Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE PORTMANY

Núm. 467565
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança fiscal núm. 26 reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, a la sessió ordinària de 28 de juliol de 2022, va acordar aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança fiscal núm. 26 reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals, de la qual es fa públic el text íntegre en compliment de l'article 17 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

PRIMER. Article 2. Fet imposable , on diu:

«Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'aprofitament especial del domini públic local que es produeix quan s'estacionen vehicles de tracció mecànica dins les zones de les vies públiques municipals a aquest efecte determinades per la Comissió de Govern.

Als efectes d'exigibilitat d'aquesta taxa, s'entendrà per estacionament tota immobilització d'un vehicle, la durada del qual excedeixi els dos minuts, sempre que no estigui motivada per imperatius de la circulació.

No està subjecte a la taxa l'estacionament els vehicles següents:

a) Els vehicles estacionats a zones reservades per a la seva categoria o activitat.

b) Els vehicles autotaxis quan el conductor hi sigui present.»

Es modifica a:

«Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'aprofitament especial del domini públic local que es produeix quan s'estacionen vehicles de tracció mecànica dins de les zones de les vies públiques municipals a aquest efecte determinades per l'Ordenança municipal reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica a la via pública

Als efectes d'exigibilitat d'aquesta taxa, s'entendrà per estacionament tota immobilització d'un vehicle la durada del qual excedeixi els dos minuts, sempre que no estigui motivada per imperatius de la circulació.

No està subjecte a la taxa l'estacionament dels vehicles següents:

a) Els vehicles estacionats a zones reservades per a la seva categoria o activitat.

b) Ambulàncies i metges en visita d'urgència.

c) Vehicles de persones de mobilitat reduïda (PMR), que disposin de la corresponent autorització expedida per l'Ajuntament o per qualsevol Estat membre de la UE.

d) Vehicles catalogats per la Direcció General de Trànsit de 0 emissions, acreditant aquesta condició mitjançant adhesiu de “0 emissions” proporcionat per la DGT. Podrà utilitzar-se indistintament la targeta o distintiu de la Xarxa MELIB implantat per la CAIB de “0 emissions”.

e) Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Local.

f) Bombers.

g) Servicis vinculats a l'Ajuntament.

h) Els vehicles autotaxis quan el conductor hi sigui present.

L'Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals no estaran obligades al pagament de la taxa quan sol·licitin autorització per estacionar sense durada limitada determinats vehicles, sempre que aquests es considerin necessaris per als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per a altres usos que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o la defensa nacional.»

 

SEGON. Article 5. Beneficis fiscals, s'elimina, quedant la redacció següent:

«Article 5. Beneficis fiscals

No es concedirà cap bonificació al pagament de la taxa.»

TERCER. Article 6. Quota tributària , on diu:

«Article 6. Quota tributària

Les tarifes de la taxa seran les següents:

Des de l'1 d'abril fins al 30 de novembre.

Estacionament d'un vehicle durant una hora: 1 euro

Pagament mínim: 0,20 euros

Tarifa anul·lació de denúncia: 3 euros

Des de l'1 de desembre al 30 de març.

Estacionament d'un vehicle durant una hora: 0,50 euros

Pagament mínim: 0 ,20 euros

Tarifa anul·lació de denúncia: 3 euros»

Es modifica a:

«Article 6. Quota tributària

1. TARIFA RESIDENTS

Per tal d'afectar el mínim possible la vida de les persones que viuen habitualment a les zones d'implantació de la regulació d'estacionament, s'ha considerat l'establiment d'una tarifa a qui compleixi les condicions següents:

a) Ser resident empadronat en un habitatge amb accés per algun dels carrers on s'instaura la zona de regulació.

b) Sol·licitar autorització per a un vehicle la direcció fiscal del qual sigui un habitatge amb accés per algun dels carrers on s'instaura la zona de regulació i que alhora coincideixi amb la residència del demandant.

c) Es pot concedir fins a un màxim d'un vehicle per habitatge.

d) La concessió d'una autorització anual té el cost següent en funció de la zona i permet l'aparcament en una zona regulada:

 

Quota fixa anual (Zones 1 i 2)

30 €

Franquícia gratuïta

2 hores

 

TARIFA

1 dia

0,50 €

e) La concessió de l'autorització no implica la reserva d'una plaça d'aparcament a la zona de regulació del servei, l'autorització permet únicament l'ús duna plaça lliure.

2. TARIFA COMERÇOS

Per tal d'afectar el mínim possible la vida comercial dels establiments radicats a les zones d'implantació de la regulació d'estacionament, s'ha considerat l'establiment d'una tarifa a qui compleixi les condicions següents:

a) Que l'establiment es trobi en una illa inclosa completament a la zona de regulació.

b) Es pot concedir fins a un màxim d'un vehicle per comerç.

d) La concessió d'una autorització anual té el cost següent en funció de la zona i permet l'aparcament en una zona regulada:

 

Quota fixa anual (Zones 1 i 2)

30 €

Franquícia gratuïta

2 hores

 

TARIFA

1 dia

0,50 €

e) La concessió de l'autorització no implica la reserva d'una plaça d'aparcament a la zona de regulació del servei, l'autorització permet únicament l'ús d'una plaça lliure.

3. TARIFA GENERAL

 

TARIFA

30 minuts

0,50 €

1 h

1 €

1h 30 minuts

1,50 €

2 h

2 €

€ / minut

0,0167 €

Pagament mínim

0,20 €

»

QUART. Article 9. Règim de declaració i ingrés, apartat dos, on diu:

«2. La taxa s'haurà de pagar en el moment de l'inici del dit estacionament. El pagament s'efectuarà a les màquines expenedores de bitllets acreditatius del pagament realitzat, instal·lades a les vies públiques, i hi haurà de figurar, durant el temps de l'estacionament, aquest bitllet a la part interior del parabrisa, de manera totalment visible des de l'exterior.»

Es modifica a:

«2. La taxa s'haurà de pagar en el moment de l'inici del dit estacionament. El pagament s'efectuarà a les màquines expenedores de tiquets acreditatius del pagament realitzat, instal·lades a les vies públiques, havent de figurar, durant el temps de l'estacionament, aquest tiquet a la part interior del parabrisa, de forma totalment visible des de l'exterior.»

CINQUÈ. Article 10. Gestió per concessió, on diu:

«Article 10. Gestió per concessió

1. El manteniment de les zones reservades a estacionament correspon al concessionari, a qui competeix adoptar les mesures oportunes per a la correcta expedició de tiquets acreditatius del pagament i controlar l'incompliment de les obligacions tributàries dels conductors que han estacionat els seus vehicles.

2. La gestió i la recaptació en període voluntari de la taxa correspondrà al concessionari.

3. L'import de la recaptació en període voluntari serà ingressat diàriament pel concessionari en un compte bancari fixat per la corporació.»

Es modifica a :

«Article 10. Gestió per servei

1. El manteniment de les zones reservades a estacionament correspon a l'empresa prestadora del servei, a qui també competeix adoptar les mesures oportunes per a la correcta expedició de tiquets acreditatius del pagament i controlar l'incompliment de les obligacions tributàries dels conductors que han estacionat els seus vehicles.

2. La gestió i la recaptació en període voluntari de la taxa correspondrà a l'empresa prestadora del servei.

3. L'import de la recaptació en període voluntari serà ingressat diàriament pel concessionari en un compte bancari fixat per la corporació.»

SISÈ. Article 11. Infraccions i sancions, on diu:

«Article 11. Infraccions i sancions

1. Les infraccions i sancions en matèria tributària es regeixen pel que disposa la Llei general tributària, la seva normativa de desplegament i l'Ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica a la via pública.

2. Les infraccions tipificades a l'apartat 1 i 2 de l'article 10 de l'Ordenança reguladora del servei seran sancionades amb una multa de 30 €.

3. A més del que assenyala l'apartat anterior, la infracció tipificada a l'apartat 1 de l'article 10 i quan se sobrepassi en el doble el temps d'estacionament abonat, el vehicle es pot retirar i traslladar al dipòsit municipal. Les despeses de trasllat i permanència al dipòsit seran a càrrec del titular.

4. Les infraccions tipificades als apartats 3 a 8 de l'article 10 de l'Ordenança reguladora del servei seran sancionades amb una multa de 60,10 €.»

Es modifica a :

«Article 11. Infraccions i sancions

1. Les infraccions i sancions en matèria tributària es regeixen pel que disposa la Llei general tributària, la seva normativa de desplegament i l'Ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica a la via pública.

2. Les infraccions tipificades a l'apartat 1 de l'article 13 de l'Ordenança reguladora del servei seran sancionades amb una multa de 90 €.

3. A més del que assenyala l'apartat anterior, la infracció tipificada a l'apartat 1.c de l'article 13 i quan se sobrepassi en el doble el temps d'estacionament abonat, el vehicle es pot retirar i traslladar al dipòsit municipal. Les despeses de trasllat i permanència al dipòsit seran a càrrec del titular.

4. Les infraccions tipificades a l'apartat 2 de l'article 13 de l'Ordenança reguladora del servei seran sancionades amb una multa de 200 €.»

SETÈ. Article 12. Anul·lació de denúncies, on diu:

«Article 12. Anul·lació de les denúncies

No obstant això assenyalat a l'article anterior, les denúncies realitzades per excedir el temps màxim assenyalat al títol habilitant de l'aparcament, que consta a l'article 9 de l'Ordenança reguladora del servei, podran ser retirades previ pagament, en el moment de la seva expedició de 3 €.

Aquesta anul·lació no autoritza a continuar estacionat el vehicle a la mateixa zona.»

Es modifica a :

«Article 12. Anul·lació de les denúncies

No obstant això assenyalat a l'article anterior, les denúncies realitzades per excedir el temps màxim assenyalat al títol habilitant de l'aparcament, que consta a l'article 13.1.c de l'Ordenança reguladora del servei, podran ser retirades previ pagament, en el moment de la seva expedició de 3 €.

Aquesta anul·lació no autoritza a continuar estacionat el vehicle a la mateixa zona.»

VUITÈ. S'elimina l'article 13. Beneficis fiscals, que deia:

«Article 13. Beneficis fiscals

Per tal d'afectar el mínim possible la vida de les persones que viuen habitualment a les zones d'implantació de la regulació d'estacionament, s'ha considerat la concessió d'un benefici fiscal a que compleixi les condicions següents:

a) Ser resident empadronat en un habitatge amb accés per algun dels carrers on s'instaura la zona de regulació.

b) Sol·licitar autorització per a un vehicle la direcció fiscal del qual sigui un habitatge amb accés per algun dels carrers on s'instaura la zona de regulació i que alhora coincideixi amb la residència del demandant.

c) Es podrà concedir fins a un màxim de dos vehicles per habitatge. En cas de ser titulars diferents en un mateix habitatge, cadascun haurà de complir les condicions per a la seva autorització.

d) En el moment de la sol·licitud cada autoritzat haurà de triar entre dues modalitats d'autorització:

 

1) La concessió d'una autorització anual té amb un cost de 90 €, i permet l'aparcament en una plaça regulada. (Targeta blava)

2) Concessió d'una autorització anual, si bé en cas de fer servir el servei haurà d'abonar una quantitat de 0,5 € per dia d'utilització. (Targeta verda)

En cadascun dels casos anteriors, la concessió de l'autorització no implica la reserva d'una plaça d'aparcament a la zona de regulació del servei, l'autorització permet únicament l'ús duna plaça lliure.»

 

Sant Antoni de Portmany, 19 d'agost de 2022

L'alcalde Marcos Serra Colomar