Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 699168
Ordre 29/2022 conjunta de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, per la qual s’aprova la vuitena modificació de l’Ordre conjunta, de 28 de maig de 2021, per la qual s’aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d’ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 29 de maig de 2021 es va publicar en el BOIB número 70 l'Ordre conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 28 de maig de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19.

Mitjançant aquesta Ordre es varen aprovar les bases i la convocatòria de subvencions que han de regir la concessió dels ajuts directes a autònoms i empreses, amb la finalitat de donar suport a la solvència del sector privat mitjançant la provisió a les empreses i autònoms d'ajuts directes de caràcter finalista que permetin el pagament a proveïdors, la reducció dels deutes derivats de l'activitat econòmica i, en cas de quedar romanent, els deutes amb creditors bancaris, i també el pagament de costs fixos (com ara, per exemple, els relatius al subministrament d'energia i als canvis en les pautes de consum i de potència demandada).

2. L'Ordre conjunta abans esmentada s'ha modificat en diverses ocasions.

La primera d'aquestes modificacions es va publicar al BOIB número 78, el 12 de juny de 2021. Aquesta modificació es va dur a terme, entre altres motius, amb la finalitat de facilitar la comprensió de determinats requisits, així com per permetre que determinats sol·licitants que no haguessin obtingut un resultat net positiu per les activitats econòmiques en les quals s'hagués aplicat el mètode d'estimació directa per a la seva determinació o hagués resultat positiva la base imposable de l'impost sobre societats o de l'impost sobre la renda de no residents, abans de l'aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives, es poguessin beneficiar de l'excepció de la obligatorietat del compliment d'aquest requisit.

La segona modificació es va publicar al BOIB número 84, el 26 de juny de 2021, amb la finalitat, entre altres motius, de clarificar els supòsits en què es pot interpretar que els empresaris o professionals, entitats i grups consolidats han resultat afectats per la fallida de Thomas Cook i, en conseqüència, aclarir la forma en què cal justificar la concurrència d'aquesta situació.

També es va eliminar el llistat de codis CNAEs que contenia l'Annex I amb la finalitat d'ampliar les activitats en què poden estar d'alta els sol·licitants de la subvenció; es va modificar la redacció de determinats articles per tal de donar coherència al text de l'Ordre amb l'eliminació de l'esmentat Annex; es va modificar el termini de presentació de les sol·licituds, i, finalment, es va modificar l'article 8.4 de l'Ordre amb l'objectiu d'adequar l'ampliació dels CNAEs a les exigències establertes en l'apartat 4.4 del Marc Nacional Temporal per als sectors de la pesca i l'aqüicultura en la producció primària de productes agrícoles.

L'1 de juliol de 2021 es va publicar al BOIB número 87 la tercera modificació mitjançant la qual es va preveure, expressament, la possibilitat que els ajuts es poguessin aplicar a la satisfacció o compensació de pèrdues, enteses aquestes pèrdues com els costs fixos a què es refereixen els apartats 1 i 3 de l'article 1 o els costs fixos no coberts a què fan referència la disposició addicional cinquena del Reial decret llei 5/2021 i el Marc Nacional Temporal, relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de Covid-19 autoritzat per la Comissió Europea en la seva Decisió SA.56851 (2020/N), de 2 d'abril.

Es tractava de deixar clar que la finalitat dels ajuts no es limita a la satisfacció de deutes i pagaments, sinó també, com indiquen els apartats 1 i 3 de l'article 1 del Reial decret llei 5/2021, a la satisfacció (és a dir, a l'aplicació o la imputabilitat) de costs fixos (incloses, per tant, les pèrdues computables); sempre que, és clar, aquesta aplicació o imputació no impliqui una duplicitat en el cost o la despesa objecte de subvenció, això és, sempre que no es tracti de costs o despeses que ja s'hagin aplicat al mateix ajut en concepte de satisfacció de deutes o pagaments.

3. El 6 de juliol de 2021 es va publicar en el BOIB número 90 una correcció d'errades advertides a les Ordres conjuntes de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, publicades al BOIB número 84, de 26 de juny de 2021 i al BOIB número 87, de l'1 de juliol de 2021, per les que s'aprova la segona i tercera modificació de l'Ordre conjunta, de 28 de maig de 2021, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19.

4. El 24 de novembre de 2021 es va publicar al BOE el Reial decret llei 27/2021, de 23 de novembre, pel qual es prorroguen determinades mesures econòmiques per a donar suport a la recuperació. L'article cinquè d'aquest Reial decret llei 27/2021 modifica l'apartat 1 de l'article 4 del Reial decret llei 5/2021, que queda redactat de la manera següent:

Les Comunitats Autònomes i Ciutats de Ceuta i Melilla procediran al reintegrament al Tresor Públic dels imports corresponents conforme als apartats següents:

a) Amb anterioritat a 31 de desembre de 2021 hauran de reintegrar la diferència entre l'import assignat a la Comunitat Autònoma o Ciutat per aquest Reial decret llei i l'import màxim derivat de les sol·licituds rebudes.

b) Així mateix, amb anterioritat a 31 de desembre de 2021, podran reintegrar la diferència entre l'import màxim derivat de les sol·licituds i l'import adjudicat, sense perjudici que puguin retenir els fons necessaris per a fer front als pagaments que eventualment puguin derivar-se de l'estimació dels recursos en via administrativa interposats contra resolucions denegatòries dictades abans del 31 de desembre de 2021 i que estiguin pendents de resolució.

c) En tot cas, la resta del saldo no executat s'haurà de reintegrar abans del 30 de juny de 2022. Abans de 30 de juny de 2022, les Comunitats Autònomes i les Ciutats de Ceuta i Melilla remetran al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública un estat d'execució, indicant les quanties totals de compromisos de crèdits, obligacions reconegudes i pagaments realitzats.

Les Comunitats Autònomes i les Ciutats de Ceuta i Melilla hauran de remetre juntament amb la informació enumerada en aquest apartat, informe dels seus respectius òrgans d'intervenció i control en el qual s'acrediti i certifiqui l'import dels reintegraments.

5. Atès que la nova redacció de l'article 4.1 del Real decret llei 5/2021 amplia els terminis per a la devolució del saldo no executat per les Comunitats Autònomes, es va tramitar la cinquena modificació per ampliar el termini per a què les persones beneficiaries dels ajuts rebuts en el marc de la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, poguessin justificar els ajuts rebuts, de manera que, amb la finalitat d'ampliar el termini de justificació i facilitar la presentació de la mateixa, es varen modificar els apartats 5.3 i 5.4 de l'article 9 de l'Ordre conjunta, així com també es va afegir un apartat 5.5 a l'esmentat article 9 i nous Annexes que contenien models de documentació i d'informació clarificadora per a dur a terme una correcta justificació.

6. El 8 de gener de 2022 es va publicar en el BOIB núm. 5 la cinquena modificació esmentada a l'antecedent anterior per Ordre conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic,Turisme i Treball de 4 de gener de 2022.

7. El dia 31 de març de 2022 es va publicar al BOIB número 44 la sisena modificació. Atès el volum de recursos de reposició presentats contra les Resolucions dictades en el procediment de concessió d'ajuts directes a autònoms i empreses de la Línia Covid prevists en el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19, una vegada analitzats els mateixos, era necessari per a la seva resolució la informació o documentació que havia de subministrar o certificar l'Agència Estatal d'Administració Tributària i/o la Tresoreria General de la Seguretat Social. Aquest fet determinava haver de requerir als recurrents per tal que aportessin la informació o documentació corresponent. A més, cal tenir en compte que l'article 9.5 de l'Ordre conjunta establia que la justificació de la subvenció, pel que fa a les despeses a què es refereixen els punts 5.1, ajut per import igual o inferior a 6.000,00 €, i 5.2, ajut per import superior a 6.000,00 i inferior a 60.000,00 €, es podria presentar des de l'endemà de la data de pagament de la subvenció fins al 31 de març de 2022.

Així, en cas d'haver d'estimar el recurs en què l'import de l'ajut a rebre fos inferior a 60.000,00 euros, era possible que la resolució no fos dictada abans del 31 de març de 2022, el que suposava, òbviament, que els beneficiaris com a conseqüència de l'estimació del recurs no podrien justificar les despeses subvencionables abans del 31 de març de 2022, com establia l'article 9.5 de l'Ordre abans esmentada.

Per això, va ser convenient modificar aquest precepte, el 9.5, amb la finalitat que, amb independència de l'import de l'ajut rebut, fixés com a data límit per justificar, tant les despeses com els costs fixos subvencionables, el 30 de juny de 2022.

8. El dia 15 d'octubre de 2022 es va publicar al BOIB número 134 la setena modificació, en la qual es va ampliar el crèdit assignat a la convocatòria per un import de 4.690.574,36 euros derivats de fons propis, per a fer front els pagaments que es deriven de l'estimació dels recursos pendents de resolució en via administrativa interposats contra les resolucions denegatòries dictades abans del 31 de desembre de 2021 de la convocatòria de subvencions del Reial decret llei 5/2021. Aquesta modificació va incloure també l'obligatorietat expressa de la tramitació electrònica en totes les fases dels procediments relacionats amb la concessió d'aquests ajuts, tant el procediment de reintegrament com el  procediment sancionador, atesa la capacitat econòmica, tècnica, dedicació professional dels beneficiaris, ja que queda suficientment acreditat l'accés i disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris, per tractar-se de professionals, empresaris o empreses.

9. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 860.428.494,36 euros, dels quals 855.737.920,00 euros provenen del fons de l'Administració general l'Estat amb càrrec a la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses prevista en el títol I del Reial decret llei 5/2021, i 4.690.574,36 euros derivats de fons propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En el marc d'aquesta convocatòria resulta que cal fer el pagament dels recursos estimats en via administrativa interposats contra les resolucions denegatòries dictades abans del 31 de desembre de 2021, per a la qual cosa es va fer la setena modificació esmentada en l'antecedent anterior i, així, es va ampliar el crèdit assignat a la convocatòria per un import de 4.690.574,36 euros derivats de fons propis.

Això no obstant, l'import ampliat esmentat en l'antecedent anterior ha resultat insuficient per atendre els pagaments que es deriven de l'estimació de la totalitat dels recursos pendents de resolució en via administrativa interposats contra les resolucions denegatòries dictades abans del 31 de desembre de 2021.

Per això, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball ha de destinar un import addicional de 66.683,93 euros provinents de fons propis per atendre els pagaments que es deriven de l'estimació de la resta dels recursos pendents de resolució en via administrativa interposats contra les resolucions denegatòries dictades abans del 31 de desembre de 2021 de la convocatòria de subvencions del Reial decret llei 5/2021.

L'article 3 de l'Ordre conjunta abans esmentada fa referència al crèdit assignat a la convocatòria i disposa que la redistribució pressupostària de l'import previst en les línies no exigeix la modificació de les bases ni de la convocatòria. Malgrat això, no es tracta de redistribuir pressupostàriament l'import previst a les línies, sinó d'incrementar l'import total imputat a la mateixa amb la finalitat de poder atendre el pagament total de la resta dels recursos que han estat estimats. Per aquesta raó, és necessària la modificació de l'Ordre, ja que es modifica el crèdit assignat a la convocatòria, ampliant-lo per un import de 66.683,93 euros derivats de fons propis.

10. L'apartat 2 de la disposició addicional primera de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en relació amb l'article 15.2 del mateix text legal, estableix que l'aprovació de les bases ha de seguir, exclusivament, els tràmits següents: resolució d'inici, informe dels serveis jurídics i fiscalització prèvia de la Intervenció General, que s'han d'emetre en el termini màxim de deu dies naturals. I afegeix que la fiscalització prèvia de la Intervenció General, quan sigui procedent, s'ha de limitar als aspectes de la convocatòria susceptibles de fiscalització.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, d'acord amb el que estableix l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent:

ORDRE

Article únic

1.- Es modifica l'apartat 1 de l'article 3 de l'Ordre conjunta, de 28 de maig de 2021, que queda redactat de la manera següent:

«Article 3

1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 860.495.178,29 euros, dels quals 855.737.920,00 euros provenen del fons de l'Administració general l'Estat amb càrrec a la Línia Covid d'ajuts directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses prevista en el títol I del Reial decret llei 5/2021, i 4.757.258,29 euros derivats de fons propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, els quals es distribuiran inicialment de la forma següent:

a) 200.000.000,00 euros (dos-cents milions d'euros) amb càrrec a la partida pressupostària 12899/G/761C01/47000/00/21199 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2021 destinats a finançar els ajuts de la Línia 1.

b) 655.737.920,00 euros (sis-cents cinquanta cinc milions set-cents trenta-set mil nou-cents vint euros) amb càrrec a la partida pressupostària 12899/G/761C01/47000/00/21199 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2021 destinats a finançar els ajuts de la Línia 2.

c) 4.757.258,29 euros (quatre milions set-cents cinquanta set mil dos-cents cinquanta-vuit euros amb vint-i-nou cèntims) amb càrrec a la partida pressupostària 12899/G/761C01/47000/00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2022 destinats a finançar el pagament dels recursos administratius que hagin estat estimats.»

 

Disposició final única Entrada en vigor

Aquesta Ordre produeix efectes, una vegada publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, des de l'1 de gener de 2022.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (24 de novembre de 2022)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat i secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez (art. 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears)