Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 182761
Acord del Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa en relació amb el Conveni de col·laboració entre l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d’Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat I eficiència urbana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa, en sessió ordinària de data 10 de febrer de 2023, va aprovar per unanimitat, l'acord següent:

(...)

PROPOSTA D'ACORD

PRIMER. APROVAR i SUBSCRIURE l'Addenda al Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana que consta a l'expedient núm. 2020/00015657X amb el CSV núm.14615534462561471447....

SEGON. PUBLICAR L'ADDENDA al Portal de transparència del Consell Insular d'Eivissa (http://transparencia.conselldeivissa.info), de conformitat amb l'establert als articles 5.4 i 8.1 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, així com en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), en la Base de Dades Nacional de Subvencions i donar compliment a allò establert a l'article 53.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, pel que fa a la remissió del Conveni signat a la Sindicatura de Comptes, com a òrgan de fiscalització externa competent de la Comunitat Autònoma.

TERCER. Donar trasllat d'aquesta aprovació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears als i a tots els Ajuntaments de l'illa d'Eivissa.

 

Eivissa, 14 de març de 2023

La cap de Servei de Presidència Concepción Rebollo Laserna

 

Addenda al Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana

Parts

Francina Armengol i Socias, presidenta del Govern de les Illes Balears, que actua en exercici de la competència que li confereix l'article 80.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Vicente Marí Torres, president del Consell Insular d'Eivissa per l'Acord del Ple reunit en sessió extraordinària de 5 de juliol de 2019, en virtut de les atribucions que li confereixen els articles 9.1 i 9.2 q de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, i els articles 34 i 41.3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases de règim local

Antecedents

1. El Pla de Millora de la Sostenibilitat i l'Eficiència Urbana és un compromís aprovat formalment durant la II Conferència de Presidents d'aquesta legislatura i una de les prioritats que s'ha marcat el Govern de les Illes Balears, més necessària per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, i que consisteix en un mecanisme de col·laboració entre el Govern, els consells insulars i els Ajuntaments, pel qual s'acorda realitzar una aportació per a despeses d'inversió, per parts iguals, a través del Pla de Millora de la Sostenibilitat i l'Eficiència Urbana.

Aquest Pla s'emmarca dins els objectius estratègics de les Illes Balears, on s'ha plantejat un model de progrés basat en la renovació urbana, la millora dels serveis bàsics urbans, la sostenibilitat energètica i ambiental, l'eficiència en l'ús dels recursos naturals, la protecció del territori i la diversificació d'un model econòmic que requereix sectors amb potencial per crear ocupació qualificada, estable i de qualitat. A més, aquest Pla s'inclou en el Pacte Autonòmic de Reactivació i Transformació Social i Econòmica, de manera que està pensat per a l'impuls econòmic i la reactivació immediata, però també per al mitjà i el llarg termini, pensant en unes inversions per a unes Illes més sostenibles en el futur.

El Pla impulsa l'agenda urbana com a resposta pública a l'aturada de l'activitat i la destrucció d'ocupació, de manera que es podran reactivar i accelerar plans estratègics i generar activitat i ocupació a mitjà termini. Qualsevol ajuntament pot presentar projectes, tot i que han de ser els consells insulars els que han de fixar els acords per al repartiment de fons. Ara bé, les accions han de concentrar-se en cinc eixos concrets: obres de millora de l'eficiència energètica en edificis públics i privats, i obres de rehabilitació energètica d'habitatges per fomentar l'estalvi; obres de millora del cicle de l'aigua i de reducció de les fuites; obres de foment de l'accessibilitat en aplicació de la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears; millora dels espais urbans i millora de la mobilitat urbana sostenible.

2. En data 4 de novembre de 2020 l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell d'Eivissa varen subscriure el Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana, aprovat pel Consell Executiu del Consell d'Eivissa en la sessió del dia 2 de novembre de 2020.

3. Atesa la crisi sanitària de la COVID 19, que dificulta l'execució de les actuacions, per les connotacions de tot tipus que comporta aquesta crisi; atès l'augment sobrevingut dels preus dels materials i del cost dels serveis, que ocasiona que moltes licitacions quedin desertes o es resolguin les ja adjudicades, i que tant en un cas com en l'altre s'hagi d'iniciar un altre cop el procediment de licitació de les actuacions o s'hagin de redactar modificacions de preus dels projectes d'obra; atesa la manca o el retard en el subministrament de materials de tot tipus i atès l'evident retard, pel motiu abans exposat, que porten els ajuntaments beneficiaris de les subvencions en l'execució de les actuacions, es fa necessari la modificació del Conveni i que s'allargui un any més l'acabament de les actuacions.

Fonaments de dret

1. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que disposa que han de regir les relacions entre les diferents administracions públiques, i en especial l'article 3, relatiu als principis generals; i els articles 47 i següents, que regulen els convenis de col·laboració.

2. L'article 78.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que estableix que l'Administració autonòmica pot subscriure convenis de col·laboració amb altres administracions públiques en l'àmbit de les competències respectives.

3. L'article 120 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, preveu que els consells insulars podran subscriure amb subjectes de dret públic i privat, i afegeix, en l'article 122, que aquests hauran de millorar l'eficiència en la gestió pública, eliminar duplicitats i complir amb la legislació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

4. L'article 68.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, que assenyala que els ens locals poden subscriure entre si i amb altres administracions convenis interadministratius.

5. L'article 57.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local, que estableix que la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les Administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, pot tenir lloc mitjançant els convenis administratius que subscriguin.

6. La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer ,de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (BOIB núm. 32 ext., d'1 de març de 2007) i, en especial, el règim competencial que preveu en l'àmbit de les matèries objecte del conveni subscrit.

7. L'article 36.1.d) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, que estableix com a competència de les diputacions provincials la cooperació en el desenvolupament econòmic i social i la planificació en el territori provincial, d'acord amb les competències de la resta d'administracions públiques en aquest àmbit.

8. La Resolució de 10 de setembre de 2020, del Congrés dels Diputats, per la qual s'ordena la publicació de l'Acord de derogació del Reial Decret Llei 27/2020, de 4 d'agost, de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent, aplicables a les entitats locals.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquesta Addenda al Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana, d'acord amb les següents

Clàusules

1. Modificar la lletra c) de la clàusula 4.2 del Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Consell de Insular d'Eivissa per a la reactivació econòmica en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana, de la manera següent:

On hi diu:

c) Incloure en les clàusules del convenis amb els ajuntaments la possibilitat de fer bestretes de pagament parcial de l'aportació corresponent, així com, l'obligació dels ajuntaments beneficiaris de l'ajut, de col·locar en lloc visible un cartell informador de les administracions públiques que participen amb el finançament del projecte. Els convenis han de preveure que les actuacions objecte de subvenció s'hauran d'executar en la seva totalitat abans de l'1 de maig de 2023.

Hi ha de dir:

c) Incloure en les clàusules del convenis amb els ajuntaments la possibilitat de fer bestretes de pagament parcial de l'aportació corresponent, així com, l'obligació dels ajuntaments beneficiaris de l'ajut, de col·locar en lloc visible un cartell informador de les administracions públiques que participen amb el finançament del projecte. Els convenis han de preveure que les actuacions objecte de subvenció s'hauran d'executar en la seva totalitat abans de l'1 de maig de 2024.

Com a mostra de conformitat, ambdues parts subscriuen aquesta Addenda en dos exemplars.

Palma, a la data de la signatura electrònica (14 de març de 2023)

Per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears                              

Pel Consell Insular d'Eivissa