Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 621801
Resolució núm. 104/2023, de 19 de setembre de 2023, del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, relativa a l’aprovació de la modificació del model normalitzat per la comunicació d’activitats de lleure educatiu a Menorca (exp. 03121-2023-000007)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es despleguen diversos aspectes de la normativa de joventut i de lleure, estableix que qualsevol activitat de lleure infantil i juvenil que es desenvolupi a les Illes Balears ha de presentar una declaració responsable davant l'òrgan competent en matèria de joventut de cada illa, segons el model normalitzat que aprovi per resolució el titular del departament de joventut de cada illa (Art. 45).

Atès que mitjançant la Resolució del Conseller Executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, núm. 2023/18, de 8 de març de 2023, es va aprovar del model normalitzat per a la comunicació d'activitats de lleure infantil i juvenil a Menorca, adaptat al compliment de la normativa vigent.

Atès que posteriorment s'ha vist necessari introduir tres modificacions puntuals en el model normalitzat, per tal de facilitar la tramitació de la declaració responsable i el compliment de les obligacions de les entitats organitzadores.

Atès l'informe de la tècnica de Joventut de dia 12 de setembre de 2023, en el qual exposa:

«Informe sobre la modificació del model normalitzat per la comunicació d'activitats de lleure educatiu a Menorca

Antecedents

1. Les activitats de lleure educatiu infantils i juvenils estan regulades a les Illes Balears per la Llei 10/2022, de 23 de desembre, de lleure educatiu per a infants i joves de les Illes Balears i pel Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es despleguen diversos aspectes de la normativa de joventut i de lleure.

2. Mitjançant la Resolució del Conseller Executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, núm. 2023/18, de 8 de març de 2023, es va aprovar del model normalitzat per a la comunicació d'activitats de lleure infantil i juvenil a Menorca, adaptat al compliment de la normativa vigent.

3. Posteriorment s'ha vist necessari introduir tres modificacions puntuals en el model normalitzat, per tal de facilitar la tramitació de la declaració responsable i el compliment de les obligacions de les entitats organitzadores.

4. La primera modificació ve motivada per l'article 21.1 de la Llei 10/2022, que estableix que «en el cas que l'activitat l'executi una persona diferent a l'organitzadora, la declaració responsable l'ha de presentar aquesta darrera».

Durant l'estiu d'enguany hem detectat que és interpretable a qui es refereix el compliment indirecte «aquesta darrera», doncs tant pot entendre que fa al·lusió a «la persona diferent a l'organitzadora» com a la pròpia «organitzadora».

Vist que el Servei de joventut del Govern Balear recomana interpretar que la declaració responsable l'ha de presentar la persona o l'entitat organitzadora, independentment de si existeix o no una entitat executora, es convenient modificar el model normalitzat per evitar confusions. en el sentit següent:

a) Substituir el títol: 1. Dades de la persona sol·licitant, per: «1. Dades de la persona organitzadora (En el cas que l'activitat l'executi una persona diferent a l'organitzadora, la declaració responsable l'ha de presentar l'organitzadora, art. 21 Llei 10/2022)».

b) Substituir el títol: «3. Dades de la persona o de l'entitat que promou l'activitat, per: 3. Dades de la persona o de l'entitat que executa l'activitat (només en el cas que sigui distinta a l'organitzadora)»

c) Incloure la informació: «Una vegada presentada aquesta declaració responsable, si ho desitja la persona o l'entitat organitzadora pot delegar la representació en la persona o l'entitat executora a efectes de qualsevol actuació en el marc de l'expedient d'aquesta declaració, emplenant el document de representació voluntària que es troba en la fitxa del tràmit en la web del CIM».

d) Substituir en el peu de firma, on diu: «Signatura de la persona sol·licitant, ha de dir: Signatura de la persona o l'entitat organitzadora».

5. En segon lloc, l'article 43 del Decret 23/2018 diu que és obligació de la persona o l'entitat organitzadora recaptar de les persones participants la documentació següent:

«Una declaració responsable sobre dades de salut, signada pel participant o la participant, o per la persona que tengui la pàtria potestat, tutela o curatela en el cas de menors d'edat, en la qual es faci constar que no es pateix cap infecció contagiosa (conjuntivitis, fongs...), els impediments físics o psíquics per participar en l'activitat, així com dietes especials o intoleràncies alimentàries, al·lèrgies i, si escau, medicacions o qualsevol altra circumstància rellevant que sigui necessari conèixer per participar en l'activitat. Aquestes dades han de ser destruïdes quan hagin deixat de ser necessàries per a la finalitat concreta amb la qual es van sol·licitar, i es consideraran especialment protegides, d'acord amb la normativa vigent de protecció de dades de caràcter personal».

Per aquesta raó, és adient facilitar el compliment de la normativa incloent en la declaració responsable aquesta indicació.

6. En tercer lloc, per facilitar les tasques de control documental de les activitats, és necessari recordar en el model normalitzat que es faci constar necessàriament el núm. d'expedient de l'activitat o el núm. de l'activitat quan es comuniqui al Consell Insular qualsevol modificació que es pugui produir en les dades declarades.

7. La quarta modificació correspon a l'apartat de documentació opcional del formulari i consisteix en substituir on diu: «us requerim que ho presenteu quan comenci l'activitat (en referència al projecte educatiu, l'assegurança d'accidents, l'assegurança de responsabilitat civil i el justificant de pago de les dues assegurances), pel text: us requerirem que aporteu aquesta documentació quan comenci l'activitat».

El motiu és separar la declaració responsable del requeriment de la documentació que s'ha de disposar durant l'activitat.

8. S'ha de requerir únicament una signatura, la de la persona física o jurídica organitzadora de l'activitat, o, si escau, de la persona que actuï en representació (Art. 21 de la llei 10/21), motiu pel qual s'elimina la petició de signatura de la direcció de l'activitat.

Normativa aplicable

1. Llei 21/2006, de 15 de desembre, d'atribució de competències als consells de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure.

2. Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es despleguen diversos aspectes de la normativa de joventut i de lleure.

3. Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personal i garantia dels drets digitals.

4. Decret 28/2021, de 10 de maig, de modificació del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut (BOIB núm. 61 d'11 de maig de 2021).

5. Llei 5/2022, de 8 de juliol, de polítiques de joventut de les Illes Balears.

6. Llei 10/2022, de 23 de desembre, de lleure educatiu per a infants i joves de les Illes Balears (BOIB núm. 169 del 29 de desembre de 2022).

Conclusions

Per tot el que s'ha exposat, propòs:

1. Modificar el model normalitzat per a la comunicació d'activitats de lleure infantil i juvenil a Menorca, aprovat per Resolució del Conseller Executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, núm. 2023/18, de 8 de març de 2023, per tal d'introduir els canvis següents:

  • On diu: «1. Dades de la persona sol·licitant, ha de dir: 1. Dades de la persona organitzadora (En el cas que l'activitat l'executi una persona diferent a l'organitzadora, la declaració responsable l'ha de presentar l'organitzadora, art. 21 Llei 10/2022)».
  • On diu: «3. Dades de la persona o de l'entitat que promou l'activitat, ha de dir:3. Dades de la persona o de l'entitat que executa l'activitat (només en el cas que sigui distinta a l'organitzadora)».
  • Incloure la informació: «Una vegada presentada aquesta declaració responsable, si ho desitja la persona o l'entitat organitzadora pot delegar la representació en la persona o l'entitat executora a efectes de qualsevol actuació en el marc de l'expedient d'aquesta declaració, emplenant el document de representació voluntària que es troba en la fitxa del tràmit en la web del CIM».
  • On diu: «Signatura de la persona sol·licitant, ha de dir: Signatura de la persona o l'entitat organitzadora».
  • «Incloure en la relació de documentació que s'ha de disposar: Una declaració responsable sobre dades de salut, signada pel participant o la participant, o per la persona que tengui la pàtria potestat, tutela o curatela en el cas de menors d'edat, en la qual es faci constar que no es pateix cap infecció contagiosa (conjuntivitis, fongs...), els impediments físics o psíquics per participar en l'activitat, així com dietes especials o intoleràncies alimentàries, al·lèrgies i, si escau, medicacions o qualsevol altra circumstància rellevant que sigui necessari conèixer per participar en l'activitat. Aquestes dades han de ser destruïdes quan hagin deixat de ser necessàries per a la finalitat concreta amb la qual es van sol·licitar, i es consideraran especialment protegides, d'acord amb la normativa vigent de protecció de dades de caràcter personal».
  • On es declara el compromís de: «comunicar a joventut del Consell Insular de Menorca qualsevol modificació que es pugui produir en les dades d'aquesta comunicació, afegir que: s'inclourà necessàriament el núm. d'expedient de l'activitat o el núm. de l'activitat».
  • On diu: «En relació amb el projecte educatiu i les dues assegurances, us informam que s'han de disposar en el moment de l'inici de l'activitat i durant el seu desenvolupament, i per tant, si no ho adjuntau ara, us requerim que el dia de l'inici de l'activitat ho remeteu per Carpeta Ciutadana al Consell Insular».

Ha de dir: «En relació amb el projecte educatiu, les dues assegurances i els justificants de pago, us informam que s'han de disposar en el moment de l'inici de l'activitat i durant el seu desenvolupament, i per tant, si no ho adjuntau ara, us requerirem aquesta documentació quan s'inicii l'activitat».

2. Aprovar els documents que s'adjunten a aquest informe:

  • El model normalitzat de declaració responsable per a la realització d'activitats de lleure educatiu infantil i juvenil.
  • L'annex I. Quadre de l'equip dirigent.

Atès el que estableix l'article 70 de la Llei orgànica 1/2007 de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en ordre a la determinació de les competències pròpies dels consells insulars.

Com a titular del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, en exercici de les competències atribuïdes per l'article 33 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, en relació amb el Decret de presidència núm. 91/2023 de 10 de juliol, de creació dels departaments (BOIB núm. 95 d'11 de juliol de 2023);

RESOLC

PRIMER. Aprovar la modificació del model normalitzat per la comunicació d'activitats de lleure educatiu a Menorca, que s'adjunta com a annex:

- Declaració responsable per a la realització d'activitats de lleure educatiu infantil i juvenil a Menorca.

SEGON. Publicar aquesta Resolució i els annexos corresponents en el Bulletí Oficial de les Illes Balears.

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant el Consell Executiu en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 29 de setembre de 2023

El conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports Juan Domingo Pons Torres (DP 92, de 10.7.2023) (BOIB núm. 95 d'11.7.2023)

Documents adjunts