Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 222138
Normativa d'accés de les mascotes a les instal·lacions, trens i metros de Serveis Ferroviaris de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Comunicació de l'Acord del Consell d' Administració de Serveis Ferroviaris de Mallorca que, a la reunió del dia 25 de març de 2024, adequà al que estableix la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i benestar dels animals, publicada en el BOE de l'endemà, la normativa d'accés de les mascotes a les instal·lacions, trens i metros de Serveis Ferroviaris de Mallorca amb la redacció següent: 

1. Es permet l'accés a petits animals de companyia, com cans, moixos, fures i petites aus no de corral. Els moixos, furons i petites aus han de viatjar a l'interior d'una cistella de transport o receptacle específic ja que poden resultar perillosos o molests per la forma, soroll o olor per a la resta d'usuaris.

Està prohibit l'accés amb animals exòtics (rèptils, aranyes, insectes, etc.).

La persona propietària o acompanyant de l'animal és l'única responsable, fins i tot davant tercers, de qualsevol incidència o dany que es produeixi pel comportament de l'animal.

Només està permès l'accés amb un animal per persona. En cap cas podran fer ús del seient dels trens i metros.

2. Respecte dels cans, aquests han d'anar, en tot moment i des que accedeixin a les instal·lacions d'SFM, subjectes amb corretja i morrió fins que surtin d'aquestes. La distància entre l'animal i el portador no pot superar el mig metre

2.1 Tots els cans han de dur el microxip d'identificació corresponent.

2.2 Els cans la raça dels quals estigui inclosa a la llista de potencialment perillosos tenen prohibit l'accés a les instal·lacions d'SFM.

2.3 Per la seva seguretat, els cans poden utilitzar els ascensors i les escales de pedra, però no les escales mecàniques.

2.4 Les femelles durant el període de zel no poden viatjar en tren i metro.

2.5 Perquè un ca pugui accedir a un tren o metro, el propietari ha d'abonar un bitllet senzill com a títol de transport vàlid per a l'animal, a excepció que viatgi a l'interior d'una cistella de transport o receptacle específic, per la consideració d'equipatge de mà.

Queden exclosos de l'abonament del bitllet senzill els cans d'assistència personal.

3. Cans d'assistència personal.

3.1. Es permet sense cap restricció l'accés de cans pigalls acompanyant a persones invidents o amb deficiència audiovisual.

3.2. Els cans pigalls en procés d'ensinistrament poden accedir a les instal·lacions, trens i metros acompanyats dels ensinistradors. En aquest cas, el futur ca pigall ha de portar una armilla distintiva de la seva condició. Igualment, la persona responsable del ca ha de dur el carnet/distintiu oficial pertinent que l'acrediti com a educador instructor.

3.3. Els cans ensinistrats per a l'assistència personal i que acompanyin una persona amb discapacitat que requereixi del seu ajut per al desenvolupament personal i per avisar en situacions de risc estan igualment permesos a les instal·lacions d'SFM. Han d'anar en tot moment subjectes i la persona que faci ús d'aquest animal ha d'exhibir la certificació d'ensinistrament especial corresponent, com la de ca ensinistrat per a la detecció anticipada d'una hipoglucèmia en persones diabètiques.

4. Serveis Ferroviaris de Mallorca es reserva el dret de prohibir o limitar l'admissió d'animals tant a les instal·lacions com als trens i metros en moments de gran afluència d'usuaris. És el personal d'SFM qui ha de valorar, d'acord amb el seu prudencial criteri, la molèstia que pugui suposar l'animal en aquesta situació. Igualment, pot ordenar que l'animal i el propietari o acompanyant hagin de baixar del tren o metro o abandonar les instal·lacions quan l'animal tengui un comportament molest, agressiu o perillós per als usuaris.

5. Les persones que accedeixen a l'interior dels trens o metros amb animals de companyia han de fer ús exclusiu del darrer vagó del tren.

6. Les persones que fan ús del servei ferroviari o del metro i van acompanyades d'un animal que per les seves dimensions no fa ús d'una gàbia de transport han d'abonar un títol de viatge per l'animal.

 

Recomanacions als usuaris del servei ferroviari amb animals de companyia:

a) Assegurar-se que la mascota és ben rebuda per la resta dels usuaris sense imposar la presència d'aquesta a usuaris temorosos.

b) Evitar les hores de major afluència d'usuaris per facilitar la convivència entre usuaris i animals de companyia.

Per tot això, el Consell d'Administració adopta l'Acord següent

Primer. Declarar derogada qualsevol normativa, de rang igual o inferior, que en aquesta matèria fos d'aplicació a Serveis Ferroviaris de Mallorca.

Segon. Publicar l'Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears que entrarà en vigor l'endemà de la publicació.

Interposició de recursos

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell d'Administració de Serveis Ferroviaris de Mallorca en la forma i termini previst en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en els termes que preveu l'article 45 i següents de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Document signat electrònicament (9 d'abril de 2024)

El director gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca José Ramón Orta Rotger