Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 347965
Aprovació definitiva de la modificació de la Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'informació pública de l'acord del Ple de l'Ajuntament de 30 de març de 2023 pel qual s'aprovà inicialment la modificació de la Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques (exp. núm. 330/2023), no s'han presentat reclamacions o observacions, aquest acord s'entén definitivament aprovat, d'acord amb allò que preveu l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 març, pel qual s'aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LLICÈNCIES URBANÍSTIQUES.

Article 1r.- Imposició.

En us de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, i d'acord amb el que preveu l'article 20,4,h) del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament imposa i ordena la “Taxa per Llicències urbanístiques”.

Article 2n.- Fet imposable.

1.- Constitueix el fet imposable de la Taxa l'activitat municipal, tècnica i administrativa, tendent a verificar si els actes d'edificació i ús del sòl a que es refereix l'article 11 Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de sòl i rehabilitació urbana, i els articles 146 i 148 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, i demés legislació del sòl i ordenació urbana que resulti d'aplicació, que hagin de realitzar-se en el terme municipal, s'ajusten a les normes urbanístiques, d'edificació i policia previstes a l'esmentada normativa urbanística i al planejament urbanístic d'aquest municipi.

2. Constitueix el fet imposable la taxa l'activitat municipal, tècnica i administrativa, encaminada a tramitar els expedients i verificar si les actuacions preteses s'ajusten a la normativa urbanística.”

Article 3r. Subjecte passiu.

1.- Son subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 36 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que siguin promotors de les obres.

2.- En tot cas, tindran la condició de substituts del contribuent els constructors i contractistes de les obres.

Article 4r. Responsables

1.- Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu, les persones físiques i jurídiques a que es refereix els articles 41 i 42 de la Llei General Tributària.

2.- Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i en l'abast que senyala l'article 43 de la Llei General Tributària.

Article 5è. Quota tributaria.

Comunicacions prèvies d'obra que només requereixin documentació mínima (art. 8.2 ordenança).

35,00 €

Modificacions o pròrrogues de comunicacions prèvies d'obra que només requereixin documentació mínima (art. 8.2 ordenança).

35,00 €

Esmenes de deficiències de comunicacions prèvies d'obra que només requereixin documentació mínima (art. 8.2 ordenança).

35,00 €

Llicències urbanístiques, comunicació prèvia que requereixin presentació de projecte o altre documentació tècnica, o subjectes a altres règims.

100,00 €

Modificacions o pròrrogues de llicències urbanístiques, comunicació prèvia que requereixin presentació de projecte o altre documentació tècnica, o subjectes a altres règims.

100,00 €

2a i següents modificacions o prorrogues de llicències urbanístiques, comunicació prèvia que requereixin presentació de projecte o altre documentació tècnica, o subjectes a altres règims

250,00 €

1a esmena de deficiències de llicències urbanístiques, comunicació prèvia que requereixin presentació de projecte o altre documentació tècnica, o subjectes a altres règims.

100,00 €

2a i següents esmenes de deficiències de llicències urbanístiques, comunicació prèvia que requereixin presentació de projecte o altre documentació tècnica, o subjectes a altres règims.

250,00 €

Llicències de primera ocupació.

0,05 % sobre pressupost, quota mínima 25,00 €

1a esmena de deficiències de primera ocupació

100,00 €

2a i següents esmenes de deficiències de llicències de primera ocupació

250,00 €

Bases d'actuació i estatuts Juntes compensació.

1.200,00 €

Modificacions o esmenes de deficiències bases d'actuació i estatuts Juntes compensació.

1.200,00 €

Projectes d'urbanització, projectes de compensació o recepcions d'obres d'urbanització.

1.500,00 €

Modificacions o esmenes de deficiències o text refosos de projectes d'urbanització, projectes de compensació o recepcions d'obres d'urbanització.

1.500,00 €

Estudis de detall.

900,00 €

Plans especials.

900,00 €

Convenis urbanístics.

900,00 €

Modificacions o esmena de deficiències d'estudis de detall, de plans, especials i convenis urbanístics.

900,00 €

Plans parcials.

1.500,00 €

Modificacions o esmena de deficiències de plans parcials

1.500,00 €

Article 6è. Exempcions i bonificacions.

No es concedirà cap exempció ni bonificació en l'exacció de la taxa.

Article 7è. Meritació.

1.- Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï l'activitat municipal que constitueix el seu fet imposable. A aquest efectes, s'entendrà iniciada dita activitat en la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de la llicència urbanística o comunicació prèvia, si el subjecte passiu formulés expressament aquesta, així com la presentació de les modificacions o esmenes.

Quan per causes imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa no es presti o desenvolupi, procedirà la devolució de l'import corresponent.

2.- Quan les obres s'hagin iniciat o executat sense haver obtingut l'oportuna llicència o realitzada la comunicació prèvia, la taxa es meritarà quan s'iniciï efectivament l'activitat municipal conduent a determinar si l'obra en qüestió és o no autoritzable, amb independència de la iniciació de l'expedient administratiu que pugui instruir-se per a l'autorització d'aquestes obres o la seva demolició si no fossin autoritzables.

3.- L'obligació de contribuir, una vegada nascuda, no es veurà afectada de cap manera per la denegació de la llicència sol·licitada o per la concessió d'aquesta condicionada a la modificació del projecte presentat, o per la renúncia o desistiment del sol·licitant una vegada concedida la llicència.

4.- No es tramitaran les sol·licituds que no hagin abonat a la tresoreria municipal la taxa corresponent.

Article 8è. Declaració.

1.- Les persones interessades en l'obtenció d'una llicència d'obres presentaran prèviament en el Registre General l'oportuna sol·licitud.

2.- Quan es tracti de llicència o comunicació prèvia per aquells actes en que no sigui exigible la formulació de projecte subscrit per tècnic competent, a la sol·licitud s'acompanyarà la següent documentació bàsica:

  • Pressupost de les obres a realitzar
  • Croquis acotat
  • Una memòria descriptiva de l'actuació.
  • Fotografies actuals de les façanes anterior i posterior (si fa el cas).

3.- Si després de formulada la sol·licitud de llicència es modifiqués o ampliés el projecte haurà de posar-lo en coneixement de l'Administració Municipal, acompanyant el nou pressupost o el reformat i, en el seu cas, plànols i memòries de la modificació o ampliació.

Article 9è. Liquidació i ingrés.

La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació, segons allò establert en l'article 120 de la llei General Tributària, d'acord amb els i art. 20 del R.D. 1684/1990, de 20 de desembre, Reglament General de Recaptació.

Article 10è. Infraccions i sancions.

En tot el relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que a les mateixes correspondran en cada cas, s'estarà al disposat als articles 188 i següents de la Llei General Tributària.

Disposició final.

La modificació d'aquesta Ordenança fiscal, que s'entén aprovada definitivament pel Ple de la Corporació en sessió de dia 30 de març de 2023, entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i estarà vigent fins que es modifiqui o es derogui expressament.

 

Alaró, 24 de maig de 2023

El batle Llorenç Perelló Rosselló