Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 579510
Delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local en matèria de subvencions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que el Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària de 07 de setembre de 2023, ha adoptat l'acord relatiu a la delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local en matèria de subvencions, que literalment diu així:

“Assumpte: delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local en matèria de subvencions.

I/ L'article 9 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions estableix que, amb caràcter previ a l'atorgament de les subvencions, s'han d'aprovar les normes que estableixin les bases reguladores de concessió en els termes que estableix la pròpia Llei i que aquestes bases s'han de publicar en el diari oficial corresponent. L'article 17 de la Llei 38/2003, precisa que les bases reguladores de les subvencions s'han d'aprovar en el marc de les bases d'execució del pressupost, a través d'una ordenança general de subvencions o mitjançant una ordenança específica per a les diferents modalitats de subvencions.

La competència per aprovar les bases d'execució (part integrant dels pressupostos generals), així com de les ordenances municipals, correspon al Ple de la Corporació (art. 22 llei 7/85).

Això no obstant, l'art. 23.2.a) de la LGS, malgrat preveu, amb caràcter general, que la convocatòria farà esment de la disposició que hagi aprovat les bases reguladores, també permet que “atès el grau d'especificitat” d'algunes convocatòries, les bases s'incloguin en la convocatòria. En aquest cas, les bases no són una norma de caràcter general sinó un acte administratiu i, com a tal, en principi, la competència correspon a l'alcaldia d'acord amb l'art. 21.1.f) de la llei 7/85, i, en darrer extrem, per la clàusula residual de l'art. 21.1.s).  

Això no obstant, l'ajuntament d'Alcúdia, en l'ordenança general reguladora de la concessió de subvencions, publicada al BOIB número 179 de l'1 de desembre de 2015, va establir en el seu article 18.3 que: “Amb caràcter previ o simultàniament a l'aprovació de la convocatòria, el Ple de l'Ajuntament aprovarà i publicarà les Bases Específiques de la subvenció”.

II/ En tot cas, l'article 22 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LBRL en endavant) permet delegar determinades atribucions del Ple de la Corporació en la Batlia i a la Junta de Govern Local. En els mateixos termes es pronuncien els articles 23.2 del Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de les Disposicions Legals vigents en matèria i Règim Local, i 51.1 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals (ROF en endavant).

L'art. 51.2 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el ROF, preveu que la delegació ha d'acordar-se per l'Ajuntament Ple, per majoria simple, i tindrà efecte des del dia següent al de la seva adopció, sense perjudici de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província.

L'acord de delegació ha de contenir l'àmbit dels assumptes que abasta la delegació i les facultats concretes que es deleguen, així com les condicions específiques d'exercici de les mateixes.

La delegació d'atribucions s'entendrà per termini indefinit, llevat que l'acord de delegació disposi altra cosa; i que s'entendrà acceptada tàcitament si en el termini de tres dies hàbils comptats des de la notificació de l'acord la Junta de Govern Local no fa manifestació expressa davant l'òrgan delegant que no accepta la delegació i que la delegació no quedarà revocada pel simple fet de produir-se un canvi en la composició de la Junta de Govern Local (articles 114.1 i 2 i 118 ROF).

L'òrgan delegant podrà avocar en qualsevol moment la competència delegada segons la legislació vigent sobre procediment administratiu comú, això és, l'article 10 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic (116 ROF).

III/ A fi d'agilitzar la gestió de les subvencions, i mentre l'ajuntament no es doti d'ordenances específiques per a les distintes modalitats de subvencions,  es considera escaient delegar en lla Junta de Govern Local l'aprovació de les bases reguladores de les subvencions que tenguin una dotació inferior als 150.000.- euros. Així mateix, es proposa a l'alcaldia que adopti les mesures escaients per permetre l'aprovació simultània de convocatòria i bases.

Per tot això, propòs a l'Ajuntament Ple, previ dictamen de la Comissió Informativa General d'Assumptes del Ple, l'adopció del, l'adopció del següents

ACORDS

PRIMER.- Delegar en la Junta de Govern Local l'aprovació de les bases reguladores de subvencions que l'article 18.3 de l'ordenança general reguladora de la concessió de subvencions (BOIB d'1 de desembre de 2015) atribueix al Ple quan la dotació de la convocatòria no superi els 150.000.- euros, sense perjudici de la competència del Ple per a regular bases específiques per a cada modalitat de subvenció via ordenança municipal o per bases d'execució dels pressupostos.

SEGON.- En els acords adoptats per la Junta de Govern Local en virtut d'aquesta delegació es farà constar de forma expressa aquesta circumstància, mitjançant la inclusió del següent text: “Resultant que la Junta de Govern Local, és competent per a l'adopció del present acord, en virtut de la delegació acordada per l'Ajuntament Ple en sessió de data ____”.

TERCER.- Les facultats que podrà exercir la Junta de Govern Local en relació amb les atribucions objecte de delegació seran les pròpies que corresponen a l'òrgan delegant, i inclouen expressament la facultat de resoldre els recursos de reposició interposats contra els actes dictats per l'òrgan delegat; no obstant això, el Ple es reserva la facultat d'avocar en qualsevol moment la competència sobre qualsevol assumpte o matèria objecte de delegació.

QUART.- Les atribucions delegades hauran d'exercir-se per la Junta de Govern Local en els terminis i dins dels límits d'aquesta delegació, sense que siguin susceptibles de ser delegades en cap altre òrgan.

CINQUÈ.- La delegació s'atorga per termini indefinit, i s'entendrà acceptada tàcitament si en el termini de tres dies hàbils comptats des del dia de celebració de la primera sessió de la Junta de Govern Local aquesta no fa manifestació expressa davant el Ple que no accepta la delegació.

SISÈ.- Publicar l'acord plenari al “Butlletí Oficial de les Illes Balears” i al tauler d'anuncis de l'Ajuntament.”

Cosa que fem pública

 

Alcúdia, a la data de la signatura electrònica (13 de setembre de 2023)

La batlessa Josefina Linares Capó