Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 554437
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 29 de setembre de 2022 per la qual s’aproven la convocatòria, les bases, els temaris, els exercicis i es designa el tribunal qualificador de les proves selectives del procés unificat per cobrir les places de la categoria de policia dels municipis d’Alcúdia, Algaida, Andratx, Binissalem, Bunyola, Calvià, Campanet, Campos, Ciutadella, Consell, es Mercadal, Estellencs, Felanitx, Formentera, Inca, Lloret de Vistalegre, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Muro, Palma, Pollença, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia, Sant Llorenç des Cardassar, Santanyí i Son Servera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. Els municipis tenen competències en matèria de policia local, d'acord amb el que determina l'article 25.2.f) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i l'apartat j de l'article 29.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

2. L'article 30.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears disposa que correspon als ajuntaments la competència per a la selecció de nou ingrés, la promoció i la mobilitat del personal dels cossos de policia local, d'acord amb les previsions de les respectives ofertes anuals d'ocupació pública. L'article 30.3 de la mateixa Llei disposa que els ajuntaments poden encomanar al Govern de les Illes Balears la convocatòria i la realització dels processos selectius.

3. L'article 58 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears disposa que en el marc de la normativa vigent i respectant la voluntat de les entitats afectades, per raons d'eficàcia, eficiència i economia, i a fi de prestar un millor servei a la ciutadania, l'administració autonòmica de les Illes Balears, els consells, els ajuntaments i la resta d'entitats locals de les Illes es poden transferir i delegar, entre si, competències i encomanar la gestió ordinària dels serveis, sempre amb respecte als àmbits competencials respectius.

4. L'article 14.1 del Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears, en relació amb el personal funcionari dels cossos de policia, disposa que, d'acord amb el que estableix el segon paràgraf del punt 4 de l'article 2 de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, les places convocades derivades dels processos d'estabilització regulats a la Llei 20/2021, pel sistema de concurs oposició i oposició, es regiran per la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i el Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

L'article 188 del mateix Decret, referit a la cooperació entre l'Administració de la Comunitat Autònoma i les entitats locals, dins d'un marc de cooperació, estableix la possibilitat que la consellera competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l'Escola Balear d'Administració Pública, assumeixi la competència que li sigui delegada per les entitats locals per convocar i gestionar tot o part dels processos selectius per cobrir vacants de la categoria de policia dels cossos de la policia local i les places de policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local.

5. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, per Resolució de 10 d'agost de 2022 (BOIB núm. 106, d'11 d'agost de 2022) va iniciar el procediment per assumir les competències dels processos selectius esmentats. Mitjançant la Resolució esmentada va convocar els ajuntaments interessats a participar en un procés unificat de selecció per tal que, abans del 15 de setembre de 2022, delegassin en la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, a través de l'Escola Balear d'Administració Pública, les competències necessàries per dur a terme l'execució del procés selectiu esmentat.

D'acord amb l'esmentada l'acceptació de la delegació per part de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat es durà a terme en la Resolució que aprova la convocatòria del procés unificat.

6. L'article 33 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que en relació amb la tramitació d'urgència disposa:

1. Quan raons d'interès públic ho aconsellin, es pot acordar, d'ofici o a petició de l'interessat, l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, per la qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.

2. No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment, sense perjudici del que sigui procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

Resulta essencial que els municipis del territori balear comptin amb els efectius policials suficients per poder dur a terme les funcions en matèria de protecció de les persones i el servei essencial de seguretat ciutadana que tenen encomanat, per això, resulta imprescindible adoptar certes mesures que tendeixen a l'agilització dels processos selectius que permetin iniciar el curs de capacitació dels aspirants seleccionats a partir de gener de 2023, i la seva prompta incorporació a les plantilles dels ajuntaments.

7.L'article 34.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, disposa que el sistema de selecció per accedir a la categoria de policia local i a les policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local és l'oposició.

8.L'article 167 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, modificat pel Decret llei 6/2022, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears, estableix les proves de la fase d'oposició per a la categoria de policia.

9. L'article 5.2 del Decret 31/2012, de 13 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, estableix com a funcions de l'EBAP, entre d'altres, preparar, coordinar i executar els processos de selecció de personal i de promoció interna, com també els procediments de provisió de llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i, si escau, de la resta d'administracions del seu àmbit territorial.

10. La disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència disposa que en els procediments de selecció i en els procediments ordinaris de provisió de llocs de treball de funcionaris, tramitats per l'Escola Balear d'Administració Pública, que convoqui la persona titular de la conselleria competent en matèria de funció pública es pot preveure que les persones que vulguin participar-hi estiguin obligades a dur a terme determinats tràmits per mitjans electrònics. Aquesta obligatorietat s'ha d'establir en funció del personal i del col·lectiu destinatari.

Tenint en compte que la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, ha suposat un impuls per a la implementació de l'administració electrònica, i que l'article 56 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret 5/2015, de 30 d'octubre, exigeix per participar en els processos selectius, entre d'altres requisits, tenir la capacitat funcional per al desenvolupament de les tasques, es considera convenient que la convocatòria estableixi l'obligatorietat que els aspirants es relacionin per mitjans electrònics en determinades fases del procediment, atès que el desenvolupament adequat de les funcions dels empleats públics exigeix disposar d'habilitats relacionades amb l'administració electrònica, les quals pressuposen els coneixements necessaris per dur a terme els tràmits telemàtics prevists en aquesta convocatòria.

La inscripció per aquests mitjans facilitarà a les persones aspirants la presentació de les sol·licituds, atès que podran dur a terme el tràmit, en qualsevol lloc i hora, sempre dins el termini establert, i, a la vegada, suposarà una major agilitat en la tramitació del procediment administratiu.

11. De conformitat amb la disposició addicional tercera de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, en aquesta convocatòria es reserva un percentatge del 40 % de places per ser cobertes amb dones per complir amb l'objectiu d'equilibrar la presència de dones i homes en la plantilla de la policia local per aquells ajuntaments que no disposin de pla d'igualtat i convoquin tres o més places. Als ajuntaments de Calvià i de Palma, que ens han comunicat el percentatge establert en els seus plans d'igualtat, s'ha realitzat el percentatge de reserva que estableix el pla.

12. L'article 33 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 185 del Decret 40/2019, preveu que:

1. Quan raons d'interès públic ho aconsellin, es pot acordar l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, per la qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.

2. No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment.

13. Conclòs el període esmentat, els ajuntaments següents han delegat la competència per adoptar les resolucions necessàries per dur a terme la convocatòria, aprovar les bases i dur a terme el procés selectiu per a la provisió de vacants dotades pressupostàriament, pel sistema d'accés de torn lliure, enquadrades en la plantilla de personal funcionari, escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe policia local, grup de classificació C1, categoria policia.

Ajuntament

BOIB

Alcúdia

Núm. 124, 22 de setembre de 2022

Algaida

Núm. 118, 8 de setembre de 2022

Andratx

Núm. 125, 24 de setembre de 2022

Binissalem

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Bunyola

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Calvià

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Campanet

Núm. 120, 13 de setembre de 2022

Campos

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Ciutadella

Núm. 122, 17 de setembre de 2022

Consell

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Es Mercadal

Núm. 118, 8 de setembre de 2022

Estellencs

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Felanitx

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Formentera

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Inca

Núm. 120, 13 de setembre de 2022

Lloret de Vistalegre

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Llucmajor

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Manacor

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Mancor de la Vall

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Muro

Núm. 120, 13 de setembre de 2022

Palma

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Pollença

Núm. 116, 3 de setembre de 2022

Sant Antoni de Portmany

Núm. 121, 15 de setembre de 2022

Sant Josep de sa Talaia

Núm. 120, 13 de setembre de 2022

Sant Llorenç des Cardassar

Núm. 122, 17 de setembre de 2022

Santanyí

Núm. 119, 10 de setembre de 2022

Son Servera

Núm. 118, 8 de setembre de 2022

14. Les places objecte d'aquesta convocatòria són 135 corresponents a les ofertes d'ocupació pública següents distribuïdes de la manera següent.

Mallorca

 

Municipi

Places oferta pública d'ocupació

per reposició d'efectius

BOIB

Oferta pública d'ocupació per estabilització

BOIB

Alcúdia

5

Núm. 1, 01/01/22

 

 

Algaida

1

Núm. 117,06/09/22

 

 

Andratx

5

Núm. 123, 20/09/22

 

 

Binissalem

1

Núm. 91, 14/07/22

 

 

Bunyola

3

Núm. 121, 15/09/22

 

 

Calvià

19

Núm. 68, 26/05/22

1

Núm. 68, 26/05/22

Campanet

1

Núm.120, 13/09/22

 

 

Campos

1

Núm. 70 31/05/22

 

 

Consell

1

Núm. 175 23/12/21

1

Núm. 65, 19/05/22

Estellencs

1

Núm. 119, 10/09/22

 

 

Felanitx

 

 

3

Núm. 56, 28/04/22

Inca

 

 

1

Núm.66, 22/05/22

Lloret de Vistalegre

 

 

1

Núm.119, 10/09/22

Llucmajor

8

Núm.171, 21/12/19

Núm. 215, 29/12/20

1

Núm. 66, 21/05/22

Manacor

3

Núm. 121, 15/09/22

 

 

Mancor de la Vall

1

Núm. 121, 15/09/22

 

 

Muro

4

Núm. 120, 13/09/22

 

 

Palma

41

Núm. 180, 30/12/21

9

Núm. 69, 28/05/22

Pollença

3

Núm. 145, 24/10/19

Núm. 110, 20/08/22

1

Núm. 65, 19/05/22

Sant Llorenç des Cardassar

 

 

4

Núm. 180, 30/12/21

Santanyí

1

Núm. 119, 05/03/22

 

 

Son Servera

1

Núm. 178, 28/12/21

 

 

Total Places Mallorca

100

 

22

 

 

Menorca

 

Municipi

Places oferta pública d'ocupació

per reposició d'efectius

BOIB

Places oferta pública d'ocupació per estabilització

BOIB

Ciutadella

6

Núm. 213, 14/12/20

 

 

Es Mercadal

1

Núm. 77, 14/06/22

 

 

Total places Menorca

7

 

 

 

 

Eivissa-Formentera

 

Municipi

Places oferta pública d'ocupació

per reposició d'efectius

BOIB

Places oferta pública d'ocupació per estabilització

BOIB

Formentera

3

Núm. 118, 08/09/22

 

 

Sant Antoni de Portmany

1

Núm. 121, 19/05/22

 

 

Sant Josep de sa Talaia

 

 

2

Núm. 69, 28/05/22

Total places Eivissa

4

 

2

 

15. L'article 188 bis del Decret llei 6/2022 ha afegit un nou article al Reglament marc de coordinació de les policies locals en què disposa que la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l'Escola Balear d'Administració Pública o, si escau, l'Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears, ha de publicar una única convocatòria de totes les places, la selecció de les quals li hagi estat delegada, que iniciarà el termini de presentació de sol·licituds de participació en el procés selectiu.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Acceptar les delegacions de competències dels ajuntaments d'Alcúdia, Algaida, Andratx, Binissalem, Bunyola, Calvià, Campanet, Campos, Ciutadella, Consell, es Mercadal, Estellencs, Felanitx, Formentera, Inca, Lloret de Vistalegre, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Muro, Palma, Pollença, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia, Sant Llorenç des Cardassar, Santanyí, Son Servera per a la gestió del procés selectiu de la categoria de policia dels cossos de la policia local segons el que estableix la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 10 d'agost de 2022 (BOIB núm. 106, d'11 d'agost).

2. Aprovar la convocatòria del procés selectiu unificat per cobrir 135 places de la categoria de policia del cos de policies locals, corresponents a l'escala d'Administració especial, subescala serveis especials, grup C, subgrup C1, incloses en les ofertes d'ocupació pública i dels ajuntaments que s'indiquen en l'annex 1.

3. Aprovar les bases específiques que han de regir aquest procés, que consten en l'annex 2 d'aquesta Resolució.

4. Acordar l'aplicació de la tramitació d'urgència del procediment de resolució del procés selectiu convocat i, per tant, declarar que es redueixen a la meitat els terminis prevists en el procediment ordinari, excepte el de presa de possessió, el de presentació de sol·licituds i el d'interposició de recursos.

5. Designar el tribunal qualificador del procés selectiu, el qual està constituït pels membres que s'indiquen en l'annex 3.

6. Aprovar els exercicis i els programes de temes de la fase d'oposició del procés selectiu, que figuren en l'annex 4.

7. Fer públic que el model de sol·licitud està inclòs dins el tràmit telemàtic disponible a disposició de les persones interessades en la pàgina web http://oposicions.caib.es i http://oposicionsPL2022.caib.es.

8. Aprovar les instruccions per tramitar les sol·licituds telemàtiques i les declaracions responsables que consten en l'annex 5.

9. Fer públic el model que han de presentar els aspirants que hagin superat els primer i segon exercicis per comunicar l'ordre de preferència de les places ofertes per ajuntament segons l'illa d'opció disponible, que es troba a disposició de les persones interessades a la pàgina web http://oposicions.caib.es i http://oposicionsPL2022.caib.es.

10. Fer públic el model de presentació de documentació per a les persones que hagin superat el procés selectiu, que figura en l'annex 6.

11. Aprovar el model de declaració jurada en relació amb el compromís de dur armes que s'adjunta com a annex 7 d'aquesta Resolució.

12. Fer pública la informació sobre protecció de dades personals, que figura en l'annex 8.

13. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en la pàgina web del Govern de les Illes Balears i en les pàgines web dels ajuntaments respectius.

14. Ordenar la publicació de l'anunci de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar, en via administrativa, recurs de reposició, amb caràcter potestatiu i previ al recurs contenciós administratiu, en el registre de l'EBAP o davant l'òrgan delegant en un termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà que s'hagi publicat aquesta Resolució, d'acord amb els articles 8.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 29 de setembre de 2022)

La consellera de Presidència Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez Per delegació de competències dels batles dels ajuntaments

 

 

ANNEX 1 Places convocades

Les 135 places estan incloses dins les ofertes públiques d'ocupació per reposició i/o ofertes públiques d'estabilització i estan distribuïdes de la manera següent:

Illa

Municipi

Nombre per oferta/es pública

reposició

Nombre per oferta pública estabilització

Del total de places % de reserva dones

Delegació

Mallorca

 

 

 

 

 

 

Alcúdia

5

 

 

Núm. 124, 22/09/22

 

Algaida

1

 

-

Núm. 118, 08/09/22

 

Andratx

5

 

 

Núm. 125, 24/09/22

 

Binissalem

1

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Bunyola

3

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Calvià

19

1

40%

Núm.119, 10/09/22

 

Campanet

1

 

-

Núm. 120, 13/09/22

 

Campos

1

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Consell

1

1

-

Núm.119, 10/09/22

 

Estellencs

1

 

-

Núm. 119, 10/09/22

 

Felanitx

 

3

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Inca

 

1

-

Núm. 120, 13/12/22

 

Lloret de Vistalegre

 

1

-

Núm.121, 15/09/22

 

Llucmajor

8

1

-

Núm.119, 10/09/22

 

Manacor

3

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Mancor de la Vall

1

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Muro

4

 

-

Núm. 120, 17/09/22

 

Palma

41

9

40%

Núm. 121, 15/09/22

 

Pollença

3

1

-

Núm. 116, 03/09/22

 

Sant Llorenç des Cardassar

 

4

-

Núm. 122, 17/09/22

 

Santanyí

1

 

-

Núm. 119, 10/09/22

 

Son Servera

1

 

-

Núm. 118, 08/09/22

Menorca

 

 

 

 

 

 

Ciutadella

6

 

-

Núm. 122, 17/09/22

 

Es Mercadal

1

 

-

Núm.118, 08/09/22

Eivissa-Formentera

 

 

 

 

 

 

Formentera

3

 

-

Núm. 119, 10/09/22

 

Sant Antoni de Portmany

1

 

-

Núm. 121, 15/09/22

 

Sant Josep de sa Talaia

 

2

-

Núm. 120, 13/09/22

TOTAL PLACES

 

111

24

 

 

 

ANNEX 2 Bases de la convocatòria

1. Normes generals

1.1. Objecte de la convocatòria

Aquesta convocatòria té per objecte regular el procés selectiu unificat per proveir, com a personal funcionari de carrera, 135 places de la categoria de policia, pel sistema de torn lliure i procediment de selecció d'oposició. Aquestes places corresponen a l'escala d'Administració especial, subescala serveis especials, grup C, subgrup C1 de diversos municipis de les Illes Balears que han delegat la competència en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que s'indiquen en l'annex 1.

1.2. Normativa aplicable

En l'execució d'aquest procés selectiu és d'aplicació la normativa següent:

a) El Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (en endavant TREBEP).

b) La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

c) La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

d) La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

e) La Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

f) La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

g) El Reglament marc de coordinació de les policies locals, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig.

h) El Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears.

i) La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

j) El Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades.

k) La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

l) El Decret 100/2012, de 7 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris de revalidació i actualització dels diplomes de cursos d'aptitud dels policies locals.

m) La Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

n) El Decret 11/2017, de 24 de març, d'exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

o) El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

p) Els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril.

q) La Resolució de la directora gerenta de l'Escola Balear d'Administració Pública, de 27 d'octubre de 2020, per la qual s'aproven els temaris que han de regir les convocatòries de proves selectives per a l'accés a les diverses categories dels cossos de policia local de les Illes Balears.

r) La Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, de 23 d'octubre de 2020, per la qual es determina la metodologia d'execució, supervisió i avaluació de les pràctiques en el municipi per a les distintes categories de policia local.

s) La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 19 d'octubre de 2021, per la qual es convoca un procediment extraordinari per constituir una borsa d'ocupació temporal específica, descentralitzada per illes, per a la categoria de policia, s'aproven les bases i es designen els membres del tribunal qualificador de les proves selectives d'accés al curs de capacitació.

t) La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 21 d'abril de 2022, per la qual s'aprova el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia.

u) La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 10 d'agost de 2022, de convocatòria perquè els ajuntaments deleguin a l'EBAP les competències per dur a terme el procés unificat de selecció per cobrir les vacants de la categoria de policia dels cossos de la policia local i les places de policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local.

1.3. Procediment selectiu

El procediment selectiu és el l'oposició. Els temaris i els exercicis que han de superar les persones aspirants són els que es detallen en l'annex 4.

1.4. Relacions amb els ciutadans

D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que es tracta d'un procediment de concurrència competitiva, els actes administratius que integren aquest procediment i s'hagin de notificar a les persones interessades, així com els de qualsevol procediment que se'n derivi (inclosos els anuncis de la interposició de qualsevol recurs en via administrativa o en via judicial i els tràmits d'audiència), en comptes de notificar-se, s'han de publicar a la seu electrònica www.caib.es i en el Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es) i a la pàgina web http://oposicionsPL2022.caib.es.

Tot això, sens perjudici que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els actes que les bases d'aquesta convocatòria determinin expressament que s'hi hagin de publicar.

En tot cas, només tenen efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de publicació prevists en aquesta convocatòria.

1.5. Relacions a través de mitjans electrònics

D'acord amb la disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, els aspirants que participin en aquest procés selectiu queden obligats a relacionar-se amb l'Administració convocant a través de mitjans electrònics en la fase de presentació de sol·licituds.

En la resta de les fases del procediment, les persones interessades poden presentar els documents en qualsevol de les formes establertes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

1.6. Identificació dels aspirants en les publicacions dels actes administratius

D'acord amb el que estableix la disposició addicional setena de la Llei orgànica 3/2018, quan sigui necessària la publicació d'actes a la seu electrònica, la web o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, els aspirants s'han identificar amb nom, llinatges i les xifres numèriques quarta, cinquena, sisena i setena del número del DNI o NIE, i les xifres tercera, quarta, cinquena i sisena en el cas de passaports.

1.7. Llengua de tramitació

En la tramitació dels procediments selectius l'EBAP ha de complir les previsions del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. Requisits i condicions de les persones interessades

2.1. Per tenir la condició d'aspirant i ser admès en aquest procés selectiu, les persones interessades han de complir, en la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds i durant el procés selectiu, els requisits següents:

a) Tenir la nacionalitat espanyola.

b) Tenir divuit anys complerts.

c) Posseir el títol de batxillerat, tècnic o equivalent, o estar en condicions d'obtenir-lo en la data en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.

Així mateix, s'estarà al que es disposa a l'Ordre EDU/1603/2009, de 10 de juny (BOE de 17 de juny), per la qual s'estableixen equivalències amb els títols de graduat en educació secundària obligatòria i de batxillerat regulats en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada mitjançant l'Ordre EDU/520/2011, de 7 de març.

En el cas de titulacions expedides a l'estranger, s'ha de presentar l'homologació corresponent del ministeri competent en matèria d'educació i formació professional, o d'una universitat espanyola.

La titulació s'ha d'acreditar mitjançant l'expedició dels títols corresponents per l'autoritat acadèmica corresponent. Aquesta mateixa autoritat pot declarar també l'equivalència de títols.

d) No patir cap malaltia o defecte físic o psicofísic que impedeixi o minvi el desenvolupament correcte de les funcions, en relació amb el quadre de les exclusions que es determinen en l'annex 5 del Decret 40/2019, de 24 de maig.

e) No haver estat separat/separada del servei de l'Administració local, autonòmica o estatal, ni estar inhabilitat per a l'exercici de la funció pública.

f) No tenir antecedents penals per delictes dolosos.

g) Disposar dels permisos de conducció de les classes A2 i B en vigor.

h) No estar sotmès a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.

i) Comprometre's a portar armes i, si escau, a utilitzar-les, mitjançant una declaració jurada expressa.

j) Acreditar el nivell B2 de coneixements de llengua catalana llevat de l'Ajuntament des Cardassar que exigeix un nivell C1.

Els certificats s'han d'acreditar mitjançant el certificat oficial corresponent d'entre els següents:

— Certificat expedit per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística).

— Certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública.

— Certificat homologat per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears, d'acord amb l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014.

— Certificat equivalent segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

Si la persona interessada al·lega el requisit de coneixements de llengua catalana mitjançant títols, diplomes i certificats que requereixin l'homologació, el requisit s'entén complert malgrat l'homologació s'obtingui amb posterioritat a la finalització del període de presentació de sol·licituds, sempre que el requisit s'hagi al·legat i els coneixements que s'homologuen s'hagin adquirit amb caràcter previ a la finalització d'aquest termini. En qualsevol cas, l'homologació haurà d'aportar-se amb caràcter previ al nomenament.

k) Haver abonat la taxa per drets d'examen.

l) Signar la declaració responsable relativa al compliment dels requisits de participació que figura en el tràmit telemàtic d'inscripció en aquest procés selectiu.

S'entén que la declaració responsable està signada quan es presenti i finalitzi el procés d'inscripció.

2.2. El fet de figurar en la relació de persones admeses no significa que s'accepta que es compleixen els requisits exigits per participar en el procés selectiu. Si de la documentació que s'ha de presentar en el termini de tres dies hàbils, fixat en la base 7.9, una vegada superat el procés selectiu en el termini, es desprèn que la persona interessada no compleix algun dels requisits, es perdran tots els drets que es puguin derivar de la participació.

3. Sol·licituds i declaració responsable

3.1. Presentació

Els aspirants han de presentar una sol·licitud de forma electrònica amb la formalització del corresponent tràmit telemàtic disponible a la Seu Electrònica d'aquesta Administració i a la web http://oposicions.caib.es.

En cas de presentar la sol·licitud de manera presencial, l'Administració, d'acord amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015, els requerirà que la duguin a terme en la forma indicada anteriorment.

Els aspirants han d'indicar en la sol·licitud l'illa a la qual opten (Mallorca, Menorca o Eivissa/Formentera).

Les persones aspirants només poden participar en el procés per accedir a les places dels municipis d'una única illa en els casos de Mallorca i Menorca. Excepte en el cas d'optar a alguna de les places vacants ofertes per entitats locals d'Eivissa i Formentera, que ho faran conjuntament per a aquestes dues illes.

En cas de no elegir cap illa, l'aspirant serà inscrit d'ofici a l'illa coincident amb el domicili de residència que assenyali en la sol·licitud, sense possibilitat d'esmenar aquesta opció un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds.

El procediment per a la presentació i la complementació de les sol·licituds i de les declaracions responsables per via telemàtica es detalla en l'annex 5.

La presentació de la sol·licitud per participar en el procés selectiu suposa el coneixement i l'acceptació inequívocs de l'aspirant del tractament de les dades de caràcter personal a càrrec de l'òrgan competent i únicament per a les finalitats establertes. El tractament de la informació facilitada en les sol·licituds tindrà en compte les previsions del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, i de la Llei orgànica 3/2018.

3.2. Declaració responsable

Per ser admès a les proves selectives corresponents i prendre-hi part, els aspirants han de presentar la sol·licitud de forma electrònica, que incorpora una declaració responsable en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015 relativa al compliment de tots i cadascun dels requisits de participació que s'exigeixen en la base 4, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per a la presentació de les instàncies. En aquesta sol·licitud els aspirants han de consignar les dades relatives al compliment dels requisits de participació i no les han d'acreditar fins al termini que es regula en la base 3.3. No és necessari aportar juntament amb la sol·licitud cap document addicional per acreditar els aspectes declarats, amb l'excepció del pagament de la taxa corresponent, que s'haurà d'acreditar.

L'Administració, d'ofici o a proposta de la persona que presideixi el tribunal, pot requerir en qualsevol moment que els aspirants aportin la documentació que acrediti el compliment dels requisits declarats, així com la veracitat de qualsevol dels documents que han d'aportar en aquest procés selectiu, i la persona interessada ha d'aportar-los. La inexactitud, la falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori en la declaració responsable o la no presentació davant l'administració convocant de la documentació que, si escau, s'ha requerit per acreditar el compliment d'allò declarat determina l'exclusió del procediment selectiu, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives en què s'hagi pogut incórrer.

3.3. Termini

El termini de presentació de sol·licituds és de vint dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

3.4. Taxa

Per participar en aquesta convocatòria, les persones interessades han de pagar una taxa de selecció de personal per un import de 14,44 € (catorze amb quaranta-quatre euros), d'acord amb el que disposa la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El pagament de la taxa no suposa, en cap cas, haver dut a terme el tràmit de presentació de la sol·licitud davant l'Administració dins el termini establert i en la forma prevista en aquesta convocatòria.

4. Admissió i exclusió d'aspirants

4.1. Llistes provisionals i definitives de persones admeses i excloses

En el termini de cinc dies hàbils, comptadors des de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució per la qual s'aprovarà la llista provisional de persones admeses i excloses, amb expressió de la causa de l'exclusió, si escau. Aquesta relació es publicarà d'acord amb el que estableix la base 1.4 d'aquesta convocatòria.

Es publicarà una llista per a cada una de les illes convocades: Mallorca, Menorca i Eivissa/Formentera. En tot cas, amb la finalitat d'evitar errors i, si se'n produeixen, possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert i en la forma escaient, les persones interessades han de comprovar no només que no figuren en la relació de persones excloses, sinó que, a més, consten en la relació pertinent de persones admeses.

Les persones aspirants excloses o omeses disposen d'un termini de cinc dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista provisional, per esmenar el defecte o adjuntar el document que sigui preceptiu. En la publicació d'aquesta resolució se'ls ha d'advertir que l'Administració considerarà que desisteixen de la sol·licitud si no compleixen el requeriment.

Si les persones excloses o omeses no esmenen el defecte o no presenten els documents preceptius, es consideraran excloses del procediment mitjançant la resolució per la qual s'aprovarà la llista definitiva de persones admeses i excloses a la qual es refereix el paràgraf següent.

A l'efecte del que estableix aquesta base, s'entenen com a causes d'exclusió no esmenables:

— El pagament de la taxa fora del termini de presentació d'instàncies.

— La presentació fora de termini.

— La falta de qualsevol requisit de participació l'últim dia del termini de presentació d'instàncies.

— Indicar més d'una illa a la sol·licitud com a opció.

— Qualsevol altre que resulti de la normativa aplicable o del que preveuen les bases específiques de cada convocatòria.

Acabat el termini d'esmena de les sol·licituds, si escau, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució en què declararà aprovada la llista definitiva de persones admeses i excloses. La resolució, amb la llista, es publicarà en el BOIB, en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica i a la pàgina web: http://oposicionsPL2022.caib.es.

El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria. Les persones que superin el procés selectiu hauran de presentar la documentació acreditativa dels requisits generals que s'indiquen en la base 2.1, amb caràcter previ al nomenament com a personal funcionari en pràctiques, d'acord amb el que disposa la base 7.9.

4.2. Devolució dels drets d'examen

Quan, per causes no imputables a la persona interessada, quedi exclosa de la participació en la convocatòria de selecció, serà procedent la devolució de l'import corresponent. Per tant, no és procedent la devolució de la taxa en els supòsits d'exclusió de les proves selectives per causes imputables a la persona interessada, d'acord amb el que estableix l'article 62.3 de la Llei de taxes.

 

5. Convocatòria i calendari de les proves

5.1. Ordre i calendari de les proves

Les proves es realitzaran per l'ordre i en les dates següents, excepte que per causes organitzatives s'hagin d'ajornar. En aquest cas els exercicis es convocaran amb una antelació mínima de set dies naturals, en els llocs, dies i hores que determini el tribunal. Tant la convocatòria, com els resultats de les proves seran publicats com es disposa en la base 1.4.

1. Proves físiques: segona quinzena de novembre 2022.

2. Proves de coneixements: segona quinzena de novembre de 2022.

3. Prova d'aptitud psicològica i de personalitat: primera quinzena de desembre de 2022.

5.2. Convocatòria de les proves

— El primer i el segon exercici es duran a terme amb la menor diferència de dies entre si que sigui possible i que en permeti l'adequada organització de les proves. La convocatòria d'aquests exercicis s'ha de fer amb la publicació de la llista provisional d'admesos.

— Els resultats provisionals d'aquestes proves s'han de publicar de manera conjunta i els aspirants disposen d'un termini de tres dies hàbils per fer-hi al·legacions. Així mateix, dins aquest termini poden sol·licitar la revisió del segon exercici.

— Una vegada transcorregut el termini anterior i el tribunal hagi resolt, quan s'escaigui, les al·legacions, s'han d'aprovar i publicar els resultats definitius, amb la llista dels aspirants que han superat les proves i els convocats al tercer exercici, com també, el dia i l'hora de la seva realització.

— Publicades les notes del tercer exercici, els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils per sol·licitar-ne revisió i/o fer-hi al·legacions. Transcorregut aquest termini i resoltes les al·legacions, si n'hi ha, el tribunal ha d'aprovar i publicar la llista definitiva de les persones que han superat el tercer exercici.

6. Tribunal qualificador

6.1. Designació i composició

És un òrgan col·legiat i la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i professionalitat dels membres, i s'ha de respectar el principi de representació equilibrada de dones i homes, excepte per raons fonamentades objectivament motivades.

La composició dels tribunals ha de ser predominantment tècnica; tots els membres han de tenir titulació igual o superior a les exigides per a l'accés a les places convocades.

El tribunal qualificador està constituït per les persones que figuren en l'annex 3 de la Resolució.

Els membres del tribunal estaran facultats per resoldre les qüestions que puguin suscitar-se durant la realització de les proves, per adoptar els acords necessaris que garanteixin l'ordre, en tot el que no és previst en les bases de la convocatòria, i per a l'adequada interpretació de les bases.

Les decisions adoptades pel tribunal es poden recórrer en les condicions que estableix l'article 121 de la Llei 39/2015.

El tribunal no es pot constituir ni actuar sense l'assistència de més de la meitat dels membres, ni sense president o presidenta, ni secretari o secretària, titulars o suplents indistintament, i les seves decisions s'han d'adoptar per majoria de vots dels membres presents en cada sessió. En cas d'empat, el vot del president o presidenta té caràcter diriment.

El tribunal pot acordar la incorporació en les tasques de personal assessor o especialistes en totes o alguna de les proves, que poden actuar amb veu però sense vot.

El tribunal continuarà constituït fins que es resolguin reclamacions plantejades o els dubtes que pugui suscitar el procés selectiu.

6.2. Assessors i col·laboradors

Per a les proves en què sigui necessari, el tribunal pot disposar de la incorporació d'assessors especialistes en els seus treballs, els quals s'han de limitar a prestar col·laboració en les seves especialitats tècniques i tindran veu però no vot. La designació d'aquests assessors s'ha de comunicar a la directora gerenta de l'EBAP, que dictarà una resolució i n'ordenarà la publicació en el BOIB per a coneixement de les persones interessades.

Així mateix, el tribunal pot sol·licitar a l'EBAP, a l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears i a la resta d'ajuntaments la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o altres de similars, necessàries per al desenvolupament de les proves selectives.

6.3. Garantia d'anonimat durant la correcció

El tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir, sempre que sigui possible, que tots els exercicis de la fase d'oposició siguin corregits sense conèixer la identitat dels aspirants.

Durant el desenvolupament de les proves selectives, el tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria, i també com s'ha d'actuar en els casos no prevists.

6.4. Seu

A l'efecte de comunicacions i per a la resta d'incidències, el tribunal té la seu a l'Escola Balear d'Administració Pública (carrer del Gremi de Corredors, 10, 3r, polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma).

6.5. Abstenció i recusació

Els membres del tribunal i els assessors s'han d'abstenir d'intervenir quan concorrin les circumstàncies que preveu l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. Així mateix, han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va nomenar.

L'abstenció i la recusació dels membres del tribunal es regulen en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015 i en els articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6.6. Incidències

Correspon al tribunal considerar, verificar i apreciar les incidències que puguin sorgir en el desenvolupament dels exercicis, i també adoptar les decisions que es considerin pertinents.

6.7. Garantia de confidencialitat dels exercicis

El tribunal ha de garantir la confidencialitat del contingut dels exercicis fins al moment que es duguin a terme.

7.Procés selectiu

7.1. Illa de realització dels exercicis

Les proves relatives a les places a cobrir en municipis de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera s'han de fer de manera descentralitzada a Menorca per als aspirants a cobrir places de municipis de Menorca i a Eivissa per als aspirants a cobrir places dels municipis d'Eivissa i del Consell Insular de Formentera. El Tribunal ha de designar un o una vocal, entre els titulars o, si cal, entre els suplents, per desplaçar-se a l'illa corresponent per a cada un dels exercicis.

No obstant el que preveu el paràgraf anterior, per qüestions d'eficiència i en el cas d'un nombre reduït d'aspirants, se'ls pot plantejar la possibilitat de desplaçar-se a Mallorca per fer l'exercici corresponent.

D'altra banda, les persones que optin a les places d'una illa i, per causes justificades, vulguin fer algun dels exercicis a una altra illa, ho hauran de comunicar a l'EBAP en un termini de cinc dies hàbils des de l'anunci de les dates dels exercicis, o amb la màxima anticipació possible quan es motivi una causa sobrevinguda que impossibiliti comunicar-ho amb l'anticipació indicada.

7.2. El procediment de selecció

El procediment de selecció és el d'oposició.

L'oposició consisteix en la realització de les proves previstes en la convocatòria per tal de determinar la capacitat i l'aptitud dels aspirants.

7.3. Exercicis i qualificació de l'oposició

L'oposició és de caràcter eliminatori i la seva superació és obligatòria per superar el procés selectiu.

El programa de temes i els exercicis de la fase d'oposició són els que s'indiquen en l'annex 4.

Les persones que durant el transcurs de les proves tenguin conductes contràries a la bona fe o orientades a desvirtuar els principis d'equitat i igualtat en les fases de l'oposició, o altres comportaments que alterin el desenvolupament normal de qualsevol de les proves, podran ser excloses del procés selectiu.

7.4. Embaràs de risc o part

Si alguna aspirant no pot completar el procés selectiu a causa d'un embaràs de risc o de part o puerperi, degudament acreditats, la seva situació quedarà condicionada a la finalització del procés i a la superació de les fases que hagin quedat ajornades, les quals no es podran demorar de manera que es menystengui el dret de la resta d'aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorada pel tribunal. En tot cas, les proves s'hauran de dur a terme abans de la publicació de la llista provisional de persones que han superat els tres exercicis.

7.5. Crida única

Els aspirants seran convocats a cada exercici en crida única. Quedaran excloses de les proves selectives les persones que no hi compareguin.

7.6. Qualificació dels exercicis

La qualificació dels exercicis de tipus test serà mecanitzada i s'aplicaran els criteris de correcció establerts en l'annex 4. En cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna pregunta perquè s'hagi detectat d'ofici algun error manifest durant la realització de l'exercici o perquè s'hagi detectat com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s'ajustarà el valor de cada pregunta per tal de conservar la puntuació màxima possible.

La qualificació de la prova d'aptitud física i de les proves parcials es determina d'acord amb el que s'estableix en l'annex 3 del Decret 40/2019, de 24 de maig, recollit en el segon apartat de l'annex 4 d'aquestes bases i serà apte o no apte.

La qualificació de la prova d'aptitud psicotècnica i de personalitat, que serà efectuada per un o diversos professionals de la psicologia que actuaran com a assessors del tribunal, serà d'apte o no apte i es farà d'acord amb el que s'estableix en l'article 172 del Decret 40/2019, de 24 de maig, recollit en el tercer apartat de l'annex 4 d'aquestes bases.

7.7. Al·legacions i comunicació ordre de preferència de municipis.

El mateix dia que s'aprovin les qualificacions provisionals del primer i segon exercici es publicaran com disposa la base 1.4. Els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació del resultat dels dos exercicis, per presentar en el Registre de l'EBAP les al·legacions que considerin oportunes o sol·licitar la revisió de l'exercici davant el tribunal.

Una vegada transcorregut el termini anterior i el tribunal hagi resolt, quan s'escaigui, les al·legacions, s'han d'aprovar i publicar els resultats definitius, amb la llista dels aspirants que han superat el primer i el segon exercici, i els convocats al tercer exercici; com també, el dia i l'hora de la seva realització.

Una vegada publicada l'esmentada llista definitiva d'aprovats del primer i segon exercici; els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils han de comunicar l'ordre de preferència de les places oferides pels distints ajuntaments segons l'illa d'opció amb l'objectiu d'agilitar la tramitació del procés selectiu i poder garantir, en el supòsit que l'aspirant hagi superat el procés selectiu el nomenament com a personal funcionari en pràctiques per part de l'ajuntament corresponent.

Les persones interessades hauran de descarregar-se l'arxiu disponible en la pàgina web http://oposicions.caib.es i http://oposicionsPL2022.caib.es), i haurà d'emplenar només l'apartat corresponent a totes les places de l'illa on es presenta i posteriorment presentar-ho en qualsevol de les formes establertes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Realitzat el tercer exercici i publicades les notes del tercer exercici, els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils per sol·licitar-ne revisió i/o fer-hi al·legacions. Una vegada transcorregut aquest termini i resoltes les al·legacions, si n'hi ha, el tribunal ha d'aprovar i publicar la llista definitiva de les persones que han superat el tercer exercici.

7.8. Llista provisional d'aprovats del procés selectiu

Una vegada acabats tots els exercicis de l'oposició, juntament amb la publicació de la llista definitiva d'aprovats del tercer exercici, el tribunal publicarà, tal com disposa la base 1.4, una llista provisional d'aspirants que han superat el procés selectiu per cada una de les illes amb indicació de la qualificació obtinguda.

D'acord amb l'article 61.8 del TREBEP, aquesta llista ha de contenir, com a màxim, tantes persones aprovades com el nombre de places convocades per a cada illa, separadament.

Això no obstant, amb la finalitat d'assegurar que es cobreixin les places convocades, quan hi hagi renúncies d'aspirants seleccionats abans del nomenament o de la presa de possessió, el tribunal ha d'elevar a l'òrgan convocant una relació complementària dels aspirants que estiguin situats a continuació de les persones proposades, per ordre de puntuació, per a un possible nomenament com a personal funcionari de carrera en substitució de les qui hi renunciïn.

Per a la confecció d'aquesta llista, de conformitat amb l'apartat 11 dels antecedents d'aquesta convocatòria es reserva un percentatge del 40 % de places per ser cobertes amb dones, per complir amb l'objectiu d'equilibrar la presència de dones i homes en la plantilla de la policia local.

Per tant, en cas que no hi hagi una presència igual o superior al 40 % de funcionàries dones, es donarà preferència a les candidates dones sobre els candidats homes fins a complir l'objectiu de composició equilibrada sempre que:

a) Hi hagi una equivalència de capacitació determinada per la superació de les proves i exercicis de la fase d'oposició del sistema selectiu.

b) Cap de les candidates dones seleccionades per l'aplicació d'aquesta preferència tengui un diferencial de puntuació en la fase d'oposició, superior al 15 % enfront dels candidats homes pretèrits.

c) No concorrin en un altre candidat motius legalment prevists que, tot i no ser discriminatoris per raó de sexe, justifiquin la no-aplicació de la mesura, com la pertinença a altres col·lectius amb especials dificultats per accedir a l'ocupació.

En cas que es produeixin empats en la nota final del procés selectiu, s'han de resoldre atenent successivament als criteris següents:

— En primer lloc s'ha de donar prioritat a les dones, amb la finalitat d'adoptar aquelles mesures que es considerin oportunes per complir amb els objectius marcats per la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, i, específicament, per l'article 43.4.

— En segon lloc s'ha d'atendre al fet de ser major de 45 anys.

— Finalment, si l'empat persisteix una vegada aplicats els altres criteris, s'ha de dirimir per sorteig.

Un cop publicades les llistes provisionals d'aspirants que han superat el procés selectiu, els aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils per fer al·legacions.

7.9. Relació definitiva d'aprovats del procés selectiu i proposta d'adjudicació de destinacions dels aspirants

El tribunal publicarà d'acord amb el que s'estableix en la base 1.5 la llista definitiva d'aspirants que han superat el procés selectiu per cada una de les illes amb indicació de la qualificació obtinguda.

Juntament amb la llista definitiva d'aspirants que han superat el procés selectiu es farà publica la proposta d'adjudicació de les places dels diferents ajuntaments convocants de cada illa, per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades, per ordre de puntuació i d'acord amb el criteri de preferència al qual hagin optat al presentar la sol·licitud de participació al procés selectiu.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució amb la relació de les persones aspirants que hagin superat les proves selectives per a l'ingrés al cos de policia per ordre de puntuació obtinguda.

En aquesta resolució s'atorgarà un termini de tres dies hàbils, des de la data de publicació, per realitzar al·legacions a la proposta d'adjudicació de places per municipi, si escau, i per presentar en el Registre de l'EBAP els documents que acreditin que compleixen els requisits que exigeix la convocatòria, mitjançant el model de presentació de documentació de l'annex 6 d'aquestes bases.

— Titulació acadèmica exigida.

— Certificat mèdic en model oficial que l'interessat no pateix cap malaltia o defecte físic o psicofísic que impedeixi o minvi el desenvolupament correcte de les funcions corresponents a la categoria de policia, en relació amb el quadre d'exclusions que estableix l'annex 5 del Decret 40/2009.

— Declaració de no haver estat separats/separades del servei de l'Administració local, autonòmica o estatal, ni estar inhabilitat per exercir la funció pública.

— Certificat d'antecedents penals.

— Permisos de conducció de les classes A2 i B en vigor.

— Declaració expressa relativa al compromís a dur armes, i, si escau, a utilitzar-les, mitjançant una declaració expressa.

— Certificat acreditatiu de coneixements de llengua catalana.

Sense perjudici de l'establert al paràgraf anterior, per qüestions de celeritat, es podrà requerir als aspirants que presentin la documentació esmentada a un moment anterior del procés selectiu, comunicant-ho com estableix la base 1.4 de la convocatòria.

L'incompliment d'aquest termini o si de l'examen de la documentació presentada es dedueix que els aspirants no compleixen els requisits que s'exigeixen en la convocatòria, suposarà la pèrdua del dret a ser nomenats funcionaris en pràctiques o de carrera i quedaran sense efecte totes les actuacions anteriors relatives al seu nomenament.

7.10. Llista definitiva d'adjudicacions de destinacions als aspirants

Posteriorment, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat elevarà a qui ostenti la titularitat de la batlia de cada ajuntament la llista d'aprovats de l'oposició amb destinació al municipi per tal que siguin nomenats personal funcionari en pràctiques.

En cas que la persona seleccionada renunciï a la plaça adjudicada, es procedirà a la seva exclusió de la llista.

El tribunal haurà de procedir al nomenament de la primera persona que figuri en la relació complementària de persones aspirants que hagi aprovat fins que es produeixi l'acceptació de la plaça o s'esgoti la relació complementària.

El tribunal qualificador elevarà a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat l'acta de la darrera sessió en què s'inclourà la relació d'aprovats per municipis i illes.

8. Període de pràctiques

8.1. Funcionaris en pràctiques

Les persones que superin la fase d'oposició i compleixin els requisits seran nomenades personal funcionari en pràctiques de la categoria de policia local per l'autoritat competent municipal. Aquesta situació s'ha de mantenir fins que siguin nomenats personal funcionari de carrera, si escau, o qualificats com a no aptes.

El període de pràctiques està integrat per la superació tant del curs de capacitació corresponent a la categoria de policia local, com de la fase de pràctiques de sis mesos a un any en el municipi de destinació, relacionades amb les funcions pròpies d'aquesta categoria, d'acord amb el que preveuen els articles 177 i 178 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

El nomenament tindrà efectes des de la data de començament del curs de capacitació o en els supòsits en què la normativa d'aplicació exceptuï la realització d'aquest curs, des de la data de començament de les pràctiques en el municipi.

8.2. Curs de capacitació

8.2.1 Les persones aspirants nomenades funcionaris en pràctiques hauran de realitzar i superar el curs de capacitació. L'Escola Balear d'Administració Pública ha d'impartir el curs de capacitació de la categoria de policia per als aspirants que superin el procés selectiu.

La data d'inici del curs la comunicarà l'EBAP una vegada hagi finalitzat el procés selectiu per accedir-hi i, en qualsevol cas, amb una antelació mínima de set dies naturals.

8.2.2. Resten exemptes de realitzar el curs de capacitació per a la categoria de policia les persones que acreditin haver superat el curs de capacitació d'aquesta categoria o superior abans de l'entrada en vigor de la Llei 11/2017 i el tenguin degudament actualitzat d'acord amb la normativa aplicable. També resten exemptes de realitzar el curs esmentat els aspirants que hagin superat el curs bàsic de capacitació per a l'accés a la borsa extraordinària de policia, convocat per la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 19 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 145, de 23 d'octubre).

8.2.3. Els aspirants que no superen el curs de capacitació, l'abandonin o siguin expulsats no podran realitzar el període de pràctiques en el municipi i perdran tots els drets al seu nomenament com a funcionari o funcionària de carrera, i es declararà així mitjançant una resolució motivada de l'òrgan municipal corresponent.

8.3. Pràctiques en els municipis

8.3.1. Les pràctiques tenen per objecte valorar l'aptitud per exercir les funcions pròpies de la categoria que correspongui.

8.3.2. Aquest període de pràctiques per a la categoria de policia es realitza una vegada superat el curs de capacitació.

En tot cas, és necessari haver completat almenys una cinquena part del curs de capacitació per poder executar la primera etapa de pràctiques.

8.3.3. Les persones exemptes de la realització del curs de capacitació de la categoria corresponent, si l'ajuntament ho considera pertinent, poden començar directament la fase de pràctiques al municipi.

8.3.4. La fase de pràctiques en el municipi de destinació amb el contingut que determini l'ajuntament tindrà la durada d'entre sis mesos i un any. L'avaluació de les pràctiques es durà a terme segons el que estableixen els articles 180 a 182 del Decret 40/2019 i la Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització de 23 d'octubre de 2020 per la qual es determina la metodologia d'execució, supervisió i avaluació de les pràctiques en el municipi per a les diferents categories de policia local (BOIB núm. 188, de 31 d'octubre de 2020).

9. Informe final de pràctiques i llista definitiva d'aspirants aptes i no aptes

9.1. El procés selectiu finalitza en haver superat el període de pràctiques. Al final del període de pràctiques, la persona responsable de supervisió d'aquestes, amb el vistiplau del cap o la cap de policia, ha de realitzar un informe individual per cada persona aspirant de tal manera que justifiqui si va superar o no aquest període.

9.2. Si alguna persona aspirant és qualificada com a no apta en la fase de pràctiques, o bé si abandona les pràctiques abans de la seva qualificació o és expulsada, en la mateixa resolució es pot requerir a les persones que hagin aprovat totes les proves, per ordre de puntuació obtinguda en les proves de l'oposició, per ser nomenades personal funcionari en pràctiques.

9.3. La situació de funcionari en pràctiques s'ha de mantenir fins que sigui nomenat personal funcionari de carrera, si escau, o qualificat com a no apte.

 

ANNEX 3 Tribunal qualificador per al procediment selectiu especial de la categoria de policia local

Per designació de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat

President/a:

Titular: Santiago Martín Guardiola

Suplent: Antonio J. Ramis Munar

Vocals:

Primer/a

Titular: Marta Jiménez Sillero

Suplent: Maika Martínez Zanoguera

Segon/a

Titular: Vicente Vaquero Piñas

Suplent: Pedro Vives Vinent

Tercer/a

Titular: Ángeles Gallardo Oliver

Suplent: Débora Martínez Parra

Secretari/Secretària

Titular: Jerónima Morey Company

Suplent: Paloma Salas Garijo

 

ANNEX 4 Temaris i exercicis de les proves selectives del procés especial unificat de la categoria de policia local

1. Temari de la prova de coneixements

A. Programa de temes de la fase de la primera prova de coneixements

1. La Constitució espanyola de 1978. La Constitució com a norma suprema. Característiques i estructura de la Constitució espanyola. Principis constitucionals bàsics.

2. La Constitució espanyola de 1978. Drets i deures fonamentals.

3. La Constitució espanyola de 1978. La Corona. Les Corts Generals. El Govern i l'Administració. Les relacions entre les Corts Generals i el Govern. El poder judicial. El Tribunal Constitucional.

4. La Constitució espanyola de 1978. L'organització territorial de l'Estat.

5. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Disposicions generals. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: el Parlament, el president o la presidenta, el Govern de les Illes Balears, els consells insulars, els municipis i altres entitats locals. El poder judicial a les Illes Balears: el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, competències, el president o la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Finançament i hisenda: principis generals: principis.

6. La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. Els municipis: els elements del municipi. Identificació, la població municipal, l'organització municipal, competències. Disposicions comunes a les entitats locals: reglaments, ordenances i bans.

7. El Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Disposicions generals. Exercici i coordinació de les competències sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària: competències dels municipis. Annex I: conceptes bàsics.

8. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. Normes generals de comportament en la circulació: normes generals, normes generals dels conductors, normes sobre begudes alcohòliques, normes sobre estupefaents, psicotròpics, estimulants o altres substàncies anàlogues.

9. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La circulació de vehicles.

10. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La senyalització: normes generals, prioritat entre senyals. Els senyals i ordres dels agents de circulació.

11. El Reial decret 818/2009, de 8 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de conductors. Les autoritzacions administratives per conduir: el permís i la llicència de conducció.

12. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Normes generals.

13. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Ciclomotors, cicles, vehicles de tracció animal i tramvies.

14. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Autoritzacions de circulació dels vehicles: matriculació i matriculació ordinària.

15. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex II: definicions i categories dels vehicles.

16. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex XVIII: plaques de matrícula, colors i inscripcions, contrasenyes de les plaques.

17. L'accident de trànsit. Definició, tipus, causes i classes d'accidents. L'activitat policial davant els accidents de trànsit. L'ordre cronològic de les actuacions.

18. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Principis generals. Cossos de policia local. Estructura i règim de funcionament.

19. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Règim disciplinari: principis generals, infraccions, sancions i potestat sancionadora, extinció i prescripció.

20. El Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears. Ús de l'equip bàsic d'autodefensa i protecció: disposicions generals, normes generals sobre tinença d'armes, utilització d'armes de foc, utilització de la defensa i del bastó extensible, utilització de l'aerosol de defensa. Uniformitat i equipament. Normes d'aparença externa, presentació i uniformitat.

21. La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat. Principis bàsics d'actuació. Disposicions estatutàries comunes. De les policies locals.

22. La policia local com a policia judicial. La detenció. Concepte. Drets i garanties del detingut. Llei orgànica 6/1984, de 24 de maig, reguladora del procediment d'habeas corpus.

23. El Reial decret de 14 de setembre de 1882 pel qual s'aprova la Llei d'enjudiciament criminal. La denúncia.

24. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. De la infracció penal. De les persones criminalment responsables dels delictes.

25. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra el patrimoni i contra l'ordre socioeconòmic: dels furts, dels robatoris, del robatori i furt d'ús de vehicles, de la usurpació, de les defraudacions, dels danys.

26. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra la seguretat viària.

27. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes comesos amb motiu de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució.

28. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Disposicions generals. Principis de protecció de dades. Drets de les persones.

29. La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes. Disposicions generals. Competències, funcions, organització institucional i finançament. Violència masclista.

30. La Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI fòbia. Disposicions generals. Polítiques públiques per promoure la igualtat efectiva de les persones LGTBI: professionals que actuen en àmbits sensibles. Mecanismes per garantir el dret a la igualtat: disposicions generals.

B. Temes de la segona fase de la prova de coneixement

El segon exercici de la prova de coneixement consistirà en una prova tipus test sobre coneixements geogràfics, històrics, sociològics i demogràfics del termes municipals i de les ordenances municipals de les corporacions convocants, separats per illes.

La relació de temés és la següent:

Mallorca

Tema 1. Alcúdia

Ordenança municipal sobre el benestar i la tinença d'animals que viuen a l'entorn humà, d'Alcúdia:

https://www.alcudia.net/export/sites/default/Transparencia-i-Participacio/ca/documentos/documents_d_interes/10.Normativa/02.Reglaments/Ordenanca-tinenca-animals-de-companyia.pdf

Història: https://www.alcudia.net/ajuntament/ca/Municipi/historia/

Què pots visitar: https://www.alcudia.net/ajuntament/ca/Municipi/visitar/  

Fires i mercats: https://www.alcudia.net/ajuntament/ca/Municipi/fires-mercats/     

Tema 2. Algaida

Història: https://ajalgaida.net/ca/historia-del-municipi-dalgaida

Orografia: https://ajalgaida.net/ca/orografia

La vila d'Algaida: https://ajalgaida.net/ca/la-vila-dalgaida

El poble de Pina. Llocs d'interès: https://ajalgaida.net/ca/el-poble-de-pina

El poble de Randa. Llocs d'interès: https://ajalgaida.net/ca/el-poble-de-randa

Tema 3. Andratx

Presentació del municipi i situació geogràfica: https://andratx.cat/es/presentacion-del-municipio

Nuclis de població: Andratx https://andratx.cat/es/andratx; Camp de Mar https://andratx.cat/es/camp-de-mar; Port d'Andratx https://andratx.cat/es/puerto-de-andratx; Sant Telm https://andratx.cat/es/san-telmo; s'Arracó https://andratx.cat/es/sarraco

Tema 4. Binissalem

Terme municipal: https://www.ajbinissalem.net/es/el-municipio/termino-municipal/

Història: https://www.ajbinissalem.net/es/el-municipio/historia/

Llocs d'interès del nucli urbà: https://www.ajbinissalem.net/es/el-municipio/lugares-de-interes-del-nucleo-urbano/

Les cases de possessió: https://www.ajbinissalem.net/es/el-municipio/les-cases-de-possessio/

Tema 5. Bunyola

Dades generals: https://ajbunyola.net/ca/dades-generals-de-bunyola

Història: https://ajbunyola.net/ca/historia

Fires i festes: https://ajbunyola.net/ca/fires-i-festes

Tema 6. Calvià

Ordenança municipal de protecció del medi ambient contra la contaminació per renous i vibracions. (Text consolidat i annexos)

Història: http://www.calvia.com/web/responsive/general.plt?KPAGINA=222&KIDIOMA=1

Població: http://www.calvia.com/web/responsive/general.plt?KPAGINA=223&KIDIOMA=1&KNODE=729

Festes i tradicions: http://www.calvia.com/web/responsive/general.plt?KPAGINA=224&KIDIOMA=1

Fires i mercats: http://www.calvia.com/web/responsive/general.plt?KPAGINA=252&KIDIOMA=1

Tema 7. Campanet

El poble: https://ajcampanet.net/ca/el-poble

Petites pinzellades d'història: https://ajcampanet.net/ca/petites-pinzellades-dhistoria

Tema 8. Campos

Història: https://3w.ajcampos.org/web/intranet/historia

Situació de Campos. El terme municipal: https://3w.ajcampos.org/web/intranet/situacio

Llocs d'interès: https://3w.ajcampos.org/web/intranet/llocs-d-interes

Tema 9. Consell

Petites pinzellades de la història de Consell: https://www.ajconsell.net/petites-pinzellades-de-la-historia-de-consell

Llocs d'interès: https://www.ajconsell.net/llocs-dinteres

Fires i festes: https://www.ajconsell.net/fires-i-festes-consell

 

Tema 10. Estellencs

Turisme: https://www.ajestellencs.net/ca/estellencs-el-paisatge-de-lautentica-mallorca

Festes: https://www.ajestellencs.net/ca/festes-destellencs

Fira del vi i del formatge: https://www.ajestellencs.net/ca/fira-del-vi-i-del-formatge

Tema 11. Felanitx

Fires, festes i mercats de Felanitx: http://cloby.es/ca/administracio/felanitx/fires-festes-i-mercats/88423.html

Platges i cales: http://felanitx.org/web/es/ciudadano/playas-y-calas/

Tradicions i llegendes: http://cloby.es/ca/administracio/felanitx/fires-festes-i-mercats/88423.html

Tema 12. Inca

Inca turística: https://incaturistica.es/

Història: https://incaturistica.es/ca/historia/

Tradició, fires i festes: https://incaturistica.es/ca/esdeveniments/

Llocs d'interès: https://incaturistica.es/ca/historia/

Tema 13. Lloret de Vistalegre

Petites pinzellades de la història de Lloret de Vistalegre: https://ajlloretdevistalegre.net/ca/petites-pinzellades-de-la-historia-de-lloret

Descripció del municipi: https://ajlloretdevistalegre.net/ca/descripcio-del-municipi

Espais naturals de Lloret de Vistalegre: https://ajlloretdevistalegre.net/ca/espais-naturals

Tema 14. Llucmajor

Ordenança reguladora de la convivència ciutadana. (BOIB 22/12/20)

Llucmajor i l'arquitectura. «Distribució urbanística originària de Llucmajor. El quadrat i altres edificis representatius»: https://llucmajor.org/llucmajor/llucmajor-i-larquitectura/

Tradicions i cultura popular: https://llucmajor.org/llucmajor/tradicions-i-cultura-popular/

Tema 15. Manacor

Benvinguts a Manacor: «Descobreix Manacor»

Història: https://visitmanacor.com/es/manacor/historia/

Patrimoni: https://visitmanacor.com/es/manacor/patrimonio-y-cultura/

Platges: https://visitmanacor.com/es/manacor/playas/

Tema 16. Mancor de la Vall

Història: https://ajmancordelavall.net/ca/historia

Fires i festes: https://ajmancordelavall.net/ca/calendari-festiu-mancor-de-la-vall

Tema 17. Muro

Platges de Muro. Platja de Muro – Sector I; Platja de Muro Sector II; Platja de Muro – es Comú; Platja de Muro – Capellans; platges segures, i servei públic de salvament: https://ajmuro.net/ca/platges-de-muro

Festes patronals de Sant Joan: https://ajmuro.net/ca/festes-patronals-de-sant-joan

Fira nocturna: https://ajmuro.net/ca/fira-nocturna

Tema 18. Palma

Ordenança de circulació, de Palma, actualitzada d'acord amb la pàgina del web municipal; només capítols I, II, III, IV, IX, X I XI:

https://seuelectronica.palma.es/portal/PALMA/sede/se_contenedor1.jsp?seccion=s_fdoc_d4_v1.jsp&contenido=1599&tipo=5&nivel=1400& codResi=1&language=ca

Informació de la ciutat:

https://www.palma.cat/portal/PALMA/contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d4_v1.jsp&codbusqueda=2306&language=ca&codResi=1&codMenu PN=1811&codMenu=2209&layout=contenedor1.jsp

Història de la ciutat:

https://www.palma.cat/portal/PALMA/contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d4_v1.jsp&codbusqueda=1400&language=ca&codResi=1&codMenu PN=1811&codMenu=1566&layout=contenedor1.jsp&layout=contenedor1.jsp

Platges i zones de bany:

https://www.palma.cat/portal/PALMA/contenedor4.jsp?seccion=s_lloc_d10_v5.jsp&codbusqueda=638&language=ca&codResi=1&codMenu PN=1811&codMenu=826&layout=contenedor4.jsp&layout=contenedor4.jsp

Tema 19. Pollença

Informació general: https://www.ajpollenca.net/ca/informacio-general

Mercats i fires: https://www.ajpollenca.net/ca/mercats-i-fires

Llocs d'interès: https://www.ajpollenca.net/ca/llocs-dinteres-de-pollenca

Les festes: https://www.ajpollenca.net/ca/les-festes

Tema 20. Sant Llorenç des Cardassar

Llocs d'interès del nucli de Sant Llorenç des Cardassar (únicament): https://www.santllorenc.es/municipi/llocs-interes/sant-llorenc

Nuclis:

https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sant-llorenc

https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/son-carrio

https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/cala-millor

https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sa-coma

https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sillot

Fires i mercats:

https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sant-llorenc

https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/son-carrio

https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sa-coma

https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sa-coma

Tema 21 Santanyí

Història: https://ajsantanyi.net/ca/historia

Fires i festes: https://ajsantanyi.net/ca/fires-i-festes

Recorregut pel nucli urbà: https://ajsantanyi.net/ca/recorregut-pel-nucli-urba

Altres nuclis del municipi: https://ajsantanyi.net/ca/altres-nuclis-de-poblacio

Tema 22. Son Servera

Història de Son Servera:

https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d4_v1.jsp&codbusqueda=1&language=ca&codResi=1&cod MenuPN=1&codMenu=4&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp

Fitxa municipal:

https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp?seccion=s_p_21_menu_nivel1.jsp&language=ca&codResi=1&codMenuPN=1& codMenu=5&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp

Festes:

https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp?seccion=s_ldes_d10_v1.jsp&codbusqueda=9&language=ca&codResi=1&cod MenuPN=8&codMenu=36&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp

Menorca

Tema 23. Ciutadella

Història i cultura https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7821, https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7828

Patrimoni: https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7822

Ordenança municipal sobre normes de comportament en els espais públics.

Ordenança de tinença d'animals.

Ordenança reguladora d'horaris dels establiments d'oferta turística complementària, espectacles públics i activitats recreatives.

Tema 24. Mercadal

El poble, característiques generals del municipi, història i cultura:

https://www.aj-esmercadal.org/Contingut.aspx?IdPub=8778

Ordenança sobre les normes particulars relatives a la protecció de l'atmosfera davant la contaminació per renous i vibracions. Capítols I, II, III, IV, VI, IX i X.

3. TEMARI EIVISSA-FORMENTERA

Tema 25. Sant Antoni de Portmany

http://www.lineaverdesantantoni.net/lv/ordenanzas-municipales.asp?lng=es

Ordenança municipal reguladora del renou i vibracions

Història:

http://www.santantoni.net/portalSanAntoni/p_20_contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d1_v1.jsp&codbusqueda=169&language=ca&codResi=1 &codMenuPN=1&codMenu=205&layoyut=p_20_contenedor1.jsp&layout=p_20_distribuidor1.jsp

Municipi:

http://www.santantoni.net/portalSanAntoni/p_20_contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d4_v2.jsp&codbusqueda=60&language=ca&codResi=1& codMenuPN=1&codMenu=85&layout=p_20_contenedor1.jsp&layout=p_20_distribuidor1.jsp

Nuclis:

http://www.santantoni.net/portalSanAntoni/p_20_contenedor1.jsp?seccion=s_fdes_d4_v2.jsp&codbusqueda=168&language=ca&codResi=1 &codMenuPN=1&codMenu=204&layout=p_20_contenedor1.jsp&layout=p_20_distribuidor1.jsp

Béns i patrimoni:

http://www.santantoni.net/portalSanAntoni/p_14_distribuidor1.jsp?language=ca&codResi=1&codMenuPN=4&codMenuSN=103&codMenu= 212&layout=p_20_contenedor1.jsp

Tema 26. Sant Josep de sa Talaia

https://www.santjosep.org/es/tu-ayuntamiento/normativa/

Ordenança reguladora renou i vibracions

Ordenança de policia i bon govern

Història i pobles: https://www.santjosep.net/la-iglesia-sant-josep/

https://www.santjosep.net/la-iglesia-de-sant-agusti-200-anos-de-historia-y-vicisitudes/

https://www.santjosep.net/cubells-sant-josep-ibiza/

Cultura i patrimoni:

https://www.santjosep.org/es/tu-municipio/cultura-y-patrimonio/

https://www.santjosep.net/ver/patrimonio-y-cultura/patrimonio-mundial-ibiza/

https://www.santjosep.net/el-flamenco-un-icono-vivo-del-parque-natural-de-ses-salines/

Festes patronals: https://www.santjosep.org/es/tu-municipio/fiestas-y-ocio/

Tema 27. Consell Insular de Formentera

Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per renous i vibracions:

https://www.consellinsulardeformentera.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=453&Itemid=299&lang=ca

Història: https://www.formentera.es/la-isla/historia/

Pobles i localitats: https://www.formentera.es/explorar/pueblos/

Cultura i patrimoni: https://www.formentera.es/explorar/cultura-y-patrimonio/catalogo-de-patrimonio/

Llocs d'interès: https://www.formentera.es/explorar/lugares-de-interes/faro-de-la-mola/

2. Exercicis

Primer exercici

Prova d'aptitud física

De caràcter obligatori i eliminatori. Les proves d'aptitud física tenen com a finalitat comprovar, entre altres condicions, la força, l'agilitat, la rapidesa i la resistència de la persona aspirant. Consisteix a superar, amb una nota de cinc o superior, les proves físiques que s'indiquen, d'acord amb els barems i els criteris que s'estableixen per edat i sexe. Les proves físiques s'han de superar globalment, d'acord amb el barem i els mèrits que s'assenyalin. El resultat global d'aquesta prova s'ha d'atorgar sempre que l'aspirant hagi superat un mínim de tres de les proves parcials amb una nota mínima de cinc o superior i que, en l'altra prova parcial, la nota sigui tres o superior. La nota mitjana d'apte s'ha d'atorgar sempre que el resultat sigui cinc o superior; si és inferior a cinc, ha de ser de no apte.

Aquestes proves s'han de desenvolupar en els termes de l'annex 3 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, el qual s'ha d'aplicar en tot allò que no es prevegi en aquest annex 2.

En relació amb la possible exempció de realitzar l'esmentada prova i d'acord amb el que es disposa en la disposició transitòria primera del Decret llei 6/2021, de 9 de juliol ,de modificació de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balear, els certificats d'acreditació de l'aptitud física emesos per l'Escola Balear d'Administració Pública en el marc de procediments convocats des de l'entrada en vigor del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, i fins a l'entrada en vigor de l'esmentat Decret llei, són vàlids per a l'exempció de les proves físiques d'aquesta convocatòria.

En conseqüència, només estaran exempts de realitzar les proves físiques  els aspirants que hagin superat  les proves CAF convocades per l'Ebap l'any 2020 i que van tenir lloc en Mallorca (30/03/21), en Mao (16/12/20) i a Eivissa (18/12/20), fet que es comprovarà d'ofici per l'EBAP.

Les proves físiques s'han de dur a terme en un mateix dia en l'ordre següent:

1. Circuit d'agilitat i flexibilitat.

2. Força flexora de les extremitats superiors.

3. Resistència 1.000 m.

4. Aptitud en el medi aquàtic.

Barem de puntuació de les proves

1. Test d'agilitat

L'objectiu d'aquesta prova és mesurar l'agilitat en moviment de l'aspirant (agilitat = velocitat + coordinació). Aquesta dada s'obté mesurant la capacitat per dur a terme en el mínim temps possible una sèrie d'habilitats i desplaçaments. Aquesta prova consisteix que l'aspirant faci el recorregut fixat a la màxima velocitat que pugui.

Test d'agilitat homes (minuts)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<= 9,2”

<= 11,5”

<= 12,6”

< = 14,9”

9

9,3” - 9,8”

11,6” - 11,7”

12,7” - 12,9”

15,0” - 15,4”

8

9,9” - 10,3”

11,8” - 11,9”

13,0” - 13,2”

15,5” - 15,8”

7

10,4” - 10,7”

12,0” - 12,1”

13,3” - 13,5”

15,9” - 16,1”

6

10,8” - 11,1”

12,2” - 12,4”

13,6” - 13,8”

16,2” - 16,4”

5

11,2” - 11,5”

12,5” - 12,7”

13,9” - 14,0”

16,5” - 17,0”

4

11,6” - 11,9”

12,8” - 13,5”

14,1” - 14,5”

17,1” - 17,5”

3

12,0” - 12,5”

13,6” - 14,0”

14,6” - 15,1”

17,6” - 17,9”

Eliminat

>= 12,6”

>= 14,1”

>= 15,2”

>= 18,0”

 

Test d'agilitat dones (minuts)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<= 10,5”

<= 12,7”

<= 14,9”

<= 17,9”

9

10,6” - 11,1”

12,8” - 13,0”

15,0” - 15,4”

18,0” - 18,4”

8

11,2” - 11,6” 

13,1” - 13,3”

15,5” - 15,8”

18,5” - 18,8”

7

11,7” - 11,9” 

13,4” - 13,6”

15,9” - 16,1”

18,9” - 19,1”

6

12,0” - 12,2”

13,7” - 13,9”

16,2” - 16,4”

19,2” - 19,5”

5

12,3” - 12,8” 

14,0” - 14,5”

16,5” – 17,0”

19,6” - 20,0”

4

12,9” - 13,5”

14,6” - 14,9”

17,1” - 17,5”

20,1” - 20,5”

3

13,6” - 14,0” 

15,0” - 15,6”

17,6” - 17,9”

20,6” - 20,9”

Eliminada

>= 14,1”

>= 15,7”

>=18,0”

>=21,0”

2. Força flexora de les extremitats superiors

L'objectiu d'aquesta prova és valorar la força relativa de les extremitats superiors i la capacitat d'elevar el pes corporal, mitjançant la flexió de les extremitats superiors, depenent de dues variables: la força flexora dels braços i el pes corporal de l'aspirant. La prova consisteix a fer el nombre màxim possible de flexions de braços o mantenir-se en suspensió com més temps millor en la posició inicial.

Força flexora de les extremitats superiors homes (repeticions)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

>=17

>=14

 >=11

>=8

9

15 - 16

13

9 - 10

7

8

13 - 14

11 - 12

7 - 8

6

7

11 - 12

9 - 10

6

5

6

9 - 10

7 - 8

5

4

5

7 - 8

5 - 6

4

3

4

5 - 6

4

3

2

3

4

3

2

1

Eliminat

<=3

<=2

<=1

0

 

Força flexora de les extremitats superiors dones (temps per segons)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

>= 1'21”

>= 1'06”

>= 51”

>= 36”

9

1'11” - 1'20”

1'01” - 1'05”

46” - 50”

31” - 35”

8

1'06” - 1'10”

56” - 1'00” 

41” - 45”

26” - 30”

7

1'01” - 1'05”

51” - 55”

36” - 40”

21” – 25”

6

56” - 60”

46” - 50” 

31” - 35”

16” - 20”

5

51” - 55” 

45”

30”

15”

4

45” - 50”

40” - 44”

25” - 29”

11” - 14”

3

40” - 44”

32” - 39”

20” - 24”

6” - 10”

Eliminada

<= 39” 

<=31”

<=19”

<=5”

3. Prova de resistència (1.000 m)

L'objectiu d'aquesta prova és mesurar la capacitat de resistència aeròbica, qualitat física indicadora de l'estat de salut de l'aspirant sense una fatiga excessiva. L'aspirant s'ha de situar dret en posició inicial, darrere la línia de sortida, sense suports en terra.

Resistència homes (minuts)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<=3'10”

<=4'00”

<=4'50”

<=6'10”

9

3'20” - 3'11”

4'10” - 4'01”

5'00” - 4'51”

6'20” - 6'11”

8

3'30” - 3'21”

4'20” - 4'11”

5'10” - 5'01”

6'30” - 6'21”

7

3'40” - 3'31”

4'30” - 4'21”

5'20” - 5'11”

6'40” - 6'31”

6

3'50” - 3'41”

4'50” - 4'31”

5'35” - 5'21”

6'50” - 6'41”

5

4'10” - 3'51”

5'00” - 4'51”

5'50” - 5'36”

7'10” - 6'51”

4

4'20” - 4'11”

5'10” - 5'01”

5'54” - 5'51”

7'16” - 7'11”

3

4'25” - 4'21”

5'15” - 5'11”

6'00” - 5'55”

7'25” - 7'17”

Eliminat

>=4'26”

>=5'16”

>=6'01”

>=7'26”

 

Resistència dones (minuts)

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<=3'25”

<=4'15”

<=5'00”

<=6'25”

9

3'35” - 3'26”

4'25” - 4'16”

5'05” - 5'01”

6'35” - 6'26”

8

3'45” - 3'36”

4'35” - 4'26”

5'10” - 5'06”

6'45” - 6'36”

7

3'55” - 3'46”

4'45” - 4'36”

5'35” - 5'11”

6'55” - 6'46”

6

4'10” - 3'56”

5'00” - 4'46”

5'50” - 5'36”

7'10” - 6'56”

5

4'25” - 4'11”

5'15” - 5'01”

6'05” - 5'51”

7'25” - 7'11”

4

4'30” - 4'26”

5'20” - 5'16”

6'10” - 6'06”

7'39” - 7'26”

3

4'40” - 4'31”

5'30” - 5'21”

6'20” - 6'11”

7'40”

Eliminada

>=4'41”

>=5'31”

>=6'21”

>=7'41”

4. Prova de natació estil lliure (50 m estil)

L'objectiu d'aquesta prova és valorar el desenvolupament global de l'individu dins el medi aquàtic. Es mesura la capacitat aeròbica amb el desplaçament o translació corporal en el medi aquàtic, la força explosiva (sortida), la força ràpida (en els girs), la velocitat de reacció (sortida), la velocitat cíclica (que és la capacitat de fer moviments cíclics, iguals i repetitius) a la màxima velocitat contra poca resistència, velocitat gestual en la sortida i els girs.

Natació homes

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<= 35”

<= 40”

<= 45”

<= 50”

9

37” - 36”

42” - 41”

47” - 46”

52” - 51”

8

39” - 38”

44” - 43”

49” - 48”

54” - 53”

7

41” - 40”

46” - 45”

51” - 50”

56” - 55”

6

43” - 42”

48” - 47”

53” - 52”

58” - 57”

5

45” - 44”

50” - 49”

54”

59”

4

46”

51”

55”

1'00”

3

47”

55” - 52”

57” - 56”

1'02” - 1'01”

Eliminat

>= 48”

>= 56”

>= 58”

>= 1'03”

 

Natació dones

Puntuació

Menors de 30 anys

De 30 anys i un dia a 40 anys

De 40 anys i un dia a 50 anys

Més de 50 anys i un dia

10

<= 40”

<= 45”

<= 50”

<= 55”

9

42” - 41”

47” - 46”

52” - 51”

57” - 56”

8

44” - 43”

49” - 48”

54” - 53”

59” - 58”

7

46” - 45”

51” - 50”

56” - 55”

1,01” - 1,00”

6

48” - 47”

53” - 52”

58” - 57”

1,03” - 1,02”

5

49”

54”

59”

1,04”

4

50”

55”

1,00”

1,05”

3

52” - 51”

1'00” - 56”

1'02” - 1'01”

1'07” - 1'06”

Eliminada

>= 53”

>= 1'01”

>= 1'03”

>= 1'08”

Per obtenir el resultat global del primer exercici s'ha de calcular la mitjana de les quatre proves parcials, sempre que s'hagin superat un mínim de tres de les quatre proves amb una nota mínima de cinc o superior i que, en l'altra prova parcial, la nota sigui igual o superior a tres.

Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Aquesta prova consta de dues fases.

a) La prova de coneixements consisteix a respondre un qüestionari de tipus test, designat per sorteig públic entre tres alternatives diferents, de 55 preguntes (les 50 primeres preguntes seran de caràcter obligatori i avaluable, i les altres 5 són de reserva), amb 4 respostes alternatives, només una de les quals serà la correcta, referit al programa de temes que s'assenyala en la lletra a) de l'apartat 1.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts.

Es qualificarà de 0 a 20 punts. Cada pregunta contestada correctament es valorarà amb 0,4 punts. Les preguntes no resoltes o quan la resposta senyalada no tengui un apartat equivalent a les alternatives previstes en l'exercici no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o en què figuri més d'una resposta es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

Per qualificar l'exercici s'ha d'aplicar la fórmula següent:

Q =

{A-(E/4)} × 20

P

Q: resultat de la prova

A: nombre de respostes encertades

E: nombre de respostes errònies

P: nombre de preguntes de l'exercici

b) La segona fase consisteix a respondre un qüestionari de tipus test de 55 preguntes (les 50 primeres preguntes seran de caràcter obligatori i avaluable, i les altres 5 són de reserva), amb 4 respostes alternatives, només una de les quals serà la correcta, referit als temes dels municipis de l'illa a la qual opten, llevat del cas d'Eivissa i Formentera, que serà un únic examen, del programa de temes que s'indica en la lletra b) de l'apartat 1.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts per a la prova referida.

La qualificació de la prova es qualificarà de 0 a 20 punts. Cada pregunta contestada correctament es valorarà amb 0,4 punts; les preguntes no resoltes i les respostes senyalades que no tenguin un apartat equivalent a les alternatives previstes en l'exercici no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o en què figuri més d'una resposta es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

Per qualificar l'exercici s'aplicarà la fórmula següent:

Q =

{A-(E/4)} × 20

P

Q: resultat de la prova

A: nombre de respostes encertades

E: nombre de respostes errònies

P: nombre de preguntes de l'exercici

c) La valoració d'aquesta prova serà el resultat de la suma d'ambdues fases; la puntuació de cada fase suposarà el 50 % de la puntuació total de la prova. No se sumaran les dues fases si en una de les dues s'obté una puntuació inferior a 10 punts.

Per aprovar aquest exercici serà necessari obtenir 20 punts com a mínim.

Tercer exercici. Prova d'aptitud psicològica i de personalitat

Aquesta prova és de caràcter obligatori i eliminatori.

Prova aptitudinal: Aquesta prova consisteix en l'administració d'un test adreçat a la valoració de les capacitats intel·lectuals i els processos de raonament de les persones aspirants. Aquesta prova valorarà l'aptitud verbal, numèrica i el raonament abstracte, entre altres.

Prova de personalitat i de competències: Aquesta prova consistirà en la realització de diversos qüestionaris i/o una entrevista personal que mesuraran els trets de personalitat bàsics i clínics (estabilitat emocional, ansietat, dominància, sociabilitat, confiança en si mateix, independència, agressivitat, tolerància, etc.) i la seva adaptació personal i social a l'entorn (autocontrol, lideratge, toma de decisions, treball en equip, resistència a l'adversitat, etc.) i el seu grau d'adequació al perfil competencial de les places convocades.

Els qüestionaris que s'administraran són de trets de personalitat laboral, competències professionals i trets clínics. Un cop realitzats els qüestionaris, la informació obtinguda es podrà integrar i contrastar en una posterior entrevista per determinar l'ajust global de l'aspirant al perfil de personalitat i competencial propi de les places convocades. En funció d'aquesta adequació, les persones avaluades seran qualificades d'aptes o no aptes, quedant aquestes últimes excloses del procés selectiu.

La prova és obligatòria i eliminatòria. La qualificació serà d'apte/a no apte/a.

En el cas de les persones declarades aptes, els resultats del test podran ser contrastats al llarg de la fase formativa i de pràctiques.

 

ANNEX 5 Instruccions per tramitar les sol·licituds telemàtiques i les declaracions responsables

1. Obligatorietat de la presentació de la sol·licitud per via telemàtica

Les sol·licituds per participar en aquest procés selectiu s'han de presentar obligatòriament per via telemàtica, a l'empara del que estableix la disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'article 12 del Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears.

Per presentar la sol·licitud de participació i pagar la taxa corresponent, la persona interessada ha de tenir DNI electrònic, certificat digital vàlid de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o estar donat d'alta a Cl@ve.

Per a això, la persona interessada ha d'accedir al Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es) i crear una sol·licitud. A continuació, ha d'emplenar el formulari de dades del sol·licitant. Ha de seguir les passes que indica el programa, pagar la taxa telemàticament i finalitzar el procés. Només es considerarà finalitzat el tràmit i presentada correctament la sol·licitud, quan aparegui en pantalla el text següent: «La seva sol·licitud ha estat registrada correctament». En cas que no aparegui en pantalla el text esmentat, la persona interessada:

—Si ha pagat la taxa, pot recuperar el tràmit a la Carpeta Ciutadana i continuar-lo.

—Pot iniciar un nou tràmit.

—Si no pot fer cap dels tràmits anteriors, haurà d'enviar el mateix dia o, com a màxim, el dia següent a l'intent, un correu electrònic per informar d'aquesta incidència a l'adreça formaciopolicial@ebap.caib.es. Si no envia aquest avís, la sol·licitud es considerarà com a no presentada dins termini, sense possibilitat d'una esmena posterior.

Si es presenta correctament la sol·licitud i es finalitza el tràmit d'acord amb el que s'ha indicat, el sistema assignarà un número de registre vàlid i la sol·licitud, sense cap més tràmit, constarà com a presentada correctament.

2. Formalització de la sol·licitud

2.1. Les persones aspirants poden presentar la sol·licitud telemàtica, d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, sempre que compleixin els requisits que estableix la base 2 d'aquesta convocatòria per participar en aquest procés selectiu corresponent a la categoria de policia (escala d'Administració especial - escala bàsic - grup C- subgrup C1). En la sol·licitud han de consignar, en els apartats que s'indiquin, les dades següents:

a) L'illa a la qual opten (Mallorca, Menorca o Eivissa/Formentera).

b) La titulació acadèmica que posseeixen per accedir-hi (en cas de títols universitaris s'ha d'assenyalar la universitat i l'any d'expedició).

c) El nivell de coneixements de llengua catalana i el tipus de certificat que l'acredita, d'entre els següents:

— Certificat expedit per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística).

— Certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública.

— Certificat homologat per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears, d'acord amb l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014, per la qual es regulen l'homologació dels estudis de llengua catalana de l'educació secundària obligatòria i del batxillerat amb els certificats de coneixements de llengua catalana de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats i l'exempció de l'avaluació de la llengua i la literatura catalanes en l'ensenyament reglat no universitari, i els procediments per obtenir-les (BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014). S'ha de disposar de la resolució d'homologació del certificat corresponent.

— Certificat equivalent segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

d) Si comptau amb una certificació del curs de capacitació expedida per l'EBAP i el teniu actualitzat d'acord amb la normativa aplicable; o si sou funcionaris de carrera de la categoria de policia local, sempre que acrediteu haver estat de manera ininterrompuda en situació de servei actiu en la policia local o en situació serveis especials i també si en aquest moment estau realitzant el curs bàsic de capacitació (o l'iniciàreu durant l'any 2022 ) perquè sou aspirants a la borsa convocada mitjançant la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 19 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 145).

e) Si estau en possessió dels permisos de conduir A2 i B.

2.2. Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document d'acreditació, ni dels requisits ni dels mèrits. L'aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits al·legats i disposa dels mèrits declarats.

2.3. Les persones aspirants quedaran vinculades a les dades que facin constar en la seva sol·licitud.

En cas que hagin designat la notificació electrònica com a preferent, els avisos de la posada a la disposició de la notificació a la «Dirección Electrónica Habilitada Única» (DEHú) (https://dehu.redsara.es) s'enviaran a l'adreça electrònica del sol·licitant que hagi consignat en la sol·licitud de participació. En el cas que hagin designat com a preferent la notificació per correu postal, el domicili que figuri en la sol·licitud de participació es considerarà vàlid a l'efecte de notificacions.

Seran responsabilitat exclusiva dels candidats tant els errors descriptius com la no comunicació durant el procés de selecció de qualsevol canvi en les dades de la sol·licitud.

3. Declaració responsable

El model oficial de sol·licitud incorpora la declaració responsable del compliment dels requisits i condicions de les persones interessades a participar en aquest procés selectiu convocades que s'estableixen en el punt 2 de les bases específiques, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per presentar les sol·licituds i durant tot el procés selectiu. No és necessari aportar juntament amb la sol·licitud cap document addicional per acreditar els aspectes declarats.

No obstant això, l'Administració pot requerir a l'aspirant, en qualsevol moment del procés selectiu, que acrediti que compleix els requisits i les condicions generals de participació.

La inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori, o la no presentació davant l'Administració competent de la documentació que, si escau, es requereixi per acreditar el compliment del que s'ha declarat, determina la impossibilitat de continuar el procediment des del moment en què es tengui constància d'aquests fets, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquin.

4. Consentiment

D'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, l'EBAP ha de comprovar d'ofici els documents emesos per administracions públiques que constin en la Plataforma d'Intermediació de Dades o altres sistemes habilitats per a aquest fi.

Així, l'EBAP ha de comprovar d'ofici a través de la plataforma d'interoperabilitat corresponent, les dades d'identitat de les persones aspirants.

Pel que fa a la resta de requisits i als mèrits declarats, la persona aspirant ha de manifestar en la sol·licitud de participació si s'oposa que l'EBAP consulti d'ofici les dades i els documents següents en poder de les administracions públiques o expedits per aquestes administracions: la titulació acadèmica que consti en el Registre del Ministeri d'Educació i Formació Professional, les dades que constin en el Registre de Personal i els certificats de coneixement de llengua catalana següents:

— Els certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.

— Els certificats homologats que constin en la base de dades de l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.

— Els certificats que constin inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública.

Excepcionalment, si l'EBAP no pot comprovar d'ofici aquests documents, malgrat que la persona interessada no s'hi oposi, podrà requerir-li que els aporti.

Si la persona aspirant s'oposa a la comprovació d'ofici de l'EBAP, haurà d'aportar els documents acreditatius dels mèrits i dels requisits.

Documents adjunts