Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 285467
Extracte de la resolució de dia 17 de maig de 2022 de la Presidència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), relatiu a l’aprovació de la convocatòria pública dels Premis del Consell de Mallorca a la Innovació Social 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNSS (Identif.): 627622

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b i 20,8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencios, es publica l'extracte de la convocatòria, el text complet de la qual es pot consultar en la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdmstrams/index):

«1. Objecte i finalitat de la convocatòria

L'objecte d'aquests premis és reconèixer els projectes que promoguin la innovació i la generació de valor públic per a l'afrontament de necessitats i reptes socials, incloses les noves necessitats per fer front a la pandèmia provocada pel covid-19, i que siguin capaços d'activar processos d'empoderament de la ciutadania per a la construcció d'una societat més justa i inclusiva a l'illa de Mallorca. A més, es volen reconèixer les trajectòries exemplars d'una persona o una entitat al marc dels serveis socials.

2. Premis

Els Premis a la Innovació Social tendran una única categoria i podran concedir-se a aquelles persones, físiques o jurídiques, públiques o privades, de qualsevol nacionalitat que compleixin l'objecte i finalitat de la convocatòria.

Les candidatures podran basar-se en:

-Projectes d'actuacions realitzades durant els anys 2019, 2020 i 2021 que siguin exemplars per la seva coherència i l'impacte dels seus resultats damunt els drets socials, la qualitat de vida, la igualtat d'oportunitats dels ciutadans i ciutadanes, que puguin estar relacionades a minimitzar les conseqüències de la pandèmia provocada pel covid-19. També es valorarà el seu caràcter innovador, la cohesió social generada, la seva sostenibilitat i la replicabilitat en altres territoris o situacions de necessitat social. Poden ser actuacions de tipus municipal, insular o de cooperació internacional, desenvolupades des de Mallorca.

-Estudis, investigacions o publicacions que promoguin l'eficiència, l'agilitat i la sostenibilitat del sistema dels serveis socials en temes com, per exemple, els models de gestió responsable de la despesa pública en el sistema de serveis socials, els instruments de l'administració pública per a la millora social, les investigacions promogudes des del tercer sector social, els estudis de conjuntura i anàlisi socioeconòmic dels observatoris, i qualsevol altre estudi o investigació que pugui ser referència a l'àmbit dels serveis socials.

-Campanyes de sensibilització. Es podrà premiar la publicació, programa, campanya d'informació, sensibilització o formació, acció ciutadana, producte informatiu, audiovisual, pàgina web, xarxa social, o altres mitjans, que hagin aconseguit resultats d'impacte social transmetent una imatge positiva dels drets socials i de la participació ciutadana per afrontar les necessitats, incloses les noves a conseqüència del covid-19, i els reptes socials.

3. Reconeixements

A més dels premis s'estableixen dos reconeixements:

3.1 Reconeixement a la trajectòria exemplar d'una entitat o grup d'entitats. Es reconeixerà la trajectòria d'una entitat o grup d'entitats del tercer sector social per a la seva contribució a la transformació social cap a una societat més justa i inclusiva.

3.2 Reconeixement a la trajectòria exemplar d'una persona. Es reconeixerà la trajectòria personal o professional d'una persona com exemple per a la igualtat d'oportunitats i els drets socials.

Juntament amb els reconeixements, es poden fer una o més mencions a iniciatives o projectes que, sense que s'hagin presentat a aquesta convocatòria, siguin dignes de ser anomenats com a projectes referents.

 

4. Dotació dels Premis, import que es destina i crèdit pressupostari

Els Premis del Consell de Mallorca a la Innovació Social tenen una dotació econòmica de quaranta-vuit mil euros (48.000 €), que aniran a càrrec de la partida pressupostària 40.23159.48101 del vigent pressupost de despeses.

L'import dels premis es distribueix de la següent forma:

4.1 Un premi a la innovació social Pere Mascaró de 10.200 € al candidat amb més puntuació.

4.2 Sis premis a la innovació social de 6.300 € per als sis postulants següents en puntuació.

Els reconeixements i les mencions no tenen dotació econòmica.

5. Requisits dels participants

D'acord amb l'establert al punt 2, poden participar les entitats o persones que compleixin els requisits següents:

5.1 Qualsevol entitat privada de caràcter no lucratiu inscrita al registre corresponent, sempre i quan no hagin rebut premis anteriorment pel mateix projecte que postulin.

5.2 Quant a estudis i investigacions, podran ser candidats la persona o equip de persones, entitat privada o administració pública que hagin realitzat l'estudi o investigació, sempre i quan no hagin rebut premis anteriorment pel mateix estudi o investigació.

5.3 Quant a campanyes de sensibilització, podran ser candidats la persona o entitat propietària del projecte o treball o que sigui titular dels drets d'autor, sempre i quan no hagin rebut premis anteriorment per la mateixa campanya de sensibilització.

Pel que fa als reconeixements els requisits són:

5.4 Reconeixement a la trajectòria exemplar d'una entitat: qualsevol entitat privada de caràcter no lucratiu inscrita en el registre corresponent amb una trajectòria mínima de 15 anys als serveis socials de Mallorca.

5.5 Reconeixement a la trajectòria exemplar d'una persona: qualsevol persona física amb una trajectòria mínima de 15 anys als serveis socials de Mallorca.

5.6 Mencions: qualsevol persona/grup de persones o entitat/grup d'entitats públiques o privades.

6. Presentació de candidatures

6.1 Qui pot presentar candidatures

a) Premis a la innovació social: la proposta la farà qualsevol entitat o la pròpia entitat, persona o persones que han desenvolupat del projecte, així com també el Consell Assessor. Pot ser qualsevol entitat pública o privada, i pot proposar una o més candidatures.

b) Reconeixement a la trajectòria d'una entitat/grup d'entitats o d'una persona i mencions: la proposta la farà el Consell Assessor de Serveis Socials de l'IMAS, com l'òrgan de consulta i participació sectorial, regulat per l'article 13 dels Estatuts de l'IMAS.

6.2 Termini presentació

El termini per presentar les sol·licituds és de 15 dies hàbils comptadors des de l'endemà que s'hagi publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

6.3 Procediment

Les candidatures proposades s'han de dirigir a la Presidència de l'IMAS.

Es poden presentar les sol·licituds d'acord amb els models normalitzats que figuren a la seu electrònica del Consell o a la web www.imasmallorca.net.

Les sol·licituds s'han de presentar mitjançant el registre electrònic de l'IMAS el qual es troba disponible en el següent enllaç https://imas.sedipualba.es/segex/tramite.aspx?idtramite=12092 així com des de la icona que està a la seu electrònica del Consell de Mallorca https://seu.conselldemallorca.net/la-seu.

 

Per tal de facilitar informació per a la tramitació de les candidatures que figuren en aquesta convocatòria, es pot contactar per la següent adreça electrònica: premis@imas.conselldemallorca.net amb la Secció de Recursos Sociolaborals de l'IMAS.

En qualsevol cas, les sol·licituds han de contenir totes les dades necessàries per identificar l'entitat i el seu representant legal i han d'anar acompanyades de la resta de la documentació que s'indica en aquesta Resolució.

Si la proposta no reuneix les dades d'identificació, tant de l'entitat proposant com de l'entitat o persona proposada, o alguns dels requisits previstos a l'article 66 de Llei 39/2015 de l'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es requerirà l'entitat proposant d'acord amb allò que estableix l'article 68 de l'esmentada Llei perquè, en un termini no superior als deu dies, esmeni la falta o acompanyi els documents preceptius amb indicació que, si així no ho fa, es tindrà per desistida la seva proposta, prèvia resolució expressa.

6.4. Documentació que s'ha de presentar

a) El document de sol·licitud de proposta de candidatura, que s'adjunta com a annex I.

b) Una memòria breu del projecte d'acord amb l'annex II, segons la modalitat a la que es presenti. Si escau, amb la memòria es pot adjuntar altre documentació o material que acrediti la informació.

c) Fotocòpia del CIF de l'entitat sol·licitant.

d) Fotocòpia del DNI de la persona representant de l'entitat sol·licitant.

Altres dades

La documentació dels punts a) i b), a més de registrar-la, també s'ha de remetre en format Word al correu electrònic premis@imas.conselldemallorca.net .

No caldrà presentar els documents c) i d) que ja s'hagin presentat a l'IMAS els anys anteriors, sempre que no s'hagin produït modificacions.

7. Criteris que han de regir la concessió dels Premis i els reconeixements

El jurat ha de valorar les candidatures presentades de conformitat amb els criteris següents d'acord amb la fonamentació del punt 2.

7.1 Projectes d'actuacions realitzades durant els anys 2019, 2020 i 2021:

a) Qualitat global del projecte. Grau de coherència interna i alineació entre les necessitats, els objectius, la metodologia, les actuacions, els indicadors d'avaluació i els resultats obtinguts.

b) Impacte del resultats. Millores aconseguides en drets socials, qualitat de vida, igualtat d'oportunitats i accessibilitat, ciutadania i qualsevol altre aspecte sobre el que impacti el projecte d'acció social.

c) Caràcter innovador. Creativitat aplicada a la generació de valor públic i la provisió de noves solucions i nous models per a respondre a les necessitats i reptes socials.

d) Cohesió social. Participació i empoderament de la ciutadania en l'afrontament de les necessitats i reptes socials.

e) Sostenibilitat. Capacitat del projecte de mantenir-se i evolucionar amb el temps. Mesures d'eficiència i de reducció de la despesa pública, millorant la qualitat, la flexibilitat i l'agilitat del sistema de serveis socials.

f) Replicabilitat. Grau d'aplicabilitat per a altres organitzacions, persones o territoris que tinguin similars necessitats o reptes socials.

g) Relació amb actuacions dutes a terme per fer front a la pandèmia provocada per la Covid- 19 i als efectes damunt les persones o usuaris de serveis.

Es puntuarà un màxim de 5 punts per criteri fins un màxim de 35 punts.

7.2 Estudis, investigacions o publicacions:

a) Qualitat global del projecte. Grau de coherència interna i alineació entre les necessitats, els objectius, la metodologia, les actuacions, els indicadors d'avaluació i els resultats obtinguts.

b) Fonamentació de l'estudi, investigació o proposta. Coneixement dels factors que motiven la recerca i de l'estat del tema de la recerca a nivell internacional, estatal i insular, així com de les recerques ja fetes sobre el tema).

c) Claredat dels objectius i efectivitat del pla de treball, actuacions, metodologia i mitjans tècnics i materials.

d) Aplicabilitat de l'estudi o investigació i grau d'impacte i utilitat del resultats obtinguts o que s'estima obtenir.

e) Caràcter innovador de l'estudi o investigació en relació al context social i acadèmic. Mesures d'eficiència i de reducció de la despesa pública, millorant la qualitat, la flexibilitat i l'agilitat de sistema de serveis socials.

f) Sostenibilitat. Capacitat del projecte de mantenir-se i evolucionar amb el temps.

g) Relació amb actuacions dutes a terme per fer front a la pandèmia provocada per la Covid- 19 i als efectes damunt les persones o usuaris de serveis.

Es puntuarà un màxim de 5 punts per criteri fins un màxim de 35 punts.

7.3 Campanya de sensibilització:

a) Grau d'impacte. Quantitat de població diana a la que arriba i mesura dels potencials canvis que pot produir.

b) Caràcter innovador. Grau de creativitat per generar empatia i transformacions socials en la direcció desitjada.

c) Durabilitat. Potencial duració de la seva vigència en el temps.

d) Usabilitat. Potencial d'us del producte de sensibilització com recurs vàlid per altres necessitats socials, col·lectius o territoris.

e) Relació amb actuacions dutes a terme per fer front a la pandèmia provocada per la Covid- 19 i als efectes damunt les persones o usuaris de serveis.

Es puntuarà un màxim de 7 punts per criteri fins un màxim de 35 punts.

7.4 Reconeixements a la trajectòria d'una entitat o d'una persona

Respecte als dos reconeixements, serà el mateix el Consell Assessor qui farà la valoració i proposta en funció dels següents criteris:

a) Anys de trajectòria i compromís social a Mallorca.

b) Visió innovadora i canvis socials generats.

c) Grau d'implantació, imatge positiva i cohesió social generada.

d) Generositat, transparència i apertura per a col·laborar i compartir.

e) Relació amb actuacions dutes a terme per fer front a la pandèmia provocada per la Covid- 19 i als efectes damunt les persones o usuaris de serveis.

Es puntuarà un màxim de 5 punts per criteri fins un màxim de 25 punts.

7.5 Mencions

El Consell Assessor podrà proposar mencions especials a un projecte de Mallorca, Espanya o Europa, que no s'hagi presentar als premis i es vulgui significar com a projecte referent i inspirador per al context dels serveis socials de Mallorca. Aquesta menció o mencions s'haurà de justificar d'acord amb els criteris de l'apartat 7.1., sense que sigui necessari fer una puntuació.

8. Instrucció del procediment

L'òrgan instructor és el director insular de Persones amb Discapacitat i Innovació Social de l'IMAS, que ha de dur a terme les actuacions a què es refereix l'article 18 de l'Ordenança general de subvencions (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), així com ha de formular la proposta de resolució.

9. Jurat

El jurat està integrat per les persones següents:

- Sr. Andrés López Adarve, director insular de Persones amb Discapacitat i Innovació Social (IMAS, Consell de Mallorca) que actuarà com a president.

- Sr. Omar Lami Abeidi, director insular de Atenció Comunitària i Projectes Estratègics (IMAS, Consell de Mallorca).

- Sra. Teresa Vallespir Acosta, directora general de Serveis Socials (CAIB).

- Sr. Laura Celia Gelabert, directora general de Cooperació (CAIB).

- Sra. Mª Antònia Pons, delegada de Serveis Socials, Tercera Edat i Nova Normalitat (Ajuntament d'Inca).

- Sra. Sonia Castro, president del Tercer Sector Social Illes Balears.

- Sr. Jesús Luna, president del CERMI Illes Balears.

- Sra. Carmen Ortas Socías, catedràtica d'Universitat de la UIB.

- Sra. Belén Pascual Benito, professora UIB.

- Sra. Fernanda Caro Blanco, membre del Consell Assessor de l'IMAS.

- Sra. Ana Espinosa Campoy, coordinadora Inclusió Social (Creu Roja).

- Sr. Urko Urbieta, periodista Ultima Hora, representant dels mitjans de comunicació.

En cas de que una persona del jurat no pugui assistir, podrà designar una persona que la substitueixi sempre i quan ho comuniqui amb una antelació no inferior a 3 dies hàbils al correu electrònic premis@imas.conselldemallorca.net, indicant el nom, llinatges i càrrec de la persona que assistirà a la reunió del jurat.

El jurat designarà d'entre els seus membres la persona que actuarà com a secretari o secretària.

10. Procediment de concessió dels Premis

El jurat valorarà les candidatures i proposarà un guanyador per a cada una de les modalitats. El jurat es reserva el dret a sol·licitar informes complementaris o la documentació que permeti acreditar o ampliar dades sobre els continguts, sempre que ho consideri oportú. Per avaluar les candidatures, a més de la valoració de la aportada es podran fer visites de comprovació in situ.

El jurat validarà la concessió del reconeixement a la trajectòria d'una entitat i el reconeixement a la trajectòria d'una persona feta per part del Consell Assessor, així com les mencions especials, si n'hi ha.

Les candidatures presentades podran fer-se públiques.

El jurat emetrà un veredicte abans del dia de l'entrega de premis i elevarà a la Presidència la proposta de concessió que es farà pública a l'acte de lliurament, que tindrà lloc al mes de setembre de 2022.

La decisió del jurat serà inapel·lable. Podran declarar-se desertes les modalitats en les quals les candidatures presentades no compleixin els requisits establerts en aquesta convocatòria.

Totes les candidatures que no s'ajustin a la convocatòria no entraran en concurs. La participació en aquest concurs suposa l'acceptació íntegra de les bases.

11. Drets i obligacions dels guanyadors

Els guanyadors podran fer constar la condició de premiats en les seves memòries, publicacions, anuncis publicitaris i als mitjans de comunicació. Els guanyadors hauran de complir les obligacions establertes en les disposicions normatives que siguin d'aplicació.

12. Resolució del procediment

Contra les resolucions de convocatòria i concessió que adopta la Presidència es pot interposar recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca en el termini i amb els efectes de l'article 114 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

La resolució ha de ser expressa i motivada d'acord amb els criteris de valoració establerts i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia específica de cada premi concedit.

13. Lliurament i pagament del premi

La resolució de la Presidència que concedeix els premis, juntament amb l'acta de la reunió del jurat tindrà els efectes administratius per a la justificació del premi.

El pagament dels premis s'efectuarà mitjançant transferència bancària.

Tots els premis seran objecte de la retenció fiscal que procedeixi.

14. Normativa d'aplicació

En tot allò no previst a la present convocatòria serà d'aplicació la Llei 38/2003 General de Subvencions, de 17 de novembre i l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017).

15. Publicitat de la convocatòria i concessió

La convocatòria de concessió dels Premis s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), a la Base de dades Nacional de Subvencions i al tauler d'edictes i la web de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).

16. Autorització guanyadors

Els guanyadors autoritzen a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a la reproducció dels projectes, estudis i investigacions presentats.»

Palma, 18 de maig de 2022

La presidenta de l'IMAS

Sofía Alonso Bigler