Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 3027
Extracte de la Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de 13 de març de 2018, per la qual s’aprova la convocatòria informativa per sol·licitar ajuts i beques dirigida als alumnes treballadors desocupats d’accions formatives finançades pel SOIB o impartides pels centres propis, per al període 2018-2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS (Identif.): 390125

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3.b i 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, es publica l’extracte de la convocatòria el text de la qual es pot consultar en la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pat.minhap.gob.es/bdnstrans/index):

1. Objecte

Aquesta convocatòria té per objecte establir la convocatòria informativa d’ajuts i beques adreçada als treballadors desocupats, alumnes de les accions formatives finançades pel SOIB o impartides per centres propis en el període 2018-2020, per tal que puguin presentar les sol·licituds corresponents a beques per a persones amb discapacitat i ajuts de transport, manutenció, allotjament i manutenció i per conciliació, que regulen els articles 25, 26 i 27 de l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març. 

Així mateix, s’estableix la convocatòria informativa de beques per a dones víctimes de violència de gènere que estableix el Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere que siguin alumnes d’accions formatives descrites l’apartat anterior.

2. Finalitat

La finalitat d’aquesta convocatòria és concedir ajuts de transport, manutenció, allotjament i manutenció, i conciliació, així com beques per a persones amb discapacitat i dones víctimes de violència de gènere. Es concedeixen de forma directa, en el marc del que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l’ocupació i la formació per l’ocupació (BOE núm. 83, de 7 d’abril).

3. Crèdit

El crèdit inicialment assignat als ajuts i beques és de 600.000 €, distribuïts de la manera següent:

Any 2019: 50.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 19020 dels pressuposts de l’exercici 2019.

Any 2020: 550.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 20020 dels pressuposts de l’exercici 2020.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cada una de les anualitats a les quals s’imputa aquesta convocatòria es financen mitjançant els fons del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que anualment es distribueixen territorialment per la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals de cada un dels exercicis als que afecti.

En el cas que alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria excedeixi del finançament, s’ha d’imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del Servei d’Ocupació de les Illes Balears corresponents a l’exercici del qual es tracti.

Aquesta resolució queda supeditada a l’existència de crèdit adequat i suficient en els exercicis pressupostaris del 2019 i 2020.

4. Persones beneficiàries

1. Els treballadors que a l’inici de la formació estiguin desocupats i que hagin finalitzat la formació impartida pel centre en el marc de les convocatòries d’accions  formatives finançades pel SOIB i en els centres propis, poden rebre els ajuts següents, amb les condicions que s’indiquen a continuació.

a. Ajuts per a transport públic

Els alumnes que tinguin el domicili en el mateix municipi on radica el centre de formació poden gaudir d’un ajut en concepte de transport públic urbà.

Els treballadors desocupats que tinguin el domicili en un municipi diferent d’aquell on s’imparteix l’acció formativa poden gaudir d’un ajut en concepte de transport públic interurbà.

b. Ajuts per a manutenció

Quan l’alumne o alumna, per assistir al curs, s’hagi de desplaçar d’un municipi a un altre que disti, almenys, 30 quilòmetres del primer i la impartició de les classes sigui de matí i d’horabaixa.

Tant per als ajuts de transport com de manutenció es considera com a darrer domicili de l’alumne o alumna el que consta a la base de dades de l’oficina d’ocupació que ha de coincidir amb el que figuri en la sol·licitud. En cas que no coincideixi, s’ha d’aportar un certificat d’empadronament i s’ha de tenir per domicili vàlid el que hi consti.

c. Ajuts per a allotjament i manutenció

Quan l’alumne o alumna s’hagi de desplaçar entre les illes, amb l’autorització prèvia del SOIB, per assistir als cursos, aquesta despesa s’ha de justificar mitjançant un contracte d’arrendament, una factura d’hostalatge o per qualsevol mitjà documental acreditatiu.

d. Beques per a persones amb discapacitat

Quan es tracti de persones desocupades amb discapacitat que han d’estar inscrites amb aquesta condició a l’oficina d’ocupació a la data d’inici del curs i han de fer constar aquesta condició en la Full de Demanda de l’acció formativa.

e. Ajuts de conciliació

Quan es tracti d’alumnes desocupats que a l’inici de l’acció formativa tinguin al seu càrrec fills menors de sis anys o familiars dependents fins al segon grau, i  compleixin els requisits següents:

  • No haver rebutjat ofertes d’ocupació adequades ni haver-se negat a participar en activitats de promoció, formació o reconversió professional en el termini d’un mes comptador des del moment en què s’hagi exhaurit el subsidi per desocupació o la prestació contributiva.
  • No tenir rendes de qualsevol tipus superiors al 75 % de l’Indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). S’ha d’entendre complert aquest requisit sempre que la suma de les rendes de tots els integrants de la unitat familiar, inclòs el sol·licitant, dividida pel nombre de membres que la formen, no superi el 75 % de l’IPREM, la quantia del qual s’hagi establert per a l’any 2016. A aquest efecte, computen com a renda l’import dels salaris socials, les rendes mínimes d’inserció o els ajuts anàlegs d’assistència social concedits per les comunitats autònomes.

A l’efecte de fer aquest càlcul s’entén per unitat familiar la formada per la persona sol·licitant, el cònjuge o parella de fet i, si escau, els pares o persones dependents i fills menors de 26 anys, sempre que convisquin amb la persona sol·licitant.

f. Beques per a dones víctimes de violència de gènere

Poden ser beneficiàries les dones víctimes de la violència de gènere, inscrites com a demandants d’ocupació en els serveis públics d’ocupació. La situació de violència de gènere es pot acreditar amb la presentació de la documentació prevista al punt 6.d).

2. L’alumne o alumna també té dret a aquesta beca o als ajuts, amb els mateixos requisits, durant l’execució exclusiva de la pràctica professional en l’empresa.

No es pot percebre cap ajut o beca corresponents als dies lectius que l’alumne o alumna hagi deixat d’assistir al curs, s’hagi justificat o no l’absència.

5. Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds s’han de formalitzar en el model que facilita el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), acompanyat del document D52 (declaració responsable de dades bancàries). Ambdós documents es troben a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>.

L’alumne o alumna ha de presentar la sol·licitud al centre de formació abans que finalitzi l’acció formativa. En el cas de dones víctimes de violència de gènere poden optar per presentar la sol·licitud al centre de formació o directament al SOIB. En ambdós casos, la sol·licitud ha d’anar acompanyada de la documentació específica següent:

a. Ajuts per a transport públic:

Els treballadors desocupats que tinguin el domicili en un municipi diferent d’aquell on s’imparteix l’acció formativa han d’adjuntar el certificat d’empadronament o targeta de la demanda d’ocupació en un municipi diferent del centre col·laborador.          

b. Ajuts per a allotjament i manutenció:

La despesa s’ha de justificar presentant un contracte d’arrendament, una factura d’hostalatge o per qualsevol mitjà documental acreditatiu.

c. Ajuts de conciliació:

S’ha d’adjuntar fotocòpia del llibre de família, certificat de convivència expedit per l’Ajuntament corresponent i el document D31 (declaració de rendes de la unitat familiar). En cas de familiars dependents, s’ha d’ajuntar el certificat de dependència expedit per la Direcció General de Dependència o d’un altre òrgan competent.

d.  Beques per a dones víctimes de violència de gènere:

  • Sentència condemnatòria, durant els 24 mesos posteriors a la seva notificació. Aquest termini s’ha d’incrementar pel temps que duri la participació en el programa formatiu.   
  • Resolució judicial que acordi mesures cautelars per a la protecció de la víctima, durant la seva vigència.
  • Ordre de protecció acordada a favor de la víctima o, excepcionalment, l’informe del ministeri fiscal que indiqui l’existència d’indicis que la demandant és víctima de violència de gènere fins que es dicti l’ordre de protecció.
  • Informe dels serveis socials comunitaris o especialitzats que acrediti que la dona és víctima de violència de gènere.

L’entitat formativa ha de recollir les sol·licituds dels alumnes i les ha de presentar en el Servei d’Ocupació de les Illes Balears en el termini de 10 dies, des de la finalització de l’acció formativa juntament amb la memòria justificativa.

6. Règim de concessió de les beques

La beca i els ajuts es concedeixen en règim de concessió directa mitjançant una resolució del president del SOIB per les quanties següents:

a. Ajuts per a transport

  • 1,50 euros per dia d’assistència, en concepte d’ajut de transport públic urbà.
  • 4,50 euros per dia d’assistència, en concepte de transport públic interurbà.

b. Ajuts per a manutenció: tenen una quantia de 8 euros per dia d’assistència.

c. Ajuts per a manutenció i allotjament: tenen una quantia de 55 euros per dia d’assistència. En aquest supòsit, l’alumne o alumna té dret als bitllets de transport en classe econòmica dels desplaçaments inicial i final.

d. Les beques per a les persones amb discapacitat desocupades tenen una quantia de 5,50 euros per dia d’assistència.

e. Ajuts de conciliació: tenen una quantia corresponent al 75 % de l’IPREM diari per dia d’assistència, determinat en la Llei de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2018.

f. Beques per a dones víctimes de violència de gènere: durant el temps de participació en una acció formativa tenen dret a percebre una beca per assistència de 10 euros per dia lectiu fins que acabi el curs. Aquesta beca és compatible amb la resta d’ajuts que estableix aquest annex, d’acord amb el Reial decret 1917/2008. Aquesta beca és incompatible amb altres beques pel mateix concepte finançades pel SOIB.

 7. Termini per resoldre i notificar o publicar

El termini per resoldre la sol·licitud i notificar la resolució o publicar-la és de sis mesos, comptadors des de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada en el registre de l’òrgan competent per a la seva tramitació, de conformitat amb el que estableix el Reial Decret 357/2006, de 24 de març. Una vegada transcorregut aquest termini sense que s’hagi dictat una resolució expressa, la petició s’ha d’entendre desestimada. La resolució expressa tant de concessió com de denegació s’ha de notificar mitjançant la publicació en el BOIB. 

8. Justificació de l’aplicació dels fons

La justificació del dret al cobrament dels ajuts i beques que estableix aquesta Resolució s’ha de dur a terme mitjançant l’assistència efectiva de l’alumne o alumna al curs, que es comprova per les llistes de control d’assistència, signades degudament, juntament amb la comprovació de la resta de requisits específics expressats en el punt 6. La baixa o l’exclusió de l’alumne o alumna dóna lloc a la pèrdua del dret de percebre aquests ajuts. Els dies d’absència, justificada o sense justificar, no s’han de computar als efectes de pagament del ajuts.

En tots els casos, el Servei d’Ocupació prèvia autorització de la persona  sol·licitant, ha de verificar les dades d’identificació i residència així com les dades tributàries relatives al nivell de renda i qualsevol dada de caràcter personal o econòmic que es pugui obtenir de les bases de dades de qualsevol organisme o administració.

Respecte de les dones víctimes de violència de gènere, juntament amb la sol·licitud, l’alumna ha de presentar un document acreditatiu d’aquesta condició d’acord amb el punt 6.d.

9. Pagament

El SOIB ha de tramitar la proposta de pagament una vegada finalitzada l’acció formativa i comprovat que compleix amb els requisits que estableix aquesta convocatòria.

Palma, 13 de març de 2018

El conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears 

Iago Negueruela Vázquez