Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 296909
Acord del Consell de Direcció del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de 25 de novembre de 2021, de cessió del local de la Cambra Agrària de Palma, situada al carrer d’Anselm Clavé, núm. 8, 3r pis, porta 4, a l’organització professional agrària Unió de Petits Agricultors i Ramaders – Associació Intersectorial Agrària de les Illes Balears (UPA-AIA Illes Balears)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant el Reial decret 1336/1977, de 2 de juny, regulador de les cambres agràries, es creen cambres agràries a tot el territori nacional, tant en l'àmbit municipal com en el provincial i l'estatal. Aquestes cambres es constitueixen a l'empara de criteris d'ordenació social i, essencialment, per a la consulta i col·laboració amb l'Administració.

D'altra banda, l'article 7 de la Llei 23/1986, de 24 de desembre, de bases del règim jurídic de les cambres agràries, assenyala que les comunitats autònomes que tinguin atribuïdes competències sobre cambres agràries poden regular la creació, la fusió i l'extinció de cambres agràries d'àmbit territorial diferent del de la província.

L'article 26 de la Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives, dissol les cambres agràries locals i habilita el Consell de Govern perquè, mitjançant decret, reguli el procediment de liquidació del patrimoni de les cambres agràries locals.

La disposició addicional cinquena de la Llei 13/2005, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives, dissol la Cambra Agrària Interinsular de les Illes Balears i autoritza el Consell de Govern perquè, mitjançant decret, reguli el procediment de liquidació dels recursos materials i personals de la Cambra Agrària Interinsular i de les cambres agràries locals, dissoltes prèviament en virtut de l'article 26 de la Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives.

Mitjançant el Decret 64/2005, de 10 de juny, s'ha creat el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) com a ens de dret públic que té la finalitat d'executar la política de la Conselleria d'Agricultura i Pesca en relació amb les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, i també la de gestionar el Registre general d'explotacions agràries de les Illes Balears.

La Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, als apartats 1 i 2 de la disposició addicional segona, a la redacció donada per l'article 3 del Decret llei 14/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents en determinats sectors d'activitat administrativa, estableix que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) podrà cedir de manera directa determinats béns immobles de les antigues cambres agràries, amb l'autorització prèvia del Consell de Direcció, sempre que els destinin a finalitats d'interès general agrari.

Així mateix, l'apartat esmentat assenyala que la cessió l'han d'acordar el FOGAIBA i les organitzacions professionals agràries tenint en compte un conjunt de criteris, com el percentatge d'obtenció d'ajudes per part de les organitzacions professionals agràries i l'àmbit territorial de la cambra agrària extingida.

En aplicació d'aquesta disposició, el Consell de Direcció del FOGAIBA va aprovar, el 25 de març del 2021, el procediment per a la cessió del patrimoni de les antigues cambres agràries a les organitzacions professionals agràries. En aquest Consell es va aprovar el criteri de repartiment de determinats béns immobles de les antigues cambres agràries, que bàsicament és el mateix que han proposat totes les organitzacions professionals agràries, mitjançant l'Acord de 23 de març de 2021, de manera que es compleix el mandat legal que exigia un acord amb totes aquestes organitzacions.

L'Acord de les organitzacions professionals agràries de 23 de març de 2021, que va acceptar el Consell de Direcció el 25 de març del mateix any, preveu que se cedeixin a la Unió de Petits Agricultors i Ramaders – Associació Intersectorial Agrària de les Illes Balears (UPA-AIA Illes Balears) els béns següents:

  • Dos locals ubicats al carrer d'Anselm Clavé, núm. 8, 3r pis, porta 4 i 5 de Palma, amb una superfície de 45,40 m2 el corresponent a la porta núm. 4, i de 38,30 m2 el corresponent a la porta núm. 5, amb un valor de mercat, segons la taxació que se'n va fer, de noranta-nou mil sis-cents cinquanta-nou euros amb vuitanta-un cèntims (99.659,81 €) el primer i de vuitanta-quatre mil setanta-quatre euros amb vint-i-cinc cèntims (84.074,25 €) el segon.
  • Immoble ubicat al carrer de Baix, núm. 26, de Montuïri, amb una superfície de 149,00 m2 i un valor de mercat, segons la taxació que se'n va fer, de cent vint-i-dos mil dos-cents cinquanta-quatre euros amb cinquanta cèntims (122.254,50 €).

El Consell de Direcció de 25 de març va ordenar, també, l'inici de l'expedient de cessió, que havia de seguir el procediment establert també per l'Acord del Consell de Direcció de 26 de febrer de 2020. En aquest procediment hi ha de constar l'informe del director gerent que acrediti les finalitats d'interès general agrari a les quals s'ha de destinar l'immoble cedit, els mitjans disponibles per la consecució de les finalitats i el termini previst.

Mitjançant un escrit de 27 de setembre de 2021, l'organització professional agrària Unió de Petits Agricultors i Ramaders – Associació Intersectorial Agrària de les Illes Balears (UPA-AIA Illes Balears) exposa quins són els objectius de l'organització, quines són les activitats que desenvolupa i quines seran les possibles accions i activitats que durà a terme gràcies a la liquiditat que li aportarà la cessió dels béns immobles indicats.

Mitjançant un informe de 13 d'octubre de 2021, la gerència del FOGAIBA va informar favorablement de la finalitat a la qual l'organització professional agrària Unió de Petits Agricultors i Ramaders – Associació Intersectorial Agrària de les Illes Balears (UPA-AIA Illes Balears) va indicar que destinaria l'immoble, de manera que complia la condició legal establerta.

Mitjançant un informe del cap del Departament Jurídic de 6 d'octubre de 2021, es va redactar l'informe de la depuració física i jurídica de l'immoble.

Per tot això, de conformitat amb l'apartat 2 de la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears; l'Acord del Consell de Direcció de 25 de març de 2021, i l'article 10 del Decret 86/2006, de 29 de setembre, regulador del procediment per a la liquidació de les cambres agràries locals i de la interinsular i l'atribució del seu patrimoni, el Consell de Direcció del FOGAIBA, a proposta del director gerent, en la sessió del 25 de novembre del 2021, va aprovar, entre d'altres, l'acord següent:

«PRIMER. Declarar l'alienabilitat i cedir a l'organització professional agrària Unió de Petits Agricultors i Ramaders – Associació Intersectorial Agrària de les Illes Balears (UPA-AIA Illes Balears), amb el número d'identificació fiscal G57239584, l'immoble següent, propietat del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears:

Registre de la propietat: Palma, núm. 3

Dades registrals: finca de Palma, secc. I, núm. 8309, tom 6210, llibre 659, full 87

Referència cadastral: 0406601DD7800E 0018MB

Local destinat a despatx de la planta tercera, assenyalat amb la lletra D, número 14, del carrer de Josep Anselm Clavé, de Palma. Mesura quaranta metres i noranta-un centímetres quadrats (40,91 m2) i limita: per la part frontal, amb el carrer esmentat; per la dreta, amb el despatx número 19; per l'esquerra, amb el número 17 i distribuïdor; al fons, amb el número 19; per la part superior, amb el número 23, i per l'inferior, amb el número 13. La seva quota és d'1,85%.

El valor de mercat actualitzat de l'immoble situat al carrer de Josep Anselm Clavé, núm. 8, 3r, porta 4, de Palma, és de noranta nou mil sis-cents cinquanta-nou euros amb vuitanta-un cèntims (99.659,82 €), segons la valoració de la Direcció General d'Arquitectura i Rehabilitació de 30 de març de 2020.

SEGON. Atorgar l'escriptura de cessió corresponent d'acord amb les condicions següents:

1. El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears cedeix a l'organització professional agrària UPA-AIA Illes Balears, amb el CIF G57239584, l'immoble següent:

Registre de la propietat: Palma, núm. 3

Dades registrals: finca de Palma, secc. I, núm. 8309, tom 6210, llibre 659, full 87

Referència cadastral: 0406601DD7800E 0018MB

Local destinat a despatx de la planta tercera, assenyalat amb la lletra D, número 14, del carrer de Josep Anselm Clavé, de Palma. Mesura quaranta metres i noranta-un centímetres quadrats (40,91 m2) i limita: per la part frontal, amb el carrer esmentat; per la dreta, amb el despatx número 19; per l'esquerra, amb el número 17 i distribuïdor; al fons, amb el número 19; per la part superior, amb el número 23, i per l'inferior, amb el número 13. La seva quota és d'1,85%.

2. La cessió és a títol gratuït de conformitat amb l'apartat 2 de la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, en la redacció donada per l'article tercer del Decret llei 14/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents en determinats sectors d'activitat administrativa.

3. Sens perjudici de la condició que s'estableix a l'apartat següent, la finca esmentada es transmet lliure de càrregues.

A més, la finca està al corrent del pagament de tota classe d'imposts, taxes i exaccions de caràcter real.

4. De conformitat amb la disposició addicional segona de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, la finca cedida o els seus productes s'han de conservar i destinar a atendre fins o serveis d'interès agrari, i en concret es podrien destinar a la consolidació del patrimoni de l'entitat cessionària que serveixi per sufragar les despeses de funcionament que tingui. Els imports obtinguts, i aplicats a les despeses esmentades, són compatibles amb les ajudes que el cessionari rep per a la mateixa finalitat de qualsevol administració, tant pública com privada, però en cap cas l'import rebut, aïlladament o conjuntament, pot superar el valor de les despeses originades per la realització de les activitats.

D'acord amb l'article 61.3 de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el FOGAIBA ha de vigilar l'aplicació efectiva del bé cedit a les finalitats citades i pot aplicar l'article 62 de la Llei, i revocar la cessió i la reversió de la finca.

5. Totes les despeses i tots els impostos que es meritin com a conseqüència d'aquesta cessió són a compte del cessionari. Tota despesa posterior, tant de caràcter tributari com de manteniment o de subministrament, també ha d'anar a càrrec del cessionari.

TERCER. L'atorgament, en nom i representació del FOGAIBA, de tots els documents, públics o privats, que siguin necessaris en ordre a l'execució d'aquest acord, correspon a la presidenta del FOGAIBA.

QUART. Ordenar que es publiqui al BOIB aquest acord.»

 

Palma, 25 de maig de 2022

El secretari del Consell de Direcció Juan Mercant Terrasa