Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 117694
Acord del Consell de Govern de 13 de febrer de 2023 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres d’ampliació amb un gimnàs del CEIP Xaloc, ubicat a la parcel·la cadastral 2973008DD5727S0001AO, a sòl urbà, qualificada com a equipament públic i espai lliure públic de propietat municipal, al terme municipal de Calvià, per a ús educatiu, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.

Amb la finalitat de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

Les instal·lacions del CEIP Xaloc es troben a dos nivells topogràfics. Estan formades per l'edifici d'Educació Primària, la seva ampliació i l'edifici d'Educació Infantil amb pati i porxades pròpies al nivell superior, i el nivell inferior està format per l'espai lliure del centre on es troben les pistes esportives, amb unes construccions auxiliars i per una zona verda. El centre, actualment no disposa de gimnàs.

Segons el Reial Decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària, els centres docents que imparteixin l'educació primària han de tenir, entre d'altres, un gimnàs amb una superfície adequada al nombre de places escolars.

Davant aquesta situació, s'ha plantejat l'ampliació del centre amb un gimnàs, un magatzem, un bany accessible, vestidors i banys de pati i habilitar un itinerari accessible des dels edificis al pati de jocs situat a un altre nivell. La superfície construïda prevista en el projecte per a aquest nou edifici és de 292,45 m2, amb porxos al 50%.

En aquests moments la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) està redactant el projecte d'execució d'aquesta ampliació.

Segons la fitxa cadastral de la parcel·la i els plànols d'ordenació del PGOU de Calvià vigent, el CEIP Xaloc està ubicat íntegrament en una parcel·la municipal sense divisió horitzontal i amb diferents usos (EQ-P, compatible amb l'ús educatiu i EL-P, espai lliure públic), la qual compta amb una superfície total de 9.629 m2.

El perímetre actual del recinte escolar es troba ocupant, a més de l'àrea amb qualificació EQ-P, part de l'àrea qualificada com a espai lliure públic (EL-P).

Vistes les dues qualificacions urbanístiques amb què compta el pati actual del centre (EQ-P i EL-P) i els paràmetres prevists a cada una d'elles, la ubicació prevista per al nou gimnàs és l'àrea del pati original del centre, amb qualificació urbanística EQ-P. També es preveu la demolició dels dos edificis auxiliars existents.

Les solucions adoptades no es troben en contradicció amb el compliment de l'establert en l'article 68.1 de la Llei 12/2017 (LUIB), es compleixen tots els paràmetres urbanístics d'aplicació i la parcel·la reuneix totes les condicions de solar segons l'article 25 de la Llei 12/2017.

Atès el que s'ha exposat anteriorment, és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per construir un gimnàs al CEIP Xaloc, la qual cosa permetrà donar compliment al Reial Decret 132/2010.

D'acord amb el que recull article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa d'un termini de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar-ne l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 13 de febrer de 2023, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres d'ampliació amb un gimnàs del CEIP Xaloc, ubicat a la parcel·la cadastral 2973008DD5727S0001AO, a sòl urbà, qualificada com a equipament públic i espai lliure públic de propietat municipal, al terme municipal de Calvià, per a ús educatiu, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Calvià.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Maó, 13 de febrer de 2023

La secretària del Consell de Govern

Mercedes Garrido Rodríguez