Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT JOAN

Núm. 297855
Acord de Ple de l’Ajuntament de Sant Joan pel qual s’aprova definitivament la modificació del Reglament que desenvolupa els Estatuts de l’Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Joan

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient: 173/2021

En no haver-se presentat cap reclamació o suggeriment durant el termini d'exposició al públic, de l'acord inicialment adoptat per el Ple de l'Ajuntament de Sant Joan, en la seva sessió ordinària celebrada el dia 30 de març de 2022, i que fou publicat al BOIB núm. 46, de 5 d'abril de 2022, d'aprovació de la modificació del Reglament que desenvolupa els Estatuts de l'Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Joan, s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés, de conformitat amb allò establert en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

El text íntegre de la modificació del Reglament que desenvolupa els Estatuts de l'Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Joan, es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i que es transcriu a continuació:

<< ANTECEDENTS DE FET

I. En data 27 de gener de 2009, el Ple de l'Ajuntament de Sant Joan va acordar la constitució de la Junta Local de Protecció Civil i de l'Agrupació de Protecció Civil.

II. En data 31 de març de 2009, el Ple de l'Ajuntament de Sant Joan va aprovat el Reglament de l'Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil.

III. Durant els anys posteriors es varen realitzar els tràmits oportuns per a continuar amb la formació, organització i inscripcions dels membres de l'esmentada agrupació.

IV.- Atesa la necessitat d'adaptar el Reglament dels Estatuts de l'Agrupació del Voluntariat de Protecció Civil de Sant Joan a la seva normativa reguladora, en data 5 de novembre de 2021 (2021-S-RC-507) es varen remetre els esborranys d'Estatuts rectificats a la Direcció General d'Emergències i Interior de la Conselleria de Funció pública, Presidència i Igualtat.

V.- En data 7 de febrer de 2022 (2022-E-RC-227 ) es va rebre per part de la Direcció General d'Emergències i Interior, informe-proposta desfavorable per tal que s'esmenessin una sèrie d'errors.

VI.- En data 11 de febrer de 2022 (2022-S-RC-66 ) l'Ajuntament va remetre els esborrany d'Estatuts amb les correccions indicades.

VII.- Finalment, en data 21 de març de 2022 (2022-E-RC-600) es va rebre comunicació de la Direcció General d'Emergències i Interior, per la qual es va remetre Informe de Proposta favorable del director general d'Emergències i Interior en relació amb els esborrany esmentats i certificat del Ple d'Emergències i Protecció Civil celebrat el dia 3 de març de 2022, pel que es ratificà l'informe favorable de la Direcció General.                          

FONAMENTS JURÍDICS

I.- Decret 32/2019, de 10 de maig, pel qual s'aprova el Reglament del personal voluntari de Protecció Civil de les Illes Balears.

II.-. CAPÍTOL III de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

III.- Article 22.2 d) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

IV -TÍTOL VI de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot plegat, vista tota la documentació que consta a l'expedient, d'acord amb les atribucions de 22.2 d) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, en relació amb els articles del Decret 32/2019, de 10 de maig, pel qual s'aprova el Reglament del personal voluntari de Protecció Civil de les Illes Balears, el ple de la Corporació adopta el següent,

ACORD:

PRIMER.- Aprovar inicialment la Modificació del Reglament que desenvolupa els Estatuts de l'Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Joan conforme al text de l'Annex I del present acord.

SEGON.- Comunicar el present acord a la Direcció General d'Emergències i Interior de la Conselleria de Funció Pública, Presidència i Igualtat del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb els articles 4.3 del Decret 32/2019, de 10 de maig, pel qual s'aprova el Reglament del personal voluntari de Protecció Civil de les Illes Balears, en relació a l'article 111 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

TERCER.- Sotmetre dit text a informació pública i audiència dels interessats, amb publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i tauló d'anuncis de l'Ajuntament, pel termini de 30 dies hàbils perquè puguin presentar reclamacions o suggeriments, que seran resoltes per la Corporació.

Simultàniament,es publicarà al portal web de l'Ajuntament (adreça https://santjoan.sedelectronica.es/info.0).

QUART.- De no presentar-se reclamacions o suggeriments en l'esmentat termini, es considerarà aprovat definitivament sense necessitat d'acord exprés pel Ple i l'Acord d'aprovació definitiva tàcita del Reglament, amb el text íntegre d'aquest, es publicarà per al seu general coneixement en el tauló d'anuncis de l'Ajuntament i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Així mateix, estarà a la disposició dels interessats a la seu electrònica d'aquest Ajuntament(adreça https://santjoan.sedelectronica.es/info.0).

 

ANNEX  I REGLAMENT DE L'AGRUPACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE SANT JOAN

Ajuntament de Sant Joan

Carrer Major 61, Sant Joan. 07240 (Illes Balears). Tel. 971526003. Fax: 971926354

PREÀMBUL

Estatuts adaptats als canvis indicats al Decret 32/2019, de 10 de maig, del Reglament del personal voluntari de Protecció Civil de les Illes Balears. També es concreten els aspectes organitzatius, jeràrquics i participatius que no es recullen a l'àmbit autonòmic.

SECCIONS:

• SECCIÓ PRIMERA:OBJECTIUS

• SECCIÓ SEGONA: ORGANITZACIÓ

• SECCIÓ TERCERA:VOLUNTARIS

• SECCIÓ QUARTA:   SISTEMES INFORMÀTICS I XARXES SOCIALS

• SECCIÓ CINQUENA: FUNCIONS

• SECCIÓ SEXTA: DRETS DEL PERSONAL VOLUNTARI

• SECCIÓ SETENA: DEURES DEL PERSONAL VOLUNTARI

• SECCIÓ OCTAVA: GRATIFICACIONS I SANCIONS

• DISPOSICIONS FINALS

SECCIÓ PRIMERA: OBJECTIUS

ARTICLE 1

L'objecte d'aquests estatuts és definir el funcionament i organització de l'agrupació del personal Voluntari de Protecció Civil de Sant Joan (AVPC Sant Joan).

ARTICLE 2   

1. L'Agrupació del personal voluntari de Protecció Civil de Sant Joan (AVPC Sant Joan) és una organització de caràcter humanitari i altruista, que actua de manera desinteressada i solidaria.

2. L'AVPC de Sant Joan no empara activitats de finalitat religiosa, política i o sindical.

ARTICLE 3   

1. L'Agrupació té com objectiu la col·laboració a la previsió i prevenció de situacions de greu risc col·lectiu, catàstrofe o calamitat pública que puguin plantejar-se al Municipi. També en la protecció i socorre de les persones i dels béns, quan aquestes situacions es produeixen i en el restabliment de la normalitat a l'àrea afectada.

2. L'Agrupació durà a terme aquestes missions en el marc del Pla Municipal davant emergències (*PME), i Plans d'actuació davant riscos específics (*PAE), que és d'on sorgeixen les competències atribuïdes a l'AVPC de Sant Joan.

3. L'AVPC de Sant Joan s'integrarà en la Junta de Seguretat Local.

ARTICLE 4

El Ple de l'Ajuntament acordà la creació de l'AVPC de Sant Joan a data de 27 de gener de 2009 i correspon al Ple de l'Ajuntament en el seu cas, la seva dissolució.

ARTICLE 5

1. S'estableix el domicili social i la seu de l'AVPC a l'edifici de l'Escorxador.

2. L'àmbit territorial operatiu de l'AVPC de Sant Joan es limitarà al terme municipal de Sant Joan. L'actuació fora del seu àmbit serà sempre a petició de la conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques (ara conselleria de Presidència, Funció Pública e Igualtat) al batle o batlessa del seu ajuntament, mitjançant el SEIB-112, i coordinat amb els serveis tècnics d'emergències en el marc del Pla Territorial de la Comunitat Autònoma (PLATERBAL) o Pla especial activat,

 

SECCIÓ SEGONA: ORGANITZACIÓ

ARTICLE 6

1. L'organització i funcionament de l'AVPC de Sant Joan es regirà per l'establert al present Reglament, pels seus propis Estatuts aprovats per la corporació local, així com per les instruccions i directrius que, a efectes de coordinació general, en puguin dictar les autoritats competents en matèria d'emergències i protecció civil.

2. Per pertànyer a una Agrupació de personal voluntari de Protecció Civil a les Illes Balears, els aspirants han de complir les següents condicions:

2.1 Ser major d'edat.

2.2 No tenir antecedents penals pels delictes següents: homicidi i contra la integritat física, violència de gènere, contra la llibertat, contra la llibertat i la identitat sexual, contra la seguretat col·lectiva, contra la salut pública i terrorisme.

2.3 No haver perdut la condició de voluntari o voluntària d'alguna Agrupació de Protecció Civil en aplicació de les sancions establertes als seus estatuts.

2.4 Estar empadronat a un municipi de les Illes Balears.

3. L'estructura jeràrquica de la AVPC de Sant Joan quedarà de la següent forma:

Cap d'Agrupació

Sotscap d'Agrupació

Cap de Secció

Cap de Grup

Cap d'Equip

Voluntari / Voluntària en pràctiques Aspirant

4. Tots els càrrecs de l'AVPC de Sant Joan a excepció de la persona en Cap d'Agrupació, són triats per confiança, per bona feina i distinció als serveis realitzats, per decisió de la persona en Cap d'Agrupació, al qual recau la funció d'organitzar al personal voluntari en equips, grups o seccions segons sigui necessari per a la realització i consecució dels serveis  i emergències.

5. La persona en Cap d'Agrupació pot en qualsevol moment organitzar grups, equips i seccions, així com nomenar a un voluntari o voluntària en un càrrec específic si així ho considera oportú, i també determinar el cessament del càrrec si és necessari.

6. La persona en Cap d'Agrupació o en defecte d'això la persona delegada en comunicacions oficials, està obligat a informar als restants membres de l'AVPC de Sant Joan de tots els nomenaments o cessaments de càrrecs que es realitzin, perquè així la jerarquia de l' AVPC de Sant Joan sigui sempre clara i coneguda per tothom.

7. La persona en Cap d'Agrupació serà elegit per votació democràtica entre tots els membres en actiu de l'AVPC de Sant joan, essent aquesta elecció verificada pel batle, batlessa o persona delegada de l'Ajuntament.

8. El càrrec de persona en Cap d'Agrupació serà vigent durant 4 anys a partir del nomenament. Una vegada finalitzats aquests 4 anys, i en un termini de 15 dies s'hauran de convocar novament eleccions per designar una nova persona en Cap d'Agrupació. Poden presentar-se a les eleccions pel càrrec, qualsevol voluntari o voluntària en actiu de l'AVPC de Sant Joan.

9. En cas d'incapacitat, defunció o cessament en el càrrec (ja sigui voluntari o administratiu) de la persona en Cap d'Agrupació, automàticament passarà a exercir la direcció de la *AVPC de Sant Joan el personal voluntari de major rang (segons punt núm. 3). En cas de no haver-hi rangs especificats, ho farà el voluntari de major antiguitat a la AVPC de Sant Joan. En tots dos casos, obligant-se a, en un termini de 15 dies, convocar eleccions per renovar el càrrec.

ARTICLE 7   

1. L'AVPC de Sant Joan depèn directament del batle o batlessa com a responsable màxim de la Protecció Civil Local, o bé en el seu delegat si fos el cas.   

2. A efectes d'organització, els presents Estatuts funcionaran com a Reglament de l'Agrupació.

ARTICLE 8

La AVPC de Sant Joan quedarà enquadrada orgànica i funcionalment en la unitat municipal de la qual depenguin els serveis de Protecció Civil o dels serveis de Seguretat Ciutadana, sense que això constitueixi vincle laboral o funcionarial dels seus components amb l'Ajuntament.

ARTICLE 9

La Regidoria de l'àrea corresponent, o el Servei Local de Protecció Civil, si n'hi hagués, elaboraran i formularan propostes per a l'elaboració de les normes i instruccions que siguin necessàries per desenvolupar, completar i aplicar els presents Estatuts.

L'aprovació d'aquestes normes correspon al batle o batlessa, a proposta del Regidor corresponent.

ARTICLE 10

Per garantir la seva eficàcia, s'exigirà a totes les persones integrants de l'Agrupació un nivell mínim de coneixements sobre els diferents camps que integren la Protecció Civil. Per això es demanarà la seva participació als diferents plans formatius destinats al personal voluntari de Protecció Civil i es certificaran per les administracions o organismes acreditats que els imparteixin.

ARTICLE 11

La Corporació Municipal, en funció de la disponibilitat econòmica que tingui i mitjançant la col·laboració de la Conselleria competent en la matèria si es cau, dotarà dels mitjans necessaris perquè l'Agrupació compti amb el material específic que garanteixi l'adient intervenció davant qualsevol situació d'emergència. Especialment es dotarà a l'àmbit del transport, la uniformitat i les radiocomunicacions. També es vetllarà perquè l'Agrupació pugui disposar d'una seu digna  i adequada a les seves necessitats.

ARTICLE 12

La Corporació Municipal podrà subscriure convenis de col·laboració amb altres administracions, organismes o entitats públiques o privades, encaminades cap a la promoció, dotació de mitjans i formació pel millor funcionament de l'AVPC de Sant Joan.

 

SECCIÓ TERCERA: PERSONAL VOLUNTARI

ARTICLE 13   

1. Es denomina “aspirant” a tota persona interessada a formar part de l'AVPC de Sant Joan.

2. Per a poder formar part de l'AVPC de Sant Joan, els/les aspirants hauran d'emplenar un formulari de sol·licitud d'alta adreçat a l'ajuntament o departament que depengui l'AVPC de Sant Joan.

Juntament amb la sol·licitud, han de trametre un certificat d'antecedents penals i una altra certificació de delictes de naturalesa sexual, o prestar el seu consentiment perquè aquests certificats siguin sol·licitats per l'administració competent.

També es mantindrà una entrevista personal amb la persona encarregada del personal a l'AVPC de Sant Joan, o bé amb la persona en Cap de l'Agrupació. S'explicarà el funcionament de l'AVPC de Sant Joan i les condicions, requisits i formació necessària per formar part d'aquest voluntariat segons l'establert al Decret 32/2019, de 10 de maig, pel qual s'aprova el Reglament del personal voluntari de protecció civil de les Illes Balears.

3. La corporació local podrà establir proves psicotècniques o d'una altra índole, per comprovar la idoneïtat de la persona aspirant.

4. Una vegada emplenat aquest formulari positivament i estant informat l'aspirant del funcionament de l'AVPC de Sant Joan, es remetrà a la *DGEI la sol·licitud d'alta, així com la sol·licitud per la realització del Curs Bàsic de Protecció Civil (si no ho ha realitzat prèviament).

5. Una vegada confirmada l'alta per la *DGEI, i mentre no hagi realitzat el Curs Bàsic de Protecció Civil impartit per la *Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), o formació equivalent convalidada, l'aspirant únicament podrà realitzar activitats auxiliars i formatives  Aquests únicament poden realitzar activitats auxiliars i formatives en el si de l'organització, i no poden participar activament en emergències ni simulacres, ni en situacions que puguin suposar un risc.

6. Quan l'aspirant hagi finalitzat positivament el Curs Bàsic de Protecció Civil impartit per l'EBAP o formació equivalent convalidada, l'aspirant es convertirà en “personal voluntari en pràctiques”. Aquesta situació suposa per l'aspirant passar a una fase de prova, i podrà comprovar com es desenvolupen les tasques organitzatives així com les intervencions als diferents operatius on pugui participar l'Agrupació.

7. El “personal voluntari en pràctiques”, del moment que ha estat donat d'alta a la *AVPC de Sant Joan i durant 6 mesos i/o ha realitzat 50 hores de serveis, sense que hi hagi tingut cap informe negatiu, automàticament passarà a obtenir la condició de “voluntari”.

8. Un “voluntari” i un “voluntari en pràctiques” tenen els mateixos deures i drets indicats als estatuts.

ARTICLE 14

Perquè es pugui realitzar la baixa d'un membre de l'AVPC e Sant Joan, haurà de concórrer alguna d'aquestes condicions:

1. Voluntàriament podrà sol·licitar la seva baixa mitjançant escrit.

2. Si el personal voluntari no participa a cap servei durant 12 mesos.

3. Per incompliments d'aquests estatuts (articles 35-38).

4. Per mort o per la concurrència d'alguna circumstància que la impossibiliti per exercir-ne les funcions.

Si les condicions concorregudes són la 2, 3 o 4, s'haurà de notificar per escrit al personal voluntari la seva baixa de  l'AVPC de Sant Joan, així com el motiu de la mateixa.

Independentment del motiu de la baixa, en el moment que es faci efectiva, i s'informi degudament la persona interessada, el personal voluntari haurà de lliurar en un termini màxim de 10 dies, tota la uniformitat, eines i equipament que li hagi estat subministrat pel desenvolupament de les seves tasques a l'agrupació.

 

SECCIÓ QUARTA: SISTEMES INFORMÀTICS I XARXES SOCIALS

ARTICLE 15

Pel fet que la *AVPC de Sant Joan, publica periòdicament a xarxes socials els esdeveniments que realitza, tant preventius, emergències, manteniment.. etc., disposa d'usuaris a les xarxes socials més conegudes. Mitjançant aquests “usuaris” es realitzen les publicacions relacionades amb la *AVPC de Sant Joan o bé per la persona en cap de l'Agrupació.

1. Tots els “usuaris” que s'utilitzin en relació a la *AVPC de Sant Joan, han de ser necessàriament vinculats al compte de correu electrònic de l'Agrupació: protecciocivilsantjoan@gmail.com, ja sigui en exclusiva, o almenys com administrador amb tots els drets.

2. Tots els comptes a xarxes socials relacionades amb la *AVPC de sant Joan són propietat de la *AVPC de Sant Joan, en cap cas seran propietat de cap voluntari en concret, ja sigui amb càrrec o no.

3. Només podrà publicar-se a comptes de xarxes socials vinculades a la *AVPC de Sant Joan : informació rellevant, notícies, comentaris o fotografies relacionades amb l'Agrupació, amb Protecció Civil o amb alguna emergència o avís important i rellevant cap a la ciutadania.

ARTICLE 16

1. El compte de correu electrònic de la *AVPC de Sant Joan és: protecciocivilsantjoan@gmail.com

2. A nivell tècnic, aquest compte és gestionat per l'Ajuntament de Sant Joan.

3. És responsabilitat de l'AVPC de Sant Joan i en concret la persona en Cap de l'Agrupació (i persona o persones delegades) la preservació i manteniment del correu electrònic contingut a la seva bústia, no fent mal ús en cap moment d'aquest compte de correu, ni eliminant o destruint informació de la mateixa per motius aliens a la *AVPC de Sant Joan.

ARTICLE 17

Tot el personal voluntari de la *AVPC de Sant Joan, complint amb el reglament general sobre Protecció Civil (Article 18. Apartat 1. Punt o), no podran publicar ni transmetre informació ni fotografies en actes de servei, relatives a esdeveniments o serveis realitzats per la *AVPC de Sant Joan, ja sigui en xarxes socials, grups de difusió, whatsapp, ni cap altre mitjà digital, sense l'autorització prèvia de la persona en Cap d'Agrupació o de la persona delegada.

ARTICLE 18

Es fa constar que existeix un fitxer informatitzat en el qual estan emmagatzemats les dades de cada voluntari de la *AVPC de Sant Joan, inclosa dades mèdiques de rellevància en una emergència, subministrats per cada persona a l'ingrés a la *AVPC de Sant Joan.

Les dades que s'emmagatzemen són:

• Dades de contacte: telèfons, adreça postal, *correu electrònic.

• Dades acadèmiques: formació, nivell acadèmic, cursos i titulacions.

• Dades personals: edat, data de naixement, permís conducció,…etc.

• Dades mèdiques: patologies que puguin afectar al desenvolupament d'un servei o que pugui suposar un risc per a la persona i que sigui rellevant tenir aquesta informació, grup sanguini, al·lèrgies i intoleràncies,…etc.

ARTICLE 19

Totes les dades esmentades a l'article anterior estan protegides per la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPD-GDD), essent el responsable del tractament d'aquestes dades i l'encarregat del tractament, l'Ajuntament de Sant Joan. Aquest mitjançant la persona en Cap de l'Agrupació i/o persones encarregades de la gestió administrativa de l'AVPC de Sant Joan, seran els qui gestionaran, tramitaran i emmagatzemaran les dades estrictament necessàries pel compliment dels serveis i obligacions de la *AVPC de Sant Joan. Al respecte i pel que fa a les altes i baixes del personal voluntari de l'Agrupació es mantindrà una fluida i periòdica comunicació amb la *DGEI pel manteniment i actualització del registre del personal.  També pel que fa a entitats o associacions que sigui necessàries pel funcionament de la *AVPC de Sant Joan i la contractació d'assegurances i les gestions que siguin necessàries. L'AVPC es compromet a no realitzar mal ús dels mateixos ni facilitar-los a tercers no relacionats amb l'activitat de la *AVPC de Sant Joan.

ARTICLE 20

Quan el personal voluntari passa a formar part de l'AVPC de Sant Joan, aquest cedirà l'ús de la seva imatge exclusivament als serveis, preventius, emergències i ús de sistemes informàtics, tant a l'AVPC de Sant Joan, com a la DGEI. Per exemple:

• Publicació d'un servei realitzat per l'AVPC de Sant Joan, a una xarxa social (*facebook, *twiter, etc..) on apareixen fotografies del personal voluntari durant un servei.

• Ús del sistema informàtic de Control de Participació (dades i fotografía). Sent l'ús única i exclusivament estant de servei el personal voluntari, amb la uniformitat correcta i en horari de prestació de servei de voluntariat de Protecció Civil, no podent-se usar per  cap altre cas o funció, sense el consentiment explícit del voluntari o voluntària.

ARTICLE 21

És dret de tot el personal voluntari el poder sol·licitar en el moment que el considerin oportú:

• (prèvia sol·licitud de baixa com a voluntari) L'eliminació de totes les dades emmagatzemades sobre la seva persona, en qualsevol suport digital o imprès de la *AVPC de Sant Joan o l'Ajuntament de Sant Joan.

• L'eliminació de part de les seves dades (dades mèdiques, formatius o personals que no influeixin en la comunicació amb el personal voluntari i que no siguin imprescindibles per la realització d'un servei)

• La negativa a l'ús de la seva fotografia a xarxes socials o altres plataformes de comunicació, la qual s'haurà de comunicar per escrit a l'AVPC de Sant Joan.

 

SECCIÓ CINQUENA: FUNCIONS

ARTICLE 22

L'actuació de la AVPC de Sant Joan es centrarà, de manera permanent i regularitzada, en el camp preventiu i operatiu de la gestió d'emergències, catàstrofes i / o calamitats públiques, d'acord amb el que es preveu en els Plans Territorials Municipals i en els Plans d'actuació davant riscos específics o PLATERBAL.

L'actuació de l'agrupació, en els seus àmbits territorials, en situacions d'emergència en les quals no han arribat els serveis professionals s'efectuarà sota la responsabilitat del batle o batlessa, i aquesta intervenció únicament es pot efectuar si el personal voluntari compta amb l'adequada formació en l'àmbit de l'emergència, els corresponents equips de protecció individual, i conformen una unitat mínima d'actuació (dues persones voluntàries). En aquests casos la primera actuació de l'agrupació ha de ser la d'informar el SEIB112 de l'existència del sinistre i comunicar la seva actuació, passant a exercir tasques de suport una vegada els serveis professionals facin acte de presència, i actuant sota la seva direcció a partir de llavors.

Tindran la consideració de serveis d'emergència professionals, a més dels habituals, els bombers forestals, els bombers voluntaris i les brigades d'auxili ràpid de la Comunitat Autònoma, és a dir, la Unitat Operativa de la DGEI.

ARTICLE 23

El Pla Territorial Municipal i els Plans d'actuació davant riscos específics  o PLATERBAL són la veritable font d'on surten les competències de la AVPC de Sant Joan, podent variar la quantitat i qualitat de les mateixes en funció de la capacitat de l'Agrupació per a assumir-les.

En coherència amb la seva finalitat i organització, algunes de les funcions que podria desenvolupar l'Agrupació són:

En el marc de la prevenció:

1. Estudis de riscos de la localitat, preferentment orientats a edificis, locals, i establiments de pública concurrència.

2. Col·laboració i suport en la confecció i divulgació dels Plans d'Autoprotecció d'edificis i locals.

3. Col·laboració en l'elaboració i manteniment dels Plans Municipals d'Emergències (PME) i Plans d'Actuació (PAE) enfront de riscs.

4. Confecció i realització de campanyes d'informació i divulgació per a col·lectius afectats pels  diferents riscs.

5. Actuació en dispositius     operatius de caràcter preventiu (en grans concentracions humanes, vigilància forestal,etc.)

En el marc de la INTERVENCIÓ:

6. Suport als serveis operatius d'emergència.

7. Atenció als afectats d'una emergència.

8. Col·laboració en el desenvolupament del Pla Sectorial de Comunicacions.

9. En general, execució de les missions encomanades pel PME i els PAE.

ARTICLE 24

La col·laboració voluntària podrà realitzar-se incorporant-se a l'Agrupació com a “col·laborador”. Són “col·laboradors” aquelles persones que posseeixen una determinada qualificació professional i participen eventualment amb la *AVPC de Sant Joan realitzant informes, assessorament tècnic i contribuint a la formació del personal voluntari. Els presents Estatuts no són aplicable als col·laboradors.

 

SECCIÓ SEXTA: DRETS DEL PERSONAL VOLUNTARI.

ARTICLE 25

El voluntariat té dret a ser reintegrat de les despeses de manutenció, transport i allotjament, prèviament autoritzats pel batle o batlessa, soferts en la prestació del servei, havent de fer front a aquestes despeses l'Administració Pública de qui depengui la planificació i organització dels dispositius establerts. En qualsevol cas, aquesta compensació de les despeses no tindrà caràcter de remuneració o salari.

 

ARTICLE 26

El voluntari té dret a adoptar totes les mesures necessàries per a evitar situacions que comportin perills innecessaris per a ell o per a tercers. En qualsevol cas el voluntari té dret a estar assegurat contra els possibles riscos derivats de la seva actuació.

Igualment, queden assegurades les indemnitzacions corresponents en els casos en què, a conseqüència de l'accident, sobrevinguin invalidesa permanent o defunció.

ARTICLE 27

1. Els danys i perjudicis que, a conseqüència del treball voluntari, pot sofrir el beneficiari d'aquest, així com tercers, quedaran coberts per una assegurança de responsabilitat civil.

2. S'establiran mitjançant conveni entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l'Ajuntament  la modalitat de les corresponents pòlisses d'assegurances i cost de les indemnitzacions. L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pagarà les primes de les assegurances, sempre que existeixi dotació pressupostària suficient a aquest efecte, mitjançant la signatura de conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Joan. En cas contrari, les primes de les assegurances seran fixades pel Ple Municipal, a proposta del Regidor Delegat, responsabilitzant-se l'Ajuntament de sufragar les quotes.

3. El personal voluntari en pràctiques te dret a les seves corresponents assegurances en igualtat de condicions que els voluntaris.

4. Els costos de les assegurances s'actualitzaran anualment.

5. L'Ajuntament serà responsable civil subsidiari, d'acord amb la legislació vigent, en virtut de la seva potestat de direcció sobre la *AVPC de Sant Joan. No obstant això, quan l'actuació excedeixi de l'àmbit del terme municipal i s'hagin coordinat diferents Agrupacions supramunicipals serà responsable civil subsidiari el Govern de les Illes Balears.

ARTICLE 28

1. El personal voluntari de Protecció Civil té dret a obtenir el suport material de l'Agrupació.

2. De la mateixa manera, té dret a participar en l'estructura de l'Agrupació i opinar sobre el treball desenvolupat.

3. El voluntari podrà efectuar les peticions, suggeriments i reclamacions que consideri necessàries, dirigides a la persona en Cap de l'Agrupació.

4. En tot cas, si passats 20 dies des de l'entrada al registre, l'escrit no fos contestat, es podrà elevar directament al batle, batlessa o al seu delegat.

 

SECCIÓ SETENA: DEURES DELS VOLUNTARIS

ARTICLE 29

1. Tot el personal voluntari ha de respectar l'estructura jeràrquica i funcional de l'Agrupació, i col·laborar per la major eficàcia i millor funcionament de l'Agrupació.

2. Els voluntaris hauran d'acatar la direcció d'altres organismes competents, en determinades actuacions contemplades en el Pla Municipal d'Emergències o Plans d'Actuació Municipal Específica, com en el cas d'extinció d'incendis forestals.

3. A Desenvolupar la tasca amb la màxima diligència, esforç i interès.

4. Posar en coneixement dels responsables de l'organització o de les autoritats l'existència de fets que puguin suposar riscos per a les persones, per als béns o per al medi ambient.

5. Guardar secret professional sobre la informació a què tinguin accés per raó del desenvolupament de les seves activitats, en el marc de la legislació general en matèria de protecció de dades personals.

6. Participar en les activitats de formació que s'organitzin, amb la finalitat de capacitar-los per a un millor acompliment de les seves tasques. 

7. En cap cas, el voluntari o col·laborador de Protecció Civil actuaran com a membres de l'Agrupació fora dels actes de servei. No obstant això, podrà intervenir amb caràcter estrictament personal, i sense vinculació amb l'Agrupació, en aquells supòsits relacionats amb el seu deure com a ciutadà, usant els coneixements i experiències derivades de la seva activitat voluntària.

ARTICLE 30

El personal voluntari de Protecció Civil haurà de realitzar un nombre mínim d'hores anuals, compromeses mutu acord amb l'Agrupació, i que no podrà ser inferior a 60 hores anuals, comptabilitzant la suma d'hores de formació i intervenció.

ARTICLE 31

1. El voluntari té el deure de conservar i mantenir en perfectes condicions d'ús el material i l'equip que se'ls-hi hagi confiat. 

2. Els perjudicis causats als mateixos a conseqüència del tracte incorrecte o falta d'esment seran responsabilitat del personal voluntari. 

3. En qualsevol cas, tot el material que disposi el personal voluntari, serà retornat a l'Agrupació si es modifiquen les circumstàncies que van aconsellar o varen habilitar aquest dipòsit. 

4. No consumir ni estar sota els efectes de drogues ni begudes alcohòliques estant de servei.

5. No utilitzar l'organització per realitzar activitats o tasques que no estiguin relacionades amb les labors pròpies de protecció civil. 

6. Actuar amb absolut respecte envers la ciutadania. 

7. Abstenir-se d'efectuar apologia o propaganda de tipus polític o religiós quan actuï com a personal voluntari de protecció civil.

 

SECCIÓ VUITENA: RECOMPENSES I SANCIONS

ARTICLE 32

L'activitat altruista, solidària i no lucrativa exclou tota remuneració, però no impedeix el reconeixement dels mèrits del personal voluntari i, per tant, la constatació dels mateixos a efectes honorífics.

Amb aquesta distinció de conductes meritòries, també seran estudiades les possibles faltes comeses pel personal voluntari que duran aparellades les corresponents sancions.

Tant els mèrits i els honors concedits, com les faltes i les seves sancions seran anotades en l'expedient personal de l'interessat.

ARTICLE 33

La valoració de les conductes meritòries que puguin merèixer una recompensa, sempre de caràcter no material, correspon al batle o batlessa. La iniciativa d'aquest reconeixement meritori correspon a la persona en Cap del Servei Local de Protecció Civil o, en defecte d'això, a la persona en cap de l'Agrupació.

ARTICLE 34

La valoració de les conductes meritòries es realitzarà mitjançant reconeixement públic, diplomes o medalles, a més d'altres distincions que puguin concedir l'Ajuntament o altres Administracions Públiques.

ARTICLE 35

1. La sanció serà conseqüència de la comissió d'una infracció, que es disposen als present Estatuts. 

2. Les infraccions podran ser considerades lleus, greus o molt greus.   

3. El voluntari tindrà dret a un procés just i equànime que garanteixi al màxim la defensa en cas de sancions reglamentades.

ARTICLE 36

Es consideren faltes lleus:

1. El descuit en la conservació i manteniment de l'equip material a càrrec del personal voluntari.

2. El descuit o negligència en l'exercici de les seves funcions, sempre que no suposi una falta més greu.

3. La incorrecció amb el públic o amb els membres de l'Agrupació.

4. L'incompliment dels deures i obligacions del personal voluntari, sempre que no hagin de ser qualificades com a faltes més greus.

5. La desobediència a les persones en Cap dels diferents serveis, quan no suposi maltractament de paraula o obra i no afecti al servei que es degui complir.

6. Les faltes lleus podran sancionar-se amb la suspensió de la condició de personal voluntari, de 30 a 180 dies.

7. Les faltes lleus prescriuran als 6 mesos de la data de la seva comissió.

ARTICLE 37

Es consideren faltes greus:

1. El no seguir les normes orgàniques i funcionals de l'Agrupació, de manera manifesta i no justificada.

2. La notòria desconsideració cap a ciutadans o membres de l'Agrupació.

3. La negligència que causi danys de consideració als locals, material o documents de l'Agrupació, així com de l'equip o material al seu càrrec.

4. La greu pertorbació de l'activitat de l'Agrupació.

5. La utilització injustificada, fora dels actes propis de servei, de l'equip, material o distintius de l'AVPC de Sant Joan.

6. L'acumulació de tres faltes lleus.

7. Les faltes greus podran sancionar-se amb la suspensió de la condició de personal voluntari, de 180 dies a un any.

8. Les faltes greus prescriuran als 2 anys de la data de la seva comissió.

ARTICLE 38

Es consideren faltes molt greus:

1. Deixar de complir, sense causa justificada les exigències del servei.

2. La notòria falta de rendiment que comporti inhibició en el compliment de les tasques  encomanades.

3. Utilitzar o exhibir indegudament les identificacions del servei.

4. L'agressió a qualsevol membre de l'Agrupació i la desobediència que pugui afectar el desenvolupament  de les tasques encomanades.

5. El negar-se a complir les sancions de suspensió que siguin imposades.

6. Consum de drogues i alcohol en actes de servei.

7. Haver estat sancionat per la comissió de dues faltes greus en un període de  dos anys.

8. Dues faltes molt greus se sancionaran amb suspensió de 180 dies, dos anys o amb l'expulsió definitiva de l'AVPC de Sant Joan.

9.Les faltes molt greus prescriuran als 3 anys de la data de la seva comissió.

DISPOSICIONS FINALS

1. Perquè entrin en vigor els presents Estatuts haurà de ser aprovat pel Ple Municipal, previ informe de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil respecte a l'adequació d'aquests.

2. La Direcció General d'Emergències i Interior, en el desenvolupament de les seves competències sobre el personal voluntari de Protecció Civil, col·laborarà amb els Ajuntaments de les següents formes:

• Normalització i homologació d'equipaments.

• Elaboració de normativa i directrius.

• Constitució del Registre del personal voluntari de l'Agrupació, el qual mantindran actualitzat conjuntament mitjançant una fluida i periòdica comunicació.  

Aquests estatuts estableixen el règim disciplinari aplicable al personal voluntari, sense perjudici del règim sancionador que preveu la legislació en matèria d'emergències.

3. Successivament s'aniran adjuntant Annexos als presents Estatuts, els que podran sofrir modificacions, una vegada aprovat els presents Estatuts, sense que sigui necessària la revisió íntegra d'aquests, ni la seva nova aprovació pel Ple Municipal, no sent així quan es proposi l'alteració de l'articulat.

4. Els diferents Annexos seran aprovats per l'Alcaldia, i inclouran les directrius necessàries per al desenvolupament i aplicació dels presents Estatuts (Uniformitat segons   l'establert a l'Annex 1 del Decret 32/2019, de 10 de maig, instruccions de funcionament, designació de responsables). >>

Contra el present Acord definitiu es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Sant Joan, en data de la signatura electrònica al marge (26 de maig de 2022)

El batle-president Francesc Mestre Estelric