Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MAÓ

Núm. 305421
Convocatòria del Mercat de Nit 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En compliment de l'article 45.1.a) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el present anunci publica la convocatòria del MERCAT DE NIT 2023, aprovada pel Decret d'Alcaldia núm. 2023/DA/0001760, de data 4 de maig de 2023.

PRIMER. Aprovar les bases reguladores i convocar una nova edició del Mercat de nit, que tindrà lloc durant l'estiu de 2023.

SEGON. Convocar les persones interessades perquè presentin la seva sol·licitud durant el termini establert amb aquesta finalitat.

Les sol·licituds es presentaran de forma telemàtica, a través del lloc web de l'Ajuntament.

TERCER. Establir les condicions de funcionament del mercat, els requisits de participació i els criteris d'adjudicació de les parades:

1. Dies d'obertura i nombre de parades

Tenint en compte la finalitat d'aquest mercat, així com el tipus de productes objecte de venda, les edicions d'anys anteriors, la satisfacció de les persones venedores —manifestada a la reunió de valoració—, l'acceptació de la població de Maó i l'assessorament de l'Associació de Comerciants, el MERCAT DE NIT funcionarà:

  • els dimarts, a les places del Carme i d'Espanya, amb 30 parades, del 20 de juny al 12 de setembre
  • els dijous, al moll de Llevant (port), amb 30 parades, del 15 de juny al 7 de setembre. Atès que el mercat del dia 7 de setembre coincideix amb la festa local del municipi, aquest es traslladarà al dia 9 de setembre

El nombre màxim de parades es distribuirà d'acord amb el plànols que, amb aquesta finalitat, s'aproven juntament amb les bases, atenent les circumstàncies que concorrin en cada un dels mercats.

2. Condicions de funcionament del mercat

a. El mercat obrirà:

  • tots els dimarts, a les places del Carme i d'Espanya
  • tots els dijous, al moll de Llevant (port) davant les escales de ses Voltes, a la vorera de la mar

b. L'horari de venda serà de 20.00 a 23.30 hores.

c. L'horari del muntatge serà de les 19.00 a 20.00 hores; i el de desmuntatge, de 23.30 a 0.00 hores, que s'haurà de fer amb el mínim de renou possible, per preservar el descans veïnal.

d. Les mides de les parades seran de 2x1 m. L'Ajuntament ha uniformitzat els mercats municipals confeccionant tendals i faldons que seran subministrats a les persones adjudicatàries, que obligatòriament els hauran d'emprar.

e. L'Ajuntament també subministrarà un joc de llums a cada parada. En cas de posar-hi il·luminació addicional, aquesta no podrà ser de gran consum, que faci perillar la instal·lació existent.

f. L'autorització per muntar una parada serà intransferible i revocable.

g. La vigilància i conservació de l'espai serà responsabilitat exclusiva de la persona autoritzada. Quan finalitzi l'activitat, s'ha de deixar la zona del mercat sense fems ni embalums imputables a les parades.

h. L'autorització no eximeix la persona titular de sol·licitar i obtenir llicències d'altres administracions, de conformitat amb les normatives que li són d'aplicació.

i. En qualsevol moment, es realitzarà visita d'inspecció per comprovar el compliment de les condicions exigides en la present autorització, així com l'ocupació continuada de la parada segons sol·licitud, i es podran imposar, si escau, les sancions pertinents, d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó.

j. A les parades no es podran instal·lar equips de so o música, ni megafonia.

k. Per raons d'interès públic, es podrà traslladar puntualment la ubicació del mercat, previ avís a les persones autoritzades.

l. Quan, per motiu d'incompatibilitat amb altres activitats, de força major a causa de les condicions meteorològiques, o d'altres, no es pugui realitzar el mercat, això no implicarà la seva obertura en dies diferents dels previstos, excepte en els supòsits que expressament autoritzi l'alcalde o persona en qui delegui.

m. En tot moment, les persones autoritzades hauran de complir els protocols i les normes higièniques vigents, arran de la crisi sanitària del Covid-19, relatives als mercats de venda ambulant a l'aire lliure. L'incompliment d'aquestes mesures es podrà considerar falta greu i se sancionarà amb la revocació de l'autorització i serà motiu de tancament immediat de la parada.

3. Articles i productes

Aquest mercat estarà destinat a la venda de productes d'artesania, bijuteria, articles de disseny artístic, joieria, articles de pell, articles de regal, productes tèxtils i altres articles autoritzats per la normativa vigent i que no siguin d'alimentació. Queda prohibida la venda de productes alimentaris i begudes.

4. Requisits que hauran de complir les persones que sol·licitin participar-hi:

a. Figurar d'alta en el cens d'obligats tributaris i en el del règim de la Seguretat Social que correspongui.

b. Disposar d'assegurança de responsabilitat civil per danys a terceres persones i estar-ne al corrent de pagament.

c. Pagar la taxa establerta a l'art. 5 de l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació del domini públic (BOIB núm. 99 de 2/6/2020), de forma prèvia al desenvolupament de l'activitat. Se n'emetrà una única liquidació, que no es podrà fraccionar en cap cas.

d. Gaudir de l'oportú permís de residència i treball per compte propi, en cas de no gaudir de la nacionalitat d'algun dels estats membres de la Unió Europea, conforme a la normativa vigent en la matèria.

5. Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds serà de quinze dies hàbils, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria de les presents bases en el diari oficial de les Illes Balears (BOIB) i en el lloc web de l'Ajuntament de Maó. El termini de presentació de sol·licituds serà improrrogable.

Les sol·licituds es presentaran de forma telemàtica, a través del lloc web de l'Ajuntament.

La persona interessada haurà de sol·licitar una autorització per a una activitat concreta i aquesta s'haurà de mantenir durant el període de vigència de l'autorització.

L'Ajuntament comprovarà el compliment dels requisits i procedirà a confeccionar el corresponent llistat de persones admeses i excloses en un termini màxim de 10 dies hàbils.

En els supòsits de sol·licituds (o documentació) aportades que resultin incorrectes o incompletes, aquestes seran objecte d'esmena i aquest Ajuntament, amb anterioritat a la formulació de la proposta de resolució, requerirà la persona interessada perquè aporti aquella documentació o esmeni el defecte, dins el termini de deu dies. Si no ho fes així, es considerarà que desisteix de la seva petició.

6. Criteris d'adjudicació de les parades

L'Ajuntament de Maó posarà a disposició les parades que consten en els plànols que s'acompanyen (annexos I i II).

Es podran autoritzar fins un màxim de 30 parades a cada un dels mercats (al centre i al port), distribuïdes per tipus de producte, de la manera següent:

  • 4 autoritzacions per a productes d'ARTESANIA (argiles i porcellanes, esmaltats en anelletes/arracades i collars, agafadors metàl·lics de cabells i altres de similars)
  • 4 autoritzacions per a productes de BIJUTERIA (materials metàl·lics, granadures [abalorios], fils, corda, etc.)
  • 4 autoritzacions per a articles de DISSENY ARTÍSTIC (il·lustracions sobre paper, quadres, gravats, estampació de samarretes, altres)
  • 4 autoritzacions per a productes de JOIERIA (plata, or, pedres semiprecioses, etc.)
  • 5 autoritzacions per a articles de PELL (carteres, cinturons, bosses, agafadors de cabells de cuir, sabata tradicional, altres)
  • 4 autoritzacions per a articles de REGAL (complements per a cabells, articles de decoració, sabons, perfums, estris de la llar, etc.)
  • 5 autoritzacions per a productes de TÈXTIL (confecció de moda, articles de costura, merceria i altres de similars)

Atès que l'espai on s'ubicaran els mercats és limitat i que, normalment, no és possible atendre totes les demandes de parades, l'Ajuntament de Maó, una vegada finalitzat el termini de presentació d'instàncies, resoldrà les sol·licituds, de manera que es valoraran conforme als criteris d'adjudicació detallats a continuació:

a. Acreditar la formació i titulació acadèmica en Arts i Oficis o en Belles Arts, o ser titular de la carta d'artesà/ana o la carta de mestre artesà/ana: 1 punt. Els productes a la venda han de ser els assimilables a la carta de què disposi la mateixa persona artesana, com a mínim en un 50 % de la parada.

b. D'acord amb criteris de diversitat, tenir a la venda productes singulars o innovadors, no existents en altres parades (o que siguin suficientment diferenciadors entre parades del mateix producte): màxim de 3 punts. Serà avaluat per una comissió formada pel regidor/a de Fires i Mercats, personal tècnic de l'Àrea de Mercats de l'Ajuntament i una persona experta en artesania. La persona autoritzada ha de tenir a la venda aquests productes com a mínim en un 50 % de la parada.

c. Participació en els darrers 7 anys en mercats de venda ambulant o en mercats ambulants temàtics, organitzats al municipi de Maó (0,25 punts per mercat i any, fins a un màxim de 6 punts). Només es valorarà aquesta participació si consta de manera expressa a la sol·licitud. Seran puntuables els mercats següents:

  • Mercat ambulant s'Esplanada
  • Mercat ambulant Rochina
  • Mercat Artesà
  • Mercat de Nit dels dimarts
  • Mercat de Nit dels dijous
  • Fira de Nadal
  • Mercat de Sant Antoni
  • Mercat de Festes de Gràcia

7. Adjudicació i constitució de la borsa

Les adjudicacions s'atorgaran per sorteig públic quan les persones sol·licitants reuneixin idèntiques condicions i es produeixi un empat en el procediment d'adjudicació, conforme als criteris establerts. L'adjudicació de la ubicació de la parada a cada persona sol·licitant es farà també mitjançant sorteig públic.

Formaran part del sorteig de desempat i del sorteig d'adjudicació de la ubicació concreta de cada parada: el regidor de Dinamització Econòmica, representants de les persones sol·licitants i una persona integrant del Departament de Fires i Mercats. S'efectuarà públicament el dia i a l'hora que, amb aquesta finalitat, es determini.

Amb la finalitat de cobrir els llocs que hagin quedat vacants durant el termini de vigència del mercat, es constituirà una borsa de reserva, per grups i per ordre de puntuació, de les persones sol·licitants que compleixin els requisits i no l'haguessin obtingut.

Si en algun dels grups no es cobreixen totes les parades, aquestes es podran adjudicar a les persones interessades dels altres grups, incloses a la borsa de reserva. S'adjudicarà a la primera persona de cada grup, segons l'ordre que figura en el punt 6 d'aquestes bases.

L'Ajuntament haurà de resoldre sobre les autoritzacions i haurà de notificar a les persones interessades sobre la concessió de l'autorització en un termini de deu dies hàbils.

La resolució de concessió, que posarà fi a la via administrativa, serà notificada a les persones sol·licitants mitjançant publicació en el BOIB, d'acord amb l'art 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, quan aquest acte tengui com a destinació una pluralitat indeterminada de persones.

QUART. Aprovar el plànol d'ubicació de les parades a la plaça del Carme i a la plaça d'Espanya, i el plànol d'ubicació al moll de Llevant (port), que consten a l'expedient. Cada parada ocuparà un espai de 2x1 m.

 

Maó, en la data de la signatura electrònica (5 de maig de 2023)

L'alcalde Héctor Pons Riudavets