Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 592828
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional de 13 d’octubre de 2022 per la qual s’estableixen els serveis mínims del personal docent de l’ensenyament públic no universitari amb motiu de la vaga convocada per al dia 18 d’octubre de 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

El 4 d'octubre de 2022 les organitzacions sindicals STEI Intersindical, ANPE, UOB Ensenyament, Alternativa, FECCOO Illes Balears i FETE-UGT, integrants de les juntes de personal docent no universitari de Mallorca, Menorca i d'Eivissa-Formentera, van presentar un escrit davant la Conselleria d'Educació i Formació Professional i la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball mitjançant el qual es comunicava la convocatòria d'una vaga parcial des de les 12.00 h fins a les 14.00 h del dia 18 d'octubre de 2022 en l'àmbit de l'ensenyament públic no universitari de les Illes Balears.

Fonaments de dret

1. El Decret 16/1985, de 21 de febrer, d'establiment dels serveis mínims de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que el dret a la vaga del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'ha de considerar condicionat pel manteniment dels serveis essencials als diferents centres i dependències d'aquesta, a la vegada que faculta els titulars de les diverses conselleries del Govern de les Illes Balears perquè determinin els serveis mínims i el personal necessari per assegurar la prestació dels serveis esmentats dins l'àmbit dels departaments respectius.

2. L'exercici del dret fonamental a la vaga està subjecte a limitacions i restriccions derivades de la seva connexió amb altres llibertats, drets o béns constitucionalment protegits. L'article 28.2 de la Constitució espanyola estableix expressament que «la llei que reguli l'exercici d'aquest dret ha d'establir les garanties que calguin per tal d'assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat» i l'article 27 reconeix el dret fonamental a l'educació. Els termes de l'exercici del dret de vaga estan regulats en el Reial decret llei 17/1997, de 4 de març, sobre relacions de treball.

3. L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears presta una sèrie de serveis públics que han de ser considerats essencials per a la comunitat, entre els quals es troba el servei públic educatiu pel fet de tractar-se d'un interès constitucionalment protegit el funcionament del qual no pot quedar paralitzat per l'exercici del dret de vaga.

4. Per això, és obligat harmonitzar l'interès general i el dret de vaga mitjançant l'adopció de les mesures necessàries per assegurar el funcionament d'aquests serveis, els quals, limitant el contingut d'aquest dret el mínim possible, han de ser, alhora, suficients per garantir les activitats de caràcter essencial per als interessos de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. La doctrina del Tribunal Constitucional en relació amb l'establiment dels serveis mínims es recull en la Sentència núm. 8/1992, de 16 de gener, la qual afirma que «la decisió ha de ser motivada, i la motivació s'ha d'exterioritzar de manera que els destinataris coneguin les raons per les quals el seu dret és restringit, en la forma i amb l'abast en què ho ha estat, i els interessos que es tracta de protegir amb això, exigint, en definitiva, la motivació dels actes de restricció dels drets i la proporcionalitat de les mesures adoptades». Segons el Tribunal Constitucional, un dels criteris que s'han de tenir en compte en l'adopció de les mesures que garanteixin el manteniment dels serveis essencials és ponderar l'extensió territorial, temporal i personal de la vaga.

6. En aquest cas, i pel que fa al personal docent públic, segons dades de l'inici del curs escolar 2022-2023, el nombre total de docents que eventualment poden fer vaga a la comunitat autònoma de les Illes Balears és de 13.295, aproximadament. Així mateix, la convocatòria de vaga afecta un total de 400 centres educatius, dels quals 227 imparteixen educació infantil i/o educació primària, 71 imparteixen ensenyament secundari i 102 imparteixen la resta d'ensenyaments. En total, aproximadament 134.000 alumnes veuen satisfet el seu dret fonamental a l'educació en aquests centres.  

7. En l'establiment dels serveis mínims hi ha d'haver una proporció raonable entre els sacrificis que s'imposin als treballadors que hagin decidit fer vaga i els que pateixin els usuaris del servei públic educatiu (tant els alumnes com les seves famílies), de manera que l'interès general i la comunitat han de ser pertorbats per la vaga només fins a extrems raonables, sense que l'exercici del dret a la vaga ocasioni o pugui ocasionar a la comunitat usuària del servei educatiu un mal més greu que el que pateixen els treballadors que fan vaga.

8. Per això, la justificació per establir els serveis mínims ve donada per la necessitat de garantir el dret a l'educació dels alumnes, així com pel dret de vaga. A més, s'ha de considerar el següent:

  • El dret dels pares dels alumnes menors d'edat a exercir la seva activitat laboral, pel fet que la jornada de vaga coincideix amb un dia laborable.

  • El dret al treball dels professors que no secundin la vaga.

  • El dret al treball del personal no docent destinat als centres.

  • El compliment de les normes mínimes de convivència als centres educatius.

9. A més, s'ha de remarcar que els centres d'ensenyament afectats per la convocatòria de vaga escolaritzen alumnes de tres a sis anys a educació infantil, alumnes de sis a dotze anys a educació primària i alumnes de dotze a setze anys als centres que imparteixen educació secundària obligatòria.

10. Amb caràcter general, l'article 39 de la Constitució espanyola estableix una protecció especial als menors d'edat. D'una manera més específica, l'article 12.2 del Decret 121/2010, de 10 de desembre, pel qual s'estableixen els drets i els deures dels alumnes i les normes de convivència als centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics de les Illes Balears, disposa que els alumnes tenen dret a dur a terme la seva activitat acadèmica en condicions de seguretat i higiene.

11. Per tant, el servei essencial de l'educació no es redueix exclusivament a l'activitat docent i al dret dels alumnes a no experimentar interrupcions en la continuïtat de la recepció de coneixements acadèmics, ja que, juntament amb aquesta activitat, s'exerceixen les funcions de vigilància i cura dels alumnes menors d'edat que assisteixen al centre públic. Aquests alumnes tenen dret a desenvolupar la seva activitat acadèmica amb les degudes condicions de seguretat i higiene, i és responsabilitat ineludible de l'Administració educativa la protecció d'aquest dret, que és una part indivisible del dret a l'educació.

12. En aquest sentit, es considera que, per atendre els alumnes dels centres d'educació infantil, per la seva edat, i els dels centres d'educació especial, ateses les seves necessitats, els serveis mínims d'aquests ensenyaments han de ser superiors als que s'estableixin a la resta d'ensenyaments, ja que a les tasques de formació del personal docent s'hi afegeixen altres tasques notablement importants de cura i d'especial dedicació.

13. És necessari determinar els serveis mínims que s'han de complir i el personal docent que haurà d'atendre'ls durant la vaga convocada.

14. Els darrers precedents de vaga en l'ensenyament públic no universitari i dels serveis mínims establerts en aquesta Administració els trobam a les vagues convocades per als dies 9 de març de 2017 (BOIB núm. 27, de 4 de març); 8 de març de 2018 (BOIB núm. 28, de 2 de març); 8 de març de 2019 (BOIB núm. 29, de 5 de març); 27 de setembre de 2019 (BOIB núm. 130, de 24 de setembre); 29 de setembre de 2020 (BOIB núm. 165, de 24 de setembre); 29 i 30 de setembre i 4, 13, 14, 27 i 28 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 133, de 28 de setembre); 28 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 147, de 26 d'octubre); i 23 i 30 de novembre i 2 de desembre de 2021 (BOIB núm. 160, de 20 de novembre). Els serveis mínims que s'establiren per a totes aquestes convocatòries segueixen criteris molt similars o, fins i tot, idèntics.

15. Així doncs, correspon ara determinar el nombre d'efectius que ha de prestar els serveis mínims per tal de preservar el servei públic educatiu, evitar perjudicis a l'interès general i, alhora, garantir l'exercici del dret de vaga. Per fer-ho, s'ha de tenir en compte que l'assegurament de la tutela, la cura, la docència i l'avaluació dels alumnes de menys edat o de les necessitats d'atencions especials no pot quedar en mans només dels directors i dels secretaris dels centres.

Per tot això, vista la proposta de resolució de la directora general de Personal Docent de 13 d'octubre de 2022, d'acord amb el que estableix l'article 2 del Decret 16/1985, de 21 de febrer, d'establiment de serveis mínims de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, oït el Comitè de Vaga en la fixació dels serveis mínims proposats i d'acord amb les competències que tenc conferides, dict la següent

Resolució

1. Establir els serveis mínims per garantir el servei educatiu als centres docents públics de l'ensenyament no universitari de les Illes Balears, afectats per la vaga parcial convocada per al dia 18 d'octubre de 2022 entre les 12.00 h i les 14.00 h. Aquests serveis mínims figuren en l'annex d'aquesta Resolució.

2. Advertir que aquests serveis mínims són de compliment obligat i que l'incompliment de l'obligació d'atendre'ls i, en concret, les cessacions i les alteracions en el treball seran sancionats d'acord amb el que preveu la normativa vigent.

3. Autoritzar el director general de Planificació, Ordenació i Centres perquè dicti les instruccions necessàries per aplicar aquesta Resolució.

 

4. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, a data de signatura electrónica (14 d'octubre de 2022

El conseller d'Educació i Formació Professional  Martí X. March i Cerdà

 

ANNEX Serveis mínims del personal docent de l'ensenyament públic no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears durant la vaga parcial convocada per al dia 18 d'octubre de 2022

Serveis mínims

Els serveis mínims del personal docent dels centres docents públics no universitaris dependents de la Conselleria d'Educació i Formació Professional durant la vaga convocada per al dia 18 d'octubre de 2022, entre les 12.00 h i les 14.00 h, són els que s'exposen a continuació.

a) A tots els centres educatius: els directors i els secretaris dels centres.

Addicionalment a l'anterior:

b) Als centres de primer cicle d'educació infantil (0-3 anys): 1 educador infantil per cada 3 unitats o fracció.

c) Als centres de segon cicle d'educació infantil (3-6 anys): 1 docent per cada 3 unitats o fracció.

d) Als centres d'educació especial: 1 docent per cada 3 unitats o fracció.

e) Als centres d'educació infantil i/o primària: 1 docent per cada 3 unitats d'educació infantil o fracció; 1 docent per cada 4 unitats d'educació primària o fracció.

f) Als instituts d'educació secundària obligatòria: 1 docent per cada 4 unitats o fracció.

Obligacions dels directors

Procurant assolir el consens entre els afectats, correspon als directors dels diferents centres educatius esmentats:

a) Garantir que el centre educatiu estigui obert durant tota la jornada escolar i que tots els alumnes que acudeixin al centre siguin atesos.

b) Vetlar perquè el personal que no vulgui secundar la vaga pugui desenvolupar la seva activitat amb normalitat, controlant l'assistència al treball i tenint cura del compliment de les normes d'organització i funcionament que l'afectin.

c) Designar nominativament o per sorteig públic els docents les funcions dels quals s'estableixen com a serveis mínims, preferentment entre el personal que hagi manifestat voluntàriament la intenció de no exercir el seu dret de vaga.

d) Facilitar a l'Administració educativa, mitjançant el GESTIB, la informació referent al seguiment de la vaga i qualsevol incidència significativa.

e) Informar les famílies que els seus fills seran atesos adequadament el dia de vaga.