Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 563426
Aprovació definitiva de la modificació puntual de l’article 3 del Reglament de funcionament de la Comissió Específica d’Arqueologia (CEA) del Consell Insular de Formentera. Text Refós

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 31 d'agost de 2023, considerar elevada a definitiva la modificació puntual (article 3) del Reglament de la Comissió Específica d'Arqueologia del Consell Insular de Formentera, segons acord de Ple de la corporació de data 31 de març de 2023, on s'aprovà inicialment; i, es procedeix a la publicació íntegra del text refós als efectes de l'entrada en vigor, tot de conformitat amb la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:

Reglament de funcionament de la Comissió Específica d'Arqueologia del Consell Insular de Formentera

Preàmbul

El Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, la qual dedica el seu Títol III al patrimoni arqueològic i paleontològic. En compliment del seu article 51.3, que prescrivia la regulació dels procediments per a la concessió d'autoritzacions en matèria d'arqueologia i paleontologia, es va aprovar el Decret 144/2000, de 27 d'octubre, d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears. Posteriorment, va ser derogat i substituït pel Decret 14/2011, de 25 de febrer, d'aprovació del Reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.

L'article 70.6 de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que modifica l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, disposa que són competències pròpies dels consells insulars, entre d'altres,  les matèries següents: “patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial, i dipòsit legal de llibres.”

El Reglament orgànic de funcionament del Consell Insular de Formentera (d'ara endavant, ROC), aprovat pel Ple d'aquesta institució el 13 d'abril de 2010, en el seu Títol IV regula la composició i funcionament de la Comissió Tècnica Assessora d'Urbanisme, Ordenació del Territori, Patrimoni Històric i Activitats, com a òrgan consultiu en les matèries esmentades. Entre les seues atribucions en matèria de patrimoni històric, figura “informar els projectes d'excavació, d'exploració o de qualsevol altra investigació presentats al Consell Insular.” (Article 170.1.2.f).

D'acord amb el que preveu l'article 173 del ROC, i amb la finalitat de comptar amb un assessorament tècnic pel que fa al patrimoni arqueològic, el Consell Insular de Formentera crea i regula la Comissió Específica d'Arqueologia com a òrgan consultiu en aquesta matèria, a l'àmbit territorial de l'illa de Formentera.

Article 1. Naturalesa

1. La Comissió Específica d'Arqueologia (d'ara endavant, CEA) és un òrgan consultiu en matèria d'arqueologia i jeràrquicament subordinat a la Comissió Tècnica Assessora del Consell Insular de Formentera.

2. La seua creació s'empara en l'article 173 del ROC, que atribueix al Ple d'aquesta institució la competència per aprovar la creació de noves comissions durant la vigència del citat Reglament.

Article 2. Objectius

La CEA es crea amb la finalitat d'assessorar el Consell Insular de Formentera en matèria d'arqueologia.

Article 3. Composició

1. La CEA estarà integrada per sis membres, segons la composició següent:

- Presidència, ocupada per un tècnic de l'àrea de Patrimoni del Consell Insular de Formentera.

- Quatre vocalies tècniques:

  • Un arqueòleg del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera.
  • Una persona en representació de la secció d'arqueologia del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears.
  • Un tècnic de l'àrea de Patrimoni del Consell Insular de Formentera.
  • Un tècnic del Consell Insular de Formentera amb formació afí a l'objecte de la comissió.

- Secretaria, ocupada per un lletrat del Consell Insular de Formentera, amb veu i sense vot.

Els membres de la CEA seran nomenats/des per la presidència del Consell Insular de Formentera, a proposta del conseller o consellera competent en l'àrea de Patrimoni, a excepció del representant del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, que serà proposat pel conseller o consellera del Govern Balear competent en la matèria i nomenat per la presidència d'aquest consell.

A l'hora de designar les persones que hagin de formar part de la CEA es procurarà que hi hagi una presència equilibrada de dones i homes, d'acord amb el que estableix l'article 52 de la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona.

2. Les persones que conformen la CEA cessaran en la seua condició en qualsevol dels supòsits següents:

- Renúncia expressa motivada, manifestada mitjançant escrit adreçat a la Presidència del Consell Insular de Formentera i acceptada per aquesta.

- Per decisió motivada de la Presidència del Consell Insular de Formentera, per manca d'assistència reiterada o per la manca de diligència en el tractament dels assumptes. 

Article 4. Atribucions

La CEA té les següents atribucions:

a. Emetre dictàmens respecte de les propostes normatives i reglamentàries del Consell Insular de Formentera, pel que fa al patrimoni arqueològic.

b. Emetre informes relatius a consultes en matèria de patrimoni arqueològic  sol·licitats per la persona titular de la presidència del consell, la Comissió de Govern o el Ple, en termes de la seua competència.

c. Informar els projectes d'intervencions arqueològiques, amb remissió prèvia a la Comissió Tècnica Assessora.

d. Donar el vistiplau als informes i memòries derivats de les intervencions arqueològiques realitzades a Formentera.

e. Elaborar les propostes en matèria arqueològica per incloure en els plans insulars de gestió del patrimoni que s'han d'aprovar bianualment, d'acord amb la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

f. Informar i proposar resolució en qualsevol altre assumpte relacionat amb el patrimoni arqueològic de Formentera que no s'hagi mencionat específicament en els punts anteriors.

Article 5. Règim de reunions

La CEA es reunirà ordinàriament un mínim d'una vegada l'any i, amb caràcter extraordinari, tantes vegades com els assumptes a tractar ho requereixin.

Les reunions es duran a terme a la seu del Consell Insular de Formentera, sense perjudici que, per raons d'eficiència o agilitat, es duguin a terme en un altre indret. Així mateix, per a la celebració de les reunions es podran fer servir mètodes informàtics, electrònics i telemàtics.

La presidència de la CEA podrà convidar amb veu i sense vot les persones que cregui convenients, segons els assumptes a tractar, per una millor comprensió de dits assumptes..

Article 6. Règim de funcionament

1. La presidència fixarà el dia, l'hora i l'ordre del dia de cada sessió i convocarà els seus membres amb una antelació mínima de cinc dies naturals a la data de celebració. En casos d'urgència, la presidència pot convocar amb una antelació de 48 hores.

2. La CEA es considerarà constituïda amb l'assistència mínima de 2/3 de les persones que en formen part en primera i en segona convocatòria.

3. Els acords de la CEA s'adopten amb el vot favorable de la majoria absoluta de les persones assistents i els casos d'empat els decideix la presidència amb el seu vot de qualitat.

4. Les persones amb dret a vot que formen part de la CEA poden demanar que constin en acta les seues breus manifestacions de desacord quan hagin votat en contra de la decisió adoptada.

5. Les sessions de la CEA no seran públiques, sense perjudici de la publicitat i de les comunicacions procedents dels acords adoptats.

6. La CEA portarà el seu propi llibre d'actes, conforme al que estableix el ROC pel que fa a les actes dels seus òrgans.

Article 7. Dret supletori

En els aspectes no prevists en aquest Reglament, prevaldrà el que es disposa en el Títol IV del Reglament orgànic de funcionament del Consell Insular de Formentera (BOIB núm. 61, de 22-04-2010).

Disposició final

Aquest Reglament entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seua publicació en el BOIB, i una vegada transcorregut el termini que s'assenyala en l'article 103, en relació amb l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears”.

Contra aquest acord es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació d'aquest edicte en el BOIB, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Formentera, amb la data de la signatura electrònica (5 de setembre de 2023)

El president del Consell Insular de Formentera Lorenzo Córdoba Marí