Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 362583
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a proposta del director general d’Energia i Canvi Climàtic, sobre l’autorització temporal i provisional d’una instal·lació elèctrica a Gas y Electricidad Generación, SAU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 22 de juny de 2022, el director general d'Energia i Canvi Climàtic ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. Segons l'informe de la cobertura de la demanda en el TNP Balear (gener - desembre 2022, ref.: 20210928_S_REE_DGPEyM_B), de gener de 2022 realitzat per Red Eléctrica de España, com a Operador del Sistema, s'ha posat de manifest que «per reduir les sobrecàrregues davant contingències i evitar que el disparament simultani de la turbina TG1 de la CT Formentera i el més gran dels dos enllaços que uneixen aquesta illa amb Eivissa provoqui sobrecàrregues inadmissibles a l'enllaç de menor capacitat i el consegüent zero de tensió a Formentera, es recomana, amb les demandes previstes, la següent actuació: Instal·lació de generació auxiliar d'emergència a Formentera. Necessària, al menys, des del 15 de maig fins al 15 d'octubre de 2022. S'han de garantir, al menys, 12 MW de potència addicional».

2. Al BOE de 13 d'abril de 2022 es publica la Ordre TED/319/2022, d'1 d'abril, per la qual s'acorda el reconeixement de les repercussions econòmiques derivades de l'adopció de mesures temporals i extraordinàries per garantir la seguretat del subministrament a l'illa de Formentera, des del 15 de maig fins al 15 d'octubre del 2022. Autoritza el reconeixement de les repercussions econòmiques en el sistema elèctric que puguin derivar de la instal·lació de grups d'emergència de fins a 12 MW de potència per garantir el subministrament a l'illa de Formentera des del 15 de maig al 15 d'octubre de 2022. A més a més, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ha de traslladar a la Direcció General de Política Energètica i Mines la sol·licitud del titular de la instal·lació de reconeixement d'aquestes repercussions juntament amb una auditoria dels costos en què s'hagi incorregut. Perquè es reconeguin les repercussions econòmiques, els grups d'emergència que s'instal·lin en virtut d'aquesta autorització no podran substituir els altres grups disponibles inscrits en el Registre d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, exceptuant que, a criteri de l'operador de sistema, sigui imprescindible per prevenir situacions de risc en la prestació del subministrament.

3. El 21 de juny de 2022, va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica una sol·licitud de Gas y Electricidad Generación, SAU, d'autorització d'instal·lació i posada en funcionament, temporal i provisional, per a una instal·lació elèctrica les característiques principals de la qual s'assenyalen a continuació:

Denominació: instal·lació de vuit grups electrògens a la CT de Formentera

Terme municipal: Formentera

Descripció: l'actuació consisteix en la instal·lació d'un conjunt de generació d'emergència format per vuit grups electrògens, amb una potència unitària de 1.987 kVA (1.590 kW) i una tensió de generació de 400 V, constituïts per un conjunt de motor alternador muntat a l'interior d'un contenidor, que inclou un dipòsit d'abastament de 946 l, així com les instal·lacions elèctriques auxiliars.

S'hi instal·laran, a més, dos centres de transformació elevadors prefabricats, de tipus contenidor, amb una potència unitària de 2 x 4.000 kVA i una relació de transformació 0,4/15 kV cadascun.

S'hi instal·larà, així mateix, un sistema de distribució de gasoil constituït per un subsistema de bombeig per al transvasament de combustible des dels dos dipòsits d'abastament existents en la central fins al dipòsit intern de cadascun dels grups electrògens.

La potència màxima del conjunt de grups serà de 15,896 MVA (12,72 kW). Cada centre de transformació de 2 x 4.000 kVA gestionarà un màxim del 87 % de la potència; per tant, la potència obtinguda serà de 15,896 x 0,87 = 13,83 MVA. El centre de transformació d'1 x 3.150 KVA gestionarà 875 kVA necessaris per alimentar en baixa tensió el sistema de ventilació de la planta.

Ubicació: carretera des Ca Marí, s/n, Formentera

Adjuntant la documentació següent:

- Projectes d'execució de les instal·lacions esmentades redactats pel senyor Sergio Arce González, enginyer industrial (col. 17540), i visats pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Madrid, amb el número 202202783 de data 20 de juny de 2022. Inclou els tres documents anomenats:

- Projecte MT: instal·lació provisional de dos centres de transformació de 2x4.000 KVA i un centre de transformació de 1x3.150 KVA a la Central tèrmica de Gesa-Endesa en Formentera (Illes Balears) 2022.

- Projecte BT: instal·lació provisional de planta de generació per mitjà de grups electrògens diesel a la Central tèrmica de Gesa-Endesa en Formentera (Illes Balears) 2022.

- Projecte PPL: instal·lació provisional d'un sistema de distribució de gasoil per consum propi d'una planta de generació temporal situada a la Central tèrmica de Gesa-Endesa en Formentera (Illes Balears) 2022.

En concret Gas y Electricidad Generación, SAU sol·licita l'autorització temporal i provisional per a aquesta instal·lació des del dia 15 de juliol fins el dia 15 d'octubre de 2022 per tal de garantir la cobertura de la demanda elèctrica a l'illa de Formentera durant l'estiu de l'any 2022.

4. El cap de la Secció IV de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va examinar la sol·licitud i va emetre un informe favorable, en data 21 de juny de 2022.

Fonaments de dret

1. L'article 7.5 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric.

2. L'article 59 del Reial decret 738/2015, de 31 de juliol, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica i el procediment de despatx en els sistemes elèctrics dels territoris no peninsulars.

3. La Ordre TED/319/2022, d'1 d'abril, per la qual s'acorda el reconeixement de les repercussions econòmiques derivades de l'adopció de mesures temporals i extraordinàries per garantir la seguretat del subministrament a l'illa de Formentera, des del 15 de maig fins al 15 d'octubre del 2022.

4. L'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre l'Autorització Ambiental Integrada de la CT Formentera, promogut per Gas y Electricidad Generación S.A.U. i les subsegüents modificacions (Exp. IPPC 01/2011, adaptació a la Llei 5/2013, IPPC 12/2014, IPPC 26/2019 i IPPC 14/2020) (BOIB núm. 159 de 19 de novembre de 2013, BOIB núm. 70 de 22 de maig de 2014, BOIB núm. 151 d'1 de desembre de 2016, BOIB núm. 85 de 16 de maig de 2020, BOIB núm. 107 de 13 de juny de 2020 i BOIB núm. 191 de 07 de novembre de 2020).

5. El Decret 8/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, de modificació del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura orgànica bàsica del les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. La Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 2 de març de 2021 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Proposta de resolució

Propòs al conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica que dicti una resolució en els termes següents:

1. Atorgar a Gas y Electricidad Generación, SAU, l'autorització temporal i provisional de construcció i explotació de la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:

Denominació: instal·lació de vuit grups electrògens a la central tèrmica de Formentera.

Terme municipal: Formentera.

2. Fer saber que Gas y Electricidad Generación, SAU, ha de comunicar a l'operador del sistema la informació que sigui necessària en l'exercici de les seves funcions.

3. Indicar que, a l'efecte retributiu, mitjançant l'Ordre TED/319/2022, d'1 d'abril, de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, s'han reconegut les repercussions econòmiques derivades de la instal·lació dels grups d'emergència objecte d'autorització.

4. Comunicar que, per a l'efectivitat de l'autorització temporal i provisional de la posada en servei, s'ha de presentar el certificat corresponent de final d'obra signat pel tècnic competent i la justificació del compliment de la normativa mediambiental vigent sobre emissions, renous i efluents. Concretament, el certificat final d'obra haurà d'acreditar el compliment de les mesures i els condicionants establerts en l'autorització ambiental integrada.

5. Informar que aquesta autorització s'atorga amb les condicions següents:

— És temporal i provisional, i s'estén, com a màxim, fins al 15 d'octubre de 2022.

— És vàlida únicament en les situacions en què, per indisponibilitat d'altres grups, per excés de demanda o per compliment de les mesures de seguretat que determini l'operador del sistema, es donin les condicions de manca de potència de seguretat, segons els procediments aprovats per l'operador del sistema.

— Els grups autoritzats temporalment en virtut d'aquesta Resolució no poden substituir els altres grups disponibles inscrits en el Registre d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, llevat que, a criteri de l'operador del sistema, sigui imprescindible per prevenir situacions de risc en la prestació del subministrament.

6. Disposar que, d'acord amb l'article 53.6 de la Llei del sector elèctric, aquesta autorització administrativa s'atorga sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries d'acord amb altres disposicions que hi són aplicables i, en especial, les relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient.

7. Traslladar aquesta Resolució a la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, a l'operador del sistema i al Consell Insular de Formentera.

8. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 22 de juny de 2022

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica Juan Pedro Yllanes Suárez

El director general proposant José Guillermo Malagrava Rigo