Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

PLE, COMISSIÓ DE GOVERN, CONSELL EXECUTIU I PRESIDÈNCIA

Núm. 198448
Conveni de col·laboració regulador de l’encàrrec de gestió del Consell Insular de Mallorca a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca per a la col·laboració per a l’impuls de projectes empresarials singulars que contribueixen a la transformació del model econòmic i social liderats per dones, mitjançant una línia d’ajuts reemborsables amb un tram no reemborsable a projectes que compleixin aquestes característiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es publica el conveni que segueix, formalitzat el 9 de març de 2023, de conformitat amb allò que disposa l'article 11.3 b) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic:

«CONVENI DE COL·LABORACIÓ REGULADOR DE L'ENCÀRREC DE GESTIÓ DEL CONSELL INSULAR DE MALLORCA A LA CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA, SERVEIS I NAVEGACIÓ DE MALLORCA PER A LA COL·LABORACIÓ PER A L'IMPULS DE PROJECTES EMPRESARIALS SINGULARS QUE CONTRIBUEIXEN A LA TRANSFORMACIÓ DEL MODEL ECONÒMIC I SOCIAL LIDERATS PER DONES, MITJANÇANT UNA LÍNIA D'AJUTS REEMBORSABLES AMB UN TRAM NO REEMBORSABLE A PROJECTES QUE COMPLEIXIN AQUESTES CARACTERÍSTIQUES.

REUNITS

Javier de Juan Martín, conseller executiu de Presidència del Consell de Mallorca, en virtut de les competències atribuïdes per l'article 1 lletra d) del Decret d'organització del Consell de Mallorca. 

I de l'altra, Eduardo Soriano Torres, president de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació (la Cambra), que actua en representació d'aquesta institució de conformitat amb el nomenament atorgat pel Plenari en sessió de data 14 de juliol  de 2022, habilitat per l'article 12 de la Llei 4/2014, Bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació i l'article 15 de la Llei 1/2017, de les cambres oficials de comerç, indústria serveis i navegació de les Illes Balears.

EXPOSEN

El Consell de Mallorca, d'acord amb el context actual de les empreses amb relació al finançament i la dificultat i cost d'accés als crèdits, considera necessari estimular el desenvolupament econòmic i social d'una manera més equilibrada i arbitrar mecanismes que facilitin l'accés al finançament de projectes empresarials amb impacte social.

Dia 3 d'agost de 2022, es va iniciar l'expedient relatiu a la tercera convocatòria d'ajuts reemborsables amb un tram no reemborsable als projectes empresarials que contribueixen a la transformació del model econòmic i social liderats per dones de l'illa de Mallorca.

El Consell de Mallorca i la Cambra de Comerç varen signar un acord marc de col·laboració, aprovat pel Consell Executiu de 13 de maig de 2020,  l'objectiu del qual era establir una base per desenvolupar la col·laboració en les mesures de suport econòmic, assessorament, formació i altres actuacions similars adreçades al sector de la petita empresa de Mallorca.

La Cambra és una corporació de dret públic, regulada per la Llei 1/2017, de 12 de maig, de cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de les Illes Balears, creada amb la finalitat de promoure el desenvolupament econòmic i empresarial a Mallorca mitjançant la prestació de serveis a les empreses i complint les funcions de caràcter público administratives que li atribueix la Llei com a òrgan consultiu i de col·laboració amb les administracions públiques en tot allò que tingui relació amb la representació, la promoció i la defensa dels interessos generals del comerç, la indústria, els serveis i la navegació en l'àmbit de la seva demarcació.

Per al compliment de les seves finalitats tenen personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar.

Les cambres tenen, entre d'altres funcions, ser òrgan d'assessorament de les administracions públiques i exercir les competències de caràcter públic que els atribueix la Llei 4/2014, bàsica de les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació que els puguin ser assignades per les administracions públiques d'acord amb els instruments que estableix l'ordenament jurídic.

 

La Llei 4/2014 i la llei autonòmica regulen els mecanismes o instruments mitjançant els quals les cambres poden desenvolupar aquestes funcions. Entre aquests mecanismes es troben els encàrrecs de gestió que, mitjançant la signatura del corresponent conveni, han de regular la forma en que s'exerciran les funcions i el finançament dels costos econòmics que comporten.

En aquest sentit, la llei autonòmica reguladora de les cambres, la Llei 1/2017, suposa un desenvolupament normatiu de la llei bàsica estatal que regula en l'article 4 com es materialitzen i desenvolupen aquestes funcions, i entre elles cita l'encàrrec via conveni de col·laboració.

En data 7 de setembre de 2022, el Consell Executiu del Consell de Mallorca va aprovar la tercera convocatòria d'ajuts reemborsables amb un tram no reemborsable a projectes empresarials singulars que contribueixen a la transformació del model econòmic i social liderats per dones.

Per tot això, ambdues parts es reconeixen mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

ESTIPULACIONS

PRIMERA. OBJECTE

L'objecte d'aquest conveni és establir els termes de col·laboració entre el Consell de Mallorca i la Cambra per a l'impuls de projectes empresarials singulars que contribueixen a la transformació del model econòmic i social liderats per dones, mitjançant una línia d'ajuts reemborsables amb un tram no reemborsable a projectes que compleixin aquestes característiques.

SEGONA. DESCRIPCIÓ DE LES ACTUACIONS

El Consell de Mallorca, en el marc del programa de reactivació econòmica i social de Mallorca (Mallorca Reacciona) ha posat en marxa una actuació consistent en la creació d'una línia per al finançament directe d'activitats econòmiques concretes d'organitzacions empresarials i autònoms per a projectes desenvolupats i executats per dones. En aquesta línia d'actuació el Consell de Mallorca encomana a la Cambra la revisió de la viabilitat econòmica del projectes presentats a la tercera convocatòria,  sobre la base de la seva experiència en l'acompanyament empresarial per convertir idees de negoci en projectes viables. 

TERCERA. OBLIGACIONS DE LA CAMBRA

Són obligacions de la Cambra:

a) Executar l'encàrrec de gestió en els termes que preveu aquest Conveni.

b) Estudiar els projectes presentats a la tercera convocatòria d'ajuts reemborsables amb un tram no reemborsable a projectes empresarials singulars que contribueixen a la transformació del model econòmic i social liderats per dones per valorar-ne la viabilitat econòmica, amb la finalitat d'aconseguir que els ajuts atorgats pel Consell de Mallorca arribin als projectes més idonis i amb més possibilitats d'implantació i de continuïtat.

c) Quan el pla d'empresa sigui incomplet o imprecís, proposar a les sol·licitants les modificacions que considerin pertinents i adequades, sobre la base del seu coneixement del teixit empresarial mallorquí, per fer el projecte viable.

d) Una vegada revisat el projecte i, si escau, fet l'acompanyament necessari per fer-lo viable, lliurar en format electrònic al Consell de Mallorca els informes de cada projecte en el termini de 10 dies hàbils des de la remissió de la sol·licitud de col·laboració. En el cas que sigui necessari un acompanyament previ a l'emissió de l'informe, el termini per lliurar-lo s'interromprà pel temps necessari per presentar el pla d'empresa modificat.

e) També es valoraran les sol·licituds de  modificacions dels projectes que suposin alteracions de les accions que integren l'activitat, durant la seva execució i abans que no conclogui el termini per a dur a terme l'activitat subvencionada,  quan tenen la causa en circumstàncies imprevistes o són necessàries per al bon final de l'actuació,  i sempre que no s'alteri  l'objecte o la finalitat de la subvenció i no es dany el dret a tercers.

QUARTA. OBLIGACIONS DEL CONSELL DE MALLORCA

Són obligacions del Consell de Mallorca:

a) Facilitar la informació tècnica, instruccions i criteris per al desenvolupament de les actuacions objecte d'aquest encàrrec de gestió.

b) Fer el seguiment i avaluació d'aquest encàrrec de gestió.

c) Satisfer l'import acordat per la tasca d'acompanyament i de valoració de la viabilitat econòmica dels projectes, i en el seu cas, de modificació de projecte.

d) Fer el seguiment dels projectes beneficiaris de les ajudes i compartir la informació amb la Cambra per tal que aquesta institució pugui mantenir les seves dades actualitzades sobre els projectes als quals ha fet l'acompanyament previ.   

 

​​​​​​​El Consell de Mallorca i la Cambra es comprometen a col·laborar en tot moment d'acord amb els principis de bona fe i eficàcia en l'execució d'aquest encàrrec de gestió en els termes acordats.

CINQUENA. ABONAMENT DELS COSTOS I FINANÇAMENT.

El Consell de Mallorca abonarà a la Cambra en concepte de cobertura dels costos per la tasca, un preu unitari IVA exclòs de 500€ per cada informe que hagi requerit un acompanyament i assessorament a la sol·licitant de l'ajut i un preu unitari de 300€ IVA exclòs per cada informe sense aquest assessorament, incloent en els dos casos, les valoracions de les possibles modificacions dels projectes durant la seva execució.

Tenint en compte el pressupost de què disposa la convocatòria i els imports màxims que es poden concedir, les parts calculen un import màxim de 39.930,00 € (IVA inclòs) per a aquest concepte, amb càrrec a l'aplicació 00.92212.22706 del pressupost del Consell de Mallorca de l'any 2023. A tal efecte existeix retenció de crèdit (RC) per un import màxim de 39.930,00 € a l'aplicació pressupostària esmentada (núm. de RC: 220230001285).

El pagament d'aquesta compensació s'efectuarà trimestralment, contra la presentació per part de la Cambra d'una factura i una memòria relativa a les actuacions realitzades en aquest període i posterior conformitat del responsable de l'encàrrec. 

En cas que el nombre de sol·licituds siguin superior a l'inicialment previst i siguin necessaris més informes, es podrà ampliar l'encàrrec a la Cambra, amb el corresponent increment de la compensació per les tasques a realitzar.

En cas que la convocatòria s'ampliï o el Consell de Mallorca decideixi treure'n una de nova amb les mateixes característiques, les parts tramitaran i aprovaran una ampliació d'aquest encàrrec.

SISENA. CONFIDENCIALITAT I PROTECCIÓ DE DADES

En l'execució del present Conveni es respectarà la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal. En particular, es respectaran les obligacions de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, relatives al consentiment per al tractament i la cessió de les citades dades a les parts implicades. Així mateix, es respectarà el que es disposa en el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de l'esmentada Llei orgànica.

SETENA. MODIFICACIÓ

L'alteració o modificació del present conveni o de l'encàrrec objecte del conveni requerirà l'acord exprés de les parts signants.

VUITENA. MECANISMES DE SEGUIMENT I D'AVALUACIÓ

Les parts crearan un equip de treball integrat per dos representants del Consell de Mallorca i dos representants de la Cambra amb les funcions següents:

1. Vetllar pel desenvolupament correcte d'aquest encàrrec de gestió, en els termes acordats.

2. Verificar, d'acord amb els indicadors de gestió, seguiment i avaluació fitxats, la correcta execució d'aquest encàrrec.

3. Resoldre dubtes que es puguin generar en el interpretació i execució d'aquest encàrrec de gestió.

4. Resoldre conflictes.

A les reunions de l'equip pot assistir el personal tècnic o assessor d'ambdues parts quan la seva presència es consideri convenient. L'equip de treball es reunirà amb la periodicitat necessària per fer el seguiment de l'encàrrec

NOVENA. VIGÈNCIA, PRÒRROGUES I CAUSES DE RESOLUCIÓ

Aquest Conveni entra en vigor el mateix dia de la seva formalització mitjançant la signatura de les parts i restarà vigent fins a la finalització de les actuacions i la seva justificació, que com a màxim serà el 31 de d'octubre de 2023. Les actuacions que preveu aquest Conveni es poden iniciar a partir de l'1 de gener de 2023 i han de finalitzar, com a màxim, el 30 de setembre de 2023.

Es podrà prorrogar en la forma i termes prevists a l'article 49 de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.

El conveni s'extingirà en finalitzar la seva vigència i es podrà resoldre per mutu acord de les parts, que s'haurà de formalitzar per escrit. L'extinció o resolució anticipada del conveni no afectarà les activitats en curs i la Cambra haurà de complir les obligacions derivades del conveni respecte a les sol·licituds que s'hagin presentat abans de l'efectivitat de la denúncia.

Són causes de resolució les previstes a l'article 51 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

DESENA. RÈGIM JURÍDIC.

Aquest Conveni té naturalesa administrativa i queda exclòs de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, conforme el previst al seu article 6.  Aquest Conveni es regeix per les seves clàusules; per la Llei 40/2015, de règim jurídic del sector públic; per la normativa sectorial corresponent; així com per les normes generals de dret administratiu, els principis de bona administració i l'ordenament jurídic en general.

Aquest encàrrec de gestió no comporta l'alteració de la titularitat de la competència ni dels elements substantius del seu exercici, atribuïda en tot cas que han de dictar els actes o les resolucions de caràcter jurídic que donin suport a l'encàrrec de gestió i a les actuacions que se'n deriven.

Les parts es comprometen a resoldre de forma amistosa en un primer moment per mitjà de les reunions de l'equip de treball les possibles controvèrsies que es puguin originar en la interpretació o l'aplicació d'aquest Conveni. Si això no és possible, vista la naturalesa juridicoadministrativa de les qüestions litigioses que es puguin plantejar, aquestes quedaran sotmeses a l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.»

La qual cosa us comunic perquè en prengueu coneixement i a l'efecte que correspongui.

 

(Signat electrònicament: 17 de març de 2023)

El conseller executiu de Presidència Javier de Juan Martín.