Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 282849
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual s’aprova la convocatòria d’ajudes per a la modernització d’empreses privades de transport de viatgers prestadores de serveis de transport per carretera i d’empreses privades que intervenen en el transport de mercaderies per carretera, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea-Next Generation EU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El dia 26 d'octubre de 2022 es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 257 el Reial decret 902/2022, de 25 d'octubre, pel qual s'aprova la concessió directa, a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla, d'ajudes per a la modernització d'empreses privades de transport de viatgers prestadores de serveis de transport per carretera i d'empreses privades que intervenen en el transport de mercaderies per carretera, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea— Next Generation EU, aprovat pel Consell de Ministres el 27 d'abril de 2021 (d'ara endavant, el Pla o el PRTR).

El marc regulador de les ajudes que estableix el Reial decret 902/2022 és conforme amb la distribució competencial existent en la matèria, concretada en l'article 149.1.13ª de la Constitució espanyola, que atribueix a l'Estat la competència exclusiva sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica. Aquest Reial decret estableix un model per a la concessió directa d'ajudes, basat en mecanismes de cooperació i col·laboració substancials a l'estructura de l'Estat de les autonomies. D'aquesta manera correspon a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla l'aprovació de les convocatòries de subvencions a favor dels destinataris finals de les ajudes, amb compliment estricte de les fites i objectius del PRTR.

El capítol III del Reial decret 902/2022 estableix les bases reguladores de la concessió d'ajudes per a les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla als destinataris últims, als quals s'ha d'ajustar la convocatòria d'ajudes.

Aquestes ajudes estan finançades amb els fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència que estableix el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RMRR), en allò que preveu el PRTR.

El component 6 es denomina Mobilitat sostenible, segura i connectada. Aquest document recull unes línies d'inversió i, en concret, la inversió 4 (C6.I4) consisteix a impulsar el sector de transport mitjançant actuacions destinades a la digitalització i la intermodalitat.

La mesura 15 de la inversió C6.I4 preveu la subvenció per a projectes d'inversió per a la digitalització dels serveis de transport de viatgers i mercaderies en l'àmbit autonòmic i local, i en particular les ajudes destinades a la digitalització d'empreses privades de transport de viatgers i mercaderies, dels operadors de transport i de les empreses carregadores, com empreses que intervenen en el transport de mercaderies.

Quant al marc regulador d'aquesta convocatòria, resulta d'aplicació la normativa estatal en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Així mateix, l'aprovació del Reial decret 902/2022, de 25 d'octubre, i aquesta convocatòria s'emmarquen en l'àmbit d'aplicació del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i estan finançades pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que resulta d'aplicació de la normativa europea, estatal i autonòmica aplicable al PRTR i al Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

En concret, en l'àmbit estatal cal tenir en compte l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de les fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (ambdues ordres publicades en el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 234, de 30 de setembre de 2021).

En l'àmbit autonòmic resulta d'aplicació la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i, en conseqüència, la tramitació urgent, el despatx prioritari i les especialitats en matèria de gestió pressupostària i de les subvencions que s'hi estableixen.

Per tot això, en compliment del Reial decret 902/2022, de 25 d'octubre, i d'acord amb les competències atribuïdes pel Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 25/2021, de 8 de març, de la presidenta de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria d'ajudes per a la modernització d'empreses privades de transport de viatgers prestadores de serveis de transport per carretera i d'empreses privades que intervenen en el transport de mercaderies per carretera, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançades per la Unió Europea - Next Generation EU, que s'annexa a aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Mobilitat i Habitatge en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 26 d'abril de 2023

El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí i Ribas

Documents adjunts