Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 304409
03/2023. Departament Tributari. Aprovació definitiva de l’expedient de modificació de l’ordenança reguladora del Preu públic per la prestació de serveis i la realització d’activitats del Patronat municipal d’escoles d’infants. Concepte 341,08

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que no s'ha presentat pels interessats, durant el termini d'exposició al públic, cap reclamació o suggeriment contra l'acord de modificació de l'expedient de modificació de l'ordenança reguladora del preu públic per la prestació de serveis i la realització d'activitats del Patronat municipal d'escoles d'infants, concepte 341,08, l'Ajuntament Ple, en sessió extraordinària de dia 15 de març, s'entén definitivament aprovat, segons el que disposa l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases del règim local, i per aquest motiu, es publica el text de l'esmentat acord, que és el següent:

ACORD

1.- Estimar parcialment les esmenes proposada pel Grup Municipal del Partit Popular (PP) sobre la modificació de l'article 4 de l'Ordenança reguladora del preu públic  per la prestació de serveis i la realització d'activitats del Patronat municipal d'escoles d'infants, conforme els antecedents d'aquest acord.

2.- Desestimar la resta d'esmenes proposades pels Grups Municipals del Partit Popular (PP) i  Ciudadanos (CS).

3.- Aprovar provisionalment la modificació de l'Ordenança reguladora del Preu públic per la prestació de serveis i la realització d'activitats del Patronat municipal d'escoles d'infants,  (concepte 341,08) tot això en base a la legislació vigent en la matèria, constituïda singularment pels articles 41 a 47 del Text Refós de la Llei d'Hisendes locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març  i a l'article 49 de la Llei de Bases del Règim Local, i segons nova redacció que  s'adjunta a aquesta proposta.

Ordenança reguladora del preu públic per la prestació de serveis i la realització d'activitats del Patronat municipal d'escoles d'infants. Concepte 341,08

Article 1 Concepte

1. Conformement al que preveu l'article 127, en relació amb l'article 41, ambdós del Text refós de la Llei d'hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix el preu públic per a la prestació del servei educatiu del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de Palma, especificat a les tarifes que es regeixen per la present Ordenança.

Article 2 Obligats al pagament

Estan obligats al pagament del preu públic regulat a la present Ordenança els pares, les mares o qui ostenti la tutoria dels infants que es matriculin a les escoles d'infants del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants i que es beneficiïn dels serveis prestats que es detallen en aquesta Ordenança.

Article 3 Quantia

1r. La quantia del preu públic consistirà en:

Concepte

Preu

1. Gestió d'expedient d'admissió al primer cicle d'educació infantil

155 €

 

Preu mensual

2. Servei d'acollida de matí de 7.30 a 8.30 h

30 €

3. Servei d'horabaixa de 15 a 16 h

40 €

2n. No s'inclou l'import de l'assegurança escolar obligatòria que es pagarà anualment per infant i curs.

Article 4 Reduccions del preu públic

1. Sobre les tarifes regulades a l'article 3, caldrà l'aplicació de les següents reduccions:

Persones amb dret a reducció i bonificació del preu de la gestió d'expedient d'admissió

Percentatge de reducció

Famílies en situació de vulnerabilitat sociofamiliar i econòmica i altres situacions de necessitat d'atenció social, derivades dels serveis socials municipals o d'altres serveis d'atenció social, incloses dins un programa d'atenció i seguiment per part de les Tècniques soci familiars del Patronat.

50%

 

Persones amb dret a reduccions i bonificacions del servei d'acollida del matí i servei d'horabaixa

Percentatge de reducció

Famílies en situació de vulnerabilitat sociofamiliar i econòmica i altres situacions de necessitat d'atenció social, derivades dels serveis socials municipals o d'altres serveis d'atenció social, incloses dins un programa d'atenció i seguiment per part de les/las Tècnics/as soci familiars del Patronat.

100%

Famílies nombroses i/o monoparentals, amb un nivell de renda inferior a 40.000 €. El percentatge de reducció s'estableix per infant i mes.

50%

Fills/es de dones  víctimes de violència de gènere. El percentatge de reducció s'estableix per infant i mes.

50 %

Les reduccions anteriors no són acumulables en la mateixa quota. En el cas que es doni més d'una circumstància que pot donar lloc a l'aplicació de vàries reduccions, s'aplicarà la més beneficiosa per a l'usuari/ària.

Article 5 Normes de gestió

1. La gestió de l'expedient es paga una sola vegada en el moment de l'admissió de l'infant a qualsevol dels cursos del primer cicle d'educació infantil. Si l'alumne/a causa baixa durant el curs, ja sigui voluntària o d'ofici, la quota de gestió d'admissió s'haurà d'abonar novament en el cas de futures matrícules.

2. El pagament de les tarifes anteriors no inclou altres despeses no previstes en aquesta Ordenança.

3. El pagament dels preus públics regulats en aquesta Ordenança s'han de fer efectius mitjançant domiciliació bancària o bé mitjançant ingrés al compte del PMEI o amb targeta de crèdit o dèbit als serveis administratius del Patronat. En el supòsit que es procedeixi a retornar els rebuts que hagin estat domiciliats, les despeses que es generin seran degudament assumides per la persona usuària del servei i s'hauran de liquidar de forma immediata.

4. Els serveis d'acollida de matí o d'horabaixa es poden sol·licitar per a tot el curs o per mes complet. La petició s'ha de fer per escrit a l'escola d'infants en el moment de la matrícula. També es podrà sol·licitar durant el curs escolar amb una antelació mínima de set dies.  El servei no s'iniciarà fins que l'escola comuniqui a la família la conformitat.

5. Les baixes en la prestació d'aquests serveis de matí i d'horabaixa, bé perquè ja no es requereix més del servei, bé perquè l'infant causi baixa, s'han de comunicar al centre i per escrit al Patronat a través de registre amb una antelació mínima de set dies.

6. Les quotes del servei d'acollida de mati i del servei d'horabaixa no es poden fraccionar a excepció dels mesos de setembre i juliol que es pagarà el 50%.

7. Les quotes no abonades en els terminis prevists es faran efectives per via de constrenyiment.

8. L'acreditació de la situació de víctima de violència de gènere se farà pel qualsevol del mitjans previstos a l'art. 78 de la Llei 11/2006, de 28 de juliol, d'igualtat d'homes i dones.

9. Per obtenir el descompte de família nombrosa s'han d'acreditar els ingressos d'ambdós progenitors amb la darrera declaració de l'IRPF (renda), o bé, certificació emesa per l'AEAT de no estar obligat a fer declaració per aquest impost. En tot cas, també s'haurà de presentar fotocòpia compulsada del carnet de família nombrosa en vigor.

D'acord amb l'article 7.1 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, són famílies monoparentals les que estan formades per un o més fills que compleixen els requisits prevists en l'article 7.3 de la mateixa Llei i que depenen econòmicament d'un sol progenitor, tutor, acollidor o adoptant amb qui conviuen.

 

Aquest criteri també pot aplicar-se en els casos següents:

a) Les famílies en què el progenitor amb fills a càrrec conviu al mateix temps amb una altra persona o persones amb qui no té cap relació matrimonial o unió estable de parella, d'acord amb la legislació civil.

b) Les famílies en què el progenitor que té la guarda dels fills no percep cap pensió per aliments d'aquests fills establerta judicialment, ha interposat la corresponent denúncia o reclamació civil o penal, i acredita que la denúncia ha estat admesa a tràmit i que s'ha iniciat una execució per a les reclamacions.

c) Les famílies en què el progenitor amb fills a càrrec ha sofert abandonament de família per part de l'altre progenitor o convivent.

Com a conseqüència de l'aprovació de la Llei 8/2018, la condició de família monoparental s'ha d'acreditar mitjançant el títol oficial en vigor expedit a aquest efecte per l'òrgan competent de conformitat amb el que preveu el Decret 28/2020, de 21 de setembre.

La condició de família monoparental i nombrosa queda regulada a Decret 28/2020, de 21 de setembre, de principis generals dels procediments de reconeixement de la condició de família monoparental i de la condició de família nombrosa (BOIB núm. 164, de 22 de setembre de 2020).

Disposició final

Aquesta Ordenança, una vegada aprovada, tindrà efectes a partir del curs 2023-2024 i estarà en vigor fins que s'aprovi la seva modificació o derogació.

4. Que una vegada adoptat l'acord provisional referit, es publiqui en el BOIB i en un dels diaris de major difusió de la Comunitat Autònoma, el corresponent anunci d'exposició al públic de l'expedient, a efectes de reclamació. La citada exposició es farà en el tauler d'edictes d'aquest Ajuntament durant el termini de trenta dies, dins dels quals els interessats podran examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes, ben entès que si dins el dit termini no s'haguessin presentat reclamacions, s'entendrà definitivament adoptat l'acord provisional.

5. L' expressada modificació entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació en el BOIB.

La qual cosa es fa pública perquè se'n prengui coneixement general i als efectes oportuns, i es comunica que, conformement al que disposa l'art. 52.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, els interessats podran interposar  recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 19 de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, contra l'acord definitiu de modificació de l'esmentada ordenança, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la seva publicació en el BOIB. No obstant, i amb caràcter previ i potestatiu, es pot interposar recurs de reposició en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la seva publicació en el BOIB.

 

Palma, 5 de maig de 2023

La cap del departament, per delegació Decret de batlia núm. 3000 de 26/02/2014 (BOIB núm. 30 de 04/03/2014) MªGloria Belmonte Barcia