Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 261947
Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’ordena la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la convocatòria per a l’any 2022 de subvencions per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU, aprovada per l’Ordre 11/2022, de 5 de maig de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. En el BOIB núm. 60, de 7 de maig de 2022, es va publicar l'Ordre 11/2022, de 5 de maig de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori per la que s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU, juntament amb els annexos, a excepció de l'Annex I relatiu a la citada convocatòria.

2.  Així mateix, en el BOIB núm. 60, de 7 de maig de 2022 (Secció V. Anuncis), es va publicar l'extracte de la convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU. En aquest extracte es conté el número identificador de la citada convocatòria en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) que és el número 625148, podent-se consultar la convocatòria en el següent enllaç https://www.pap.hacienda.gob.es/bdnstrans/ge/es/convocatorias

Fonaments de dret

1. Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

3. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. Ordre 11/2022, de 5 de maig de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori per la que s'estableixen les bases reguladores i s'aprova la convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

5. Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de dades Nacional de Subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Ordenar la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU, aprovada per l'Ordre 11/2022, de 5 de maig de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori, que s'incorpora com a Annex a aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori en el termini d'un mes a comptar de l'endemà que s'hagi publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució, d'acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (9 de maig de 2022)

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual

 

ANNEX

 

«ANNEX 1 Convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

Primer

Objecte

La present convocatòria per a l'any 2022 té per objecte les subvencions públiques per a actuacions en la Reserva de la Biosfera Menorca, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

Segon

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiaris de les subvencions previstes a la present convocatòria,

  1. El Consell Insular de Menorca, òrgan gestor de la Reserva de la Biosfera Menorca, a través de l'«Agència Menorca Reserva de Biosfera».
  2. Els municipis de l'illa de Menorca.

2. Els beneficiaris hauran de complir les obligacions específiques establertes en l'article 8.2 de l'Ordre i acreditar-les en el moment en què aquestes s'hagin acomplert.

Tercer

Actuacions subvencionables

1. A la present convocatòria les actuacions subvencionables són les següents:

 a) Conservació i gestió de la Biodiversitat i dels recursos naturals:

  1. Conservació d'hàbitats terrestres i espècies inclosos en inventaris de fauna i flora.
  2. Restauració d'ecosistemes degradats i inversions en la creació i millora de petites infraestructures encaminades a una millora ambiental per afavorir la conservació de la biodiversitat.
  3. Campanyes anuals d'avaluació i seguiment de l'estat de conservació dels hàbitats.
  4. Eliminació i control d'espècies exòtiques invasores.
  5. Adequació d'esteses elèctriques per evitar impactes paisatgístics i sobre la biodiversitat.
  6. Millora de la connectivitat, foment d'infraestructures verdes.
  7. Gestió sostenible d'ecosistemes forestals.
  8. Estudis de valoració i pagament per serveis ecosistèmics.
  9. Foment d'iniciatives de conservació de pol·linitzadors.
  10. Actuacions que desenvolupin de manera pràctica els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb la conservació de la biodiversitat de l'agenda 2030.

b) Actuacions de millora de la governança en reserves de la biosfera:

  1. Formació i capacitació dels hàbitats i el personal de la reserva de la biosfera en matèria de conservació de la biodiversitat.
  2. Impulsar acords de custòdia del territori.
  3. Elaboració dels Plans estratègics, estudis de les deficiències en la Reserva de la Biosfera Menorca, revisió zonificació, etc.

c) Foment del desenvolupament sostenible:

  1. Impulsar la implantació de certificacions territorials de qualitat ambiental per acreditar la millora i el respecte a la biodiversitat.
  2. Suport a l'associacionisme local orientat a potenciar activitats que coincideixin amb l'objectiu de conservació de la biodiversitat de la Reserva de la Biosfera Menorca.

d) Recolzament a la sostenibilitat del turisme, millora del patrimoni cultural i del paisatge:

  1. Millora de la infraestructura d'ús públic existent per l'ús turístic.
  2. Senyalització d'infraestructures i punts d'interès ambiental conforme al manual d'imatge aprovat pel Comitè Espanyol del Programa MAB.
  3. Millora de l'accessibilitat de les infraestructures d'ús públic i integració paisatgística d'infraestructures rurals.
  4. Conservació i posada en valor del patrimoni cultural material i immaterial, inclosos inventaris, relacionat amb la conservació i millora del paisatge i els recursos naturals.
  5. Projectes de recuperació paisatgística.

e) Mesures de suport al maneig agroecològic i forestal sostenible dels recursos naturals i posada en valor dels coneixements tradicionals, promovent l'eficiència dels recursos i una economia baixa en carboni:

  1. Potenciació de l'agricultura ecològica per afavorir la biodiversitat local.
  2. Foment de la ramaderia extensiva per afavorir la biodiversitat local.
  3. Impuls a activitats tradicionals.
  4. Recuperació de vies pecuàries.

Quart

Requisits tècnics i econòmics dels projectes finançables

1. Els projectes subvencionables hauran de comptar amb l'acreditació, mitjançant aval, de l'òrgan gestor de la Reserva de la Biosfera Menorca, i complir la resta de requisits establerts en l'art. 10 de l'Ordre.

2. Els projectes subvencionables han de ser d'una quantia superior a 30.000 euros.

Cinquè

Terminis

1. El termini de presentació de les sol·licituds, a què es refereix l'article 13.1 de l'Ordre, és de 15 dies naturals a comptar des del dia següent a la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Els projectes objecte de subvenció poden haver-se iniciat a partir l'1 de gener de 2021. En tot cas, els beneficiaris han d'indicar, expressament a la sol·licitud, l'inici del projecte subvencionat i el moment en què aquest comença.

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos, a comptar des de l'endemà de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds. La manca de resolució expressa i notificació, en el termini indicat, te caràcter desestimatori, amb aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.

4. El termini per a l'execució del projecte finalitza el 31 de novembre de 2024, el qual es pot prorrogar anualment, per resolució del conseller, d'acord amb el que s'indica a l'article 20 de l'Ordre, fins al 31 de gener de 2026, a petició de beneficiari. Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini d'execució.

5. El termini màxim de presentació de la documentació justificativa de les despeses, a què es refereix l'article 22.4 de l'Ordre, s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos, des de la data de finalització del termini d'execució del projecte.

Sisè

Import màxim de la convocatòria i crèdits pressupostaris als quals s'imputa

1. L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria és de 755.383,00 €    (set-cents cinquanta-cinc mil tres-cents vuitanta-tres euros) amb càrrec a les partides pressupostàries de l'any 2022 a 2024, desglossat amb els següents imports i anualitats:

 

Any

Quantia

Partida pressupostària

2022

100.000,00 €

15301 G/571C03 76101/20/MR033

2023

300.000,00 €

15301 G/571C03 76101/20/MR033

2024

355.383,00 €

15301 G/571C03 76101/20/MR033

2. En el cas de concessió de pròrrogues, s'imputarà a les partides pressupostàries equivalents dels exercicis 2025 i 2026.

Setè

Comissió avaluadora

1. La composició de la Comissió Avaluadora, a que es refereix l'article 15.3 de l'ordre, és la següent: 

a. Presidenta: la cap del Departament de Medi Natural

b. Cinc vocals:

1r. Tres tècnics de la direcció general competent en matèria d'espais naturals i biodiversitat designats per la persona titular, un dels quals farà les funcions de secretari.

2n. Una persona representant del servei jurídic, designat per la Secretaria General.

3r. Una persona representant del servei de Gestió Econòmica, designat per la Secretaria General.

2. A les designacions del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat i de la secretària general s'ha de tenir en compte una presència equilibrada d'homes i dones, per la qual cosa es coordinaran ambdós titulars dels òrgans directius.

Vuitè

Criteris objectius i de preferència, de caràcter específic, que han de regir la concessió de la subvenció

1.  L'avaluació dels criteris es realitzarà mitjançant l'assignació d'una puntuació a cadascun d'ells segons les regles de baremació que s'indiquen en l'apartat 2. De l'avaluació dels criteris es podrà obtenir una puntuació d'entre zero (0) i cent deu (110) punts. Les subvencions es concediran a aquelles sol·licituds que hagin obtingut major puntuació fins al límit de crèdit fixat.

2.  Per a cada un dels criteris generals establerts a les bases, els criteris objectius específics són:

a. Localització geogràfica del projecte fins a un màxim de vint-i-cinc (25) punts

1. Si el projecte s'executa en zona tampó o de transició: 15 punts.

2. Si el projecte s'executa en un espai declarat Xarxa Natura 2000: 10 punts.

b. Compliment de fites i objectius en quant a l'indicador de superfície coberta per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat, fins a un màxim de quaranta-cinc (45) punts

1. En funció de la superfície afectada pel projecte d'execució:

  • Menys d'1 ha: 1 punt
  • Entre 1 i menor de 5 ha: 5 punts
  • Entre 5 i 10 ha: 10 punts
  • Més de 10 ha: 25 punts

En el cas de què el projecte presentat inclogui diverses actuacions que corresponguin a més d'un grup d'activitats de l'article tercer, la valoració es realitzarà sumant el total de superfícies d'actuació.

2. En funció del quocient d'hectàrees cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat en relació a l'ajuda sol·licitada (màxim 9.000,00 €/ha):

- Ràtio entre 7.500,00 i 9.000,00 euros/ha cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat: 5 punts.

- Ràtio entre 5.000,00 i 7.499,99 euros/ha cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat: 10 punts.

- Ràtio inferior a 5.000,00 euros/ha cobertes per actuacions efectives de conservació de la biodiversitat: 20 punts.

c) En relació al criteri general de grau de maduració de les actuacions, fins a trenta punts:

S'han de valorar aquelles actuacions que comptin amb projectes ja executats íntegrament, els redactats o amb pressupost per als contractes menors que no requereixen projecte i on es verifiqui la plena disponibilitat dels terrenys i permisos necessaris, en els termes següents:

1r. Les sol·licituds de concessió de subvenció que comptin amb projecte totalment executat i justificat en la data de presentació de la sol·licitud: trenta (30) punts.

2n. Les sol·licituds de concessió de subvenció que comptin amb el projecte de l'activitat executat en més d'un 50%: vint (20) punts.

3r. Les sol·licituds de concessió de subvenció que comptin amb el projecte de l'activitat executat en menys d'un 50%: deu (10) punts.

4t. La resta de sol·licituds: zero (0) punts.

En tot cas, s'haurà d'acreditar la circumstància en què es trobi l'actuació (licitació, adjudicació, iniciada o finalitzada)

d) Priorització de l'activitat subvencionable: si el projecte està inclòs en la tipologia d'actuacions de conservació i gestió de la biodiversitat i dels recursos naturals indicades en l'apartat tercer 1 a) aquest obtindrà una puntuació de 10 punts.

Novè

Pagament fraccionat

1. Els beneficiaris poden sol·licitar un pagament fraccionat de l'import de la subvenció atorgada per un projecte, mitjançant justificacions i liquidacions parcials, d'acord amb les prescripcions següents:

  1.  La justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment s'ha de dur a terme mitjançant la presentació de la documentació indicada a l'article 22 de l'Ordre.
  2.  Únicament poden ser objecte de pagament fraccionat les despeses efectivament executades i pagades abans de presentar la documentació justificativa per acollir-se al pagament fraccionat.
  3.  Les quantitats o imports a pagar de manera fraccionada no poden ser superiors al 50% de la subvenció atorgada per a aquell projecte.
  4.  La memòria d'actuació justificativa a la qual fa referència l'article 22.5.a) de l'Ordre a presentar al final de l'execució ha d'abastar la totalitat del projecte, independentment de la documentació aportada per obtenir el pagament fraccionat.

Desè

Naturalesa jurídica de la convocatòria i la seva impugnació

La present convocatòria, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de l'Ordre, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, contra la que cal interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el Conseller de Medi Ambient i Territori, en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, o directament recurs contenciós administratiu en el termini de 2 mesos, davant l'òrgan adient de la jurisdicció contenciosa.