Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 265673
Aprovació definitiva de l’adhesió del Consell Insular de Menorca com a membre institucional al Comitè Nacional Espanyol d’Icomos i de l’adhesió als seus estatuts

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Publicat en el BOIB núm. 25 de 25-02-2023, en el tauler d'edictes i en la pàgina web del CIM de dia 25-02-2023 a dia 13-04-2023, l'anunci relatiu a l'acord adoptat pel Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter ordinari de 20 de febrer de 2023, pel qual s'aprova inicialment l'adhesió del Consell Insular de Menorca com a membre institucional al Comitè Nacional Espanyol d'Icomos i l'adhesió als seus estatuts, sense que dins del termini legal d'exposició al públic s'hagi presentat cap reclamació ni suggeriment al respecte, s'entén elevada a definitiva la seva aprovació, fent-se públic a continuació el text íntegre dels Estatuts de l'Associació.

Estatuts del Comitè Nacional del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) a Espanya

(Modificats per l'Assemblea General Extraordinària de l'Associació de 30 de novembre de 2020) (Traducció al català del text original en castellà)

DENOMINACIÓ, DURADA, CAPACITAT I NATURALESA NO LUCRATIVA, DOMICILI I ÀMBIT TERRITORIAL

Preàmbul

La present Associació va ser constituïda el 1980 amb la denominació d'ICOMOS-Associació per a la Defensa dels Monuments i dels Llocs Històric-Artístics, a l'empara de la Llei 191/1964, de 24 de desembre, d'Associació. Així mateix, va ser inscrita al Registre Nacional d'Associacions amb el número nacional 36.322 i els seus estatuts visats, tot això per Resolució de la Direcció General de Política Interior del Ministeri de l'Interior de 3 de juliol de 1980.

Article 1

1. L'Associació es denomina “Comitè Nacional del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) a Espanya”, coneguda també per la seva abreviatura ICOMOS-Espanya. Tant el nom complet com l'abreviatura es poden fer servir de manera indistinta.

2. ICOMOS-Espanya és una organització sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, constituïda amb una durada temporal indefinida.

3. ICOMOS-Espanya s'integra a l'estructura del Consell Internacional de Monuments i Llocs, d'ara endavant ICOMOS-Internacional, en qualitat de Comitè Nacional Espanyol.

4. ICOMOS-Espanya actua d'acord amb l'article 22 de la Constitució Espanyola, la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del Dret d'Associació, altres normes complementàries, aquests estatuts, així com la normativa, principis ètics i directrius d'ICOMOS-Internacional. Els estatuts es poden complementar amb els reglaments de règim intern i els procediments específics que la Junta Directiva consideri necessaris per estructurar-ne el funcionament, sempre conforme a les prescripcions generals dels presents estatuts.

5. ICOMOS-Espanya, com a Comitè Nacional, està compost per la totalitat de membres d'ICOMOS-Internacional a l'Estat espanyol, ja siguin individuals, institucionals, benefactors, col·laboradors o membres d'honor. Com a Comitè Nacional Espanyol, no té un paper directe en el funcionament d'ICOMOS-Internacional, i la seva competència es limita a assignar els drets de vot d'ICOMOS-Espanya a l'Assemblea General d'ICOMOS-Internacional, sense que això signifiqui que pugui determinar el sentit del vot de cada votant.

6. Siguin quins siguin els termes utilitzats en aquests estatuts per designar els càrrecs de responsabilitat, s'entén que tant els homes com les dones poden exercir aquests càrrecs d'acord amb el principi d'igualtat. De la mateixa manera, ICOMOS-Espanya recolza en la seva actuació els criteris de sostenibilitat, diversitat cultural i multilingüisme.

Article 2

1. El domicili social d'ICOMOS-Espanya es fixa a Madrid, carrer Alenza número 4, codi postal 28003. Aquesta seu es pot modificar per decisió de l'Assemblea General.

2. L'àmbit territorial en què ICOMOS-Espanya realitzarà preferentment les seves activitats és tot el de l'Estat espanyol, sens perjudici de les activitats internacionals que promogui i en què participi.

3. Es poden crear subcomitès territorials amb seus en àmbits mínims d'una comunitat autònoma, a petició d'almenys quinze socis residents en aquest territori. Aquests subcomitès territorials poden ser creats i modificats per decisió de l'Assemblea General, a proposta de la Junta Directiva.

DEFINICIONS

Article 3

Les definicions rellevants per a l'activitat d'ICOMOS-Espanya són les que es recullen a l'article 3 dels estatuts d'ICOMOS-Internacional o norma que el substitueixi, referides als conceptes de conservació del patrimoni cultural, monument, conjunt, lloc, protecció, conservació i gestió; totes elles acords amb els principis del nostre ordenament jurídic.

FINALITATS I ACTIVITATS

Article 4

ICOMOS-España és una Associació Nacional dedicada a promoure a l'Estat espanyol l'estudi, la preservació, la conservació, la protecció, la gestió i la posada en valor del patrimoni cultural, en la seva dimensió material i immaterial. Tot això, de conformitat amb larticle anterior.

Article 5

1. Per assolir els seus objectius i d'acord amb les finalitats i les activitats d'ICOMOS-Internacional, ICOMOS-Espanya realitzarà les activitats següents:

- Implementarà les decisions de l'Assemblea General d'ICOMOS-Internacional, així com els programes i les instruccions de la seva Junta Directiva, tenint en compte les necessitats locals.

- Oferirà un fòrum de debat i reflexió que permeti teixir vincles entre les administracions, organismes, institucions, professionals i persones interessades en la conservació del patrimoni cultural, incloses les seves dimensions científiques, educatives, jurídiques, econòmiques, socials i polítiques, a nivell mundial , regional, nacional i local.

- Fomentarà intercanvis nacionals i internacionals sobre la doctrina, les lleis i la gestió de la conservació, restauració, rehabilitació i posada en valor del patrimoni cultural .

- Recollirà, aprofundirà i difondrà les informacions concernents als principis, a les tècniques i a les polítiques de salvaguarda, de conservació, de protecció, de gestió i de posada en valor del patrimoni cultural, tot això amb la transparència més gran.

- Col·laborarà, en l'àmbit nacional i internacional, en la creació i el desenvolupament de centres de documentació sobre conservació, protecció i posada en valor del patrimoni cultural.

- Afavorirà l'elaboració de programes de formació per a especialistes de la conservació, la protecció, la gestió i la posada en valor del patrimoni cultural.

- Col·laborarà en la redacció d'instruments jurídics i administratius i en el disseny de polítiques públiques nacionals i internacionals per tal que la societat pugui gaudir dels beneficis que proporciona la protecció sostenible del patrimoni cultural.

- Promourà i recolzarà les investigacions relacionades amb la protecció del patrimoni cultural i difondrà informació sobre aquestes investigacions.

- Millorarà la pràctica professional mitjançant la innovació per avançar en una millor gestió del patrimoni cultural.

- Brindarà assessorament institucional i gestionarà projectes d'assistència tècnica, enfortiment de capacitats i cooperació a nivell nacional i internacional.

- Establirà i mantindrà una estreta cooperació amb la UNESCO, ICCROM, ICOM, els centres regionals de conservació patrocinats per la UNESCO, l'Escut Blau i la UICN, entre d'altres.

- Cooperarà amb organismes, institucions, organitzacions i persones interessades en la preservació del patrimoni cultural i natural a nivell internacional, regional, nacional i local.

- Fomentarà la cooperació amb altres comitès nacionals d'ICOMOS-Internacional.

- Respondrà les demandes d'assessorament que rebi de la Unitat de Patrimoni Mundial d'ICOMOS- Internacional.

- Desenvoluparà xarxes de professionals experts, ajudarà a identificar especialistes idonis per a les diferents tasques i participarà en les visites per a l'avaluació i les missions de seguiment.

- Fomentarà tota activitat que permeti una millor consecució dels objectius associatius.

2. En el desenvolupament d'aquestes activitats, ICOMOS-Espanya ha de fomentar la cooperació amb altres comitès nacionals. Aquesta cooperació es basarà no només en la proximitat geogràfica, sinó també en altres denominadors comuns i interessos mutus com l'idioma i el patrimoni compartit, conduint així a la investigació científica, els intercanvis del coneixement en diversos camps i el desenvolupament d'un apropament transdisciplinari a la protecció i gestió del patrimoni cultural. En línia amb els objectius d'ICOMOS-Internacional, ICOMOS-Espanya donarà suport als Comitès Nacionals nous o amb problemes dins de la seva regió, respectant sempre la seva independència.

3. Les activitats desenvolupades per ICOMOS-Espanya no estan limitades al benefici dels seus membres, sinó obertes a qualsevol altra persona que reuneixi les condicions que s'estableixin en funció de la seva índole.

MEMBRES

Article 6

1. Per poder accedir a la condició de membre, tant les persones físiques com jurídiques han de tenir capacitat d'obrar, estar interessades en les finalitats de l'associació i reunir els requisits que s'especifiquen a l'article 7.

2. Poden ser membres individuals i institucionals d'ICOMOS-Espanya professionals i institucions (universitats, centres de recerca, associacions, col·legis professionals, comitès i organismes no governamentals, administracions públiques i altres anàlogues) especialitzats en el patrimoni cultural, en els diversos aspectes.

3. Per a la relació i la comunicació amb els seus membres, ICOMOS-Espanya ha de promoure la utilització de mitjans telemàtics i/o qualsevol altre mitjà que faciliti o promogui la comunicació i la interacció dels seus membres. Totes les referències fetes al mode escrit inclouen el correu electrònic i altres mitjans telemàtics.

4. Les quotes per a les diferents categories de membres seran aprovades per l'Assemblea General a proposta de la Junta Directiva.

Article 7

1. Les categories de membres seran les següents:

- Membres individuals.

- Membres institucionals.

- Membres col·laboradors.

- Membres benefactors.

- Membres d'honor.

a) Membres individuals: professionals especialitzats en algun dels camps vinculats amb el patrimoni cultural. La qualitat de membre individual podrà ser conferida, a títol excepcional, a altres persones interessades en els objectius i les activitats d'ICOMOS-Espanya.

ICOMOS-España farà el possible per tenir entre els seus membres aquells experts reconeguts en el seu camp de competència, així com joves professionals que vulguin adquirir aquesta condició, convidant-los i oferint-los oportunitats per participar activament en les tasques d'ICOMOS-España.

b) Membres institucionals: institucions i organitzacions, públiques o privades, especialitzades en algun àmbit del patrimoni cultural i aquelles a què pertany o de les quals depèn aquest patrimoni.

c) Membres col·laboradors: persones, institucions i organitzacions, relacionades amb la conservació del patrimoni cultural, que vulguin participar i col·laborar amb els objectius i les activitats d'ICOMOS-Espanya. A aquesta categoria pertanyeran els qui encara no reuneixin els requisits necessaris per ser membres individuals, fins que ho facin.

d) Membres benefactors: persones, institucions, organitzacions i empreses que expressin la seva voluntat específica d'oferir suport (econòmic, logístic o d'una altra índole) per a la realització de les activitats estatutàries d'ICOMOS-Espanya.

e) Membres d'honor: els qui, pel seu prestigi o per haver contribuït de manera rellevant a la dignificació i el desenvolupament d'ICOMOS-Espanya, es facin creditors a aquesta distinció.

2. Les sol·licituds d'adhesió a ICOMOS-Espanya, en qualsevol de les categories especificades en aquest article, seran avalades per dos membres individuals o institucionals d'ICOMOS-Espanya i seran considerades i admeses per la Junta Directiva.

El nomenament dels membres d'honor correspondrà a la Junta Directiva i serà ratificat per l'Assemblea General.

Les reclamacions contra el rebuig de les sol·licituds d'adhesió s'han de presentar davant de la Junta Directiva d'ICOMOS-Internacional i seran tramitades pel Secretariat Internacional.

3. Els membres causaran baixa voluntària, a petició pròpia, en qualsevol moment, mitjançant comunicació escrita adreçada a la Junta Directiva. Aquest dret no eximeix de l'obligació de satisfer prèviament la part corresponent a la quota d'associat de l'exercici en curs i la resta de quantitats degudes, d'acord amb els estatuts.

4. L'impagament de les quotes, derrames i altres aportacions que, d'acord amb els estatuts, puguin correspondre a cada membre, donarà lloc a la baixa una vegada transcorregut el termini corresponent al seu abonament.

Aquesta situació es podrà regularitzar mitjançant el pagament de les quotes i les aportacions no satisfetes, recuperant la condició de membre.

5. La Junta Directiva podrà acordar mesures disciplinàries, com l'advertiment, la suspensió temporal i l'expulsió de membres, quan s'incorri en una vulneració greu dels estatuts, dels principis ètics o de normes de règim intern d'ICOMOS-España, sense perjudici de donar-ne compte posteriorment a l'Assemblea General. Prèviament a l'expulsió o sanció, s'informarà i convidarà la persona interessada a presentar explicacions, i sempre podrà reclamar aquestes decisions davant de l'Assemblea General.

6. Cada membre té els drets següents:

a) Participar a les activitats d'ICOMOS-Espanya i assistir a l'Assemblea General.

b) Els membres individuals i els membres institucionals, aquests darrers a través del representant legítimament designat a aquest efecte, són electors per als òrgans de govern i representació, conforme al que disposa l'article 13 i la resta de disposicions dels presents estatuts. Només els membres individuals seran elegibles.

c) Els membres individuals i institucionals tindran veu i dret de vot a les Assemblees Generals; els membres institucionals hauran d'acreditar-se prèviament mitjançant un representant degudament designat a aquest efecte. Els membres col·laboradors, els membres benefactors i els membres d'honor podran assistir amb veu, però sense vot. Els membres d'honor que conservin alhora la condició de membres individuals o institucionals mantindran el seu dret de vot.

d) Participar als Comitès Científics Internacionals d'ICOMOS-Internacional.

e) Ser informat sobre la composició dels òrgans de govern i representació, dels acords, de l'estat de comptes d'ICOMOS-Espanya i del desenvolupament de la seva activitat.

f) Rebre la documentació que elabori la Secretaria per a les sessions de l'Assemblea General, així com el material informatiu que editi ICOMOS-Espanya referent a les seves activitats.

g) Gaudir de tots els avantatges i beneficis que ICOMOS-Espanya pugui obtenir per als seus membres. Els membres rebran una targeta que els acrediti i les publicacions periòdiques.

h) Fer suggeriments als membres de la Junta Directiva amb vista al millor compliment de les finalitats d'ICOMOS-Espanya.

i) Ser escoltat amb caràcter previ a l'adopció de mesures disciplinàries contra ell i ser informat dels fets que donin lloc a aquestes mesures, i ha de ser motivat l'acord que, si s'escau, imposi la sanció.

j) Impugnar els acords dels òrgans d'ICOMOS-Espanya que estimi contraris a l'ordenament jurídic o als estatuts.

k) Els membres individuals de menys de trenta anys han de pagar la quota anual reduïda que s'estableixi. Els membres d'honor estan dispensats de pagar la quota.

7. Cada membre està subjecte a les obligacions següents:

a) Compartir les finalitats d'ICOMOS-Espanya i col·laborar en la consecució de les mateixes.

b) Pagar les quotes, derrames i altres aportacions que, d'acord amb els estatuts, puguin correspondre a cada membre.

c) Exercir, si escau, les obligacions inherents al càrrec que ocupin.

d) Acatar i complir aquests estatuts, principis ètics, reglaments interns i els acords vàlidament adoptats pels òrgans de govern i representació d'ICOMOS-Espanya, així com qualsevol altra norma que sigui aplicable.

e) Complir les decisions dels òrgans de govern d'ICOMOS-Internacional.

f) Complir la resta d'obligacions que resultin de les disposicions estatutàries.

Els qui no compleixin aquestes obligacions poden estar subjectes a les sancions establertes.

GOVERNANÇA

Article 8

Els òrgans d'ICOMOS-Espanya seran:

- L'Assemblea General.

– La Junta Directiva.

- La Comissió Executiva.

- Els subcomitès territorials que s'estableixin.

- Les comissions i els grups de treball que s'estableixin.

- La Secretaria.

Article 9

1. L'Assemblea General és l'òrgan suprem d'ICOMOS-Espanya i està integrada per la totalitat de membres individuals i representants, degudament acreditats, de cadascun dels membres institucionals, que estiguin al corrent de pagament de la quota en el moment de la seva celebració.

S'han de convocar també membres col·laboradors, benefactors i d'honor a l'Assemblea General i hi poden assistir amb veu, però sense vot, d'acord amb el que disposa l'article 7.

A les sessions es poden convidar, en qualitat d'observadors, persones a títol individual o representants institucionals que no tinguin la condició de membres, els quals tindran veu, però no vot.

2. L'Assemblea General adopta els seus acords pel principi majoritari o de democràcia interna, d'acord amb el que estableix l'article 12 d'aquests estatuts.

3. L'Assemblea General es pot reunir amb caràcter ordinari o extraordinari.

Article 10

1. L'Assemblea General Ordinària es reunirà una vegada a l'any, en la data i el lloc elegits per la Junta Directiva, dins dels quatre mesos següents al tancament de l'exercici.

2. L'Assemblea General Ordinària serà convocada per la Presidència d'ICOMOS-España, amb una antelació d'almenys trenta dies a la data de la realització, preferiblement per via electrònica.

3. Les facultats de l'Assemblea General Ordinària són les següents:

a) Aprovar l'ordre del dia amb les modificacions que, si escau, siguin proposades i aprovades per la mateixa Assemblea.

b) Aprovar, si escau, la gestió de la Junta Directiva expressada en els informes que han de presentar la Presidència, la Tresoreria i la Secretaria General.

c) Examinar i aprovar, si escau, els comptes anuals i el pressupost d'ICOMOS-Espanya i fixar la suma de les quotes ordinàries o extraordinàries a aplicar per a cadascuna de les categories de membres, així com les derrames i aportacions que, si escau, puguin correspondre a cada membre.

d) Resoldre sobre el programa d'activitats d'ICOMOS-Espanya aprovant, rebutjant o modificant, si escau, les propostes de la Junta Directiva.

e) Aprovar, si escau, els documents doctrinals relatius a l'adequada conservació i gestió del patrimoni cultural.

f) Qualsevol altra que no sigui de la competència exclusiva de l'Assemblea Extraordinària.

Article 11

1. L'Assemblea General es reunirà amb caràcter extraordinari quan les circumstàncies ho aconsellin segons el parer de la Junta Directiva o quan ho proposin per escrit almenys el deu per cent dels membres individuals i institucionals.

2. L'Assemblea General Extraordinària serà convocada per la Presidència d'ICOMOS-España, amb una antelació d'almenys trenta dies a la data de la realització, preferiblement per via electrònica.

3. Les facultats de l'Assemblea General Extraordinària són les següents:

  1. L'elecció i la consegüent investidura de la Junta Directiva, que ha d'expressar l'acceptació dels seus càrrecs respectius .
  2. La sol·licitud de convocatòria d'eleccions anticipades.
  3. La constitució de federacions o integració.
  4. La ratificació de l'expulsió de membres a proposta de la Junta Directiva.
  5. La modificació dels estatuts.
  6. La dissolució d'ICOMOS-Espanya.

Article 12

1. Les convocatòries de l'Assemblea General es faran per escrit, preferiblement per via electrònica, especificant clarament el format presencial, telemàtic o mixt, el lloc, dia i hora de la reunió, així com l'ordre del dia amb expressió concreta dels assumptes a tractar. També hi haurà de constar la data i hora en què es reunirà l'Assemblea General en segona convocatòria, sense que entre l'una i l'altra pugui intervindre un termini inferior a mitja hora.

2. Una vegada efectuada la citació corresponent, l'Assemblea General, tant ordinària com extraordinària, es constituirà vàlidament en primera convocatòria quan hi concorrin un terç dels membres amb dret a vot, presents o representats. En cas de no assolir-se el referit quòrum, es pot reunir en segona convocatòria per deliberar vàlidament qualsevol que sigui el seu número.

L'Assemblea General serà presidida per la Presidència i assistida per la Secretaria General d'ICOMOS-Espanya.

La representació haurà de presentar-se per escrit a la Secretaria Executiva amb suficient antelació. A la pàgina web d'ICOMOS-España es posarà a disposició dels socis un model de vot per representació. S'acceptaran un màxim de quatre representacions per membre.

3. Els acords de l'Assemblea General Ordinària s'han d'adoptar per majoria simple dels vots vàlidament emesos, quan els vots afirmatius superin els negatius, i no són computables a aquests efectes els vots en blanc, ni els nuls, ni les abstencions. Això no obstant, es requerirà una majoria qualificada, la qual es produirà quan els vots afirmatius superin la meitat dels emesos vàlidament, per prendre els acords a l'Assemblea General Extraordinària. El vot es pot emetre presencialment, per correu o per via telemàtica.

4. La Secretaria General aixecarà acta de les reunions, en què hauran de constar, almenys, la llista d'assistents, el desenvolupament de l'ordre del dia, les incidències i intervencions en els debats i els acords adoptats. Les actes seran sotmeses a votació a l'Assemblea General següent, estaran a disposició de tots els membres i s'incorporaran signades per la Secretaria General amb el vistiplau de la Presidència al llibre corresponent. Les certificacions que se n'expedeixin seran subscrites per la Secretaria General, que donarà fe, amb el vistiplau de la Presidència.

Article 13

1. La Junta Directiva és l'òrgan de representació, gestió i administració d'ICOMOS-Espanya. Entre les reunions de l'Assemblea General, actuarà en nom i representació d'aquesta. Estarà integrada per una Presidència, una Vicepresidència, una Secretaria General, una Tresoreria i deu Vocalies. L'Assemblea General triarà els seus components, que hauran de ser membres individuals, tal com estableix l'apartat 6 de l'article 7.

2. Per ser membre de la Junta Directiva cal ser major d'edat, estar en ple ús dels drets civils i no incórrer en els motius d'incompatibilitat establerts a la legislació vigent.

3 . La Junta Directiva haurà de tenir la més àmplia representació geogràfica possible i els seus membres seran elegits en virtut de la seva competència professional, tendint a aconseguir una àmplia diversificació en l'especialització i una vinculació amb organismes oficials i privats.

Això no obstant, en harmonia amb l'esperit fundacional d'ICOMOS-Espanya i per tal d'assegurar la suficient independència de judici en el compliment de les seves finalitats respecte als organismes institucionals de caràcter oficial, només són elegibles per als càrrecs els membres individuals.

4. Cap dels càrrecs que componen la Junta Directiva no serà retribuït pel desenvolupament de les funcions específiques del càrrec.

5. Els membres de la Junta Directiva seran elegits per l'Assemblea General, per escrutini secret, per a un període de tres anys, podent ser reelegits per dos períodes complets més, consecutius o no, de tres anys. Complits el total de nou anys com a membre de la Junta Directiva, en qualsevol moment i des de la constitució d'ICOMOS-Espanya el 1980 i amb independència del càrrec o càrrecs exercits, ja no es podrà tornar a ser candidat.

6. La Junta Directiva podrà designar entre els seus membres una Secretaria Adjunta i/o una Tresoreria Adjunta; si així ho considera útil, podrà comptar amb experts per participar en els seus treballs.

7. Els membres de la Junta Directiva poden causar baixa per renúncia voluntària comunicada per escrit a aquesta, per incompliment de les obligacions que tingueren encomanades i per expiració del mandat.

8. Els membres de la Junta Directiva que hagin esgotat el termini per al qual van ser elegits continuaran exercint els càrrecs fins al moment en què es produeixi l'acceptació dels qui els substitueixin.

9. Si es produeix la vacant d'un lloc de la Junta Directiva, la mateixa Junta Directiva cobrirà la vacant amb un suplent elegit entre els mateixos membres de la Junta Directiva o entre els membres individuals. Si això passés en el període entre la celebració d'Assemblees Generals Ordinàries del darrer any de mandat, la Junta Directiva podrà decidir mantenir la vacant fins a finalitzar el mandat en funció de les necessitats del moment, que s'hauran de motivar. Les suplències se sotmetran, com a part de l'informe de gestió de la Junta Directiva, a la ratificació de l'Assemblea General Ordinària.

En cas que les vacants superin el 50% dels membres de la Junta Directiva, es convocarà una Assemblea General Extraordinària en un termini màxim de dos mesos per a l'elecció d'una nova Junta Directiva.

10. La Junta Directiva, en format presencial, telemàtic o mixt, es reunirà en sessió ordinària almenys tres cops l'any i en sessió extraordinària totes les vegades que ho determini la Presidència o a iniciativa o petició d'un terç dels membres de la mateixa Junta Directiva. Un cop efectuada la citació prèvia i en forma, quedarà constituïda quan es trobin presents o representats la meitat dels seus membres. Si no s'assoleix aquest quòrum, s'haurà de convocar una nova reunió de la Junta Directiva en un termini mínim de quinze dies.

11. La Junta Directiva ha de prendre els seus acords per majoria simple dels membres presents o vàlidament representats quan els vots afirmatius superin els negatius, i no són computables a aquests efectes els vots en blanc, ni els nuls, ni les abstencions. En cas d'empat, el vot de la Presidència serà de qualitat.

12. La Secretaria General aixecarà acta de les reunions, en què haurà de constar almenys els membres presents, el desenvolupament de l'ordre del dia, les incidències i intervencions en els debats i els acords adoptats. Les actes seran sotmeses a votació a la reunió de la Junta Directiva següent i s'incorporaran signades per la Secretaria General amb el vistiplau de la Presidència al llibre corresponent. Les certificacions que se n'expedeixin seran subscrites per la Secretaria General, que donarà fe, amb el vistiplau de la Presidència.

13. Les facultats de la Junta Directiva s'estendran, amb caràcter general, a tots els actes propis de les finalitats d'ICOMOS-Espanya, sempre que no requereixin, segons aquests Estatuts, autorització expressa de l'Assemblea General o estiguin atribuïts a altres òrgans.

14. Són facultats particulars de la Junta Directiva:

a) Gestionar el dia a dia d'ICOMOS-Espanya, dirigint-ne les activitats socials, portant-ne la gestió econòmica i administrativa i acordant realitzar els contractes i actes oportuns. Per això, podrà adquirir, conservar i utilitzar, en nom d'ICOMOS-Espanya, els fons necessaris per a la realització de les finalitats previstes als estatuts, així com rebre donatius i llegats.

b) Executar els acords de l'Assemblea General i controlar-ne, si s'escau, la posada en pràctica.

c) Formular, aprovar internament i sotmetre a l'aprovació de l'Assemblea General l'informe de Tresoreria, el pressupost, els balanços i els comptes anuals, l'informe i el projecte d'activitats i l'import de les quotes ordinàries o extraordinàries a aplicar per a cadascuna de les categories de membres, així com les derrames i aportacions que, si escau, puguin correspondre a cada membre.

d) Aprovar l'admissió de membres nous.

e) Elaborar i aprovar els reglaments de règim intern i els procediments que es considerin pertinents per al bon funcionament de lorganització i revisar-los sempre que sigui necessari.

f) Promoure i crear comissions de treball per a la millor organització d'ICOMOS-Espanya i la consecució de les seves finalitats.

g) Qualsevol altra facultat que no sigui de la competència exclusiva de l'Assemblea General.

Article 14

1. La Junta Directiva estarà presidida per la Presidència de la mateixa o, en absència seva, per la Vicepresidència.

La Presidència tindrà les atribucions següents:

a) Representar legalment ICOMOS-Espanya davant de tota mena de persones i organismes públics o privats. Aquesta representació pot ésser delegada, mitjançant autorització de la Junta Directiva, en algun o alguns dels membres de la mateixa Junta Directiva.

b) Convocar les reunions de l'Assemblea General i preparar-ne l'ordre del dia incloent-hi les qüestions acordades per la Junta Directiva i les propostes, per escrit, d'un 10% dels membres individuals i institucionals.

c) Convocar i presidir les reunions de l'Assemblea General, de la Junta Directiva i de la Comissió Executiva.

d) Autoritzar pagaments i validar els documents i actes que ho requereixin.

e) Adoptar qualsevol mesura urgent que la bona marxa de l'Associació aconselli o que en el desenvolupament de les seves activitats sigui necessària o convenient, sense perjudici de donar-ne compte posteriorment a la Junta Directiva.

2. La Vicepresidència tindrà les atribucions següents:

a) Assistir a la Presidència, ajudant-la en les seves funcions per promoure els objectius d'ICOMOS-Espanya.

b) Assumir la responsabilitat de la delegació d'atribucions per part de la Presidència en àmbits específics.

c) Donar compliment a les ordres de pagament d'ICOMOS-Espanya.

d) Participar en les reunions de la Junta Directiva i contribuir amb les seves aportacions.

3. La Secretaria General tindrà les següents atribucions:

a) Dirigir i fer seguiment dels treballs administratius d'ICOMOS-Espanya, d'acord amb els acords de la Junta Directiva i l'Assemblea General.

b) Formular i presentar l'informe anual d'activitats d'ICOMOS-Espanya.

c) Establir la documentació per a les reunions estatutàries i redactar-ne les actes.

d) Expedir certificacions, portar els llibres establerts legalment i el fitxer d'associats.

e) Custodiar la documentació d'ICOMOS-Espanya, fent que es cursin les comunicacions sobre designació de juntes directives i altres acords socials susceptibles d'inscripció als registres corresponents.

f) Complir les obligacions documentals en els termes i davant els organismes que legalment corresponguin.

g) Donar compliment a les ordres de pagament d'ICOMOS-Espanya.

h) Participar a les reunions de la Junta Directiva i contribuir amb les seves aportacions.

4. La Tresoreria tindrà les següents atribucions:

a) Assumir i dirigir la gestió econòmica d'ICOMOS-Espanya d'acord amb els acords de la Junta Directiva i l'Assemblea General.

b) Preparar els informes financers i establir els projectes de pressupost.

c) Recaptar, controlar i custodiar els fons financers pertanyents a ICOMOS-Espanya.

d) Donar compliment a les ordres de pagament d'ICOMOS-Espanya.

e) Presentar els comptes anuals.

f) Participar en les reunions de la Junta Directiva i contribuir amb les seves aportacions.

5. Les vocalies tindran les atribucions següents:

a) Assumir la responsabilitat i donar compliment a les delegacions o comissions de treball que la pròpia Junta Directiva els encomani.

b) Participar en les reunions de la Junta Directiva i contribuir amb les seves aportacions.

Article 15

La Comissió Executiva estarà constituïda per la Presidència, la Vicepresidència, la Tresoreria i la Secretaria General. Es reunirà com a mínim cada dos mesos, per convocatòria de la Presidència, en l'interval de les sessions de la Junta Directiva i actuarà en nom seu per assegurar el compliment dels seus acords i el funcionament normal d'ICOMOS-Espanya d'acord amb els seus estatuts. Les decisions de la Comissió Executiva s'han d'adoptar per majoria de vots.

Article 16

1. Els subcomitès territorials, definits a l'article 2, són constituïts per tots el membres residents en l'àmbit territorial que s'estableixi en el reglament intern. Els seus representants seran tres membres d'elecció directa d'entre els qui formen el Subcomitè Territorial: una Coordinació i dues Vocalies. L'elecció de representants dels subcomitès territorials es realitzarà simultàniament a la de la Junta Directiva, amb els mateixos terminis i requeriments.

2. Les facultats dels Subcomitès Territorials són les següents:

a) Redactar i proposar a la Junta Directiva el reglament de funcionament intern d'acord amb les directrius generals d'ICOMOS-Espanya.

b) Elegir els seus tres representants.

c) Representar el Subcomitè a l'àmbit territorial de la seva competència.

d) Proposar i desenvolupar un programa d'activitats d'acord amb els objectius d'ICOMOS-Espanya.

e) Informar periòdicament a la Junta Directiva de les activitats programades i realitzades.

Article 17

1. La Junta Directiva, per iniciativa pròpia o a proposta d'un mínim de quinze membres, podrà constituir Comissions i grups de treball, dels quals podran formar part tots els membres d'ICOMOS-Espanya interessats i que es dotaran d'unes normes de funcionament.

2. Els objectius de les comissions i els grups de treball seran definits en el moment de la seva creació i s'orientaran a desenvolupar temes específics de tipus científic, tècnic, metodològic, operatiu, administratiu o altres pertinents d'acord amb les finalitats d'ICOMOS-Espanya.

Entre els membres de cadascun s'escollirà un Coordinador que mantindrà informada la Junta Directiva dels seus avenços i assumirà la dinamització del Grup.

3. Ocasionalment es poden convidar persones expertes que tinguin les qualificacions adequades a participar en les tasques de les comissions i grups de treball, encara que no siguin membres d'ICOMOS-Espanya.

4. La Junta Directiva podrà assignar recursos financers a les comissions i als grups de treball a sol·licitud d'aquests i prèvia presentació d'un pressupost detallat.

5. En el marc de les comissions i els grups de treball, la Junta Directiva ha de promoure l'establiment de Comitès Científics Nacionals que treballin en els mateixos àmbits que els Comitès Científics Internacionals existents. El seu Coordinador, sempre que sigui possible, serà un expert membre d'ICOMOS-Espanya Internacional corresponent i serà designat com a membre votant. Si no hi ha Comitè Científic Nacional sobre un tema específic, són els membres nacionals d'aquest Comitè els qui designin el membre votant d'ICOMOS-Espanya Internacional corresponent.

6. Cada membre votant dels Comitès Científics Internacionals té l'obligació d'informar periòdicament a la Junta Directiva de les activitats realitzades i difondre els resultats obtinguts, promovent el debat internacional a nivell espanyol. ICOMOS-Espanya afavorirà que tots els seus membres s'uneixin a un Comitè Científic Internacional.

Article 18

1. La Secretaria, formada per personal retribuït i voluntaris, estarà encarregada de les funcions següents sota la direcció de la Secretaria General:

a) Executar les tasques pròpies de la gestió administrativa.

b) Donar seguiment als acords de la Junta Directiva i de l'Assemblea General.

c) Redactar l'esborrany de l'informe anual d'activitats d'ICOMOS-Espanya.

d) Gestionar les adhesions i les quotes.

e) Mantenir al dia la llista de membres d'ICOMOS-Espanya i membres d'altres comitès, grups de treball i comissions, nacionals i internacionals.

f) Fomentar les relacions amb els membres i mantenir-los informats.

g) Preparar la facturació i els pagaments.

h) Aportar tota la informació necessària als membres de la Junta Directiva, per al millor compliment de les respectives responsabilitats.

i) Preparar la documentació per a les reunions estatutàries i l'esborrany de les actes.

j) Gestionar els fitxers i la biblioteca d'ICOMOS-Espanya.

2. La Junta Directiva designarà una persona encarregada de la Secretaria Executiva, que actuarà al capdavant de la Secretaria en l'exercici ordinari de les tasques esmentades, i que podrà estar assistida per un equip de secretaria i un servei comptable. A més, podrà assistir a les reunions de la Junta Directiva i de l'Assemblea General, amb veu consultiva.

La Secretaria tindrà la seu a la mateixa localitat on estigui establert el domicili social d'ICOMOS-Espanya.

RECURSOS ECONÒMICS

Article 19

1. El fons social d'ICOMOS-Espanya és de tres mil euros.

2. Si escau, el patrimoni d'ICOMOS-Espanya estarà constituït principalment per:

a) Béns mobles i immobles i el material inventariable.

b) El fons bibliogràfic documental i els drets d'autor.

c) Els fons de reserva i inversions i altres actius financers.

d) Altres béns.

3. Els recursos econòmics previstos per al desenvolupament de les finalitats i les activitats d'ICOMOS-Espanya seran els següents:

a) Les quotes obligatòries anuals dels membres, així com les subvencions i aportacions voluntàries dels mateixos i de les persones públiques o privades que contribueixin al seu sosteniment i que ICOMOS-Espanya rebi legalment.

b) Les herències, els llegats, les cessions i les donacions que pogués rebre de forma legal per part dels membres o de terceres persones.

c) El benefici obtingut per la gestió de projectes, contractes d'estudis i de prestació de serveis retribuïts, que li puguin ser encomanats.

d) El producte de la venda de les seves publicacions.

e) El resultat econòmic d'activitats acadèmiques de pagament que organitzi.

f) Qualsevol altre recurs lícit.

Els beneficis obtinguts per ICOMOS-Espanya s'han de destinar exclusivament al compliment de les seves finalitats.

4. La realització dels projectes, estudis o serveis que siguin encomanats a ICOMOS-Espanya, sempre que sigui possible, anirà a càrrec dels seus membres. Això suposa que es cobriran les despeses que se'n derivin i la remuneració pertinent als seus autors.

OBLIGACIONS DOCUMENTALS

Article 20

1. ICOMOS-Espanya disposarà d'una relació actualitzada dels seus membres, portarà una comptabilitat que permeti obtenir una imatge fidel del patrimoni, del resultat i de la situació financera, així com de les activitats realitzades i efectuarà un inventari dels seus béns. Recollirà en un llibre d'actes físic o electrònic les actes de les reunions dels seus òrgans de govern i representació i portarà la comptabilitat conforme a les normes específiques que li siguin aplicables.

2. Els associats podran accedir a tota la documentació que es relaciona a l'apartat anterior a través dels òrgans de representació, en els termes previstos a la normativa de protecció de dades de caràcter personal vigent en cada moment.

EXERCICI

Article 21

L'exercici associatiu i econòmic serà anual i el tancament tindrà lloc el 31 de desembre de cada any.

MODIFICACIÓ D'ESTATUTS

Article 22

El desenvolupament dels estatuts, a efectes operatius, s'efectua mitjançant reglaments de règim intern que definiran el funcionament dels diferents aspectes tractats en aquests estatuts. Aquests reglaments seran elaborats i aprovats per la Junta Directiva. Un cop aprovats se'ls donarà màxima difusió i estaran a disposició de tots els membres d'ICOMOS-España perquè en tenguin coneixement. Se n'informarà a la següent Assemblea General.

Article 23

Aquests Estatuts es poden modificar per acord de l'Assemblea General. El projecte d'esmena s'ha d'enviar amb la convocatòria de l'Assemblea General a tots els membres de l'Associació amb una antelació mínima de dos mesos a la celebració de l'Assemblea.

A l'Assemblea hi hauran de ser presents, com a mínim, un 25% de membres individuals i institucionals. Si no s'assoleix aquest quòrum, es convocarà una nova Assemblea General en un termini màxim d'un mes. En aquesta segona convocatòria no es considerarà el nombre de membres presents. En tot cas, els estatuts no poden ser modificats sense una majoria de dos terços dels vots vàlids emesos.

DISSOLUCIÓ

Article 24

ICOMOS-Espanya es dissoldrà voluntàriament quan així ho acordi l'Assemblea General convocada a aquest efecte i d'acord amb el que disposen els articles 11 i 12 d'aquests estatuts.

A l'Assemblea hi hauran de ser presents, com a mínim, la meitat dels membres individuals i institucionals. Si no s'assoleix aquest quòrum, es convocarà una nova Assemblea General en un termini màxim d'un mes. En aquesta segona convocatòria, no es considera el nombre de membres presents. En tot cas, la dissolució no es pot acordar sense una majoria de dos terços dels vots vàlids emesos.

Un cop aprovada la dissolució, aquesta ha de ser comunicada a ICOMOS-Internacional.

En cas de dissolució, es nomenarà una comissió liquidadora la qual, una vegada extingits els deutes, si hi ha sobrant líquid el destinarà a finalitats que no desvirtuïn la seva naturalesa no lucrativa i, concretament, a una associació o organització de finaltats similars.

La qual cosa es comunica per general coneixement i perquè tengui els efectes que corresponguin, al mateix temps que es fa saber que contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, es poden interposar els recursos següents:

- En el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs potestatiu de reposició davant el Ple. Aquest recurs s'entendrà desestimat si no s'ha notificat la resolució quan hagi transcorregut un mes des de la seva interposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

- En el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma sempre que no s'hagués interposat recurs potestatiu de reposició, atès que en aquest cas s'haurà d'esperar que se'n dicti resolució.

Tot això sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret.

Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula de la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Finalment, escau d'indicar que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

 

Maó, a la data de la firma electrònica del document present (19 d'abril de 2023)

Per delegació de la presidenta La secretària Rosa Salord Olèo (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-07-2019)