Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR

Núm. 220562
Acord del Ple de suspensió aplicació Decret Llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per fer constar que el Ple d'aquest Ajuntament de Banyalbufar, en sessió ordinària de dia 29 de gener de 2024, acordà la suspensió del Decret Llei 6/2023, de 2 d'octubre, de Mesures urgents en matèria d'habitatge, conforme segueix:

"PROPOSTA D'ACORD PLENARI DE NO APLICACIÓ DEL DECRET LLEI 6/2023 DE 2 D'OCTUBRE DE MESURES URGENTS EN MATÈRIA D'HABITATGE AL MUNICIPI DE BANYALBUFAR

En data 3 d'octubre de 2023 es va publicar al BOIB número 135 el Decret Llei 6/2023 de 2 d'octubre de mesures urgents en matèria d'habitatge. Aquestes mesures urgents, segons l'exposició de motius es basen en el qual l'accés a l'habitatge constitueix, avui dia, una de les majors preocupacions de la societat balear, especialment per als joves i famílies nombroses i monoparentals.

El Decret Llei inclou tres articles, 12 Disposicions Addicionals, una Disposició transitòria única, una disposició Derogatòria única i dues Disposicions Finals.

La Disposició Addicional Primera del Decret Llei 6/2023 modifica la Llei 12/2017 d'urbanisme de les Illes Balears en el sentit d'incloure en la Llei 12/2017 diverses disposicions addicionals, en concret inclou les D.A. 17 a D.A. 21 en les quals:

a) D.A. 17 permet temporalment facilitar la reconversió de locals existents en habitatges i faculta als ajuntaments l' adopció d' acord plenari sobre la no aplicació de la Disposició Addicional o la seva exceptuació de forma parcial.

b) D.A. 18 permet temporalment modificar la densitat d' habitatges i facilitar la divisió d' habitatges unifamiliars entre mitgeres, i faculta als ajuntaments l'adopció d' acord plenari sobre la no aplicació de la Disposició Addicional o la seva exceptuació de forma parcial.

c) D.A. 20 permet temporalment canviar l'ús i aprofitament en terrenys qualificats d'equipaments públics i privats per construir habitatges i faculta als ajuntaments l'adopció d'acord plenari sobre la no aplicació de la Disposició Addicional o bé la seva exceptuació de forma parcial .

d) D.A. 21 permet temporalment actuacions per permetre créixer en alçada a edificis existents per construir habitatges i faculta als ajuntaments l' adopció d' acord plenari sobre la no aplicació de la Disposició Addicional.

La D.A. tercera del DL 6/2023 modifica l'article 78 de la llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears en el sentit de permetre la reconversió i canvi d'ús a residencial dels establiments d'allotjaments turístics. Tanmateix en aquest supòsit no es faculta a l' Ajuntament l' adopció d' acord plenari sobre la no aplicació d' aquesta norma.

La tramitació del Decret Llei 6/2023 ha furtat la tramitació parlamentària ordinària i per tant no s'ha donat l'oportunitat a la ciutadania de poder presentar propostes al text normatiu. Les normes jurídiques tindran o no èxit, en funció del grau d' acceptació per part de la ciutadania a la qual va dirigida la norma jurídica. El Decret Llei ha estat aprovat i convalidat sense aquesta participació de la ciutadania i sense l' aportació de les propostes dels grups polítics del Parlament.

Ni els representants municipals ni la ciutadania de Banyalbufar han pogut realitzar una anàlisi profunda del que suposa aquest Decret Llei 6/2023. No es tracta només de deixar d'aplicar les normes urbanístiques del Pla General, sinó que pot incidir en la convivència dels habitants del terme municipal. L'ordenació urbana d' un nucli de població és un conjunt de normes que pretenen aconseguir implantar uns usos i edificis, compatibles per a les persones que hi viuen. Doncs bé, el Decret Llei 6/2023 promou uns usos que poden posar en perill la convivència de les persones que viuran a la zona en augmentar la densitat d'habitatges i per tant d'habitants.

A la vista de l'exposat i fent ús de les facultats que el Decret Llei 6/2023 atorga als Ajuntaments per excepcionar la seva aplicació es considera fer ús d'aquesta facultat adoptant l'acord pertinent de no aplicació del Decret Llei 6/2023 de forma temporal fins que l'Ajuntament hagi finalitzat un procés de participació ciutadana per recaptar l'opinió de la ciutadania i agents econòmics implicats sobre l'aplicació de les possibilitats d'augmentar els habitatges que ofereix el Decret Llei 6/2023. Un cop finalitzat aquest procés de participació ciutadana es tornarà a adoptar acord plenari sobre l' aplicació o no de les diferents disposicions addicionals que permetin augmentar el nombre d' habitatges.

A la vista del que s' ha exposat s' eleva a la consideració del plenari de la Corporació municipal la següent proposta per la via d' urgència i procedir a acordar:

PRIMER.- La no aplicació del Decret Llei 6/2023 de 2 d'octubre de mesures urgents en matèria d'habitatge, de forma temporal fins que l'Ajuntament hagi finalitzat un procés de participació ciutadana per recaptar l'opinió de la ciutadania i agents econòmics implicats sobre l'aplicació de les possibilitats d'augmentar els habitatges que ofereix el Decret Llei 6/2023, al municipi de Banyalbufar.

SEGON.- Publicar el present Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears, a efectes del seu general coneixement».

Contra aquest acord, de conformitat amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), podrà interposar, alternativament, recurs de reposició potestatiu davant el mateix òrgan que el va dictar, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà del rebut d'aquesta notificació, o recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà d'aquesta notificació.

Si opta per interposar el recurs de reposició potestatiu, no podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o se n' hagi produït la desestimació per silenci. El termini per interposar, si s' escau, recurs contenciós administratiu, si ha optat per interposar el recurs de reposició potestatiu, serà de dos mesos a comptar de l' endemà de la notificació de la resolució expressa del recurs de reposició. Si no hi hagués resolució expressa el termini serà de sis mesos a comptar des de la data en què s' entengui desestimat per silenci el recurs de reposició.

Tot això sens perjudici que pugui exercitar qualsevol altre recurs que consideri oportú."

 

Banyalbufar, en la data de signatura electrònica (9 d'abril de 2024)

La batlessa Maria de los Ángeles Leonor Bosch Pérez