Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 181189
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat a proposta del director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, per la qual s’ordena la inscripció de la baixa del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Menorca en el Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, i es cancel·len els assentaments registrals de la corporació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El 5 de febrer de 2009 es va publicar en el BOIB núm. 19, la Resolució del conseller de Presidència en exercici de les competències en matèria de Col·legis Professionals, per la qual se n'ordena l'obertura del full registral corresponent al Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca; inscripció de la nova Junta de Govern; es qualifiquen positivament els nous estatuts i se n'ordena la inscripció en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

2. El 20 de novembre de 2013 l'Assemblea General del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca va aprovar, en sessió extraordinària, l'acord de dissolució del Col·legi, atès que durant els últims anys, l'entitat va experimentar una reducció important en el nombre de persones col·legiades, amb la disminució consegüent dels ingressos per quotes d'adscripció, la qual cosa impossibilitava el finançament de les despeses ordinàries del col·legi i l'acompliment de les seves funcions pròpies sense solució de continuïtat.

3. L'1 de novembre de 2016 es va publicar en el BOIB núm. 138, la Llei 13/2016, de 26 d'octubre, per la qual es dissol el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca.

4. El 12 de maig de 2022 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, la sol·licitud d'inscripció de la baixa del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca en el Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, i de cancel·lació dels assentaments registrals.

5. El 17 d'agost de 2022 es va dictar un requeriment d'esmena de deficiències advertides en la documentació presentada.

6. El 21 de setembre de 2022 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, l'original de l'escriptura pública de dissolució i liquidació del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca de 22 d'abril de 2022, del notari Alberto Vela Navarro-Rubio, número 774 del seu protocol.

7. El 12 de gener de 2023 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, l'Informe de la Comissió Liquidadora del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca relatiu al procediment de liquidació de l'entitat.

Fonaments de dret

1. L'article 36 de la Constitució espanyola disposa que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l'exercici de les professions titulades.

2. D'acord amb el que disposa l'article 31.9 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, corresponen a la Comunitat Autònoma les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, les quals ha d'exercir en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i en els termes que s'hi estableixin.

3. L'article 9 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, indica que es requerirà llei del Parlament de les Illes Balears per a la dissolució d'un col·legi professional. D'acord amb aquest article, l'1 de novembre de 2016 es va publicar en el BOIB núm. 138, la Llei 13/2016, de 26 d'octubre, per la qual es dissol el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca.

4. L'article 93 dels Estatuts del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca, indiquen que en el cas que s'aprovi la dissolució del Col·legi, es nomenarà una comissió liquidadora, la qual, una vegada extingits els deutes, si existís líquid sobrant, el repartirà equitativament entre tots els col·legiats que estiguin donats d'alta en el moment de la dissolució. El secretari o la secretària aixecarà acta de l'Assemblea en què s'acordi la dissolució i liquidació del Col·legi, en la qual es reflectirà el cessament dels titulars dels òrgans de govern, el balanç del Col·legi en la data de la dissolució, el nomenament d'una comissió de liquidació i el fi donat al romanent líquid sobrant del Col·legi. Finalment, se sol·licitarà en el Registre d'Entitats Jurídiques la cancel·lació dels assentaments registrals del Col·legi.

El 20 de novembre de 2013 l'Assemblea General del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca va aprovar, en sessió extraordinària, l'acord de dissolució del Col·legi, els membres de la Comissió Liquidadora, i el destí que s'havia de donar al patrimoni de la corporació, d'acord amb l'article 93 dels Estatuts de l'entitat.

A l'Informe de la Comissió Liquidadora del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca relatiu al procediment de liquidació de l'entitat que va tenir entrada a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat el 12 de gener de 2023, es fa constar que s'ha destinat el romanent de les operacions de liquidació a totes les persones col·legiades que estaven donades d'alta en el moment de la dissolució, de conformitat amb el que estableixen els estatuts del col·legi.

5. L'article 4 de la Llei 13/2016, de 26 d'octubre, per la qual es dissol el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca, estableix que un cop executada la liquidació, la comissió liquidadora ha d'elevar a escriptura pública l'acord pel qual s'aproven les operacions de liquidació, el balanç final i l'execució de l'acord de la destinació del romanent. D'acord amb aquest article, el 22 d'abril de 2022 es va elevar a públic, per part del notari Alberto Vela Navarro-Rubio, número 774 del seu protocol, l'acord de dissolució i liquidació del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca.

6. L'article 5.1 de la Llei 13/2016, de 26 d'octubre, per la qual es dissol el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca, indica que la comissió liquidadora ha de trametre al Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears l'escriptura de liquidació i ha d'instar la baixa del col·legi en el Registre Oficial de Col·legis Professionals de les Illes Balears i, consegüentment, la cancel·lació dels assentaments referits a aquesta corporació. El 21 de setembre de 2022 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, l'original de l'escriptura pública de dissolució i liquidació esmentada anteriorment.

7. L'article 5.2 de la Llei 13/2016, de 26 d'octubre, per la qual es dissol el Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca, indica que la consellera de Presidència ha de dictar una resolució sobre la baixa i la cancel·lació d'assentaments sol·licitada, i aquest acte s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

8. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació local, la competència en matèria de corporacions de dret públic.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat que dicti una resolució en els termes següents:

1. Ordenar la inscripció en el full registral corresponent al Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, de l'acord de l'Assemblea General de 20 de novembre de 2013 de dissolució del col·legi, elevat a públic mitjançant escriptura pública atorgada el 22 d'abril de 2022 davant el notari Alberto Vela Navarro-Rubio, número 774 del seu protocol.

2. Ordenar la inscripció en el full registral corresponent al Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Menorca del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, de la cancel·lació del col·legi i dels assentaments referents a aquests, d'acord amb l'escriptura pública atorgada el 22 d'abril de 2022 davant el notari Alberto Vela Navarro-Rubio, número 774 del seu protocol.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Notificar aquesta Resolució a la corporació sol·licitant.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 23 de febrer de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez

El director general proposant Francesc Miralles Mascaró