Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 613795
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears del certificat de l’Acord de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu de l’empresa Avanza Multiservicios, S. L. i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07100242012014)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L'1 de juny de 2023, la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu de l'empresa Avanza Multiservicios, S. L. aprovà la modificació del Conveni col·lectiu de la qual cosa se n'aixecà la corresponent acta de sessió.

2. El 27 de juny de 2023, Antonio Linde Olmedo, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació del l'acta esmentada.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar el certificat de l'acord de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu de l'empresa Avanza Multiservicios, S. L., en la qual s'acorda la modificació del Conveni col·lectiu, en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (28 de setembre de 2023)

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

ACTA DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU DE L'EMPRESA AVANZA FACILITY SERVICES, S.L. (codi 07100242012014)

A Palma, 1 de juny de 2023, a les 09.00 h., a la seu de l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L. es reuneixen:

  • Per l'Empresa:

El Sr. Ángel Llull Navarro, amb DNI 43031153Q, en representació de l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L., amb CIF B07320211, domiciliada a Marratxí (07141), C/ Ollers, 32.

  • Per la representació legal dels treballadors:

La Sra. Antonia Morro Palmer, amb DNI 43087773-X, com a delegada de personal.

QÜESTIÓ PRÈVIA: La Reforma Laboral de 2022, segons el Reial Decret-Llei 32/2021, obliga les empreses que tinguin i apliquin un Conveni Col·lectiu propi a adaptar el seu contingut a la nova normativa laboral.

En virtut d'això, ambdues parts han acordat iniciar un període de negociació sota el principi de bona fe, reconeixent-se en aquest acte plena capacitat legal per acordar el següent:

Primera.- L'actual Conveni Col·lectiu està prorrogat fins al 31 de desembre de 2025, sense que ambdues parts considerin necessari canviar aquesta vigència.

Segona.- Els salaris i altres condicions econòmiques que s'apliquen a l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L.des de l'1 de gener de 2023 són els mateixos que regeixen en el Conveni Col·lectiu d'empreses de Neteja d'edificis i locals de les Illes Balears, subscrit el 3 d'agost de 2022, BOIB 27/09/2022.

S'acorda que la gratificació extraordinària de beneficis es meritarà i abonarà a partir de l'1 de juliol de 2023 de manera prorratejada mensual.

Tercera.- No obstant això, l'Empresa proposa a la representació dels treballadors pel que fa al complement d'antiguitat, que va estar abolit a l'Empresa des del 3 d'octubre de 2013 per inaplicació del conveni provincial aleshores vigent i després pels diferents Convenis Col·lectius d'empresa subscrits el 2013 i prorrogat el 2018 i 2022, s'acorda que en aquest període de vigència plena de l'actual Conveni Col·lectiu no s'ha generat cap dret que computi aquest lapse de temps (entre el 3-10-2013 i el 31- 12-2022) i per tant cap trienni. El comptador de generació de triennis de cada treballador es va aturar el 03/10/2013 i es reiniciarà l'01/01/2023.

Quarta.- Atès que el Conveni Col·lectiu d'empreses de Neteja d'edificis i locals de les Illes Balears en la seva darrera redacció del 03/08/2022 estableix que la possibilitat que els contractes de treball fixos discontinus es puguin realitzar també sota la modalitat de temps parcial, l'Empresa proposa que aquest sistema de contractació pugui ser aplicada, sense cap mena de dubte en el si de l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L.,en benefici d'aconseguir una major competitivitat.

Cinquena.- Després d'un breu recés, es reinicia la reunió i la representació dels treballadors accepta la proposta empresarial anterior, passant tot seguit concretar l'acord de la manera següent:

Modificar i adaptar els articles que se citen més avall de l'actual Conveni Col·lectiu de l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L., mantenint la resta el mateix text actual.

ARTICLES MODIFICATS:

Article 5.- Matèries que són objecte d'aquest conveni d'empresa:

Dins del marc de negociació d'aquest Conveni Col·lectiu d'empresa, ambdues parts han convingut que les matèries objectes de negociació i regulació exclusiva a l'Empresa són les següents:

A) Adaptació del Plus d´antiguitat

B) Hores extraordinàries

C) Treball en festius

D) Vacances

E) Classificació professional

F) Codi de conducta tecnològic

Article 9.- Horari laboral: El descans setmanal serà dun dia i mig lliure continuat. En el supòsit de jornada partida, o continuada inferior a 6 hores diàries, el descans per a l'entrepà no es considera temps efectiu de treball.

Article 10.- Hores extraordinàries: S'acorda que la realització d'hores extraordinàries és convenient i obligatòria per als treballadors d'AVANZA FACILITY SERVICES, S.L. per així poder prestar un servei adequat i millor als clients.

En el cas en què es realitzin hores extraordinàries, aquestes poden ser compensades mitjançant el gaudi de temps equivalent de descans a gaudir en els quatre mesos naturals següents de la seva realització, de comú acord entre l'Empresa i el treballador i segons les necessitats del servei.

Només en cas de desacord o impossibilitat d'aquesta compensació s'abonaran en metàl·lic a raó del salari hora ordinari segons el resultat de dividir el salari total anual compost per salari base, antiguitat, plus "ad personam" –si escau– i gratificacions extraordinàries entre la jornada anual contractada per cada treballador.

Article 11.- Treball en dia festiu (en diumenge o qualsevol de les 14 festes laborals anuals): Si un treballador o treballadora de l'empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L. hagués de treballar en algun dels diumenges de l'any o en alguna d'aquestes 14 festivitats laborals, per raons organitzatives, necessitats del servei o exigència del client, li seran compensats amb descans equivalent a gaudir durant els quatre mesos següents, de comú acord entre l'Empresa i el treballador i segons necessitats del servei. En aquest cas es preavisarà amb set dies naturals.

Article 12.- Nocturnitat: En els casos que es realitzin torns i la persona treballadora no s'hagi contractat per treballar específicament en horari nocturn, totalment o parcialment, les hores prestades en torn nocturn, compreses entre les 22 hores i les 6 hores, s'abonaran amb un increment del 25%.

Article 13.- Distribució irregular de la jornada: S'acorda que l'Empresa AVANZA FACILITY SERVICES, S.L., a l'efecte de poder afrontar millor les necessitats de clients o la demanda de serveis, podrà distribuir irregularment fins a un 50 per cent de la jornada laboral anual contractada per cada treballador, mitjançant un preavís de 7 dies naturals cada vegada que es faci ús d'aquesta possibilitat.

Article 10 bis.- Contractes a temps parcial: Les hores complementàries, previstes i regulades en l'article 12.5 de l'Estatut dels treballadors, que realitzin els treballadors amb contracte de treball a temps parcial amb una jornada igual o superior a les 10 hores setmanals en còmput setmanal, equivalent al 25% de la jornada habitual, que hagin subscrit el corresponent pacte específic d'hores complementàries, poden assolir fins al 60 % de la jornada anual ordinària de 1.826 hores a l'Empresa. El termini de comunicació de l'empresa al treballador per fer aquestes hores complementàries és de dos dies naturals, llevat de causes imprevistes i imprevisibles.

Els treballadors amb contracte de treball a temps parcial indefinit amb una jornada igual o superior a les 10 hores setmanals en còmput setmanal, equivalent al 25% de la jornada habitual, podran fer voluntàriament, amb l'oferiment previ de l'Empresa, un 30 % d'hores complementàries.

Atès el caràcter de prestació del servei de l'Empresa, es pacta que hi pugui haver més d'una interrupció en la jornada laboral diària.

Per tal de possibilitar la mobilitat voluntària a la feina a temps parcial, l'empresari haurà d'informar els treballadors de l'empresa sobre l'existència de llocs de treball vacants, de manera que aquells puguin formular sol·licituds de conversió voluntària d'un treball a temps complet a una feina a temps parcial i viceversa, o per a l'increment del temps de treball dels treballadors a temps parcial. Amb caràcter general, les sol·licituds a què es refereixen els paràgrafs anteriors han de ser preses en consideració, en la mesura que sigui possible, per l'empresari. La denegació de la sol·licitud l'ha de notificar l'empresari al treballador per escrit i de manera motivada.

L'Empresa facilitarà, segons les possibilitats del servei contractat, l'accés efectiu dels treballadors a temps parcial a la formació professional contínua, per tal d'afavorir-ne la progressió i la mobilitat professionals. Les sol·licituds s'han de fer amb tres mesos d'antelació a l'inici sol·licitat.

L'abonament de les hores complementàries es realitzarà a raó del salari ordinari vigent, obtingut de dividir el salari base anual entre les hores anuals feineres de jornada contractada.

Atesa la peculiaritat del treball a l'Empresa, es pacta expressament que els contractes fixos discontinus es poden celebrar e també amb la modalitat de temps parcial, de conformitat amb la reforma laboral recent.

Article 15.- Vacances anuals: Els 30 dies de vacances anuals es gaudiran preferentment en dues quinzenes, de mutu acord. Una d'elles podrà ser escollida pel treballador i l'altra per l'empresa. En ambdós casos, hi haurà d'haver almenys dos mesos d'antelació.

No obstant això, en cas que de mutu acord es gaudeixin per períodes inferiors a 15 dies, el període mínim serà d'una setmana.

En els centres de treball de l'Empresa, s'evitarà la coincidència de personal durant les vacances, per tal de no pertorbar la prestació del servei al client.

Els períodes de vacances es distribuiran al llarg de tot l'any, excloent-ne els mesos de juliol i agost, llevat d'acord en contra.

Article 19.- Classificació professional: S'estableixen els quatre grups professionals següents a l'Empresa:

Grup professional

I) Directius i tècnics

II) Administratius (oficials, administratius, comptables, informàtics,...)

III) Comandaments intermedis (encarregats, supervisors, capatassos, caps,…)

IV) Operaris (personal d'oficis, especialistes, conductors, hostesses, repartidors, peons, ajudants, netejadors/es,…)

S'estableix la mobilitat funcional i polivalència entre les diferents categories i comeses professionals dins del mateix grup professional, sense cap més limitació que les titulacions oficials exigibles.

Les definicions de cada categoria professional són les previstes en el Conveni Col·lectiu Estatal així com en el provincial.

L'Empresa planteja que atès queel Reial Decret 1060/2022, de 27 de desembre, que modifica l'RD 625/2014, de 18 de juliol, així com l'Ordre ISM/2/2023, d'11 de gener, per la qual es modifica l'Ordre ESS/1187/2015, de 15 de juny. Ambdues normes estableixen que des de l'1 d'abril del 2023 ja no es lliuren al treballador els comunicats mèdics de baixa. L'Empresa podrà conèixer la situació de baixa per malaltia només a través de les aplicacions informàtiques de la Seguretat Social, la qual cosa actualment i en la pràctica és un problema pels retards del sistema.

L'organització empresarial precisa que es conegui aquesta situació de baixa mèdica, per la qual cosa es fa imprescindible que, substituint l'obligació dels treballadors de lliurar els comunicats de baixa, aquests hagin de comunicar a l'empresa aquesta situació mitjançant una trucada telefònica, correu electrònic, SMS o whatsapp al departament de recursos humans informant de la seva absència per malaltia i la durada prevista de la baixa.

Per això, l'Empresa proposa afegir un nou text en el Conveni Col·lectiu amb el text següent:

Article 14 bis.- Comunicats de baixa mèdica en casos de malaltia comuna:

Les persones treballadores tindran l'obligació de comunicar a l'empresa la seva situació de malaltia comuna mitjançant una trucada telefònica, un correu electrònic, un missatge de text per SMS o per whatsapp al departament de recursos humans, informant de l'absència per malaltia i la durada prevista de la baixa.

Després d'un petit debat, la representació dels treballadors accepta aquesta proposta, però suggerint que en els nous contractes s'inclogui també una clàusula informativa.

Cinquena.- El que s'ha acordat entrarà immediatament en vigor, independentment de la data de registre per la Direcció General de Treball.

I perquè consti, se signa aquesta acta, a les 12.30 h. del dia de l'encapçalament.

 

Per l'Empresa,                                                              La delegada de personal,