcció, enderrocament, reforma i reparació d'edificis.
- Magatzems d'activitats comercials.
- Concessionaris d'automòbils, compra-venda de vehicles usats i lloguer sense conductor.
- Altres activitats de característiques anàlogues.
L'horari laboral, s'estableix amb caràcter general de 8,00 a 20,00 hores, amb excepció de diumenges i festius. Excepcionalment podran concedir-se horaris, especials en funció de necessitats empresarials degudament acreditades.
2. Per a l'accés de vehicles a l'interior d'un immoble, solar o recinte, els conductors utilitzaran només els guals autoritzats, excepte si es tracta de vehicles de dos rodes, i aquests els portin amb el motor aturat.
En tot cas, l'entrada haurà de fer-se de forma que no obstrueixi la circulació, a l'efecte del qual els local tindran la suficient amplada per a permetre holgadament la maniobra d'accés del vehicle.
La sortida de l'immoble es realitzarà amb tota classe de precaucions, i si es fa marxa enrere, la maniobra haurà de ser dirigida per un observador situat a la vorera o calçada.
3. Correspondrà a la Batlia o, en el seu cas, l'òrgan municipal competent en raó de delegació o disposició reglamentària específica, l'autorització de guals i la determinació de la seva naturalesa permanent o amb horari limitat.
Podrà sol·licitar aquestes autoritzacions quins acreditin a ser titulars, propietaris, arrendataris i/o usufructuaris dels locals, aparcaments o espais d'estacionament a l'aire lliure.
Els sol·licitants hauran de trobar-se en possessió de la corresponent llicència municipal d'activitat, incloent autorització per al funcionament d'aquesta, amb la única excepció dels petits aparcaments a l'aire lliure, la capacitat de la qual sigui de tres o menys places.
Qualsevol activitat, per a la concessió de gual, haurà de comptar amb previsió de zones destinades a alguna de les següents funcions: aparcaments o garatge, reparació de vehicles o altres serveis prestats a l'automòbil, o càrrega i descàrrega de mercaderies amb local o recinte destinat a aquestes últimes funcions. Essent necessari que en el projecte presentat a efecte de llicència d'activitat figuren expressament les referides zones.
La Batlia o, en el seu cas, l'òrgan municipal que resulti competents, podrà denegar l'autorització de gual en els següents supòsits:
a) Si per la proximitat de l'accés a una intersecció amb una altra via pogués crear problemes de seguretat en la circulació.
b) Si per l'accés a aquest fos necessària la prohibició d'un nombre de places d'aparcament que resulti superior al del nombre de vehicle que hi caben al local pel qual es sol·licita el gual.
c) Quan puguin sorgir conflictes d'interessos.
4. Les autoritzacions de guals estaran subjectes al pagament de les taxes previstes a la Ordenança fiscal municipal corresponent.
Aquestes autoritzacions es revocaran per les següents causes:
a) Renuncia del titular.
b) Falta de pagament de les taxes aplicables.
c) Destinar el local o recinte a activitat diferent de la que va donar origen a la autorització del gual.
d) Interès públic municipal.
En qualsevol cas la revocació de l'autorització de gual comportarà la retirada de la placa indicadora i la seva conseqüent devolució a l'Ajuntament en el termini màxim de quinze dies, cabent l'execució subsidiària per l'administració municipal en el cas d'incompliment per part dels interessats, aplicant-se en tal cas el càrrec o meritació de les corresponents taxes municipals. Tot allò en concordança amb allò establert per l'ordenança fiscal reguladora de la matèria.
No obstant, cautelarment, podrà retirar-se el senyal o senyals indicatius del gual, quan concorrin les causes descrites en els anteriors apartats b) i c), amb subjecció a allò establert a les normes reguladores del procediment administratiu.
5. L'operativitat de l'autorització de gual, i com conseqüència, la prohibició d'estacionament davant els accessos que empara aquesta, queda condicionada al situat de la senyalització vertical i horitzontal que, en cada cas, normalitzi la Batlia respecte el seu disseny, format, gamma cromàtica i condicions d'ubicació.
Els criteris de col·locació de les plaques de guals són els que figuren a l'annex 2 de la present ordenança.
Article 19º Refugis, illetes o dispositius de guia
1. Quan a la via existesquin refugis, illetes o dispositius de guia, se circularà per la part de la calçada que quedi a la dreta d'aquests, en el sentit de la marxa, excepte quan estiguin situats en una via de sentit únic o dins la part corresponent a un sol sentit de circulació; en aquest cas, es podrà fer per qualsevol dels dos costats.
2. A les places, glorietes i trobades de vies, els vehicles han de circular deixant a la seva esquerra el centre d'aquelles.
3. A les vies dividides en dues calçades, en el sentit de la seva longitud, per mitjanes, separadors o dispositius anàlegs, els vehicles han d'utilitzar la calçada de la dreta, en relació amb el sentit de la seva marxa.
4. Quan la divisió determini tres calçades, la central podrà estar destinada a la circulació als dos sentits, o en un sentit únic, permanent o temporal, segons es disposi mitjançant els corresponents senyals, i les laterals per a la circulació només en un sentit, sense perjudici que l'organisme autònom Prefectura Central de Trànsit o, si escau, l'autoritat autonòmica o local responsable de la regulació del trànsit puguin establir per a aquestes últimes o per a algun dels carrils un altre sentit de circulació, que haurà d'estar convenientment senyalitzat.
Article 20º Dels carrils reversibles, d'utilització en sentit contrari a l'habitual i carrils addicionals circumstancials
A) Carrils reversibles
A les calçades amb doble sentit de la circulació, quan les marques dobles discontínues delimitin un carril per ambdós costats, indiquen que aquest és reversible, és a dir, que la circulació hi pot estar regulada en un o en altre sentit mitjançant semàfors de carril o altres mitjans. Els conductors que circulin per aquest carril han de dur encès, almanco, el llum de curt abast o d'encreuament als seus vehicles, tant de dia com de nit, d'acord amb el que disposa l'article 104 del Reglament general de circulació.
B) Carrils d'utilització en sentit contrari a l'habitual
1. Quan les calçades disposin de més d'un carril de circulació en cada sentit de marxa, l'autoritat encarregada de la regulació del trànsit podrà habilitar, per raons de fluïdesa de la circulació, carrils per a la seva utilització en sentit contrari a l'habitual, degudament senyalitzats conforme al que disposa l'article 144 del Reglament general de circulació.
2. La utilització dels carrils habilitats per a la circulació en sentit contrari a l'habitual queda limitada a les motocicletes i turismes, i està prohibida, per tant, a la resta de vehicles, inclosos els turismes amb remolc. Els usuaris d'aquest tipus de carrils han de circular sempre, almanco, amb el llum de curt abast o d'encreuament encès, tant de dia com de nit, a una velocitat màxima de 80 Km/h i mínima de 60 Km, o inferiors si així estàs establert o específicament senyalitzat, i no poden desplaçar-se lateralment envaint el carril o carrils destinats al sentit normal de circulació, ni tan sols per avançar.
3. Els conductors dels vehicles que circulin per carrils destinats al sentit normal de circulació, contigus a l'habilitat per a circulació en sentit contrari a l'habitual, tampoc no poden desplaçar-se lateralment envaint els habilitats per ser utilitzats en sentit contrari a l'habitual; han de dur encès el llum de curt abast o encreuament, almanco, tant de dia com de nit; i, a més, si disposen d'un sol carril en el seu sentit de circulació, ho faran a una velocitat màxima de 80 Km i una mínima de 60 Km/h, o inferiors si així s'establís o estàs específicament senyalitzat, i, si disposen de més d'un carril en el seu sentit de circulació, ho faran a les velocitats que s'estableixen com a genèriques en la present Ordenança. Els citats usuaris i conductors han de posar especial cura d'evitar alterar els elements d'abalisament permanents o mòbils.
4. A les carreteres de titularitat d'aquest Ajuntament es poden habilitar carrils per a la seva utilització en sentit contrari a l'habitual, d'acord amb l'organisme autònom Prefectura Central de Trànsit o, si escau, amb l'autoritat autonòmica responsable del trànsit, quan la realització de treballs a la calçada ho faci necessari, i, en aquest cas, podran circular per aquests carrils tots els tipus de vehicles que estiguin autoritzats a circular per la via en obra, excepte prohibició expressa, a les mateixes condicions establertes en els paràgrafs anteriors.
C) Carrils addicionals circumstancials de circulació
1. A les calçades amb doble sentit de circulació i vorals, quan l'amplària de la plataforma ho permeti, l'autoritat encarregada de la regulació del trànsit hi podrà habilitar un carril addicional en un dels sentits de la marxa, mitjançant la utilització d'elements provisionals de senyalització i abalisament, que modifiquin la zona de rodatge dels vehicles en el centre de la calçada.
2. L'habilitació d'aquest carril addicional circumstancial de circulació suposa, mitjançant la utilització d'ambdós vorals, disposar de dos carrils en un sentit de circulació i d'un en un altre. En qualsevol cas, aquesta circumstància estarà degudament senyalitzada. Els vehicles que circulin pels vorals i per aquest carril addicional ho han de fer a una velocitat màxima de 80 Km/h i a una mínima de 60 Km/h, o inferiors si així fos establert o específicament senyalitzat; han d'utilitzar almanco l'enllumenat de curt abast o d'encreuament, tant de dia com de nit, i han d'obeir, quan siguin aplicables, les normes contingudes en l'apartat B d'aquest article.
Article 21º Límits de velocitat
1. Qualsevol conductor està obligat a respectar els límits de velocitat establerts i a tenir en compte, a més, les seves pròpies condicions físiques i psíquiques, les característiques i l'estat de la via, del vehicle i de la seva càrrega, les condicions meteorològiques, ambientals i de circulació i, en general, totes aquelles circumstàncies que concorrin en cada moment, a fi d'adequar la velocitat del seu vehicle a aquestes, de manera que sempre el pugui detenir dins els límits del seu camp de visió i davant qualsevol obstacle que es pugui presentar.
2. La velocitat màxima i mínima autoritzades per a la circulació de vehicles a motor es fixa amb caràcter general per als conductors, els vehicles i les vies objecte d'aquesta Ordenança, d'acord amb les seves pròpies característiques. Els llocs amb prohibicions i obligacions especifiques de velocitat seran senyalitzats amb caràcter permanent, o temporal, si escau. Si no hi ha senyalització especifica, es complirà la genèrica establerta per a cada via.
3. Excepte indicació en contrari mitjançant senyalització vertical i/o horitzontal, el límit màxim de velocitat al que poden circular els vehicles per les vies urbanes del terme municipal de Son Servera és de 40 Km/h.
4. Es prohibeixen les competicions de velocitat a les vies públiques o d'ús públic, llevat que, amb caràcter excepcional, s'hagin fitat per fer-ho per l'autoritat municipal. La celebració de proves esportives l'objecte de les quals sigui competir en espai o temps per les vies o terrenys objecte d'aquesta Ordenança, així com la realització de marxes ciclistes o altres esdeveniments, requerirà autorització prèvia que serà expedida conforme a les normes indicades en l'annex II de l'RGC, les quals regularan aquestes activitats..
5. Amb independència del límit de velocitat establert, els conductors han d'adoptar les màximes mesures de precaució i circular a velocitat moderada amb els seus vehicles, i, si calgués, s'han de detenir sempre que les circumstàncies ho exigesquin, i especialment en els casos següents:
a. Quan la calçada sigui estreta.
b. Quan es trobi ocupada per obres o per algun obstacle que dificulti la circulació.
c. Quan hi hagi vianants a la part de la via que s'estigui utilitzant o es pugui preveure racionalment la seva irrupció en aquesta, principalment si és trànsit de nins, ancians, invidents o altres persones manifestament impedides.
d. En aproximar-se a cicles circulant, així com a les interseccions i a les proximitats de vies d'ús exclusiu de cicles i dels passos de vianants no regulats per semàfors o agents de la circulació, així com en apropar-se a mercats, centres docents o llocs on sigui previsible la presència de nins.
e. En circular per paviment lliscant o quan es pugui esquitxar o projectar aigua, graveta o altres matèries als altres usuaris de la via.
f. En casos de boira densa, pluja intensa, nevada o núvols de pols o fum.
g. En aproximar-se a glorietes i interseccions en què no es gaudesqui de prioritat, en llocs de reduïda visibilitat o en estrenyiments.
h. En l'encreuament amb un altre vehicle, quan les circumstàncies de la via, dels vehicles o les meteorològiques o ambientals no permetin realitzar-lo amb seguretat.
i. En cas d'enlluernament, de conformitat amb el que disposa l'article 102.3 del Reglament general de circulació.
j. En els supòsits que, per raons de naturalesa extraordinària, es produesqui gran afluència de vianants o de vehicles.
k. A la sortida o a l'entrada d'immobles, garatges i estacionaments que tinguin els seus accessos per la via pública.
l. Quan hi hagi animals a la part de la via que s'estigui utilitzant o es pugui preveure racionalment la seva irrupció en aquesta.
m. En aproximar-se a un autobús en situació de parada, principalment si es tracta de transport escolar.
Article 22º Distància i velocitat exigible
1. Llevat dels casos d'imminent perill, qualsevol conductor, per reduir considerablement la velocitat del seu vehicle, s'ha de cerciorar que ho pot fer sense risc per als altres conductors i està obligat a advertir-ho prèviament i a realitzar-ho de manera que no produesqui risc de col·lisió amb els vehicles que circulen darrere seu.
2. Qualsevol conductor d'un vehicle que circuli darrere un altre ha de deixar entre ambdós un espai lliure que li permeti detenir-se, en cas de frenada brusca, sense col·lidir-hi, tenint en compte especialment la velocitat i les condicions d'adherència i frenat. No obstant això, es permet als conductors de bicicletes circular en grup, extremant en aquesta ocasió l'atenció a fi d'evitar encalç entre ells.
3. E els casos de congestió de la circulació, els conductors han d'adoptar les prescripcions següents:
a. Deixar una distància amb el vehicle que circuli davant que els permeti detenir-se si aquest vehicle es detén sobtadament.
b. No penetrar a les cruïlles i interseccions quan sigui previsible que hi quedarà immobilitzat i que obstruirà la circulació transversal de vehicles i vianants.
PRIORITAT DE PAS
Article 23º Normes generals de prioritat
1. A les interseccions, la preferència de passada s'hi ha de verificar sempre atenint-se a la senyalització que la reguli.
2. Si no hi ha senyal que reguli la preferència de passada, el conductor està obligat a cedir-lo als vehicles que s'aproximin per la seva dreta, llevat dels següents supòsits:
a. Tenen dret de preferència de pas els vehicles que circulin per una via pavimentada enfront dels procedents d'una altra sense pavimentar.
b. A les glorietes o rotondes, els que es trobin dins la via circular tenen preferència de pas sobre els que pretenguin accedir-hi.
Article 24º Trams estrets i de gran pendent
1. En trams de via on, per la seva estretor, sigui impossible o molt difícil el pas simultani de dos vehicles que circulin en sentit contrari i on no hi hagi senyalització expressa amb aquesta finalitat, hi té dret de preferència de pas qui hi hagi entrat primer. En cas de dubte sobre aquesta circumstància, hi té la preferència el vehicle amb majors dificultats de maniobra i, amb el següent ordre de preferència, sense perjudici del que pugui ordenar l'agent de l'autoritat o, si escau, indicar el personal d'obres i el d'acompanyament de vehicles especials o en règim de transport especial:
a. Vehicles especials i en règim de transport especial que excedesquin de les masses o dimensions establertes a les normes reguladores dels vehicles.
b. Conjunt de vehicles, excepte els contemplats en l'apartat d).
c. Vehicles de tracció animal.
d. Turismes que arrosseguen remolcs de fins a 750 kg de massa màxima autoritzada i autocaravanes.
e. Vehicles destinats al transport col·lectiu de viatgers.
f. Camions, tractocamions i furgonetes.
g. Turismes i vehicles derivats de turismes.
h. Vehicles especials que no excedesquin de les masses o dimensions establertes a les normes reguladores dels vehicles, quadricicles i quadricicles lleugers.
i. Vehicles de tres rodes, motocicletes amb sidecar i ciclomotors de tres rodes.
j. Motocicletes, ciclomotors de dues rodes i bicicletes.
Quan es tracti de vehicles del mateix tipus o de supòsits no enumerats, la preferència de pas s'ha de decidir a favor de qui hagi de fer marxa enrere amb major distància i, en cas d'igualtat, de qui tengui major amplària, longitud o massa màxima autoritzada.
2. En trams de gran pendent, on es donen les circumstàncies d'estretor assenyalades en l'apartat anterior, la preferència de pas l'ha de tenir el vehicle que circuli en sentit ascendent, llevat que aquest pugui arribar abans a un baixador establert amb aquesta finalitat. En cas de dubte, s'ha de preveure allò que estableix l'apartat anterior.
Article 25º Conductors, vianants i animals
1. Els conductors tenen prioritat de pas per als seus vehicles, respecte dels vianants, llevat dels casos següents:
a. Als passos per a vianants degudament senyalitzats.
b. Quan hagin de girar amb el seu vehicle per entrar en una altra via i hi hagi vianants creuant-la, encara que no existesqui pas per a aquests.
c. Quan un vehicle creui un voral pel qual estiguin circulant vianants que no disposin de zona per a vianants.
2. A les zones per als vianants, quan els vehicles les creuin pels passos habilitats amb aquesta finalitat, els conductors tenen l'obligació de deixar passar els vianants que hi circulin.
3. També han de cedir el pas:
a. Als vianants que hagin de pujar o hagin baixat d'un vehicle de transport col·lectiu de viatgers, en una parada senyalitzada com a tal, quan es trobin entre aquest vehicle i la zona per als vianants o refugi més pròxim.
b. A les tropes en formació, files escolars o comitives organitzades.
4. Els conductors tenen prioritat de pas per als seus vehicles, respecte dels animals, llevat dels casos següents:
a. A les cabaneres degudament senyalitzades.
b. Quan hagin de girar amb el seu vehicle per entrar en una altra via i hi hagi animals que la creuen, encara que no hi hagi pas per a aquests.
c. Quan el vehicle creui un voral pel qual estiguin circulant animals que no disposin de cabanera.
5. Els conductors de bicicletes tenen prioritat de pas respecte als vehicles a motor:
a. Quan circulin per un carril bici, pas per a ciclistes o voral degudament autoritzats per a l'ús exclusiu de conductors de bicicletes.
b. Quan per entrar en una altra via el vehicle a motor giri a la dreta o a l'esquerra, als supòsits permesos, i hi hagi un ciclista a les proximitats.
6. Quan els conductors de bicicletes circulin en grup, seran considerats com una única unitat mòbil a l'efecte de prioritat de pas i quan el primer ja hagi iniciat l'encreuament o hagi entrat en una glorieta.
Article 26º Cessió de pas a les interseccions
1. El conductor d'un vehicle que hagi de cedir el pas a un altre no ha d'iniciar o continuar la seva marxa o la seva maniobra, ni reprendre-la, fins que s'hagi assegurat que amb això no força el conductor del vehicle que té prioritat a modificar bruscament la seva trajectòria o la seva velocitat, i ha de mostrar amb suficient antelació, per la seva forma de circular, i especialment amb la reducció gradual de la velocitat, que efectivament el cedirà.
2. Encara que gaudesqui de prioritat de pas, cap conductor ha de penetrar amb el seu vehicle en una intersecció o en un pas per a vianants si la situació de la circulació és tal que, previsiblement, pugui quedar detingut de manera que impideixi i obstrueixi la circulació transversal.
3. Qualsevol conductor que tingui detingut el seu vehicle en una intersecció regulada per semàfors, la situació del qual constituesqui obstacle per a la circulació, ha de sortir d'aquella sense esperar que es permeti la circulació en la direcció que es proposa prendre, sempre que, en fer-ho, no entorpesqui la marxa dels altres usuaris que avancin en el sentit permès.
Article 27º Vehicles en servei d'emergències
1. Tenen prioritat de pas sobre els altres vehicles i altres usuaris de la via els vehicles de serveis d'urgències públics o privats, quan es trobin en servei de tal caràcter. Poden circular per sobre dels límits de velocitat establerts i estan exempts de complir altres normes o senyals, als casos i amb les condicions reglamentàriament determinades.
2. Quan un vehicle de policia manifesti la seva presència i se situï darrere qualsevol altre vehicle i activi, a més, un dispositiu d'emissió de llum vermell o blau cap endavant de forma intermitent, el conductor d'aquest l'haurà de detenir, amb les degudes precaucions, al costat dret, davant el vehicle policial, en un lloc on no generi majors riscos o molèsties per a la resta d'usuaris, i n'haurà de romandre al seu interior. En tot moment el conductor ha d'ajustar el seu comportament a les instruccions que impartesqui l'agent a través de l'equip de megafonia o per qualsevol altre mitjà que pugui ser percebut clarament per aquell.
3. Comportament dels altres conductors respecte dels vehicles prioritaris. Tan prest percebin els senyals especials que anunciïn la proximitat d'un vehicle amb prioritat, els altres conductors adoptaran les mesures adequades, segons les circumstàncies del moment i lloc, per facilitar-los el pas, i s'apartaran normalment a la seva dreta o es detindran, si calgués.
INCORPORACIÓ A LA CIRCULACIÓ
Article 28º Incorporació dels vehicles a la circulació
1. El conductor d'un vehicle aturat o estacionat en una via o procedent d'una altra via d'accés en aquesta, de les seves zones de servei o d'una propietat confrontant, que pretengui incorporar-se a la circulació, s'ha de cerciorar prèviament, fins i tot seguint les indicacions d'una altra persona, en cas necessari, que pot fer-ho sense perill per als altres usuaris, cedint el pas a un altres vehicles i tenint en compte la posició, trajectòria i velocitat d'aquests.
2. El conductor que s'incorpori a la circulació ha d'advertir òpticament la maniobra en la forma prevista en l'article 109 de l'RGC.
3. A les vies dotades d'un carril d'acceleració, el conductor d'un vehicle que el pretengui utilitzar per incorporar-se a la calçada s'ha de cerciorar, al principi d'aquest carril, que ho pot fer sense perill per als altres usuaris que transitin per aquesta calçada, tenint en compte la posició, trajectòria i velocitat d'aquests, i fins i tot detenint-se, en cas necessari. A continuació, ha d'accelerar fins arribar a la velocitat adequades al final del carril d'acceleració per incorporar-se a la circulació de la calçada.
Article 29º Obligació dels altres conductors de facilitar la maniobra
1. Amb independència de l'obligació dels conductors dels vehicles que s'incorporin a la circulació de complir les prescripcions de l'article anterior, els altres conductors han de facilitar, en la mesura que sigui possible, aquesta maniobra, especialment si es tracta d'un vehicle de transport col·lectiu de viatgers que pretengui incorporar-se a la circulació des d'una parada senyalitzada.
2. Als nuclis urbans, amb la finalitat de facilitar la circulació dels vehicles de transport col·lectiu de viatgers, els conductors dels altres vehicles s'hi han de desplaçar lateralment, sempre que sigui possible, o reduir la seva velocitat, arribant a detenir-se, si calgués, perquè els vehicles de transport col·lectiu puguin efectuar la maniobra necessària per prosseguir la seva marxa a la sortida de les parades senyalitzades com a tals.
3. El que disposa l'apartat anterior no modifica l'obligació que tenen els conductors de vehicles de transport col·lectiu de viatgers d'adoptar les precaucions necessàries per evitar qualsevol risc d'accident, després que hagin anunciat per mitjà dels seus indicadors de direcció el seu propòsit de reiniciar la marxa.
CANVIS DE DIRECCIÓ, DE SENTIT I MARXA ENRERE
Article 30º Canvis de via, de calçada i de carril
1. El conductor d'un vehicle que pretengui girar a la dreta o a l'esquerra per utilitzar una via diferent d'aquella per la qual circula, o agafar una altra calçada de la mateixa via o sortir-ne, ho ha d'advertir prèviament i amb suficient antelació als conductors dels vehicles que circulin darrere del seu i cerciorar-se que la velocitat i la distància dels vehicles que s'acostin en sentit contrari li permeten efectuar la maniobra sense perill, i s'ha d'abstenir de realitzar-la si es donen aquestes circumstàncies. També s'ha d'abstenir de realitzar la maniobra quan es tracti d'un canvi de direcció a l'esquerra i no existesqui visibilitat suficient.
2. Qualsevol maniobra de desplaçament lateral que impliqui canvi de carril s'ha de dur a terme respectant la prioritat de qui circuli pel carril que es pretén ocupar.
Article 31º Canvis de sentit
1. El conductor d'un vehicle que pretengui invertir el sentit de la seva marxa ha de triar un lloc adequat per efectuar la maniobra, de manera que s'intercepti la via el menor temps possible, i ha d'advertir el seu propòsit amb els senyals preceptius amb l'antelació suficient i cerciorar-se que no posa en perill ni obstaculitza altres usuaris d'aquesta; en cas contrari, s'ha d'abstenir de realitzar aquesta maniobra i esperar el moment oportú per efectuar-la.
2. Quan la seva permanència a la calçada, mentre espera per efectuar la maniobra de canvi de sentit, impedesqui continuar la marxa dels vehicles que circulen darrere seu, n'haurà de sortir pel seu costat dret, si fos possible, fins que les condicions de la circulació permetin efectuar-la.
3. Es prohibeix efectuar el canvi de sentit en qualsevol situació que impedesqui comprovar les circumstàncies a les quals es fa referència en els apartats anteriors, als túnels, passos inferiors i trams de via afectats pel senyal “túnel” i, en general, en tots els trams de la via en què estigui prohibit l'avançament, llevat que el canvi de sentit estigui expressament autoritzat.
Article 32º Marxa enrere
1. Es prohibeix circular cap enrere, llevat dels casos en què no sigui possible marxar cap endavant ni canviar de direcció o sentit de la marxa i a les maniobres complementàries d'unes altres que les exigesquin, i sempre amb el recorregut mínim indispensable per efectuar-la.
En qualsevol cas, el recorregut cap enrere, com a maniobra complementària de la parada, l'estacionament o la incorporació a la circulació no pot ser superior a 15 metres ni envair un encreuament de vies.
2. La maniobra de marxa cap enrere s'ha d'efectuar lentament, després d'haver-ho advertit amb els senyals preceptius i d'haver-se cerciorat, fins i tot davallant del vehicle i seguint les indicacions d'una altra persona si fos necessari, que per les circumstàncies de la visibilitat, espai i temps necessaris per efectuar-la no constitueix perill per als altres usuaris de la via.
AVANÇAMENT
Article 33º Sentit d'avançament
1. A totes les vies objecte d'aquesta Ordenança, com a norma general, l'avançament s'ha d'efectuar per l'esquerra del vehicle que es pretengui avançar.
2. Per excepció, i si existeix espai suficient per fer-ho, l'avançament s'ha d'efectuar per la dreta i adoptant les màximes precaucions, quan el conductor del vehicle que es pretengui avançar estigui indicant clarament el seu propòsit de canviar de direcció a l'esquerra o aturar-se en aquest costat, així com a les vies amb circulació en dos sentits.
3. Dins els nuclis urbans i a les calçades que tinguin, almanco, dos carrils reservats a la circulació en el mateix sentit de marxa, delimitats per marques longitudinals, es permet l'avançament per la dreta, a condició que el conductor del vehicle que l'efectuï se cerciori prèviament que ho pot fer sense perill per als altres usuaris.
Article 34º Normes generals d'avançament
1. Abans d'iniciar un avançament que requeresqui desplaçament lateral, el conductor que es proposi avançar ha d'advertir-ho amb suficient antelació, amb els senyals preceptius, i comprovar que al carril que pretén utilitzar per a l'avançament hi ha espai suficient perquè la maniobra no posi en perill ni entorpesqui els qui circulin en sentit contrari, tenint en compte la velocitat pròpia i la dels altres usuaris afectats. En cas contrari, s'haurà d'abstenir d'efectuar-la.
2. També s'ha de cerciorar que el conductor del vehicle que el precedeix en el mateix carril no ha indicat el seu propòsit de desplaçar-se cap al mateix costat; en aquest cas, haurà de respectar la preferència que li assisteix. No obstant això, si després d'un temps prudencial el conductor del citat vehicle no exerceix el seu dret prioritari, podrà iniciar la maniobra d'avançament, advertint-ho prèviament amb senyal acústic o òptic.
3. Així mateix, s'ha d'assegurar que no s'ha iniciat la maniobra d'avançar el seu vehicle per part de cap conductor que el seguesqui pel mateix carril i que disposa d'espai suficient per reintegrar-se a la seva mà quan acabi l'avançament.
4. En casos de calçades amb diversos carrils senyalitzats de circulació en la mateixa direcció, es considera avançament el fet que els vehicles situats en un carril avancin més que els que marxin pels de l'esquerra.
5. Queden absolutament prohibits els avançaments en ziga-zaga.
6. No es considera avançament, a efecte d'aquestes normes, el produït entre ciclistes que circulin en grup.
Article 35º Execució de l'avançament
1. Durant l'execució de l'avançament, el conductor que l'efectuï ha de portar el seu vehicle a una velocitat notòriament superior a la del que pretén avançar i deixar entre ambdós una separació lateral suficient per realitzar-lo amb seguretat.
2. Si després d'iniciar la maniobra d'avançament adverteix que es produeixen circumstàncies que puguin fer difícil la seva finalització sense provocar riscos, haurà de reduir ràpidament la seva marxa i tornar de nou a la seva mà, advertint-ho als que el segueixen amb els senyals preceptius.
3. El conductor del vehicle que ha efectuat l'avançament s'ha de reintegrar al seu carril tan prest com li sigui possible i de manera gradual, sense obligar altres usuaris a modificar la seva trajectòria o velocitat i advertint-ho a través dels senyals preceptius.
4. Qualsevol conductor de vehicle automòbil que es proposi realitzar un avançament a un cicle o ciclomotor, o conjunt d'ells, l'ha de realitzar ocupant part o la totalitat del carril contigu de la calçada, sempre que existesquin les condicions necessàries per realitzar un avançament als preceptes prevists per aquesta Ordenança. Queda expressament prohibit avançar posant en perill o entorpint els ciclistes que circulin en sentit contrari.
Article 36º Vehicle avançat
1. El conductor que advertesqui que un altre que el segueix té el propòsit d'avançar- lo està obligat a cenyir-se a la vora dreta de la calçada, llevat del supòsit de canvi de direcció a l'esquerra o de parada en aquest mateix costat al qual es refereix l'article 32.2, en què s'ha de cenyir a l'esquerra tot el possible, però sense interferir la marxa dels vehicles que puguin circular en sentit contrari.
2. Es prohibeix al conductor del vehicle que ha de ser avançat d'augmentar la velocitat o efectuar maniobres que impedesquin o dificultin l'avançament. També està obligat a disminuir la velocitat del seu vehicle quan, una vegada iniciada la maniobra d'avançament, es produesqui alguna situació que comporti perill per al seu propi vehicle, per al que l'està efectuant, per als que circulen en sentit contrari o per a qualsevol altre usuari.
No obstant el que disposa el paràgraf anterior, si el que fa l'avançament dóna mostres inequívoques de desistir de la maniobra reduint la seva velocitat, el conductor del vehicle al qual pretén avançar no estarà obligat a disminuir la seva, si amb això posa en perill la seguretat de la circulació, encara que sí estarà obligat a facilitar al conductor que fa l'avançament la tornada al seu carril.
Article 37º Prohibicions d'avançament
Queda prohibit avançar:
1. Als revolts i canvis de rasant de visibilitat reduïda i, en general, a qualsevol lloc o circumstància en què la visibilitat disponible no sigui suficient per poder efectuar la maniobra o desistir-ne una vegada iniciada, llevat que els dos sentits de circulació estiguin clarament delimitats i la maniobra es pugui efectuar sense envair la zona reservada al sentit contrari.
De conformitat amb el que disposa el paràgraf anterior, es prohibeix, en concret, l'avançament darrere d'un vehicle que realitza la mateixa maniobra, quan les dimensions del vehicle que l'efectua en primer lloc impedeix la visibilitat de la part davantera de la via al conductor del vehicle que el segueix..
2. Als passos de vianants senyalitzats com a tals, a les interseccions amb vies per a ciclistes i a les seves proximitats.
3. A les interseccions i les seves proximitats, llevat quan:
a. Es tracti de places de circulació giratòria.
b. L'avançament s'hagi d'efectuar per la dreta, segons el previst en l'article 32.2
c. La calçada en què es realitzi gaudesqui de prioritat a la intersecció i hi hagi senyal que ho indica.
d. L'avançament es realitzi a vehicles de dues rodes.
Article 38º Supòsits especials d'avançament
1. Quan en un tram de via en el qual està prohibit l'avançament es trobi immobilitzat un vehicle que, en tot o en part, ocupa la calçada en el carril del sentit de la marxa, i excepte els casos que tal immobilització respongui a necessitats del trànsit, se'l podrà avançar, encara que per fer-ho calgui ocupar part del carril esquerre de la calçada, després d'haver-se cerciorat que es pot realitzar la maniobra sense perill.
Amb idèntics requisits es pot avançar els conductors de bicicletes, cicles, ciclomotors, vianants, animals i vehicles de tracció animal o altre tipus de vehicles, quan, per la velocitat amb què circulin, puguin ser avançats sense risc per a ells ni per a la circulació en general.
2. Igualment a les circumstàncies assenyalades als paràgrafs anteriors, qualsevol vehicle que trobi qualsevol obstacle en el seu camí que l'obligui a ocupar l'espai disposat per al sentit contrari de la seva marxa el podrà avançar, sempre que s'hagi cerciorat que pot efectuar-ho sense perill. S'ha d'atendre la mateixa precaució quan l'obstacle o el vehicle immobilitzat es trobin en un tram de via en el qual estigui permès l'avançament.
PARADA I ESTACIONAMENT
Article 39º Normes generals de parades i estacionaments
a. L'Ajuntament de Son Servera entén que les zones d'aparcament en els diversos nuclis urbans constitueixen un bé escàs, l'aprofitament del qual interessa en general i al qual han de tenir dret per igual tots els usuaris de vehicles. Com a conseqüència d'això, obtenir la màxima equitat en la distribució temporal dels aparcaments disponibles en superfície que, en definitiva, constitueixen un aprofitament intensiu de béns de domini i ús públic, fent possible que tots els veïnats comptin amb aquesta possibilitat per resoldre els problemes urgents que se'ls plantegin mentre utilitzen el vehicle i garantir que ningú no pugui abusar d'una utilització privativa privilegiada per qualsevol motiu, especialment per l'ocupació cronològicament anterior, sense cap limitació de temps de l'espai disponible, en perjudici de la resta d'usuaris, es constitueix en una finalitat prioritària a aconseguir per l'Ajuntament de Son Servera. Per fer-ho, es regula el règim de parada i estacionament a les vies urbanes de Son Servera, adoptant les mesures necessàries per evitar l'entorpiment del trànsit. Una d'aquestes és l'establiment del sistema de limitació horària de durada de l'estacionament, el qual es presta mitjançant l'aplicació del sistema “Zona Blava“, així com les mesures correctores necessàries, inclosa la retirada del vehicle o la seva immobilització quan no es trobi proveït de distintiu que habiliti l'estacionament a les zones del sistema “Zona Blava, o excedesqui de l'autorització concedida fins que s'assolesqui a la identificació del conductor. La durada de l'estacionament a les zones esmentades no podrà excedir, en cap cas, de 30 minuts en l'ocupació d'una mateixa plaça d'estacionament.
b. El règim de parada i estacionament a les vies urbanes del terme de Son Servera es regula per la present Ordenança, i es poden adoptar les mesures necessàries per evitar l'entorpiment del trànsit. Entre aquestes, limitacions horàries de durada de l'estacionament, així com les mesures correctores necessàries, inclosa la retirada del vehicle o la seva immobilització quan no es trobi proveït del distintiu que habiliti l'estacionament a zones limitades en temps o excedesquin de l'autorització concedida fins que s'assolesqui la identificació del conductor.
c. La parada i l'estacionament s'han d'efectuar de tal manera que el vehicle no obstaculitzi la circulació ni constituesqui un risc per a la resta dels usuaris de la via, tenint cura especialment de la seva col·locació i evitant que pugui posar-se en moviment en absència del conductor.
d. S'entén per parada tota immobilització d'un vehicle per un temps inferior a dos minuts, sense que el conductor abandoni el vehicle. La immobilització d'un vehicle per emergència, per necessitats de la circulació o per complir algun precepte reglamentari es considera una detenció i no una parada.
e. Quan s'efectuï la parada a la calçada, el vehicle s'ha de situar al més a prop possible de la seva vorera.
No s'ha d'efectuar cap parada quan, en un radi d'acció de 40 metres d'on es pretengui fer-la, hi hagi espai adaptat i senyalitzat amb aquesta finalitat.
Quan per raons de necessitat calgui efectuar-la en doble fila, s'ha de realitzar als llocs on no pertorbi la circulació i sempre que el conductor no abandoni el vehicle.
f. Els taxis i vehicles anàlegs han d'estacionar en la forma i en els llocs reservats amb aquesta finalitat que determini l'ordenança reguladora del servei i, si no n'hi ha, amb subjecció estricta a les normes que, amb caràcter general, s'establesquin en la present Ordenança per a les parades.
g. Els autobusos, tant de línies urbanes com interurbanes, únicament es poden detenir per agafar o deixar viatgers a les parades expressament determinades o senyalitzades per l'autoritat municipal.
h. S'entén per estacionament tota immobilització d'un vehicle que no es trobi en situació de detenció o parada a.
i. S'entén per estacionament en fila o cordó aquell en què els vehicles estan situats un darrere l'altre. Es denomina estacionament en bateria aquell en què els vehicles estan situats uns al costat dels altres.
j. A les vies de doble sentit de circulació, l'estacionament, quan no estigui prohibit, s'ha d'efectuar al costat dret del sentit de la marxa.
A les vies d'un sol sentit de circulació, i sempre que no existesqui senyal en contrari, l'estacionament s'ha d'efectuar en ambdós costats de la calçada, sempre que es deixi una amplària per a la circulació no inferior a la d'un carril.
Si no hi ha senyalització en contrari, l'aparcament s'efectuarà paral·lelament a l'eix de la calçada.
k. Els conductors han de deixar un espai no superior a 20 centímetres entre la vorera i la superfície exterior de les rodes del vehicle. L'estacionament s'ha d'efectuar de forma tal que permeti als altres usuaris la millor utilització del restant espai disponible.
l. Correspon exclusivament a l'autoritat municipal autoritzar l'ordenació de l'estacionament i la circulació en aquells vials d'ús públic, encara que siguin de propietat privada. Com a conseqüència d'això, no es pot tallar la circulació ni instal·lar senyal o indicació de cap tipus sense aquesta autorització.
m. L'autoritat municipal pot establir a determinades zones règims d'estacionament limitat, gratuïts o de pagament, regulats per discos de control, parquímetres o qualsevol altre sistema, com a mitjà d'ordenació del trànsit o selecció d'aquest.
n. La limitació de circulació, càrrega i descàrrega, i estacionament, establerts en la present Ordenança, pot ser objecte d'excepció en aquells supòsits en els quals, segons el parer de l'autoritat municipal, concorrin circumstàncies de naturalesa especial que aconsellin fer ús de tal excepció.
o. L'autoritat municipal pot reservar a la via pública un espai d'estacionament per a ús exclusiu dels residents en determinades zones amb especials problemes de trànsit i d'aparcament.
p. Es prohibeix ocupar un estacionament autoritzat a la via durant un temps superior a 72 hores.
q. Es prohibeix tenir estacionats vehicles l'aspecte exterior dels quals es pugui presumir com estat d'abandonament.
r. Als carrers que es recullen en l'annex I, considerats com de trànsit dens, es prohibeix l'estacionament de vehicles automòbils, motocicletes, ciclomotors, bicicletes i qualsevol altre vehicle per vendre, reparació o destinat a lloguer sense conductor i sense contracte en vigor. En cas de necessitat o urgència, mitjançant decret del batle es podrà modificar l'annex I.
s. Queda prohibit l'estacionament de tots els vehicles previstos en l'apartat anterior a tot tipus de zones habilitades com aparcaments públics.
Article 40º Prohibicions de parades i estacionaments
1. Queda prohibit aturar-se en llocs senyalitzats com a parada prohibida i, a més, en els següents casos:
a. En revolts i canvis de rasant de visibilitat reduïda, a les proximitats d'aquests i als túnels, passos inferiors i trams de la via afectats pel senyal “túnel”.
b. Als passos per a vianants i per a ciclistes.
c. Als carrils o part de la vies reservats exclusivament per a la circulació o per al servei de determinats usuaris s.
d. A les interseccions i a les seves proximitats, si es dificulta el gir d'altres vehicles.
e. Als llocs on s'impedesqui la visibilitat de la senyalització als usuaris als quals afecti o obligui a fer maniobres.
f. A les zones destinades per a estacionament i parada d'ús exclusiu per al transport públic urbà.
g. Als carrils destinats a l'ús exclusiu del transport públic urbà, o als reservats a les bicicletes.
h. A les zones senyalitzades per a ús exclusiu de minusvàlids.
i. Als passos per a vianants.
2. Queda prohibit estacionar en els següents casos:
a. A tots els descrits en l'apartat anterior als quals està prohibida la parada.
b. A tots els llocs senyalitzats amb el senyal d'estacionament prohibit.
c. Als llocs habilitats per l'autoritat municipal com d'estacionament amb limitació horària, sense col·locar-hi el distintiu que ho autoritza o quan, col·locat el distintiu, es mantingui estacionat per excés del temps màxim permès per aquesta Ordenança.
d. A zones senyalitzades per a càrrega i descàrrega.
e. Sobre voreres, passeigs i altres zones destinades al pas de vianants.
f. Davant dels guals senyalitzats correctament, amb les excepcions assenyalades en l'article 41, apt.(e d'aquesta Ordenança.
g. En doble fila.
h. Autobusos, caravanes, tractors; tràilers, remolcs i semiremolcs enganxats o no a vehicles tractors, camions o altres vehicles de càrrega i descàrrega quan no realitzin aquestes labors, a totes les zones urbanes, llevat dels llocs expressament reservats amb aquesta finalitat o, quan estiguin autoritzats, als llocs indicats per l'autoritat municipal o els seus agents.
i. Als llocs senyalitzats temporalment per obres, actes públics, esportius, etc.
Article 41º Parades i estacionaments en llocs perillosos
Es consideren parades o estacionaments en llocs perillosos o que obstaculitzen greument la circulació els següents supòsits:
a. Quan la distància entre el vehicle i la vora oposada de la calçada o una marca longitudinal sobre aquesta, que indiqui prohibició de travessar-la, sigui inferior a tres metres o, en qualsevol cas, quan no permeti el pas d'altres vehicles.
b. Quan impedesqui incorporar-se a la circulació a un altre vehicle degudament aturat o estacionat.
c. Quan obstaculitzi la utilització normal del pas de sortida o accés a un immoble de persones o animals, o de vehicles en un gual senyalitzat correctament.
d. Quan s'obstaculitzi la utilització normal dels passos rebaixats per a disminuïts físics.
e. Quan s'efectuï a les mitjanes, separadors, illetes o altres elements de canalització del trànsit.
f. Quan s'impedesqui el gir autoritzat pel senyal corresponent.
g. Quan l'estacionament tingui lloc a una zona reservada a càrrega i descàrrega, durant les hores d'utilització.
h. Quan l'estacionament s'efectuï en doble fila.
i. Quan l'estacionament s'efectuï en una parada de transport públic, senyalitzada i delimitada.
j. Quan l'estacionament s'efectuï en espais expressament reservats a serveis d'urgències i seguretat.
k. Quan l'estacionament s'efectuï en espais prohibits en una via pública qualificada d'atenció preferent, específicament senyalitzats.
l. Quan l'estacionament s'efectuï enmig de la calçada.
m. Les parades o estacionaments que, sense estar inclosos en els apartats anteriors, constituesquin un perill o obstaculitzin greument el trànsit de vianants, vehicles o animals.
Article 42º Condicions de realització dels estacionaments
1. La parada i l'estacionament s'han de realitzar situant el vehicle paral·lelament a la vora de la calçada. Per excepció, es permet una altra col·locació quan les característiques de la via o altres circumstàncies així ho aconsellin.
2. Qualsevol conductor que aturi o estacioni el seu vehicle ho ha de fer de manera que permeti la millor utilització del restant espai disponible.
3. Quan es tracti d'un vehicle a motor o ciclomotor i el conductor hagi de deixar el seu lloc, haurà de preveure, a més, quan siguin d'aplicació, les següents regles:
a. Aturar el motor i desconnectar el sistema d'arrencada i, si s'allunyés del vehicle, adoptar les precaucions necessàries per impedir el seu ús sense autorització.
b. Deixar accionat el fre d'estacionament.
c. Als vehicles proveïts de caixa de canvi, deixar col·locada la primera velocitat, en pendent ascendent, i la marxa cap enrere, en descendent, o, si escau, la posició d'estacionament.
d. Quan es tracti de vehicles de més de 3.500 kg de massa màxima autoritzada, d'un autobús o d'un conjunt de vehicles i la parada o l'estacionament es realitzin en un lloc amb un sensible pendent, el seu conductor haurà de, a més, deixar-lo degudament calçat, bé sigui per mitjà de la col·locació de tacs, sense que es puguin emprar amb aquesta finalitat elements com pedres o uns altres no destinats de manera expressa a aquesta funció, bé per suport d'una de les rodes directrius a la vorera, inclinant aquelles cap al centre de la calçada als pendents ascendents, cap a fora als pendents descendents. Els tacs, una vegada utilitzats, hauran de ser retirats de les vies en reiniciar la marxa.
e. El titular d'una concessió d'entrada de vehicle en domicili particular, sense limitació d'horari (gual permanent), hi pot estacionar el seu vehicle enfront, i, a aquests efectes, a petició de l'interessat, l'Administració municipal ha d'expedir una placa o un distintiu adequat en què hi figuri el número de la matrícula del vehicle, que s'ha de col·locar en un lloc visible junt a la placa del gual, amb el pagament previ de l'import corresponent de la placa o distintiu. Si al local es tanquen diversos vehicles, únicament es podrà sol·licitar l'expedició del distintiu per al vehicle del titular.
El dret a estacionar que preveu aquest apartat no abasta els garatges legalment autoritzats.
La pràctica de l'estacionament queda condicionada al fet que hi hagi espai suficient a un o a ambdós extrems del gual, per tal que permetin l'adequada maniobra per estacionar sense que hi hagi dret a la intervenció de l'autoritat per forçar el desplaçament de qualsevol vehicle situat al costat del gual.
El dret que es preveu en aquest apartat no eximeix el fet de respectar, en tot moment, les normes i els senyals vials de trànsit.
Article 43º Utilització de l'enllumenat
1. Tots els vehicles que circulin entre la posta i la sortida del sol han de dur encès l'enllumenat que els correspongui..
2. També han de dur l'enllumenat encès la resta del dia:
a. Les motocicletes i ciclomotors que circulin per qualsevol via objecte d'aquesta Ordenança.
b. Tots els vehicles que circulin per un carril reversible o en sentit contrari al normalment utilitzat a la calçada que es trobin situats, bé sigui un carril que els estigui exclusivament reservat o bé obert excepcionalment a la circulació en el citat sentit i els carrils addicionals circumstancials, així com els vehicles que circulin pels carrils de sentit normal, contigus a l'habilitat per a la circulació en sentit contrari a l'habitual o addicional circumstancial.
3. Les bicicletes, a més, han d'estar dotades dels elements reflectants degudament homologats, que es determinen en el Reglament general de vehicles, quan sigui obligatori l'ús d'enllumenat; els conductors de bicicletes, a més, han de dur col·locada alguna peça reflectant que permeti que els altres usuaris els distingeixin, i, si és en una via interurbana, siguin distingits a una distància de 150 metres.
Article 44º Supòsits especials d'enllumenat
També és obligatori utilitzar l'enllumenat quan existesquin condicions meteorològiques o ambientals que disminuesquin sensiblement la visibilitat, com en el cas de boira, pluja intensa, nevada, núvols de fum o de pols o de qualsevol circumstància anàloga.
Article 45º Advertiments dels conductors
1. Els conductors estan obligats a advertir la resta dels usuaris de la via sobre les maniobres que hagin d'efectuar amb els seus vehicles.
2. Com a norma general, aquests advertiments s'han de fer utilitzant la senyalització lluminosa del vehicle o, en defecte d'això, amb el braç.
3. Excepcionalment es poden emprar senyals acústics; queda prohibit el seu ús no justificat o exagerat.
4. Els vehicles de serveis d'urgències públics o privats i altres vehicles especials poden utilitzar altres senyals òptics i acústics en els casos i en les condicions previstes pels seus respectius reglaments.
CAPÍTOL III ALTRES NORMES DE CIRCULACIÓ
Article 46º Portes
Es prohibeix dur obertes les portes del vehicle, obrir-les abans de la seva completa immobilització i obrir-les o davallar sense haver-se cerciorat prèviament que això no implica perill o dificultats per a uns altres usuaris, especialment quan es referesqui a conductors de bicicletes.
Article 47º Apagada del motor
1. Encara que el conductor no abandoni el seu lloc, ha d'aturar el motor sempre que el vehicle es trobi en un lloc tancat i durant la càrrega de combustible.
2. Qualsevol conductor que es vegi obligat a romandre amb el seu vehicle detingut a l'interior d'un lloc tancat, per un període superior a dos minuts, ha d'interrompre el funcionament del motor fins que pugui prosseguir la marxa, conservant encès l'enllumenat de posició.
3. Per carregar combustible en el dipòsit d'un vehicle, aquest ha d'estar amb el motor aturat.
Els propietaris d'aparells distribuïdors de combustible o empleats d'aquests no poden facilitar els combustibles per a la seva càrrega si no està aturat el motor i apagats els llums dels vehicles, els sistemes elèctrics com la ràdio i els dispositius emissors de radiació electromagnètica com els telèfons mòbils.
4. En absència dels propietaris d'aparells distribuïdors de combustibles o empleats d'aquests últims, el conductor del vehicle o, si escau, la persona que hagi de carregar el combustible en el vehicle ha de complir els mateixos requisits establerts en l'apartat anterior.
Article 48º Cinturó, casc i resta d'elements de seguretat
1. Han d'utilitzar cinturons de seguretat o altres sistemes de retenció homologats, correctament cordats, tant en la circulació de vies urbanes com interurbanes.
a. El conductor i els passatgers:
1) Dels turismes.
2) D'aquells vehicles amb massa màxima autoritzada de fins a 3.500 quilograms que, conservant la característiques essencials dels turismes, estiguin disposats per al transport, simultani o no, de persones i mercaderies.
3) De les motocicletes i motocicletes amb sidecar, ciclomotors, vehicles de tres rodes i quadricicles, quan estiguin dotats d'estructura de protecció i cinturons de seguretat i així consti en la corresponent targeta d'inspecció tècnica. Quan les motocicletes, els vehicles de tres rodes o els quadricicles i els ciclomotors tinguin estructures de autoprotecció i estiguin dotats de cinturons de seguretat, i així consti en la corresponent targeta d'inspecció tècnica o en el certificat de característiques del ciclomotor, els seus conductors i viatgers quedaran exempts d'utilitzar el casc de protecció, i estaran obligats a emprar el referit cinturó de seguretat quan circulin tant a les vies urbanes com a les interurbanes.
b. El conductor i els passatgers dels seients davanters dels vehicles destinats al transport de mercaderies, amb una massa màxima autoritzada no superior a 3.500 quilograms, i dels vehicles destinats al transport de persones que tinguin, a més del seient del conductor, més de vuit places de seient, amb una massa màxima autoritzada que no superi les cinc tones i que estiguin obligats a estar proveïts de cinturons de seguretat o dispositius de retenció.
2. Queda prohibit circular amb menors de dotze anys situats als seients davanters, llevat que utilitzin dispositius homologats amb aquesta finalitat.
Les persones de més de tres anys, l'alçària dels quals no arribi als 150 centímetres, han d'utilitzar un sistema de subjecció homologat adaptat a la seva talla i al seu pes o, en cas contrari, estar subjectes per un cinturó de seguretat o un altre sistema de subjecció homologat per a adults dels quals estiguin dotats els seients posteriors del vehicle.
Els nins menors de tres anys que ocupin els seients posteriors han d'utilitzar un sistema de subjecció homologat adaptat a la seva talla i al seu pes.
La utilització dels cinturons de seguretat, en els vehicles destinats al transport escolar i de menors, s'ha d'ajustar a l'establert en la seva reglamentació específica.
3. Els conductors i passatgers de bicicletes, motocicletes o motocicletes amb sidecar, de vehicles de tres rodes i quadricicles, i de ciclomotors han d'utilitzar adequadament cascos de protecció homologats o certificats segons la legislació vigent, quan circulin tant a les vies urbanes com a les interurbanes, excepte en el supòsit contemplat en l'apartat 1.a).3 anterior.
S'eximeix de la utilització dels cascos de protecció homologats les persones proveïdes d'un certificat d'exempció per raons mèdiques greus, expedit de conformitat amb el que disposa l'apartat 4 c) següent. Aquest certificat ha d'expressar el seu període de validesa i estar signat per un facultatiu col·legiat en exercici. A més, ha de dur o incorporar el símbol establert per la normativa vigent.
4. No obstant el que disposa la secció anterior, poden circular sense els cinturons de seguretat o altres sistemes de retenció homologats:
a. Els conductors, quan efectuïn la maniobra de marxa enrere o d'estacionament.
b. Les dones encinta, quan disposin d'un certificat mèdic en el qual consti la seva situació o estat d'embaràs i la data aproximada de la seva finalització.
c. Les persones proveïdes d'un certificat d'exempció per raons mèdiques greus o en atenció a la seva condició de disminuït físic.
El certificat a què es refereixen els paràgrafs b) i c) ha de ser presentat quan ho requeresqui qualsevol agent de l'autoritat responsable del trànsit.
Qualsevol certificat d'aquest tipus expedit per l'autoritat competent d'un Estat membre de la Unió Europea és vàlid a Espanya acompanyat de la seva traducció oficial.
5. L'exempció arriba igualment quan circulin en poblat, però en cap cas quan ho facin per autopistes, autovies o carreteres convencionals a:
a. Els conductors de taxis, quan estan de servei.
b. Els distribuïdors de mercaderies, quan realitzin successives operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies en uns llocs situats a curta distancia uns dels altres.
c. Els conductors i passatgers dels vehicles en serveis d'urgència.
d. Les persones que acompanyin un alumne o aprenent durant l'aprenentatge de la conducció o les proves d'aptitud i estiguin a càrrec dels comandaments addicionals de l'automòbil, responsabilitzant-se de les seguretat de la circulació.
Article 49º Temps de descans i conducció
Per raons de seguretat es poden regular els temps de conducció i descans. També es pot exigir la presència de més d'una persona habilitada per a la conducció d'un sol vehicle.
Es considera que afecta la seguretat vial l'excés en més d'un 50 per cent en els temps de conducció o la minoració en més d'un 50 per cent en els temps de descans establerts en la legislació sobre transports terrestres.
Article 50º Vianants
1. Els vianants estan obligats a transitar per la zona per a vianants, llevat que aquesta no existesqui o no sigui practicable; en aquest cas ho poden fer pel voral o, si no n'hi ha, per la calçada, d'acord amb les normes de l'apartat 4 següent..
2. Qualsevol vianant ha de circular per la vorera de la dreta en relació amb el sentit de la seva marxa, i, quan circuli per la vorera o passeig esquerre, ha de cedir sempre el pas als qui duguin la seva mà i no s'ha de detenir-se de manera que impedesqui el pas per la vorera als altres, llevat que resulti inevitable per creuar per un pas de vianants o pujar a un vehicle.
3. No obstant això, tot i que hi hagi zona per als vianants, sempre que s'adoptin les degudes precaucions, pot circular pel voral o, si aquest no existeix o no és transitable, per la calçada:
a. Qui dugui algun objecte voluminós o empenyi o arrossegui un vehicle de reduïdes dimensions que no sigui de motor, si la seva circulació per la zona per als vianants o pel voral pogués constituir un entrebanc considerable per als altres vianants.
b. Qualsevol grup de vianants dirigit per una persona o que formi manifestació.
c. El minusvàlid que transiti en cadira de rodes, amb motor o sense, a velocitat del pas humà.
4. Circulació per la calçada o el voral:
a. En poblat, la circulació de vianants es pot fer per la dreta o per l'esquerra, segons les circumstàncies concretes del trànsit, de la via o de la visibilitat.
b. No obstant el disposat en l'apartat anterior, han de circular sempre per la seva dreta els qui empenyin o arrosseguin un cicle o ciclomotor de dues rodes, carros de mà o aparells similars, qualsevol grup de vianants dirigits per una persona o que formin seguici i els minusvàlids que es desplacin en cadira de rodes, els quals han d'obeir igualment els senyals dirigits als conductors dels vehicles, els dels agents i els semàfors, sempre; els altres, quan els siguin aplicables.
c. La circulació pel voral o per la calçada s'ha de fer amb prudència, sense entorpir innecessàriament la circulació, i aproximant-se tot el que sigui possible a la vora exterior d'aquells. Llevat del cas que formin un seguici, han de marxar uns darrere els altres si la seguretat de la circulació així ho requereix, especialment en casos de poca visibilitat o de gran densitat de circulació de vehicles.
d. Quan hi hagi refugi, zona per a vianants o un altre espai adequat, cap vianant ha de romandre detingut a la calçada ni al voral, encara que estigui esperant un vehicle, i, per pujar-hi, només la podrà envair quan ja estigui a la seva alçada.
5. Passos per a vianants i encreuament de calçades
a. A les zones on hi ha passos per a vianants, els qui es disposin a travessar la calçada ho han de fer precisament per aquests, sense que ho puguin efectuar per les proximitats, i han d'atendre, a més, les regles següents:
1) Si el pas disposa de semàfors per a vianants, han d'obeir les seves indicacions.
2) Si no existeix semàfor per a vianants però la circulació de vehicles està regulada per agent o semàfor, no han de penetrar a la calçada mentre el senyal de l'agent o del semàfor hi permeti la circulació de vehicles.
3) Als restants passos per a vianants senyalitzats mitjançant la corresponent marca vial, encara que tinguin preferència, només han de penetrar a la calçada quan la distància i la velocitat dels vehicles que s'aproximin permetin fer-ho amb seguretat.
b. Per travessar la calçada fora d'un pas per a vianants, s'han de cerciorar que poden fer-ho sense risc ni dificultats indegudes.
c. En travessar la calçada, han de caminar perpendicularment a l'eix d'aquesta, no demorar-s'hi ni detenir-s'hi sense necessitat i no entorpir el pas dels altres.
d. Els vianants no poden travessar les places i glorietes per la seva calçada, per la qual cosa les han de voltar.
6. La circulació de tota classe de vehicles no s'ha d'efectuar, en cap cas, per les voreres i altres zones per als vianants.
Article 51º Animals
Excepte autorització expressa, es prohibeix la circulació d'animals de tir, càrrega o cadira, caps de bestiar aïllats, en bandada o ramat, en tot el nucli urbà, o la circulació de vehicles de tracció animal per les vies urbanes.
Article 52º Auxili i accidents
1. Els usuaris de les vies que es vegin implicats en un accident de trànsit, el presenciïn o en tinguin coneixement, estan obligats a auxiliar o sol·licitar auxili per atendre les víctimes, si n'hi hagués; prestar la seva col·laboració per evitar mals majors, perills o danys; restablir, en la mesura que sigui possible, la seguretat de la circulació; esclarir els fets i facilitar les dades necessàries sobre la seva identitat, si així ho requereixen altres persones implicades en l'accident.
2. Si, per causa d'accident o avaria, el vehicle o la seva càrrega obstaculitzen la calçada, els conductors, després de senyalitzar convenientment el vehicle o l'obstacle creat, adoptaran les mesures necessàries perquè sigui retirat en el menor temps possible; l'hauran de treure de la calçada i situar-lo complint les normes d'estacionaments, sempre que sigui factible.
3. El conductor que causi algun dany a qualsevol vehicle estacionat sense conductor o a propietat particular, ha de procurar localitzar i advertir l'interessat o amo del dany causat i facilitar-li la seva identitat immediatament.
En cas que aquesta localització no resulti possible, ho ha de comunicar a la Policia Local.
4. En qualsevol cas, qualsevol conductor o testimoni en accident de trànsit, del qual en resultin ferits, obstacles greus a la circulació o danys a serveis o ornaments públics, ho ha de comunicar de la forma més urgent a la Policia Local.
Article 53º Altres restriccions a la circulació
1. Per raons d'interès públic, l'autoritat municipal pot establir limitacions a la circulació de determinada categoria de vehicles, a la realització de les operacions de càrrega i descàrrega i a la durada de l'estacionament.
2. Queda prohibida, excepte autorització especial, la circulació dels vehicles següents:
a. Aquells de longitud superior a 5 metres, en els quals la càrrega sobresurti dos metres per la seva banda anterior o tres metres per la seva banda posterior.
b. Aquells de longitud inferior a cinc metres, en els quals la càrrega sobresurti més d'un terç de la longitud del vehicle.
c. Aquells que transportin mercaderies perilloses.
d. Els camions i camionetes amb la tapa caiguda.
e. Els vehicles de tracció animal o animals amollats de tir.
3. Els vehicles els pesos, dimensions o naturalesa dels quals excedesquin dels establerts en la legislació vigent necessiten, per circular per les vies urbanes, amb independència de l'autorització del Ministeri corresponent, un permís expedit per l'autoritat municipal, en el qual ha de constar l'itinerari que ha de seguir el vehicle i les hores en les quals es permet la seva circulació.
4. L'autoritat municipal pot establir carrils reservats a la circulació per a unes determinades categories de vehicles, i queda prohibit el trànsit per aquests a qualssevol altres no compresos en aquesta categoria.
5. L'autoritat municipal pot ordenar el tancament a la circulació rodada, parcialment o totalment, amb caràcter provisional o definitiu, d'aquelles vies que s'estimin oportunes.
6. Així mateix, es prohibeix utilitzar en els vehicles equips de megafonia o qualsevol altre mitjà de publicitat sense haver obtingut prèviament la corresponent llicència municipal, d'acord amb el que preveu la normativa sobre publicitat dinàmica.
TÍTOL III DE LA SENYALITZACIÓ
Article 54º Normes generals sobre senyals
1. Tots els usuaris de les vies objecte d'aquesta Ordenança estan obligats a obeir els senyals de la circulació que establesquin una obligació o una prohibició i a adaptar el seu comportament al missatge de la resta dels senyals reglamentaris que trobin a les vies per les quals circulin.
Amb aquesta finalitat, quan el senyal imposi una obligació de detenció, el conductor del vehicle així detingut no podrà reiniciar la seva marxa fins que hagi complert la finalitat que el senyal estableix.
2. Excepte circumstàncies especials que ho justifiquin, els usuaris han d'obeir les prescripcions indicades pels senyals, encara que semblin estar en contradicció amb les normes de comportament en la circulació.
Article 55º Prioritat entre senyals
1. L'ordre de prioritat entre els diferents tipus de senyals de circulació és el següent:
a. Senyals i ordres dels agents de circulació.
b. Senyalització circumstancial que modifiqui el règim normal d'utilització de la via.
c. Semàfors.
d. Senyals verticals de circulació.
e. Marques viàries.
2. En cas que les prescripcions indicades per diferents senyals semblin estar en contradicció entre si, prevaldrà la prioritària, segons l'ordre que s'enumera en l'apartat anterior, o la més restrictiva si es tracta de senyals del mateix tipus.
Article 56º Manteniment de senyals i senyals circumstancials
1. Correspon al titular de la via la responsabilitat del manteniment en les millors condicions possibles de seguretat per a la circulació i de la instal·lació i conservació dels senyals adequats i marques viàries. També correspon al titular de la via l'autorització prèvia per a la instal·lació d'altres senyals de circulació. En cas d'emergència, els agents de l'autoritat poden instal·lar senyals circumstancials sense autorització prèvia.
2. L'autoritat encarregada de la regulació del trànsit és responsable de la senyalització de caràcter circumstancial, en raó de les seves contingències i de la senyalització variable necessària per al seu control, d'acord amb la legislació de carreteres.
3. La responsabilitat de la senyalització de les obres que es realitzin a les vies objecte d'aquesta Ordenança correspon als organismes que les realitzin o a les seves empreses adjudicatàries, d'acord amb el que reglamentàriament es determini. Els usuaris de la via estan obligats a seguir les indicacions del personal destinat a la regulació del trànsit en aquestes obres.
Quan les obres siguin realitzades per empreses adjudicatàries o per entitats distintes del titular, aquestes, amb anterioritat al seu inici, ho comunicaran a l'autoritat local responsable del trànsit, que dictarà les instruccions que resultin procedents en relació a la regulació, gestió i control del trànsit.
Article 57º Retirada, substitució i alteració de senyals
1. El titular de la via o, si escau, l'autoritat encarregada de la regulació del trànsit, ha d'ordenar la immediata retirada i, si escau, la substitució pels que siguin adequats, dels senyals instal·lats que no siguin correctes, dels que hagin perdut el seu objecte i dels que no ho complesquin per causa del seu estat.
2. Excepte per causa justificada, ningú ha d'instal·lar, retirar, traslladar, ocultar o modificar la senyalització d'una via sense permís del titular o, si escau, de l'autoritat encarregada de la regulació del trànsit o de la responsable de les instal·lacions.
3. Es prohibeix modificar el contingut dels senyals o col·locar-hi a sobre, o als seus voltants, plaques, cartells, marques viàries i altres objectes que puguin induir a confusió, reduir la seva visibilitat o la seva eficàcia, enlluernar els usuaris de la via o distreure la seva atenció.
TÍTOL IV DE LES AUTORITZACIONS ADMINISTRATIVES
CAPÍTOL I DE LES AUTORITZACIONS EN GENERAL
Article 58º Normes generals sobre autoritzacions administratives
1. A fi de garantir l'aptitud dels conductors que manegen els vehicles i la idoneïtat d'aquests per circular amb el mínim de risc possible, la circulació de vehicles a motor i ciclomotors per les vies objecte d'aquesta Ordenança queda sotmesa al règim d'autorització administrativa prèvia.
2. El conductor d'un vehicle queda obligat a estar en possessió del permís o llicència de conducció vàlid, i dur-lo amb ell, a més de l'assegurança obligatòria, així com el permís de circulació del vehicle i la targeta d'inspecció tècnica i/o el certificat de característiques, i ho ha d'exhibir davant els agents de l'autoritat que ho sol·licitin.
3. Per a l'execució d'obres a la via pública s'ha de preveure allò que estableix la vigent Ordenança de síquies, tanques, puntals, bastides i materials de construcció a la via pública.
4. No es pot efectuar cap rodatge de pel·lícula, documental, etc. a la via pública sense autorització expressa dels serveis municipals competents, que han de determinar en el permís corresponent les condicions en les quals s'ha d'efectuar el rodatge, quant a durada, horari, elements i vehicles a utilitzar.
5. No es pot efectuar cap prova esportiva ni trasllat funerari a peu per la via pública sense autorització prèvia dels serveis municipals competents, que han de determinar les condicions que, respecte a itineraris, mesures de precaució, etc. es considerin oportunes.
CAPITULO II DE LES AUTORITZACIONS PER CONDUIR
Article 59º Permisos i llicències de conducció
1. La conducció de vehicles a motor i ciclomotors exigeix haver obtingut prèviament la preceptiva autorització administrativa, tendent a verificar que els conductors tenen els requisits de capacitat, coneixements i habilitat necessaris per a la conducció del vehicle, d'acord amb allò previst reglamentàriament. Es prohibeix conduir vehicles a motor i ciclomotors sense estar dotat de l'esmentada autorització administrativa.
CAPITULO III DE LES AUTORITZACIONS EN ELS VEHICLES
Article 60º Permisos de circulació i documentació dels vehicles
1. La circulació de vehicles exigeix que aquests obtinguin prèviament la corresponent autorització administrativa tendent a verificar que estan en perfecte estat de funcionament i les seves característiques, equips, recanvis i accessoris, s'ajusten a les prescripcions tècniques reglamentàries. Es prohibeix la circulació de vehicles que no estiguin dotats de la citada autorització.
2. Els vehicles, els seus equips i els seus recanvis i accessoris han d'estar prèviament homologats, o ser objecte d'inspecció tècnica unitària abans de ser admesos a la circulació, d'acord amb el que reglamentàriament s'establesqui. Aquests vehicles han de ser identificables amb gravats o encunyats, de forma llegible i indeleble, amb les marques i contrasenyes que reglamentàriament siguin exigibles a fi d'individualitzar-los, autenticar la seva fabricació i especificar la seva ocupació o posterior acoblament d'elements importants.
3. Els vehicles a motor, els ciclomotors i els remolcs de pes màxim superior al reglamentàriament determinat han de tenir documentades les seves característiques tècniques essencials en el certificat oficial corresponent, en el qual s'ha de fer constar les reformes que s'autoritzin i la verificació del seu estat de servei i manteniment en la forma disposada reglamentàriament.
4. El permís de circulació s'ha de renovar quan variï la titularitat registral del vehicle i quedarà extingit quan aquest es doni de baixa en el corresponent registre, a instància de part o per comprovar-se que no és apte per a la circulació, en la forma reglamentàriament determinada.
5. La circulació d'un vehicle sense autorització, bé per no haver-la obtingut o perquè hagi estat objecte d'anul·lació o revocació, suposa la seva immobilització fins que es disposi d'aquesta autorització, d'acord amb allò establert reglamentàriament.
Article 61º Matrícules
1. Per posar en circulació vehicles a motor, ciclomotors i remolcs de pes màxim superior al que reglamentàriament es determini cal matricular-los i que duguin plaques de matrícula amb els caràcters que se'ls assigni de la manera que s'establesqui.
2. En els casos justificats, l'autoritat competent per expedir el permís de circulació pot concedir, en els termes que es fixin reglamentàriament, permisos temporals que autoritzin la circulació provisional del vehicle, abans de la seva matriculació definitiva o mentre es tramita aquesta.
CAPÍTOL IV NUL·LITAT, LESIVITAT I PÈRDUA DE LLICÈNCIA
Article 62º Declaració de nul·litat o lesivitat i pèrdua de vigència
ANUL·LACIÓ I REVOCACIÓ
Les autoritzacions i permisos municipals referents a matèries relacionades amb aquesta Ordenança poden ser objecte de declaració de nul·litat o lesivitat quan concorri algun dels supòsits previstos en els articles 62 i 63, respectivament, de la Llei 30/1992, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
El procediment per a la declaració de nul·litat o lesivitat s'ha d'ajustar al que disposa el títol VII, capítol 1, de l'esmentat text legal.
Amb independència d'això, la vigència de les autoritzacions administratives ha d'estar subordinada al fet que es mantinguin els requisits exigits per al seu atorgament.
L'Administració pot declarar la pèrdua de vigència de les autoritzacions quan s'acrediti la desaparició dels requisits sobre coneixements, habilitats o aptituds psicofísiques exigides per a l'atorgament de l'autorització.
Per acordar la perduda de vigència, l'Administració ha de notificar a l'interessat la presumpta manca del requisit exigit i li ha de concedir la facultat d'acreditar la seva existència en forma i terminis que reglamentàriament es determini.
El titular d'una autorització la pèrdua de vigència de la qual hagi estat declarada la podrà obtenir de nou seguint el procediment i superant les proves reglamentàriament establertes.
Article 63º
En el curs dels procediments de declaració de nul·litat o lesivitat i pèrdua de vigència de les autoritzacions administratives, s'acordarà la suspensió cautelar de l'autorització en qüestió quan el seu manteniment comporti un greu perill per a la seguretat del trànsit; en aquest cas, l'autoritat que conegui l'expedient ordenarà, mitjançant resolució fundada, la intervenció immediata de l'autorització i la pràctica de totes aquelles mesures que siguin necessàries per impedir l'efectiu exercici d'aquesta.
TITOL V INFRACCIONS I SANCIONS DE LES MESURES CAUTELARS I DE LA RESPONSABILITAT
CAPÍTOL I INFRACCIONS I SANCIONS
Article 64º
1. Les accions i omissions contràries a aquesta Ordenança tenen el caràcter d'infraccions administratives i han de ser sancionades en els casos, forma i mesura que s'hi determinen, llevat que puguin constituir delictes o faltes tipificades en les lleis penals; en aquest cas, l'Administració passarà el tant de culpa al Ministeri Fiscal i prosseguirà el procediment, abstenint-se de dictar resolució mentre l'autoritat judicial no pronunciï sentència ferma o dicti una altra resolució que li posi fi, sense declaració de responsabilitat i sense estar fundada en la inexistència del fet.
2. Les infraccions a què fa referència el nombre anterior es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Article 65º Infraccions lleus
Tenen la consideració d'infraccions lleus, les comeses contra les normes contingudes en aquesta Ordenança que no es qualifiquin expressament com a greus o molt greus en els articles següents.
Article 66º Infraccions greus
Es consideren infraccions greus les conductes tipificades en aquesta Ordenança referides a:
a. Incomplir les limitacions de velocitat, llevat que superi el límit establert en la lletra c) de l'article següent; prioritat de pas, avançaments, canvis de direcció o sentit i marxa enrere.
b. Parades i estacionaments en llocs perillosos o que obstaculitzin greument la circulació, constituint un risc o obstacle per a la circulació, especialment de vianants.
c. Circulació sense l'enllumenat reglamentari en situacions de manca o disminució de visibilitat o produint enlluernament a altres usuaris de la via i en aquells supòsits en els quals el seu ús sigui obligatori.
d. Realització i senyalització d'obres a la via sense permís, i retirada o deterioració de la senyalització permanent o ocasional.
e. Conduir utilitzant dispositius incompatibles amb l'obligada atenció permanent a la conducció.
f. Conduir utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so, l'ús durant la conducció de dispositius de telefonia mòbil, així com qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació que impliqui el seu ús manual, amb les excepcions per motius específics relacionats amb la seguretat, higiene o prevenció laboral.
g. Conduir vehicles que tinguin instal·lats mecanismes o sistemes encaminats a eludir la vigilància dels agents de trànsit, o que duguin instruments amb la mateixa intenció, així com la utilització de mecanismes de detecció de radar.
h. Conduir un vehicle o circular els seus ocupants sense fer ús del cinturó de seguretat, el casc i altres elements de protecció o dispositius de seguretat d'ús obligatori a les condicions i amb les excepcions que s'establesquin reglamentàriament.
i. Circular amb menors de 12 anys com a passatgers de ciclomotors o motocicletes, amb l'excepció a la qual fa referència l'article 11.5 d'aquesta Ordenança.
j. No respectar els senyals dels agents que regulen la circulació.
k. No respectar el llum vermell d'un semàfor.
l. No respectar un senyal de stop.
m. Que l'adquirent d'un vehicle no sol·liciti la renovació del permís o llicència de circulació, quan variï la seva titularitat registral, dins el termini establert amb aquesta finalitat.
n. Conduir un vehicle sent titular d'una autorització de conducció que manqui de validesa, per no haver complert els requisits administratius exigits reglamentàriament.
o. La conducció negligent.
p. Llançar a la via o als seus voltants objectes que puguin produir incendis, accidents de circulació o perjudicar el medi natural.
q. No facilitar la seva identitat ni les dades del vehicle sol·licitats pels afectats en un accident de circulació, estant-hi implicat.
r. Circular amb un vehicle que incomplesqui les condicions tècniques reglamentàriament establertes, llevat que es poguessin considerar incloses en l'apartat 5.l) següent, així com les infraccions relatives a les normes que regulen la inspecció tècnica de vehicles.
Article 67º Infraccions molt greus
1. Són infraccions molt greus, quan no siguin constitutives de delicte, les següents conductes:
a. La conducció per vies objecte d'aquesta Ordenança havent ingerit begudes alcohòliques amb taxes superiors a les establertes reglamentàriament (0,25) i, en tot cas, la conducció sota els efectes d'estupefaents, psicotròpiques, estimulants i qualsevol altra substància d'efectes anàlegs.
b. Incomplir l'obligació de tots els conductors de vehicles de sotmetre's a les proves que s'establesquin per a la detecció de possibles intoxicacions d'alcohol, estupefaents, psicotròpiques, estimulants i altres substàncies anàlogues, i la dels altres usuaris de la via quan es trobin implicats en algun accident de circulació.
c. Sobrepassar en més del 50 per cent la velocitat màxima autoritzada, sempre que això suposi superar, almanco, en 30 quilòmetres per hora aquest límit màxim.
d. La conducció manifestament temerària.
e. L'ocupació excessiva del vehicle que suposi augmentar en un 50 per cent el nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor, amb excepció dels autobusos de línies urbanes i interurbanes.
f. La circulació en sentit contrari a l'establert.
g. Les competicions i carreres no autoritzades entre vehicles.
h. L'excés en més d'un 50 per cent als temps de conducció o la minoració en més d'un 50 per cent als temps de descans establerts en la legislació sobre transports terrestres.
i. L'incompliment per part del titular o l'arrendatari del vehicle amb el qual s'hagi comès la infracció de l'obligació d'identificar verídicament el conductor responsable d'aquesta infracció, quan siguin degudament requerits per fer-ho i no existesqui causa justificada que ho impedesqui.
j. La conducció d'un vehicle sense ser titular de l'autorització administrativa corresponent.
k. Circular amb un vehicle no matriculat o mancant de les autoritzacions administratives corresponents, o que aquestes manquin de validesa per no complir els requisits exigits reglamentàriament.
l. Circular amb un vehicle que incomplesqui les condicions tècniques que afectin greument la seguretat vial, establertes reglamentàriament.
m. Incomplir les normes, reglamentàriament establertes, sobre el règim d'autoritzacions i funcionament dels centres d'ensenyament i formació, sobre coneixements i tècniques necessaris per a la conducció.
n. Incomplir les normes, reglamentàriament establertes, sobre el règim d'autoritzacions i funcionament dels centres de reconeixement de conductors.
o. Incomplir les normes, reglamentàriament establertes, que regula les activitats industrials que afecten de manera directa la seguretat viària.
p. Circular per autopistes o autovies amb vehicles expressament prohibits per fer-ho.
q. Circular per autopistes o autovies amb vehicles expressament prohibits per fer-ho.
2. Les infraccions derivades de l'incompliment de l'obligació d'assegurar els vehicles a motor i de presentació de la documentació acreditativa de l'existència de l'assegurança obligatòria s'han de regular i sancionar conforme a la seva legislació especifica.
Article 68º Sancions
1. Les infraccions lleus han de ser sancionades amb multa de fins a 90 euros; les greus, amb multa de 91 euros a 300 euros; i les molt greus, amb multa de 301 euros a 600 euros. En cas d'infraccions greus es pot imposar, i en les molts greus s'imposarà, a més, la sanció de suspensió del permís de conducció o llicència de conducció, d'acord amb el previst en l'article 67 del Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària.
Les sancions de multa es poden fer efectives amb una reducció del 30 per cent sobre la quantia corresponent que l'agent hagi consignat correctament en el butlletí de denúncia, o, en defecte d'això, en la notificació posterior a aquesta denúncia realitzada per l'instructor de l'expedient, sempre que aquest pagament s'efectuï durant els 30 dies naturals següents a aquell en què es faci la citada notificació.
L'abonament per avançat amb la reducció anteriorment assenyalada, llevat que sigui procedent imposar, a més, la mesura de suspensió del permís o la llicència de conduir, implica únicament la renúncia a formular al·legacions i la conclusió del procediment sense necessitat de dictar resolució expressa, sense perjudici de la possibilitat d'interposar els recursos corresponents.
Quan l'infractor no acrediti la seva residència legal en territori espanyol, l'agent denunciant fixarà provisionalment la quantia de la multa i, si no es diposita el seu import, immobilitzarà el vehicle. En tot cas, s'ha de tenir en compte el previst en el paràgraf anterior respecte a la reducció del 30 per cent, i el dipòsit o el pagament de la multa es podrà efectuar en moneda de curs legal a Espanya o de qualsevol altre país amb el que Espanya mantingui tipus oficial de canvi.
2. Les infraccions molt greus previstes als punts i), j), k), l), m), n) i ñ) de l'article 66 poden ser sancionades amb multa de 301 fins a 1.500 euros.
En el supòsit de la infracció contemplada en el punt j), la conducció d'un vehicle sense ser titular de l'autorització administrativa corresponent, la sanció que s'imposi durà aparellada la impossibilitat d'obtenir el permís o la llicència durant dos anys.
3. El Govern, mitjançant reial decret, pot actualitzar la quantia de les multes previstes en aquesta Ordenança, atenent la variació que experimenti l'índex de preus al consum.
Article 69º Competències
1. La sanció per les infraccions a normes de circulació comeses en vies urbanes correspon al batle president, que pot delegar aquesta funció.
2. Les competències municipals no comprenen les infraccions als preceptes del títol IV de l'LSV, ni les comeses a carreteres si aquestes no tenen caràcter de vies urbanes.
3. En qualsevol cas, la competència per imposar la suspensió del permís o llicència de conducció correspon al delegat del Govern a la comunitat autònoma, sense perjudici de les seves facultats de delegació en el subdelegat del Govern o en el cap provincial de Trànsit, per la qual cosa en aquests supòsits s'ha de procedir d'acord amb el que preveu l'article 13.3 del RD 320/1994, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament del procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària.
Article 70º Graduació de les sancions
1. Les sancions previstes en aquesta Ordenança es graduen en atenció a la deguda adequació entre la gravetat i transcendència del fet, als antecedents de l'infractor i la seva condició de reincident, al perill potencial creat per a ell mateix i per als altres usuaris de la via i al criteri de proporcionalitat, d'acord amb els límits establerts en l'article 67.
2. No tenen caràcter de sanció les mesures cautelars o preventives que es puguin acordar conforme a la present Ordenança i conforme s'estableixen en la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
CAPÍTOL II DE LES MESURES CAUTELARS, IMMOBILITZACIÓ I RETIRADA DE VEHICLES DE LA VIA PÚBLICA I INTERVENCIÓ DEL PERMÍS O LLICÈNCIA DE CONDUCCIÓ
Article 71º Immobilització del vehicle i intervenció del permís o llicència de conducció
1. La Policia Local pot determinar la immobilització dels vehicles quan, com a conseqüència de l'incompliment de la normativa vigent, pugui derivar de la seva utilització un risc greu per a la circulació, les persones o els béns, i, en tot cas, en els següents supòsits:
a. En cas d'accident o avaria que impedesqui continuar la marxa amb seguretat.
b. En el supòsit de malestar físic del conductor, que li impedesqui dur el vehicle en condicions normals.
c. En conduir una motocicleta o ciclomotor sense casc homologat; aquesta mesura serà aixecada immediatament quan desapareguin les causes que l'hagin motivat.
d. En els casos de negativa a efectuar les proves a què es refereixen els apartats 2 i 3 de l'article 12.
e. Quan no es trobi proveït de la corresponent assegurança obligatòria de vehicles.
f. Quan no disposi del títol que habiliti per a l'estacionament a zones limitades en temps o excedesqui de l'autorització concedida fins que s'assolesqui la identificació del conductor.
g. Quan se superin els nivells de gasos, fums i renous permesos reglamentàriament segons el tipus de vehicle.
h. Quan el vehicle hagi estat objecte d'una reforma d'importància no autoritzada.
i. Quan al conductor se li puguin imputar les infraccions previstes en l'article 66.1 a) i d), de la present Ordenança, i el mantindran immobilitzat mentre subsistesqui la causa de la infracció.
2. Les despeses que s'originin com a conseqüència de la immobilització del vehicle seran per compte del titular, que les haurà d'abonar, o garantir el seu pagament, com a requisit previ per aixecar tal mesura, sense perjudici del dret de defensa que li assisteix i de la possibilitat de repercutir-lo sobre la persona responsable que hagi provocat que l'Administració adopti aquesta mesura.
3. Quan l'agent de l'autoritat comprovi que el conductor infractor o implicat en un accident presenta, a més, símptomes que ha perdut les condicions físiques necessàries per conduir, intervindrà de manera immediata el permís o la llicència de conducció, sense perjudici de la iniciació de l'oportú expedient sancionador i, si escau, de la iniciació del procediment per declarar la perduda de vigència d'autoritzacions.
Article 72º Retirada del vehicle
A) La Policia Local pot ordenar la retirada d'un vehicle de la via pública i el seu trasllat al dipòsit municipal de vehicles quan es trobi estacionat en algunes de les següents circumstàncies:
1. En llocs que constituesquin un perill.
2. Si pertorba greument la circulació de vianants o vehicles.
3. Si obstaculitza o dificulta el funcionament d'algun servei públic.
4. Si ocasiona pèrdues o deterioració en el patrimoni públic.
5. Si es troba en situació d'abandonament.
6. Incorrectament a les zones d'estacionament amb limitació horària quan s'excedesqui el doble del temps autoritzat per a la zona.
7. Als carrils o parts de les vies reservats exclusivament per a la circulació o per al servei de determinats usuaris tals com autobusos, taxis, bicicletes, etc.
8. En cas d'accidents que impedesquin continuar la marxa.
9. En un estat de deterioració tal que hagi obligat la seva immobilització.
10. Als espais reservats a serveis de seguretat o urgències.
11. A les vies catalogades com a integrants de la xarxa bàsica de circulació o considerades com de trànsit dens.
12. Quan, procedint legalment a la immobilització del vehicle, no hi hagués un lloc adequat per practicar-la sense obstaculitzar la circulació de vehicles o persones.
13. En qualsevol altre supòsit previst en la llei o en aquesta Ordenança.
B) Es considera que un vehicle es troba estacionat originant una situació de perill per a la resta de vianants i conductors quan s'efectua:
1. Als revolts o canvis de rasants.
2. A les interseccions de carrers i les seves proximitats, produint una disminució de la visibilitat.
3. Als llocs en què impedesqui la visibilitat dels senyals de circulació.
4. De manera que sobresurti del vèrtex del cantó de la vorera, obligant la resta de conductors a variar la seva trajectòria o dificultant-ne el gir.
5. Quan s'obstaculitzi la sortida d'emergència dels locals destinats a espectacles públics i entreteniment durant les seves hores d'obertura.
6. A la calçada, fora dels llocs permesos.
7. A les mitjanes, separadors, illetes o altres elements de canalització del trànsit.
8. A zones del paviment senyalitzades amb franges blanques, grogues o quadrícules grogues.
C) S'entén que el vehicle es troba estacionat en un lloc que pertorba la circulació de vianants o vehicles en els següents casos:
1. Quan estigui prohibida la parada.
2. Quan no permeti el pas d'altres vehicles.
3. Quan obstaculitzi la sortida o accés a un immoble a través del gual, llevat dels vehicles autoritzats.
4. Quan s'impedesqui la incorporació a la circulació d'altre vehicle correctament estacionat.
5. Quan es trobi estacionat en doble fila sense conductor.
6. Quan envaesqui carrils o part de les vies reservades exclusivament per a la circulació o per al servei dels altres usuaris..
7. Quan es trobi estacionat als passos de vianants i disminuïts físics i als passos per a ciclistes.
8. Quan es trobi estacionat a la vorera, a les illes per als vianants i en altres zones reservades als vianants.
9. A les vies d'atenció preferent.
10. A les zones reservades a disminuïts físics.
D) L'estacionament pertorba greument el funcionament d'un servei públic quan té lloc:
1. A les parades reservades als vehicles de transport públic.
2. Als carrils reservats a la circulació de vehicles de transport públic.
3. A les zones reservades per a la col·locació de contenidors de residus sòlids urbans o altre tipus de mobiliari urbà.
4. A les sortides reservades a serveis d'urgència i seguretat.
5. Als carrers i àrees de trànsit dens i zones d'aparcament públic senyalitzades com d'ús intensiu, quan es tracti de vehicles destinats a lloguer sense conductor i no es trobin contractats per usuaris o quan es tracti de vehicles per vendre.
E) S'entén que l'estacionament origina pèrdua o deterioració del patrimoni públic quan s'efectua a les voreres, jardins, tanques, zones amb arbres, fonts i altres parts de la via destinades a l'embelliment i decor de la ciutat.
F) L'autoritat municipal pot presumir raonablement que un vehicle es troba en situació d'abandonament en els següents casos.
1. Quan transcorrin més de dos mesos des que el vehicle hagi estat dipositat després de la seva retirada de la via pública per l'autoritat competent.
2. Quan romangui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matriculació. En aquest cas té el tractament de residu sòlid urbà, d'acord amb la normativa ambiental corresponent.
En el supòsit contemplat en l'apartat 1) i en aquells vehicles que, fins i tot tenint signes d'abandonament, mantinguin la placa de matriculació o disposin de qualsevol signe o marca visible que permeti la identificació del seu titular, se'l requerirà, una vegada transcorreguts els corresponents terminis, perquè en el termini de quinze dies retiri el vehicle del dipòsit, amb l'advertiment que, en cas contrari, es procedirà al seu tractament com a residu sòlid urbà.
G) Els vehicles que ocupin una plaça d'estacionament amb horari limitat poden ser retirats quan el temps d'ocupació de la plaça excedesqui en el doble de l'autoritzat.
H) Encara que es trobin correctament estacionats, l'autoritat municipal pot retirar els vehicles de la via pública en les situacions següents:
1. Quan estiguin aparcats en llocs en els quals estigui previst la realització d'un acte públic degudament autoritzat.
2. Quan estiguin estacionats a zones on es prevegi la realització de labors de neteja, reparació o senyalització de la via pública.
3. En casos d'emergència.
L'Ajuntament ha d'advertir amb l'antelació suficient les referides circumstàncies mitjançant la col·locació dels avisos necessaris.
Una vegada retirats, els vehicles seran conduïts al lloc més pròxim en el qual no entorpesqui l'actuació que hagi donat lloc al seu desplaçament, la qual cosa es posarà en coneixement dels seus titulars.
I) Excepte les excepcions legalment previstes, les despeses que s'originin com a conseqüència de la retirada del vehicle i la seva estada en el dipòsit municipal seran per compte del titular, i hauran de ser abonats com a requisit previ a la devolució del vehicle, sense perjudici del dret d'interposició de recurs que li assisteix. D'altra banda, la retirada del vehicle només pot fer-la el titular o persona autoritzada.
J) La retirada del vehicle se suspendrà immediatament si el conductor compareix abans que la grua hagi iniciat la seva marxa amb el vehicle enganxat, i pren les mesures necessàries per fer cessar la situació irregular en la qual es trobava, sense perjudici de l'abonament de les despeses reportades conforme a l'ordenança fiscal corresponent.
K) Seran retirats immediatament de la via pública per l'autoritat municipal tots aquells objectes que s'hi trobin sense autorització prèvia i no hi hagi cap persona que se'n faci responsable, els quals seran traslladats al dipòsit municipal.
D'igual forma s'actuarà en el cas que l'objecte entorpesqui el trànsit de vianants o de vehicles, així com si el seu propietari es nega a retirar-lo immediatament.
L) Per al trasllat dels vehicles als dipòsits establerts es poden utilitzar serveis particulars autoritzats per la corporació.
CAPÍTOL III DE LA RESPONSABILITAT
Article 73º Persones responsables
1. La responsabilitat per les infraccions que disposa aquesta Ordenança recau directament en l'autor de la infracció, excepte en el supòsit dels passatgers dels vehicles que estiguin obligats a utilitzar casc de protecció en els casos i condicions reglamentàriament establerts, en què la responsabilitat per la infracció recaurà en el conductor. Quan l'autoria dels fets comesos correspongui a un menor de 18 anys, en respondran solidàriament els seus pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet, per aquest ordre, en raó de l'incompliment de l'obligació imposada a aquests, que comporta el deure de prevenir la infracció administrativa que s'imputi als menors.
La responsabilitat solidària queda referida estrictament a la pecuniària derivada de la multa imposada, que pot ser moderada per l'autoritat sancionadora. Quan es tracti d'infraccions lleus, previ el consentiment de les persones referides en el segon paràgraf d'aquest apartat, es podrà substituir la sanció econòmica de multa per mesures socials relacionades amb la seguretat viària.
2. El titular que figuri en el registre del vehicle és, en tot cas, responsable per les infraccions relatives a la documentació del vehicle, les relatives a l'estat de conservació, quan les deficiències afectin les condicions de seguretat del vehicle i per les derivades de l'incompliment de les normes relatives a reconeixements periòdics.
3. El titular o arrendatari del vehicle amb el qual s'hagi comès una infracció, degudament requerit per fer-ho, té el deure d'identificar verídicament el conductor responsable de la infracció. Si incomplís aquesta obligació en el tràmit procedimental oportú, sense causa justificada, seria sancionat pecuniàriament com a autor de la infracció molt greu prevista en l'article 66.1 i) d'aquesta Ordenança. En els mateixos termes han de respondre les persones especificades en el paràgraf anterior quan no sigui possible notificar la denúncia al conductor que aquells identifiquin, per causa imputable a ells. Les empreses de lloguer sense conductor, a curt termini han d'acreditar el compliment de l'obligació legal d'identificar el conductor responsable de la infracció mitjançant la remissió a l'òrgan instructor corresponent, d'un duplicat o còpia del contracte d'arrendament on quedi acreditat el concepte de conductor de la persona que figuri en el contracte.
4. El fabricant del vehicle i el dels seus components són, en tot cas, responsables per les infraccions relatives a les condicions de construcció que afectin la seva seguretat, així com que la fabricació s'ajusti a tipus homologats.
TÍTULO VI PROCEDIMENT SANCIONADOR I RECURSOS
CAPÍTOL I PROCEDIMENT SANCIONADOR
Article 74º
1. És competència del batle president imposar les sancions que siguin procedents per les infraccions que es cometin en els preceptes continguts en la present Ordenança i el coneixement de la qual li sigui atribuït per la llei, així com aquelles altres que siguin establertes com de coneixement propi per les disposicions legals vigents.
2. No s'imposarà cap sanció per les infraccions als preceptes d'aquesta Ordenança si no és en virtut de procediment instruït conforme a les normes del present capítol, del Reial Decret 320/1994, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, i del títol IX de la Llei 30/1992, de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú.
Article 75º
1. Les infraccions que es cometin als preceptes continguts en la present Ordenança seran sancionades per l'Ajuntament.
2. En cas de falta de tipificació d'infraccions per part d'aquesta Ordenança i que es contemplen com a tals en la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, disposicions complementàries o normes vigents de caràcter general, s'ha de preveure el que disposin aquestes normes.
3. Quan en un procediment administratiu de caràcter sancionador es posi de manifest un fet que oferesqui aparença de delicte o falta perseguible d'ofici, l'autoritat administrativa ho posarà en coneixement del Ministeri Fiscal, per si escaigués l'exercici de l'acció penal.
4. En el cas anterior no s'ordenarà la suspensió de les actuacions del procediment administratiu, que es continuarà tramitant fins al moment que el procediment estigui pendent de resolució en la qual s'acordarà la suspensió.
5. Conclòs el procés penal amb sentència condemnatòria dels inculpats, i acordada la suspensió del procediment administratiu, s'arxivarà aquest procediment sense declaració de responsabilitat.
6. Si la sentència és absolutòria o el procediment penal acaba per una altra resolució que li posi fi sense declaració de responsabilitat i no està fundada en la inexistència del fet, es dictarà la resolució que correspongui en el procediment administratiu.
Article 76º Incoació
1. El procediment sancionador l'ha d'incoar d'ofici l'autoritat competent que tingui notícia dels fets que puguin constituir infracció als preceptes d'aquesta Ordenança, o mitjançant denúncia que pot formular qualsevol persona que tingui coneixement directe d'aquests.
2. Els agents de l'autoritat encarregats del servei de vigilància del trànsit han de denunciar les infraccions que observin quan exercesquin funcions de vigilància i control de la circulació viària.
3. A les denúncies per fets de circulació, hi ha de constar la identificació del vehicle amb el qual s'hagi comès la suposada infracció; la identitat del denunciat, si és coneguda; una relació de les circumstancies del fet, amb expressió del lloc, data, hora, nom i número de document nacional d'identitat i domicili del denunciant. Quan aquest sigui un agent de l'autoritat, es podran substituir aquestes dades pel seu número d'identificació. A les denúncies per fets aliens a la circulació s'ha d'especificar totes les dades necessàries per a la seva exacta descripció.
Article 77º Contingut de les denúncies
Qualsevol persona pot formular denúncies per fets que constituesquin infraccions als preceptes continguts en la present Ordenança. Estan obligats a formular denúncies pels fets expressats els agents encarregats del servei de vigilància i control del trànsit.
A) Les denúncies formulades amb caràcter voluntari s'han de tramitar conforme a les següents normes:
1. La denúncia es pot formular davant l'agent encarregat de la vigilància del trànsit que es trobi més pròxim al lloc del fets, davant qualsevol altre agent, o mitjançant escrit dirigit al batle president, que s'ha de presentar al Registre General de la corporació municipal.
2. A la denúncia s'han de consignar nom i llinatges, document nacional d'identitat, domicili i professió del denunciant, i idèntiques dades del denunciat, si es coneixen, relació succinta dels fets, amb expressió del lloc, dia i hora que es va cometre la infracció, matrícula i marca del vehicle.
3. Quan els agents encarregats de la vigilància del trànsit formulin la denúncia, estendran el corresponent butlletí de denúncia, en el qual s'ha de fer constar, a més de les dades referides en l'apartat anterior, si personalment va poder comprovar la infracció denunciada i si va poder lliurar còpia de l'esmentat butlletí al denunciat.
4. Rebuda la corresponent denúncia i en el cas que no hagi estat lliurada còpia al denunciat, se li notificarà a fi que, si ho considera oportú, formuli per escrit, dins el termini de quinze dies, les al·legacions que estimi convenients, amb aportació o proposta de proves, i continuant el procediment en la forma prevista en l'article 79 d'aquesta Ordenança.
B) Les denúncies efectuades pels agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit donen fe, excepte prova en contrari, respecte dels fets denunciats, sense perjudici del deure d'aquells d'aportar tots els elements probatoris que siguin possibles sobre el fet denunciat.
Les denúncies de caràcter obligatori s'han d'ajustar als tràmits següents:
a) L'agent denunciant ha d'estendre el corresponent butlletí de denúncia en triple versió: ha de lliurar un exemplar a l'infractor; n'ha de remetre, així mateix, una còpia a l'autoritat competent, i conservar el tercer exemplar.
En el butlletí s'ha de fer constar una relació succinta dels fets, lloc, data i hora, matrícula del vehicle i el nom i domicili del denunciat, si s'hi troba present.
A les denúncies per fets aliens a la circulació s'han d'especificar totes les dades necessàries per a la seva exacta descripció.
El denunciant i el denunciat han de signar el butlletí de denúncia, sense que la signatura d'aquest suposi acceptació dels fets.
Com norma general, les denúncies de caràcter obligatori, formulades per agents de l'autoritat, s'han de notificar al denunciat a l'acte. Per raons justificades, que han de constar en la pròpia denúncia, se li podrà notificar amb posterioritat.
En el cas que l'infractor es negui a signar, o no en sabés, l'agent denunciant ho ha de fer constar, i la seva manifestació produirà els mateixos efectes que la signatura.
Quan el conductor denunciat no es trobi present en el moment d'estendre la denúncia, el butlletí es col·locarà subjecte al parabrisa del vehicle, o part visible, sense que això impliqui la notificació de la infracció.
b) Durant els quinze dies hàbils següents al lliurament del butlletí de denúncia que, excepte els supòsits previstos en l'apartat d) del present article, en serveix de notificació, el denunciat podrà presentar escrit de descàrrec amb aportació o proposta de les proves que estimi oportunes, i se seguirà el procediment expressat en l'article 79.
c) Quan per raons justificades, que s'han de consignar en el butlletí de denúncia, aquest no li sigui lliurat al denunciat, se li notificarà el seu contingut, fent-li saber el dret que li assisteix de formular al·legacions dins el termini de quinze dies hàbils, continuant la tramitació de l'expedient en la forma establerta en la present Ordenança.
Article 78º Notificació de les denúncies
1. Com a norma general, les denúncies de caràcter obligatori, formulades pels agents de l'autoritat, s'han de notificar a l'acte al denunciat, fent-hi constar les dades a què fa referència l'article 75 i el dret reconegut en l'article 79.1.
Es considera causa legal que justifiqui la notificació de la denúncia en moment posterior el fet que aquesta es formuli en moments de gran intensitat de circulació o concorrent factors meteorològics adversos, obres o altres circumstàncies en què la detenció del vehicle també pugui originar un risc concret.
Així mateix, la notificació de la denúncia es pot efectuar en un moment posterior quan l'autoritat hagi tingut coneixement dels fets a través de mitjans de captació i reproducció d'imatges que permetin la identificació del vehicle.
És procedent, també, la notificació de la denúncia en moment posterior a la seva formulació en els casos de vehicles estacionats quan el conductor no hi sigui present.
2. L'abonament de l'import de la multa indicat en la notificació de la denúncia, tant si és assenyalat per l'agent com en la notificació enviada posteriorment per l'instructor, en la forma que es determina en el paràgraf tercer de l'article 67.1, implica únicament la renúncia a formular al·legacions i l'acabament del procediment sense necessitat que es dicti resolució expressa, llevat que sigui procedent acordar la suspensió del permís o llicència de conducció i sense perjudici de la possibilitat d'interposar el recurs corresponent.
Article 79º Domicili de notificacions
1. A l'efecte de les notificacions, es considera domicili del conductor i del titular del vehicle aquell que els interessats hagin indicat expressament i, si no n'hi ha, el que figuri en els registres de conductors i infractors, i en el de vehicles, respectivament.
2. Tant els titulars de vehicles com de permisos per conduir estan obligats a comunicar els canvis de domicili.
3. Les notificacions de les denúncies que no es lliurin a l'acte i les altres notificacions a què doni lloc el procediment sancionador s'han de cursar al domicili indicat anteriorment i s'han d'ajustar al règim i requisits previstos en la Llei 30/1992.
Article 80º Tramitació
1. L'òrgan competent de l'Ajuntament, com a instructor de l'expedient, ha de notificar les denúncies, si no ho hagués fet el denunciant, al presumpte infractor, concedint-li un termini de quinze dies perquè al·legui tot allò que consideri convenient a la seva defensa i proposi les proves que estimi oportunes.
2. Les al·legacions del denunciat s'han de traslladar al denunciant perquè n'informi en el termini de quinze dies.
3. Transcorreguts els terminis assenyalats en els apartats anteriors, ateses les al·legacions i proves emeses pel denunciant i denunciat, ultimada la instrucció del procediment i una vegada que l'òrgan corresponent ha practicat l'audiència a l'interessat, llevat quan aquesta no sigui necessària d'acord amb el que disposa l'article 84.4 de la Llei 30 /1992, aquest elevarà proposta de resolució a l'òrgan que legalment o reglamentàriament tingui atribuïda la competència sancionadora perquè dicti la resolució que sigui procedent.
CAPÍTULO II DELS RECURSOS
Article 81º
Contra les resolucions dictades pel batle de l'Ajuntament de Son Servera en expedients sancionadors, hi cap recurs de reposició davant aquesta autoritat en el termini d'un mes i, en cas de ser desestimat, només podrà ser recorregut en una via contenciosa administrativa.
Article 82º
Quan no s'hagin formulat al·legacions sobre els fets que es consignen i servesquin de base a la resolució dictada, aquests no podran ser combatuts en el recurs, el qual només es podrà basar en error en la qualificació d'aquells o indeguda graduació de la sanció imposada, si escau.
CAPÍTULO III DE LA PRESCRIPCIÓ
Article 83º
1. El termini de prescripció de les infraccions previstes en aquesta Ordenança és de tres mesos per a les infraccions lleus, sis mesos per a les infraccions greus i un any per a les infraccions molt greus.
El termini de prescripció es compta a partir del dia en què s'hagin comès els fets. La prescripció s'interromp per qualsevol actuació administrativa de la qual tingui coneixement el denunciat o estigui encaminada a esbrinar la seva identitat o domicili, i es practiqui amb projecció externa a la dependència que s'origini. També s'interromp la prescripció per la notificació efectuada d'acord amb l'establert en l'article 77 d'aquesta Ordenança. La prescripció es reprèn si el procediment es paralitza durant més d'un mes per causa no imputable al denunciat.
2. Si no ha recaigut resolució sancionadora transcorregut un any des de la iniciació del procediment, es produirà la seva caducitat i s'arxivaran les actuacions, a sol·licitud de qualsevol interessat o d'ofici per l'òrgan competent per dictar la resolució. Quan la paralització del procediment s'hagi produït a causa del coneixement dels fets per la jurisdicció penal i quan hi hagi intervingut una altra autoritat competent per imposar la sanció de multa i que hagi de traslladar a l'Administració general de l'Estat l'expedient per substanciar la suspensió de l'autorització administrativa per conduir, el termini de caducitat se suspendrà i es reprendrà, pel temps que resti fins a un any, una vegada hagi adquirit fermesa la resolució judicial o administrativa corresponent.
3. El termini de prescripció de les sancions és d'un any, computat des de l'endemà a aquell en què adquiresqui fermesa la resolució per la qual s'imposi la corresponent sanció.
La iniciació, amb coneixement de l'interessat, del procediment d'execució interromprà la prescripció, i tornarà a transcórrer el termini si aquell està paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable a l'infractor.
Article 84º Anotació i cancel·lació
Les sancions greus i molt greus, una vegada siguin fermes en una via administrativa, han de ser anotades per la Prefectura de Trànsit instructora del procediment en el Registre de Conductors i Infractors, el dia de la seva fermesa. Quan aquestes sancions hagin estat imposades pel batle o per l'autoritat competent de les comunitats autònomes que tinguin transferides competències executives en matèria de trànsit i circulació de vehicles a motor, es comunicaran, per a la seva anotació en el Registre referit, en el termini de 15 dies següents a la seva fermesa.
Les autoritats judicials han de comunicar a la Direcció General de Trànsit, en el termini de 15 dies següents a la seva fermesa, les sentències que condemnin a la privació del dret de conduir vehicles a motor i ciclomotors, amb la finalitat de la seva anotació en el referit Registre.
Les anotacions es cancel·laran d'ofici, als efectes d'antecedents, una vegada transcorreguts tres anys des del seu total compliment o prescripció.
Article 85º Execució de les sancions
1. No es pot procedir a l'execució de les sancions previstes en aquesta Ordenança que no hagin adquirit fermesa en una via administrativa.
2. La suspensió de les autoritzacions regulades en aquesta Ordenança s'han de dur a afecte una vegada que la sanció imposada hagi adquirit fermesa, mitjançant ordre cursada a l'infractor perquè lliuri el document a l'agent de l'autoritat que se li indiqui..
En cas de desobediència a aquesta ordre, es passarà el tant de culpa a l'autoritat judicial.
3. Amb independència d'això, els registres corresponents han de prendre nota del període de suspensió.
L'exercici de les activitats pròpies de la respectiva autorització durant aquest període, encara que es faci amb el document no lliurat, és considerada, amb caràcter general, com a infracció.
4. Les multes imposades per l'Ajuntament s'han de fer efectives a l'Administració municipal, directament o a través d'entitats de dipòsit, dins els quinze dies hàbils següents a la data de la seva fermesa en via administrativa. Transcorregut aquest termini, el denunciat incorrerà automàticament en el recàrrec del 20 per cent sobre l'import d'aquelles.
Vençut el termini d'ingrés establert en l'apartat anterior sense que hagi satisfet la multa, la seva exacció es durà a terme pel procediment de constrenyiment. Amb aquesta finalitat, serà títol executiu la certificació de descobert expedit pel dipositari municipal.
DISPOSICIONS FINALS
PRIMERA
Per a aquelles matèries no regulades expressament en la present Ordenança, s'ha d'aplicar la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, el Reglament general de circulació i altres normes de general aplicació.
SEGONA
La present Ordenança, una vegada aprovada, entra en vigor a partir de la publicació en el BOIB, una vegada transcorregut el termini al qual es refereix l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, moment en què queden derogades totes les disposicions municipals que siguin incompatibles o s'oposin al seu articulat, així com les que en el passat hagin regulat la matèria objecte de la present.