Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 143132
Acord del Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter ordinari, de 20 de febrer de 2023, relatiu a la proposta dels candidats que han d’integrar la Sindicatura de Greuges (Exp. 0366-2023-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El Reglament orgànic del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 65, de 10-05-2003) preveu, en l'article 183, la creació de la Sindicatura de Greuges, figura desplegada en el Reglament de funcionament de la Sindicatura de Greuges del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 138, 25 d'octubre 2022), en què es defineix com a òrgan comissionat pel CIM que té com a missió vetllar perquè els drets de la ciutadania envers l'Administració insular i els ajuntaments que hagin subscrit conveni amb el Consell Insular de Menorca per la col·laboració de la Sindicatura Greuges, siguin reals i efectius, i a aquest efecte podran supervisar-ne també l'activitat administrativa.

La Sindicatura de Greuges és un òrgan col·legiat integrat per tres persones alienes i independents al CIM i als ajuntaments amb els quals s'hagi subscrit el conveni corresponent, que seran escollides pel Ple de la institució insular per majoria de dos terços del seu nombre legal de membres.

2. El Ple del Consell Insular de Menorca va adoptar, en la sessió de 16 de novembre de 2015 i després del procés previst en el Reglament de participació ciutadana, l'acord de designació dels membres de la Comissió de Greuges, actualment Sindicatura de Greuges, essent designades les persones que s'assenyalen a continuació:

- Sra. M. Gràcia Seguí Puntas

- Sr. Emili de Balanzó Fernández

- Sr. José Barber Allés

3. A finals de 2020 es van complir els 5 anys establerts en el Reglament de funcionament de la Comissió de Greuges (BOIB núm.137 9 de novembre de 2017) per a la renovació dels seus membres, i de la trista mort del Sr. Emili de Balanzó Fernández. Per això el Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter ordinari de 15 de març de 2021, aprovà la designació de M. Gràcia Seguí Puntas i Maria Josefa Gil Clausell com a membres de la Sindicatura de Greuges, i es va mantenir el senyor José Barber Allés.

4. El 4 d'abril de 2022 amb registre d'entrada núm. 8080/2022 va presentar la seva renúncia com a membre de la Sindicatura el Sr. José Barber Allés, de la qual cosa es donà compte al Ple del Consell Insular de Menorca de 25 d'abril de 2022.

5. El 29 de juny de 2022 amb registre d'entrada núm. 16044/2022 va presentar la seva renúncia com a membre de la Sindicatura de Greuges la Sra. Gràcia Seguí Puntas, de la qual cosa es donà compte al Ple del Consell Insular de Menorca de 18 de juliol de 2022, juntament amb la proposta de nomenament de la comissió per a la designació dels nous membres de la Sindicatura de Greuges.

6. L'article 3 del Reglament de funcionament de la Sindicatura de Greuges del Consell Insular de Menorca estableix la renúncia com a causa de cessament en la condició de membre de la Sindicatura de Greuges, i que la vacant serà declarada de manera automàtica per la presidència del CIM, que ho ha de comunicar al Ple de la corporació. Així mateix, en l'article 2.2 del Reglament, s'estableix que el Ple ha de designar una comissió encarregada de proposar les candidatures que han d'optar a formar part de la Sindicatura, i que aquesta estarà integrada per un/a portaveu designat per cada grup polític amb representació al Ple.

7. Vist el Decret de Presidència 2020/PRES/0000174, de 4 de juliol, mitjançant el qual s'inicia el procediment de renovació de dos dels membres de la Comissió de Greuges, el Ple, en sessió de caràcter ordinari de 18 de juliol de 2022, aprovà la proposta de presidència per al nomenament de la comissió que ha de designar els nous membres de la Sindicatura de Greuges, amb la següent composició:

  • Grup PSOE Menorca

Titular: Bàrbara I. Torrent Bagur

Suplent: Josep Pastrana Huguet

  • Grup Popular

Titular: Misericordia Sugrañes Barenys

Suplent: Carlos Salgado Saborido

  • Grup Més per Menorca

Titular: Josep Juaneda Mercadal

Suplent: Miquel Àngel Maria Ballester

  • Grup Unides Podem

Titular: Cristina Gómez Estévez

Suplent: Natividad I. Benejam Bagur

  • Grup Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía)

Titular: Eugenio Ayuso Fernández

Suplent: Isabel León Martínez

8. L'esmentada comissió encarregada d'elaborar la proposta de candidats es va reunir el 9 de gener de 2023 a les 13.00 h a la seu del Consell Insular de Menorca i hi van assistir tots els membres a excepció dels representants del Grup Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía, que s'excusaren de no assistir-hi i van fer arribar a la comissió que no farien proposta de candidat i valorarien les propostes que fessin els altres grups. D'acord amb el que figura a l'acta de la reunió, es formula una proposta de candidats consensuada entre els diferents portaveus.

9. Les persones que integrin la Sindicatura de Greuges han de tenir un perfil independent i de prestigi en l'àmbit social i professional, i exercir la seva funció de forma altruista i amb objectivitat, llibertat de criteri i independència.

A l'hora de designar aquestes persones cal tendir, en la mesura que sigui possible, a una presència equilibrada d'homes i dones en la seva composició.

Així mateix, s'intentarà que pertanyin, respectivament, a cada una de les zones següents: llevant (municipis de Maó, Sant Lluís i es Castell), centre (municipis d'Alaior, es Mercadal i es Migjorn Gran) i ponent (municipis de Ciutadella i Ferreries).

Els portaveus dels grups polítics que comptam amb representació al Consell Insular de Menorca manifestam la nostra conformitat amb l'esmentada proposta.

Per la qual cosa proposam al Ple que adopti el següent acord:

Primer. Designar les persones que s'assenyalen a continuació com a membres de la Sindicatura de Greuges del Consell Insular de Menorca:

- Sra. Maria Coll Janer

- Sr. Alfredo Benosa Majos

Segon. Comunicar aquest acord a les persones designades i publicar-lo en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Maó, 23 de febrer de 2023

La secretària Per delegació de la presidenta (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019) Rosa Salord Olèo