Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 195584
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu per als establiments sanitaris d'hospitalització, consulta i assistència de les Illes Balears per als anys 2022 i 2023, de 31 de gener de 2023 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000345011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 31 de gener de 2023 els membres de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu per als establiments sanitaris d'hospitalització, consulta i assistència de les Illes Balears es van reunir per donar resposta a la interpretació de varis punts del Conveni col·lectiu.

2. El 8 de març de 2023, Jose Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu per als establiments sanitaris d'hospitalització, consulta i assistència de les Illes Balears de 31 de gener de 2023 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma (signat electrònicament:13 de març de 2023)

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball (BOIB 97/2019)

 

 

Acta 2 de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu per als Establiments Sanitaris d'Hospitalització, Consulta i Assistència de les Illes Balears per als Anys 2022 i 2023

(Codi del conveni 07000345011982)

Assistents

Per la representació sindical:

Teresa SÁNCHEZ SEVILLA (FSP-UGT)

Ryan McLARTY MULET (FSP-UGT)

Andreias GAB CARDS (FSS-CCOO)

Iván SANTACASILDA CAULES (FSS-CCOO)

Per la representació empresarial:

Antoni M. FUSTER MIRÓ (UBES)

José Francisco BARRANCO GONZÁLEZ (UBES)

Víctor M. ALONSO MANZANARES (assessor UBES)

Palma (Mallorca), el 31 de gener de 2023, quan són les 16.30 hores, a la seu de la Unió Balear d'Entitats Sanitàries (UBES), situada al carrer d'Aragó, 215, primer pis (seu de la CAEB), de Palma, es reuneixen les persones al marge relacionades, en virtut de la convocatòria realitzada per la representació empresarial mitjançant correu electrònic del 18 de gener de 2023, a fi de donar resposta als punts (i) «Interpretació de l'article 12, lletra e), plus Nadal i Cap d'Any» i (ii) «Interpretació grup professional II i taula salarial de les categories terapeuta ocupacional i logopeda», plantejats per la representació de l'FSP-UGT en l'anterior reunió duta a terme el 28 de novembre de 2022 per a la constitució de la Comissió Paritària d'Interpretació i Vigilància del conveni col·lectiu esmentat en l'encapçalament d'aquesta acta.

Amb caràcter previ, la representació empresarial comunica que, mitjançant correus electrònics enviats a UBES per la representació de l'FSS-CCOO els dies 25 i 29 de gener de 2023, aquesta representació sindical, en confirmar la seva assistència a la present reunió, va sol·licitar afegir també un altre punt a l'ordre del dia perquè s'aclarís el punt 4, lletra a), de l'article 7 del conveni col·lectiu, en matèria de formació professional.

Dit això, contínua amb la paraula la representació empresarial, que exposa, en primer lloc, la seva postura respecte de la interpretació que correspon fer del plus de Nadal i Cap d'Any recollit en la lletra e) de l'article 12 del conveni col·lectiu, entenent que aquest plus no s'ha d'abonar en els torns de matí i horabaixa dels dies 24 i 31 de desembre i això, no només perquè els diferents significats del terme víspera que recull la Reial Acadèmia Espanyola en el seu diccionari no es refereixen exclusivament a la totalitat del dia que antecedeix immediatament un altre, com argumentava en la reunió precedent d'aquesta Comissió l'FSP-UGT, sinó perquè històricament les empreses afectades pel conveni, en el cas d'algunes des de fa més de vint anys, han vingut retribuint amb aquest plus solament el torn de nit d'aquests dies, sense perjudici que s'hagin pogut produir millores en l'àmbit de l'empresa respecte de l'abonament del torn establert convencionalment, la qual cosa no fa perdre sentit a la voluntat inicial dels negociadors de voler compensar només l'inconvenient que les persones amb torn de nit no puguin participar aquests dies en els sopars familiars de la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any.

Per tant, ambdues representacions mantenen la discrepància pels arguments exposats tant en aquesta reunió com en l'anterior respecte de la interpretació del plus de Nadal i Cap d'Any recollit en la lletra e) de l'article 12 del conveni col·lectiu i no s'aconsegueix acord sobre aquest tema.

En segon lloc, pel que fa a la interpretació del grup professional II i la taula salarial per a les categories terapeuta ocupacional i logopeda, pren novament la paraula la representació empresarial i exposa que, després d'obtenir la informació necessària dels centres hospitalaris en els quals en alguna ocasió s'ha plantejat aquesta polèmica, efectivament les professions de fisioterapeuta, terapeuta ocupacional i logopeda, cadascuna en el seu àmbit funcional, es complementen quant als objectius de rehabilitació assistencial integral del pacient. És igualment cert que, en el conveni col·lectiu, el lloc de treball dels professionals de l'àrea de logopèdia no apareix reflectit ni en l'articulat, en els grups professionals definits en l'article 5, ni en els seus annexos, en els quals apareixen les taules de retribucions fixes, i que s'assimilen en la pràctica, en el plànol salarial, als terapeutes ocupacionals. També és un fet cert la diferència salarial existent, inferior, entre el lloc de terapeuta ocupacional i el de fisioterapeuta. Per tot això, la representació empresarial comparteix en aquest punt, de cara a la següent negociació del text convencional, per tal com la Comissió Paritària manca de competències per a això, l'assimilació, exclusivament a efectes retributius, dels llocs de terapeuta ocupacional i logopeda al de fisioterapeuta proposada per la representació sindical.

Finalment, respecte de l'aclariment sol·licitat per l'FSS-CCOO sobre el punt 4, lletra a), de l'article 7 del conveni col·lectiu en matèria de formació professional, pren la paraula aquesta representació per concretar la seva petició i manifesta en aquest sentit que, en no existir una llista d'accions formatives homologades per la Comissió Paritària del conveni que puguin realitzar les persones treballadores, aquestes accions sempre queden a l'arbitri que les autoritzi expressament l'empresa i es produeixi fins i tot la casuística que pugui haver-hi opinions diverses entre dos centres de treball de la mateixa empresa. A tall d'exemple, es planteja si un curs d'idiomes relacionat amb l'activitat professional realitzat a l'Escola Oficial d'Idiomes es pot considerar inclòs o no en les accions formatives que el personal contractat pot realitzar amb càrrec al crèdit horari anual de què disposa per a la seva formació.

Finalment, després d'un intens debat entre ambdues representacions sobre la qüestió plantejada, la representació empresarial considera poc operativa l'elaboració d'una llista o elenc de possibles accions formatives homologades per la Comissió Paritària, la qual cosa no solucionaria el problema en els termes denunciats per l'FSS-CCOO, atès que en cap cas no podria constituir un numerus clausus d'accions de formació; les accions que, si escau, apareguessin en una eventual llista s'haurien d'ajustar, en tots els casos, com així és, al contingut concret recollit en el pla formatiu elaborat per cada empresa, no a les particulars inquietuds de cada treballador. A més, hi ha en la normativa legal i convencional eines suficients en matèria de permisos perquè les persones treballadores puguin dur a terme la formació que els pugui interessar conformement a aquestes inquietuds.

Per tot això, ambdues representacions no aconsegueixen tampoc cap acord en aquest punt.

Finalment, respecte de la constitució i l'inici de les funcions pròpies dels grups de treball de llicències i permisos retribuïts i de classificació professional i funcions, ambdues representacions es convoquen per a una propera reunió el dia 7 de març de 2023, a les 16.30 hores, a la seu d'UBES, i estableixen així mateix una periodicitat per a les seves reunions, de manera que aquestes puguin resultar operatives, com a mínim d'un mes.

No hi ha altres observacions ni més assumptes pendents per tractar i, autoritzant prèviament el senyor Carlos Sedano Almiñana perquè, en nom de la Comissió, dipositi aquesta acta davant l'autoritat laboral per a, si escau, registre i publicació en el BOIB, es dona per conclosa la reunió a les 18.00 hores.

L'esborrany d'acta d'aquesta reunió es trametrà a les organitzacions presents per mitjà de les adreces de correu facilitades a aquest efecte a fi que pugui ser revisada i comunicades les rectificacions, si n'hi ha, per la mateixa via. L'acta s'aprovarà i la signarà en la propera reunió un representant de cada organització, juntament amb el secretari, qui quedarà habilitat per certificar totes les còpies que siguin necessàries.

 

La part empresarial                                            La part sindical