Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DEL CAMÍ

Núm. 578787
Convocatòria i Bases ajudes joves lloguer habitatges

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament en Ple en sessió celebrada dia 27-07-2023 va aprovar la convocatòria d'ajudes als joves fins a 35 anys inclosos, per al lloguer d'habitatges 2023-2024, en els termes següents:

“CONVOCATÒRIA I BASES REGULADORES PER A LA CONCESSIÓ D'AJUDES ALS JOVES PER AL LLOGUER D'HABITATGES 2023-2024 EN EL TERME MUNICIPAL DE SANTA MARIA DEL CAMÍ”

 

Capítol I Disposicions generals

1. Objecte

Les presents Bases tenen per objecte regular la convocatòria per a la concessió d'ajudes per al lloguer d'habitatge, per tal de facilitar l'accés i la permanència a un habitatge en règim de lloguer als ciutadans joves (persones de fins a 35 anys, inclosos) del municipi de Santa Maria del Camí amb escassos recursos econòmics.

2. Actuació subvencionable

Aquestes ajudes pretenen el finançament de part de la renda que han de satisfer els arrendataris dels habitatges llogats durant el període comprès entre l'1 de gener de 2023 i el 31 de desembre de 2023, sempre que es compleixin els requisits establerts en les presents Bases.

3. Crèdit pressupostari 

Per als ajuts de la present convocatòria es destina un import màxim de vint-i-cinc mil euros (25.000,00 €), determinat al pressupost municipal de l'any 2023.

4. Normativa aplicable

La sol·licitud, tramitació i resolució de les ajudes que preveuen aquestes bases es regeixen per l'Ordenança Municipal Reguladora de Subvencions (BOIB Núm. 71, de 30 de maig de 2023) i, supletòriament, per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions.

5. Resolució

1. La valoració tècnica de les sol·licituds la realitzarà una Comissió avaluadora creada a aquest efecte, la qual elaborarà un informe previ per a la Junta de Govern. Aquesta Comissió Avaluadora estarà formada per:

-Presidència: el Batle o regidor en qui delegui.

-Vocals: el regidor o regidora delegada del servei.

-Un regidor o regidora de cada grup polític municipal.

-La Interventora municipal.

-Secretària: la de la Corporació o funcionari en qui delegui.

2. El termini màxim per resoldre les sol·licituds és d'un mes, comptador a partir del dia de conclusió del termini establert en la convocatòria per presentar-les. El silenci administratiu tendrà caràcter desestimatori.

6. Òrgan competent per a la concessió d'ajudes

L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes al lloguer d'habitatge és la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí.

7. Requisits dels beneficiaris

1. Poden sol·licitar les ajudes que preveuen aquestes bases les persones físiques majors d'edat residents al municipi de Santa Maria del Camí, sempre que es  compleixin els següents requisits:

a.Que la persona sol·licitant tengui una edat compresa entre els 18 i els 35 anys (ambdós inclosos).

b.Que la persona sol·licitant sigui titular, en qualitat d'arrendatària, d'un contracte de lloguer d'habitatge d'una durada mínima d'un any o que, essent veïna de Santa Maria del Camí, estigui en condicions de subscriure'n un. El contracte ha d'indicar expressament la referència cadastral de l'habitatge i estar formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans. La persona sol·licitant ha d'estar empadronada en el terme municipal de Santa Maria del Camí amb una antiguitat mínima d'un any (12 mesos) anterior a la publicació d'aquesta convocatòria.

La condició d'arrendataris s'ha d'acreditar:

 

-En cas de ser titular d'un contracte de lloguer d'habitatge, mitjançant la seva aportació.

-En cas de voler accedir a un lloguer d'habitatge, el contracte s'ha de presentar en el termini de trenta dies des de la resolució definitiva de la concessió de l'ajuda, que queda condicionada a la presentació d'aquest document.

 

c.Que l'habitatge llogat estigui situat dins l'àmbit territorial del municipi de Santa Maria del Camí.

d.Que la renda de l'habitatge llogat o per llogar constitueixi la residència habitual i permanent de l'arrendatari. Aquesta circumstància s'ha d'acreditar:

 

- En cas de ser titular del contracte de lloguer d'habitatge, amb un certificat de convivència que acrediti, en la data de la sol·licitud, les persones que tenen el domicili habitual a l'habitatge objecte del contracte de lloguer.

- En el cas de persones que vulguin accedir a un lloguer d'habitatge, aquest certificat de convivència s'ha de presentar en el termini de trenta dies des de la resolució definitiva de la concessió de l'ajuda, que quedarà condicionada a la presentació d'aquest document.

 

e.Que la renda de l'habitatge objecte del contracte de lloguer sigui igual o inferior a 900 euros mensuals.

f.Que totes les persones que tinguin o hagin de tenir el domicili habitual i permanent a l'habitatge arrendat tinguin la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea, l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa; o, en el cas d'estrangers no comunitaris, que tinguin la residència legal a Espanya.

g.Que els ingressos en conjunt de les persones que tinguin o hagin de tenir el domicili habitual i permanent a l'habitatge arrendat, constin o no com a titulars del contracte de lloguer, determinats d'acord amb el que disposa l'article 8, siguin inferiors a tres vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) corresponent a l'any 2021, o quatre vegades l'IPREM si es tracta d'una família nombrosa de categoria general o de persones amb discapacitat, i de cinc vegades l'IPREM quan es tracti de famílies nombroses de categoria especial o de persones amb discapacitat d'alguna d'aquests tipus: a) Persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental, persones amb discapacitat intel·lectual o persones amb discapacitat del desenvolupament, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 %; o b) persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65 %. Aquests ingressos s'han d'acreditar amb les dades que consten a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. Si la persona sol·licitant o qualsevol dels integrants de la unitat de convivència no ha presentat la declaració, haurà de presentar un certificat d'imputacions de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

2. Tindran preferència per ser beneficiàries d'aquesta convocatòria aquelles persones que no ho hagin estat en la convocatòria anterior, així com aquelles que s'hi presentin per primera vegada.

8. Dipòsit de fiança

D'acord amb el que disposa l'article 59 de la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, es requereix l'acreditació del dipòsit de fiança per part dels arrendataris.

9. Incompatibilitats

1. No pot ser beneficiari d'aquestes ajudes qui incorri en alguna de les circumstàncies que es preveuen a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

2. No es pot concedir l'ajuda si el sol·licitant o algun dels qui tenen la residència habitual i permanent a l'habitatge objecte del contracte de lloguer es troba en alguna de les situacions que s'indiquen a continuació:

-Que sigui propietari o usufructuari d'algun habitatge a Espanya. A aquest efecte no es considerarà que és propietari o usufructuari d'un habitatge si el dret recau únicament sobre una part alíquota d'aquest i s'ha obtingut per herència o transmissió mortis causa sense testament. S'exceptuen d'aquest requisit els qui, essent titulars d'un habitatge, acreditin la no disponibilitat d'aquest per causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seva voluntat o si l'habitatge resulta inaccessible per raó de discapacitat del titular o d'algun membre de la unitat de convivència.

-Que l'arrendatari o qualsevol dels que tinguin el seu domicili habitual i permanent a l'habitatge arrendat tingui parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d'afinitat amb l'arrendador de l'habitatge.

-Que l'arrendatari o qualsevol dels que tinguin el seu domicili habitual i permanent a l'habitatge arrendat sigui soci o partícip de la persona física o jurídica que actuï com a arrendador.

10. Finançament de les actuacions

1. Els ajuts regulats en aquestes bases s'han d'abonar per la quantia màxima de vint-i-cinc mil euros (25.000 €).

2. La concessió dels ajuts regulats en aquestes bases queda condicionada a la disponibilitat pressupostària i està limitada al crèdit pressupostari esmentat. No obstant això, les quanties màximes es poden incrementar, si hi ha disponibilitat  pressupostària suficient, mitjançant acord de la Junta de Govern Local.

11. Regles per a la determinació dels ingressos

Per obtenir l'ajuda, a l'efecte de determinar els ingressos de la persona física o la unitat de convivència que tingui o hagi de tenir el domicili habitual i permanent a l'habitatge llogat, se segueixen els criteris següents:

-S'ha de partir de les quanties de la base imposable general i de l'estalvi, regulades respectivament en els articles 48 i 49 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, corresponents a la declaració o les declaracions presentades pel sol·licitant i per cada un dels membres de la unitat de convivència relatives al darrer període impositiu amb termini de presentació vençut en el moment de la sol·licitud de l'ajuda.

-Si la persona sol·licitant o qualsevol dels integrants de la unitat no ha presentat la declaració, s'haurà de partir de les quanties establertes al certificat d'imputacions d'IRPF emès per l'AEAT, i aplicar-hi el procediment estipulat a la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques, a l'efecte d'obtenir la base imposable general i de l'estalvi.

La quantia resultant s'ha de convertir en un nombre de vegades l'IPREM en vigor durant el període al qual es refereixen els ingressos avaluats.

12. Criteris de valoració

Les sol·licituds s'han de valorar d'acord amb els ingressos de la unitat de convivència i d'acord amb els criteris i prioritats de valoració que s'indiquen a continuació.

a.La prioritat dels sol·licitants s'ha de determinar amb el major resultat d'aplicar la fórmula següent, amb quatre decimals:

 

                              LMI (límit màxim d'ingressos)                     _____________________________________

                     IUC (ingressos de la unitat de convivència)

 

b.A aquesta puntuació se li ha d'afegir la puntuació que correspongui en aplicació dels criteris següents:

 

-Per fills menors de 18 anys: 3 punts pel primer i 1 punt per cada un dels següents.

-Persones amb discapacitat:

  • Grau de discapacitat entre 33 i 64: 1 punt
  • Grau de discapacitat entre 65 i 74: 2 punts.
  • Grau de discapacitat entre 75 i 100: 3 punt.

-Dones Víctimes de violència de gènere: 2 punts.

 

c.En cas d'empat, té prioritat la unitat de convivència amb major nombre de membres. Si persisteix l'empat, la preferència s'ha de determinar per ordre d'entrada a la sol·licitud.

13. Quantia de l'ajuda

1. La quantia de l'ajuda és de fins a un 40% de la renda anual que s'hagi de satisfer pel lloguer de l'habitatge i tinguent en compte la partida pressupostària assignada a la convocatòria.

2. En el cas que en el contracte de lloguer figurin diversos arrendataris i no s'especifiqui la part de la renda que satisfà cadascun, s'ha d'entendre que es paga a parts iguals. No obstant això, els arrendataris poden manifestar la seva voluntat de que la totalitat de l'ajuda sigui satisfeta a un d'ells, segons el model.

3. L'ajuda s'ha de calcular prenent com a referència l'import del rebut del lloguer corresponent a la darrera mensualitat vençuda en la data de la publicació d'aquesta convocatòria, i és invariable durant el període de dotze mesos concedit.

14. Compatibilitat amb altres subvencions

Les ajudes que regulen aquestes bases són incompatibles amb altres ajudes al lloguer per a arrendataris amb recursos econòmics escassos que concedeix l'Ajuntament de Santa Maria del Camí o qualsevol altra Administració o entitat pública. No es consideren afectats per aquesta incompatibilitat els supòsits excepcionals en què els serveis socials de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí aportin un complement per al pagament del lloguer a beneficiaris en situacions de vulnerabilitat especial.

15. Període subvencionable

1. L'ajuda de lloguer es pot atorgar per aquelles rendes satisfetes o que s'hagin de satisfer dins el període comprès entre l'1 de gener de 2023 i el 31 de desembre de 2023.

2. Aquesta ajuda es concedeix per un termini màxim a justificar de dotze mesos i, en tot cas, fins el 31 de desembre de 2023.

16. Obligacions de la persona beneficiària

Sense perjudici de les obligacions generals que estableix l'article 14 de la Llei 38/2003, la persona beneficiària ha de complir els requisits següents:

-Domiciliar el pagament de l'ajuda a alguna entitat financera o de crèdit.

-Tenir domiciliat el pagament de la renda de lloguer de l'habitatge a una entitat financera o de crèdit, en cas de contractes en vigor en aquesta data, o si són de vigència posterior, a partir d'aquesta.

-A l'expedient s'ha de fer constar el número de compte bancari de l'arrendador i de l'arrendatari. A l'efecte d'aquesta ajuda, únicament s'admeten aquelles mensualitats de lloguer degudament domiciliades en una entitat financera o de crèdit o dutes a terme mitjançant transferències bancàries. No s'admeten rebuts en mà o que no es corresponguin amb la mensualitat corresponent.

-Estar al corrent del pagament de les rendes del contracte de lloguer. No presentar els justificants en el termini establert o bé el pagament parcial de la renda comporten la pèrdua de l'ajuda de la mensualitat no justificada, sense perjudici que es pugui percebre l'import de la resta de mensualitats pendents si es compleixen els requisits establerts.

-Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, amb la Seguretat Social i amb l'Ajuntament de Santa Maria del Camí.

-Justificar, en el termini establert i en la forma que pertoqui, el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció.

-Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat.

-Sotmetre's a les actuacions de comprovació i a qualsevol actuació de verificació i control financer dels òrgans competents, i aportar tota la informació que li sigui requerida.

-Comunicar a l'òrgan que concedeix la subvenció la modificació de qualsevol circumstància que afecti algun dels requisits que s'exigeixen per concedir la subvenció.

-Quan l'agrupació de beneficiaris deixi de complir els requisits exigits, la responsabilitat ha de ser en proporció al benefici de l'ajuda i té l'obligació de comunicar-ho a l'Administració.

En el cas que es produeixi alguna modificació, el beneficiari ho ha de comunicar al l'Ajuntament de Santa Maria del Camí en el termini màxim de deu dies naturals comptadors a partir de l'endemà de la modificació, llevat dels terminis específics que estableix aquesta convocatòria. El fet de no comunicar qualsevol modificació comporta l'inici d'un procediment de reintegrament de les quanties que s'han cobrat indegudament.

17. Modificacions en l'import de la renda

Si les parts que hagin subscrit el contracte de lloguer acorden una disminució de l'import de la renda, el beneficiari no perd el dret a la subvenció. Aquesta modificació s'ha de comunicar a l'Ajuntament de Santa Maria del Camí el mes anterior a la vigència de la nova renda. En aquest cas, la quantia de l'ajuda s'ha d'ajustar a la del nou lloguer. Un increment de l'import de la renda no comporta, en cap cas, una modificació de l'ajuda concedida.

 

18. Canvi de domicili de la persona beneficiària

Quan el beneficiari subscrigui un nou contracte de lloguer i canviï el seu domicili per un altre ubicat dins el municipi de Santa Maria del Camí, està obligat a comunicar el canvi en el termini màxim de cinc dies des de la signatura del nou contracte de lloguer. El beneficiari no perd el dret a la subvenció si el nou contracte de lloguer no suposa la interrupció temporal amb l'anterior contracte i compleix els requisits, límits i condicions que estableixen aquestes Bases. En aquest cas, la quantia de l'ajuda s'ajustaria al nou lloguer si fos inferior, i si fos superior s'ajustaria a l'import concedit inicialment.

 

Capítol II Procediment de concessió

19. Procediment

El procediment de concessió d'aquestes subvencions es tramita pel sistema de concurrència competitiva mitjançant la comparació, en un únic procediment, de totes les sol·licituds presentades, amb la finalitat d'establir una prelació d'acord amb els criteris establerts.

20. Termini de presentació

1. El termini per presentar les sol·licituds d'ajuda al lloguer d'habitatges és d'un mes, a comptar des de l'endemà d'haver-se publicat la resolució de convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Per a les sol·licituds que es presentin fora de termini s'ha de dictar una resolució d'inadmissió i notificar-la a la persona interessada, d'acord amb el que disposa l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

21. Documentació necessària per a la sol·licitud

Juntament amb la sol·licitud d'ajuda de lloguer s'ha de presentar la documentació següent:

a.Documents d'identitat de cadascun dels titulars del contracte de lloguer (DNI, NIE o document equivalent).

b.Documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, de les obligacions amb la Seguretat Social i amb l'Ajuntament de Santa Maria del Camí. Aquesta comprovació es fa abans de dictar la resolució de concessió i, en el cas que hagi vençut el termini de validesa dels certificats expedits, en el moment en què es dicti la resolució per la qual s'ordena el pagament. Si de la comprovació resulta l'incompliment de les obligacions esmentades, sense més tràmits d'esmena, no es concedirà ni s'abonarà l'ajuda per incompliment dels requisits exigits.

c.Certificat del Registre de la Propietat, de cada un dels arrendataris que figuren en el contracte de lloguer, de titularitats immobiliàries ubicades en territori espanyol. En cas de ser propietari o titular de qualsevol dret que permet l'ús, la utilització o el gaudi d'algun habitatge a Espanya, cal acreditar-ne la no disponibilitat per alguna de les causes que estableix l'article 6.2.a. La resta de membres de la unitat de convivència han de signar una declaració responsable que no són titulars de cap immoble ubicat en territori espanyol, segons el model que figura en l'Annex I*.

d.Declaracions responsables de l'arrendatari del contracte de lloguer, segons el model que figura a l'Annex I, que no incorre en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions; que justificarà en el termini establert i en la forma que pertoqui; que compleix els requisits i les condicions que determinaren la concessió de la subvenció; que destinarà l'import íntegre de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual l'ha sol·licitat; que comunicarà a l'òrgan que concedeix la subvenció la modificació de qualsevol circumstància que afecti algun dels requisits que s'exigeixen per concedir la subvenció; que se sotmetrà a les actuacions de comprovació i a qualsevol actuació de verificació i control financer dels òrgans competents; que aportarà tota la informació que es requereixi, i que no ha estat subjecte de revocació de cap de les ajudes que preveuen aquestes bases o altres plans estatals o autonòmics d'habitatge per causes imputables al sol·licitant.

e.Declaracions responsables de tots els membres de la unitat de convivència que tenen el seu domicili habitual i permanent a l'habitatge llogat, segons el model que figura a l'Annex I, que no tenen relació de parentesc de primer o segon grau de consanguinitat o d'afinitat amb l'arrendador; que no són socis o partícips de la persona física o jurídica que actua com a arrendador; que es comprometen a complir les condicions i els requisits que estableixen les bases i la convocatòria, les quals coneixen i accepten íntegrament, i que saben que, en cas de falsedat en les dades o la documentació aportada o d'ocultació d'informació, de les quals es pugui deduir intenció d'engany en benefici propi o aliè, se'ls pot excloure d'aquest procediment i poden ser objecte de sanció; així mateix, si pertoca, els fets es posaran en coneixement del Ministeri Fiscal per si poden ser constitutius d'un il·lícit penal.

f.Contracte de lloguer de l'habitatge:

 

-En cas de contracte de lloguer en vigor, s'ha d'aportar el contracte d'arrendament on figuri expressament la referència cadastral.

-En el cas de persones que vulguin accedir a un arrendament d'habitatge, a la sol·licitud ha de constar l'import mensual del lloguer previst, i el contracte s'ha d'aportar en el termini de 30 dies des de la resolució definitiva de concessió de l'ajuda, que quedarà condicionada a la seva aportació. En el cas que no l'aportin, s'entén que desisteixen de la sol·licitud i es dictarà la resolució corresponent d'acord amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

g.Certificat de convivència, a l'efecte de determinar que aquest n'és el domicili habitual. Si el contracte de lloguer se subscriu amb posterioritat a la resolució definitiva de concessió, el sol·licitant ha de presentar el certificat en el termini màxim de 30 dies hàbils des de la resolució definitiva de la concessió de l'ajuda, que quedarà condicionada a l'aportació d'aquest document. En el cas que no l'aporti, s'entén que desisteix de la sol·licitud i es dictarà la resolució corresponent d'acord amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques*.

h.Rebuts domiciliats de pagament del lloguer a una entitat financera o de crèdit des del o justificants de transferències bancàries del període subvencionable.

i.Declaració responsable de veracitat de dades bancàries, segons el model que figura a l'Annex I .

j.Resolució de reconeixement del grau de discapacitat emès per la Direcció General de Dependència del Govern de les Illes Balears, en el cas de persones amb discapacitat.

k.Documentació judicial o administrativa que justifiqui ser víctima de violència de gènere, en el cas de dones víctimes de violència de gènere.

l.IRPF del darrer exercici de tots els membres de la unitat de convivència. Les persones que no estiguin obligades a presentar la declaració hauran d'aportar un certificat d'imputacions de l'IRPF emès per l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

m.Document acreditatiu del dipòsit de fiança.

22. Esmena de la sol·licitud

Si la sol·licitud no compleix els requisits que estableix la normativa o hi manca documentació, l'Ajuntament de Santa Maria del Camí ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini improrrogable de deu dies hàbils, esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, i se li ha d'indicar que, en el cas que no ho faci, s'entén que desisteix de la sol·licitud i s'ha de dictar la resolució corresponent, d'acord amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

23. Protecció de dades

La sol·licitud d'ajuda de lloguer implica que la persona interessada autoritza l'Administració per al tractament de les dades de caràcter personal per a la gestió de les ajudes, de conformitat amb el que disposen la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i les normes que la despleguen.

24. Instrucció del procediment

1. L'Ajuntament de Santa Maria del Camí és l'òrgan instructor del procediment de concessió de les ajudes que preveuen aquestes Bases.

2. Correspon a l'Ajuntament de Santa Maria del Camí dur a terme d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució. A aquest efecte, sense perjudici del que disposa l'article 24 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, l'Ajuntament de Santa Maria del Camí pot:

-Requerir a la persona interessada perquè aporti la documentació complementària que permet acreditar el compliment dels requisits.

-Dur a terme les verificacions i els controls que siguin necessaris.

3. Una vegada transcorregut el termini per presentar les sol·licituds, esmenats els defectes i efectuades les comprovacions que es considerin necessàries, l'Ajuntament de Santa Maria del Camí haurà de valorar les sol·licituds presentades d'acord amb els criteris i el procediment establert, i emetre un informe sobre les qüestions que es derivin de les bases reguladores i de la convocatòria, on haurà de constar la llista de totes les sol·licituds rebudes, amb indicació de quines s'han de concedir, denegar, inadmetre a tràmit o tenir per desistides.

4. Aquest informe dels serveis competents del de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí, que haurà d'incorporar una proposta de resolució de concessió de subvencions amb la llista de les persones beneficiàries, la puntuació obtinguda i l'import de l'ajuda, es traslladarà a la Junta de Govern Local, a l'efecte que aquesta resolgui el que estimi pertinent.

5. La proposta de resolució de concessió de la subvenció no crea cap dret a favor de la persona interessada que s'hi proposi, enfront de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí, mentre no es dicti i notifiqui la resolució de concessió de l'ajut corresponent.

25. Resolució de concessió

1. La Junta de Govern Local ha de dictar la resolució de concessió, basant-se en la proposta de resolució.

2. La resolució de concessió ha d'incloure tots els sol·licitants als quals s'ha concedit l'ajuda; la puntuació obtinguda en aplicació dels criteris de valoració i l'import que se'ls concedeix; els sol·licitants que es considera que desisteixen de la sol·licitud, i els sol·licitants als quals, tot i que compleixen les condicions administratives i tècniques per adquirir la condició de persona beneficiària, se'ls ha desestimat la sol·licitud perquè s'ha excedit la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria.

3. Si la persona interessada ha sol·licitat l'ajuda abans de signar el contracte de lloguer, s'ha de dictar una resolució condicionada a la signatura i notificar-la a la persona interessada, alhora que se l'ha de requerir perquè presenti el contracte de lloguer i el certificat de convivència corresponents en el termini improrrogable de trenta dies. En el cas que no ho faci, s'entén que desisteix de la sol·licitud i s'haurà de dictar la resolució corresponent d'acord amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

4. La resolució de concessió, d'acord amb el que disposen els articles 42, 43 i 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació al tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí i a la pàgina web de l'ajuntament de Santa Maria del Camí (https://www.ajsantamariadelcami.org/).

26. Termini i notificació

1.El termini màxim per dictar i notificar la resolució de concessió és de sis mesos, a comptar a partir de la data en què acabi el termini per presentar les sol·licituds. Si transcorre aquest termini sense que se n'hagi publicat la resolució expressa, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada per silenci administratiu.

2. La resolució de concessió s'ha de comunicar a la persona interessada mitjançant la publicació al tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí i a la pàgina web de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí (https://www.ajsantamariadelcami.org/).

3. S'entén que el beneficiari accepta la concessió de l'ajuda si no manifesta expressament que hi renuncia en el termini de deu dies comptadors a partir de la publicació.

4. Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat la resolució, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

27. Justificació i abonament de l'ajuda

1. En el supòsit de contractes de lloguer que estan vigents en el període subvencionable, el beneficiari ha d'aportar els justificants bancaris de pagament de totes les mensualitats de lloguer vençudes. En el document bancari ha de constar la identificació completa de la persona que efectua el pagament (arrendatari) i de qui el rep (arrendador), l'import i el concepte, que ha d'incloure el més a què correspon i l'habitatge objecte del lloguer.

2. Si el document bancari no es presentava en el termini assenyalat a l'apartat primer, el beneficiari perdria el dret a cobrar l'ajuda de la mensualitat no justificada, sense perjudici de percebre l'import corresponent a les mensualitats pendents que li hagin estat concedides, si compleix els requisits per al seu abonament.

3. La justificació parcial de la mensualitat de renda no dona dret a cobrar l'import proporcional de la subvenció.

4. La data límit per aportar documentació justificativa serà fins al 31 de gener de l'any 2024.

28. Proposta i resolució del pagament

1. Una vegada que s'ha comprovat que la persona beneficiària compleix tots els requisits establerts, el batle o persona responsable de la tinença de batlia delegada en matèria d'habitatge, amb un informe tècnic previ, emès pel Ajuntament de Santa Maria del Camí, haurà de dictar, periòdicament, la resolució de reconeixement de l'obligació i la proposta de pagament, que haurà d'incloure la llista dels beneficiaris de l'ajuda i l'import reconegut.

2. Contra aquesta resolució es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes, o directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà que es notifiqui la resolució.

29. Revocació i reintegrament

L'incompliment de les obligacions que estableixen aquestes Bases o els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, dona lloc a la revocació de l'ajuda i al reintegrament de les quanties percebudes pel beneficiari.

30. Règim d'infraccions i sancions

Les accions i les omissions que constitueixen infraccions administratives en matèria de subvencions estan tipificades en els articles 56, 57 i 58 de la Llei 38/2003.

31. Impugnació

Contra aquestes bases es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes, o directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà que es publiquin.

 

Santa Maria del Camí, 13 de setembre de 2023

El batle-president Nicolau Canyelles Parets