Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 208151
Anunci de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de l’inici del projecte de compra d’establiments d’allotjament turístic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 30 d'abril de 2021, es va donar a conèixer, en el BOE núm. 103, la Resolució de 29 d'abril de 2021 per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021, que aprova el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquest Pla va ser concebut com un projecte que traça el full de ruta per modernitzar l'economia espanyola, recuperar el creixement econòmic i crear ocupació, com també per preparar el país per afrontar els reptes del futur.

El Govern d'Espanya va publicar, el 16 de juny de 2021, el document relatiu al component 14, Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, que inclou, entre altres, la línia d'inversió 3, Estratègies de resiliència turística per a territoris extrapeninsulars.

Aquesta inversió, que es destina a les Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla mitjançant subvencions fonamentades en el seu caràcter excepcional i en raons d'interès públic, té per objecte respondre als reptes específics a què s'enfronta el sector turístic en aquests territoris. Concretament, en el cas de les Illes Balears, una de les actuacions que s'hi preveuen, està orientada a la «inversió en infraestructura pública, amb especial incidència en la millora de l'atractiu dels espais públics, la promoció de la mobilitat sostenible [...]».

Amb els fons europeus obtinguts a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball té, entre els seus objectius, dur a terme un projecte de compra d'establiments d'allotjament turístic amb la finalitat de regenerar i renaturalitzar determinades zones turístiques.

Les zones on es preveu la compra d'establiments d'allotjament turístic són les que indistintament s'indiquen a continuació:

a) Les zones turístiques declarades saturades i madures, d'acord amb el que estableix l'article 77 de la Llei 8/2012, del turisme de les Illes Balears.

En aquest cas, atès que només el Consell Insular de Mallorca ha declarat determinades zones turístiques com a saturades i madures, les zones afectades pel projecte són les següents:

─ Platja de Palma – s'Arenal – s'Arenal de Llucmajor

─ Palmanova – Magaluf – Peguera – Santa Ponça

─ S'Illot – sa Coma – Cala Millor – Cala Bona

─ Cales de Mallorca

La delimitació d'aquestes zones es pot trobar en l'apartat de cartografia (plànol O-3) i el detall de cada zona en l'annex I de l'apartat de normativa, de l'enllaç següent: https://pterritorial.conselldemallorca.cat/piat.

b) Les zones de turisme d'excessos.

En el cas d'aquestes zones (Palma, Calvià, Llucmajor i Sant Antoni de Portmany), la delimitació es troba en els annexos del Decret llei 1/2020, de 17 de gener, contra el turisme d'excessos per a la millora de la qualitat a zones turístiques (BOIB núm. 10, de 23 de gener de 2020).

Els establiments d'allotjament turístic susceptibles d'acollir-se al projecte de compra són els de les categories següents:

─ Hotels, hotels apartament o hotels de ciutat, tots ells d'una o dues estrelles

─ Apartaments turístics d'una o dues claus

─ Hostals, hostals residència, pensions, posades i cases d'hostes de qualsevol categoria

El pressupost assignat inicialment per a aquesta actuació és de 10.000.000 euros, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.

 

Per això, la Conselleria ha iniciat un estudi de preus per obtenir el valor màxim de reemplaçament net per metre quadrat segons superfície de la parcel·la entre els establiments d'allotjament turístic. La finalitat de l'estudi és obtenir un valor màxim per cada zona on es preveu la compra d'establiments d'allotjament turístic per valorar a fi de, posteriorment, definir les bases per iniciar el procediment de compra d‘establiments d'allotjament turístic mitjançant concurs públic, d'acord amb la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Això es fa públic per donar a conèixer l'inici del projecte i perquè s'hi puguin presentar les aportacions que es considerin pertinents en el termini de quinze dies naturals comptadors a partir de l'endemà de publicar-se aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (23 de març de 2023)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez