Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 75882
Acord d'aprovació definitiva amb prescripcions de la modificació puntual número 4 de les Normes subsidiàries de Porreres per a l'ampliació d'equipaments docents

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 27 de gener de 2023, ha pres l'acord següent:

«Atès l'expedient relatiu a la Modificació puntual número 4 de les Normes Subsidiàries del municipi de Porreres per a l'ampliació d'equipaments docents, en el tràmit previst en l'article 164 del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl per a l'illa de Mallorca, i d'acord amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta Comissió Insular acorda aprovar definitivament la modificació puntual esmentada amb subjecció a les següents prescripcions:

1a. S'ha de refondre el Plànol d'Ordenació O-2, Classificació del sòl, nucli urbà de Porreres, full 17, Escala 1/2.000, ja que el que consta en aquesta modificació puntual i en la modificació puntual número 5, una vegada aprovades definitivament totes dues no contindran l'ordenació final de l'àmbit inclòs en el plànol esmentat.

2a. El projecte d'urbanització del conjunt del  sector urbanitzable i del sistema general adscrit haurà de contenir les indicacions que es deriven de l'informe del Servei d'Explotació i Conservació de la Direcció insular d'Infraestructures, així com de l'informe ambiental estratègic formulat per la CMAIB, i de manera específica haurà de:

  • Concretar el disseny de la intersecció amb la carretera Ma-5030.

  • Concretar el  disseny del nou viari per a vianants i bicicletes, així com la seva integració amb la xarxa existent i la compatibilitat amb les zones enjardinades d'esmorteïment.

  • Concretar les mesures propostes referents a la qualitat acústica per tal de garantir no superen els objectius de qualitat acústica establerts en el Reial Decret 1367/2007, de 19 d'octubre, pel qual es desenvolupa la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del renou.

S'adverteix que, cas d'aprovació de l'expedient en tramitació relatiu a la modificació de les normes subsidiàries de Porreres i adaptació al Pla territorial de Mallorca, aquest haurà d'integrar la present modificació.

Tot això, conforme amb l'informe emès, el 16 de gener de 2023, pels Serveis Tècnic i Jurídic d'Urbanisme del Departament de Territori, el qual, com a motivació, forma part d'aquest acord.»

Així mateix, es fan públiques les normes urbanístiques

7.2 Canvis en la documentació

A. S'adjunta  a  l'actual  Normativa,  a  continuació  de  l'Annex  I  d'Unitats d'Actuació, un nou Annex II, amb la següent fitxa del Sector Urbanitzable:

FITXA DEL SECTOR URBANITZABLE DIRECTAMENT ORDENAT

Codi actuació

URB-OR-01

Plànol

PO-3. Full 19B

Desenvolupament

Projecte d'urbanització

Sistema d'Actuació

Expropiació

Ús característic

Equipament docent

Ordenances aplicades

Article 116 NS

Superfície

6.159 m2

 

Situació

El Sector Urbanitzable Directament Ordenat (SUDO) se situa al nord del nucli urbà de Porreres, ampliant cap al nord l'actual àmbit de l'Institut de Secundària de Porreres, i limitant a l'oest amb l'antiga carretera de Porreres a Montuïri Ma-5030.

 

Criteris d'ordenació i mesures ambientals i d'integració paisatgística

Mesures destinades a minvar el renou, les emissions de partícules i la pols.

- Durant la fase d'execució, s'haurà de triar la maquinària i equips adequats per a cada feina que disposin de sistemes silenciadors i amb nivells baixos de renou i emissions de gasos.

- En períodes secs, o quan sigui necessari, es realitzaran regs periòdics dels accessos i esplanades d'obra per tal de minimitzar les partícules en suspensió que es produeixen durant el moviment de terres i la circulació de maquinària.

- Creació d'una pantalla verda en el perímetre del recinte en contacte amb els vials, a base d'espècies vegetals autòctones de baix requeriment hídric, preferentment existents en l'entorn proper, amb una alçada mínima de 3 metres i frondositat suficient per tal de minimitzar la intervisibilitat i disminuir l'impacte acústic.

- Es proposa la limitació de la velocitat a 30 km/h en el tram que transcorre prop de l'equipament docent i la col·locació de bandes o ressalts que contribueixin a la pacificació del trànsit.

Mesures destinades a la minva dels efectes sobre el paisatge i medi ambient:

- Les noves instal·lacions de l'equipament s'emplaçaran dins la parcel·la de manera que es minimitzi el seu impacte visual. A tal efecte, abans de l'aprovació del projecte constructiu, s'haurà de realitzar un anàlisi de visuals i sol·licitar informe a la Direcció Insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca.

- En totes les edificacions, així com especialment en els tancaments exteriors, s'afavorirà la utilització de materials locals i tècniques constructives tradicionals.

- Les zones lliures d'edificació conservaran, en la mesura del possible, els arbres existents, fent especial atenció  a la preservació  de nius de bitó (Botaurus stellaris).

- En les zones enjardinades s'utilitzaran espècies de vegetació autòctona. Es minimitzaran les superfícies pavimentades i s'utilitzaran paviments permeables que permetin la transpiració del sòl.

- La il·luminació exterior del recinte dirigirà la llum cap en terra per evitar contaminació lumínica, i s'utilitzaran lluminàries de baix consum.

- Es soterrarà el cablejat i resta d'instal·lacions tècniques.

- La disposició i disseny dels espais lliures d'edificació han de permetre una adequada integració de l'equipament en l'entorn.

Mesures destinades a l'estalvi d'energia i aigua, i a la gestió de residus:

- D'acord amb la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, es proposaran mesures d'estalvi d'energia i s'utilitzaran energies renovables, de manera que el consum energètic del nou equipament sigui mínim.

- El disseny dels edificis inclourà la captura i utilització de les aigües pluvials i la pregestió d'aigües grises. S'utilitzaran espècies amb baixos requeriments hídrics a les zones enjardinades del centre, aparcaments i vials.

- Durant les obres es farà una correcta gestió dels residus generats, segons el previst a la normativa d'aplicació.

- Es recomana la implantació d'un punt de recàrrega per a dos vehicles elèctrics.

- El nou equipament estarà condicionat per poder fer recollida selectiva

USOS NO LUCRATIUS

Superfície mínima m2

%

Sostre construït m2

%

Equipament docent

4.626

75,1

4.626

100

Xarxa viària

1.533

24,9

 

 

 

SUBTOTAL

6.159

100

TOTAL ÀMBIT

6.159

100

B. S'adjunta, a l'actual Normativa, un nou Annex II, amb la següent fitxa del Sistema General SG-07:

SG-07 – Sistema General en Sòl Rústic

Descripció: Sistema General destinat a espai lliure compatible amb ús viari

Superfície total: 1.190 m2

Criteris d'ordenació: Aquest espai podrà destinar-se a l'execució d'un espai lliure i vials tous per a vianants i bicicletes, vinculat a la infraestructura viària existent. Aquest vial pot esdevenir part d'un nou camí escolar, que afavoreixi l'accés a peu dels estudiants en condicions de seguretat.

Usos permesos: Espai lliure i ús viari de bicicletes i vianants.

Mesures ambientals i d'integració paisatgística: En les zones enjardinades s'utilitzaran espècies autòctones amb baixos requeriments hídrics. Es prioritzaran espècies frondoses que afavoreixin l'absorció del so, reduint l'impacte acústic de la Ma-5030A sobre els equipaments docents. Els paviments utilitzats per als vials seran permeables i permetran la transpiració del sòl. La il·luminació serà de baixa intensitat i dirigirà la llum cap en terra per evitar contaminació lumínica. S'utilitzaran lluminàries de baix consum. Es proposa la limitació de la velocitat a 30 km/h en el tram que transcorre prop de l'equipament docent i la col·locació de bandes o ressalts que contribueixin a la pacificació del trànsit.

 Sistema d'actuació : Expropiació de part de les parcel·les 211 i 212 del polígon 2.

 Plànol d'ubicació:

C. Es modifica l'article 116 de l'actual normativa, que quedarà redactat de la següent manera:

“Article 116. Equipament Docent (D)

1. Definició: comprèn el Sòl Urbà destinat específicament a usos educatius en totes les seves variants i activitat annexes.

2. Tipologia edificatòria. Es respectaran les Normes de la zona en la que s'ubiqui l'edificació.

3. Condicions d'aprofitament.

1 - Casc Antic o Centre Històric.

a. Superfície mínima del solar: es respectaran les Normes de la zona en la que s'ubiqui l'edificació.

b. Façana mínima a vial: idem anterior

c. Altura i número de plantes: idem anterior

d. Ocupació i profunditat edificable màxima: idem anterior

e. Separació a llindars: idem anterior

f. Cossos i elements sortints: idem anterior

2 - Altres casos

-  Ocupació màxima: 60%

- Volum màxim: 3 m3/m2

- Edificabilitat: 1 m2/m2

- Retranquejos: 5 m. De tots els contigus

- Altura reguladora: 11,50

- Altura màxima: 13,50 S+PB+2PL”

La publicació d'aquest acord es fa a reserva de l'aprovació de l'acta.

Contra aquest acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la notificació del present acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

 

Palma, en la data de signatura electrònica (27 de gener de 2023)

La secretària

Francisca Serra Mas