Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALGAIDA

Núm. 476120
Aprovació definitiva del Reglament d’honors i distincions de l'Ajuntament d'Algaida

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Aprovat inicialment el Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament d'Algaida pel Ple de l'Ajuntament d'Algaida , en sessió celebrada el dia 02 de juny de 2022, i atès que durant el termini d'exposició pública no s'ha presentat cap reclamació, i per tant, esdevé aprovat definitivament, es publica íntegrament en compliment del disposat a la Llei 7/1985, de 02 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i a la Llei 20/2006, 15 de desembre, municipal i de règim local, de les Illes Balears.

Recursos

Contra l'aprovació definitiva d'aquest Reglament es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient es pot consultar a l ‘Ajuntament d'Algaida, de dilluns a divendres, de les 09.00 fins a les 14.00hores, excepte festius.

 

(Algaida, signat electrònicament:11 d'agost de 2022

 

1ª tinent de batlessa

Margalida Puigserver Servera)

 

REGLAMENT D'HONORS I DISTINCIONS DE L'AJUNTAMENT D'ALGAIDA

L'Il·lustríssim Ajuntament d'Algaida, d'acord amb el que preveuen els articles 186 i següents del Reglament d'Organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, acorda  que la concessió d'honors i distincions d'aquesta corporació sia regulada pel Reglament següent :

OBJECTE

Art.1.Aquest Reglament té per objecte la regulació dels honors i distincions que concedirà l' Ajuntament d'Algaida, destinats a premiar especials mereixements, qualitats i circumstàncies singulars que concorrien en els guardonats i/o guardonades, persones físiques o jurídiques , en benefici del municipi d'Algaida.

Art. 2. Totes les distincions a què fa referència aquest Reglament tenen caràcter exclusivament honorífic, per la qual cosa no atorguen cap dret de caire administratiu o econòmic.

Art. 3. No es podran concedir honors o distincions a qui exerceixi càrrecs públics i respecte dels quals l'Ajuntament es trobi en relació de subordinació, jerarquia, funció o servei, mentre subsisteixin aquets motius.

SOBRE LES DISTINCIONS HONORIFIQUES MUNICIPALS.

Art.4 .Els honors i les distincions que l'Ajuntament d'Algaida pot atorgar com a reconeixement de mèrits civils, vincles o circumstàncies especials o de serveis singulars a la ciutat són els següents:

a) Títol de fill/a il.lustre :persona natural o veïna del terme municipal d'Algaida, a la qual es vol reconèixer i agrair allò que  ha donat o ha fet per a qualcuna de les comunitats del terme, tant a nivell material, com social o cultural o bé persona natural del terme que ha destacat de forma singular en el camp de l'art, de la ciència o les lletres.

b) Títol de fill/a adoptiu/va:La concessió del títol de fill/a adoptiu/va pot recaure en persones que, sense haver nascut a Algaida, Pina o Randa  , hagin tingut una trajectòria personal i/o professional que mereixi el reconeixement i l'agraïment oficial per haver prestat serveis meritoris vers els ciutadans d'Algaida, Pina o Randa de forma plenament demostrable.

c)   Agermanament : L'Ajuntament d'Algaida , pot promoure el seu agermanament amb altres corporacions locals, nacionals o estrangeres, amb l'objectiu d'establir vincles de relació o amistat permanents, amb motiu d'afinitats i relacions referencials.

L'objectiu d'aquest formalisme és assolir un millor coneixement, enteniment, intercanvi d'experiències i cooperació mutus. 

d) Nomenament de carrers, places, monuments i altres edificis públics: El nomenament de carrers, places, monuments i edificis públics és una manera de deixar constància pública dels mèrits especials d'una persona,natural o vinculada amb Algaida, Pina o Randa ,o d'un fet històric.

Els fills/es il·lustres seran els/les primers que donaran nom a un carrer del terme municipal d'Algaida . Si es cau, també podran donar nom a una plaça, monument, edifici públic del terme municipal.

El nomenament s'ha d'inscriure en un material que sigui adequat al lloc on s'hagi de situar. S'hi ha d'indicar el nom i llinatges complets(quan es tracti d'una persona) o el nom quan es tracti d'un fet o cosa. En tractar-se de persones, davall el nom s'ha de posar, en lletra més petita,l'adjectiu que la caracteritza.

e) Nomenament de cronista oficial: El títol de cronista oficial d'Algaida, Pina o Randa,  reconeix la labor històricaperiodística, literària o d'investigació a favor del municipi realitzada per una persona que hi estigui vinculada. Correspon al cronista oficial, entre altres funcions, l'assessorament històric que la Corporació necessiti, així com l'elaboració dels informes previs a les publicacions especials de caràcter històric que vulgui realitzar l'Ajuntament.

f) Medalla d'or: s'atorga per reconèixer mèrits que tinguin caràcter extraordinari i pot concedir-se tant a persones naturals -en vida o a títol pòstum- com a persones jurídiques o entitats.

g) Llibre d'honor. Aquest llibre recull totes les firmes, si s'escau, totes les dedicatòries de les persones de destacada importància que visitin el municipi, perquè quedi constància de la seva presència.

PROCEDIMENT PER A LA CONCESSIÓ D'HONORS I DISTINCIONS HONORÍFIQUES

Art. 5. Per a la concessió dels honors i distincions prevists en aquest Reglament és necessari que s'instrueixi l'oportú expedient, en el qual s'acrediti els mèrits i circumstàncies de la persona o entitat que es pretengui distingir.

La iniciativa de l'expedient pot partir: de la Presidència; de proposició firmada per la tercera part dels membres que integren la Corporació Municipal; per donar resposta a sol·licitud raonada d'Entitats Locals o Institucions de reconegut prestigi o per instància subscrita, si més no,per cent residents del municipi.

L'acord d'iniciació d'expedient haurà de ser adoptat, perquè sigui vàlida, per la majoria absoluta dels membres de la corporació.

Així mateix s'haurà de procedir al nomenament de l'instructor o instructora, que ha de recaure en un regidor/a.

Art.6.L'instructor/a de l'expedient ordenarà la pràctica de totes aquelles proves i actuacions que s'hagin de fer per a la precisió dels mèrits de la persona o entitat proposada.

L'expedient s'ha de sotmetre a informació pública durant un termini de 10 dies, perquè totes les persones interessades puguin presentar les observacions que creguin oportunes.

L'expedient conclourà amb la corresponent proposta de resolució , la qual serà dictaminada per la Comissió informativa corresponent i s'elevarà al Ple de la Corporació per a la seva resolució. 

Art.7.  L'acord del Ple concedint honors i distincions s'adoptarà en sessió extraordinària convocada a aquest efecte, només per a aquest assumpte. Es requerirà el vot favorable de les dues terceres parts del nombre legal de membres de la Corporació. Les votacions seran secretes.

Art. 8. L'Ajuntament crea un Llibre d'Honor de Distincions i Nomenaments on s'hi inscriuran els atorgats. La Secretaria General serà l'encarregada de custodiar aquest Registre Especial.

Art. 9.  L'entrega de les distincions s'efectuarà per part de la Batlia en acte solemne i públic, celebrat a la Sala de Plens d'aquest Ajuntament, o local adequat per aquest esdeveniment, amb assistència dels seus membres i d'aquelles autoritats i representacions que s'estimin convenients, ateses les circumstàncies de cada cas. Si les distincions s'atorguen a títol pòstum,  s'entregaran a un familiar de la persona premiada.

Art. 10. Les persones físiques a les quals se'ls atorgui qualsevol de les distincions del Reglament, o aquelles a qui correspongui la seva representació -en cas d'entitats- tindran dret a ser convidats als actes oficials de més solemnitat que organitzi l'Ajuntament.

Art. 11. Si la persona guardonada modifica tan profundament la seva anterior conducta fent que els actes posteriors els facin indignes de figurar entre els guardonats, la Corporació podrà revocar l'acte de concessió , amb la instrucció prèvia d´'un expedient que tindrà les mateixes característiques  i garanties que per l'atorgament del d'honor i distinció.

NORMES ADDICIONALS

Art. 12. L'abast de les normes d'aquest Reglament queda limitat a l'àmbit municipal,sense que la seva determinació confereixi, per si, honor o jerarquia ni impliqui, fora d'ell, modificació del propi rang, competència o funcions reconegudes o atribuïdes per la Llei.

 Art. 13. En tot allò que no preveu aquest Reglament, hom s'atindrà al que disposa la legislació sobre règim local.”