Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 312354
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports a proposta de la directora general de Serveis Socials per la qual es fa públic el llistat de potencials beneficiaris de l'ajut consistent en l'ajut autonòmic de Bo Social Tèrmic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data de la signatura electrònica, la directora general de Serveis Socials ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears (BOIB núm. 144, de 8 de novembre) crea l'ajut autonòmic a les persones beneficiàries del bo social tèrmic, que té per objecte pal·liar la pobresa energètica ampliant la protecció als consumidors vulnerables per compensar l'augment de preus en l'energia.

2. A l'article 15 del Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, s'estableix que són persones destinatàries de l'ajut autonòmic les persones que tenen reconegut el dret al bo social tèrmic el 31 de desembre de 2020 o el 31 de desembre de 2021 i a les quals s'hagi ordenat un pagament per aquest concepte abans del dia 31 de gener de 2023.

3. A l'article 16 s'atribueix la tramitació de l'ajut a la conselleria competent en matèria d'afers socials i esports.

4. D'acord amb l'article 17, el procediment de reconeixement del dret a aquesta prestació és d'ofici, a partir de la comprovació que la persona compleix els requisits establerts en l'article 15. Mitjançant un anunci públic general en el Butlletí Oficial de les Illes Balears,l'òrgan gestor ha d'establir un termini no inferior a deu dies perquè les persones beneficiàries puguin exercir la renúncia al dret a percebre l'ajut autonòmic, sens perjudici que puguin fer efectiu el retorn de l'import que se'ls hagi ingressat.

5. En data 13 d'abril de 2023, la directora general de Serveis Socials va emetre informe justificatiu sobre la necessitat d'elaborar i aprovar la tramitació de la gestió i pagament dels ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en concepte d'ajut autonòmic de bo social tèrmic a favor de les persones que tenen reconegut el dret al bo social tèrmic el 31 de desembre de 2020 o el 31 de desembre de 2021 i a les quals s'hagi ordenat un pagament per aquest concepte abans del dia 31 de gener de 2023, d'acord amb el que preveu l'article 15 el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears.

6. En data 14 d'abril de 2023, la consellera d'Afers Socials i Esports va ordenar l'inici del procediment de tramitació de la gestió i pagament dels ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en concepte d'ajut autonòmic de bo social tèrmic a favor de les persones que tenen reconegut el dret al bo social tèrmic el 31 de desembre de 2020 o el 31 de desembre de 2021 i a les quals s'hagi ordenat un pagament per aquest concepte abans del dia 31 de gener de 2023, d'acord amb el que preveu l'article 15 el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears.El pressupost total de la present tramitació és d'un import màxim de 2.440.256,16 euros amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E03.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l'any 2023.

7. En data 24 d'abril de 2023 el Consell de Govern va autoritzar prèviament a la consellera d'Afers Socials i Esports l'exercici en matèria d'autorització i disposició de la despesa de 2.440.256,16 euros derivada de l'expedient de la gestió i pagament dels ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en concepte d'ajut autonòmic de bo social tèrmic a favor de les persones que tenen reconegut el dret al bo social tèrmic el 31 de desembre de 2020 o el 31 de desembre de 2021 i a les quals s'hagi ordenat un pagament per aquest concepte abans del dia 31 de gener de 2023, d'acord amb el que preveu l'article 15 el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears.

8. En data 5 de maig de 2023 la Intervenció general de la Comunitat Autònoma va informar favorablement la fiscalització prèvia limitada de l'expedient de la gestió i pagament dels ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en concepte d'ajut autonòmic de bo social tèrmic a favor de les persones que tenen reconegut el dret al bo social tèrmic el 31 de desembre de 2020 o el 31 de desembre de 2021 i a les quals s'hagi ordenat un pagament per aquest concepte abans del dia 31 de gener de 2023, d'acord amb el que preveu l'article 15 el Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears.

9. Als efectes de possibilitar la renúncia, s'annexa el llistat de persones potencialment beneficiaries de l'ajut autonòmic del bo social tèrmic. Per tal de complir amb el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques respecte del tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i per el qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament General de Protecció de Dades) i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, es publiquen les dades personals consistents en nom, llinatges i DNI/NIE de la següent manera:

a. Dígits 4, 5, 6 i 7 del document d'identificació (NIE / DNI).

b. Inicials del nom i els dos llinatges.

c. Import de l'ajut.

Juntament a les dades personals dels potencials beneficiaris, es publica la quantitat que els correspon a cadascun d'ells, segons les variants consistents en la condició de consumidor vulnerable o vulnerable sever i el municipi al qual pertanyi.

IMPORTS PREVISTS DE L'AJUT AUTONÒMIC DEL BO SOCIAL TÈRMIC SEGONS MUNICIPI I SITUACIÓ DE VULNERABILITAT

 

Municipis Zona Climàtica B (tots els municipis excepte Es Castell, Alaró i Esporles)

Municipis Zona Climàtica C (Es Castell, Alaró i Esporles)

Consumidor vulnerable

160,82 €

267,08 €

Consumidor vulnerable sever o en risc d'exclusió

257,32 €

427,34 €

10. La renúncia a l'ajut autonòmic del Bo Social Tèrmic s'ha de presentar físicament a les oficines d'assistència en matèria de registre o bé telemàticament, a través del tràmit telemàtic del procediment disponible a la Seu Electrònica de la CAIB a https://www.caib.es/seucaib.

Fonaments jurídics

1. La comunitat autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva en matèria d'acció i benestar social, protecció social de la família i protecció de menors, d'acord amb el que estableix l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

2. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears té per objecte regular i ordenar el sistema de serveis socials de les Illes Balears amb la finalitat de promoure i garantir el seu accés universal, i contribuir al benestar i a la cohesió social. Així mateix, pretén configurar un sistema de serveis socials que doni respostes a les necessitats de les persones, potenciant la seva autonomia i la seva qualitat de vida. El seu article 1 estableix que aquest sistema ha de donar resposta a les necessitats de les persones, potenciant la seva autonomia i qualitat de vida.

3. L'article 3 d'aquesta llei relaciona els principis que han de regir el sistema de serveis socials i, entre d'altres, inclou el de prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en situació d'exclusió social i el de detectar i atendre les situacions de manca de recursos bàsics i les necessitats socials tant de les persones com dels grups i la comunitat en general. Al respecte, l'article 6 preveu com a situació amb necessitat d'atenció prioritària la vulnerabilitat, l'exclusió i l'aïllament socials.

4. La Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

5. El capítol IV del Decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balears regula l'ajut autonòmic a les persones beneficiàries del bo social tèrmic.

6. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer de 2021), determina la composició del Govern i estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Dins aquesta estructura, sota la direcció del Govern, s'inclou la Conselleria d'Afers Socials i Esports, de la qual depèn la Direcció General de Serveis Socials.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera d'Afers Socials i Esports que dicti una resolució en els següents termes:

1. Publicar aquesta proposta de resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears juntament amb la llista de potencials beneficiaris de l'ajut autonòmic del bo social tèrmic.

2. Informar als potencials beneficiaris, que en el cas de que vulguin renunciar a l'ajut, que disposen d'un termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears per presentar el document de renúncia.

Per això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi notificat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà que s'hagi notificat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, document signat electrònicament (10 de maig de 2023)

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez La directora general proposant Teresa Vallespir Acosta

Documents adjunts