Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 3024
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de 13 de març de 2018, per la qual s’aprova la convocatòria informativa per sol·licitar ajuts i beques dirigida als alumnes treballadors desocupats d’accions formatives finançades pel SOIB o impartides pels centres propis, per al període 2018-2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La formació és un element cabdal en la competitivitat dels territoris i en les possibilitats de les persones de gaudir d'una carrera laboral adient. Per això, al novembre de 2015 el Govern de les Illes Balears aprova, amb el consens de les organitzacions econòmiques i socials més representatives, l'Estratègia Balear de Formació Professional per a l'Ocupació. Entre els punts més destacats de l'Estratègia hi figura l'impuls de la formació com a eix essencial de la millora del nostre model econòmic i com a instrument per treballar per unes condicions laborals i salarials adequades.

Malgrat l'exposat anteriorment, els individus es troben amb dificultats per poder desenvolupar accions formatives adequades a les necessitats del teixit productiu. Entre aquestes dificultats hi trobam  la conciliació laboral, familiar i personal; el transport per accedir fins als llocs de formació; les diferents capacitats de les persones i els costs de manutenció o la necessitat d'ajudar les dones víctimes de violència de gènere.

És l'evidència d'aquestes dificultats, moltes de les quals lligades a les qüestions de gènere, el que planteja compensar els individus que pateixen aquestes situacions per intentar que la igualtat d'oportunitats per poder accedir a la formació sigui un fet. I és que un dels objectius plantejats en l'Estratègia Balear de Formació Professional per a l'Ocupació és la d'assolir la inclusió formativa de tots els treballadors i treballadores.

Amb l’objectiu de facilitar la formació s’aprova aquesta convocatòria a la qual s’estableixen uns ajuts i beques de transport, manutenció, allotjaments i manutenció i beques per a persones amb discapacitats, per als alumnes d’accions formatives finançades pel SOIB o impartides per centres propis.

Així mateix, s’hi inclouen les beques per a dones víctimes de violència de gènere que estableix el Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere.

La concessió d’aquests ajuts i beques s’ha de fer de forma directa segons el procediment que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l’ocupació i de la formació professional ocupacional, prèvia sol·licitud de l’alumne o alumna i de l’empresa, d’acord amb l’article 28 de l’Ordre TAS/718/2008 de 7 de març, en concordança amb l’article 22.2 en relació amb l’article 28 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Atès que l’article 14.2 de la Llei 30/2015 , de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, preveu que les administracions públiques competents en matèria de formació professional poden impartir formació professional per a l’ocupació a través dels centres propis o mitjançant convenis amb entitats o empreses públiques que puguin impartir la formació.

Tenint en compte que la disposició addicional cinquena de l’Ordre TAS/718/2008 de 7 de març, fa referència al finançament de la formació d’oferta programada i impartida per les administracions públiques competents a través dels centres propis.

Atès que el Reial decret 1032/2017, de 15 de desembre (BOE núm. 305, de 16 de desembre) va aprovar l’Estratègia Espanyola d’Activació per a l’Ocupació (EEAO) 2017-2020, la qual es configura com a marc normatiu per a la coordinació i execució de les polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral en el conjunt de l’Estat.

L’Estratègia Espanyola d’Activació per a l’Ocupació 2017-2020 incorpora com a objectiu estratègic la necessitat de desenvolupar una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant, que ajusti millor les competències i faciliti les transicions laborals. Per una altra banda, incorpora a l’eix 2 «Formació l’objectiu instrumental» l’objectiu  2.6 «Oferir als demandants formació ajustada en els seus itineraris personals d’ocupació» i a l’eix 4 «Igualtat d’oportunitats en l’accés a l’ocupació» considera prioritari els objectius instrumentals 4.1«Promoure l’activació a través de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral» i 4.2 «Promoure l’activació de les dones i la igualtat efectiva.»

El Pla d’Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2017-2020 inclou a la Prioritat 2 «Impuls per a l’efectiva igualtat de gènere a la feina» la línia d’actuació 2.3 «per aplicar la perspectiva de gènere en l’oferta formativa del Subsistema de formació professional per a l’ocupació» i concretament l’acció 2.3.2 «de desenvolupar programes de participació de les dones en la formació» i la línia d’actuació 2.5 « per a l’atenció de les dones víctimes de la violència de gènere.» Per una altra banda, la Prioritat 4 «Desplegament de l’Estratègia Balear de la formació professional per a l’ocupació» inclou la línia d’actuació 4.13 « per a l’establiment d’ajudes formatives pel reforç de les polítiques de formació» i concretament, l’acció 4.13.2« d’ajuts econòmics per a col·lectius amb majors dificultats d’inserció perquè es puguin formar en el marc del Subsistema de formació professional per a l’ocupació.»

Atès que la convocatòria de subvencions està inclosa en el Pla Anual de Política d’Ocupació de 2018 com a Programa Comú PC00004 Oferta Formativa per a treballadors desocupats: programes de formació dels serveis públics d’ocupació i dona resposta als objectius estratègics de l’Estratègia Espanyola d’Activació per a l’Ocupació i a les prioritats, línies d’actuació i accions del POQIB assenyalades.

Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 2018-2020, de 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018).

Per això, en exercici de les competències atribuïdes pel Decret 37/2015, de 22 de maig, d’aprovació dels Estatuts del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, d’acord amb les disposicions d’aplicació general i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries, d’acord amb l’informe previ de la direcció general competent en matèria de pressuposts i de l’informe de la Intervenció General, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria informativa d’ajuts i beques adreçada als treballadors desocupats alumnes d’accions formatives finançades pel SOIB o impartides pels centres propis durant el període 2018/2020, corresponents a ajuts de transport, manutenció, allotjament i manutenció, conciliació, així com les beques per a persones amb discapacitat i dones víctimes de violència de gènere.

Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 2018-2020, de 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018).

2. Ordenar la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual comença a tenir efectes l’endemà d’haver-s’hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l’article 123 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, 13 de març de 2018

El conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB
Iago Negueruela Vázquez

ANNEX 1
Convocatòria informativa per sol·licitar ajuts i beques dirigides als treballadors desocupats alumnes d’accions formatives finançades pel SOIB o impartides pels centres propis, per el període 2018-2020

1. Objecte

Aquesta convocatòria té per objecte establir la convocatòria informativa d’ajuts i beques adreçada als treballadors desocupats, alumnes de les accions formatives finançades pel SOIB o impartides per centres propis en el període 2018-2020, per tal que puguin presentar les sol·licituds corresponents a beques per a persones amb discapacitat i ajuts de transport, manutenció, allotjament i manutenció i per conciliació, que regulen els articles 25, 26 i 27 de l’Ordre TAS/718/2008, de 7 de març. 

Així mateix, s’estableix la convocatòria informativa de beques per a dones víctimes de violència de gènere que estableix el Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere que siguin alumnes d’accions formatives descrites l’apartat anterior.

2. Finalitat

La finalitat d’aquesta convocatòria és concedir ajuts de transport, manutenció, allotjament i manutenció, i conciliació, així com beques per a persones amb discapacitat i dones víctimes de violència de gènere. Es concedeixen de forma directa, en el marc del que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l’ocupació i la formació per l’ocupació (BOE núm. 83, de 7 d’abril).

3. Bases reguladores

Els ajuts i les beques objecte d’aquesta convocatòria es regeixen pel Reial decret 694/2017, de 23 de març; l’Ordre TAS/718/2008 de 7 de març (que desplega el Reial decret 395/2007, de 23 de març, actualment derogat); pel Reial decret 357/2006, de 24 de març i pel Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el programa d’inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere que siguin alumnes d’accions formatives. L’Ordre TAS/718/2008 s’ha d’entendre aplicable mentre no entri en vigor la normativa que desplega el Reial decret 694/2017, d’acord amb el primer apartat de la seva Disposició Transitòria primera.

4. Crèdit

El crèdit inicialment assignat als ajuts i beques és de 600.000 €, distribuïts de la manera següent:

  • Any 2019: 50.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 19020 dels pressuposts de l’exercici 2019.
  • Any 2020: 550.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 48015 00 20020 dels pressuposts de l’exercici 2020.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cada una de les anualitats a les quals s’imputa aquesta convocatòria es financen mitjançant els fons del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que anualment es distribueixen territorialment per la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals de cada un dels exercicis als que afecti.

En el cas que alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria excedeixi del finançament, s’ha d’imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del Servei d’Ocupació de les Illes Balears corresponents a l’exercici del qual es tracti.

Aquesta resolució queda supeditada a l’existència de crèdit adequat i suficient en els exercicis pressupostaris del 2019 i 2020.

5. Persones beneficiàries

1. Els treballadors que a l’inici de la formació estiguin desocupats i que hagin finalitzat la formació impartida pel centre en el marc de les convocatòries d’accions  formatives finançades pel SOIB i en els centres propis, poden rebre els ajuts següents, amb les condicions que s’indiquen a continuació.

a. Ajuts per a transport públic

Els alumnes que tinguin el domicili en el mateix municipi on radica el centre de formació poden gaudir d’un ajut en concepte de transport públic urbà.

Els treballadors desocupats que tinguin el domicili en un municipi diferent d’aquell on s’imparteix l’acció formativa poden gaudir d’un ajut en concepte de transport públic interurbà.

b. Ajuts per a manutenció

Quan l’alumne o alumna, per assistir al curs, s’hagi de desplaçar d’un municipi a un altre que disti, almenys, 30 quilòmetres del primer i la impartició de les classes sigui de matí i d’horabaixa.

Tant per als ajuts de transport com de manutenció es considera com a darrer domicili de l’alumne o alumna el que consta a la base de dades de l’oficina d’ocupació que ha de coincidir amb el que figuri en la sol·licitud. En cas que no coincideixi, s’ha d’aportar un certificat d’empadronament i s’ha de tenir per domicili vàlid el que hi consti.

c. Ajuts per a allotjament i manutenció

Quan l’alumne o alumna s’hagi de desplaçar entre les illes, amb l’autorització prèvia del SOIB, per assistir als cursos, aquesta despesa s’ha de justificar mitjançant un contracte d’arrendament, una factura d’hostalatge o per qualsevol mitjà documental acreditatiu.

d. Beques per a persones amb discapacitat

Quan es tracti de persones desocupades amb discapacitat que han d’estar inscrites amb aquesta condició a l’oficina d’ocupació a la data d’inici del curs i han de fer constar aquesta condició en la Full de Demanda de l’acció formativa.

e. Ajuts de conciliació

Quan es tracti d’alumnes desocupats que a l’inici de l’acció formativa tinguin al seu càrrec fills menors de sis anys o familiars dependents fins al segon grau, i  compleixin els requisits següents:

  • No haver rebutjat ofertes d’ocupació adequades ni haver-se negat a participar en activitats de promoció, formació o reconversió professional en el termini d’un mes comptador des del moment en què s’hagi exhaurit el subsidi per desocupació o la prestació contributiva.
  • No tenir rendes de qualsevol tipus superiors al 75 % de l’Indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). S’ha d’entendre complert aquest requisit sempre que la suma de les rendes de tots els integrants de la unitat familiar, inclòs el sol·licitant, dividida pel nombre de membres que la formen, no superi el 75 % de l’IPREM, la quantia del qual s’hagi establert per a l’any 2016. A aquest efecte, computen com a renda l’import dels salaris socials, les rendes mínimes d’inserció o els ajuts anàlegs d’assistència social concedits per les comunitats autònomes.

A l’efecte de fer aquest càlcul s’entén per unitat familiar la formada per la persona sol·licitant, el cònjuge o parella de fet i, si escau, els pares o persones dependents i fills menors de 26 anys, sempre que convisquin amb la persona sol·licitant.

f. Beques per a dones víctimes de violència de gènere

Poden ser beneficiàries les dones víctimes de la violència de gènere, inscrites com a demandants d’ocupació en els serveis públics d’ocupació. La situació de violència de gènere es pot acreditar amb la presentació de la documentació prevista al punt 6.d).

2. L’alumne o alumna també té dret a aquesta beca o als ajuts, amb els mateixos requisits, durant l’execució exclusiva de la pràctica professional en l’empresa.

No es pot percebre cap ajut o beca corresponents als dies lectius que l’alumne o alumna hagi deixat d’assistir al curs, s’hagi justificat o no l’absència.

6. Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds s’han de formalitzar en el model que facilita el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), acompanyat del document D52 (declaració responsable de dades bancàries). Ambdós documents es troben a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>.

L’alumne o alumna ha de presentar la sol·licitud al centre de formació abans que finalitzi l’acció formativa. En el cas de dones víctimes de violència de gènere poden optar per presentar la sol·licitud al centre de formació o directament al SOIB. En ambdós casos, la sol·licitud ha d’anar acompanyada de la documentació específica següent:

a. Ajuts per a transport públic:

Els treballadors desocupats que tinguin el domicili en un municipi diferent d’aquell on s’imparteix l’acció formativa han d’adjuntar el certificat d’empadronament o targeta de la demanda d’ocupació en un municipi diferent del centre col·laborador.

b. Ajuts per a allotjament i manutenció:

La despesa s’ha de justificar presentant un contracte d’arrendament, una factura d’hostalatge o per qualsevol mitjà documental acreditatiu.

c. Ajuts de conciliació:

S’ha d’adjuntar fotocòpia del llibre de família, certificat de convivència expedit per l’Ajuntament corresponent i el document D31 (declaració de rendes de la unitat familiar). En cas de familiars dependents, s’ha d’ajuntar el certificat de dependència expedit per la Direcció General de Dependència o d’un altre òrgan competent.

d.  Beques per a dones víctimes de violència de gènere:

  • Sentència condemnatòria, durant els 24 mesos posteriors a la seva notificació. Aquest termini s’ha d’incrementar pel temps que duri la participació en el programa formatiu.   
  • Resolució judicial que acordi mesures cautelars per a la protecció de la víctima, durant la seva vigència.
  • Ordre de protecció acordada a favor de la víctima o, excepcionalment, l’informe del ministeri fiscal que indiqui l’existència d’indicis que la demandant és víctima de violència de gènere fins que es dicti l’ordre de protecció.
  • Informe dels serveis socials comunitaris o especialitzats que acrediti que la dona és víctima de violència de gènere.

L’entitat formativa ha de recollir les sol·licituds dels alumnes i les ha de presentar en el Servei d’Ocupació de les Illes Balears en el termini de 10 dies, des de la finalització de l’acció formativa juntament amb la memòria justificativa.

7. Concessió i import dels ajuts

La beca i els ajuts es concedeixen en règim de concessió directa mitjançant una resolució del president del SOIB per les quanties següents:

a. Ajuts per a transport

  • 1,50 euros per dia d’assistència, en concepte d’ajut de transport públic urbà.
  • 4,50 euros per dia d’assistència, en concepte de transport públic interurbà.

b. Ajuts per a manutenció: tenen una quantia de 8 euros per dia d’assistència.

c. Ajuts per a manutenció i allotjament: tenen una quantia de 55 euros per dia d’assistència. En aquest supòsit, l’alumne o alumna té dret als bitllets de transport en classe econòmica dels desplaçaments inicial i final.

d. Les beques per a les persones amb discapacitat desocupades tenen una quantia de 5,50 euros per dia d’assistència.

e. Ajuts de conciliació: tenen una quantia corresponent al 75 % de l’IPREM diari per dia d’assistència, determinat en la Llei de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2018.

f. Beques per a dones víctimes de violència de gènere: durant el temps de participació en una acció formativa tenen dret a percebre una beca per assistència de 10 euros per dia lectiu fins que acabi el curs. Aquesta beca és compatible amb la resta d’ajuts que estableix aquest annex, d’acord amb el Reial decret 1917/2008. Aquesta beca és incompatible amb altres beques pel mateix concepte finançades pel SOIB.

8. Termini per resoldre i notificar o publicar

El termini per resoldre la sol·licitud i notificar la resolució o publicar-la és de sis mesos, comptadors des de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada en el registre de l’òrgan competent per a la seva tramitació, de conformitat amb el que estableix el Reial Decret 357/2006, de 24 de març. Una vegada transcorregut aquest termini sense que s’hagi dictat una resolució expressa, la petició s’ha d’entendre desestimada. La resolució expressa tant de concessió com de denegació s’ha de notificar mitjançant la publicació en el BOIB. 

9. Justificació de l’aplicació dels fons

La justificació del dret al cobrament dels ajuts i beques que estableix aquesta Resolució s’ha de dur a terme mitjançant l’assistència efectiva de l’alumne o alumna al curs, que es comprova per les llistes de control d’assistència, signades degudament, juntament amb la comprovació de la resta de requisits específics expressats en el punt 6. La baixa o l’exclusió de l’alumne o alumna dona lloc a la pèrdua del dret de percebre aquests ajuts. Els dies d’absència, justificada o sense justificar, no s’han de computar als efectes de pagament del ajuts.

En tots els casos, el Servei d’Ocupació prèvia autorització de la persona  sol·licitant, ha de verificar les dades d’identificació i residència així com les dades tributàries relatives al nivell de renda i qualsevol dada de caràcter personal o econòmic que es pugui obtenir de les bases de dades de qualsevol organisme o administració.

Respecte de les dones víctimes de violència de gènere, juntament amb la sol·licitud, l’alumna ha de presentar un document acreditatiu d’aquesta condició d’acord amb el punt 6.d.

10. Pagament

El SOIB ha de tramitar la proposta de pagament una vegada finalitzada l’acció formativa i comprovat que compleix amb els requisits que estableix aquesta convocatòria.