Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 346926
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu del Sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de 6 de maig de 2023 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000195011981)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 6 de maig de 2023 els membres de la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu del Sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es van reunir per aprovar, entre altres acords, l'ampliació de la vigència del Conveni Col·lectiu.

2. El 12 de maig de 2023, Antonio Font Mas, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del Sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de dia 6 de maig de 2023 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, (signat electrònicament: 24 de maig de 2023)

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball (BOIB 97/2019)

 

 

ACTA DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU DEL SECTOR DE COMERÇ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS

ASSISTENTS:

Representació empresarial.-

Per AFEDECO:

Bartolomé Servera Jaume

DNI 41******K

 

Francisco José Sobrino Luengo

DNI 46******B

 

Pedro Miró Fuster

DNI 42******K

 

Antonio Vilella Paredes

DNI.42******V

Pel conjunt de les Pimes( Pimeco, Ascome-Pime Menorca y Pimeef):

Antonio Fuster Bibiloni

DNI 42994909C

Per  la representació sindical.-

Per FeSMC-UGT-Baleares

José García Relucio

DNI.42******K

 

Bladimiro García  Fernández

DNI.11******Q

 

José Cambrón Torres

DNI 43******E

 

Maria Antonia Barceló Andreu

DNI 41******H

 

Esther Martín Molina

DNI 30******C

Per Federació de Serveis de CC.OO. de les Illes Balears:

Silvia Montejano Cofreces

DNI.43******T

 

Carmen M. Carmona Burguillos

DNI.44******X

Per Federació de Serveis de USO:

Francisco Melgarejo Puertollano

DNI. 78******W.

 

Mª Magdalena Reus

43******V

A Palma, a 6 de maig de 2023, a les 9,00 hores, es reuneixen les persones que al marge es relacionen, en la seu de la Conselleria de Treball, en el carrer Montenegro, 5. Els presents en les seves respectives representacions es constitueixen en

Comissió negociadora del conveni col·lectiu laboral del sector de comerç de la CAIB a fi de prosseguir les negociacions per a l'actualització dels salaris professionals del sector de comerç, a partir de les respectives propostes empresarials i sindicals formulades en la sessió anterior del dia 3 de maig.

Abans d'obrir la sessió es pren l'acord de nomenar, per a aquesta sessió, com a president d'aquesta Comissió a José García Relucio i com a secretari a Antonio Vilella Paredes.

A continuació, s'inicia la sessió i el seu president va moderant la reunió, cedint la paraula a les diferents parts representades. Després de deliberar-se àmpliament per totes les parts les diferents propostes es formulen les següents manifestacions:

En primer lloc, pren la paraula AFEDECO plantejant que, després de moltes gestions i deliberacions amb els seus respectius òrgans col·legiats, presenta la següent proposta, com a proposta de màxims que podria concretar-se en qualsevol de les dues opcions següents:

  • L'opció a) seria 4% per a l'actual any de vigència del conveni, això és, incrementar un 1,5% l'acord pactat per a enguany en la negociació de 2019-2023. Per al segon any de vigència es proposa un increment del 3,25% i un altre 3% per al tercer any de vigència proposat.
  • L'opció b) seria, respectivament, per a cadascun dels tres anys els següents increments del 4,25%, 3% i 3%.

A continuació pren la paraula la representació sindical

Pren la paraula UGT i manifesta que les persones treballadores del sector comerç van ser molt sensibles a la situació de les empreses durant la pandèmia i per això van acordar conjuntament amb les diferents patronals una suspensió de la pujada salarial pactada en aquest període. En aquest sentit consideren insuficient els increments salarials proposats fins avui per part de les patronals.

Per part dels representants d'USO i CCOO manifesten que la seva proposta inicial era 5%/4%/4%. Agraint el to cordial de la negociació col·lectiva i entenent que la reunió d'avui és per acostar les postures, plantegen la següent proposta:

  • 4,5%/3,5%/ 3,25%.

Davant l'acord de postures de totes dues representacions, sindical i empresarial, totes dues parts en el seu conjunt acorden el següent preacord:

1r.- A l'increment salarial previst en el vigent conveni sectorial del sector comerç establert en un 2,5% d'increment sobre el salari base a 31 de març de 2023 i aplicable a partir d'1 d'abril de 2023, se li afegiran 2 punts percentuals, de manera que l'increment finalment a aplicar serà de 4,5%.

2n.- S'acorda l'ampliació de la vigència del conveni a dos anys. Per al primer any de pròrroga del conveni s'acorda aplicar un increment del 3,25% sobre el salari base a 31 de març de 2024 i aplicable a partir d'1 d'abril de 2024 fins a 31 de març de 2025. Per al segon any de pròrroga del conveni s'acorda aplicar un increment del 3% sobre el salari base a 31 de març de 2025 i aplicable a partir d'1 d'abril de 2025 fins a 31 de març de 2026.

3r.- Així mateix les parts acorden que si l'IPC al final del període de vigència del conveni,establerta per a 31 de març de 2026, superés el 10,75%, s'aplicaria una revisió automàtica de les taules salarials de l'excés amb el topall d'1 punt calculat sobre les taules vigents a 31 de març de 2026, amb efectes d'1 d'abril de 2026, per tant, sense tenir efectes retroactius.

4t.- Les parts es comprometen a reunir-se en comissió paritària abans de la finalització del mes de maig de 2023 a fi d'abordar l'article 34.7.- en matèria de treball en diumenges i festius, del vigent conveni, així com l'article referit a permisos retribuïts (art.37).

5a.- Les parts manifesten aconseguir un acord per a fomentar el comerç de proximitat, comprometent-se a promocionar les compres locals de quilòmetre 0, per a cuidar el medi ambient, reduir les emissions contaminants, i potenciar una economia circular més justa i solidària.

I, per deixar-ne constància i sense més assumptes que tractar s'aixeca la sessió sent el dia d'avui.