Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 321233
Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’aproven les noves tarifes d’aigua dessalada per regar camps de golf

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de 22 d'abril de 2013 va aprovar la proposta de tarifes d'aigua dessalada per regar camps de golf.

2.En data de 7 de maig de 2013, el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori va autoritzar la proposta de tarifes d'aigua dessalada procedents de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf amb les tarifes següents:

  • IDAM d'Alcúdia: 1,00 €/m3
  • IDAM d'Andratx: 1,00 €/m3

3. En data 28 de maig de 2013, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori per la qual s'aproven les noves tarifes d'aigua dessalada per regar camps de golf.

4.En data 30 de març de 2016 va tenir entrada a la Direcció General de Recursos Hídrics la remissió per part de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de la documentació relativa a una revisió de la tarifa d'aigua dessalada procedent de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf, la qual fou aprovada el 17 de febrer de 2016 pel Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental.

5. En data de 15 de juny de 2016, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va autoritzar la proposta de revisió de tarifes d'aigua dessalada procedents de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf de conformitat amb la proposta aprovada pel Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de dia 17 de febrer de 2016 al preu únic de 1,4562 €/m3, imposts exclosos, i va fer constar que els preus es mantindrien vigents mentre no es publiqui una nova resolució de preus per exercicis posteriors.

6. En data 23 de juny de 2016, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per la qual s'aproven les noves tarifes d'aigua dessalada per regar camps de golf.

7. En data 3 de març de 2023, la cap de l'Àrea Econòmica de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental va redactar un informe econòmic respecte a la nova revisió de tarifa d'aigua dessalada procedent de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf, per mitjà del qual es fixa un preu únic d'1,9051 €/m3, imposts exclosos.

8. El Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de 9 de març de 2023 va aprovar la proposta de noves tarifes d'aigua dessalada procedent de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf de conformitat amb l'informe justificatiu de l'Àrea Econòmica de 3 de març de 2023 i va facultar el director gerent per donar trasllat d'aquest acord a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, per tal que autoritzi les tarifes proposades.

9. En data 9 de maig de 2023 ha tingut entrada a la Direcció General de Recursos Hídrics la remissió per part de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de la documentació relativa a la nova revisió de la tarifa d'aigua dessalada procedent de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf.

Fonaments de dret

1. L'article 9 del Decret 14/2016, de 11 de març, pel qual s'aprova el text consolidat del Decret sobre contractació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix el règim jurídic de les actuacions que, a títol obligatori, duen a terme les empreses públiques. En aquest sentit, disposa que les empreses públiques tenen l'obligació de dur a terme, amb la consideració de mitjà propi instrumental i servei tècnic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les obres, els treballs i les activitats que els encarreguin les diferents conselleries i els organismes que en depenen, en matèries que constitueixin l'objecte social de les empreses.

L'apartat 4 de l'article 9 del Decret esmentat disposa que l'import de les obres, els treballs, els projectes, els estudis, els serveis i els subministraments utilitzats per mitjà de les empreses públiques, amb caràcter obligatori, s'ha de determinar aplicant a les unitats executades les tarifes corresponents aprovades.

2. L'article 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, estableix que les entitats del sector públic es podran considerar mitjans propis dels poders adjudicadors per als quals desenvolupin la part essencial de la seva activitat quan aquests poders adjudicadors exerceixin sobre aquelles entitats un control anàleg al que puguin exercir sobre els serveis propis.

Així mateix, disposa que s'entendrà que els poders adjudicadors que li puguin conferir encàrrecs exerceixin sobre l'ens destinatari d'aquest un control conjunt anàleg al que tindrien sobre els seus propis serveis o unitats.

La compensació s'estableix per referència a tarifes aprovades per l'entitat pública de la qual depèn el mitjà propi personificat per a les activitats objecte d'encàrrec dutes a terme pel mitjà propi directament i, en la forma que es determini per reglament, tenint en compte el cost efectiu suportat pel mitjà propi per a les activitats objecte de l'encàrrec que se subcontractin amb empresaris particulars en els casos en què aquest cost sigui inferior al resultant d'aplicar les tarifes a les activitats subcontractades.

Aquestes tarifes es calculen de manera que representin els costos reals de realització de les unitats produïdes directament pel mitjà propi.

3. L'article 8 del Decret 100/2015, de 18 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental té, als efectes prevists en l'article 24.6 del Text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, la condició de mitjà propi i servei tècnic respecte de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les entitats de dret públic que hi estan vinculades o que en depenen, les fundacions dels sector públic autonòmic i els consorcis subjectes a l'ordenament autonòmic.

L'apartat segon de l'article esmentat disposa que l'Agència ha d'executar obligatòriament l'encàrrec de gestió d'acord amb les instruccions fixades unilateralment per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per mitjà de la conselleria competent en matèria de medi ambient, “i la seva retribució s'ha de fixar per referència a les tarifes aprovades mitjançant resolució del titular de la conselleria competent en matèria de medi ambient, que ha de tenir en compte els costs reals imputables a l'execució del projecte, les despeses generals de l'entitat i els possibles beneficis a favor d'aquesta entitat”.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Autoritzar les tarifes d'aigua dessalada procedent de les IDAM d'Alcúdia i Andratx per regar camps de golf de conformitat amb la proposta aprovada pel Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental de dia 9 de març de 2023 al preu únic d'1,9051 €/m3, imposts exclosos, i fer constar que els preus es mantindran vigents mentre no es publiqui una nova resolució de preus per exercicis posteriors.

2. Acordar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, per a coneixement general.

3. Notificar aquesta Resolució a l'ABAQUA.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 12 de maig de 2023)

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual