Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT
Núm. 181194
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat a proposta del director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, per la
qual es qualifiquen positivament els nous Estatuts del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears i se
n’ordena la inscripció en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears
El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local ha formulat la proposta de resolució següent:
Fets
1. El 25 de novembre de 2021 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat la sol·licitud de l'obertura del full registral (estatuts i òrgans de govern) del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears.
2. El 27 de desembre de 2021 es va requerir a la part interessada que aportés nova documentació per tal d'esmenar les deficiències observades a la sol·licitud i documentació adjunta.
3. El 18 de gener de 2022 es va sol·licitar informe al Servei d'Assessoria Jurídica de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat d'acord amb l'article 16 del Decret 32/2000, de 3 de març, pel qual s'aprova el Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears. El 4 de febrer de 2022 va tenir entrada en el Servei d'Entitats Jurídiques, l'Informe favorable del Servei d'Assessoria Jurídica de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.
4. El mateix 18 de gener de 2022 es va sol·licitar informe a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, d'acord amb l'article 16 del Decret 32/2000, de 3 de març, pel qual s'aprova el Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears. L'1 de desembre de 2022 va tenir entrada en el Servei d'Entitats Jurídiques, l'Informe desfavorable de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, atès que s'han detectat deficiències de caràcter substancial que s'han d'esmenar.
5. El 20 de desembre de 2022 es va dictar la proposta de resolució i resolució del director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local per la qual s'ordena la devolució del text dels Estatuts del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears, d'acord amb l'article 16.2 del Decret 32/2000, de 3 de març, pel qual s'aprova el Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears.
6. El 10 de gener de 2023 i el 22 de febrer de 2023 la part interessada ha aportat nova documentació que esmenen les deficiències advertides a l'Informe d'1 de desembre de 2022 de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.
Fonaments de dret
1. L'article 36 de la Constitució espanyola disposa que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l'exercici de les professions titulades. L'estructura interna i el funcionament dels col·legis han de ser democràtics.
2. D'acord amb el que disposa l'article 31.9 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, corresponen a la Comunitat Autònoma les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, les quals ha d'exercir en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i en els termes que s'hi estableixin.
3. L'article 21.1 a de la Llei 10/1998 estableix que els col·legis professionals han de comunicar a la conselleria competent en aquesta matèria el text oficial dels estatuts i les modificacions que s'hi facin, en els termes que es determinin reglamentàriament.
4. L'article 16.4 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, estableix la competència per dictar la resolució sobre la qualificació dels estatuts col·legials, que recau en el conseller competent en matèria de col·legis professionals.
5. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació local, la competència en matèria de corporacions de dret públic.
Proposta de resolució
Propòs a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat que dicti una resolució en els termes següents:
1. Qualificar positivament els nous Estatuts del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears, el text dels quals s'annexa a aquesta Resolució.
2. Ordenar la inscripció dels nous Estatuts en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.
3. Ordenar la inscripció de l'òrgan de govern del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears, d'acord amb el certificat de 23 de novembre de 2021 de la presidenta de la Comissió Gestora de la corporació:
Degana: Carme Alomar Mascaró.
Vicedegana: Mercè Morató Trobat.
Secretària: María López Trillo.
Tresorer: Jorge Giménez Ibáñez.
Vocals: Caterina Amengual Morro.
Ricard Borrás Tejedor (territorial).
Eduard Cuadrado de Juan.
Chema Disdier Gómez.
Mònica Mir Florit (territorial).
Pablo Rodríguez Ross.
Nando Sabaté Barbero.
Cristina Serrano Martín.
4. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
5. Notificar aquesta Resolució a la corporació sol·licitant.
Per tot això, dict la següent
Resolució
Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
(Signat electrònicament: 2 de març de 2023)
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez
El director general proposant Francesc Miralles Mascaró
TÍTOL 1 DISPOSICIONS GENERALS SOBRE EL COL·LEGI
CAPÍTOL 1 GENERALITATS
Article 1. Caràcter, estructura i denominació
1. El Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears, d'ara en endavant COAMBIB, és una corporació de dret públic, de caràcter professional, reconeguda i emparada per la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat d'obrar per al compliment dels seus fins, que es configura com una instància de gestió dels interessos públics vinculats a l'exercici de la professió d'ambientòleg/a i com a vehicle de participació de les persones col·legiades en l'administració d'aquests interessos, sens perjudici que el Col·legi pugui exercir activitats i prestar serveis a les persones col·legiades en règim de dret privat.
2. Aquest Col·legi professional, creat mitjançant la Llei 1/2008, de 22 de febrer, de creació del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears (BOIB núm. 30 de 1 de març del 2008), es regeix per la Llei 10/1998, de desembre, de Col·legis professionals de les Illes Balears, per les disposicions que la despleguen, per la resta de disposicions legals que li siguin d'aplicació, per aquests Estatuts i, si s'escau, pels reglaments de règim intern que es puguin adoptar.
3. El COAMBIB té una estructura interna democràtica, independent de l'Administració Pública de la qual no en forma part, sens perjudici de les relacions de dret públic que li corresponguin legalment amb ella.
Article 2. Membres del COAMBIB
El COAMBIB està format per persones llicenciades, graduades i doctorades en ciències ambientals, els professionals ambientòlegs/gues, que, estant en possessió dels requisits exigits per aquests Estatuts, s'hi incorporen, com a persones col·legiades, amb plenitud de drets, per dedicar-se professionalment a l'exercici de la professió d'ambientòleg/a; així com per aquelles persones que tenguin un títol estranger equivalent degudament homologat.
Article 3. Àmbit territorial i seu
1. L'àmbit territorial d'actuació del COAMBIB és el de les Illes Balears.
2. El COAMBIB té el seu domicili a l'Estudi General Lul·lià, situat al Carrer de Sant Roc, número 4 de Palma (Mallorca), reservant-se la Junta de Govern la possibilitat de qualsevol canvi d'aquest, dins de la localitat de Palma, i es pot establir en altres ciutats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears comunicant-ho en qualsevol cas al Registre de col·legis professionals de les Illes Balears de la Conselleria de Presidència.
3. Es creen les delegacions territorials de Menorca, Eivissa i Formentera, les quals comptaran amb un/a representant. Comparteixen la seu de l'apartat 2 i es mantindrà una relació per mitjans electrònics als efectes de comunicacions.
CAPÍTOL 2 FINALITATS I FUNCIONS
Article 4. Finalitats
1. Són fins essencials del Col·legi en el seu àmbit territorial:
a. L'ordenació de l'exercici de la professió en el marc de la llei.
b. La defensa i la representació dels interessos generals de la professió i dels/les col·legiats/des, especialment davant els poders públics.
c. La col·laboració amb les administracions públiques per a la satisfacció dels interessos generals.
d. La defensa i la representació dels interessos col·lectius dels professionals.
2. Son finalitats adjacents a les anteriors, en el seu àmbit territorial:
a. Servir a la comunitat i al bé comú en l'avanç cap a la protecció del medi ambient.
b. Procurar que els serveis públics bàsics garanteixin la protecció del medi ambient mitjançant la creació i provisió de llocs de treball per a professionals ambientòlegs/gues.
c. Promoure la prosperitat, a la vegada que es garanteix la correcta conservació dels recursos naturals.
d. Vetllar per al compliment i correcta aplicació del desplegament normatiu que deriva del dret al medi ambient, emparat en l'article 45 de la Constitució Espanyola
e. Promoure la participació dels agents socials cap al desenvolupament sostenible de la comunitat.
f. Contribuir, mitjançant la millor pràctica professional, a la conservació de l'ecosfera en totes les seves components essencials: atmosfera, aigua, geologia i territori i biodiversitat
g. Fomentar i facilitar les pràctiques innovadores que permetin una millor competitivitat de les empreses mitjançant la R+D+I.
h. Promoure el concepte de sostenibilitat ecològica en el conjunt de la societat, entesa com a que: “Una comunitat humana sostenible és aquella que s'ha dissenyat de tal manera què la seva manera de viure, no interfereix amb l'habilitat inherent de la natura de sostenir la vida”.
i. Recordar la importància del compliment dels acords i compromisos ambientals a tots els nivells institucionals.
Article 5. Funcions
Són funcions pròpies del Col·legi per assolir els seus objectius, les següents:
1. Facilitar als seus col·legiats l'exercici de la professió i garantir que l'exercici professional d'ambientòleg/a s'adeqüi a la normativa, a la deontologia i a les bones pràctiques de l'ètica i de la dignitat professional.
2. Adoptar les mesures necessàries per facilitar l'exercici professional no permanent, en compliment del que estableixen la normativa de la Unió Europea i les lleis.
3. Vetllar pels drets i pel compliment dels deures i les obligacions de les persones col·legiades i de les societats professionals.
4. Exercir la potestat disciplinària sobre les persones col·legiades i les societats professionals en matèries professionals i col·legials, de conformitat amb el que estableix la llei vigent i els presents Estatuts.
5. Aprovar els seus estatuts i reglaments de règim interior.
6. Ordenar l'exercici de la professió, determinant les condicions mínimes que garanteixen la llibertat d'actuació en el camp dels seus coneixements i de la independència de criteri en la seva actuació.
7. Proposar a l'Administració l'adopció de mesures en relació amb l'ordenació i la regulació de l'accés i l'exercici de la professió.
8. Participar en els òrgans consultius de l'Administració quan aquesta ho requereixi i col·laborar-hi en els diferents nivells.
9. Assessorar l'administració, els tribunals de justícia, les corporacions oficials, els col·lectius i les persones individuals en les maneres establertes per la llei mitjançant la realització d'estudis, emissió d'informes, elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb les seves finalitats que li siguin sol·licitades o acordi formular per pròpia iniciativa.
10. Intervenir, com a mediador i en via d'arbitratge, en els conflictes que per motius professionals se suscitin entre col·legiats i, d'acord amb la normativa corresponent, entre els col·legiats i els destinataris de les seves prestacions.
11. Informar sobre els projectes de disposicions legals i reglamentàries que afectin l'exercici de la professió o la institució col·legial.
12. Defensar l'àmbit professional de l'ambientòleg/a, atenent al seu aspecte multidisciplinar, evitant que altres titulats més específics, ocupin el lloc propi, especialment en l'àmbit de l'administració pública, entenent que la funció de l'ambientòleg/a és la de cooperar amb altres professionals més específics dins el camp professional del medi ambient.
13. Tenir i exercir la representació i defensa de la professió en el seu àmbit territorial davant l'administració, els jutjats i tribunals, les entitats públiques, privades, i particulars, amb legitimació per ser part en els litigis que afectin interessos professionals, generals o col·legials, i poder actuar per substitució processal en lloc d'aquests.
14. Nomenar representants de la professió en entitats, comissions i jurats públics o privats que ho sol·licitin, i informar les bases dels concursos que afectin la professió, designant, si s'escau, representants en els jurats.
15. Aprovar els pressupostos i regular i fixar les aportacions dels seus col·legiats.
16. Realitzar els reconeixements de signatura o el visat de projectes, informes, dictàmens, valoracions, peritatges i altres treballs realitzats pels ambientòlegs/gues en l'exercici de la seva professió, així com editar i distribuir els certificats oficials que per aquesta funció aprovin els òrgans de govern, de conformitat amb la normativa aplicable corresponent.
17. Organitzar cursos i activitats formatives a tots el nivells educatius (formals i no formals) i per a professionals en l'àmbit del medi ambient.
18. Promoure i facilitar la formació contínua de les persones col·legiades que permeti garantir la seva competència professional.
19. Organitzar serveis comuns de caràcter professional, cultural, assistencial, de previsió i anàlegs que siguin d'interès per als col·legiats.
20. Col·laborar amb les universitats en la capacitació dels futurs titulats i facilitar la incorporació d'aquests a l'activitat professional mitjançant les accions formatives corresponents.
21. Adquirir, vendre, alienar, posseir, reivindicar, permutar o gravar tota classe de béns i drets, celebrar contractes, obligar-se i exercir accions i interposar recursos en totes les vies i jurisdiccions per al compliment de les seves finalitats.
22. Participar en l'elaboració i execució dels plans d'estudi i informar les normes d'organització dels centres docents corresponents a la professió, en la mesura que ho permetin les lleis.
23. En relació amb la finalitat de promoció científica, cultural, social i laboral de les persones col·legiades, realitzar els plans de caràcter científic, cultural i d'assistència social que es considerin convenients.
24. Crear i gestionar el Registre de Societats Professionals del COAMBIB, d'acord amb la legislació vigent, i aprovar la normativa col·legial sobre societats professionals.
25. Facilitar a l'Administració de Justícia, de conformitat amb la legislació processal, l'exercici de la funció pericial.
26. Qualsevol altra funció de naturalesa pública relacionada amb els seus fins directament o indirectament, o que li sigui atribuïda per llei o per delegació de l'administració, i totes les altres funcions que siguin beneficioses per als interessos professionals i que s'encaminin al compliment dels objectius col·legials.
Article 6. Altres funcions del Col·legi en relació directa amb les administracions públiques
Son funcions del Col·legi en relació directa amb les administracions públiques, les següents:
1. Exercir les competències que es rebin per delegació de les administracions públiques.
2. Informar sobre els projectes i avantprojectes de normes que elabori el Govern de les Illes Balears en matèria de col·legis professionals, i seran consultats en el procediment d'elaboració de disposicions de caràcter general i sectorial que afectin directament els interessos que representen.
3. Col·laborar amb les administracions públiques mitjançant la realització d'estudis, emissió d'informes, elaboració d'estadístiques, participació en procediments d'arbitratge i desenvolupament d'altres activitats relacionades amb els seus fins que puguin ser sol·licitats pels òrgans competents.
4. Col·laborar amb les administracions públiques en la realització d'activitats educatives, de formació tècnica, de perfeccionament professional o similars, especialment quan no tenguin exclusivament els col·legiats com a destinataris.
5. Donar suport, en els termes en què s'acordi, a les activitats administratives de planificació, promoció, divulgació i informació en matèries que afectin els drets culturals, econòmics i socials dels ciutadans en relació amb el principi d'horitzontalitat.
6. Participar en els òrgans assessors o consultius de les administracions públiques en els termes que prevegi la normativa corresponent.
Article 7. Formació
1. En el marc corresponent de la legislació sectorial, es podran impartir cursos orientats a completar i millorar la formació per a l'exercici de la respectiva professió, amb el caràcter que legalment o reglamentàriament es determini.
2. En les activitats a les quals es refereix el punt anterior, així com qualsevol altres de característiques similars, es respectaran els drets i llibertats reconeguts a l'àmbit educatiu.
3. En les activitats a les quals es refereix el punt 1 del present article, podran impartir cursos de formació permanent del professorat i personal docent, personal sanitari, cossos de seguretat i emergències i cursos per al personal al servei de l'administració pública i altres professionals que treballen en l'àmbit de l'ensenyament no universitari.
Article 8. Llengua
1. El català és la llengua pròpia del COAMBIB.
2. El català és la llengua oficial del COAMBIB, així com també ho és el castellà.
3. El COAMBIB ha d'emprar preferentment el català en les seves actuacions internes i en les seves relacions amb el Govern Balear, les administracions locals i altres corporacions públiques de les Illes Balears. També ha d'emprar el català en les comunicacions i notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret a rebre-les en castellà, si ho demanen.
4. En els procediments administratius tramitats pel COAMBIB s'ha d'emprar el català, sens perjudici del dret a presentar documents, a fer manifestacions i, prèvia sol·licitud, a rebre notificacions en castellà.
TÍTOL 2 ELS/LES COL·LEGIATS/DES I LES PERSONES ADHERIDES AL COL·LEGI
CAPÍTOL 1 COL·LEGIACIÓ
Article 9. Caràcter de la col·legiació
1. La col·legiació al COAMBIB és potestativa per poder exercir la professió d'ambientòleg/a en l'àmbit territorial del Col·legi. La professió es pot exercir: per compte propi, com a socis de societats professionals, com a assalariats, i com a personal al servei de les administracions públiques. Si bé l'article 4 de la Llei 1/2008, de 22 de febrer, de creació del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències ambientals de les Illes Balears indica que la incorporació al Col·legi Professional és requisit imprescindible per a l'exercici de la professió, la disposició transitòria quarta de la Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seva adaptació a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici determina que només s'ha de mantenir l'obligació de col·legiació per determinades professions, pendents de reglamentar. En aquest sentit la col·legiació, al ser potestativa i no obligatòria, s'ha d'entendre com a un benefici per a la persona que exerceix la professió, per al col·lectiu de professionals i per a la societat en general. L'agrupació dels professionals en forma de col·legi permet oferir serveis, formació, accés al coneixement i col·laboracions que d'altra manera no serien possibles.
2. Les persones col·legiades inscrites en altres col·legis territorials d'ambientòlegs/gues podran exercir la professió en l'àmbit territorial de les Illes Balears quan es trobin incorporats al Col·legi corresponent al seu domicili professional únic o principal, en els termes que estableixi la legislació o disposicions generals aplicables i d'acord amb les convenis subscrits amb els altres col·legis territorials d'ambientòlegs/gues.
3. Els/les estudiants de grau de ciències ambientals podran adherir-se al COAMBIB. L'adhesió els atorgarà el dret de rebre informació sobre l'estat de la professió i de l'exercici professional d'ambientòleg/a a les Illes Balears.
Article 10. Col·legiació voluntària
1. Essent potestativa la col·legiació, totes aquelles persones que estiguin al servei de les Administracions Públiques de les Illes Balears, pel que fa a l'exercici amb caràcter exclusiu de les funcions i les activitats pròpies de llur professió que exerceixen per compte d'aquelles, poden col·legiar-se voluntàriament sempre i quan compleixin els requisits previstos en aquests Estatuts.
2. També es podran incorporar al COAMBIB de forma voluntària les persones col·legiades en un altre col·legi d'ambientòlegs/gues de l'Estat. El reglament de funcionament pot establir un rang de preus i serveis diferenciat per al col·legiat/da voluntari/a.
3. Amb caràcter voluntari també s'hi poden adherir aquelles persones que, complint els requisits de l'article 9, no es trobin exercint la professió i vulguin pertànyer al col·lectiu.
Article 11. Ingrés al Col·legi
1. Per ingressar al COAMBIB són necessaris els requisits següents:
1. Posseir la titulació oficial de llicenciat, graduat o doctor en ciències ambientals, o un títol equivalent estranger degudament homologat.
2. No trobar-se en causa d'incompatibilitat o de prohibició establerta per les lleis.
3. No estar en situació d'inhabilitació professional.
4. No estar inclòs en causa de denegació de la incorporació.
5. Satisfer la quota d'ingrés a la corporació.
6. Complir, si s'escau, les normes de col·legiació corresponents.
2. La incorporació al COAMBIB, d'acord amb el domicili professional únic i principal, dona dret a exercir en tot el territori de l'Estat espanyol.
3. En el cas de col·legiats en altres comunitats autònomes diferents a les Illes Balears que portin a terme activitat professional a les Illes Balears, als efectes de tenir competències d'ordenació i potestat disciplinària en el territori a on s'exerceixi la pràctica professional, en benefici dels consumidors i usuaris, els Col·legis empraran els oportuns mecanismes de cooperació administrativa entre autoritats competents prevists a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats i serveis i el seu exercici -o la que la substitueixi-. Les sancions imposades, en el seu cas, pel col·legi del territori a on s'exerceixi l'activitat professional, tendran efecte en tot el territori de l'Estat espanyol. Igualment s'empraran els oportuns mecanismes de cooperació administratives per tal d'establir acords de cooperació entre col·legis professionals de ciències ambientals, d'arreu de l'Estat espanyol.
Article 12. Tramitació
1. La tramitació d'incorporació al COAMBIB haurà de formalitzar-se personalment a la Secretaria del Col·legi o electrònicament mitjançant la presentació d'una instància dirigida al/la degà/degana del COAMBIB juntament amb la presentació dels documents acreditatius pertinents.
2. Aquesta petició serà resolta per la Junta de Govern en el termini màxim de tres mesos des de la seva formulació o, si s'escau, des que l'/la interessat/da aporti els documents necessaris o s'esmenin els defectes de la petició.
3. Finalitzat aquest termini sense que s'hagi resolt la sol·licitud d'incorporació al Col·legi, es podrà entendre desestimada aquesta, en els terminis establerts per la Llei 39/2015, de l'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
4. Les resolucions denegatòries de les peticions d'incorporació s'hauran de comunicar al sol·licitant de forma degudament raonada.
5. Contra l'acord de denegació, el/la sol·licitant podrà recórrer per recurs de reposició davant de la Junta de Govern en el termini d'un mes a comptar des de la data de la comunicació de l'acord de denegació o recórrer directament davant de la jurisdicció contenciosa administrativa en els terminis i en les condicions que estableix la llei reguladora d'aquesta jurisdicció.
6. La resolució del recurs de reposició potestatiu que dicti la Junta de Govern posarà fi a la via corporativa i contra aquest també es podrà interposar el corresponent recurs contenciós administratiu.
Article 13. Denegació de la incorporació
1. La incorporació al COAMBIB serà denegada als/les sol·licitants que estiguin sotmesos/es a qualsevol de les circumstàncies següents:
a) Incapacitat declarada legalment o inhabilitació del/la sol·licitant per sentència judicial o per resolució administrativa ferma per a l'exercici de la professió.
b) Haver estat expulsat d'un altre Col·legi professional i no rehabilitat, o haver estat suspès en l'exercici de l'activitat d'ambientòleg/a sense haver transcorregut el termini de la suspensió.
c) Quan els documents presentats amb la sol·licitud siguin insuficients o no s'hagin esmenat els defectes dins del termini donat a l'efecte.
2. La Junta de Govern podrà denegar la incorporació del/la sol·licitant que estigui complint condemna per delicte dolós relacionat amb l'exercici de la professió. Contra l'acord de denegació, el sol·licitant podrà interposar recurs d'acord amb l'establert a l'article 13.5 dels presents Estatuts.
3. El/la sol·licitant a qui es denegui l'admissió al Col·legi podrà tornar a demanar la seva incorporació una vegada cessin les causes que van motivar la seva denegació.
Article 14. Acord d'admissió
La Junta de Govern, practicades les diligències que estimi adients, prendrà l'acord d'admissió, dintre del termini màxim de tres mesos, i el comunicarà al/la sol·licitant juntament amb el número de col·legiat/da que li correspongui. Des de la data de l'acord, el/la sol·licitant serà col·legiat/da a tots els efectes.
La sol·licitud d'admissió s'entendrà denegada si transcorreguts els tres mesos esmentats, no s'ha adoptat cap acord.
Article 15. Suspensió de la condició de persona col·legiada
La condició de persona col·legiada es suspèn en els següents casos:
a. Per petició voluntària, a petició escrita de l'interessat/da i per raons justificades i amb l'acord previ de la Junta de Govern.
b. Per comissió de falta lleu, d'acord amb l'article 92 d'aquests Estatuts i mentre duri la tramitació de l'expedient sancionador corresponent.
c. Per incompliment reiterat en el pagament de les quotes col·legials.
En el cas de comissió de falta lleu, un cop es resolgui l'expedient i es doni per reparada la falta, comporta la rehabilitació automàtica de l'acta col·legial, excepte en els casos en que subsisteixi algun altra motiu de baixa.
En el cas de la suspensió per impagament, l'abonament de les quotes col·legials pendents, amb l'interès legal devengat, comporta la rehabilitació automàtica de l'acta col·legial, excepte en els casos en que subsisteixi algun altra motiu de baixa.
Article 16. Pèrdua de la condició de persona col·legiada
1. La condició de persona col·legiada es perd en els següents casos:
a) Per baixa voluntària, a petició escrita de l'interessat/da i amb l'acord previ de la Junta de Govern, sempre que no tingui obligacions professionals o col·legials pendents. L'acord de baixa serà comunicat a l'interessat, moment en què perdrà la seva condició de persona col·legiada a tots els efectes.
b) Per separació o expulsió del Col·legi, decretada per resolució ferma del règim disciplinari col·legial.
c) Per sentència judicial ferma d'inhabilitació per a l'exercici professional, durant el termini que sigui fixat.
d) Per incapacitat legal.
e) Per deixar impagades les quotes ordinàries equivalents a un any, després de ser requerit per al seu pagament i oïdes les seves al·legacions, i amb l'adopció prèvia del corresponent acord de la Junta de Govern. En aquest cas, l'abonament de les quotes col·legials pendents, amb l'interès legal meritat, comportarà la rehabilitació automàtica de l'alta col·legial.
f) Per mort de la persona col·legiada.
2. La pèrdua de la condició de persona col·legiada no allibera del compliment de les obligacions vençudes; aquestes obligacions es podran exigir als interessats.
CAPÍTOL 2 DELEGACIONS COL·LEGIALS
Article 17. Constitució de delegacions
1. Podran constituir-se delegacions dins l'àmbit territorial del Col·legi, que tinguin un àmbit d'actuació que es correspongui amb una o diverses unitats territorials administratives. Per constituir la delegació caldrà el vot majoritari favorable de l'Assemblea General.
2. Es creen per Estatuts les delegacions territorials de Menorca, Eivissa i Formentera.
Article 18. Funcions de les delegacions
Les delegacions tindran per funcions en el seu àmbit territorial:
a) Realitzar els tràmits administratius col·legials d'acord amb les orientacions i directrius que determini la Junta de Govern.
b) Col·laborar amb les entitats que, dins del seu àmbit territorial d'actuació, coincideixin en un interès comú.
c) Organitzar activitats i serveis d'acord amb les línies programàtiques i el pressupost del Col·legi.
d) Proposar i administrar els fons destinats a la delegació.
e) Vetllar per la professió i procurar-ne l'expansió i projecció pública.
f) Designar participants a tribunals i emetre informes i dictàmens.
g) Prestar el servei d'atenció a la ciutadania en relació a les demandes d'informació sobre les activitats corporatives i la prestació de serveis professionals que puguin afectar-li i orientar sobre els procediments a seguir en els casos de queixes o reclamacions dels usuaris dels serveis professionals.
h) Aquelles altres funcions que la Junta de Govern els delegui.
Article 19. Tramitació
1. Per formar una delegació territorial caldrà, com a mínim, que el territori compti amb 3 persones col·legiades.
2. La petició de constitució d'una nova delegació haurà de ser adreçada al degà/degana resident del Col·legi i signada almenys per 3 persones col·legiades que exerceixin en l'àmbit territorial que es proposa.
Article 20. Junta de la Delegació
Les delegacions seran regides per una Junta de Delegació Territorial, constituïda com a mínim per un/a degà/degana, un/a secretari/ària, un/a tresorer/a i el nombre de vocals que es consideri oportú a cada delegació.
Els membres de la Junta de Delegació Territorial seran elegits pels residents a la demarcació territorial de la delegació en el moment de celebrar-se eleccions a la Junta de Govern, per al mateix període.
CAPÍTOL 3 COL·LEGIATS/DES D'HONOR
Article 21. Membres d'honor
1. L'Assemblea General podrà atorgar el nomenament de membres d'honor del COAMBIB a aquelles persones que, pels seus mèrits científics, tècnics o professionals, qualsevol que sigui la seva titulació acadèmica, hagin contribuït notòriament al desenvolupament de les ciències ambientals o de la professió d'ambientòleg/a.
2. El nomenament tindrà un estricte caràcter honorífic, sens perjudici de la participació en la vida col·legial i en els serveis del Col·legi, amb excepció del que fa referència a la participació en els òrgans de govern col·legials.
3. Els membres de la Junta de Govern no poden presentar-se, ni ser proposats, per ser nomenats membres d'honor mentre ocupin el càrrec pel qual han estat elegits.
4. L'Assemblea General podrà retirar el nomenament de membres d'honor del COAMBIB quan ho consideri oportú.
CAPÍTOL 4 DRETS I DEURES DELS/LES COL·LEGIATS/DES
Article 22. Drets del/les col·legiats
1. Ser admès com a membre, sempre que es compleixin les condicions de l'article 11.
2. La pertinença a un determinat col·legi professional serà compatible amb l'exercici dels drets d'associació i sindicació, d'acord amb la Constitució i les lleis.
3. La participació en l'organització i funcionament dels col·legis professionals es desenvoluparà, com a mínim, a través de les vies següents:
a) El dret de sufragi actiu i passiu per a l'elecció de membres dels òrgans de govern.
b) El dret a promoure actuacions dels òrgans de govern mitjançant iniciatives formulades d'acord amb els estatuts.
c) El dret a crear agrupacions representatives d'interessos específics en el si dels col·legis, sotmesos en tot cas als òrgans de govern d'aquests.
d) El dret a remoure els titulars dels òrgans de govern mitjançant vots de censura, en els termes fixats pels estatuts.
Article 23. Deures del/les col·legiats/des
1. Exercir la professió èticament, respectant les normes establertes i complint totes les obligacions professionals que estableixen aquests Estatuts.
2. Comunicar al COAMBIB qualsevol acte d'intrusisme o d'actuació professional irregular.
3. Trametre al COAMBIB, en el termini d'un mes, canvi de domicili o de despatx professional.
4. Assistir i cooperar a les assemblees, juntes, comissions a les que les persones han estat convocades així com cooperar amb el funcionament del COAMBIB facilitant informació en els assumptes d'interès del Col·legi.
5. Pagar, dins els terminis assenyalats, les quotes i aportacions econòmiques establertes.
6. Notificar al COAMBIB qualsevol encàrrec professional sobre el qual tingui la funció d'intervenir i sotmetre els treballs resultants al visat col·legial.
7. Comunicar anualment al Col·legi les dades necessàries per a l'elaboració d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral i la professió i fer difusió de les activitats i serveis de les persones col·legiades.
8. Complir amb la protecció de dades personals, en compliment de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i del comerç electrònic (LSSICE) i de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (o norma que les substitueixi), les dades personals formen part de bases de dades amb l´únic objectiu de donar visibilitat i informar de les activitats i serveis de les persones col·legiades. En cas de no voler formar part d'aquesta base de dades personals, haurà de ser la persona interessada que ho comuniqui al COAMBIB.
9. No perjudicar i respectar els drets corporatius o professionals d'altres persones col·legiades.
10. No fer ús d'aquella publicitat, encaminada a l'obtenció de clientela, que sigui contrària als estatus del COAMBIB.
11. Guardar el secret professional respecte a la informació coneguda en ocasió de l'exercici de la professió.
12. Tenir envers els/les companys/es de professió les atencions derivades del millor esperit col·lectiu, tot evitant la competència il·lícita.
13. Exercir diligentment els càrrecs per als quals fou elegit/da i complir els encàrrecs que els òrgans de govern del Col·legi puguin confiar-li.
14. Cobrir mitjançant una assegurança els riscos de responsabilitat en què puguin incórrer les persones col·legiades a causa de l'exercici de llur professió.
15. Aquesta assegurança de responsabilitat no serà obligatòria per als professionals que ja tingui assegurada la cobertura pels riscos de l'activitat que comprèn l'exercici de la professió en el seu àmbit de treball.
Article 24. Requisits
1. En els casos prevists per la legislació bàsica de l'Estat, és requisit potestatiu per a l'exercici de les professions col·legiades trobar-se incorporat al col·legi professional corresponent.
2. Els estatuts no podran establir requisits addicionals d'admissió dels que contempli l'ordenament jurídic.
Article 25. Actuació professional i corporativa
Els membres dels col·legis professionals adequaran l'actuació professional i corporativa als deures establerts en els estatuts corresponents i en la normativa professional que els afecti.
CAPÍTOL 5 DE L'EXERCICI PROFESSIONAL
Article 26. Atribucions o funcions de la professió
Els/les ambientòlegs/gues són professionals tècnics multidisciplinars en l'àmbit del medi ambient i, per tant, sens perjudici d'atribucions exclusives d'altres professionals, són funcions de la professió d'ambientòleg/a les següents:
a) Consultoria, auditoria, i desenvolupament i implantació de sistemes de gestió ambiental.
b) Recerca, investigació, disseny i desenvolupament de productes, serveis i altres aplicacions ambientals relacionades amb l'ecoeficiència i l'ecoinnovació.
c) Assessorament científic i tècnic sobre temes de sostenibilitat ambiental.
d) Assessorament, desenvolupament i aplicació de la legislació ambiental.
e) Estudi, disseny i implantació de polítiques ambientals.
f) Planificació, anàlisi i gestió d'espais naturals terrestres, litorals i marins.
g) Ordenació i gestió del territori i urbanisme.
h) Estudi, anàlisi i gestió dels recursos naturals.
i) Negociació, processos participatius i mediació en conflictes ambientals.
j) Sensibilització, educació i comunicació ambiental orientada cap a la sostenibilitat, el desenvolupament i la cooperació.
k) Estudi, planificació i prevenció en salut i risc ambiental.
l) Vigilància, prevenció i control de la qualitat ambiental.
m) Gestió de residus.
n) Gestió dels recursos hídrics i cicle integral de l'aigua.
o) Interpretació i restauració ecològica i paisatgística.
p) Seguretat i higiene industrials.
q) Avaluació d'impacte ambiental.
r) Economia ambiental i economia ecològica, economia circular, economia blava i verda i capital natural. Estratègia d'Infraestructura verda.
s) Gestió energètica i eficiència energètica.
t) Prevenció, anàlisi, gestió i tractament de la contaminació.
u) Turisme sostenible i ecoturisme.
v) Agricultura ecològica i agrobiodiversitat.
w) Desenvolupament i estratègia sostenible.
x) I totes aquelles activitats que tenen relació amb el medi ambient.
Article 27. Tipus d'exercici de la professió
1. La professió d'ambientòleg/a pot exercir-se de forma lliberal, ja sigui individual o col·lectivament, en relació laboral amb qualsevol organització pública o privada o a través de la relació funcionarial.
2. L'exercici de la professió es basa en el respecte a la independència del criteri professional i en el servei a la comunitat, sense límits il·legítims o arbitraris en el desenvolupament del treball.
CAPÍTOL 6 DEL VISAT I EL RECONEIXEMENT DE SIGNATURA
Article 28. Visat de treballs professionals
1. El visat col·legial dels treballs professionals és un instrument d'acreditació del què disposa el COAMBIB per complir el seu fi essencial d'ordenar la professió.
2. Tot treball signat per un/a ambientòleg/a en l'àmbit territorial que correspon al Col·legi haurà de ser visat pel COAMBIB als efectes administratius oportuns, d'acord amb la normativa vigent d'aplicació o quan així ho disposin les parts interessades.
3. En aquells projectes en què el visat sigui obligatori de conformitat amb les disposicions vigents aplicables, el fet de no visar invalida qualsevol documentació professional signada per un/a ambientòleg/a als efectes de la seva presentació a les dependències de l'Administració central o perifèrica de l'Estat, de les comunitats autònomes, de les corporacions locals, o de qualsevol altra entitat autònoma que depengui de les administracions esmentades.
4. El visat col·legial garanteix la identitat, la titulació i l'habilitació de qui subscriu el projecte. És també l'eina que certifica l'autenticació legal, el registre i la revisió formal de presentació dels documents requerits. El visat comprendrà la revisió formal i documental, però no suposarà ni la sanció ni la correcció tècnica del contingut del treball professional, ni tampoc el compliment de la normativa sectorial o tècnica aplicable.
5. El visat haurà de comprendre aquells aspectes que l'Administració de l'Estat o Autonòmica encarreguin als col·legis, en termes d'ordenació de l'exercici de la professió.
6. El visat no inclourà els honoraris ni les altres condicions contractuals, la determinació de les quals es deixarà a lliure acord entre les parts.
7. El COAMBIB reglamentarà de manera específica el procediment administratiu del visat, establint els requisits i les taxes col·legials corresponents a cada tipus de visat. Aquestes normes seran aprovades per la Junta de Govern, prèvia informació col·legial. En qualsevol cas, el procediment administratiu del visat s'iniciarà amb la presentació, per part del col·legiat, del treball professional que es presenta per ser visat. Aquest treball haurà d'estar signat per els/les autors/es, expressant el seu número de col·legiat i responsabilitzant-se del seu contingut i oportunitat.
8. Les persones col·legiades podran requerir, per causes justificades, que els documents presentats al Col·legi per al seu visat quedin custodiats sota segell, que no podrà obrir-se fins que les referides circumstàncies hagin desaparegut.
Article 29. El reconeixement de signatura
1. El reconeixement de signatura és un altre instrument d'acreditació de què disposa el COAMBIB per exercir la seva potestat d'ordenar la professió.
2. El reconeixement de signatura és l'instrument que garanteix la identificació, reconeixement i autenticació de les dades del col·legiat ambientòleg/a.
3. El Col·legi podrà emetre un reconeixement de signatura per a aquells projectes que no és obligatori visar per llei o quan així ho disposin les parts interessades, de conformitat amb la normativa vigent aplicable.
Article 30. Altres instruments d'acreditació
A banda de les esmentades (visat i reconeixement de signatura), el COAMBIB podrà establir altres fórmules d'acreditació com a conseqüència de la seva competència en l'ordenació de la professió i per salvaguardar la llibertat d'exercici de les persones col·legiades, de conformitat amb la normativa vigent aplicable. Una d'aquestes fórmules d'acreditació pot ser l'avaluació de projectes entres d'altres possibles.
CAPÍTOL 7 DE LES PERSONES ADHERIDES AL COL·LEGI
Article 31. Les persones adherides al Col·legi
1. Aquelles persones, físiques o jurídiques que tinguin una vinculació professional amb les ciències ambientals i ho sol·licitin expressament podran integrar-se en el COAMBIB en qualitat de persones adherides al Col·legi sempre i quan siguin admeses com a tals per la Junta de Govern o la comissió especialment creada per a tal fi de conformitat amb el què s'estableixi per reglament.
2. En el cas de les persones físiques, podran integrar-se al COAMBIB com a persones adherides al Col·legi sempre i quan no hagin obtingut la llicenciatura ni el grau, ni el doctorat en ciències ambientals ni hagin estat habilitades, i consegüentment no compleixin els requisits per a la integració en el COAMBIB establerts en l'article 11 d'aquests Estatuts.
3. Les persones adherides al Col·legi, en cap cas, tindran la consideració de persones col·legiades, d'acord amb aquests Estatuts i per tant, en cap cas tindran dret de sufragi, actiu o passiu, ni de participació en les assemblees generals ni cap altre dret polític.
4. Les persones adherides al Col·legi contribuiran a les càrregues col·legials en la forma que s'estableixi per reglament.
5. Les persones adherides al Col·legi gaudiran dels serveis col·legials que es determinin mitjançant el reglament que reguli aquesta figura.
6. L'Assemblea General, a proposta de la Junta de Govern, aprovarà un reglament que regularà la figura de la persona adherida al Col·legi, i entre d'altres, els requisits d'incorporació com a persona adherida al COAMBIB i la pèrdua d'aquesta condició, el règim jurídic i econòmic, els seus drets i deures i totes aquelles altres qüestions que hi tinguin relació.
TÍTOL 3 DELS ÒRGANS DE GOVERN
Article 32. Òrgans de govern
Els òrgans de govern del COAMBIB són l'Assemblea General i la Junta de Govern. Existirà també la Comissió Econòmica, que serà un òrgan de caràcter informatiu i consultiu, el Consell Assessor i la Comissió Permanent.
CAPÍTOL 1 L'ASSEMBLEA GENERAL
Article 33. Règim de funcionament
1. L'Assemblea General és l'òrgan màxim de govern del Col·legi. Els seus acords, adoptats pel principi majoritari, obliguen totes les persones col·legiades, fins i tot les absents.
2. A l'Assemblea General poden participar-hi tots els/les col·legiats/des amb veu i vot, sempre que estiguin en plenitud de drets. El vot és delegable quan la proposta d'acord és concreta i a on el posicionament no varia en el debat de l'assemblea.
3. Les assemblees generals poden ser ordinàries o extraordinàries.
Article 34. Funcions de l'Assemblea General
L'Assemblea General té les següents funcions:
a) Aprovar els estatuts, així com les modificacions que s'hi facin, les normes generals de funcionament i el Reglament de Règim interior.
b) Elegir i decidir la destitució dels membres de la Junta de Govern i de la Comissió Econòmica.
c) Examinar i aprovar la gestió feta per l'òrgan de govern, així com els comptes anuals, els pressupostos anuals i les seves liquidacions.
d) Fixar les quanties de les quotes col·legials ordinàries i extraordinàries, la dels/les col·legiats/des voluntaris/es i adherits/es.
e) Decidir sobre l'adquisició, la disposició o el gravamen de béns patrimonials immobles.
f) Aprovar i modificar el codi deontològic de la professió.
g) Aprovar aportacions extraordinàries, incloses les derrames per a despeses eventuals.
h) Decidir sobre aquelles qüestions que la Junta de Govern sotmeti a la seva consideració o hagin estat sol·licitades pels col·legiats, d'acord amb el que estableix l'article 42 d'aquests Estatuts.
i) Aprovar la creació de delegacions col·legials.
j) Acordar la fusió, la segregació o la dissolució del Col·legi professional.
k) Resoldre sobre qualsevol qüestió que li atribueixin les lleis, els reglaments o els estatuts o que no sigui reservada a la Junta de Govern.
l) En general, adoptar qualsevol tipus d'acord que porti a aconseguir els objectius i finalitats del Col·legi.
Article 35. Reunions ordinàries de l'Assemblea
1. L'Assemblea General es reunirà amb caràcter ordinari una vegada a l'any. Entre altres coses, s'aprovarà la memòria d'activitats, es realitzarà la liquidació del pressupost de l'exercici anterior i s'establirà el pressupost per l'any següent.
2. S'haurà de convocar amb una antelació mínima d'un mes.
Article 36. Reunions extraordinàries de l'Assemblea
1. L'Assemblea General es reunirà amb caràcter extraordinari quan ho acordi la Junta de Govern o quan ho sol·liciti un nombre de persones col·legiades superior al 5% del total o un nombre de delegats o representants superior al 20% del total. En aquest cas haurà de celebrar-se dins dels trenta dies següents a la presentació de la sol·licitud.
2. L'Assemblea General es reunirà amb caràcter extraordinari en els següents casos:
a) Quan una disposició legal o estatutària ho estableixi.
b) Per modificacions dels estatuts (excepte que la modificació tingui per únic objecte el canvi de domicili del Col·legi i el canvi es produeixi en la mateixa localitat).
c) Per casos de censura o cessament de la Junta de Govern.
d) En supòsit de modificació de l'àmbit territorial del Col·legi o bé per agrupació, separació, dissolució o absorció del Col·legi.
3. Les peticions de les persones col·legiades perquè es dugui a terme una Assemblea General extraordinària hauran d'expressar els assumptes concrets que han d'ésser tractats i acompanyar les propostes d'acord justificades que es pretenguin sotmetre a la seva consideració i votació.
Article 37. Convocatòria de l'Assemblea
1. La convocatòria de l'Assemblea General ordinària o extraordinària correspon al degà o a la degana, per acord de la Junta de Govern i s'assenyalarà data, hora, lloc i ordre del dia provisional en la primera i segona convocatòries. La convocatòria haurà de tenir lloc amb una antelació mínima d'un mes.
2. No es podrà prendre cap acord sobre qüestions que no figurin a l'ordre del dia.
3. Les persones col·legiades podran presentar proposicions a sotmetre a l'Assemblea General fins als quinze dies abans de la seva celebració. Aquestes proposicions hauran de comunicar-se per escrit amb la signatura de deu persones col·legiades com a mínim.
4. La Junta de Govern incorporarà, si s'escau, les proposicions presentades i establirà l'ordre del dia definitiu a l'Assemblea General, el qual es comunicarà a les persones col·legiades almenys deu dies abans de la seva celebració.
Article 38. Assistència i adopció d'acords
1. Perquè els acords siguin vàlids, tant en les assemblees ordinàries com en les extraordinàries, caldrà l'assistència mínima, en primera convocatòria, de la meitat més un del total de persones col·legiades i, en segona convocatòria, de qualsevol nombre d'assistents. La segona convocatòria tindrà lloc, en tot cas, mitja hora després de la primera. En ambdós casos, els acords s'adoptaran per consens, o en tot cas, per majoria simple de vots vàlids. Les votacions es faran a mà alçada, excepte l'elecció de les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents als òrgans col·legials, que serà secreta. La votació tindrà sempre tres alternatives: a favor, en contra i abstenció. Cal una majoria qualificada de dos terços dels assistents per tal d'aprovar una modificació dels estatuts o per aprovar la fusió de col·legis.
2. Quan el nombre d'assistents a l'Assemblea ho faci aconsellable, la Junta de Govern podrà acordar l'ús d'un sistema de votació electrònica.
3. La Junta de Govern podrà habilitar un sistema d'emissió del vot per via telemàtica, la qual ha de permetre acreditar la identitat i la condició de col·legiat o col·legiada de la persona emissora així com la inalterabilitat del contingut del vot.
Article 39. Presidència de l'Assemblea
1. La presidència de l'Assemblea General correspon al degà o a la degana. De les reunions s'aixecarà l'acta corresponent pel secretari o la secretària de la Junta de Govern, que actuarà com a secretari o secretària de l'Assemblea General.
2.Els acords de l'Assemblea General seran immediatament executius, obligatoris i vinculants sens perjudici dels recursos que corresponguin.
CAPÍTOL 2 LA JUNTA DE GOVERN
Article 40. Composició de la Junta de Govern
1. La Junta de Govern, òrgan rector del COAMBIB, estarà constituïda per:
degà/degana (que actuarà també com a president de la Comissió Permanent), vicedegà / vicedegana, secretari / secretària, tresorer / tresorera (que actuarà també com a president de la Comissió Econòmica), vocals corresponents a les seccions, grups o comissions permanents i degans/es i vocals territorials.
2. Els membres de la Junta de Govern seran elegits pel procediment que estableixen aquests Estatuts.
Article 41. Cessament de membres
1. Si per qualsevol causa cessés algun membre abans d'acabar el mandat, la seva responsabilitat serà assumida per un altre membre, segons l'acord de la Junta de Govern. En el cas que cessessin més d'un terç dels membres de la Junta de Govern es procedirà a cobrir per elecció els càrrecs vacants, solament per al període que resti dels seus mandats i sempre que aquest període sigui superior a un any.
2. En el cas que cessin més de la meitat dels membres de la Junta de Govern, es constituirà una Junta gestora d'edat, integrada pels dos col·legiats de major antiguitat i els dos de més recent incorporació, la qual convocarà eleccions extraordinàries a tots els càrrecs.
3. La nova Junta de Govern completarà el mandat que restava a la cessant fins a les primeres eleccions ordinàries.
Article 42. Funcions de la Junta de Govern
Correspon a la Junta de Govern la representació del Col·legi, la seva direcció i administració i l'execució dels acords adoptats per l'Assemblea General. Són atribucions específiques de la Junta de Govern:
a) Complir i fer complir els acords de l'Assemblea General.
b) Exigir a les persones col·legiades que compleixin les normatives col·legials, que es comportin amb la deguda correcció i actuïn amb zel i competència professional.
c) Perseguir i denunciar l'intrusisme professional i les incompatibilitats.
d) Decidir sobre les sol·licituds de col·legiació.
e) Donar d'alta i de baixa del COAMBIB les persones col·legiades.
f) Administrar els béns del Col·legi, així com recaptar les quotes de tot tipus i altres aportacions que hagin de fer efectives les persones col·legiades, l'import de les quals proposaran a l'Assemblea General per a la seva aprovació.
g) Elaborar els pressupostos econòmics anuals.
h) Facilitar informació en matèria d'honoraris professionals, respectant sempre el règim de lliure competència, i informar sobre aquests els tribunals quan ho sol·licitin.
i) Adoptar les mesures que es considerin convenients per a la defensa del Col·legi i de la professió, incloses les accions legals.
j) Aprovar la proposta d'estatuts, de Reglament de Règim interior del Col·legi i de normes generals de funcionament, així com les seves modificacions, i elevar-los a l'Assemblea General per a la seva aprovació definitiva.
k) Imposar, amb la instrucció prèvia de l'oportú expedient, sancions disciplinàries.
l) Crear les comissions necessàries per al millor compliment de les funcions col·legials i dissoldre-les quan calgui.
m) Designar els representants del Col·legi en actes i davant els organismes, entitats o institucions, sempre que ho consideri oportú.
n) Elegir els membres del Consell Assessor i de la Comissió Permanent.
o) Informar a les persones col·legiades de les activitats i els acords del Col·legi i preparar la memòria anual de la seva gestió, així com informar de qüestions que puguin afectar-les, ja siguin d'índole corporativa o professional, de les quals la Junta de Govern tingui coneixement en l'exercici de la seva funció.
p) Convocar les eleccions per proveir els càrrecs de la Junta de Govern.
q) Convocar les assemblees generals ordinàries i extraordinàries.
r) Intervenir, per via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que, per motius relacionats amb la professió o l'activitat professional, se suscitin entre les persones col·legiades.
s) Procurar l'harmonia i col·laboració entre les persones col·legiades i impedir la competència deslleial entre aquestes.
t) Organitzar cursos de caràcter formatiu i de perfeccionament professional, així com serveis assistencials de previsió i altres anàlegs que resultin d'interès per a les persones col·legiades.
u) Resoldre les sol·licituds d'inscripció en el Registre de Societats Professionals d'ambientòlegs/gues del COAMBIB, així com els procediments de modificació, cancel·lació i suspensió de les inscripcions practicades.
v) Formar i trametre llistes actualitzades d'ambientòlegs/gues per a la designació judicial de perits i per a la resta de supòsits previstos a la legislació vigent.
w) Totes aquelles altres funcions que no siguin expressament assignades a l'Assemblea General i tinguin relació amb l'activitat i el funcionament col·legial.
Article 43. Degans de les delegacions
Els degans de les delegacions col·legials territorials tindran la consideració de vocals de la Junta de Govern.
Article 44. Convocatòria i acords de la Junta de Govern
1. La Junta de Govern serà convocada pel degà o la degana i celebrarà sessió ordinària almenys un cop cada mes. Amb caràcter extraordinari es reunirà per iniciativa del degà o la degana o a petició de tres membres de la Junta de Govern.
2. La Junta de Govern quedarà vàlidament constituïda si hi assisteixen la meitat més un dels membres i prendrà els acords per majoria simple d'assistents. El vot del degà és de qualitat, en cas d'empat.
3. La Junta de Govern s'ha de convocar amb dos dies d'antelació.
Article 45 El/la degà/ana i el/la vicedegà/ana
1. Són atribucions del degà o de la degana:
a) La representació legal del Col·legi.
b) Presidir la Junta de Govern i l'Assemblea General, així com totes les sessions de les comissions a les quals assisteixi.
c) Presidir la Comissió Permanent del COAMBIB.
d) Autoritzar amb la seva signatura tota mena de documents col·legials.
e) Conferir apoderaments per a qüestions judicials, quan així hagi estat autoritzat per la Junta de Govern.
f) Convocar la Junta de Govern i l'Assemblea General.
g) Autoritzar l'obertura de comptes corrents del Col·legi, tant en entitats bancàries com en caixes d'estalvi.
h) Autoritzar el moviment de fons d'acord amb les propostes del tresorer o de la tresorera.
i) Constituir i cancel·lar qualsevol tipus de fiances i dipòsits.
j) Coordinar la tasca dels membres de la Junta de Govern.
2. En cas d'absència, el degà o la degana del Col·legi serà substituït, en primer lloc, pel vicedegà o per la vicedegana i, en cas de la seva absència, per un altre membre de la Junta de Govern per delegació d'aquell o per decisió majoritària dels components de la Junta de Govern.
3. Correspon al vicedegà o a la vicedegana:
a) Substituir el degà o la degana en totes les seves funcions en cas d'absència d'aquest.
b) Realitzar totes aquelles funcions particulars que li delegui el degà o la degana.
c) Realitzar una tasca de col·laboració, suport i assessorament constant al degà o a la degana.
Article 46. El secretari o la secretària
Correspon al secretari o secretària:
a) Portar els llibres oficials.
b) Redactar i signar el llibre d'actes, amb el vistiplau del degà o de la degana.
c) Redactar la memòria anual.
d) Supervisar i dirigir, si s'escau, el funcionament dels serveis administratius del Col·legi.
e) Tenir responsabilitat del registre de persones col·legiades i dels expedients personals corresponents, i del Registre de Societats Professionals.
f) Expedir certificacions amb el vistiplau del degà o de la degana.
g) Actuar com a secretari o secretària de l'Assemblea General.
h) Donar compliment als acords adoptats per la Junta de Govern.
i) Entrega d'actes administratius, recursos i demés documentació relacionada amb el Col·legi Professional.
Article 47. El tresorer o la tresorera
Correspon al tresorer o a la tresorera:
a. Tenir al seu càrrec la custòdia i distribució dels recursos econòmics del Col·legi.
b. Ordenar la comptabilitat del Col·legi i custodiar les escriptures i els documents corresponents al patrimoni.
c. Preparar els projectes de pressupost i la seva liquidació.
d. Efectuar els pagaments que correspongui, amb l'ordre prèvia del degà.
e. Adoptar les garanties necessàries per a la salvaguarda del patrimoni del Col·legi.
f. Signar amb el degà o la degana els documents necessaris per al moviment dels fons del Col·legi.
g. Presidir la Comissió Econòmica del COAMBIB.
Article 48. Els/les vocals
Els/les vocals exerceixen les funcions que els siguin encarregades per la Junta de Govern o pel seu degà o degana. També podran substituir els altres càrrecs de la Junta de Govern en casos d'absència, vacant o malaltia, i formar part de les comissions que es creïn d'acord amb les necessitats del Col·legi.
Article 49. Cessament de càrrecs
Els membres de la Junta de Govern cessen en l'exercici dels seus càrrecs per alguna de les causes següents:
a) Expiració del mandat.
b) Renúncia formulada per l'interessat, el qual, però, haurà de mantenir-se en l'exercici del càrrec fins que sigui cobert provisionalment o definitivament per qui correspongui.
c) Suspensió per sanció disciplinària definitiva en via corporativa.
d) Pèrdua de la condició de col·legiat.
e) Incapacitat.
f) Inhabilitació per sentència judicial.
g) Mort.
Article 50. Gerència
La Junta de Govern podrà contractar un gerent per dirigir la gestió dels serveis administratius i assumir la funció de secretari o secretària tècnic/a de l'entitat, així com totes aquelles que li siguin delegades per la Junta de Govern.
Article 51. Les comissions col·legials
1. Els objectius, la composició i la competència de les comissions col·legials estaran determinats per les necessitats i els objectius generals del Col·legi. Podran proposar la creació de comissions un nombre de persones col·legiades no inferior a dos, sol·licitar-ho per escrit per mitjans electrònics i comunicar-ho a les reunions de la Junta de Govern. Correspon a aquesta decidir sobre la seva creació, la divulgació i el règim de funcionament.
2. Seran funcions de les comissions col·legials: informar i assessorar la Junta de Govern quan aquesta ho sol·liciti, analitzar i desenvolupar aspectes relacionats amb el treball professional, proposar iniciatives d'actuació a la Junta de Govern i informar l'Assemblea General dels treballs realitzats.
3. Les conclusions i propostes de les comissions seran considerades per la Junta de Govern que les estudiarà i aprovarà, si s'escau. Si no les considerés oportunes, informarà raonadament de la seva decisió.
CAPÍTOL 3 LA COMISSIÓ ECONÒMICA
Article 52. La Comissió Econòmica
En el Col·legi existirà una Comissió Econòmica que, en representació de l'Assemblea General de persones col·legiades i per designació electiva seva, exercirà la funció de revisió dels comptes.
Article 53. Composició de la Comissió Econòmica
La Comissió Econòmica estarà formada, com a mínim, per tres membres, president o presidenta, secretari o secretària i un o una vocal. Els acords de la Comissió han de ser adoptats per majoria simple. En cas d'empat, el vot del president o presidenta serà de qualitat.
Article 54. Funcionament de la Comissió Econòmica
1. La Comissió Econòmica efectuarà un control sobre la liquidació de comptes del pressupost i dels comptes del balanç del Col·legi i està obligada a presentar un informe sobre la liquidació definitiva del pressupost de l'exercici i dels comptes del balanç anual durant la celebració de l'Assemblea General ordinària.
2. Una còpia d'aquest informe serà tramesa a les persones col·legiades quinze dies abans, com a mínim, de la data fixada per a la celebració de l'Assemblea General ordinària de liquidació. L'informe no és vinculant per a la Junta de Govern.
CAPÍTOL 4 LA COMISSIÓ PERMANENT
Article 55. Comissió Permanent
1. La Comissió Permanent de la Junta de Govern estarà integrada pel degà o la degana, el vicedegà o la vicedegana, el secretari o la secretària, i el tresorer o la tresorera. La Junta de Govern podrà acordar la incorporació d'altres membres de la Junta sempre i quan ho consideri oportú.
2. La Comissió Permanent es reunirà quan sigui convocada pel degà o la degana, per exercir les competències que la Junta de Govern li delegui o les que, per raons d'urgència, exigeixin una decisió immediata.
3. Els acords de la Comissió Permanent adoptats per raons d'urgència, en matèries que no hagin estat expressament delegades per la Junta de Govern, hauran de ser ratificats en la següent sessió de la Junta de Govern. Dels acords que hagin estat expressament delegats a la permanent es donarà compte a la següent Junta de Govern.
CAPÍTOL 5 RÈGIM ELECTORAL
Article 56. Elecció dels membres de la Junta de Govern i de la Comissió Econòmica
Els membres de la Junta de Govern i de la Comissió Econòmica seran elegits per sufragi entre les persones col·legiades, mitjançant elecció lliure i secreta. La Junta de Govern i la Comissió Econòmica tindran un mandat de 2 anys i s'admetrà una reelecció de tres vegades consecutives per al mateix càrrec.
Article 57. Electors i candidats/es
1. Són electors i elegibles la totalitat de persones col·legiades que no estiguin suspeses de drets col·legials per acord ferm adoptat amb anterioritat a la data de la convocatòria.
2. Per poder ser candidat/a per ocupar un càrrec de la Junta de Govern o de la Comissió Econòmica, caldrà tenir un mínim d'un any d'antiguitat en la col·legiació i que no existeixi en el seu expedient personal cap nota de sanció disciplinària col·legial.
Article 58. Convocatòria d'eleccions
La Junta de Govern procedirà, com a mínim, un mes abans de la data prevista de celebració, a convocar eleccions i farà pública, al mateix temps, la llista definitiva de persones col·legiades electores que caldrà exposar al tauler d'anuncis de la secretaria del Col·legi. Aquesta llista serà al tauler d'anuncis fins a la finalització del procés electoral.
Article 59. Esmenes al cens electoral
Les persones col·legiades que vulguin reclamar sobre l'esmentada llista podran fer-ho per escrit durant el termini de deu dies naturals des del moment de la seva exposició en el tauler d'anuncis. La Junta de Govern haurà de resoldre sobre la reclamació en el termini de cinc dies naturals.
Article 60. Calendari i procediment electoral
La convocatòria electoral especificarà el calendari electoral i el procediment de votació, escrutini i proclamació, així com els recursos que s'escaiguin.
Article 61. Presentació de candidatures
1. Les candidatures per a la Junta de Govern i la Comissió Econòmica seguiran el sistema d'una llista completa i tancada on haurà de constar el nom i el càrrec al qual opta cadascun dels membres de la candidatura. La inclusió en una candidatura només serà vàlida si l'interessat l'accepta per escrit. Un/a mateix/a candidat/a no podrà presentar-se per a dos càrrecs (a excepció del tresorer que també serà president de la Comissió Econòmica) ni figurar en més d'una candidatura.
2. En el moment de presentar-se, cada candidatura haurà de presentar un resum del seu programa de govern (màxim dues pàgines), així com la designació del seu interventor en les eleccions.
3. Durant el període electoral i fins al dia abans de la celebració de les eleccions, els electors podran adreçar a les candidatures consultes en relació als càrrecs i als programes de govern, i les candidatures podran donar-hi resposta.
4. Les candidatures, adreçades al secretari o secretària de la Junta de Govern, hauran de presentar-se dins el termini de temps fixat per la mateixa Junta de Govern, la qual haurà de proclamar-se, com a mínim, quinze dies naturals abans de la data de les eleccions, mitjançant comunicació a totes les persones col·legiades. Aquesta comunicació de les candidatures presentades obrirà formalment el període electoral.
5. En cas que, finalitzat el període de presentació de candidatures, només s'hagués presentat una candidatura a formar la Junta de Govern i la Comissió Econòmica del COAMBIB, aquesta serà proclamada sense necessitat d'haver de realitzar el procés electoral.
Article 62. Publicació, notificació i exclusió de candidats/es
1. La Junta de Govern publicarà en el tauler d'anuncis els noms de els/les candidats/es proclamats/des i ho notificarà als interessats/des.
2. L'exclusió d'un/a candidat/a haurà de ser motivada i es notificarà a l'interessat/da el dia següent.
3. Contra la resolució d'exclusió d'un/a candidat/a es podrà presentar recurs davant la Junta de Govern en el termini de quaranta-vuit hores. La Junta de Govern el resoldrà dins d'un termini igual.
Article 63. Mesa electoral
El dia fixat per a les eleccions es constituirà en el local i a l'hora de la convocatòria la Mesa o meses electorals, que estarà formada per un president, un secretari i dos vocals, tots ells nomenats per la Junta de Govern i triats d'un sorteig entre tots els membres col·legiats, sempre que no es presentin a les eleccions com a candidats/es. El secretari o secretària de la Mesa electoral aixecarà acta de totes les incidències.
Article 64. Exercici del vot
1. El vot és personal, secret i intransferible, i s'hi ha de fer constar clarament la candidatura seleccionada, si no és que es tracta d'un vot en blanc.
2. Les persones col·legiades exerciran el seu dret a vot mitjançant les paperetes oficials, autoritzades pel Col·legi, on constaran les candidatures presentades. Per exercir el vot caldrà assenyalar amb una creu quina és la candidatura escollida. En cas d'exercir el vot en blanc, simplement no es marcarà cap de les candidatures.
3. En el moment de votar, els votants s'identificaran als membres de la Mesa mitjançant la documentació establerta per la Junta de Govern. Aquesta comprovarà la inclusió del votant en el cens, el/la president/a pronunciarà en veu alta el nom i el cognom del votant, indicarà que vota i introduirà el seu vot en una urna precintada. El/la secretari/ària de la Mesa anotarà en una llista el nom dels col·legiats que hagin dipositat el seu vot.
4. En cas de no presentar tota la documentació requerida, no es podrà exercir el dret a vot.
5. No s'admet el vot delegat ni el vot per correu electrònic, excepte que la Junta de Govern habiliti un sistema d'emissió del vot per via telemàtica, el qual haurà de permetre acreditar la identitat i la condició de col·legiat o col·legiada de la persona emissora així com garantir la inalterabilitat del contingut del vot emès.
Article 65. Vot per correu o per mitjans electrònics
Els/les electors/es que prefereixin votar a distància han de fer arribar a la seu del COAMBIB el vot per correu certificat, postal exprés, burofax o qualsevol altre sistema de certificació que l'agència oficial de correu implementi, així com vot electrònic amb certificat digital. El vot per correu es regirà d'acord amb les normes següents:
1. Des que es convoquin eleccions per cobrir càrrecs de la Junta de Govern, i fins deu dies abans de l'elecció, els col·legiats que desitgin emetre el seu vot per correu, hauran de sol·licitar del secretari del Col·legi la certificació que acrediti que estan inclosos en el cens electoral.
2. L'emissió del vot per correu haurà d'efectuar-se de la forma següent:
a) En un sobre blanc s'introduirà la papereta de votació.
b) Aquest sobre s'introduirà en un altre, en el qual caldrà afegir-hi la certificació de la inclusió de l'elector en el cens i, altrament, fotocòpia del DNI o del carnet de col·legiat.
c) Aquest segon sobre s'enviarà per correu certificat adreçat al president de la Mesa electoral.
3. Els vots que no reuneixin els requisits esmentats o que siguin rebuts a la seu del Col·legi després del dia abans de les eleccions es consideraran nuls i seran destruïts.
4. Abans que conclogui l'horari d'eleccions, el president de la Mesa electoral introduirà a l'urna els vots rebuts per correu.
5. El vot electrònic amb certificat digital segons el procediment que s'estableixi reglamentàriament.
Article 66. Escrutini
1. Quan sigui l'hora fixada per a l'acabament de la votació, s'obriran els sobres, s'introduiran les paperetes a l'urna i se'n farà l'escrutini, que serà públic.
2. El resultat de l'escrutini i les incidències de la jornada han de constar en una acta que elaborarà el secretari de la Mesa electoral, la qual haurà de ser signada per tots els membres de la Mesa i pels interventors, si n'hi havia, que tindran dret a fer constar les seves observacions.
Article 67. Vots nuls
1. Seran nul·les les paperetes que continguin expressions totalment alienes a l'estricte contingut de la votació, així com les que continguin ratllades, esmenes o qualsevol altre tipus d'alteració que pugui induir a error en la perfecta identificació de la voluntat de l'elector.
2. També seran nuls els vots emesos que continguin més d'una papereta.
Article 68. Proclamació de la candidatura elegida
1. Es comptabilitzaran els vots vàlids assignats a cada candidatura. La candidatura escollida serà la que obtingui més vots. En cas d'empat, el president de la Mesa electoral convocarà una nova votació, limitada a les candidatures empatades, al cap de 20 dies naturals, com a màxim. Si l'empat persisteix caldrà repetir el procés electoral.
2. La presidència anunciarà el resultat, el qual podrà ser impugnat en el termini de 24 hores davant de la Mesa electoral.
Article 69. Constitució de la Junta de Govern i presa de possessió
1. La Junta de Govern, en el termini de vint-i-quatre hores, resoldrà, amb caràcter definitiu, totes les reclamacions dels interventors i altres incidències, i proclamarà els/les candidats/es elegits/des.
2. En el termini de cinc dies des de la constitució de la nova Junta de Govern, s'haurà de comunicar la composició d'aquesta a la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears, o a aquell en qui es delegui, i a tots els col·legiats.
3. Si la Junta de Govern decideix, a la vista de les impugnacions presentades, anul·lar l'elecció, procedirà a convocar noves eleccions en el termini d'un mes.
4. La nova Junta de Govern prendrà possessió en el termini màxim d'un mes des de la seva proclamació.
Article 70. Procediment simplificat de l'elecció dels òrgans de govern
1. Amb la intenció de simplificar les eleccions dels càrrecs es permet l'elecció dels òrgans de govern i vocals de la següent manera: els nomenaments recauran en els candidats triats per consens, o en tot cas, amb major nombre de vots per majoria simple. Prèviament a la votació, a l'Assemblea es votarà si les eleccions es faran pel procediment habitual o bé pel procediment simplificat.
2. Aquestes eleccions es faran a l'Assemblea General en les condicions que determina l'article 38 titulat Assistència i adopció d'acords.
Article 71. Recursos
Contra les resolucions de la Junta de Govern en matèria electoral, qualsevol persona col·legiada podrà interposar recurs de reposició davant la Junta de Govern, la resolució de la qual esgotarà la via corporativa i es podrà interposar recurs contenciós administratiu.
Article 72. Consell Assessor
El Consell Assessor és un òrgan consultiu del COAMBIB que té per funció assessorar a la Junta de Govern sobre aquelles qüestions que la Junta porti a la seva consideració, i especialment qüestions d'estratègia institucional i política ambiental. El Consell Assessor ha de ser un òrgan plural, divers ideològicament i multidisciplinar, que respecti la diversitat de gènere i comprengui persones de diferents territoris, d'àmbit nacional i/o internacional.
La composició del Consell Assessor és la següent:
1. La Junta de Govern, prèvia realització d'un procés participatiu col•legial que regularà el reglament, escollirà els membres del Consell Assessor que estarà format per un mínim de sis membres i un màxim de quinze membres.
2. El Consell estarà integrat per un representant de la Junta de Govern actual, per persones que haguessin estat membres de les juntes de govern anteriors a l'actual, amb un mínim de dos membres i un màxim de cinc membres, i per persones de reconegut prestigi a títol personal i professional que hauran de ser un mínim de tres membres i que no podran ésser més de deu membres.
3. La vigència del Consell serà biennal, coincidint amb la renovació de la Junta de Govern. La Junta de Govern podrà, en qualsevol moment, prèvia realització del procés participatiu col.legial, ratificar, substituir o cessar els membres que integren el Consell.
El funcionament del Consell Assessor és el següent:
1. El Consell Assessor es reunirà de forma ordinària com a mínim una vegada a l'any, a petició de la Junta de Govern. La Junta de Govern podrà convocar el Consell de forma extraordinària per a tractar aquelles qüestions que estimi pertinents.
2. L'opinió del Consell i dels seus membres es comunicarà a la Junta de Govern mitjançant una acta de reunió. L'opinió del Consell i dels seus membres no és, en cap cas, vinculant per a la Junta de Govern.
3. Per tot allò que no estigui regulat en aquests Estatuts, el Consell Assessor es regirà pel Reglament de funcionament del Consell Assessor del COAMBIB que serà aprovat per l'Assemblea General a proposta de la Junta de Govern.
TÍTOL 4 DE LES SOCIETATS PROFESSIONALS
Article 73. Disposicions generals
1. Les activitats pròpies de la professió d'ambientòleg/a podran exercir-se, en els termes prevists legalment, pels ambientòlegs/gues a títol personal, de forma col·lectiva no societària o a través de les societats professionals.
2. Les societats professionals d'ambientòlegs/gues són aquelles societats que tenen per objecte l'exercici en comú de l'activitat professional d'ambientòleg/a, ja sigui de forma exclusiva com juntament amb l'exercici d'una altra professió titulada i col·legiada amb la qual no sigui incompatible d'acord amb l'ordenament jurídic, i que tenguin el seu domicili social i desenvolupin efectivament la seva activitat dins de l'àmbit territorial d'aquest Col·legi, sempre que, per les seves característiques, tenguin la consideració legal de societat professional d'acord amb la Llei 2/2007, de 15 de març o la que la modifiqui o substitueixi en el futur.
3. En el cas que dos o més ambientòlegs/gues exerceixin de forma col·lectiva una activitat professional, sense que es constitueixin en societat professional, respondran solidàriament de les accions que derivin de la seva activitat professional, en els termes establerts als presents Estatuts i sens perjudici de la responsabilitat personal que correspongui a cada ambientòleg/a per les infraccions que hagués comès en l'exercici de l'activitat.
4. Es presumirà que concorre aquesta circumstància quan l'exercici d'aquesta activitat es desenvolupa públicament sota una denominació comuna o concreta, o s'emetin documents, factures, minutes o rebuts sota aquesta denominació.
Article 74. Obligatorietat de la inscripció en el registre
La realització de les activitats pròpies de la professió d'ambientòleg/a a través de societats professionals domiciliades dins de l'àmbit del COAMBIB requereix la inscripció obligatòria al Registre de Societats Professionals del COAMBIB constituït mitjançant acord de la Junta de Govern de 12 de març de 2008.
Article 75. El Registre de Societats Professionals
1. El Registre de Societats Professionals recollirà la inscripció de les societats professionals que reuneixin els requisits establerts legalment, així com qualsevol canvi de socis o administradors, modificacions del contracte social, o d'altres inscriptibles segons la legislació mercantil vigent.
2. L'escriptura pública de constitució social haurà d'acomplir els requisits legals propis de la forma social adoptada, i en tot cas recollirà les mencions que corresponen legalment, de societats professionals.
3. Per a la pràctica d'assentaments d'inscripció o modificació social al Registre de Societats Professionals del Col·legi serà necessari aportar la data i la ressenya identificativa de l'escriptura pública de constitució de la societat i el notari autoritzant, així com totes aquelles dades exigides pel Reglament de funcionament del Registre de Societats Professionals del COAMBIB.
4. Per a la inscripció de la societat professional serà necessari acreditar la contractació d'una assegurança que cobreixi la responsabilitat de la societat professional o activitats que constitueixin el seu objecte social.
5. El funcionament del Registre es regula mitjançant Reglament de funcionament del Registre de Societats Professionals del COAMBIB aprovat per Assemblea General del COAMBIB.
Article 76. L'exercici de l'activitat professional
1. Les societats professionals domiciliades en l'àmbit del COAMBIB incorreran en responsabilitat disciplinària en els supòsits establerts als presents Estatuts, i per tant queden sotmeses a l'ordenació, el control deontològic i la potestat disciplinària del COAMBIB totes aquelles activitats professionals que realitzin.
2. Els drets d'assistència i de veu i vot a l'Assemblea General de les persones col·legiades, així com els drets de sufragi actiu o passiu en les modalitats previstes en aquests Estatuts, corresponen únicament i exclusivament a les persones col·legiades que siguin persones físiques, i s'exerciran a nivell personalíssim, sense poder efectuar cap delegació ni mandat en favor de terceres persones, col·legiades o no.
3. Per tot allò no regulat als presents Estatuts en matèria de societats professionals, seran d'aplicació el que marqui la normativa legal vigent de societats professionals.
TÍTOL 5 DEL RÈGIM ECONÒMIC
CAPÍTOL 1 RECURSOS
Article 77. Capacitats econòmiques i patrimonials
El Col·legi té plena capacitat jurídica en l'àmbit econòmic i patrimonial per al compliment de les seves finalitats.
Article 78. Recursos ordinaris
Són recursos ordinaris del Col·legi:
a) Les quotes d'incorporació de les persones col·legiades o d'habilitació.
b) Les quotes ordinàries de les persones col·legiades.
c) Les quotes anuals de les persones adherides al Col·legi del COAMBIB.
d) Els ingressos procedents de publicacions, impresos, serveis, certificacions, arbitratges, dictàmens o informes, inscripció de documents, formacions, cursos, seminaris, congressos,projectes, registre i altres quantitats acreditades per altres serveis.
e) Els rendiments financers derivats dels cabals aliens que tingui en dipòsit o els administri.
f) Els drets pels serveis de visat, d'intervenció col·legial, dels treballs i contractes professionals abonats pels beneficiaris del servei o per la forma acordada contractualment entre les parts.
g) Els rendiments de béns i drets que integren el patrimoni del Col·legi.
h) Qualsevol altre concepte que legalment escaigui.
Article 79. Quotes col·legials
L'Assemblea General, a proposta de la Junta de Govern, fixarà la quantia de la quota d'incorporació i de les quotes periòdiques, així com la quantia i forma d'abonament de les quotes extraordinàries que eventualment es requereixin per atendre les necessitats del Col·legi, incloses les derrames.
Article 80. Recursos extraordinaris
Són recursos econòmics extraordinaris del Col·legi:
a) Les quotes extraordinàries que aprovi l'Assemblea General.
b) Les subvencions, donatius o qualsevol altre tipus d'ajut econòmic que l'Estat, l'administració autonòmica, les corporacions locals i entitats de qualsevol classe o bé particulars atorguin al Col·legi.
c) Els béns mobles o immobles que per herència, donació o qualsevol altre títol lucratiu passin a formar part del patrimoni del Col·legi.
d) Les quantitats que per qualsevol altre concepte no especificat pugui percebre el Col·legi i que no siguin un recurs ordinari.
CAPÍTOL 2 DE LA INVERSIÓ, ADMINISTRACIÓ I CUSTODIA
Article 81. Gestió econòmica
1. El patrimoni col·legial serà invertit, administrat i custodiat per la Junta de Govern.
2. El degà o degana exercirà les funcions d'ordenador de pagaments i les ordres seran executades i intervingudes pel tresorer o tresorera.
3. Correspondrà al tresorer l'administració i cobrament dels ingressos col·legials.
Article 82. Accés a la informació econòmica
1. Les persones col·legiades podran formular peticions concretes i precises sobre qualsevol dada relativa a l'exercici econòmic. L'exercici econòmic es presentarà anualment a l'Assemblea general.
2. Els comptes de cada exercici podran ser examinats per les persones col·legiades en el període comprès entre la convocatòria i quaranta-vuit hores abans de l'assenyalada per a la celebració de l'Assemblea General corresponent.
Article 83. Elaboració del pressupost
1. El pressupost s'elaborarà amb caràcter anual, d'acord amb els principis d'economia i eficàcia, i inclourà la totalitat dels ingressos i despeses col·legials.
2. Els pressupostos extraordinaris de despeses i ingressos es formularan quan sorgeixin circumstàncies excepcionals que els facin necessaris.
Article 84. Pressupost provisional
En el cas que l'Assemblea General no aprovés el pressupost ordinari d'un exercici, i sens perjudici de la seva revisió i ulterior aprovació, el Col·legi funcionarà provisionalment amb el de l'any anterior, el qual s'entendrà prorrogat a aquests efectes.
Article 85. Impagament de quotes
La persona col·legiada que deixi d'abonar les quotes ordinàries corresponents a un any o bé aquelles altres de caràcter extraordinari aprovades per l'Assemblea General, podrà quedar en suspensió dels drets que li atorguen aquests Estatuts, per acord de la Junta de Govern amb l'audiència prèvia de l'interessat.
TÍTOL 6 RÈGIM DISCIPLINARI
Article 86. Responsabilitat disciplinària
Amb independència de la responsabilitat civil o penal en què puguin incórrer, les persones col·legiades i les societats professionals queden subjectes a la responsabilitat disciplinària en els termes dels presents Estatuts i de les normes legals aplicables.
Article 87. Registre de sancions
1. Les sancions disciplinàries corporatives es faran constar sempre en l'expedient personal del col·legiat objecte de sanció, i en el seu cas, en el Registre de Societats Professionals del Col·legi per a les societats professionals.
2. Les sancions o correccions disciplinàries que imposi l'autoritat judicial a un ambientòleg/a, es faran constar o no a l'expedient personal d'aquest, a criteri de la Junta de Govern i ateses les circumstàncies de cada cas.
Article 88. Règim disciplinari
1. El Col·legi té potestat disciplinària per sancionar les persones col·legiades així com les societats professionals inscrites en el Registre de Societats Professionals del COAMBIB pels actes que realitzin i les omissions en què incorrin en l'exercici o amb motiu de la professió, així com per altres actes o omissions que li siguin imputables i siguin contraris al prestigi professional, a l'honorabilitat dels col·legiats o al degut respecte als òrgans corporatius, als companys i, en general, tota infracció de deures professionals o normes ètiques de conducta quan aquests afectin a la professió.
2. El Col·legi exercirà la potestat disciplinària, per mediació de la Junta de Govern.
3. El règim disciplinari professional es regirà per la normativa vigent sobre col·legis professionals i per la normativa general sobre procediment administratiu comú.
4. Cap persona col·legiada ni cap societat professional d'ambientòlegs/gues no podrà ser sancionada per accions o omissions que no estiguin tipificades com a infracció per les normes deontològiques del COAMBIB, per aquests Estatuts i altres normes que siguin d'aplicació.
Article 89. Procediment disciplinari
1. Les sancions sempre hauran de ser acordades per la Junta de Govern, prèvia formació de l'expedient, que tramitarà un instructor nomenat per la Junta, d'entre els seus membres, en el qual s'haurà de concedir a la persona inculpada el tràmit d'audiència, la facultat d'aportar proves i de defensar-se. En el cas que la persona afectada per l'expedient disciplinari sigui membre de la Junta de Govern, no podrà prendre part en les deliberacions ni votar dins de la Junta.
2. L'instructor, després de donar audiència a la persona interessada perquè formuli les al·legacions que consideri oportunes sobre els fets imputats i proposi les proves que desitgi, procedirà a practicar aquelles que consideri oportunes, rebutjant les altres raonadament. Practicades les proves, redactarà una proposta de resolució que notificarà a la persona col·legiada perquè, en el termini de deu dies naturals després d'examinat l'expedient, formuli les al·legacions definitives.
3. Finalitzat aquest tràmit, l'instructor redactarà la proposta de resolució definitiva que traslladarà a la Junta de Govern. La resolució final de l'expedient haurà de ser motivada.
4. El Col·legi notificarà la resolució final a la persona col·legiada afectada i a les persones interessades d'acord al procediment administratiu vigent.
Article 90. Inici del procediment
1. El procediment s'iniciarà d'ofici o com a conseqüència de denúncia o comunicació. No es consideraran denúncies els escrits anònims.
2. L'òrgan competent per iniciar l'expedient disciplinari podrà acordar la instrucció de diligències prèvies abans de disposar l'inici de l'expedient disciplinari.
3. Si les diligències prèvies s'eleven a expedient disciplinari, s'entendrà com a data de l'inici d'aquest la de l'acord d'incoació de les diligències.
4. La duració del procediment és des de l'acord d'inici fins a la resolució del procediment. Aquesta duració no pot ser superior a 12 mesos. Passat aquest termini se'n pot dictar la caducitat. Abans que expiri el termini del procediment l'òrgan competent en pot dictar una pròrroga de manera motivada.
5. Els acords d'arxivar un expedient disciplinari seran motivats.
Article 91. Tipus de faltes
Les faltes que comporten sanció disciplinària es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Article 92. Faltes lleus
Són faltes lleus:
a) No atendre els requeriments del Col·legi.
b) Les incorreccions d'escassa transcendència en la realització dels treballs professionals.
c) La desconsideració als companys col·legiats.
d) Les actuacions que signifiquin negligència professional, i els actes lleus d'indisciplina col·legial (que es determinaran mitjançant un reglament específic que elaborarà la Junta de Govern, i aprovarà en tot cas l'Assemblea General) i, en general, els altres casos d'incompliment dels deures professionals o col·legials com a conseqüència de descuit inexcusable i circumstancial.
e) Les enumerades en l'article següent, quan no tinguin entitat suficient per ser considerades com a greus.
Article 93. Faltes greus
Són faltes greus:
a) L'acumulació de tres faltes lleus en el període d'un any.
b) La infracció greu de les normes deontològiques fixades en el Codi Deontològic de la professió d'ambientòleg/a i de les normes essencials de l'exercici professional.
c) Les ofenses greus i actes de desconsideració envers altres professionals.
d) L'incompliment dels deures professionals quan d'això en resulti un perjudici per a les persones destinatàries del servei del professional o la professional.
e) L'incompliment de l'obligació que tenen les persones col·legiades de comunicar els supòsits d'intrusisme professional dels quals siguin coneixedors.
f) L'emissió d'informes o certificats faltant a la veritat o la falsedat en qualsevol dels documents que hagin de tramitar-se per mitjà del Col·legi.
g) Les actuacions que signifiquin competència deslleial d'acord amb el què estableixen les lleis.
h) La realització d'activitats, la constitució d'associacions o la participació en aquestes quan tinguin com a finalitat o realitzin funcions que siguin pròpies dels col·legis o que en qualsevol forma els interfereixin.
i) Les actuacions professionals que vulnerin els principis constitucionals i internacionals d'igualtat i de no-discriminació.
j) L'incompliment del deure d'assegurança, si és obligatòria.
k) L'incompliment del deure de prestació obligatòria establert en la llei de col·legis professionals o aquelles altres que ho regulin, llevat de l'acreditació de causa justificada que faci impossible la prestació de servei, després d'haver estat requerida degudament.
l) Constituir una societat professional d'ambientòlegs/gues que tingui per objecte l'exercici conjunt de diverses professions quan legalment o reglamentàriament se n'hagi establert la incompatibilitat.
Article 94. Faltes molt greus
Són faltes molt greus:
a) La sanció de tres faltes greus en el període de tres anys.
b) Les considerades com a faltes greus sempre que concorrin circumstàncies d'especial malícia o mala fe.
c) L'incompliment dels deures professionals quan d'això en resulti un perjudici greu per a les persones destinatàries del servei del professional o la professional o per a terceres persones.
d) L'exercici de la professió d'ambientòleg/a en els casos en què es vulneri una resolució administrativa o judicial ferma d'inhabilitació professional, de declaració d'incompatibilitat administrativa o professional o de conflicte d'interessos, o una disposició legal en què s'estableixi la prohibició d'exercir.
e) Els actes i les omissions que constitueixin ofensa molt greu a la dignitat de la professió o a les regles ètiques que la governin i vinguin determinades pel Codi Deontològic de la professió d'ambientòleg/a.
f) L'atemptat a la dignitat i l'honor de les persones que integrin la Junta de Govern quan actuïn en l'exercici de les seves funcions, i contra qualsevol company amb motiu de l'exercici professional.
g) La vulneració del secret professional amb perjudici de tercers.
h) La comissió de delictes amb dol, en qualsevol grau de participació, com a conseqüència de l'exercici de la professió.
i) La contractació per part de les societats professionals de treballadors no col·legiats en el cas que l'objecte de llur contracte de treball comprengui, totalment o parcialment, la realització de tasques pròpies de la professió d'ambientòleg/a.
j) Realitzar actes que impedeixin o alterin greument el funcionament normal del Col·legi o dels seus òrgans.
Article 95. Sancions
1. Les faltes lleus seran sancionades amb la comunicació per escrit i/o una multa d'una quantitat no superior als 1.000 euros.
2. Les faltes greus amb la inhabilitació professional durant un temps no superior a un any i/o una multa d'entre 1.001 euros i 5.000 euros.
3. Les faltes molt greus amb la inhabilitació professional durant un temps no superior a cinc anys, i/o una multa d'entre 5.001 euros i 50.000 euros, o l'expulsió del col·legi per reiteració de les infraccions molt greus en els termes de l'article 24.3 de la Llei 10/1998, de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears.
4. Com a sanció complementària també es pot imposar l'obligació de fer activitats de formació professional o deontològica si la infracció s'ha produït a causa de l'incompliment de deures que afectin l'exercici o la deontologia professionals.
5. Si la persona col·legiada que ha comès una infracció n'ha obtingut un guany econòmic, es pot afegir a la sanció que estableix aquest article una quantia addicional fins a l'import del profit que n'hagi obtingut.
6. La sanció d'inhabilitació impedeix l'exercici professional durant el temps pel qual hagi estat imposada. Quan imposi aquesta sanció, la Junta del Govern ha de comunicar la seva decisió a les administracions competents. La inhabilitació professional és efectiva a partir del moment en què la resolució que la decideix posa fi a la via administrativa. En el cas que concorrin en una mateixa persona diverses resolucions d'inhabilitació successives, el termini establert en cadascuna es comença a comptar a partir del compliment definitiu de l'anterior.
7. Les sancions es graduen en funció de les circumstàncies que concorrin en cada cas, d'acord amb els principis generals establerts per la potestat sancionadora en la legislació de règim jurídic i procediment administratiu. Per la graduació de la sanció a imposar, es tindran especialment en consideració els criteris següents:
a) L'existència d'intencionalitat o reiteració.
b) La naturalesa dels perjudicis causats.
c) La reincidència, per comissió en el termini d'un any de més d'una infracció de la mateixa naturalesa quan així hagi estat declarat per resolució ferma de la Junta de Govern.
8. Un cop esdevinguin fermes, les sancions s'anotaran en el corresponent expedient personal o en el full corresponent del Registre de Societats Professionals del COAMBIB.
9. La sanció imposada a un col·legiat/da, llevat de la d'expulsió, no comporta la baixa en la condició de col·legiat/da, i continuarà vigent l'obligació d'atendre les càrregues col·legials.
Article 96. Prescripció de les faltes i les sancions
1. Les faltes prescriuran si són lleus, al cap d'un any; si són greus, als dos anys; i si són molt greus, als tres anys, a comptar d'ençà del dia en què la infracció es va cometre.
2. La prescripció s'interromprà per l'inici, amb coneixement de la persona interessada, del procediment disciplinari o de les diligències prèvies a què hagi donat lloc el fet, i per la durada de tot el període de tramitació de l'expedient i de les pròrrogues que vàlidament s'acordin. El termini de prescripció es tornarà a iniciar si l'expedient disciplinari o de les diligències prèvies ha estat aturat durant un mes per una causa no imputable a la presumpta persona infractora.
3. No correrà el termini de prescripció durant el temps en què la tramitació de l'expedient queda en suspens pel fet d'existir causa penal pendent sobre els mateixos fets.
4. Amb l'excepció que s'expressa en els paràgrafs anteriors, la paralització del procediment per un termini superior al mes, per causa no imputable a l'expedientat, farà córrer de nou el termini interromput.
5. Les sancions imposades per faltes molt greus prescriuran als tres anys, les imposades per faltes greus als dos anys i les imposades per faltes lleus a l'any d'haver estat imposades.
6. El termini de prescripció de les sancions començarà a comptar des del dia següent a aquell en què la sanció esdevingui ferma.
7. Interromprà la prescripció la iniciació, amb coneixement del sancionat, del procediment d'execució, tornant a transcórrer el termini si aquell està paralitzat durant més de sis mesos per una causa no imputable a la persona infractora.
Article 97. Rehabilitació
1. El sancionat podrà demanar a la Junta de Govern la seva rehabilitació, amb la conseqüent cancel·lació de la nota del seu expedient personal, en els següents terminis, comptats des del compliment de la sanció:
a) Si és falta lleu, tres mesos.
b) Si és greu, un any.
c) Si és molt greu, dos anys.
d) Si ha comportat l'expulsió, tres anys.
2. En el cas d'expulsió, el sancionat haurà d'aportar proves suficients sobre la rectificació de la seva conducta, les quals seran apreciades ponderadament per la Junta de Govern.
3. Concedida la rehabilitació, el rehabilitat podrà sol·licitar la incorporació al Col·legi.
TÍTOL 7 DEL RÈGIM JURÍDIC DELS ACTES COL·LEGIALS I DE LA SEVA IMPUGNACIÓ
Article 98. Acords i recursos
1. Els acords de l'Assemblea General i els de la Junta de Govern seran immediatament executius, llevat que la mateixa Junta prengui acord motivat en contra.
2. En tot moment els tràmits, els requisits i els terminis que estableixen aquests Estatuts s'adaptaran als principis informadors del procediment administratiu vigent.
3. Els acords de la Junta de Govern podran ser objecte de recurs de reposició davant de la Junta de Govern, dins el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la data de notificació o publicació, o ser impugnats directament davant la jurisdicció contenciosa administrativa en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació de la disposició impugnada o de la notificació o publicació de l'acte que posa fi a la via administrativa col·legial, si és exprés. La Comissió Permanent tendrà potestat per a resoldre els recursos en base a l'article 25 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre. Per tot el que no estigui previst en aquests estatuts, els recursos es regiran per els articles de 25 a 28 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre de col·legis professionals de les Illes Balears o normativa que la substitueixi i a allò establert a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, o normativa que la substitueixi.
4. El recurrent podrà sol·licitar, en el moment de presentar el recurs de reposició, la suspensió cautelar de l'acord recorregut.
5. L'òrgan competent per resoldre, prèvia ponderació suficientment raonada entre el perjudici que causaria a l'interès públic o a tercers la suspensió de l'executivitat de l'acte recorregut i el perjudici que causaria al recurrent l'eficàcia immediata de l'acte, podrà acordar-la de forma motivada quan l'execució de l'acte pogués causar perjudicis d'impossible o difícil reparació o quan la impugnació es fonamenti en alguna de les causes de nul·litat de ple dret previstes en l'article 47.1 de la Llei 39/2015, de l'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
6. En el cas en què el COAMBIB no resolgui de forma expressa la petició de suspensió dins del termini de 30 dies hàbils des del moment en què la petició va tenir entrada en el registre de l'òrgan competent, l'execució de l'acte s'entendrà suspesa.
7. El recurs de reposició es resoldrà en el termini d'un mes a comptar des de la seva interposició. Si no es resol dins d'aquest termini, el recurs es podrà entendre desestimat i quedarà oberta la via contenciosa administrativa.
8. Els acords de l'Assemblea General posaran fi a la via corporativa i es podrà recórrer a la via contenciosa administrativa en els terminis i condicions establerts per la Llei reguladora d'aquesta jurisdicció.
TÍTOL 8 DE L'ADMINISTRACIÓ
CAPÍTOL 1 DE LES RELACIONS AMB L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
Article 99. Relacions amb l'administració
1. La relació entre el COAMBIB i l'Administració del Govern de les Illes Balears es regeix pels principis de coordinació i cooperació.
2. El Col·legi es relaciona amb l'Administració del Govern de les Illes Balears, i altres administracions públiques, per mitjà del departament que correspongui segons l'assignació específica de competències.
CAPÍTOL 2 DE L'ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA
Article 100. Accés electrònic
1. Els col·legiats tenen el dret a relacionar-se electrònicament amb el Col·legi Professional.
2. El Col·legi Professional té l'obligació de dotar-se dels mitjans i sistemes necessaris perquè els col·legiats puguin exercir el seu dret.
Article 101. El Col·legi com administració electrònica
1. El Col·legi professional disposarà d'un Registre Electrònic General on constaran tots els documents presentats i podran constar també la sortida dels documents oficials dirigits a altres òrgans o particulars així com els documents electrònics de procediments finalitzats, en terminis establerts en la normativa aplicable.
2. El Col·legi professional publicarà i mantindrà actualitzada la plana web (seu electrònica), a efectes informatius, les relacions de procediments de la seva competència, indicant els terminis màxims de duració dels mateixos.
3. El Col·legi professional emetrà documents administratius per escrit, a través de mitjans electrònics (excepte que la seva naturalesa exigeixi una forma més adequada d'expressió). Les notificacions es practicaran preferentment per mitjans electrònics.
TÍTOL 9 RÈGIM EXTRAORDINARI DE MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS
Article 102. Modificació dels estatuts col·legials
Els presents Estatuts es podran substituir o modificar seguint el procediment legalment establert quan així ho acordi l'òrgan competent, en virtut de la potestat d'autoorganització de què gaudeix el Col·legi.
Article 103. Procediment de modificació dels estatuts col·legials
1. El procediment per a modificar els estatuts del Col·legi ha d'iniciar-se per acord de l'Assemblea General o de la Junta de Govern o a petició dels col·legiats.
2. En el cas de la petició realitzada pels col·legiats la Junta de Govern valorarà la viabilitat de la proposta de modificació dels estatuts del Col·legi.
3. La Junta de Govern ha de nomenar una Comissió integrada per membres de la mateixa Junta i oberta a la participació d'altres persones col·legiades, que comptarà amb el suport i l'assessorament dels altres professionals que la Junta cregui convenient per tal de preparar una proposta de text.
4. Aquesta comissió proposarà el text dels estatuts a la Junta de Govern, la qual tindrà un mes per fer les valoracions pertinents, presentar esmenes i oferir redaccions alternatives.
5. Posteriorment, s'obrirà un període de debat de quinze dies per obtenir una redacció definitiva que serà presentat a les persones col·legiades perquè en el termini d'un mes des de la data del seu enviament, puguin presentar les esmenes que considerin oportunes.
6. Una vegada transcorregut aquest període, la comissió es reunirà per valorar les esmenes presentades i proposar de forma motivada la seva acceptació o el seu rebuig. Del resultat d'aquesta valoració se n'ha d'informar a la Junta de Govern, que resoldrà el que consideri pertinent sobre les propostes que la comissió presenti.
7. El nou text s'ha de sotmetre a l'aprovació de l'Assemblea General convocada amb aquest efecte amb caràcter extraordinari seguint el procediment estatutàriament previst.
8. El document aprovat per l'Assemblea es presentarà a la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears perquè en qualifiqui l'adequació a la legalitat, en disposi la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals i n'ordeni la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
9. Els estatuts entraran en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.
TÍTOL 10 FUSIÓ I SEGREGACIÓ DEL COL·LEGI
Article 104. Fusió del Col·legi amb altres col·legis d'ambientòlegs/gues de diferent àmbit territorial
L'acord de fusió del Col·legi amb un o més col·legis d'ambientòlegs/gues ha d'ésser adoptat per l'Assemblea General convocada amb caràcter extraordinari, per majoria simple de vots dels assistents i ha de ser aprovat per mitjà d'un decret del Govern de les Illes Balears.
Article 105. Segregació del Col·legi
1. Per iniciar el procediment de segregació cal la petició prèvia adreçada a la Junta de Govern del Col·legi de la meitat més un de les persones col·legiades residents en l'àmbit territorial per al qual es prevegi la creació d'un nou Col·legi procedent de la segregació.
2. L'acord de segregació l'ha d'adoptar l'Assemblea General convocada amb caràcter extraordinari i requereix el vot favorable de la majoria absoluta de les persones col·legiades. L'acord ha d'ésser aprovat per un decret del Govern de les Illes Balears que en valorarà l'oportunitat i la conveniència, atenent l'impacte en l'organització col·legial corresponent.
TÍTOL 11 DISSOLUCIÓ I RÈGIM DE LIQUIDACIÓ DEL COL·LEGI
Article 106. Causes de dissolució del Col·legi
El Col·legi es pot dissoldre per les causes següents:
a) La pèrdua dels requisits legals necessaris perquè la professió tingui caràcter col·legial.
b) L'acord de l'Assemblea General extraordinària adoptat per majoria absoluta de les persones col·legiades.
c) La baixa de les persones col·legiades, si el total d'aquestes queda reduït a un nombre inferior al de les necessàries per proveir tots els càrrecs de l'òrgan de govern, previstos en els estatuts.
d) La fusió mitjançant la constitució d'un nou col·legi professional o l'absorció per un altre col·legi professional.
e) L'escissió mitjançant divisió.
Article 107. Procediment de dissolució del Col·legi
1. La dissolució del Col·legi tindrà lloc per qualsevol de les causes previstes en l'article anterior.
2. L'acord de dissolució l'ha de prendre l'Assemblea General convocada amb caràcter extraordinari amb aquest efecte i ha d'obtenir el vot favorable de la majoria absoluta de les persones col·legiades. En el mateix acte l'Assemblea General acordarà la constitució d'una comissió que durà a terme la liquidació patrimonial. En aquesta liquidació el patrimoni social es destinarà, en primer lloc, a cobrir el passiu exigible, i la resta es distribuirà entre les persones col·legiades.
3. La dissolució del col·legi serà aprovada per Llei del Parlament Balear.