Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 345979
Extracte de la convocatòria pública de subvencions per al manteniment de l’activitat agrària i marítima dirigides a Cooperatives Agràries, Confraries de Pescadors i Consells Reguladors de Denominacions d’Origen Protegida de la Serra de Tramuntana per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 698127

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3.b i 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/698127) i a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (https://cst.sedipualba.es/).

Primer. Objecte

L'objectiu d'aquesta convocatòria és la de promoure el manteniment i la preservació de l'activitat agrària i marítima de la Serra de Tramuntana, que redunda en el manteniment dels valors patrimonials i paisatgístics que foren essencials en la declaració com a patrimoni mundial de la Serra de Tramuntana. Aniria destinada essencialment a aquelles organitzacions, associacions o col·lectivitats agrícoles, ramaderes o de pescadors que desenvolupin el seu treball dins l'àmbit territorial i marítim de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci.

La Declaració de Patrimoni Mundial es va atorgar, entre d'altres coses, perquè la Serra representa un exemple espectacular i peculiar d'un paisatge agrari de terrasses que combina un sistema interconnectat i altament especialitzat d'obres hidràuliques per a la recollida i emmagatzament d'aigua (...) amb terrasses suportades per murs de paret seca que permeten el cultiu d'hortalisses, arbres fruiters i oliveres d'acord amb el Criteri IV de la UNESCO, així, el manteniment de les activitats del sector primari, agrari i pesquer, està indissolublement vinculat al paisatge cultural i als valors que fonamentaren la Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial.

D'aquests sectors, els petits agricultors socis i/o associats en cooperatives o associacions de productors, així com els pescadors d'arts menors associats en confraries representen els sectors més febles del teixit econòmic i productiu de la Serra de Tramuntana i als que cal tenir cura per evitar-ne la seva desaparició i, conseqüentment, la desaparició del paisatge cultural.

Segon. Entitats beneficiàries

Es poden acollir a aquesta convocatòria les entitats agrícoles, ramaderes o de pescadors que desenvolupin el seu treball dins l'àmbit territorial i marítim de la Serra de Tramuntana, següents i que compleixin les condicions que a continuació es determinen:

1. Cooperatives agrícoles, agràries, ramaderes i forestals: Cooperatives d'explotació comunitària de la terra i/o del bestiar com les cooperatives agroalimentàries de caràcter agrícola, forestal o ramader que estiguin legalment constituïdes i realitzin alguna de les activitats incloses dins de la Base tercera (actuacions subvencionables) de la present Convocatòria. Seran requisits comuns necessaris per obtenir la condició de beneficiari:

  • Tenir la seu a algun dels municipis que formin part de la declaració de Patrimoni de la Humanitat i que el 80% de la seva superfície agrària I la dels seus socis i/o associats, estigui dins els límits de la delimitació de la  Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.
  • Que estiguin inscrites i actualitzades en el Registre de Cooperatives de les Illes Balears.

2. Confraries de pescadors: Confraries amb seu a qualsevol port de la costa nordoest de la Serra de Tramuntana (del cap de Formentor fins a l'illa de la Dragonera), que realitzin alguna de les activitats incloses dins de la Base tercera (actuacions subvencionables) de la present Convocatòria i que hagin estat actives en els darrers 5 anys.

3. Consells Reguladors de Denominacions d'origen protegida (DOP): Consells Reguladors de DOP agraris o ramaders, que disposin, com a mínim el 90% de la seva producció, dins la delimitació de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, i que dugui a terme activitats incloses dins de la Base tercera (actuacions subvencionables) de la present Convocatòria.

4. Associacions de productors agroecològics, tant agrícoles, ramaders i elaboradors, que estiguin legalment constituïdes i realitzin alguna de les activitats incloses dins de la Base tercera (actuacions subvencionables) de la present Convocatòria. Seran requisits fonamental que l'associació tingui la seu a algun dels municipis que formin part de la declaració de Patrimoni de la Humanitat i que el 80% de la seva superfície agrària. I la dels seus socis i/o associats, estigui dins els límits de la delimitació de la  Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

Tercer. Bases reguladores

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen pel que disposen els apartats anteriors de la convocatòria; el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005); l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, aprovat pel Ple del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 21 de 18 de febrer de 2017), modificada per acord del Ple de data 14 de juny de 2018, i aprovat definitivament el dia 1 d'agost de 2018 (BOIB núm. 96, de 4 d'agost de 2018) en allò que no contravengui la normativa autonòmica; la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; els estatuts del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, publicats al BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019 i la resta de normativa que hi sigui d'aplicació.

Quart. Finançament i import màxim

1. Per fer front a aquesta convocatòria es destina la quantitat total de cinc-cents mil euros (500.000,00 €), corresponent a la partida 00 33615 47900 del pressupost del Consorci de la Serra de Tramuntana de l'any 2023.

2. L'import màxim subvencionable per a cada projecte sol·licitat dependrà del tipus de beneficiari:

  • Per Cooperatives l'import màxim subvencionable que, depenent del número de socis i/o associats, el màxim subvencionable serà:

- Més de 300 socis i/o associats: fins un màxim de 170.000,00 €.

- Entre 100 i 299 socis i/o associats, fins un màxim de 120.000,00 €.

- Entre 50 i 99 socis i/o associats, fins un màxim de 70.000,00 €.

- Menys de 50 socis i/o associats, fins un màxim de 20.000,00 €.

  • Per confraries de pescadors, fins a 20.000,00 €
  • Per Consells Reguladors de Denominacions d'Origen Protegida, fins a 50.000,00 €.
  • Per Associacions de productors agroecològics, fins a 20.000,00 €.

Per tant, les actuacions que tenguin un cost de fins al màxim estipulat anteriorment podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada entitat sense ànim de lucre en la quantia que superi el límit esmentat.

Cinquè. Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és d'un mes comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquest extracte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Sisè. Altres dades.

El període per executar l'actuació a subvencionar haurà d'estar compresa entre l'1 de gener i el 31 d'octubre de 2023.

 

Palma, 25 de maig de 2023

El cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu