Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE VALLDEMOSSA

Núm. 620248
Aprovació definitiva de Reglament d'honors i distincions de la policia local de Valldemossa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat cap reclamació o el suggeriment durant el termini d'exposició al públic, l'acord inicialment adoptat d'aprovació de REGLAMENT D´HONORS I DISTINCIONS DE LA POLICIA LOCAL DE VALLDEMOSSA, s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés de conformitat amb allò que s'ha fixat en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

El text íntegre de REGLAMENT D´HONORS I DISTINCIONS DE LA POLICIA LOCAL DE VALLDEMOSSA, es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

«REGLAMENT D´HONORS I DISTINCIONS DE LA POLICIA LOCAL DE VALLDEMOSSA

La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, ha suposat un punt d'inflexió per regular cadascun dels aspectes que afecten aquests cossos de policia. En aquest sentit, el Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de mesures urgents de les policies locals de les Illes Balears, estableix al títol VIII (premis i distincions) els tipus, procediments i causes per obtenir els reconeixements esmentats en el marc de la nostra Comunitat Autònoma. D'un temps ençà, l'Ajuntament de Valldemossa, a través de la Policia Local, ha anat concedint diferents tipus de distincions i reconeixements; mitjançant felicitacions d'Alcaldia o felicitacions de ple, segons el motiu i la causa del premi.

Per regular-ho detalladament i uniforme, s'ha considerat necessari elaborar aquest Reglament que, encara en un sol títol, recull les diverses distincions, les causes per atorgar-les i revocarles, el procés per aconseguir-les; tot això respectant el marc de competències entre administracions i legitimat per lautonomia que com a ens local té aquest Ajuntament dacord amb la Llei 7/1985, de 2 dabril, de bases de règim local, segons la redacció donada per la Llei 57/ 2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local.

PREMIS I DISTINCIONS

Article 1

El personal integrant de la Policia Local de Valldemossa que es distingeixin notòriament en l'exercici de les seves funcions a través dactes destacats i extraordinaris o pel manteniment duna conducta exemplar al llarg de la seva trajectòria professional poden ser condecorats amb les distincions que lAjuntament de Valldemossa aprova en aquest títol, sense perjudici de les altres distincions que pugui rebre per aquests o altres actes a l'àmbit de les Illes Balears.

Igualment, es poden concedir distincions a persones físiques, jurídiques o organitzacions que tinguen relació amb la Policia Local en l'exercici de les seues tasques.

Article 2.

Classes de medalles, distincions i felicitacions

En funció del grau de mèrit que es valori, els premis i distincions es poden classificar de la manera següent:

1. Medalla al Mèrit Policial amb Distintiu Blau de lAjuntament de Valldemossa.

S'atorga al col·lectiu d'agents amb una trajectòria professional de caràcter meritori excepcionalment, sempre que hagin transcorregut 15 anys de servei actiu.

2. Medalla al Mèrit Policial amb Distintiu Verd de lAjuntament de Valldemossa.

S'atorga al col·lectiu d'agents que han destacat per actuacions meritòries especialment defensa dels drets i les llibertats de la ciutadania.

Així mateix, es pot concedir institucions o persones que de manera manifesta i permanent han col·laborat amb la Policia Local de Valldemossa o que, puntualment i en situació d'emergència, han demostrat un valor o predisposició a l'ajuda ciutadana.

3. Creu al Sacrifici en Compliment del Deure amb Distintiu Roig de l'Ajuntament de Valldemossa.

Es concedeix a l'agent que en servei actiu o en relació directa amb les funcions pròpies del càrrec pateix lesions corporals que en provoquen la mort, per pèrdua d'algun membre funcional o qualsevol altra seqüela que mereixi la incapacitat permanent per al servei policial.

4. Creu al Sacrifici en Compliment del Deure amb Distintiu Blanc de l'Ajuntament de Valldemossa.

Es concedeix a l'agent que en acte de servei o en relació directa amb les funcions pròpies del càrrec pateix lesions greus que no suposen pèrdues de membres o altre tipus de seqüela que impossibiliti permanentment per al servei.

També es concedeix a qui, malgrat no trobar-se en les circumstàncies expressades, com a conseqüència de les seves funcions o el compliment del seu càrrec, ha passat per un tractament mèdic perllongat amb la consegüent incapacitat temporal.

A totes les persones condecorades amb les recompenses regulades en aquests primers 4 punts de l'article 2, se'ls lliurarà un diploma o certificat en què consti el corresponent acord de concessió.

5. Felicitacions del Ple i d'Alcaldia per a la Policia Local

Les esmentades felicitacions es poden concedir per reconeixement professional, actuació policíaca destacada o per qualsevol altre motiu que no es reculli a la resta de distincions.

Les felicitacions per reconeixement professional són:

a) Felicitació d'Alcaldia.

b) Felicitació del ple.

c) Felicitació del o la cap/cap de la Policia Local.

d) Felicitació pública col·lectiva: Atorgades al reconeixement de tot el personal integrant d'un dispositiu de servei, divisió, unitat o secció quan col·lectivament hagin destacat en la seva tasca meritòria. En aquesta felicitació ha de figurar el nom, els cognoms i el carnet professional de cadascun dels funcionaris als quals, en conjunt, els ha estat reconeguda la seva tasca professional i ha de ser tinguda en compte en cas de mèrits per promocionar horitzontalment i verticalment.

Les felicitacions per actuació destacada no es regeixen per criteris d'antiguitat al servei.

6. Així mateix, es pot concedir l'ascens honorífic a la categoria immediatament superior als agents de la Policia Local de Valldemossa sempre que es trobin en situació de segona activitat o de jubilació, seguint el mateix procediment regulat a l'article 5.

El format, les mides i els continguts que ha de portar cada medalla s'han de regular mitjançant un decret d'Alcaldia.

7. Medalla d'antiguitat: Paral·lelament al que estableix la ordre d'uniformitat vigent dictada per la Conselleria d'Administracions Públiques a través de la Direcció General d'Interior, Emergències i Justícia en relació amb la divisa d'antiguitat que poden lluir els uniformes policials, el /la funcionari/ària de policia que ho desitgi, podrà lluir en el seu uniforme de gala una medalla que distingirà la seva antiguitat al servei corresponent als 20, 30 i 40 anys o més de servei en actiu, sempre que la conducta hagi estat exemplar al llarg de la trajectòria professional.

Les característiques i normes dús daquesta medalla seran regulades per instrucció de servei.

Article 3. Competència per atorgar distincions

Les distincions s'atorguen de la manera següent:

Les felicitacions d'Alcaldia, Ple i del/de la Cap de la Policia Local, són atorgades per l'Alcalde/sa, el Ple i el/la Cap de la Policia Local, respectivament, d'acord amb el procediment de felicitacions elaborat per la Policia Local de Valldemossa i recollit a l'article 6 d'aquest Reglament.

Concedir medalles i creus és competència del Ple de la corporació, que decideix si ratifica les propostes de les distincions presentades per l'alcalde/essa i/o el/la cap de la Policia Local, una vegada seguit el procediment descrit a l'article 4.

Article 4. Instrucció

L'alcalde/essa podrà sol·licitar circumstàncies que aconsellin i justifiquin l'atorgament, a excepció de les felicitacions que seran objecte de tramitació simplificada conforme al que estableix aquest reglament.

 

Article 5. Procediment per concedir creu o medalla

Aquestes distincions es concedeixen d'acord amb el procediment següent:

1. La proposta la podran fer l'alcalde/essa, el/la cap de la Policia Local i qualsevol ciutadà o ciutadana, acompanyada de l'informe sobre els fets que motiven la proposta.

2. El/la cap de policia, estudiarà la proposta i la informació que ho acompanyi, emetrà el corresponent informe a l'alcalde/essa.

3. L'alcalde/essa analitzarà i decidirà si és acceptada o denegada la proposta, traslladant al Ple la seva decisió per l'aprovació.

4. No segueixen aquest procediment les propostes de qualsevol grup municipal, les quals, una vegada presentades amb el corresponent informe motivat el/la cap de la Policia Local, s'envien al Ple per a la seva aprovació.

Article 6. Procediment per atorgar felicitacions

Les felicitacions de ple i Alcaldia, previstes a l'article 2.5 d'aquest reglament, es concedeixen seguint aquest procediment:

1. Qualsevol pot proposar una felicitació a favor duna persona integrant de la Policia Local, enviant un informe motivat a la Prefectura de la Policia Local.

El/la cap de la Policia Local estudiarà la proposta i la traslladarà a l'alcalde/essa, que en cas d'aprovació, informarà al Ple.

2. Les felicitacions d'Alcaldia, seran proposades per l'alcalde/essa, informades pel cap de policia i en cas d'aprovació, es comunicarà al Ple.

3. Les felicitacions del Ple, seran proposades pel Ple, informades pel/per la Cap de Policia i se sotmetran per a la seva aprovació a votació al Ple.

Article 7. Publicació i ús de les distincions

1. La concessió de qualsevol distinció recollida en aquest Reglament sha de difondre mitjançant instrucció de servei o qualsevol altre mitjà que la direcció de la Policia Local consideri oportú.

Qualsevol tipus de distinció s'ha d'atorgar, com a regla general, en el marc del programa d'actes de la Festa de la Policia Local o quan l'alcalde/essa ho trobin oportú.

2. Els i les agents condecorats han de portar la medalla o creu sobre la caçadora, a la banda esquerra en simetria amb la placa del pit, sempre que es tracti de l'uniforme de gala.

3. Sobre l'uniforme de diari, poden portar les insígnies a la banda esquerra en simetria amb la placa del pit.

4. Els/les funcionaris/àries de policia que hagin estat reconeguts professionalment mitjançant felicitació atorgada per l'alcaldia o pel ple, poden substituir aquesta felicitació en actes oficials lluint en la seva uniformitat de gala amb els passadors corresponents de la medalla al mèrit policial amb el distintiu corresponent, dacord amb el motiu pel qual li va ser concedida la felicitació. Tot això sense perjudici de la valoració al mèrit professional que correspongui per la felicitació d'alcaldia o del ple en cas de promoció horitzontal i vertical.

Article 8. Expedient personal i pèrdua de la concessió

1. Els distintius s'inclouen a l'expedient personal del col·lectiu d'agents i poden valer com a mèrit professional en cas de promoció horitzontal i vertical.

2. Si un agent, com a conseqüència de la incoació d'un expedient disciplinari, és sancionat en ferm per la comissió d'una falta greu o molt greu, no podrà rebre cap distinció de les previstes als articles 2.1 i 2.7 d'aquest Reglament exceptuant les que pogués tenir l'agent abans de ser sancionat.

3. La prefectura del cos ha de portar un registre de medalles, distincions i felicitacions i comunicar-ho al departament de personal de lAjuntament als efectes prevists en aquest reglament.

Disposició única

No es preveu cap mena de retribució econòmica, fruit de l'atorgació d'honors, i distincions als membres de la Policia Local.

 

​​​​​​​Disposició final

Aquest Reglament és aplicable sense perjudici altres reconeixements i distincions que en làmbit daquesta Administració o una altra es puguin atorgar per motius iguals o similars.

Tot allò que no preveu aquest Reglament es regula per la legislació aplicable i les disposicions d'aquest Ajuntament quant a la seva interpretació.

Disseny i dimensions de les medalles.

Les medalles al Mèrit de la Policia Local de Valldemossa, estan compostes per la mateixa medalla i un passador, per a tots els distintius el disseny i les dimensions són invariables, s'especifiquen a continuació i es recullen en aquest Reglament.

a. Medalla al Mèrit de la Policia Local de Valldemossa amb distintiu blau.

Passador:

Fabricat en forma rectangular apaïsat amb la superfície aproximada de 35 mm. en horitzontal per 10 mm en vertical, de color daurat als dos costats i tancament imperdible a la part posterior, estarà compost de dues parts exactament iguals a les parts exteriors de 3 mm. cadascuna, de fons.

Medalla:

De color blau, porta a tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada d'1 mm de gruix.

A cadascun dels costats de la creu, ia 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'amplada. Sobre aquesta barra i centrat apareix l'escut de l'Ajuntament de Valldemossa.

A la part superior, sobre una vareta, porta una corona reial daurada.

La mida de la creu no pot ser de més de 43 mm.

La mida de l'escut no pot ser de més de 22 mm de diàmetre. Passador de 37 mm d'amplada i 13 mm d'alçada, del qual penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'amplada, a la part central de la qual porta una franja blava celeste de 10 mm d'amplada.

b. Medalla al Mèrit de la Policia Local de Valldemossa amb distintiu blanc.

Passador:

Fabricat en forma rectangular apaïsat amb la superfície aproximada de 35 mm. en horitzontal per 10 mm en vertical, de color daurat als dos costats i tancament imperdible a la part posterior, estarà compost de dues parts exactament iguals a les parts exteriors de 2 mm. cadascuna, de fons blanc.

Medalla:

De color blanc, porta a tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada de 1 mm de gruix.

A cadascun dels costats de la creu, ia 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'amplada.

Sobre aquesta barra i centrat apareix l'escut de l'Ajuntament de Valldemossa. A la part superior, sobre una vareta, porta una corona reial daurada.

La mida de la creu no pot ser de més de 43 mm.

La mida de l'escut no pot ser de més de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'amplada i 13 mm d'alçada, del qual penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'amplada, a la part central de la qual porta una franja blanca de 10 mm d'amplada.

Una peça plana metàl·lica de gruix de 20 mm. en color daurat contornejada conforme al disseny que figura a l'annex, en forma de placa policial amb motius i la inscripció “POLICIA LOCAL VALLDEMOSSA” en semi relleu 1.5mm. de forma semicircular de color blanc al voltant de l'escut del municipi de Valldemossa. A la part posterior, amb motius i la inscripció “MERITO POLICIAL” en semi relleu 1.5 mm. en forma semicircular de color blanc.​​​​​​​

c. Creu al sacrifici en el compliment de l'haver de, de la Policia Local de Valldemossa amb distintiu vermell.

Passador:

Fabricat en forma rectangular apaïsat amb la superfície aproximada de 35 mm. en horitzontal per 10 mm en vertical, de color daurat als dos costats i tancament imperdible a la part posterior, estarà compost de dues parts exactament iguals a les parts exteriors de 2 mm. cadascuna, de fons.

Medalla:

Model de format vertical integrat per dues peces, que s'uneixen amb una peça metàl·lica en daurat amb forma de corona, i una anella metàl·lica en daurat:

Una peça de tela amb una mida aproximada de 30 mm en horitzontal per 35 mm. en vertical, compost de dues parts exactament iguals a les parts exteriors de 2 mm. cadascuna, de fons vermell.

A la part superior una sivella metàl·lica en daurat de 35 mm. de llargada per 10mm. d'alt al revers on s'allotja l'imperdible.

Una peça plana metàl·lica de gruix de 20 mm. en color daurat contornejada conforme al disseny que figura a l'annex, en forma de placa policial amb motius i la inscripció “POLICIA LOCAL VALLDEMOSSA” en semi relleu 1.5mm. de forma semicircular de color blanc al voltant de l'escut del municipi de Valldemossa. A la part posterior, amb motius i la inscripció “AL SACRIFICI EN COMPLIMENT DEL DEURE” en semi relleu 1.5 mm. en forma semicircular de color blanc.

Sota el cos circular central es disposen 5 figures geomètriques regulars amb el color del distintiu vermell. Les dimensions d'aquesta peça, als extrems de major longitud, són de 20 mm. i als seus extrems de menor longitud, són 10 mm.

d. Creu al sacrifici en compliment del deure, de la Policia Local de Valldemossa amb distintiu verd.

Passador:

Fabricat en forma rectangular apaïsat amb la superfície aproximada de 35 mm. en horitzontal per 10 mm en vertical, de color daurat als dos costats i tancament imperdible a la part posterior, estarà compost de dues parts exactament iguals a les parts exteriors de 2 mm. cadascuna de fons verd columna de la part de l'esquerra de 6mm. de color blau.

Medalla:

Model de format vertical integrat per dues peces, que s'uneixen amb una peça metàl·lica en daurat amb forma de corona, i una anella metàl·lica en daurat:

De color verd, porta a tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada d'1 mm de gruix.

A cadascun dels costats de la creu, ia 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'amplada. Sobre aquesta barra i centrat apareix l'escut de l'Ajuntament de Valldemossa.

Una peça plana metàl·lica de gruix de 20 mm. en color daurat contornejada conforme al disseny que figura a l'annex, en forma de placa policial amb motius i la inscripció “POLICIA LOCAL VALLDEMOSSA” al mig relleu 1.5mm. de forma semicircular de color blanc al voltant de l'escut del municipi de Valldemossa.

La qual cosa es fa pública per a coneixement general i als efectes pertinents. »

Contra el present Acord es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma de Mallorca, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció ContenciósAdministrativa.

 

(Signat electrònicament: 2 d'octubre de 2023 ​​​​​​​El batle Nadal Torres Bujosa)