Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 200701
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual s'aprova la convocatòria per adjudicar cinquanta autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca, per a la temporada corresponent a l'any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Mitjançant el Decret 46/2019, de 7 de juny, es va crear, es va regular i es va establir el règim general de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca .

2. El Decret preveu que el conseller competent en la matèria pot establir el nombre d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal que s'han d'expedir cada temporada a l'illa de Mallorca, la durada de la qual no pot ser superior a sis mesos.

3. L'any 2019, d'acord amb la disposició addicional primera del Decret esmentat que va fixar en 25 el nombre d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal per atorgar a l'illa de Mallorca, es varen concedir, de conformitat amb els criteris que estableix l'article 8.1, 25 autoritzacions del total de 59 sol·licituds presentades, les quals, atès que se'n va endarrerir la tramitació d'aquestes, varen tenir una vigència de dos mesos.

4. Una vegada que s'ha elaborat l'informe que preveu la disposició addicional segona amb relació a la necessitat o conveniència d'atorgar aquest tipus d'autorització per a la pròxima temporada, així com el nombre i la durada, resulta adient de nou fer una convocatòria d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal per adjudicar a l'illa de Mallorca, si bé és convenient augmentar el nombre a cinquanta i establir la durada de la temporada de l'1 de maig al 31 d'octubre.

Fonaments de dret

1. El Decret 46/2019, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca (BOIB núm. 76, de 8 de juny de 2019).

2. El Decret 58/2016, de 16 de setembre, pel qual es regula el distintiu d'identificació dels vehicles dedicats a l'activitat de lloguer amb conductor en la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 24 de septiembre).

3. La Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 28 de juny).

4. La disposició addicional única del Decret llei 2/2017, de 26 de maig, de mesures urgents en matèria de transports terrestres (BOE núm. 173, de 21 de juliol de 2017).

5. La Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres (BOE núm. 182, de 31 de juliol de 1987).

Per tot això, dict la següent 

Resolució

1. Aprovar la convocatòria per adjudicar cinquanta autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal, per a la temporada de l'1 de maig al 31 d'octubre de 2023, a l'illa de Mallorca.

2. Aprovar les bases específiques que han de regir aquesta convocatòria, que s'adjunten a aquesta Resolució com a annex.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant del conseller de Mobilitat i Habitatge en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39 /2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (17 de març de 2023)

El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí i Ribas

 

 

ANNEX  Bases específiques de la convocatòria

Primer Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquestes bases és regular la convocatòria per adjudicar cinquanta autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal, de l'1 de maig al 31 d'octubre de 2023, a l'illa de Mallorca.

Segon Requisits per atorgar les autoritzacions

Les empreses sol·licitants de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal, ja siguin persones físiques o jurídiques, han d'acreditar en el moment de la presentació de la sol·licitud que compleixen els requisits següents:

a) Tenir la nacionalitat espanyola o d'algun altre estat membre de la Unió Europea o, en cas contrari, disposar de les autoritzacions exigides per la legislació reguladora del règim general d'estrangeria per dur a terme l'activitat professional de transportista en nom propi.

b) En el cas de persones jurídiques, formar part del seu objecte social l'activitat de transport públic de viatgers i tenir personalitat jurídica pròpia i independent d'aquelles persones que la integrin.

c) Disposar d'un domicili a Mallorca en què es conservin a disposició dels serveis d'inspecció els documents relatius a la gestió i al funcionament de l'activitat.

d) Disposar d'un vehicle en propietat, arrendament financer o arrendament ordinari, amb una capacitat màxima de fins a nou places inclosa la persona que condueix. S'accepta un certificat expedit per l'empresa concessionària en què consti la data de la disponibilitat del vehicle, que ha de ser, com a màxim, durant la primera quinzena del mes de maig. Aquest vehicle —tret dels que utilitzin com a font d'energia l'electricitat (mixts o híbrids), l'hidrogen, els biocarburants, els combustibles sintètics i parafínics, el gas natural o qualsevol altre que sigui una alternativa als combustibles fòssils clàssics— ha de reunir, sens perjudici d'altres que suposin una millora, les característiques següents:

  • Tenir un motor amb una potència igual o superior a 12 cavalls de vapor fiscals (CVF).
  • Tenir una longitud mínima exterior, mesurada d'extrem a extrem del vehicle, igual o superior a 4,70 metres.

e) Tenir els permisos de circulació dels vehicles per als quals se sol·liciten les autoritzacions domiciliats a Mallorca.

f) Estar enquadrats, els conductors d'aquests vehicles, dins l'organització empresarial, de conformitat amb les regles contingudes en la legislació social i laboral que resulti d'aplicació; i tenir el permís de conducció vigent, d'acord amb la reglamentació en matèria de trànsit, circulació i seguretat vial.

g) Disposar d'adreça i de signatura electrònica, així com de l'equipament informàtic necessari per documentar a distància el contracte i altres modalitats mercantils amb els clients.

h) Complir amb les obligacions de caràcter fiscal, laboral i social exigides per la legislació vigent.

i) Tenir coberta, mitjançant una o diverses assegurances o altres garanties financeres, la responsabilitat civil pels danys que puguin sofrir els viatgers com a conseqüència del transport.

j) Pagar la taxa corresponent, en cas que resultin adjudicatàries.

Tercer Sol·licitud de les autoritzacions, lloc i termini de presentació

1. S'ha de fer una sol·licitud per titular i vehicle. Es poden atorgar fins a un màxim de tres autoritzacions per sol·licitant. La sol·licitud s'ha de presentar en el formulari que es troba disponible a la Seu Electrònica del Govern de les Illes Balears i a la pàgina web de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre.

2. Es pot emplenar el document d'ingrés per efectuar el pagament de la taxa, que és la mateixa que la que s'estableix per a les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor (VTC), a la pàgina web http://www.caib.es.

3. Tenint en compte que les sol·licituds que s'han de presentar són relatives a autoritzacions en matèria de transport de viatgers, els sol·licitants han de dur a terme aquestes sol·licituds per mitjans electrònics, de conformitat amb l'article 56 de la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres. Amb aquest objecte, les sol·licituds es poden presentar a la seu electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (Codi SIA 2984427).

4. El termini de presentació de les sol·licituds és de deu dies hàbils des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5. Si de la documentació presentada no queda acreditat el compliment dels requisits que preveu l'apartat anterior, s'ha de requerir a la persona interessada que en el termini improrrogable de deu dies ho esmeni, de conformitat amb el que disposa l'article 68 de la Llei 39/2015.

6. La falta de presentació de qualsevol de les dades o dels documents o justificants exigits per atorgar les autoritzacions dona lloc a l'exclusió del sol·licitant d'aquest procés d'adjudicació.

Quart Criteris per atorgar les autoritzacions

1. Per atorgar les autoritzacions s'han de tenir en compte els criteris següents:

a) Si el nombre de sol·licituds presentades és igual o inferior al nombre d'autoritzacions temporals convocades, s'ha d'adjudicar una autorització per cada sol·licitud presentada, sempre que la persona sol·licitant reuneixi els requisits establerts en l'apartat segon d'aquestes bases (l'article 6 del Decret 46/2019, de 7 de juny).

b) En el supòsit que les sol·licituds siguin superiors a les autoritzacions per adjudicar, atesa la necessitat de limitar-ne el nombre, s'ha d'aplicar el barem d'adjudicació següent:

  • Per protecció del medi ambient:

Tipus de vehicle

Classificació ambiental

Criteris d'adjudicació

Punts

Elèctrics o híbrids

Zero emissions i ECO

Antiguitat fins a un any

8

Elèctrics o híbrids

Zero emissions i ECO

Antiguitat fins a tres anys

7

Gas natural o GLP

 

Antiguitat fins a tres anys

7

Benzina

C

Antiguitat fins a un any

6

Benzina

C

Antiguitat fins a tres anys

5

Benzina

C

Antiguitat fins a quatre anys

4

  • Per principi de necessitat i proporcionalitat: 4 punts per ser titulars d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor (VTC).
  • En cas d'empat en la puntuació dels criteris d'adjudicació, s'ha de donar preferència al sol·licitant titular d'autoritzacions de lloguer amb conductor (VTC).
  • En cas d'empat entre sol·licitants que siguin titulars d'autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor (VTC) s'ha de fer un sorteig, per a la qual cosa s'ha d'assignar a cada un d'ells un número en una bolla que s'ha d'introduir en un bombo, del qual públicament, amb assistència voluntària dels possibles adjudicataris, s'han d'extreure tantes bolles com autoritzacions per expedir.

2. Les autoritzacions s'atorguen a les persones i als vehicles que acreditin el compliment de les condicions exigides. Una vegada finalitzat el termini per al qual s'hagin expedit, les autoritzacions perden automàticament i en tot cas la vigència.

Cinquè Llista provisional i adjudicació de les autoritzacions

1. Una vegada examinades les sol·licituds i la documentació aportada, s'ha de fer pública la llista provisional dels adjudicataris en el tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web htpp://www.caib.es.

2. Els sol·licitants no inclosos en aquesta llista disposen d'un termini de deu dies hàbils per presentar les al·legacions que estimin oportunes.

3.  El director general de Mobilitat i Transport Terrestre ha de dictar una resolució d'adjudicació definitiva de les autoritzacions, que s'ha de publicar en el tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, a la pàgina web htpp://www.caib.es i al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Sisè Presentació de documentació i recollida del distintiu

1. En el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de la resolució d'adjudicació definitiva de les autoritzacions en el BOIB, els adjudicataris, a l'efecte que s'expedeixi l'autorització, han de presentar el justificant del pagament de la taxa que s'estableix en l'apartat j) del punt segon d'aquestes bases, així com de la taxa corresponent a l'emissió del distintiu d'identificació dels vehicles dedicats a l'activitat de lloguer amb conductor a la comunitat autònoma de les Illes Balears, que els ha de proporcionar la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, amb la matrícula, el DNI o el CIF del titular de l'autorització i la vigència.

2. Si passat aquest termini l'adjudicatari de l'autorització no ha formalitzat els extrems indicats en l'apartat anterior i, per tant, no fa ús de l'autorització adjudicada, quedarà exclòs de qualsevol altra convocatòria que hi pugui haver amb relació a l'adjudicació de aquest tipus d'autorització.

Setè  Comunicació a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre de les prestacions de serveis efectuades a l'empara d'aquestes autoritzacions

Amb la finalitat de la comprovació que preveu la base vuitena d'aquesta Resolució, de conformitat amb l'obligació de contractació prèvia del servei abans de la prestació, i en compliment de la regulació de l'article 11 del Decret 46/2019, els titulars de les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal queden obligats a comunicar a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, o a l'òrgan que la substitueixi, per via electrònica, almenys amb una antelació de trenta minuts a l'inici de la prestació de cada servei efectuat a l'empara d'aquestes autoritzacions, les dades següents:

  • El nom i el número del document nacional d'identitat o del codi d'identificació fiscal de la part arrendadora i de la part arrendatària.
  • El lloc i la data de la formalització i de la finalització del contracte.
  • La matrícula del vehicle.

Amb aquest propòsit, la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha habilitat, com a registre de comunicacions dels serveis de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal, la bústia electrònica comunicacioserveisvlc-tm@dgmobil.caib.es, a la qual han d'adreçar les comunicacions les persones titulars de les autoritzacions.                                                                                  

Vuitè Requisit de prestació del servei

La prestació del servei de lloguer de vehicle amb conductor, objecte de l'autorització regulada en aquesta Resolució, s'ha de prestar de forma continuada. Si durant un període de quinze dies naturals consecutius el titular de l'autorització temporal no presta cap servei de lloguer de vehicle amb conductor, l'Administració convocant, d'ofici i amb tràmit d'audiència previ, ha de deixar sense efecte l'autorització i ha d'autoritzar la VTC temporal al següent de la llista que conté la resolució d'adjudicació definitiva de les autoritzacions de VTC temporals.

Novè Normativa subsidiària

En tot allò que no prevegi la Resolució i aquestes bases, és d'aplicació el Decret 46/2019, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les autoritzacions de lloguer de vehicles amb conductor d'àmbit insular i caràcter temporal a l'illa de Mallorca.