Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 796570
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de l'entitat sobre la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica, el text íntegre dels quals es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, amb la redacció que a continuació es recull:

"ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

ARTICLE 1. Normativa aplicable

L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, en ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Española, d'acord amb el que disposen els articles 105 i 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i de conformitat amb el que estableix l'article 15 en concordança amb l'article 59.1 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, regula l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen al que preveuen els articles 92 a 99 de l'esmentat Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

ARTICLE 2. Naturalesa i fet imposable

1. L'impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, qualssevol que siguin la seua classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagués set matriculat en els registres públics corresponents i mentre no hi hagi causat baixa. A efectes d'aquest impost, també es consideraran aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a l'impost:

a) els vehicles que, havent set donats de baixa en els registres per antiguitat del seu model, puguin ser autoritzats per circular excepcionalment amb ocasió d'exhibicions, certàmens o carreres limitades a les d'aquesta naturalesa.

b) els remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica la càrrega útil dels quals no sigui superior a 750 kg.

ARTICLE 3. Exempcions i bonificacions

A.- BONIFICACIONS:

1.- Tendran una bonificació de l'100 per 100 de la quota de l'impost els vehicles que tenguin una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys, comptats a partir de la data de la seua fabricació i/o que estiguin considerats i qualificats com a vehicles històrics de conformitat amb els termes i requisits establerts pel Reial decret 1247/1995, de 14 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de vehicles històrics, exceptuant aquells vehicles que es dediquin al transport públic de persones, productes o mercaderies que tendran una bonificació del 5 per 100. Si la data de fabricació no es conegués, es prendrà com a tal la de la seua primera matriculació o, si no se sap, la data en què el corresponent tipus o variant es deixà de fabricar.

2.- Tendran dret a una bonificació del 75 per cent en la quota de l'impost de vehicles els que, per les característiques de l'energia utilitzada en els seus motors tenguin en l'ambient una nul·la incidència contaminant, tals com aquells la propulsió dels quals sigui exclusivament elèctrica i els impulsats per energia solar. Així mateix tendran una bonificació del 25% de la quota, durant tres anys des de la seua primera matriculació, els vehicles híbrids, que l'Ajuntament reconegui com de propulsió mixta (elèctrica i convencional)

3.- Les bonificacions previstes tendran caràcter pregat i haurà de presentar-se la sol·licitud corresponent, i tendran efectes, en el cas de l'apartat 1, a partir del període impositiu següent a l'any en què el vehicle arribi a l'antiguitat requerida, i, en tots els casos, sempre que, prèviament, s'acrediti davant l'Ajuntament el compliment dels requisits exigits per al seu atorgament i es reuneixi la condició d'estar al corrent en el pagament de tots els tributs municipals; el compliment d'aquesta condició serà exigible per a la concessió de la bonificació i l'incompliment donarà lloc a la pèrdua d'aquesta. Les sol·licituds no poden tenir caràcter retroactiu i perquè tenguin efectes dins de l'exercici, hauran de presentar-se entre el 1 de gener i el 31 de març.

B.- EXEMPCIONS:

1. Estaran exempts de l'impost:

a. Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b. Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seua extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c. Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

d. Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre. Es tracta de vehicles la tara dels quals no és superior a 350 kg i que, per construcció, no poden arribar en pla a una velocitat superior a 45 km/h, projectats i construïts especialment (i no merament adaptats) per a l'ús de persones amb alguna disfunció o incapacitat física.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de minusvàlids per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà mentre es mantenguin dites circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

A efectes del que disposa aquest paràgraf, es consideraran persones amb minusvàlua aquelles que tenguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

e. Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de cartilla d'inspecció agrícola.

2. Per poder aplicar les exempcions a què es refereixen els paràgrafs d) i e) de l'apartat 1 del present article, les persones interessades hauran d'instar la seua concessió indicant les característiques del vehicle, la seua matrícula i la causa del benefici. Declarada l'exempció per l'administració municipal s'expedirà un document que n'acrediti la concessió.

ARTICLE 4.

No es podran reconèixer altres beneficis fiscals que els expressament previstos en les normes amb rang de Llei o les derivades de l'aplicació dels tractats internacionals.

ARTÍCLE 5. Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, a nom del qual consti el vehicle en el permís de circulació.

2. Els subjectes passius, determinats segons l'apartat anterior, hauran de satisfer l'impost a l'Excel·lentíssim Ajuntament quan el seu domicili que consti en el permís de circulació del vehicle estigui ubicat al terme municipal de Santa Eulària des Riu.

ARTICLE 6.

Respecte als responsables del tribut regirà el que disposa la Llei general tributària i totes les altres disposicions que siguin d'aplicació.

ARTICLE 7. Base imposable

1. La base imposable dels vehicles que a continuació s'esmenten, constituïda per la magnitud en unitats de quantitat o pes del fet imposable, sobre les quals s'aplicarà la tarifa que correspongui, serà la següent:

a. Per a turismes, el nombre de cavalls fiscals.

b. Per a autobusos, el nombre de places.

c. Per a camions, remolcs i semiremolcs, els kilograms de càrrega útil.

d. Per a tractors, el nombre de cavalls fiscals.

e. Per a motocicletes, els centímetres cúbics de cilindrada.

2. Per a ciclomotors, el deute tributari vendrà determinat per una quantitat fixa.

ARTICLE 8. Quota tributària

1. Les quotes tributàries es determinaran per aplicació de les tarifes que figuren en l'annex d'aquesta ordenança.

2. Pel que fa al concepte de les diverses classes de vehicles i a l'aplicació de les tarifes, ens remetem al que figura en l'annex d'aquesta ordenança.

3. Pel que fa al concepte de les diverses classes de vehicles i a l'aplicació de les tarifes, s'hauran de tenir en compte les regles següents:

a. Als efectes d'aquest impost, el concepte de les diverses classes de vehicles relacionades en les seues tarifes, serà el recollit en l'Ordre de 16 de juliol de 1984.

b. En tot cas, la rúbrica genèrica de "tractors" a què es refereix la lletra d) de les indicades tarifes, comprèn els "tractocamions" i els "tractors d'obres i serveis".

c. La potència fiscal expressada en cavalls fiscals s'establirà d'acord amb el que disposa l'article 260 del Codi de circulació.

ARTICLE 9. Període impositiu i meritació

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte en el cas de primera adquisició de vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia en què se produeixi dita adquisició.

2. L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle. També serà procedent el prorrateig de la quota en els mateixos termes en els supòsits de baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, i això des del moment en què es produeixi dita baixa temporal en el registre públic corresponent.

Quan sigui procedent el prorrateig de la quota per alta del vehicle, el subjecte passiu vendrà obligat a satisfer la part de dita quota corresponent als trimestres de l'any que restin per transcórrer inclòs aquell en què tengui lloc la referida alta.

Quan sigui procedent el prorrateig per baixa temporal o definitiva del vehicle, el subjecte passiu vendrà obligat a satisfer la part de la quota corresponent als trimestres de l'any que hagin transcorregut inclòs aquell en què hagi tengut lloc la referida baixa.

Quan l'Ajuntament conegui la baixa del vehicle abans de l'elaboració del document de cobrament, l'impost es liquidarà amb el prorrateig de la quota que correspongui.

Quan la baixa del vehicle tengui lloc amb posterioritat a l'elaboració del document de cobrament i s'hagi fet efectiu el pagament de l'impost, el subjecte passiu podrà sol·licitar la devolució de la part de la quota corresponent.

En els supòsits de transferència o canvi de domicili amb transcendència tributària la quota serà irreductible i l'obligat al pagament de l'impost serà qui figuri com a titular del vehicle en el permís de circulació el dia primer de gener i en els casos de primera adquisició el dia en què es produeixi dita adquisició.

ARTICLE 10. Gestió de l'impost

1. Correspon a aquest Ajuntament la gestió, liquidació, inspecció i recaptació, així com la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària dels vehicles que, en els corresponents permisos de circulació, constin domiciliats al municipi de Santa Eulària des Riu, d'acord amb el que disposa l'article 97 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

Als efectes del que disposa l'article 98.2 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals es consideraran com a instruments acreditatius del pagament de l'impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament diligenciats de cobrament per la Recaptació Municipal o les seues entitats col·laboradores.

2. En el cas de primera adquisició dels vehicles, els subjectes passius presentaran a les dependències municipals de Gestió Tributària, en el termini de trenta dies a comptar des de la data d'adquisició, declaració-liquidació segons el model determinat per aquest Ajuntament, que contendrà els elements de la relació tributària imprescindibles per a la liquidació procedent, així com la seua realització. S'acompanyarà la documentació original acreditativa de la seua compra, certificat de les seues característiques tècniques i el document nacional d'identitat o el número d'identificació fiscal del subjecte passiu.

3. Simultàniament a la presentació de la declaració-liquidació a què es refereix l'apartat anterior, el subjecte passiu ingressarà l'import de la quota de l'impost que en resulti. Aquesta autoliquidació tendrà la consideració de liquidació provisional mentre l'oficina gestora no comprovi que s'ha efectuat mitjançant la correcta aplicació de les normes reguladores de l'impost.

4. Els qui sol·licitin la matriculació d'un vehicle hauran de presentar al mateix temps a la Prefectura Provincial de Trànsit, en triplicat exemplar, la referida declaració-liquidació que acrediti el pagament de l'impost o la seua exempció, degudament diligenciada de cobrament per la Tresoreria Municipal o revisada per les Oficines de Gestió Tributària, respectivament.

Una vegada resolt favorablement l'expedient relacionat amb el vehicle de què es tracti, un exemplar del document al·ludit, segellat per la Prefectura de Trànsit, amb indicació de la data de presentació i la matrícula del vehicle, es remetrà a aquest Ajuntament.

5. Els qui sol·licitin davant la Prefectura de Trànsit la transferència o la baixa definitiva d'un vehicle, així com la seua reforma, sempre que alteri la seua classificació a efectes d'aquest impost, o el canvi de domicili amb transcendència tributària, haurà d'acreditar prèviament el pagament de l'últim rebut presentat al cobrament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, sens perjudici que siguin exigibles per via de gestió i inspecció el pagament de tots els deutes per dit concepte, meritats, liquidats, presentats al cobrament i no prescrits.

A falta del document justificatiu de dit pagament, la Prefectura de Trànsit no ultimarà la legalització dels tràmits interessats en el permís de circulació del vehicle de què se tracti, però podrà anotar en un registre auxiliar, als efectes corresponents, els desballestaments, les reformes, els canvis de domicili i la variació de titulars que efectivament s'haguessin produït.

6. En tots els casos previstos en l'apartat anterior del present article, els subjectes passius hauran de presentar, davant la Prefectura Provincial de Trànsit, declaració a efectes d'aquest impost, d'acord amb el model establert o que s'estableixi en el futur.

7. En el cas de vehicles ja matriculats o declarats aptes per a la circulació, el pagament de les quotes anuals de l'impost es realitzaran dins del primer semestre de cada exercici.

8. En el supòsit regulat en l'apartat anterior, la recaptació de les corresponents quotes es realitzarà mitjançant el sistema de padró anual en el qual figuraran tots els vehicles subjectes a l'impost que es trobin inscrits en el corresponent registre públic a nom de persones o entitats domiciliades en aquest terme municipal.

9. El padró o matrícula de l'impost s'exposarà al públic pel termini de quinze dies, perquè els legítims interessats puguin examinar-lo i, si escau, formular les reclamacions oportunes. L'exposició al públic s'anunciarà en el BOIB i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cada un dels subjectes passius.

ARTICLE 11. Règim d'infraccions i sancions

En els casos d'incompliment de les obligacions establertes en la present ordenança, d'acord amb el que preveu l'article 11 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, s'aplicarà el règim d'infraccions i sancions regulat en la Llei general tributària i en les disposicions que la complementin i desenvolupin.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

Les modificacions produïdes per la Llei de pressupostos generals de l'Estat o qualsevol altra norma de rang legal que afectin qualsevol element del present impost, seran d'aplicació automàtica dins de l'àmbit de aquesta ordenança.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els vehicles que, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Llei 51/2002, de 27 de desembre, resultant exempts de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica per aplicació de l'anterior redacció de l'article 94.1.d) de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, no compleixin els requisits fixats per l'exempció en la nova redacció donada per la Llei 51/2002, a dit precepte, continuaran tenint dret a l'aplicació de l'exempció prevista en la redacció anterior de l'esmentat precepte, mentre el vehicle mantengui els requisits fixats en aquesta per a tal exempció.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present ordenança fiscal fou aprovada pel Ple d'aquest Ajuntament en sessió ordinària celebrada el 26 d'octubre de 2023, i publicada en el BOIB número XXX de data XX de XXXXXXXX de 20XX, i romandrà en vigor fins a la seua modificació o derogació expressa.

 

ANNEX

De conformitat amb el que preveu l'article 95.4 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, les tarifes vigents a partir de l'1 de gener de 2024, exposades al públic en el BOIB són les següents:

El coeficient emprat és 1,61.

CLASSE DE VEHICLE I POTÈNCIA

Coeficient

 

1,61

A) Turismes

 

De menys de 8 cavalls fiscals.

20,28 €

De 8 a 11,99 cavalls fiscals.

54,76 €

De 12 a 15,99 cavalls fiscals.

 115,60€

De 16 a 19,99 cavalls fiscals.

143,99 €

De més de 20 cavalls fiscals.

179.97 €

B) Autobusos

 

De menys de 21 places.

133,85 €

De 21 a 50 places.

190,63 €

De més de 50 places.

238,26 €

C) Camions

 

De menys de 1.000 kg de càrrega útil.

67,91 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil.

133,85 €

De més de 2.999 a 9.999 kg de càrrega útil.

190,63 €

De més de 9.999 kg de càrrega útil.

238,26 €

D) Tractors

 

De menys de 16 cavalls fiscals.

28,39 €

De 16 a 25 cavalls fiscals.

44,62 €

De més de 25 cavalls fiscals.

133,85 €

E) Remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica

 

De menys de 1.000 kg de càrrega útil.

28,39 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil.

44,62 €

De més de 2.999 kg de càrrega útil.

133,85 €

F) Altres vehicles

 

Ciclomotors.

7,12 €

Motocicletes fins a 125 cc

7,12 €

Motocicletes de més de 125 cc fins a 250 cc

12,17 €

Motocicletes de més de 250 cc fins a 500 cc

24,34 €

Motocicletes de més de 500 cc fins a 1.000 cc

48,67 €

Motocicletes de més de 1.000 cc

97,34 €

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Santa Eulària des Riu, signat digitalment (19 de desembre de 2023)

L'alcaldessa (Maria del Carmen Ferrer Torres)