Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 584618
Acord del Consell de Govern de 15 de setembre de 2023 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa d’Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 7 de setembre de 2023 sobre el restabliment del dret a percebre el complement econòmic de la prestació per incapacitat temporal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La situació econòmica, social i pressupostària que es va donar l'any 2012 va obligar les autoritats públiques a prendre mesures de control de la despesa pública, la qual cosa va suposar la proliferació de normativa i d'adaptacions legislatives i/o administratives dirigides a garantir l'estabilitat pressupostària. Aquestes modificacions es van reflectir en el règim jurídic del sistema retributiu del personal inclòs en els diferents règims de la Seguretat Social durant la situació d'incapacitat temporal.

Quant al complement econòmic, la regulació de la prestació per incapacitat temporal va quedar configurada, en aquells moments, per al personal docent de l'ensenyament concertat, per la disposició addicional quarta del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques (BOIB núm. 79, d'1 de juny), modificada per l'article tretzè del Decret llei 10/2012, de 31 d'agost (BOIB núm. 129, d'1 de setembre). Així mateix i pel que fa a les excepcions en què la prestació per incapacitat temporal es podia complementar fins al 100% de les retribucions, cada curs escolar, mitjançant les Instruccions sobre la tramitació i gestió del pagament delegat de la nòmina del personal docent dels centres concertats, i del pagament directe del mòdul íntegre del personal docent soci cooperativista dels centres concertats, els titulars dels quals són cooperatives d'ensenyament de treball associat, s'aplicà al personal docent de l'ensenyament concertat, l'Acord del Consell de Govern de 9 de novembre de 2012 pel qual es determinen les situacions de caràcter excepcional en les quals es reconeix un complement econòmic de la prestació reconeguda per la Seguretat Social fins a arribar a assolir, com a màxim, el 100 % de les retribucions que corresponguin a les persones afectades en cada cas (BOIB núm. 168, de 13 de novembre) modificat per per l'Acord del Consell de Govern de 30 de setembre de 2016 (BOIB núm. 125, d'1 d'octubre).

La millora de la situació econòmica va permetre aprovar mesures de recuperació de drets que afecten els empleats públics, de manera que s'han anat fent efectives aquestes millores progressivament.

Com a conseqüència d'això, el dia 28 de març de 2023 es va publicar al BOIB (núm. 39), l'Acord del Consell de Govern de 27 de març de 2023 pel qual es ratifica l l'Acord de la Mesa Sectorial d'Educació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 27 de febrer de 2023 sobre mesures sociolaborals i millores educatives on al punt núm. 24 del mateix es va establir: «eliminació de la penalització retributiva per les absències per malaltia i accidents que donen lloc o no a una baixa laboral de menys de 5 dies, a partir del curs 2023-2024.» En aquest sentit, el 29 d'agost de 2023 la Mesa Sectorial d'Educació va adoptar un acord sobre el restabliment del dret a percebre el complement econòmic de la prestació per incapacitat temporal, pel que fa al personal docent de l'ensenyament públic, finalment ratificat per l'Acord del Consell de Govern el dia 8 de setembre (BOIB núm. 125, de 9 de setembre).

Així, d'acord amb aquesta nova regulació sobre el restabliment del dret a percebre el complement econòmic de la prestació en tots els supòsits d'incapacitat temporal en l'ensenyament públic és necessari traslladar-lo a l'ensenyament privat concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per tal de continuar avançant en millores educatives i sociolaborals.

També s'ha de tenir en compte el que disposen l'article 74 del VII Conveni Col·lectiu d'Empreses d'Ensenyança Privada Sostingudes Total o Parcialment amb Fons Públics; l'article 38 del XII Conveni Col·lectiu d'Àmbit Estatal de Centres d'Assistència i Educació Infantil, i l'article 75 del XV Conveni Col·lectiu General de Centres i Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat.

D'acord amb tot el que s'ha exposat anteriorment, i amb l'acord de la Mesa de l'Ensenyament Privat Concertat de les Illes Balears de 7 de setembre de 2023, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 15 de setembre de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Ratificar l'Acord de la Mesa de l'Ensenyament Privat Concertat de les Illes Balears de 7 de setembre de 2023 sobre el restabliment del dret a percebre el complement d'incapacitat temporal, el qual s'adjunta com a annex.

Segon. Es reconeix el dret del personal docent de l'ensenyament privat concertat a percebre un complement econòmic de la prestació reconeguda per la Seguretat Social fins a assolir, com a màxim, el 100% de les retribucions que corresponguin a les persones afectades per qualsevol situació d'incapacitat temporal.

Tercer. Aquest acord començarà a vigir el dia següent que es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears l'acord del Consell de Govern que l'aprova.

Quart. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord, que s'annexa, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de setembre de 2023

El secretari del Consell de Govern (Per suplència d'acord amb l'article 3.2 del Decret 8/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears) Antoni Costa Costa

 

ANNEX

Acord de la Mesa d'Ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 7 de setembre de 2023 sobre el restabliment del dret a percebre el complement econòmic de la prestació per incapacitat temporal

Parts

Antoni Vera Alemany, conseller d'Educació i Universitats de les Illes Balears, nomenat pel Decret 9/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el cessament i el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

Per les entitats patronals de l'ensenyament privat concertat:

  • Llúcia Salleras Julià, presidenta de l'Associació Autonòmica Educació i Gestió-Escola Catòlica de les Illes Balears (EiG-ECIB) i de la Federació Espanyola de Religiosos d'Ensenyança Titulars de Centres Concertats a les Illes Balears (FERE-CECA-ECIB).
  • Ventura Blach Amengual, president de l'Associació de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears i Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears (ACENEB-CECEIB).
  • Francisca Picornell Darder, presidenta de la Federació d'Escoles Infantils de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (FEIPIMEB).
  • Jesús María Luna Fernández, president de Fòrum per la Qualitat (FOQUA).
  • Escolástico Muñoz Juárez, representant de la Unión de Asociaciones, Centros y Federaciones de Asistencia a Personas con Discapacidad de Baleares (UNAC).

Per les organitzacions titulars, Jaume Vicens Obrador, en representació de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB).

Per les organitzacions sindicals:

  • Juan Carlos Lorenzo González, secretari d'organització de la Federació d'Ensenyament USO Illes Balears (USO Illes Balears).
  • Ramon Mondéjar Coll, secretari d'Ensenyament Privat del Sindicat de Treballadores i Treballadors INTERSINDICAL de les Illes Balears (STEI).
  • Antoni Sacarés Mas, secretari general de la Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE Illes Balears).
  • Constantino Davia Ladrón, secretari del sector d'Ensenyament d'UGT Serveis Públics Illes Balears (UGT Illes Balears)
  • Mario Miguel Devis Luján, secretari general de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (FE-CCOO Illes Balears).

Antecedents

La situació econòmica, social i pressupostària que es va donar l'any 2012 va obligar les autoritats públiques a prendre mesures de control de la despesa pública, la qual cosa va suposar la proliferació de normativa i d'adaptacions legislatives i/o administratives dirigides a garantir l'estabilitat pressupostària. Aquestes modificacions es van reflectir en el règim jurídic del sistema retributiu del personal inclòs en els diferents règims de la Seguretat Social durant la situació d'incapacitat temporal.

No obstant això, la millora de la situació econòmica va permetre aprovar mesures de recuperació de drets que afecten els empleats públics, de manera que s'han anat fent efectives aquestes millores progressivament.

Com a conseqüència d'això, el dia 28 de març de 2023 es va publicar al BOIB (núm. 39), l'Acord del Consell de Govern de 27 de març de 2023 pel qual es ratifica l l'Acord de la Mesa Sectorial d'Educació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 27 de febrer de 2023 sobre mesures sociolaborals i millores educatives on al punt núm. 24 del mateix es va establir: «eliminació de la penalització retributiva per les absències per malaltia i accidents que donen lloc o no a una baixa laboral de menys de 5 dies, a partir del curs 2023-2024.»

Així, d'acord amb aquesta nova regulació sobre el restabliment del dret a percebre el complement econòmic de la prestació per incapacitat temporal a les baixes laborals de menys de 5 dies en l'ensenyament públic és necessari traslladar-lo a l'ensenyament Privat Concertat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per tal de continuar avançant en millores educatives i sociolaborals.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest acord, segons els següents

PACTES

Primer Àmbit d'aplicació

1.1. Àmbit subjectiu

Aquest acord és d'aplicació als col·lectius següents:

a. El personal docent afectat pel conveni col·lectiu d'empreses d'ensenyament privat sostingudes totalment o parcialment amb fons públics.

b. El personal docent afectat pel conveni col·lectiu general de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat.

c. El personal docent afectat pel conveni col·lectiu d'àmbit estatal d'assistència a centres d'educació infantil, en els termes que estableix el pacte vuitè d'aquest acord.

d. El personal docent cooperativista de les cooperatives de treball associat, en els termes que estableix el pacte novè d'aquest acord.

e. El personal docent religiós autònom, en els termes que estableix el pacte desè d'aquest acord.

1.2. Àmbit normatiu

Aquest acord s'aplicarà sense perjudici de la normativa legal aplicable i dels convenis col·lectius vigent:

-Article 74 del VII Conveni Col·lectiu d'Empreses d'Ensenyança Privada Sostingudes Total o Parcialment amb Fons Públics.

-Article 38 del XII Conveni Col·lectiu d'Àmbit Estatal de Centres d'Assistència i Educació Infantil.

-Article 75 del XV Conveni Col·lectiu General de Centres i Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat

Segon Dret a percebre el complement econòmic de la prestació per incapacitat temporal

S'elimina la penalització retributiva per les absències per malaltia i accidents que donen lloc o no a una baixa laboral de menys de 5 dies, a partir del curs 2023-2024.

Tercer Vigència

Aquest Acord és vigent indefinidament, sense perjudici dels pactes sotmesos a vigència determinada i que qualsevol de les parts pugui denunciar-lo amb sis mesos d'antelació.

Durant la vigència d'aquest acord se'n podrà negociar algun aspecte a instància de qualsevol de les parts i, si es considera necessari, modificar-ne algun apartat.

Les parts signatàries d'aquest Acord es comprometen a complir allò que s'hi ha pactat d'acord amb el principi de bona fe, així com a resoldre de manera amistosa qualsevol discrepància que pugui sorgir en aplicació d'aquest.

Quart Ratificació i publicitat

Aquest acord començarà a vigir el dia següent que es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears l'acord del Consell de Govern que l'aprova.

 

Com a mostra de conformitat, signam aquest Acord en dotze exemplars.

Palma, 11 de setembre de 2023

Pel Govern de les Illes Balears

Per EiG-ECIB i FERE-CECA-ECIB,

Escola Catòlica de les Illes Balears

Per l'ACENEB-CECEIB

Per la FEIPIMEB

Per la UNAC

Per FOQUA

Per la UCTAIB

Per USO Illes Balears

Per l'STEI

Per UGT Illes Balears

Per FE-CCOO Illes Balears Per FSIE