Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 264677
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per la qual es concedeix l’autorització administrativa i es declara la utilitat pública del parc fotovoltaic Son Magraner, de 4,55 MWp i 3,7 MWn, ubicat en el polígon 15, parcel·la 118, Son Espanyol, al terme municipal de Palma (RE005/21)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 29 d'octubre de 2021 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit signat per José Luis Sampol Massanet, en nom i representació de l'empresa Sampol Ingenieria y Obras, SA per la qual sol·liciten la tramitació de l'autorització administrativa i la declaració d'utilitat pública del projecte d'un parc fotovoltaic.

2. L'1 de desembre de 2021 es va notificar un ofici de deficiències al titular, que va esmenar el 15 de desembre de 2021.

3. El 12 de gener de 2021, la DG d'Energia i Canvi Climàtic va declarar l'admissió a tràmit de la sol·licitud de declaració d'utilitat pública i es varen iniciar les consultes a les administracions afectades i a les persones interessades en l'expedient.

4. El 20 de gener de 2022, es va publicar en el BOIB l'inici de la informació pública de la tramitació del projecte per un termini de trenta dies (BOIB núm. 11).

5. El 10 de març de 2022, el titular aporta el projecte executiu.

6. El 23 de març de 2022, es varen reiterar les consultes a l'ajuntament de Palma i als departaments de Territori i Carreteres del Consell de Mallorca.

7. El 28 de març de 2022, el Departament de Territori del Consell de Mallorca, aporta un informe favorable amb condicionants.

8. El 29 d'abril de 2022, el Servei d'Explotació i Conservació del Consell de Mallorca aporta un informe.

9. Els tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic han examinat la documentació aportada i han emès un informe en què es conclou, sense entrar a valorar tècnicament el projecte, que s'han complert tots els tràmits requerits en el procediment de declaració d'utilitat pública i autorització administrativa, i s'informa favorablement sobre l'aprovació dels projectes d'execució de les instal·lacions.

Fonaments de dret

1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.

2. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

3. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.

4. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

5. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.

6. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.

8. La Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears.

9. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

10. El Reial Decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

11. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

12. La Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 2 de març de 2021 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Atorgar l'autorització administrativa del parc fotovoltaic Son Magraner de 4,55 MWp i 3,7 MWn, ubicat en el polígon 15, parcel·la 118, Son Espanyol, al terme municipal de Palma, promogut per Sampol Ingenieria y Obras, SA (A07088206), amb les característiques següents:

Expedient: RE 005/21 parc fotovoltaic Son Magraner

Dades tècniques: parc fotovoltaic amb una ocupació de 37.772 m² constituït per:

- 7.524 panells solars de 605 Wp de potència unitària. Potència total de pic de 4.552,02 kWp.

- 19 inversors de 195 kW cada un. Potència instal·lada de 3.700 kWn, un centre de transformació de 6.500 kVA un CMM.

- Capacitat d'accés: 3.700 kW

- Línia d'evacuació de 15 kV soterrada de 45m i connexió a la subestació “Bit”.

La instal·lació es classifica en el grup b.1.1, «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

2. Declarar la utilitat pública del parc fotovoltaic Son Magraner, als efectes prevists en la disposició addicional desena de la Llei 10/2019.

3. D'acord amb l'article 130 i següents del Reial decret 1955/2000, en el termini de cinc anys des de la concessió de l'autorització administrativa, s'ha de presentar un nou projecte d'execució del parc fotovoltaic per a la seva aprovació, ja que el que es va presentar el 10 de març de 2022 és anterior a l'informe del Consell Insular, i haurà de donar compliment a les prescripcions següents:

- Compliment de les condicions de l'informe de 25 de març de 2022 de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme:

1) Cal detallar en el projecte la dimensió i composició de la barrera vegetal, tenint en compte que s'haurien d'utilitzar espècies arbòries i arbustives autòctones, preferentment existents en l'entorn proper, de baix requeriment hídric i amb una mida de plantació (1,5-2m) i densitat suficient(cada 1-3m) per garantir l'efectivitat de la barrera des de l'inici.

2) Cal augmentar l'amplada de la barrera vegetal en el límit nord, est i sud de la parcel·la, fins a 10 m, ja que la presència de vies de comunicació importants properes (carretera Ma-10 i carretera del Parc BIT) augmenta tant la visibilitat de la instal·lació com la quantitat de possibles observadors.

Així mateix es fan les següents observacions:

3) Seria convenient modificar els acabats del nou CT i utilitzar acabats similars a la subestació BIT, per tal de de reduir el seu impacte paisatgístic.

4) Seria convenient ampliar la barrera vegetal proposada al perímetre entre la subestació BIT i els nous panells fotovoltaics per tal de reduir el seu impacte paisatgístic envers l'orientació est.

5) Seria convenient complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides a la Norma 22 del PTIM, en relació amb el nou tancament metàl·lic de la parcel·la : malla metàl·lica ampla, amb una alçada màxima de 2,20 m i s'hauran de deixar obertures necessàries per permetre el pas de l'aigua i de la fauna silvestre.

6) Seria convenient, allà on sigui possible, situar la barrera vegetal a la part exterior del tancament de la nova instal·lació, per tal de reduir el seu 'impacte paisatgístic.

7) Atesa l'afecció de la parcel·la per la zona de servitud de carreteres, caldrà considerar la procedència dels informes i/o autoritzacions legalment previstos a l'article 31 de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de les Illes Balears.

8) Atesa l'afecció de la parcel·la per la delimitació d'un Bé d'interès cultural, s'haurà de considerar la procedència de l'informe legalment previst a l'article 29 la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni històric de les Illes Balears.

- Aportar un informe geotècnic i una prospecció arqueològica del terreny.

En cas que no es presenti el projecte d'execució en el termini establert, se'n produirà la caducitat, d'acord amb el que disposa l'article 128 del Reial decret 1955/2000.

4. Informar que aquesta autorització es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.

5. Notificar aquesta Resolució als interessats i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 10 de maig de 2022

El director general d'Energia i Canvi Climàtic

José Guillermo Malagrava Rigo

Per delegació del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

(BOIB núm. 31, de 4/03/2021)