Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 309174
Extracte de la convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana per a l’any 2023, subvencions extraordinàries per pal·liar els efectes de la borrasca Juliette a la Serra de Tramuntana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 693641

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b) i 20.8.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria. El text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/693641) , i a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (https://cst.sedipualba.es/).

Primer. Objecte

La finalitat d'aquesta convocatòria és dur a terme actuacions de cura, neteja i manteniment d'arbrat fructícola o productiu i neteja dels terrenys agrícoles adjacents a l'arbrat, així com reparació d'elements etnològics o immobles d'ús agrícola esbaldregats o fets malbé per la borrasca Juliette que va assolar a la Serra de Tramuntana els passats dies 26 i 28 de febrer de 2023 que estiguin ubicats dins els límits de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci.

Les actuacions seran subvencionables quan s'executin només a sòl rústic, amb algunes excepcions que es podran executar a sòl urbà amb les condicions i requisits que més endavant es veuran.

Actuacions subvencionables:

— Actuacions de caràcter agrícola (no forestal): conservació, manteniment i/o cura d'arbres fruiters i neteja dels terrenys adjacents. S'inclouen espais d'especial interès botànic, natural o patrimonial.

— Actuacions de caràcter etnològic: elements construïts amb materials i tècniques tradicionals, principalment, els vinculats a la captació, conducció, aprofitament emmagatzematge de l'aigua, i d'altres elements que es detallen a continuació:

  • qanats, fonts, pous, sínies, albellons, síquies i canaletes, aljubs, basses, bassols i safareigs, molins d'extracció d'aigua i molins d'aigua, colls de cisterna, abeuradors, rentadors, torrents i saragalls, ponts, pedres passadores, guals empedrats, etc.
  • eres de batre, els miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, marges i parets de pedra en sec de camins, barraques de pedra en sec, molins de vent i de sang, etc.

— Actuacions de caràcter arquitectònic: reparació i reconstrucció a edificacions, com per exemple teulades, porxades, parets, tancaments, persianes o portes. Els immobles han de ser edificacions de tipologia tradicional.

— Actuacions de caràcter patrimonial: reparació, restauració o rehabilitació d'immobles catalogats com a Bens d'Interès Cultural (BIC).

Totes aquestes actuacions han d'estar ubicades dins sòl rústic, a excepció dels espais d'especial interès botànic, natural o patrimonial i dels immobles catalogats com a BIC que podràn estar també a sòl urbà.

Segon. Entitats beneficiàries

Podran ser destinataris d'aquesta convocatòria de subvencions els següents:

1. Persones físiques o agrupacions de persones físiques: ser propietari o arrendatari de les finques on es realitzi l'actuació subvencionable i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

2. Entitats sense ànim de lucre: ser propietària de la finca on es realitzi l'actuació subvencionable i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

3. Comunitats de bens: que estigui formada per comuners persones físiques, i que la Comunitat sigui propietària de la finca on es realitzi l'actuació subvencionable, i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

4. Comunitats de regants: que l'actuació subvencionable es dugui a terme en la seva totalitat dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO, i afecti a terrenys o parcel·les propietat, o elements en règim de concessió, de tots o una part dels regants.

5. Explotacions agràries: que l'actuació subvencionable es dugui a terme en la seva totalitat dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO, i afecti a terrenys o parcel·les gestionades per una explotació agrària, sigui qual sigui la seva forma jurídica, inscrita en el Registre Interinsular Agrari (RIA), i que compleixen amb una de les següents condicions:

  • Que siguin propietàries de les finques on s'ha d'executar el projecte.
  • Que tenguin una autorització expressa de la propietat de la finca on s'ha de realitzar l'actuació subvencionable per dur a terme l'objectiu de l'actuació.

Tercer. Bases reguladores

 La convocatòria de subvencions es regula per l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, aprovada en data 23 de desembre de 2016, pel Ple del Consell de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), i modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04 d'agost de 2018), entenent-se aquesta com les bases reguladores de la convocatòria en allò que no contravengui la normativa autonòmica (Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions). 

Quart. Quantia

Per fer front a aquesta convocatòria es destina la quantitat total d'un milió cinc-cents mil euros (1.500.000,00 euros). La distribució d'aquesta quantia és la següent:

1. Set-cents cinquanta mil euros (750.000,00 €) per a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitats de béns i comunitats de regants.

2. Set-cents cinquanta mil euros (750.000,00 €) per a explotacions agràries.

En el cas que o bé l'import destinat a les persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitats de béns i comunitats de regants (750.000,00 €) o bé l'import corresponent a explotacions agràries (750.000,00 €) no s'esgotin, acreixerà a l'altra, prèvia la corresponent modificació pressupostària, si escau

Cinquè. Import de la subvenció

Cada persona física, agrupació de persones físiques, entitat sense ànim de lucre, Comunitat de béns, comunitat de regants o explotació agrària pot presentar un màxim de dos sol·licituds:

  • Una per les actuacions agrícoles, etnològiques i arquitectòniques, amb un import màxim de 25.000,00 €. En aquest cas, en una única sol·licitud es poden contemplar diversos tipus d'actuació (agrícola, etnològica o arquitectònica) dins la mateixa sol·licitud, amb l'únic condicionant de què la suma total màxima que es pot concedir com a subvenció serà de 25.000,00 €.
  • Una altra per les actuacions patrimonials a immobles declarats BIC, amb un import màxim de 50.000,00 €. En aquest cas, a aquesta sol·licitud només es podran contemplar actuacions patrimonials a immobles declarats BIC.

Així, les actuacions que tenguin un cost de fins a 25.000,00 €, o de 50.000,00€, podran ser finançades al 100%, i si les actuacions que es volen realitzar superen les quanties concedides haurà de ser finançada per cada sol·licitant en la quantia que superi els imports concedits.

Només s'admetran un màxim de dues sol·licituds, amb les condicions abans descrites, per beneficiari i per propietat, de forma que sobre una propietat, amb independència del nombre de copropietaris o explotadors, únicament es podrà admetre dos sol·licituds, i a més, un propietari o un explotador, independentment del nombre de finques o propietats de les quals sigui propietari, podrà rebre, com a màxim, dues ajudes.

Sisè. Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 9 de maig de 2023

El cap de servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu