Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 119689
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, a proposta del director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, per la qual, en execució de la Sentència núm. 507, de 2 de setembre de 2022, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, s’ordena la modificació de l’article 51 dels estatuts del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de les Illes Balears i s’ordena la inscripció de la modificació en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El 20 de desembre de 2018 es va dictar la Resolució de la consellera de Presidència, en exercici de les competències en matèria de col·legis professionals, per la qual es qualifica positivament la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears i se n'ordena la inscripció en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears, que va ser publicada en el BOIB núm. 1, d'1 de gener de 2019.

2. El 28 de gener de 2019, el Sr. Sebastià A. Vich Sancho va interposar un recurs de reposició contra la resolució de la consellera de Presidència de 20 de desembre de 2018 per la qual es qualifica positivament la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears.

3.El 20 de març de 2019, la consellera de Presidència va dictar la Resolució del recurs de reposició interposat pel Sr. Sebastià A. Vich Sancho, estimant parcialment les seves pretensions. En concret, estima l'al·legació relativa a la contradicció entre els articles 24 i 52 dels Estatuts particulars i modifica l'article 52.e.2) dels Estatuts del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears. Aquesta Resolució es va publicar en el BOIB núm. 74, de 4 de juny de 2019.

4.El 2 de setembre de 2022, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va dictar la Sentència núm. 507, en la qual va resoldre el recurs contenciós administratiu interposat pel Sr. Sebastià A. Vich Sancho i altres col·legiats del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials contra la Resolució d'estimació parcial del recurs de reposició dictada per la consellera de Presidència el 20 de març de 2019. Aquesta sentència estima parcialment les pretensions de la part interessada, i declara:

«que la redacció de l'article 51 dels Estatuts particulars del COEIB, en quant es refereix a dies naturals, és contraria a l'ordenament jurídic i ha de modificar-se especificant que els dies són hàbils».

5. El 14 de novembre de 2022 va tenir entrada en el registre de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, un ofici de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de devolució de l'expedient administratiu, amb el manament d'execució del que es va acordar en la Sentència núm. 507, una vegada esdevinguda ferma per haver-se declarat desert el recurs de cassació susceptible d'interposició.

Fonaments de dret

1. L'article 36 de la Constitució espanyola disposa que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l'exercici de les professions titulades.

2. D'acord amb el que disposa l'article 31.9 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, corresponen a la Comunitat Autònoma les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, i les ha d'exercir en el marc de la legislació bàsica de l'Estat en els termes que aquesta estableixi.

3. L'article 104.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, estableix que, un cop ferma la sentència, s'ha de comunicar a l'òrgan que ha duit a terme l'activitat objecte del recurs, a fi que la porti a efecte i practiqui el que exigeixi el compliment de les declaracions contingudes en la resolució.

 

4. L'article 19 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears, estableix que els col·legis professionals han d'aprovar els estatuts propis amb autonomia, sense més limitacions que les que imposi la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic.

5. L'article 16.4 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, estableix la competència per dictar la resolució sobre la qualificació dels estatuts col·legials, que recau en el conseller competent en matèria de col·legis professionals.

6. L'article 17 del mateix Reglament disposa que, quan la resolució de qualificació de la modificació dels estatuts és positiva, el conseller competent en matèria de col·legis professionals n'ha d'ordenar la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, juntament amb el text íntegre dels estatuts, i l'ha de comunicar d'ofici al Registre de Col·legis Professionals perquè inscrigui la modificació en el full registral corresponent.

7. L'article 2 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atorga les competències en matèria de col·legis professionals a la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local, de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat que dicti una resolució en els termes següents:

1. Ordenar la modificació de l'article 51 dels estatuts del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears, publicats en el BOIB núm. 1, d'1 de gener de 2019, que d'acord amb la Sentència núm. 507, de 2 de setembre de 2022, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, passa a tenir la redacció següent:

Article 51. Convocatòria de la Junta General del COEIB.

a.- La Junta General del COEIB, ordenada pel Degà, serà convocada pel Secretari de la Junta de Govern del mateix a través dels mitjans de difusió i comunicació del col·legi, utilitzant la pàgina web, tauler d'anuncis i per mitjà de correu electrònic dirigit a cada col·legiat, o per correu ordinari al col·legiat que ho sol·liciti expressament per escrit.

La convocatòria s'haurà de fer amb un mínim de 15 dies hàbils d'antelació a la data fixada per a la sessió. A la convocatòria haurà de figurar l'ordre del dia comprensiu dels assumptes que s'hagin de tractar.

b.- En cas d'urgència, que es justificarà a la pròpia Junta General del COEIB, el Degà podrà convocar la Junta General amb una antelació no inferior a cinc dies hàbils. En tot cas, trametrà l'ordre del dia.

2. Ordenar la inscripció de la modificació de l'article 51 dels estatuts del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Notificar aquesta Resolució als recurrents i al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en contenciós administratiu el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 26 de gener de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez

(Signat electrònicament: 25 de gener de 2023)

El director general proposant Francesc Miralles Mascaró