Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ

Núm. 211694
Resolució de l’Autoritat Regional de Gestió del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) per la qual es constitueix el Comitè Regional de Seguiment del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 a les Illes Balears i se’n regula la composició i el funcionament

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Reglament (UE) núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen les normes en relació amb els ajuts als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrària comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013, regula també les normes de coordinació i governança aplicables per a la seva execució correcta.

Amb data 31 d'agost del 2022, la Comissió Europea va aprovar el Pla estratègic de la PAC per a Espanya 2023-2027 (PEPAC) mitjançant la Decisió d'execució de la Comissió de 31.8.2022, per la qual s'aprova el Pla estratègic de la PAC 2023-2027 d'Espanya per a l'ajuda de la Unió finançada pel Fons Europeu Agrícola de Garantia i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (CCI: 2023ES06AFSP001).

A fi de garantir la coordinació i governança adequades del PEPAC, es va aprovar el Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrària comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022). L'article 5 d'aquest reial decret estableix que, d'acord amb l'article 124 del Reglament (UE) núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, es crea el Comitè de Seguiment del Pla estratègic, encarregat del seguiment de l'execució del Pla estratègic de la PAC d'Espanya. En el mateix sentit, l'apartat 6 del mateix article 5 estableix que les autoritats regionals de gestió constituiran comitès de seguiment regionals amb la finalitat de supervisar els elements regionals del pla, avaluar l'aplicació del PEPAC a la regió, i facilitar informació sobre això al Comitè de Seguiment Nacional del PEPAC.

El Pla estratègic de la PAC inicia la seva etapa l'1 de gener del 2023 i per això cal establir els mecanismes de participació i seguiment per part del conjunt d'actors públics i privats amb competència i interès en la matèria del territori de les Illes Balears, de manera que puguin exercir les seves funcions a través del Comitè Regional de Seguiment del PEPAC esmentat. Es fa imprescindible crear el Comitè Regional de Seguiment als efectes de l'aprovació i, si escau, modificació dels criteris de les línies d'ajuda successives corresponents amb les mesures territorialitzades que s'aplicaran a les Illes Balears, així com de la modificació de les intervencions regionals que inclou el PEPAC. Així mateix, és imprescindible fixar els criteris d'avaluació contínua del Pla estratègic de la PAC a les Illes Balears seguint el Pla de fites i metes aprovat i, d'aquesta manera, avaluar l'impacte de la Regió Insular Illes Balears sobre el conjunt del sector agrari de l'arxipèlag.

En aquest sentit i d'acord amb l'apartat 6 de l'article 5 del Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrària comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2022), l'autoritat regional de gestió ha de constituir el comitè de seguiment regional que, segons el que preveu el punt 7 del mateix article 5, establirà les seves pròpies normes de funcionament al seu reglament de règim interior que, en tot cas, garantirà la coordinació adequada amb el Comitè de Seguiment Nacional del PEPAC i, de la mateixa manera, podrà preveure la creació de grups de treball que permetin fer més funcional i efectiva la participació dels seus membres.

La resolució de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Autoritat Competent del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) amb data de 20 de març de 2023, designa la directora gerent de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) com l'Autoritat Regional de Gestió del Pla estratègic de la PAC en l'àmbit de les Illes Balears.

Per tot el que s'ha exposat, dicto la següent

Resolució

Primer. Objecte

1. Aquesta resolució té per objecte crear i compondre el Comitè Regional de Seguiment del Pla estratègic de la PAC de les Illes Balears (CRSPEPAC-IB) com a òrgan col·legiat, amb autonomia funcional, encarregat del seguiment, en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de l'execució del Pla estratègic de la PAC, d'acord amb l'article 124 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021.

2. El Comitè queda adscrit a la Consergeria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segon. Règim jurídic

El Comitè Regional de Seguiment es regeix pel que preveu aquesta resolució i el seu reglament intern, que es presentarà i s'haurà d'aprovar en la primera sessió constitutiva d'aquest comitè i que s'haurà d'ajustar, fora d'això, al que preceptua la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic pel que fa als òrgans col·legiats.

Tercer. Funcions

1. El Comitè s'encarrega de supervisar l'aplicació dels elements regionals que estableix aquesta Comunitat Autònoma i de facilitar informació sobre això al Comitè de Seguiment Nacional del Pla estratègic de la PAC.

2. En el seu àmbit regional, el Comitè emet el seu dictamen sobre:

a) La metodologia i els criteris utilitzats per a la selecció de les actuacions territorialitzades programades al territori de les Illes Balears tant amb càrrec als fons FEADER com als FEAGA.

b) Els informes anuals d'avaluació i rendiment.

c) El disseny i l'execució del pla d'avaluació i les seves modificacions i, en especial, del que fa referència a l'impacte de la Regió Insular Illes Balears sobre el sector agrari, agroalimentari i sobre el desenvolupament rural.

d) Tota proposta de l'autoritat de gestió relacionada amb una modificació del Pla estratègic de la PAC.

e) Els treballs relatius a qualsevol assumpte o temàtica que el mateix Comitè de Seguiment Regional consideri necessari estudiar o analitzar per millorar el compliment dels objectius del PEPAC a la regió.

3. Juntament amb l'Autoritat de Gestió Regional, ha de supervisar l'execució del Pla estratègic de la PAC i el progrés assolit en l'assoliment de les metes del pla esmentat sobre la base dels indicadors de realització i de resultats.

4. El Comitè examinarà qualsevol qüestió que afecti el rendiment del pla estratègic de la PEC i les mesures adoptades per a resoldre-les, encaminada a la simplificació de la càrrega administrativa.

Quart. Règim de funcionament

1. El Comitè pot funcionar en ple o en grups de treball. A aquest efecte, el ple pot establir la creació dels grups de treball que es considerin necessaris per estudiar i analitzar assumptes concrets.

2. El Comitè en ple s'ha de reunir en sessió ordinària almenys una vegada a l'any, convocada per la presidència que ostentarà l'autoritat de gestió i examinarà totes les qüestions que afectin el progrés del Pla estratègic de la PAC en la consecució dels seus objectius, en particular, els que assenyala l'article 124.3 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021.

3. Es podran celebrar les sessions extraordinàries que siguin necessàries, prèvia convocatòria de la presidència, o d'almenys dues terceres parts dels membres del ple.

4. El Comitè pot desenvolupar les seves funcions de forma presencial o telemàtica.

5. la Presidència del Comitè de seguiment del PDR emetrà la documentació per a debatre a les diferents comissions amb una antelació mínima de 7 dies, amb l'objectiu que els seus membres puguin desenvolupar de manera adequada les seves funcions.

6. El reglament intern, les actes i la composició del Comitè s'han de publicar al portal de transparència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

7. Cada membre integrant del Comitè té un vot; els empats es dirimeixen amb el vot de qualitat de la presidència.

8. La Comissió Europea té un representant en els treballs del Comitè de Seguiment del Pla estratègic a títol consultiu.

Cinquè. Composició

1. En la seva definició, s'ha tingut en compte la necessitat de garantir una representació equilibrada de les autoritats públiques pertinents i dels representants de les persones interessades a les quals fa referència l'article 106.3 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021.

2. El Comitè de Seguiment està format pels membres següents:

a) Presidència. La presidència i coordinació del Comitè correspon a la persona titular de l'Autoritat de Gestió Regional del Pla estratègic de la PAC de les Illes Balears.

b) Vicepresidència. La persona que ostenti la Direcció General amb competències en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural.

c) Secretaria. La persona tècnica responsable de la supervisió del compliment del Pla estratègic de la PAC de les Illes Balears adscrita al FOGAIBA i entre les funcions de la qual hi hagi la planificació i programació de la PAC.

d) Vocalies adscrites a l'Administració Autonòmica i Insular:

i. La persona que ostenti la gerència del FOGAIBA.

ii. Una persona representant del Servei de l'Àrea d'Intervenció Auditoria del FOGAIBA.

iii. Una persona representant del Servei de Gestió Econòmica del FOGAIBA.

iv. Una persona representant del Servei d'Ajuts de Desenvolupament Rural.

v. Una persona representant del Servei d'Ajuts Directes del FOGAIBA.

vi. Una persona representant del Servei d'OCM i Ajuts d'Estat del FOGAIBA.

vii. Una persona representant de la Direcció General competent en Biodiversitat i Medi Ambient.

viii. Una persona representant de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

ix. Una persona representant de cadascun dels Consell Insulars, es dir del Consell de Formentera, del Consell d'Eivissa, del Consell de Menorca i del Consell de Mallorca

e) Vocalies d'altres administracions:

i. Una persona representant del ministeri competent en agricultura designat per l'Autoritat de Gestió del Pla estratègic de la PAC.

ii. Una persona representant de la Comissió Europea.

f) Vocalies associacions, organitzacions, federacions i xarxes:

i. Una persona representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries de les diferents illes.

ii. Dues persones representants de cooperatives agroalimentàries de les Illes Balears, sent una d'elles, representant de les cooperatives de Menorca, Eivissa o Formentera a decidir entre elles.

iii. Una persona representant d'entre les Associacions de Productors Agricultura Ecològica de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, a decisió d'entre elles.

iv. Una persona representant del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

v. Dues persones representants escollides d'entre els consells reguladors de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides reconeguts a les Illes Balears.

vi. Una persona representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms.

vii.  Una persona representant d'Enginyers Tècnics Agrícoles.

viii. Una persona representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Forestals.

ix. Una persona representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Forestals.

x. Una persona representant del Col·legi Oficial de Veterinaris.

xi. Dues persones representants de les comunitats de regants de les Illes Balears.

xii. Una persona representant de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR- Illes Balears).

xiii. Una persona representant de l'Associació de Dones Cooperativistes de les Illes Balears.

xiv. Una persona representant d'entre les següents associacions:

- Associació Tramuntana Segle XXI.

- Associació SEU Bird Life Illes Balears.

- Associació Amics de la Terra Illes Balears.

- Grup d'Ornitologia Balear (GOB).

xv. Una persona representant de cada un dels grups d'Acció Local.

Sisè. Nomenament de càrrecs i de la resta de les persones membres

1. La presidència del Comitè recau en l'Autoritat de Gestió Regional del Pla estratègic de la PAC de les Illes Balears (2023-2027).

2. El nomenament dels vocals i altres membres del Comitè de Seguiment el fa l'Autoritat de Gestió Regional del Pla estratègic de la PAC de les Illes Balears (2023-2027) a proposta dels qui tenen representació en el Comitè.

Les propostes s'intentaran ajustar, sempre que sigui possible, al principi de presència equilibrada entre homes i dones de conformitat amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

3. Per cada membre titular, excepte la presidència, es nomena un suplent. En cas de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal, la presidència se substitueix per la vicepresidència.

 

Setè. Mandat

1. La presidència i la vicepresidència cessen quan deixen d'ocupar el càrrec.

2. El nomenament dels vocals i la persona que ostenti el càrrec de secretaria ho és per a tot el període d'execució del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.

Vuitè. Cessament i participació en el Comitè de Seguiment Regional

1. Els vocals i la persona que ostenti el càrrec de la secretaria cessen en el seu lloc:

a) Per expiració del termini del seu mandat.

b) Per abandonament del càrrec en funció del qual van ser nomenats.

c) A proposta de les entitats o òrgans que els van designar.

d) Per renúncia.

e) Per mort.

2. La pertinença al Comitè de Seguiment no genera dret a cap retribució ni a percepció de dietes per assistència.

3. La creació del Comitè de Seguiment no suposa cap increment de la despesa pública per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i el seu funcionament s'atén amb els mitjans personals i materials de la Consergeria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

 

Palma, (22 de març de 2023)

L'Autoritat Regional de Gestió del PEPAC i directora general gerent de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) Georgina Brunet Ródenas